Reklámadó: külföldön tágasabb

2014-09-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az RTL bekebelezésére és az egyéb rebellis médiaszolgáltatók ellehetetlenítésére kitalált reklámadó nem csak a célkeresztbe került cégeket hozza nehéz helyzetbe.

Az új törvény mindenkit érint, aki havi 2,5 milliónál többet fordít reklámra. Ugyanis ekkor a reklámot megrendelő vállalkozásnak kell 20% adót fizetnie, valamint nem vonhatja le a reklámozás költségeit a társasági adóalapból. (Ez újabb 10-19% teher ugye csak a társasági adót figyelembe véve.)

Ettől akkor lehet eltekinteni, ha a reklámot elhelyező partner nyilatkozik arról, hogy ő megfizette a reklámadót.

Márpedig egy Google, vagy Facebook ilyen igazolást soha nem fog neked kiadni.

De hogy még nagyobb legyen az agymenés, a cég saját reklámja is reklámnak minősül és azután is fizetni kell az adót. A cégautóra felrakott matrica, a saját weboldalon futó saját hirdetés és a többi. Hogy ezt hogy lehet felértékelni, arról nagyjából senkinek nincs fogalma, de adóbírsághoz biztos jó lesz, ha éppen mást nem találnak.

Az is kérdés (vagy inkább nem), hogy aki a befolyó reklámpénzek miatt elvileg adóköteles lenne, de a bevétel nem éri el a félmilliárdot, annak kell-e nullás bevallást beadni.

Ez csak azért jutott eszembe, mert éppen a napokban beszéltem valakivel, akinek webáruháza van és sokat költ Google és Facebook hirdetésekre.

Arról érdeklődött, hogyan tudna külföldön céget csinálni és hol érdemes a környéken, mert nem tehet mást, el kell mennie ebből az országból, legalábbis papíron.

Gratulálok ezúton is a törvény megalkotóinak.

Most újabb cégek mennek Szlovákiába, ahol nem csak a cégadó, de az ÁFA is kevesebb és még ilyen ostobaságokkal sem nyúzzák a vállalkozásokat.

Kell egy szlovák cégbejegyezés, illetve pontosabban 10 milliós forgalmanként egy-egy cég, hogy ne keletkezzen idehaza telephely és így adófizetési kötelezettség, élvezni kell az alacsonyabb társasági adót és a kisebb ÁFA nyújtotta versenyelőnyt.

Persze ez nem teljesen legális, ha közben idehaza élsz (bővebben ebben a cikkben), de ha kiköltözöl a határ túloldalára, már minden rendben van.

Úgyhogy ne lepődjünk meg, ha az eddigi webáruházak, akik sokat reklámozták magukat, hirtelen szlovák címmel fognak szerepelni a régi weboldalon.

Ha pedig vállalkozó vagy és sokat hirdetsz, vagy éppen neked fizetnek hirdetésekért, mindenképpen beszélj egy adótanácsadóval.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram