Egyre nehezebb vonzó kamatokat találni

2013-04-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az újabb jegybanki kamatcsökkentés sajnos meghozta a bankbetétek kamatainak esését is.

Az általam oly nagyra tartott Erste Aktív Betét, ami eddig 6% feletti kamatot igért úgy, hogy nem kellett új pénznek lenni a megtakarításnak, most már csak 4,92%-ot ad egy évre. (Az aktív betétről itt írtam.) Egy éve még 9% volt az akciós kamat az Ersténél.

A tranzakciós adó miatt egyszerűen már nem éri meg a bankok között utalgatni a pénzt a magasabb kamat reményében (erről itt írtam), ezért nagy érvágás az aktív betét kamatának ilyen mértékű csökkentése.

Ha már nem éri meg utalgatni, akkor a prémium állampapír lesz a megoldás. Na, ezzel sem biztos, hogy szerencséd lesz, mert éppen most lesz a 2018/I kamatfordulója, a márciusi inflációs adatot fejelik meg 3%-kal. Ez pedig 2,2% lett, így a következő évben szerény 5,2% lesz a 2018/I kamata. (Erről meg itt írtam)

Akkor vigyük ki a pénzünket Szerbiába, ahol 6,2%-os kamatot adnak az euróra is? (Cikk itt) Nos, alig egy héttel a cikk megjelenése után a szerbiai OTP 4, illetve 4,4%-ra csökkentette a 6,2%-os eurókamatot.

Akkor tegyük a pénzt CIB Malacperselybe! Ott majdnem 6% az elérhető kamat.

Aha, olvasd el figyelmesen a hirdetményi oldalt: május 13-tól ott is csak 4,5% lesz a kamat! Cikk itt.

Úgy tűnik, lassan minket is utolér az, amitől a nyugati és amerikai megtakarítók már évek óta szenvednek, hogy a betéti kamatok az adó után lassan az inflációt sem fogják kompenzálni. Egyre nehezebb lesz vonzó kamatot találni, miközben a hazai részvénypiac is borzasztóan teljesít immár hatodik éve.

Érdemes lesz a közeljövőben átgondolni a portfóliónkat, mert nagy változások voltak a kamatokban mindenhol.

Az 5% alatti forintkamatok mellett már érdemes elgondolkodni a 4-4,5%-os eurós kamatokról, külföldön tranzakciós adó, pénzfelvételi díj, számlavezetési díj nélkül. Hosszabb távra pedig az inflációhoz kötött prémium állampapírok jelenthetnek védelmet, főleg TBSZ számlán. (Hogy mikor érdemes TBSZ számlára tenni a pénzt, arról meg itt írtam.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram