Egyre nehezebb vonzó kamatokat találni

Az újabb jegybanki kamatcsökkentés sajnos meghozta a bankbetétek kamatainak esését is.

Az általam oly nagyra tartott Erste Aktív Betét, ami eddig 6% feletti kamatot igért úgy, hogy nem kellett új pénznek lenni a megtakarításnak, most már csak 4,92%-ot ad egy évre. (Az aktív betétről itt írtam.) Egy éve még 9% volt az akciós kamat az Ersténél.

A tranzakciós adó miatt egyszerűen már nem éri meg a bankok között utalgatni a pénzt a magasabb kamat reményében (erről itt írtam), ezért nagy érvágás az aktív betét kamatának ilyen mértékű csökkentése.

Ha már nem éri meg utalgatni, akkor a prémium állampapír lesz a megoldás. Na, ezzel sem biztos, hogy szerencséd lesz, mert éppen most lesz a 2018/I kamatfordulója, a márciusi inflációs adatot fejelik meg 3%-kal. Ez pedig 2,2% lett, így a következő évben szerény 5,2% lesz a 2018/I kamata. (Erről meg itt írtam)

Akkor vigyük ki a pénzünket Szerbiába, ahol 6,2%-os kamatot adnak az euróra is? (Cikk itt) Nos, alig egy héttel a cikk megjelenése után a szerbiai OTP 4, illetve 4,4%-ra csökkentette a 6,2%-os eurókamatot.

Akkor tegyük a pénzt CIB Malacperselybe! Ott majdnem 6% az elérhető kamat.

Aha, olvasd el figyelmesen a hirdetményi oldalt: május 13-tól ott is csak 4,5% lesz a kamat! Cikk itt.

Úgy tűnik, lassan minket is utolér az, amitől a nyugati és amerikai megtakarítók már évek óta szenvednek, hogy a betéti kamatok az adó után lassan az inflációt sem fogják kompenzálni. Egyre nehezebb lesz vonzó kamatot találni, miközben a hazai részvénypiac is borzasztóan teljesít immár hatodik éve.

Érdemes lesz a közeljövőben átgondolni a portfóliónkat, mert nagy változások voltak a kamatokban mindenhol.

Az 5% alatti forintkamatok mellett már érdemes elgondolkodni a 4-4,5%-os eurós kamatokról, külföldön tranzakciós adó, pénzfelvételi díj, számlavezetési díj nélkül. Hosszabb távra pedig az inflációhoz kötött prémium állampapírok jelenthetnek védelmet, főleg TBSZ számlán. (Hogy mikor érdemes TBSZ számlára tenni a pénzt, arról meg itt írtam.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

54 hozzászólás

 • Andreana
  A Malac helyett még mindig jó az Erste előrelátó, havi min. 40ezer utalása esetén 6% a kamat…
 • Szalók Dániel
  Ha valaki nem ragaszkodik a bankbetétekhez, választhat a befektetési alapok közül is. Optima az elmúlt 12 évben 11%-ot, Maxima 19%-ot, Supra 25%-ot hozott (ezek csak az OTP-s alapok) – persze a kockázat némileg nagyobb mint a bankbetét esetében, de pl. Optima kockázata elhanyagolható.
 • regimodi
  Egy gond van vele:

  Csak Erste folyószámlával rendelkező ügyfelek köthetik.

 • Kiszamolo
  Optima: azért volt jó tavaly, mert a magyar állampapíroktól elvárt hozam 9,5%-ról leesett 5,5%-ra, így a meglévő magasabb kamatozású állampapírok felértékelődtek.

  Mostantól egy évig majd hoz 5,5%-1,5% alapkezelői költséget, kivéve, ha visszamegy az elvárt hozam 8-9%-ra, mert akkor durván mínuszos lesz.

  Supra: a jó három év után bármikor jöhet rossz három év is.

 • vtibi
  Granit bank felemelő betét EBKM 6.1%, ingyenes számla és tört hónapra is fizetnek. legalábbis tegnap még ennyi volt 🙂
 • mutyilufi
  A csökkenő kamatkörnyezet továbbra is fennál, ez idénre is ad egy (jóval) kisebb pluszt az Optimának és a többi kötvény alapnak. Ha nem lesz pánik az állampapírpiacon mint amit írtál fentebb, akkor a betéteket szerintem idén is felül fogja múlni. És az sem elhanyagolható szempont hogy likvid.

  Más: Mégis minek ez a validation code??? Mert hogy robotok ellen semmit sem véd az tuti.
  – az összeg mindig 10 alatti, tehát egy véletlen 0-10 számmal is 10% hogy jót ír be egy robot.
  – Még csak erre sincs szűkség mert az ‘X+Y=’ rész nem kép hanem szöveg, csak ki kell olvasni a html forrásból és kiértékelni…

 • Kiszamolo
  Gondolod te. Amint kikapcsolom, lesz egy nap 50 spam, most van 2.
 • mutyilufi
  Hmm végülis ha célját eléri… 🙂 Gondolom nem dedikáltan erre a blogra mennek csak úgy a wordpress alapúakra általában. Mert ezt a “kódot” feltörni nem évek kérdése 🙂
 • NH3CL
  Sajnos a malac egyre rosszabb lesz és ezt csupán az alapkamat csökkenésnek köszönhetjük.

  Véleményem szerint még mindig a legjobb megtakaritási forma a kispénzűeknek. Boldog lennék, ha havi 40k-t félre tudnék tenni… Az a 40k messze van az én tizedemtől (amit javasoltál).

 • Kiszamolo
  Nem, a malac sokkal jobban romlik, mint az alapkamat csökken. A beetető időszaknak vége.
 • Kiszamolo
  Tudok aktiválni olyan betűböngészős capcha-t is, ha azt jobban szereted. 🙂
 • steckler
  Van megoldás. Szerbia helyett sokkal jobb és kamatadó sincsen Ukrajnában.
  3 óra a fővárostól Kárpátalja, és az OTP is relatíve jó kamatokat ad. Én a Volksbankot preferálom.
  Az ukrán OBA 200.000 UAH-ig vállal betétbiztosítást, vagyis kb. 19.000 €-ig. Azonban egy-egy bankban egy személynek nem is érdemes 10.000€-nál nagyobb összeget elhelyezni, mivel egy kiutazással fejenként úgysem lehet 10.000-nél nagyobb összeget deklaráltatni a vámon.
  Szeretnék csinálni a törzstőkeállomány alapján, egy listát, hogy melyik ukrán bankok a kockázatosabbak és melyikek kevésbé. Ukrajnában nem 14 kereskedelmi bank van, mint nálunk, hanem 186, vagyis van bőven választék. Ajánlott oldal http://www.prostobank.ua – kb. olyan mint a bankmonitor.
  A főbb ukrajnai bankok összehasonlításában benne lennél Kiszámoló?
  Amiben tudok én is segítek, van pár bankkal kapcsolatom.
 • Kiszamolo
  Mikor megyünk? 🙂
 • steckler
  Megírom a hétvégén, amint ígértem.
 • Zabalint
  Van még pár jó AH. Ha mondjuk azt csinálod, hogy portfóliód feléből prémium állampapírt veszel, másik feléből meg AH-kat a következőket azonos súllyal:

  OTP: Supra, EMDA
  Concorde: Citadella, VM, Platina Pí

  Esetleg 6.-nak Aegon Alfa, vagy Plotinus részvény.

  Akkor azért szerintem elég nagy eséllyel vered a bankbetéteket, és a nagy buktának is elég kicsi az esélye.

 • Szilvia
  Én Kárpátaljáról származom, az összes megtakarításom évek óta magyar bankban van. Ukrajnában bármikor “bármi” történhet, biztonságos helyen akarjátok tudni a pénzeteket nem javaslom !
 • mutyilufi
  Nem kell ha ez is megteszi. Csak nem gondoltam volna hogy egy ilyen egyszerű cucc is így megszűri a spam-eket.

  Amúgy csak érdekességként: néhány éve az erre kihegyezett algoritmusok már jobbak a capcha felismerésben mint az emberek, még azt is elolvassák amit mi már nem. Úgyhogy a leginkább célkeresztben lévő oldalakat már nem lehet ezzel a technikával hatékonyan védeni.

 • mikve
  Az a baj ezekkel az ukrán meg szerb történetekkel, hogy az átlagember számára nem opció. Magas az utazás költsége, munkanapon kell intézni, stb. Itthon bankban kamatra már felesleges vadászni, és ennek nem kizárólag az MNB alapkamat csökkentés az oka, hanem egy csomó banknak egyszerűen nincs szüksége forrásra.
 • Értem. Alternativa van? Szerintem még midnig ez a legjobb ekkora összegre (~15k/hó)
 • steckler
  A külföldi bankbetétek már 1 millió Ft megtakarítástól megéri, a költségeket bőven. pl. most 1 millió Ft után hrivnyában a kamat a Volksbanknál 21 % nekem egy évre, vagyis 210.000 Ft + a hrivnya Ft árfolyamkülönbségen is nyeretem jelenleg 10 %-ot. Amikor váltottam a Ft-ot hrivnyára akkor 25 Ft alatt volt, most 28 Ft körül áll.

  Kedves Szilvia, tudom hogy sok kárpátaljai fél a bankoktól, mert sokan emlékeznek még a 90-es évekbeli szovjet takarékbetétek befagyasztására, az még a kupon és a karbovanyec időben volt, vagyis az átmeneti időszakban.
  Az ukrajnai bankokkal való tapasztalatom több, mint 10 éves. Voltak negatív tapasztalataim is. Egyik barátom a Nadrába és az Universalba (görög bank) 50.000 €-t helyezett be bankonként. Én mondtam, neki hogy egy bankban 15.000 €-nál nagyobb összeget elhelyezni nem tanácsos. Jött a 2008 őszi válság,a Nadra csődöt mondott, ezt követte még 5 másik bank

 • gab
  Hát igen, azért az ukrán plusz bank szóösszetétel azért még a legkapzsibb embert is kell, hogy gondolkodtassa. 😀

  (híres utolsó mondatokhoz tudnám hasonlítani, pl. most ettek, nem támadnak, stb.)

 • steckler
  a folytatás…
  A 20.000 € feletti betéteket kifizetését korlátozták, részlegesen zárolták. A csőd bement bankokat állami felügyelet alá vonták.
  A barátom 50.000 € feletti betétje után csak a kamatokhoz jutott hozzá, 3,5 évig, azt követően a teljes összeget kifizették. Azonban nem lett volna ez a procedúra, ha kisebb összeget helyez el egy-egy bankban és hallgatott volna rám.
  A másik érdekesség Ukrajnával kapcsolatban, hogy rengeteg osztrák, német, és lengyel helyezi el a megtakarításait ott. Azonban csak nagy nemzetközi bankok fiókjaiban, nem helyi ukrán bankokban.
 • Kutyka
  Egy ilyen, Ukrán bankbetétből származó kamat jövedelem után hogyan kell/kellene adózni idehaza?
 • Zabalint
  Amíg Ukrajna harmadát gyakorlatilag oroszok lakják, addig az az ország instabil marad, bármikor kitörhet egy nagy balhé, akár polgárháború is, így nem tenném oda a pénzem.
 • Ha már játszom a pénzemmel, inkább viszem Ukrajnába, mint Szerbiába. Ha már elvesztem, inkább adjanak rá több kamatot előtte. Beregszászon a Volksbank fiókjában lehet extra szolgáltatásként magyarul beszélő munkatársat kérni? 🙂

  A másik lehetőség, hogy biztonságban van a pénzem egy német bankban 1%-os kamatra, 1,5-2%-os infláció mellett. Csak veszítek vele. Vannak rossz beidegződések, de a megtakarításaim 30%-ig biztosan kivinném a pénzem Ukrajnába, ha már ilyen jó kamatokat adnak.

 • tgwh
  Az a gond, hogy nem mindenki tud min. egy milliót kivinni.
  Mi speciel házra gyűjtünk, így jut eszembe tudnánk… de ilyen magyar átlagkeresetek és árak miatt egyre kevesebb a megtakarítás, már ha van egyáltalán.
  Akinek kevés pénze van, az mindenhogy megszívja.
 • Medve81
  Az a gond, hogy a többség még mindig csak a kereskedelmi bankokban gondolkodik, pedig a takarékok nagyon komoly kamatokat adnak, főleg most.
  10e Ft-tól 100 napra min. 5% éves hozam feltétel nélkül. Nagyobb összegnél nagyobb hozam.
  Feltétel nélkül nem tudnak ennél jobbat adni a nagy bankok.
  Csak keresni kell és még mindig lehet jegybanki alapkamat felett kamatoztatni a pénzünket!
 • steckler
  Beregszászon szinte minden bankban beszél valaki magyarul. Akár az Unicredit, Privatbank (Chase), Raiffeisen …
  A Swedbank sajnos két éve megszüntette a lakossági bankszámláit, és csak a céges ügyfelekre dominál. Céges számláknál ők nagyon jók. Ungváron van fiókja a Swedbanknak.
  Régen a Swedbanknál évekig lakossági megtakarítási számlára 10-11 % volt a kamat $-ra vagy €-ra. Most úgy 8 körüli a céges számlán, de összegtől függ.
  A kamatkifizetés havonta van, akkor is, ha éves lekötésre van betéve a pénz, mivel sokan használják ezt a banki szolgáltatást ezért nagyon népszerű a havi kifizetés a poszt-szovjet térségben. Sokan élnek a kamatokból.Ismerek olyan ukránt aki megkeresett 100.000 €-t nyugaton kemény fizikai munkával, most, meg csak a kamatokból él, de nem nyugaton, hanem Ukrajnába.10.000€-ból ott éves szinten egy család bőven megél.A élelmiszerárak -30%, gáz 40 Ft/m3, áram 15Ft/KW
 • steckler
  A bankbetétekkel kapcsolatban, egy fontos információ még, hogy ha éves lekötésre helyezünk el pénzt, de előbb ki kell venni az összeget.
  Akkor nem 0 % a kamat!!!
  Hanem a letelt hónapokra a normál kamatláb szerint, a tört hónapra 6 hónapon belül kivett pénz esetén (pl. 8 % kamat – 4 %); 6 hónapon túli kivétel esetén (pl. 8% kamat – 1 %). Bankonként van eltérés de ennyi az átlag. Én több, mint 10 bankot próbáltam Ukrajnában eddig semmi problémám nem volt.
  A kiszámolóval próbálunk egy kockázati listát csinálni, de szerintem max. 10 bank fér bele az időbe, mondjuk jó lenne egy teljesen átfogó elemzés, mert rengeteg különféle befektetési lehetőségeket is ajánlanak a különböző kereskedelmi bankok (186 van). Én ukrán tőzsdén nem mertem kockáztatni, meg befektetési alapokban sem. Pedig egy örmény ismerősöm ajánlott hajdina részvényt, ő 42%-os hozamot generált 8 hónap alatt. Utólag már bántam,
 • steckler
  Jelenleg a legjobb kamatok hrivnyára (25% Evrobank), dollárra (11% Avantbank), euróra (11% Nadra Bank), font sterlingre (4,25% Universalbank), orosz rubelra (9,5% Prominvest bank), svájci frankra (5,9 % Ukreximbank).

  pl. ennél a banknál is elég jó kamatok vannak: http://www.universalbank.com.ua/eng/about-us.html

  Érdekesség, hogy a banki trezorba letétbe elhelyezett befektetési arany után is 51 bank fizet kamatot (maximális kamat az aranyra 6 % a Globusz Banknál).

 • Kiszamolo
  Ezek számomra ijesztően magas kamatok. Nem biztos, hogy be merném tenni olyan bankba a pénzem, ami 11%-ot ad euróra. Hogy tudja azt kitermelni? Valószínűleg komoly bajban lehet, akinek ennyire kell a pénz. A bankközi piacon töredékennyiért kapna pénzt. Ha pedig nem kap, az is mutat valamit.
 • steckler
  Ez igaz, ezen én is gondolkodtam. Azért a Swedbank nem mondható kockázatos banknak, és egyszer megkaptam ott a választ, hogy miért vannak ezek a magas kamatok.
  1. a poszt-szovjet térség országai (FÁK) nem kapnak a bankközi piacon 1,5%-ért kamatot
  2. nagyon magasak a hitelkamatok is, $ és €-s hitel min. 17-18 %-tól indul.., a hrivnyás hitel 30%-tól…

  Így már érthetőbb volt nekem is.

 • Kiszamolo
  na de ki tudja kitermelni a 18%-os kamatokat? Ha nem tudja, bedől. Ha bedől a sok hiteles, bedől a bank is.

  Vajon miért nem kap hitelt egy ukrán bank? Azért az is elgondolkodtató.

 • steckler
  A hitelek kamatjai Oroszországban és Kazahsztánban is kb. ilyen magas.
  A bankbetétek kamatjai kb.8-10 %.
  Azonban ezen országok bankjai sem kapnak hitelt jó árfolyamon a bankközi piacon, pedig az orosz és a kazah gazdaság dübörög az ukránhoz képest.
  A hitelkockázati besorolása Ukrajnának B
  Oroszországnak BBB
  Kazahsztánnak BBB+ (sokkal jobb, mint UA)
  Magyarországnak és Szerbiának BB
  Talán a háttérben az lehet, hogy a volt szovjet utódállamoktól még mindig tart a nyugat, pedig nem kockázatosabb, mint Románia vagy Magyarország.
  Most néztem Ciprus a friss listán CCC.
 • K. Istan
  kedves Blogíró!

  Mi a véleménye a Gránitbankról és az AXA-ról? Mindig az a két bank adja a legmagasabb kamatot!

  Gránitbank felemelő betét 6,1 százalék 6 hónapra.

  A Gránit bankról mi a véleménye?

  Köszönöm!

 • Helló Steckler!

  Köszönöm a nagyon sok hasznos információt. Ha belegondolok abba, hogy ha 5 m Ft-ot elhelyeznék valamelyik ukrán bankba, akkor annak kamataiból 1 ember itthon is ha szűkösen, de el tud karistolni (nettó minimálbér) – nagyon furcsa érzéssel tölt el. Csak először kell, hogy legyen annyi pénze az embernek 🙂

  Beregszász azért érdekelt ennyire, mert munka miatt talán a közelben leszek (60 km) és megérné már kimenni. Gondolom lehet kérni a kamatot a folyószámlára is, és webbankon (remélhetőleg angol felülete van), szemmel tudom tartani a dolgokat. Ha adnak egy kártyát hozzá, akkor meg el is lehet költeni a pénzt itthon.

  A listát akár 10 bankról is szívesen várnám.

 • abc
  1 éves Posta Gyarapodó Betét?

  Jelen helyzetben szerintem elég jó kamatot ad nem?

 • abc
  Hmmm vagy már mégsem? legutóbb még valami 5,9 % körül volt rá a kamat :-S
 • zsovik
  Sziasztok!

  Megtakarításnak állnánk neki és vadásznánk a kamatot párommal.
  Elég sok fórumot elolvastam és hát őszinte leszek csak még nagyobb lett a kérdőjel. Mi a véleményetek a következőkről?
  Ajánlottak egy Uniqua Flex Invest Premium befektetést életbiztosítás nélkül csak megtakarításra. Van egy tartós befektetési része és az eseti befizetéseket rövid távú megtakarításra lehet használni. Díja: 500ft számlavezetés és kivételnél az összeg 1.75% -a. Minimum megtakarítás 10000.- A megtakarítás befektetési alapokban van.
  Másik az Ertrag und Sicherheit ez egy ausztriai vagy német direkt befektető cég menedzselt alapokkal.Szintén hosszútávú és rövidtávú megtakarításokra. Erről még minden infot nem kaptam meg, de valami olyasmi a díjazás hogy az elején 180000.- ft tanácsadói díjat kifizetsz és onnantól már más nincs.

 • Zoli
  Ez az Ukrán betét tényleg jól hangzik és hajlok rá, h max 10-20%-t a megtakarításomnak oda rakjam több nagy bankba szétszórva, de ahogy Mr. Kiszámoló is írta talán már túl szép ez a hozam. Ezt épp most találtam a HVG-n: http://hvg.hu/gazdasag/20130328_londoni_elemzok_ukrajna_ciprus

  Lehet, h megérné kivárni egy picit?

 • Kiszamolo
  A költségek elviszik a gatyádat is: //kiszamolo.hu/tag/eletbiztositas/

  180 ezer kezdeti költség? Annyiért én is nyitok neked akár 10 befektetési alapot is. Mi szükséged van ilyen ajánlatokra?

 • CFS
  Elég komoly, hogy mekkora kamatokat adnak tőlünk keletebbre…
  steckler nagyon örülnék, ha a kiszamolo-val közösen létrehoznátok a listát, külön örülnék ha nem csak ukrajna hanem esetleg az általad említett orosz, kazah kamatokról is születne egy cikk.
  A megtakarításaim felét lehet átcsoportosítanám egy fokkal kockázatosabb bankbetétek felé, ilyen kamatokról nem szeretnék lecsúszni.
 • SajtMedve
  Szia. Elég sokat forgatom a blogot, meg azért van némi gazdasági alapképzettségem is mégis kérnék egy nagyon rövid utaló segítséget. PMAK-ot szeretnék jegyezni. Irtál valahol ennek technikai menetéről? Folyamatosan lehet őket jegyezni, éves kamatfizetésnél automatikusan tőkésedik? stb. köszönöm szépen!
 • Kiszamolo
  A válaszok: igen, igen, igen. 🙂

  A jobboldali keresőbe írd be az államkötvény, prémium és a PEMÁK szavakat.

 • zsovik
  Mint írtam A Uniquas nem tartalmaz életbiztosítást, olyan lehet mint – amiről egy korábbi cikkben irtál – az Unicredites Unit Linkes Megtakarítás de az életbiztosítási díjak nélkül. Akkor arra azt mondtátok jó.

  A 180000 nem kezdeti költség hanem ennyi és semmi több.
  Igaz nem ismerem a többi Bef alap költségeit, de ha teszem azt beteszem az összes Pénzem rövid távra Pl: 6M és 3 év múlva kiveszem mert szeretnék lakást és a kivételi díj 1.75% akkor az 105e ft, nekem ebből az jön le hogy az a 180 nem is olyan sok főleg ha ezt a számlát megtartom amig élek és ki-be rakosgatok pénzt. De mint írtam még nem kaptam meg minden infot erről a termékről. De hátha Ti már hallotatok róla?

  Hogy miért keresek ilyeneket, mint irt(ad)(tátok) a betéti kamatok keveset hoznak most. Szeretnénk lakást venni és a lehető legtöbbet kihozzni a megtakarításunkból hogy minél kevesebb hitel kelljen. LTP már van 2db

 • Kiszamolo
  kockázati elemeket nem tartalmaz. Pont ezt nem találtam meg, de ennek a párjának a költségeit itt találod: http://www.biztositasifeltetelek.hu/Uniqa/uniqa_0013.pdf

  Az első két év befizetéséből megmarad neked kb. a 35%-a. A többi az ügynöké, vagy a cégéé.

  Havi díj, alapkezelői díj, stb.

  180 ezer teljes költség: na körülbelül abban is ennyire legyél biztos, hogy nincs vele több költséged.

  Ezt a 180 ezret, vagy ennek a nagyrészét az ügynök kapja. De a cég is akar ám keresni rajtad!

  Első szabály: ügynöktől nem veszünk semmit.

  Második szabály: nem hisszük el, ha az ügynök szerint a költségek elhanyagolhatóak, mert amit ügynök árul, annak a költségei általában brutálisak.

 • Van
  jószagúatyaúúúúristen…… Mekkora kockázatokat hajlandók bevállalni egyesek nem is értem miért…. Idehaza is van tőke és hozam garantált 9-10%os hozam a mai napig is, DE 15000 vagy 50000 euro ukrán, szerb meg kitudja milyen bankban??? Ehhez képest a tőzsde sétagalopp és nem 6%okról beszélgetünk évente, hanem adott esetben 60ról is akár, csak nem tőkeáttételes spekulativ őrületekbe kell belemenni….
  (Lehet mégis meg kellett volna adnom a honlapom….)
 • K. Istan
  Kedves Blogíró!

  Nem reagált a Gránit Bankkal kapcsolatban felvetett kérdésemre.

  Az AXA 2 hónapos betétet kritikával illette, mondván, hogy csak új pénzre adják, de ne feledjük, hogy a Gránitnál a magasabb kamatnak nincs külön feltétele, így az esetleges későbbi kiutalás (és az ezzel járó utalási költség) is okafogyottá válik (már amennyiben megtartják az akciós, a piaci átlagnál magasabb kamatokat).

  Azért is feszegetem ezt a Gránit témát, mert a korrekt, átlátható kondíciók és többnyire kedvező feltételek miatt megérne egy posztot itt. (szerintem).

  Még van a Magnet bank (amiről nem nagyon olvastam ezen a blogon), de ott nincsenek túl vonzó feltételek, tehát arról nem nagyon éri meg beszélni, de a Gránit megfontolandó!

 • Kiszamolo
  Holnap lesz téma a Gránit Bank és a vállalkozói számlája.
 • Sajtmedve
  Lenne egy befektetősdi kérdésem. (Igen, rengeteget visszaolvastam de ez nem áll össze.) Ha van egy MÁK-os számlám és hozzá TBSZ-em, veszek rá X összegért egy Y állampapírt ami mondjuk pont 3 év múlva jár le. Viszont közben az évi kamatokból folyamatosan vennem kell ugyanazt az állampapírt vagy mást (idővel nyilván másikat, hiszen az első lejár) és ki akarom venni 0% -os tbsz kamat kedvezmény beálltakor a pénzem (tehát 5ik év végén) akkor a kamatokból vett állampapírok visszaváltásakor levonnak ezek szerint 2 %-ot? Merthogy azok még futnak…Valamit rosszul gondolok?