Ingatlan, részvények, tőzsde- olvasói kérdések

2014-09-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Huszonévesek vagyunk, jónak mondható, havi 800 ezres összfizetéssel. Jelenleg egy olcsó albérletben lakunk, de nyilván gyakran felvetődik a saját lakás kérdése. Mostani megtakarításunk tizenpár millió forint, semmiképp sem használnám fel az egészet önerőként. Ilyen összeggel, ésszerű hitelt felvállalva igazából nem találunk olyan lakást, ami minden szempontból megfelelne, cserébe sok-sok évre eladósodtunk.

Azonban észrevettem, hogy a legjobb budapesti kerületekben is találunk olyan kiadó lakásokat, amit megvenni nagyon sokáig nem tudnánk. Béreljünk inkább egy ilyen lakást? Vajon butaság ez az ötlet, felesleges pénzszórás, vagy van létjogosultsága?

A magyar embernek ha nincs pénze, vesz egy lakást.

Ha van 10 milliója, vesz egy sorházi lakást 25 millióért.

Ha van 25 milliója, budai házat keres 60 millióért.

Nagyon bölcs gondolat, hogy nem akartok lakást venni és eladósodni 20 évre. Ráértek ezzel akkor, amikor már van rá pénzetek. Ha a meglévő pénzetekért kapható lakások nem elég jók a számotokra, akkor egész egyszerűen még túl korai vásárolni.

Bérelhettek-e drágán lakást? A kérdés kicsit összetett, de szerencsére nem bonyolult.

A ti korotokban körülbelül havi kétszázezret el kell tenni a hosszútávú céljaitokra (nyugdíj, leendő gyerekek, stb.). Ebben még nincs benne a saját lakás megvásárlása.

Ha ezt sikerül eltenni, utána már csak a ti döntésetek, hogy a maradék pénzt mire költitek. Ha drága lakás bérlésére költitek, akkor valószínűleg le kell mondani valamiről. Például ennyivel később lesz saját lakásotok, vagy nem tudtok olyan autót venni, amit szeretnétek. Esetleg a nyaralást kell kevesebb pénzből kihozni.

Ha úgy gondoljátok, hogy inkább laktok egész évben jobb helyen és cserébe lemondotok a drágább nyaralásról, esetleg nem bánjátok, hogy további két év, mire telik saját lakásra, akkor semmi akadálya, érezzétek jól magatokat az új bérleményben. De ez semmiképpen ne menjen a megtakarításra szánt összeg kárára, ha csak abból telne a drágább bérleményre, akkor még az is túl korai nektek. (Bár ilyen fizetésből azért illene tudni kifizetni egy kétszázezres bérleményt is a megélhetés és a megtakarítás mellett.)

Persze választhatjátok azt az utat is, hogy most takarékosan éltek még tíz évig, hogy aztán ne kelljen többet pénzért dolgozni, vagy csak részmunkaidőben: Pénzes úr tanácsai

A döntés a tiétek.

(Szeptember végén lesz Akadémia, ott átnézzük, mennyit kell eltenni havonta és hogyan kell tervezni a kiadásokat.)

Ha összeomlik a tőzsde, leesik mondjuk a felére, attól miért omlik össze a gazdaság is? Oké, a részvényesek elvesztik a virtuális vagyonuk felét, de attól még ugyanannyi autó, túró rudi és ruha kell az embereknek. Ez miért érinti a gazdaságot?

Sokan összekeverik az okot az okozattal. Egyrészt a tőzsdei korrekciók (10-20%-os esés) nem szoktak kihatással lenni a gazdaságra, de még a tartós eső piac sem.

Másrészt viszont nem a tőzsde rántja magával a gazdaságot, hanem a gazdaság összeomlása miatt zuhan a tőzsde. Csak ebből az átlagember annyit lát, hogy zuhant a tőzsde, aztán egy-két hét vagy hónap múlva egyre több a munkanélküli és csökkennek a fizetések.

A részvény árát az adott vállalat jövőbeni pénztermelő képessége határozza meg. Ha gazdasági válság van, akkor a cégek várhatóan kevesebb profitot tudnak csak termelni a jövőben, ezért most esik a részvényeik ára.

A részvényár mindig a jövőbeni várakozást fejezi ki. Ezért van az is, hogy bár még tart a gazdasági válság, de a részvényárak már elindultak felfelé.

Tehát nem azért vagy beteg, mert lázas vagy, hanem azért vagy lázas, mert beteg vagy. Nem a részvényárak befolyásolják a gazdaságot, hanem a gazdaság állapota a részvényárakat.

Olvasom Kiyosakitól a Gazdag papa próféciája című könyvet. Gazdag papa a 2010-2020-as időszakra egy totális tőzsdekrachot jósol a demográfiából, és a törvényekből kiindulva. Azt mondja, hogy a baby boom generáció (1946-1964 között születettek) ekörül fogja elérni a nyugdíj korhatárt és elkezdik pénzre váltani a részvényekben lévő megtakarításaikat, ami eszméletlen eladói nyomást generál. Ehhez meg hozzájön, ha a többi leendő nyugdíjas is elkezdi menekíteni a megtakarításaikat a tőzsdéről, még inkább felpörgetve az esést, agyonverve a tőzsdét. Te hogyan látod ezt?

Nos, nem akarom bántani Kiyosaki urat, de finoman szólva sem a közgazdaságtan fenegyereke. (Itt már írtam róla)

- A baby boomerek generációjában mindössze a háztartások 60%-a rendelkezett "valamennyi részvénnyel" 2007-ben, a nagy összeomlás előtt. Azóta ez az arány még kevesebb. Akinek van is részvénye, mostanra már csak a portfóliójának a kisebb részét teszi ki, a többi egyébként is kötvényekben van. Vagyis az általuk kezdeményezett eladások nagy része már meg is valósult.

- Ha el is kezdik felhasználni a még megmaradt részvényeiket, nem egyszerre fogják eladni az egészet, hanem 15-25 év alatt folyamatosan. Ehhez még vegyük hozzá, hogy ez a generáció 2012 és 2029 között folyamatosan fog elmenni nyugdíjba, nem egyszerre. Tehát ha befolyásolni is fogja az eladásaik a részvénypiacot, az 25-40 év alatt fog megtörténni.

- A következő generáció éppen úgy takarít meg részvényekben, ahogy tették ezt a baby boomer-ek. Tehát szó sincs arról, hogy előttük senki, utánuk senki nem fog soha részvényt venni.

- Az amerikai vagyon egyharmada a lakosság 1%-ának a kezében van. Tehát ebből a szempontból édes mindegy, hogy hány gyári munkás megy el nyugdíjba és mennyi részvényt fog eladni. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai tőzsdén megtalálható teljes pénzügyi vagyon mekkora része van egyáltalán az (amerikai) lakosság kezében.

A sort folytathatnám, de ez az elmélet is csak egy a divatos, jól eladható, de szinte minden alapot nélkülöző elméletekből. Ha bestsellereket akarnék írni, én is ilyenekkel dobálóznék.

(Egyébként a baby-boomerek valószínűleg befolyásolni fogják a részvényárakat, csak nem így. Hanem a megnövekvő egészségügyi kiadások és a csökkenő fogyasztáson keresztül fognak áttételesen hatni (negatívan) a cégek profitjára, így a részvényárakra is. Ezen érdemes gondolkodni, de a fenti pánikkeltés egy marhaság, már elnézést.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram