Prémium állampapír: megszűnt a 2015/L, itt a 2016/J

Az Állami Adósságkezelő Központ bejelentette, hogy megszünteti az infláció felett 2,5%-kal kamatozó 2015/L prémium állampapír forgalmazását és helyette május 2-től a 2016/J kapható csak.

Azonban ezzel jobban járunk, mert a kamatprémium mértéke a márciusi éves infláció felett 3%, az első évre 5,2%.

Bővebb információt itt találhattok.

Share

17 hozzászólás

 • Bud Fox
  Így mennyi a kamat, ami kifizetnek?
 • KBéla
  Így összesen mennyi kamatot fizetnek ki lejáratkor?
 • promontor
  Nem tudom, mennyivel járunk jobban: a 2015L november végéig még 8,5%-al kamatozott, ha valaki április végén vett ilyet mondjuk 100 ezer forintért, az 7 hónapra 1925 forint bruttó kamattal többet kap (8,5-5,2)*7/12. Utána két évig valóban fél százalékkal kevesebb kamatot kap, ez bruttó 1000 forint veszteség, ha jól számolom, tehát szerintem a régivel még jobban járt, akinek az jutott… 😉
 • Kiszamolo
  Hosszabb távon jobban fogsz járni, még ha idén nem is.
 • promontor
  Ott van kiszámolva a hozzászólásomban, hogy nem. Szerinted hol hibás a számítás?
 • N.
  Szerintem mindezt csak utólag fogjátok tudni eldönteni, mert a 0,5% prémiumkülönbség nem ugyanahhoz a bázishoz tartozik. Például hiába is ad több prémiumot a 2016/J a márciusi inflációs bázishoz, ha a 2015/L a megelőző októberi bázishoz ad (kisebb) prémiumot. A két bázis között lehet akkora különbség, hogy nem a prémium fogja eldönteni, melyik állampapír a jobb befektetés a kettő közül.
 • promontor
  Igaz is, meg nem is.

  Az infláció jövőbeli értékét nem ismerjük, lehet jobb bármelyik papír. A fél százalék prémiumkülönbség viszont egy ismert tényező, mint ahogy az első év kamatkülönbsége is. Az meg nem teljesen alaptalan feltételezés, hogy két még nem ismert év valamennyit kiátlagol majd az infláció ingadozásából.

  Ennél jobban csak akkor tudsz tippelni, ha ismered az infláció tipikus éves mintáját és tudsz olyat, hogy egy márciusi inflációs adat tipikusan jobb vagy rossszabb, mint egy októberi. Én ilyet nem tudok, de szerintem Kiszámoló sem vett ilyesmit figyelembe.

  Plusz egy apróság a 2015L javára: kamatos-kamat szempontjából is jobb, ha az első évben kapsz nagyobb kamatot.

 • Stiel
  “Plusz egy apróság a 2015L javára: kamatos-kamat szempontjából is jobb, ha az első évben kapsz nagyobb kamatot.”

  Ez persze nem igaz, a kamatok sorrendje mindegy.

 • promontor
  Azt feltételezve, hogy újrabefekteted, nem.
 • Stiel
  Ja értem, mire gondolsz. (Én azt feltételeztem, hogy a kamat is olyan kamaton megy utána tovább, mint amin egyébként a tőke, de ez nem jogos.) Igen, így jobb egy kicsit előbb kapni a nagyobb kamatot. De a különbség azért elég minimális.
 • varga istván
  Abba már belegondoltatok, hogy a következő szöveg mit is jelent? “A kamatbázis megegyezik a megállapítás évének márciusa és az azt megelőző év márciusa közötti időszakra vonatkozóan a Központi Statisztikai
  Hivatal által közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével…” Én K jelű kötvénnyel rendelkezem, s már el kezdtem vizsgálni, hogy minként is kell a fentieket értelmezni. Ugyanis értelmezni kell! Nem untatnék szakmai kérdésekkel senkit hosszasan, de egyrészt nem mindegy hogy hó/hó alapú összevetést végzünk, vagy egy 12 hónapos időszaknak az adatát vesszük alapul. Mit ad Isten, a MÁK annak ellenére, hogy a kibocsátáshoz tartozó szöveg “időszak-ra vonatkozó” árindex-ről szól, ők hó per hó árindexet vesznek. Nota Bene: a KSH-ban nincsen a megadott időszakokra szóló árindex számítás, tehát pl nincs Március-Március számításuk, csak éven belül görgetik és kumulálják az adatot!
 • Zsolt
  A 2018/I és a 2016/J között mi a különbség a lejárattól eltekintve? Mindegyik infláció +3%-al megy, ahogy nézem most 5.2%-t ír mindkettőre.
  Babakötvényhez vettem a 2018-ast.

  Az aktuális névleges kamat a következőknél viszont magasabb:
  Magyar Államkötvény 2017/A
  Magyar Államkötvény 2020/A
  Magyar Államkötvény 2015/A
  Magyar Államkötvény 2017/B
  Magyar Államkötvény 2023/A
  Magyar Államkötvény 2019/A
  Magyar Államkötvény 2013/E
  Magyar Államkötvény 2022/A
  Magyar Államkötvény 2014/D
  Magyar Államkötvény 2028/A
  Magyar Államkötvény 2015/C

  Akkor ez a prémium magyar államkötvény mégsem olyan jó? (2016/J, 2017/I, 2018/I)

 • Kiszamolo
  Ne a névleges kamatot nézd, hanem hogy te milyen árfolyamon tudod most megvenni, vagyis a te hozamod mennyi lesz. A névleges kamat semmit nem jelent.

  A másik: hatalmas kockázatot futsz egy 2028-ban lejáró papírral az addig esetleges hozamváltozás miatt. Ezért csak sokkal magasabb hozam mellett lehet eladni az ilyeneket.

  Almát hasonlítasz banánnal.

 • Zsolt
  A hozam alapján se nagyon tudtam összehasonlítani, mert a 2018/I-hez és a 2016/J-hez csak annyit ír hogy infláció + 3%.

  Nekem ezek tűnnek most bonyolultnak. Olvastam az új hitelkártya topikot, hát nekem meg az tök egyértelmű másokkal szemben, már lassan 4 éve hogy csak nyerek az egészen.

  Amiket felsoroltam azokból a 2023/A 5.07%-s, a 2028/A 5.39%-s hozammal fut.
  Függetlenül a lejárattól, ezekhez képest akkor a 2018/I és a 2016/J milyen hozamot tud felmutatni a mai napon? Ezt hogy tudom kiszámolni?

 • Kiszamolo
  Most 5,2%-ot fizet a prémium állampapír.
 • pdw
  A PMAK-ok ugy mukodnek hogy egy adott havi inflacios adatot neznek + a kamatpremium.

  Pontosan nem tudom melyiknek mi, de pl. a 2017/I-nek az oktober inflacio + a premium a kamata, azaz mindenevben valtozik.

 • N.
  A 2015/L-re 3,4% jut a következő kamatperiódusra. Ez nem valami sok (KKJ 3,75%-ot ad most egy évre). Az előző fél éves 8,5% EHM viszont fedezi a különbözetet, és talán egy év múlva már olyan bázis jön ki, amivel versenyképesebb lesz.