Penny Market: készpénzfelvétel vásárlás után

A világ boldogabbik felén elterjedt dolog, hogy vásárlás után bankkártyás fizetésnél vehetsz fel készpénzt a pénztárnál. Ez jó neked, mert nem kell ATM-et keresned. Jó a banknak, mert nem kell tölteni az ATM-eket és jó az üzletnek is, mert nem kell drága pénzért elszállítani a készpénzt minden este.

A világ boldogabbik felén nincs 0,6%-os adó a készpénz-felvételre, mint nálunk.

Két éve a Penny Market vezette be ezt a szolgáltatást itthon, amit aztán gyorsan el is kaszálhatott a hatóság, mert adócsalást vélt felfedezni benne. (0,6% adó helyett csak 0,3% adót fizetett a Penny utána?).

Akkor itt írtam róla:

Készpénz-felvétel bevásárlás után

Szilveszter írta meg, hogy a Penny visszahozta ezt a szolgáltatást, annyi változással, hogy már csak OTP lakossági bankkártyával érhető el. Ha 3 ezer Ft felett vásárolsz, maximum 20 ezer forintot kérhetsz készpénzben.

Leírás a Penny oldalán itt, az OTP oldalán itt.

Ha OTP-s vagy (de nem Simple vagy devizás kártyád van) és szoktál a Pennyben vásárolni, jó tudni, hogy (egyelőre) ingyen vehetsz fel pénzt a Penny boltjaiban. (“A bank a szolgáltatás díját akciósan, visszavonásig elengedi.”)

Share

26 hozzászólás

 • tromsö
  Több, mint érdekes, hogy csak egy bank a “kedvezményezett” …….
 • Tamas
  @tromsö: semmi érdekes nincs benne, és nincs “kedvezményezett” se, csak költségviselő.
  Az OTP ezt bevállalta, kifizeti a kp felvételek utáni tranzakciós adót, a többi bank meg (itt) nem.
 • Maki Verem
  Szólni kell Tállainak, hogy drága a 0,6%-os adó a készpénz-felvételre, majd elintézi.

  Persze lehet, csak Mezőkövesden 🙂

 • Maki Verem
  @tromsö: a többiek kalandorok, márpedig a bankvilág nem a kalandorok helye.

  portfolio.hu/impakt/csanyi-a-bankvilag-nem-a-kalandorok-helye.267115.html

 • Családfő
  Jó látni, hogy a szolgáltatók próbálkoznak ezzel termékkel, még ha elég vérszegény is egyelőre.

  Én is a világ boldogabbik (vagy legalábbis nyugatabbik) felén találkoztam ezzel már “ezer” éve. Ott ez mindennapos és természetes, és nagyon praktikus, nincs szükség ATM-ek keresésére.

  Szurkolok, hogy nálunk is elterjedjen, a fogyasztó szempontjából buta megkötések nélkül.

 • Istvan
  Sosem leszünk rendes ország, amíg a polgárok zöme nem fejcsóválva köp azokra, akik bankkártyával papírpénzt akarnak egy bolti pénztárosnál felvenni, hogy aztán egy másik helyen azzal fizessenek.
  De hát tudjuk. Nagy az isten állatkertje, és az otp-sek vannak közte a legtöbben.
 • GerzSonka
  Szerintem az OTP biztosítja az említett üzletben a kártyás terminált, és ő az elszámoló is, ezért gondolom kézenfekvő volt az OTP-vel megállapodni. Amit nem tudok, hogy ez jogilak készpénzfelvételnek minősül-e, azaz ha megtetted a 150 ezres, de max. első 2 kp.felvétel nyilatkozatot, akkor ez beleszámít-e abba a keretbe vagy sem. Erre a linkelt OTP-s oldal sem tér ki.
 • Joy
  Kb. 30 országban jártam eddig, melyek túlnyomó többsége (nyugat-)európai.

  A legboldogabb embereket mindezidáig Törökországban láttam!

  Esetleg elkövetted az a nagy hibát a cikkben, hogy a pénz és a boldogság közé egyenlőségjelet tettél..?

  (Nem mellesleg a németek mostanság ismerték/ismerik fel, hogy a Mastercard és a Visa normális bankkártya képet is tud ölteni, és nem hitelkártya, mint aminek tekintették és “természetesen” sok helyen el sem fogadták. Akinek emiatt kellett 1%+X Ft-ért felvenni külföldön ATM-ből pénzt, valószínű szintén kevésbé érezte a világ boldogabbik felén magát.)

 • gyilkosto
  Anno nem ezért kaszálták el, hanem azért mert a jónép hitelkártyáról vette fel a pénzt vásárlási tranzakcióként.
 • A penny másik remek szolgáltatása az e-autó töltés, ráadásul úgy tűnik nem kizárólag Bp-ben gondolkoznak, mint a Lidl, a 4. töltőt Győrben telepítették.

  Sajnos ők is a 22kW AC töltőt erőltetik, amit kizárólag a Renault Zoé és a duplatöltős Teslák tudnak kihasználni, az összes többi elektromos autó csak 3kW vagy 6kW teljesítményt tud a 22-ből kihasználni, így egy fél órás vásárlás alatt csak 20-30 kmre elegendő áramot kapunk.

  Valószínűleg az ő döntéshozóik sem ismerik az elektromos autókat, ahogy az önkormányzati pályázatok és az e-mobi szakemberei sem 🙁

 • tnt
  Verem: olvastam a cikket és pont csányi elvtárs szájából ezt hallani több, mint groteszk … :-))))))))))
 • Vazulka
  Ez jó, meg aranyos, csak aki nem készpénzmegszállott, annak minek. Ugye, havi 1-2 kp felvét még ingyenes. (ugye?)
  Vannak bankkártyák, ahol havi 4, 1M Ft-ig. Az 4x1M (gránit)
  Kinek kellhet maximum 20 ezer kp?
  Sokaknak van kp-s bevétele (amit nem is szivesen tenne be a bankba)

  Szóval eléggé rétegigénynek tűnik.

 • Kiszamolo
  Pont fordítva: sokan mindent kártyával fizetnek, de ha jó ha van egy kis készpénz is náluk. Ők fogják ezt használni.
 • Családfő
  Ej, Istvan, két köpködés között ezt gondold át: miért ne kellhetne valakinek 10-20-30ezer Ft készpénz? Megy a piacra, fodrászhoz stb? Vásárláskor megvan, nem kell ATM-et keresni, ráadásul a boltnak is kevesebb készpénzt kell a nap végén kezelni?

  Jól gondolom, hogy még nem próbáltad ezt más országban, csak tapasztalat nélkül mondtál ilyen sommás véleményt?

 • Petike
  Verem: azért érdekes, hogy az emberek inkább azzal foglalkoznak, hogy Tállai odaszólt a MOL-nak, nem pedig hogy Kövesden 3 kút kartelezett és mesterségesen tartották magasan az árakat… Az M3-ason olcsóbb volt a 95-ös, mint Kövesd belvárosában. Szerintem inkább ez a gáz.
 • Nekem pl. évek óta nincs debit kártyám, a fizetésem 100%-ban hivatalos jövedelem, bankszámlára kapom.
  Fokozatosan már az egri apartman vendégeit is teljesen átszoktatjuk (pl. előre fizetési kedvezményekkel és a 3 foglalós oldal közül az airbnbt előtérbe helyezve) az elektronikus fizetésre.
  Ritkán azért betévedek olyan elmaradott helyekre, ahol nem tudok kártyával fizetni, ezért kénytelen vagyok egy kis aprót kpben is tartani.
  Ha OTP kártyám lenne, akkor ez jó opció lenne erre a célra, de mivel nem vagyok OTP ügyfél így továbbra is megoldom másképp.
 • kridli
  Max egy év és tuti fizetős lesz. Az otp mindig ezt csinálja, az újdonságoknál átvállalja a költségeket amíg elterjed, aztan fizetőssé teszi.
 • LSV
  Sosem leszünk rendes ország míg ilyen korlátolt vélemények is vannak.
  Érdekes írországban senki nem köp az emberre ha a vásárlás végén még kp felvét is van. Magyarországon belül is létezik nem kevés település ahol a legtöbb helyen NEM lehet kártyával fizetni. Nálunk van penny, és mellette 100 más üzlet is ahol nem lehet kártyával fizetni vagy (jogtalanul) kérnek minimum 3-4000Ft-os vásárlást a kártyahasználathoz. Ugye mindent nem lehet és nem is akarok a hiperben megvenni. Óvodai, iskolai étkezést sem lehet kártyával fizetni, utalni sem csak kp.
  Mondom ezeket úgy hogy a szolgáltatást nem használom (ingyen kp felvételhez nincs szükségem rá), és otp-nél sincs már legalább 12 éve számlám, szimplán a szolgáltatást használók mellet állok ki, hisz ahogy Miklós is írta a világ boldogabbik felén van létjogosultsága a szolgáltatásnak.
 • naa
  Én is használtam anno párszor a Penny szolgáltatását vidéken, pont útbaesett egy ahol amúgy is megálltunk néha, és jó volt az a kis kápé, annyival is később kellett ATM-et keresni. Mindig kártyával, paypassal fizetek ahol lehet, de sok szolgáltatást ma Mo.-on csak kápéért kap meg az ember.
  Van egy csomó automata, ami nem ad ki csak 100-150e Ft-ot egy felvételre, az x. már pénzbe kerül… (Ha pl. a honi építőipar, mesteremberek stb. szolgáltatásait akarod igénybevenni, ahhoz sok készpénz kell…)
  Olyannal is találkoztam már, hogy üzletben valami drágább cuccra nagyon jó kedvezményt adtak, de a fizetésnél megkértek, hogy ne kártyával fizessek, mert az nekik drága.
  Régen külföldön hasonló szolgáltatást szállodában is használtam néha, akkor még jó drága külföldi ATM-es készpénzfelvétel helyett mint törzsvendégnek akkor ingyen volt, a végén fizettem a számlával együtt, nemtom van-e még ilyen
 • Thor
  @Joy: Nemetorszagban alapos indok van arra, hogy Visa/MC debit nincs elterjedve: koltsegek. Ezek a kartyaknak az elfogadasi koltsegei rendkivul magasak debit ~1% credit ~2%, ec kartyanak a elfogadasi dija 0.3%. A Nemet olyan hogy ami jol mukodik azt ne piszkald meg.

  A fizetes elszamolasa teljesen maskepp mukodik es mas viseli a kockazatot is. EC sokkal olcsobb de osszes kockazat az ugyfelnel van a credit kartya eseten az ugyfel 0% kockazatott fut mert barmikor barmelyik tetelre kerhet chargeback-et.

  Kartyas tranzakciok elszamolasarol rengeteget lehetne irni..

 • Nimfas Corporation
  Szöcske: Egy kis OFF: A szallas.hu egy komoly lehuzós cég. Egy cikk kijönne belőle. Idén nyáron Egerben pihenünk a családdal. Megnéztem a szállásokat, szállás.hu-nál találtam megfelelőt, le is foglaltam. Mondom azért rákeresek a neten. Meg is találtam. 200 Ft-al volt olcsóbb mintha a foglalásu oldalon foglalom. De én kíváncsi vagyok ezért írtam egy emailt a címre és jóval kedvezőbb árat kaptam. Kiderült hogy a szállás.hu nem engedi hogy a saját honlapodon olcsóbban hirdesd mint náluk. 30% a közvetítés díja. Piacgazdaság na…
 • Maki Verem
  ha kartelleztek, akkor még ijesztőbb a jelenség, hiszen a kartellezés felszámolása a GVH feladata lenne. Valamint a kartellezést büntetik, de ha jól értem, itt elmaradt a büntetés.
 • Nimfas Corporation
  Nálunk a pizza kiszállítással foglalkozó vállakozók egyeztek meg hogy egységesen és közel egy időben emelnek árat. Úgyhogy kb 300Ft-al lett drágább a pizza Siófokon. Na puff. Eddig is sütöttem itthon is, majd max többet fogok. Vagy én is árat emelek.
 • szocske
  , a szallashu alapdíja 12%+áfa, tehát 15,2%, ha akarom extra megjelenésért emelhetem azt hiszem 40%-ig, de ha az adott szállásadó 30-at fizet nekik az a saját döntése.
  Egyébként tavalyig 10+áfa volt, addig versenyképesek voltak a bookingnál, de ők úgy gondolták felzárkóznak a bookinghoz és 12%-ra emelnek, csak épp a booking külföldről számlát, ezért aki áfamentes, annak most a booking jutaléka érezhetően kevesebb lett.

  Az, hogy máshol nem hirdetheted olcsóbban mindhárom (booking, szállás, airbnb) ÁSZF-jének alap pontja.
  A gyakorlatban forintra pontosan megvalósíthatatlan, mert mindhárom eltérő árazási modellt használ és van ahol EUR van ahol HUF adhatom meg az árat, de igyekszünk úgy belőni az árat, hogy minimális legyen a különbség…

  Aki személyesen keres annak persze olyan kedvezményt adok amilyet akarok, mert pl. előnyben részesítem a barna szemet, de hirdetni tilos olcsóbba

 • attila
  Corporation én nagyon ritkán foglalok szállást, anno a bookingon foglaltam, amint megkaptam a megerősítést, már hívott is a szállásadó hogy minden rendben van szeretettel várnak, de ha lehet mondjam le a bookingon mert tőlük akkor nem vonnak le 10%-ot 😉
 • dmry
  nagyon off


  épségben megérkezett a 4. gyerkőc?

  on