Otthon Melege program: fűtéskorszerűsítés

Május 20-ától lehet fűtéskorszerűsítésre (konvektor cserére) pályázni az Otthon Melege program részeként, a teljes költség 60%-a, akár 750 ezer forint is elnyerhető.

Akit érint, olvassa el a kiírást.

Share

27 hozzászólás

 • Szaky
  Mindenki aki pályázik készüljön fel 4-5 hónapos várakozásra mert ennyi ideig tart amíg eldől a jogosultsága.
 • naa
  , inkább az az érdekes szerintem, hogy mekkora a keret és hányan pályáznak vajon. Mert ez kb. mindenkit érinthet, aki nem pont az utóbbi években építkezett / van olyan régebbi ingatlana, ami érintett – szóval megéri -e a bürokráciába belefeccölni bármennyi energiát – márpedig sejtésem az, hogy rengeteg papír meg akár előzetes szakvélemény stb. is kell…
  Én utálok sorban állni és azt, hogy “most, gyorsan, mert lemaradsz”, feleslegesen dolgozni meg még jobban…
 • Maxi
  Köszönöm az infót, tudnál adni egy aktuális linket? A googleben keresve februári kiírásokra találok utalást, de magát a kiírást, ami alapján tervet lehetne készíteni a pályázatra, azt sehol.
 • Tamás
  (Nem fogy annyira az a k kondenzációs kazán, mint kellene?
  Miután beszélgettem értelmesebb emberrel róla, nem tartom valószínűnek, hogy lesz)
 • Anonimus1
  Elérhető a kiírás az nfsi honlapján, már találtam benne hibát, elvileg javítják. (Nem 96 hanem 160e/egység a limit.)

  konvektor2019.nfsi.hu

  Hacsak nem gázszerelők vagyunk, ez azért nem rossz pályázat. Azért pár napnál több ügyintézéssel nem jár, fogd fel munkának, és máris nem olyan rossz mutató. Vagy bízz meg valakit aki végigviszi.

  Kiírás szerint lényegesen kevesebb karika kell átugrani mint a 17es kazancserenel.

 • Bandi
  Csak konvektor cserére lehet pályázni vagy gázkazán cserére is?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Ez a pályázat csak gázkonvektorok korszerűbbre cserélésére vonatkozik. Gázkazán cseréjére nem, illetve konvektor helyett központi fűtés kiépítését sem támogatják.

  Azt nem tudom, az előző pályázathoz képest bővült-e a támogatott készülékek listája, akkor ez volt a helyzet: magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/egyetlen-termekre-irhattak-ki-a-konvektorcsere-palyazatot-3863637/

 • Lumpenproletár
  Az az érdekes, hogy most sem azokon segít a támogatással az állam, akik rá lennének szorulva. Gondolok itt azokra, akik fával és szénnel fűtenek. Nem elég az, hogy iszonyúan környezetszennyező ez a fűtési módszer, de ráadásul ezek az emberek nem is tudnak más megoldást igénybe venni. Olyan ez az egész, mint a mosógép és hűtőcsere program. Azok cserélik le a régi gépeket, akik amúgy is megtehetnék ,hogy bármikor újat vesznek. Akik meg valóban rászorultak -keverőtárcsás hajdú mosógép van otthon – azok sohasem fogják tudni igényelni az ilyen támogatásokat-mivel máról holnapra élnek.
 • Meister
  Olvasva a kommenteket, az egyértelmű, hogy ez is rossz, mint minden, amit 0rbán csinál. A DK már rég megváltoztatta volna a Föld dőlésszögét, hogy a Nap több meleget adjon.
 • Alfa
  Azt ne felejtsük el, hogy ezt a pénzt nem a marslakók hozták, hanem tőlünk ELVETTÉK.
  Ja bocs, még egy lehet, az EU adta…
  Aztán a bürokrácia kétes hatékonysággal elkölti, közben munkát ad magának.
  Cserébe sikerül erősíteni az élősködő, potyázó mentalitást a népességben.
  Ne tegyél semmit, ne gondolkozz, ne takaríts meg, majd jön pártunkéskormányunk és megoldja.
  Lesz neked fűtés, hűtő, családi autó, CSOK, ingyenhitel, kutyagumi.
  Pestis és dögvész.
 • Szakértő
  Link: konvektor2019.nfsi.hu/data/webfiles/palyazati-kiiras-konvektor-ujranyitas.pdf

  Kicsit félrevezető a cím. Fűtéskorszerűsítés helyett “Otthon Melege Konvektorcsere program újranyitása” Sokkal pontosabb lenne.

 • Csaba
  Ha nem lesz változás, nagyon nem igazán javasolnám senkinek, én előző évben megnyertem, és nem valósítottam meg.
  Mindenféle politikától mentesen, valószínű, hogy vagy havernak lett kiírva a pályázat a FÉG-nél, és ők nyertek igazán nagyot a pályázaton, vagy pedig a FÉG volt résen egyedül, és gyorsan összedobott egy konvektort, ami megfelel a kiírásoknak, hogy növelje az árrést. Úgy kell elképzelni, hogy vette alapul a 70 éves lemezkonvektoruk modelljét, és rávágott egy aliexpresses termosztátot, amit hálistennek csak áramról lehet üzemeltetni. Ugyan az a hatásfok, ugyan az a parapet, minden teljesen ugyan az, és akkor erre jön rá a 160 ezer Ft körüli ár, a kiszállítás mindenütt horror áron történik, és akkor innentől jön a szívás, kivitelezői szerződés is alapból 15 ezer Ft volt, 110 ezer munkadíjért csinálták volna, pedig felkell csak cuppantani a régi parapet helyére, bárki megtudná….
 • Csaba
  Sokkal egyszerűbb, és jobban jár az ember (alternatív költség) ha jófogáson kinéz magának egy szintén fég konvektort, ami viszonylag új, jól néz ki, de boltból is 90 ezer körül már szép új modelleket kap, enélkül a kínai termosztát nélkül, amit egyébként árukeresőn is írnak, hogy nagyon megnehezíti az egész dolgot, ráadásul ha elmegy az áram, nincs fűtés. És ezt a konvektort felcuppantja a régi parapet helyére, feltéve, hogy eddig is féges konvektora volt. De én úgy gondolom, hogy semmi értelme, hogy ezt erőlteti az állam, a parapetnél csomó a hőveszteség, így jóformán az utcát fűtöd, ami környezetszennyező, és nem gazdaságos.
  Valamiért ezen a területen szinte semmi fejlődés nem történt az elmúlt 50-100 évet figyelembe véve, pedig ezzel a módszerrel gazdaságosabbá lehetne tenni : youtube.com/watch?v=bDekl0aTnvk
 • Zsozsó
  Olyan magánszemélynek szóló pályázatról esetleg tud valaki, ami hőszivattyús fűtés kiépítését támogatja? (Vissza nem térítendő, nem hitel.)
 • Kiszamolo
  Meister, az a nagyon szomorú, hogy rengeteg ember csak úgy tud gondolkodni, mint te.

  Vagyunk mi és a mieink és az ellenség. Aki a mieinket kritizálja, az az ellenség.

  Nem, barátom. Azért kritizálunk, vagy dicsérünk valamit, mert jó vagy rossz.

  És amikor kritizálunk, azért a Fideszt kritizáljuk 9 éve, mert csak ő van hatalmon és ő csinál valamit.

  Ha egy másik kormány lenne és ugyanezt csinálná, ugyanez lenne a véleményünk.

 • Hatásfok
  Pár éve lecseréltük a lemez-konvektorainkat öntöttvas FÉG konvektorokra, de ezek hatékonysága is alacsony, – falon kívülre (utcára) csaknem ugyanannyi hő távozik, mint amennyi a lakásban marad. Lehetséges pályázni egy korszerűbb gázfűtésre?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Parapetes konvektor kiváltására megoldás lehet a MIKA kazán.

  gaz-muszaki.hu/mika-6-minicirko/

  A forgalmazó nyilván dicséri. Van valakinek valós tapasztalata?

 • Speizet Gyula
  A helyzez az, hogy egy szigetelt társasházban, új, sok légkamrás, három rétegű ablakok mellett, megfelelő légbeejtőkkel, a mostani meleg klímában 70 m2-es, ráadásul szélső lakásban, állandó 22 fok mellett, éves szinten elfogy 530-550 m3 gáz, a 4 régi öntöttvas Fégekkel, amit saját maga könnyen javít az ember, nem mellesleg áram nélkül működnek. Én is számolgattam, de sehogy se jön ki, hogy lenne értelme vagy a Fég újabbnak, méginkább a Fonditalnak, szétbarmolni esetleg a helyiségeket, villanyt vinni oda. Az ablak, ajtócsere sokkal hasznosabb, illetve a ház megfelelő szigetelése.
 • Dörnyei József
  Az újabb FÉG konvektorok hatásfoka 94%. Ha ez tényleg igaz, akkor jobb, mint a nem kondenzációs cirkó v. kazán hatásfoka. Az kb. 90%.
  A prospektus szerint a parapetes hatásfoka ennyi, a kéményes hatásfoka jelentősen rosszabb – 82%. A parapetes valószínűleg külső levegővel égeti el a gázt, nem a belső, meleg levegővel. Ugyanúgy, mint a kondenzációs kazán. De nincsen benne kondenzációs rész (szvsz.)

  6% veszteség igen kevés, ezen javítani nem lenne egyszerű.

  Tervezek betenni a házamba párat stratégiai helyekre, mert ha a fűtés elromlik, akkor az gáz és nekem csak 1 cirkóm van, ami nyilván télen -20 fokban fog elromlani. A FÉG gyárt olyat is, aminek nem kell áram és hozza a fenti számot. A típusa F8.50F ErP. Még jól is néz ki. Már csak helyet kell találni neki…

 • Lala
  “Az az érdekes, hogy most sem azokon segít a támogatással az állam, akik rá lennének szorulva. Gondolok itt azokra, akik fával és szénnel fűtenek.”
  Konkrét példát tudok mondani neked. Feleségeim szülei bevezették a gázfűtést meg a cirkót, saját pénzen. Ha jól értettem, nem kaptak rá támogatást, hacsak az LTP állami támogatását nem számítom annak.
  Ellenben ott a gáz és egyik szomszédjuk se kötött rá, sőt az utcában is kevesen, hiába épült ki és persze vannak nagyon csóró emberek falun, de azért ahol felső közepes fiatal autó áll az udvarban, annál nem a pénz döntött. Az igazi indok, hogy mindent eltüzelnek az emberek a vegyes tüzelésűben. Meg persze lopják a fát az erdőből okosban, kalákába összeállva. A háztartási szemét nagy részét is eltüzelik és azt mondják, hogy gázzal nekik drága lenne fűteni.
  Szóval ha lenne támogatás, még akkor sem biztos, hogy rákötnének sokan.
 • Anonimus1
  Van pár érdekes kitétel a pályázatban.

  Csak belső égésű konvektort lehet bekötni – ha kéményesed van most, elég nehéz helyzetben vagy, mert már (új) parapel bekötést nem engedélyeznek ablak mellett alatt 2 méterrel…

  A fenti ügyből kifolyólag és mivel minimum 88%os hatásfok kell, kéményes alapból kb kizárva – ha mégis, akkor ugye csak bélelt kéménybe, ami olyan 250e ft/emelet.

  Beépített termosztátos konvektor jeenleg a fenti kommentben is említett FÉG és 2 másik van, de a fég az ami valoszínűleg a legtöbb ember igényét kielégíti – ez ugyanaz amit 2 éve 94-ért árultak a 96-os felső korlátnál, most 150 a 160-asnál… Hogy ugyanezt megkapot a termosztát nélkül 90-ért, az senkit nem érdekel, bár vannak eszközök amik 20e-ért vezérlik a konvektort utólagos okosítással – akár teleforól is)

 • Anonimus1
  folyt.

  Viszont azzal aki a programot nem tartja jónak, nem értek egyet. Nyilván nem ezzel váltja meg a világot a kormány, és nem ez a leghatékonyabb, lehetne ablakot is cserélni, szigetelni stb. Azért kezdték el ezt, mert ez az első lépés a fűtéskorszerűsítésnél. Amíg a 40 éves, nyílt égésterű készülékek vannak a szobában, TILOS ablakot cserélni. Szimplán életveszélyes.
  Az ablakcserét és a szigetelést pedig érdemes egy lépésben csinálni, de nyilván ahhoz egy egész ház kell, amit mindig van aki leszavaz – lásd panelprogram, ahol a 80 éves néni megvétózza a felújítást, mert ő hitelt nem vesz fel, hiába lenne kevesebb, mint a megspórolt rezsi.
  Családi házakra adtak pénzt, mert ott nem kell ezzel szenvedni. Akinek 30-40 éves a fűtési rendszere, annak igenis megéri ezzel a konstrukcióval felújítani – ha csak nem tud kiépíteni elektromos napelemes “ingyenfűtést”…

 • Zolika
  Hátha valakinek hasznos: felhívtam az ügyintézőt és konvektor minikazánra történő cseréje esetén is csak a 160K 60%-a pályázható, és a radiátorok sem, gondolom a rézcsövek, stb sem.
 • jurta

  “A DK már rég megváltoztatta volna a Föld dőlésszögét, hogy a Nap több meleget adjon.”

  Akkor elég gyenge a csillagász-szakértői csapatuk, mert attól nem érné (évente) sem több, sem kevesebb hő a Föld semelyik pontját.

 • Spurdisznó
  Konvektor szakiknak mi a véleményük a korszerűsítésről?

  Nekünk parapetes konvektorjaink vannak (összesen 2 db, , és ha jól látom hatásfokuk 88-90% körüli. Ez jobb érték, mint a kéményes konvektoroké. Ez nem tűnik olyan rossznak. Van ennél jobb alternatíva? Ahogy néztem, kondenzációs kazánok ennél jobbak, viszont ehhez központi fűtés szerű rendszert kellene kialakítani (víz csövekkel stb), ami elég macera. És ráadásul ha egy ilyen kondenzációs kazán megadja magát, javítása igen drága lehet.

  Konvektorban van lényegesen jobb, mint a “klasszikus” lampart gázkonvektorok? Néztem, van amelyikre rátettek egy elektronikát (amihez konnektor, áram is kell), ablakot érzékel, termosztát, előreprogramozható stb. Csomó olyan dolog, amire nekünk szerintem nincs szükségünk. (pl. ablakot kinyitom, amúgy is letekerem a konvektort kézzel….)

  “Maradi” vagyok, vagy a technika tényleg nem fejlődött eleget?

 • Fekete macsak
  Felhívnám a figyelmet erre a kiírási feltételre:
  “Nem nyújtható támogatás … e) olyan lakóépület, illetve társasházi lakás korszerűsítéséhez, melyben gazdasági tevékenység végzése zajlik;”
  Például a saját 100 %-os tulajdonomban lévő lakást, ahol lakom, nem adhatom be, mert oda van bejegyezve a saját minivállalkozásom székhelye is – amit egyedül végzek szellemi munkaként egy notebookon, interneten.
  Bár, ahogy itt a hozzászólásokat olvasom, annyira nem kár ezért a programért, ha nem tudok pályázni….
 • Pumpika
  Tud valaki tippet, hogy MIKA kazán beszereléséhez kihez érdemes fordulni? Ha azt is támogatják, tennénk egy próbát…