Reklámadó: külföldön tágasabb

Az RTL bekebelezésére és az egyéb rebellis médiaszolgáltatók ellehetetlenítésére kitalált reklámadó nem csak a célkeresztbe került cégeket hozza nehéz helyzetbe.

Az új törvény mindenkit érint, aki havi 2,5 milliónál többet fordít reklámra. Ugyanis ekkor a reklámot megrendelő vállalkozásnak kell 20% adót fizetnie, valamint nem vonhatja le a reklámozás költségeit a társasági adóalapból. (Ez újabb 10-19% teher ugye csak a társasági adót figyelembe véve.)

Ettől akkor lehet eltekinteni, ha a reklámot elhelyező partner nyilatkozik arról, hogy ő megfizette a reklámadót.

Márpedig egy Google, vagy Facebook ilyen igazolást soha nem fog neked kiadni.

De hogy még nagyobb legyen az agymenés, a cég saját reklámja is reklámnak minősül és azután is fizetni kell az adót. A cégautóra felrakott matrica, a saját weboldalon futó saját hirdetés és a többi. Hogy ezt hogy lehet felértékelni, arról nagyjából senkinek nincs fogalma, de adóbírsághoz biztos jó lesz, ha éppen mást nem találnak.

Az is kérdés (vagy inkább nem), hogy aki a befolyó reklámpénzek miatt elvileg adóköteles lenne, de a bevétel nem éri el a félmilliárdot, annak kell-e nullás bevallást beadni.

Ez csak azért jutott eszembe, mert éppen a napokban beszéltem valakivel, akinek webáruháza van és sokat költ Google és Facebook hirdetésekre.

Arról érdeklődött, hogyan tudna külföldön céget csinálni és hol érdemes a környéken, mert nem tehet mást, el kell mennie ebből az országból, legalábbis papíron.

Gratulálok ezúton is a törvény megalkotóinak.

Most újabb cégek mennek Szlovákiába, ahol nem csak a cégadó, de az ÁFA is kevesebb és még ilyen ostobaságokkal sem nyúzzák a vállalkozásokat.

Kell egy szlovák cégbejegyezés, illetve pontosabban 10 milliós forgalmanként egy-egy cég, hogy ne keletkezzen idehaza telephely és így adófizetési kötelezettség, élvezni kell az alacsonyabb társasági adót és a kisebb ÁFA nyújtotta versenyelőnyt.

Persze ez nem teljesen legális, ha közben idehaza élsz (bővebben ebben a cikkben), de ha kiköltözöl a határ túloldalára, már minden rendben van.

Úgyhogy ne lepődjünk meg, ha az eddigi webáruházak, akik sokat reklámozták magukat, hirtelen szlovák címmel fognak szerepelni a régi weboldalon.

Ha pedig vállalkozó vagy és sokat hirdetsz, vagy éppen neked fizetnek hirdetésekért, mindenképpen beszélj egy adótanácsadóval.

Share

19 hozzászólás

 • Dörnyei József
  Már eddig is nagyon sok web-es cég volt Szlovákiában.

  Mi ez a 10M forgalom? Hogyan keletkezne Magyarországon telephelye egy Szlovák cégnek?

  Kiköltözni nem kell, csak megfelelően kezelni a nyereséget. Legalábbis ezen a pályán. (néhányszor 10M profit)

 • Kiszamolo
  Van határ, hogy mikor kell magyar áfát fizetni, ez (tudtommal) évi 10 milliós Magyarországra irányuló forgalom után.

  Nem véletlen, hogy az Amazon, vagy bármelyik nagy cég a magyar áfát veri rád, ha magyar címre rendelsz bármit is.

  Ha nem költözöl ki, akkor fizetheted a magyar EHO-t, meg osztalékadót, lásd belinkelt cikk.

 • charlie
  Lassan már azért megéri máshova vinni a céget, hogy csökkentse az ember az adminisztratív terhet, még ha nem is akar “adó-optimalizálni”…
 • Kiszamolo
  Volt olyan ügyfél, aki azért vitte Ciprusra a cégét, mert elege lett abból, hogy a könyvelő legalább havi egy napot az adóhivatalban töltött, állandóan megbüntették és az áfára is negyed évet kellett várni.

  Azt mondta, most évi egy óra a teljes adminisztráció.

 • attila
  “élvezni kell az alacsonyabb társasági adót és a kisebb ÁFA nyújtotta versenyelőnyt.” ez így nem helyes ! Nálunk a társasági adó alacsonyabb ! 10 %
 • Kiszamolo
  Ja, csak még fizetsz 16% osztalékadót, EHO-t, iparűzési adót és a többi. Így már sokkal olcsóbb a szlovák adó.
 • Én az EU helyében egyetlen fillért nem adnék ide, amíg gatyába nincs rázva az üzleti élet normális szabályozása (regulatory, és nem Fülig Jimmy szabályai ad hoc), mert amikor nincs miből osztogatni a havereknek akkor gyorsan fogy ám a népszerűség.

  Alkalmazotti meló kevés, a saját vállalkozás indítását meg papíron gajdolják hogy támogatják, amúgy meg nagyon nem.

  Vannak iparágak amúgy, ahol az Egyesült Királyságban is megéri vállalkozást indítani, a görög informatikusok pl a hülye görög szabályok miatt mind “angol” cégekbe menekültek. (ja, a görögök is sokra mentek a hülye szabályozással, ugye…)

 • attila
  Iparűzési adó kint is van ! ami amúgy nálunk 2% ! Azok a cégek akik eredménytartalékban hagyják a nyereséget jobban járnak itt a társasági adóval, aki exportál annak az ÁFA nem játszik, tehát ezzel csak azt akarom mondani hogy van jó néhány olyan cég akinek adózás szempontjából jobb itt ! Sokan abból indulnak ki hogy mindenki ki akarja venni a cégből a pénzt. Persze érthető a jogbizonytalanság, stb. miatt. Ha valaki hosszú távon akar üzemeltetni egy céget, akkor nem gond neki ha a cégé lesz a ház, a kocsi, stb…..
 • Pistike csaja
  Ha már külföldi cég, de még mindig “közel” akarod tudni a pénzed (mert az angol bankok szerintem eléggé köcsögök és drágák), akkor én ezt találtam: fio.sk
  kis cseh netbank befektetési háttérrel, szinte minden ingyenes. Azt nem mondom hogy tarts rajta sok pénzt (bár miért ne?), de folyószámlának jó. A magán és céges bankszámlahirdetmény azonos.
 • preocupada
  állítólag lengyelországban is jobb
 • preocupada
  vállalkozni
 • debora
  attila: A 2 % felkiáltójellel azt jelenti, hogy rendkívül kedvező itthon ez az adónem szerinted? ”
  “árbevételből levonva az anyagköltség, eladott áruk beszerzési értéke, közvetített szolgáltatások értéke, és ezután kell számolni az iparűzési adó mértékét, ami 2%.” – a mi cégünknél ez annyit jelent, hogy egy hónapig azért dolgozunk, hogy kifizethessük. Nem beszélve a szédületes adminisztrációról. Minden önkormányzat más nyomtatványt kér.
  ( Tudom, a reklámadóról van szó, de pont most aktuális a befizetés és kibuktam ezen. Közben 25 éve a kkv szektor támogatásáról megy a mantra. )
 • Pistike csaja
  debora: a KKV támogatása korábban kimerült az EVA, most meg a KATA adónemben (bar a KATA az igazan kis bevételűeken nem segit, de nekem jól jött).
  viszont minden másban szivatnak mindenkit.

  Régen kiröhögtük a szlovákokat meg a románokat, most meg nekik sokkal értelmesebb a kormányuk. Lengyelország nagy piac, németország szomszéddal.. ők sikerre voltak ítélve (és nem cseszték el úgy mint mi a legelejétől)

 • Cs
  na ezert nem vallalkozok. Nekem ez tul bonyolult, nem vagyok se jogasz se kozgazdasz, a franc igazodik ki ebben a dzsumbujban.

  ha en mint vegyeszmernok ugy irnek szakacskonyvet hogy “egynormalos natriumhidroxid oldattal vegezz kemenyitofeltarast”, azt se hiszem hogy sok haziasszony ertene meg, holott annyit jelent hogy rants be sos vizet.

 • Déenes
  “egynormalos natriumhidroxid oldattal vegezz kemenyitofeltarast”
  Ezzel jól megfogalmaztad a magyar adórendszer lényegét.
  Sajnos a dilettáns adószabályozás kedvez a revizoroknak. Gyakorlatilag bárkire bármikor ráhúzható olyan ami miatt mulasztási bírságot lehet kiszabni, ami ugye 500 e Ft is lehet. A “van rajta sapka v. nincs rajta sapka” esete…
 • Kőhalmi_István
  Nem tudom, mennyien érintettek, de én ügyvédi praxisom mellett egy komoly 8,5 hónapot töltöttem önálló bírósági végrehajtó-helyettesként is. Ezt dokumentumokkal tudom bizonyítani.
  Első kézből származó (gyakorlati) tapasztalataim vannak arról, hogy mi hogyan megy.
  Ha a blog közönségét érdekli, emellett pedig -t is, akkor hajlandó vagyok erről írni egy külön bejegyzést.
  Úgy hiszem, a bloggazda látja az E-mail címemet, de ha nem: kohalmi.isti at gmail dot com
 • Kiszamolo
  Érdekel minket minden, amiből tanulni lehet.
 • Kőhalmi_István
  Ez az egyik legértékesebb bejegyzés lenne, mert teljesen bennfentes információkat osztanék meg benne.
  1,5 hónapja lejárt a titoktartási szerződésem, ugyanis.

  Amit írnék, nem elsősorban a megtakarításokról szólna, hanem inkább arról, hogy ha valaki “katyvaszba” került, akkor mire számíthat, hogyan tud védekezni egy bírósági végrehajtás ellen LEGÁLIS, bár nem teljesen tisztességes eszközökkel.

  Ha ez érdeklődésre tarthat számot, meg bele is fér a blog profiljába, csakis akkor keress meg. Ha nem, azt is megértem.

 • Kiszamolo
  István, mint mondtam érdekel minket. Tudunk egyeztetni a kiszamolo kukac gmail pon com címen.