S jött is az új kamatemelés

Nem csalódtunk, most csütörtökön újabb kamatemelést hajtott végre a jegybank, ezzel a kvázi alapkamat 3,1%-ra nőtt.

(Hogy miért hívom kvázinak, megérted, ha elolvasod az előző cikkeket, lásd az egyiket lentebb.)

Újabb kamatemelés

Emellett tegnap a jegybank elnöke sokkal pesszimistább (reálisabb?) volt a következő évek inflációjával kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy tovább fog szigorítani a jegybank, vége az ultralaza monetáris (jegybanki) politikának. (Legalábbis egy időre.)

Ennek örömére a forint be is erősödött, mert a befektetők úgy látják, végre tenni fog valamit a jegybank a túl gyenge forinttal. Ennek hatására a nemrég még 372 forintos euró most már “csak” 362 Ft. (Persze nagyon szomorú, hogy már a 362 forintos árnak is örülni kell, nemrég még a 330 forint is elképesztően durvának tűnt. S az is kérdés, mire és meddig lesz elég ennyi kamatemelés. Update: másnapra már megint 365 forint felett jár az euró. Úgy tűnik eddig tartott az erősödés.)

Share

98 hozzászólás

 • Kamatoskamat
  Ha ennyi az alapkamat, akkor a bankbetétre miért még mindig 0,01% az EBKM az OTP-nél?
 • cat in the box
  nem lesz olyan mértékű kamatelemés, hogy letörje az inflát 3% közelébe vagy jelentősen erősítse a forintot: ez nem céljuk. A mostani kamatemelési ciklus is inkább egy kis korrigálás, valamint annak a narratívának a kiépítése, hogy az MNB nagyon aktívan reagál és beavatkozik, ha kell. Nem mellesleg, szerintem benne van az a személyes célja Matolcsynak, hogy ne ő legyen majd a bűnbak, ha komolyabb lesz a baj.
  Látványos, hogy 363-nál már csak 20bp-t emeltek: tehát 360 körüli árfolyam az már nekik kényelmes.
 • Istvan
  362 … Hahh, a régi szép emlékek, amikor barátnőmnek fülbevalót vettem egy bécsi ékszerüzletben és csak vasalásos módszerrel tudták leolvasni a kártyám (imprint), aminek a bankhoz beérkezése több napba is telt. Előtte végig 228-235 között volt az árfolyam, azon a napon, amikor a bank megkapta és bekönyvelte, éppen felugrott 242-re, el is kapott a gépszíj. Ez sem ma volt.
 • xavv
  Ha valaki a fejébe veszi, hogy euróba szeretné menekíteni a megtakarítása egy nagyobb részét a forint tessék-lássék szintű megvédése miatt, annak mi a legjobb megoldás? Plázában váltani és párnaciha? Devizaszámlát nyitni, és fizetni a számlavezetési díjat meg ilyen-olyan költségeket a banknak? Mi a legjobb lehetőség?
  (Természetesen nem ismerek ilyen embert, bármi hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve lehet….)
 • Joe Black
  És a bubor is szépen megy fel… Érdekes lesz. Egy fél éves cikkedben a “Mennyivel fog nőni hiteltörlesztőd?” írtad, hogy:
  “Egy 6%-os bubornál (ami lehetséges a következő években, de most év végére elég durva lenne, ha ilyen rövid idő alatt ekkorát kellene emelni) a havi törlesztő 174,2 ezer forintra nő, ez 41,2%-os törlesztőrészlet-emelkedést jelentene.”
  Valóban, az év végéig nem hiszem hogy már eléri a 6 százalékot, de valószínűleg nem kell éveket várni, könnyen lehet hogy tavaszra elérjük. Nyilván mindenki hitelkonstrukciója, állapota más, de lesz meglepődés a hitelesek között, amire a hitelmoratórium még rátesz egy lapáttal (nem fogyott a tőketartozás ugyebár…).
 • Zöld hitel báró
  Felkészülnek a nem fixált hitelek adósai….
  Miklós szerinted milyen hatással lesz az ingatlanpiacra, hogy a hitelek megdrágulnak, (új hitelek, illetve az n+1 nek vett lakások nem fixált hitelei), ugyanakkor a MAP+ ban lévő pénz az infláció hatására keresni fogja az útját?
  Benne van még az egyenletben a 70 milliós zöld hitel is stb
 • Csaba_
  Azt hiszem magyar fiatalok tömegeinek most száll el az esélye a saját ingatlanra (a következő 1-2 évben). Eddig a rapszódikus áremelkedés ellenére legalább ha összekuporgatták az önrészt, volt olcsó hitel. Most vége ennek is.
 • Belavoltam
  Egy ilyen kornyezetben van ertelme MAP+ papirt venni, vagy inkabb PMAP-ot erdemes, ami az inflacio + 1,5% korul fial?
 • Zabalint
  Na, kérdés hogy a folyamatos kamatemelés hogyan fog hatni az ingatlanpiacra. Zsiday szerint oldalazni fog. Én is ezt gyanítom, de inkább úgy, hogy nominálisan stagnál vagy enyhén emelkedik, reálértéken meg esni fog.

  Éppen ma beszéltem valakivel, aki lakástulajdonos. Ő is abban reménykedett, hogy stagnálni fog az ár. Aztán rámutattam neki, hogy ha négy évig stagnál az ár 7%-os infláció mellett, az egyenlő 31%-os reálérték-zuhanással.

  Ha most esne az ár hirtelen 31%-ot, sok befektetési lakástulajdonos harakirit követne el.

  Ha az infláció miatt 4 év alatt csökken ennyit az értéke, úgy hogy az ár nem változik, az teljesen rendben van.

  (Ezzel nem azt mondtam, hogy biztos, hogy stagnálni fog négy évig, mert nem biztos. De könnyen lehet ennyi emelkedés után.)

 • Torrente
  Miklós nagyon szeretnék látni tőled egy cikket illetve kettőt: egy a Magyar Euro bevezetésről és egy másikat arról, hogy az egész Euro dolog jó ötlet volt-e mondjuk német szemmel (esetleg másokéval de a német szerintem a legérdekesebb most az alacsony alapkamat miatt ők szívnak míg a déliek nyernek rajta).
 • Gábor
  Aztán majd megint jól kimutatják, hogy a bérek és a nyugdíjak meg még jobban emelkedtek, így no pánik.
  Kíváncsi leszek, hogy amikor majd vissza kell állitani az üzemanyag árakat a valós értékére, azt miként fogják kezelni, legyen az a meglévő, vagy egy estleges másik kormányzat és, hogy az hogyan fogja befolyásolni az árakat.
  Alkalmazottként én csak annyit érzékelek, hogy a pénz amit fizetésként adnak egyre kevesebbet ér a vásárlások során, azt meg nem is említem, hogy mennyire nem ér semmit amikor külföldről kell rendelni.
  De a legjobban az fáj, hogy a 8év alatt nehezen megtakarított pénzem el inflálódik, jobban járt az aki elköltötte. “”Átlag”” bérből ne akarjon már a dolgozó megtakarítani, élje fel a pénzét, mert erre ösztönzik az embereket.
 • Dormamu
  Lehet, hogy a személyes érintettség miatt az építőipart ( ingatlant) védik ?
  Az alapkamat megy(eget) felfelé de pl a zöld hitel + az építőipari és ingatlanos nagyhalak kötvényprogramja kint tartja őket a vízből
 • Tsz elnök
  Raiffeisennél ingyenes a deviza számla.
  Egyébként én kripto kártyákról költők általában stabil usd-t.
  Crypto.com és celsius 10% éves hozamot ad stabil usd-re.
  Ehhez hozzáveszem a várható gyengülést is forintnak, nekem ez tűnik a legjobb megoldásnak
 • Alice Lalita Heald
  Ha nő az a baj, ha alacsonyan van tartva az a baj?

  Ha nő, az jó.

 • vki
  sziasztok.

  el birja nekem magyarazni valaki hogy miert szokta egy orszag egetni a deviza tartalekait amikor baj van az inflacioval es a hazai valuta arfolyamaval?

  A jegybank elkezd a devizatartalékból forintot/lírát/akármit venni. Nő a kereslet a forint iránt, ergo erősödik az ára. Erősödik a forint, olcsóbbak lesznek az importált termékek, tehát csökken az infláció.

 • mgpx

  Ha alacsony kockázatú befektetési formát keresel, opció lehet az EUR-alapú prémium állampapír (PEMÁP). A kamatozás mechanizmusa megegyezik a forint alapú állampapíréval, előző időszakra számított átlagos infláció + 1.25%. PEMÁP esetén értelemszerűen nem a forint, hanem az euró inflációja adja a kamatbázist.

  Bár a PEMÁP nominális kamata jellemzően alacsonyabb, mint a forint alapú PMÁP-é, a forint folyamatos gyengülése miatt az elmúlt években nem jártak rosszul azok, akik a PMÁP helyett PEMÁP-ot választottak.

 • mgpx

  “miert szokta egy orszag egetni a deviza tartalekait amikor baj van az inflacioval es a hazai valuta arfolyamaval?”

  Ha bárki nagy mennyiségű devizát vált forintra, a kereslet-kínálat törvényei miatt ez felhúzza a forint árfolyamát, egy rövid időre. Hosszabb távú hatása viszont nincs az árfolyamra.

  Ha a jegybank vált nagy mennyiségű devizát forintra, akkor az ellenében kapott forintot kivonja a napi forgalomból. A forgalomban levő pénzállomány csökkenése anti-inflációs hatású.

 • mgpx

  “Nyilván mindenki hitelkonstrukciója, állapota más, de lesz meglepődés a hitelesek között,”

  Emiatt veszélyes egy gazdaságot túlpörgetni, túlzott mennyiségű hitellel kitömni. Egy pont felett a magas hitelállomány már nem növekedést, csak inflációt generál. Ha idáig eljut a gazdaság, a jegybank már csak két rossz közül választhat. A kamatok emelésével letörheti az inflációt, de a megemelkedett kamatok és a magas hitelállomány együttesen akkora terhet ró az adósokra, hogy a hitelek tömegesen elkezdhetnek bedőlni. Vagy az adósok védelmében hagyhatja alacsonyan is a kamatokat, akkor viszont stagfláció felé sodródik a gazdaság: a növekedés lelassul, az infláció pedig állandósul.

 • Kator
  “Aki ÖNYP-ben tart pénzt, annak eddig is szembesülnie kellett azzal, hogy az ÖNYP negatív reálkamatozású kötvényekbe fekteti pénzének jó részét. Szerintem helytálló azt mondani, hogy az ő nyugdíjmegtakarításukat az állam szabályosan kifosztja. (A hozamgörbék emelkedése miatt jó eséllyel a portfóliók jó része nominálisan is negatív hozamot fog fialni idén, a jövő évi kimutatásoknál kapják majd a tagok a hidegzuhanyt)”
  Megnéztem pár ÖNYP kis kockázatú (főleg állampapírt tartó) portfolióját: látványos esést produkáltak az utóbbi 1-2 hónapban.Mit gondoltok, visszafordul ez a trend? 3-6 hónapon belül le tudják dolgozni a mostani esést? Más szóval mi lehet a jobb stratégia: most felvenni a megtakarítást, vagy várni félévet a korrekcióra ? (Tudni kell, hogy az utolsó 1 hét adatai még nem látszanak és a kérelem után 2 héttel jön a fordulónap a visszaváltásra…)
  Ez a topic pörög, ezért újra.
 • Doktor Hordó
  A MÁP+ -t át lehet egyből váltani a kincstárnál PMÁP-ra? Illetve a MÁP+ felhalmozott kamatát a visszaváltás napjáig megkapod vagy csak a kamatfordulókor egy összegben az az évi kamatot?
  Thx
 • Maxi
  Na de miért esnének az ingatlanárak, legalábbis tartósan miért? Pénz rengeteg van, nem csak itt, hanem az egész világban. De ha nincsen, akkor rajzolnak amennyi csak kell. A politikusok jobban félnek a recessziótól, mint az inflációtól és az adósságtól, és a 2008-2012 közti időszak arról szólt, hogy igenis simán meg lehet ezeket a dolgokat lépni. Nézem a DKJ aukciókat, időnként a kötvény kibocsátásokat, euros olyan kuponnal volt az ősszel hogy el sem hiszem. Talán ennek a folyosó “feltolási” intézkedés sornak sem önmagában pénzpolitikai, hanem legalább annyi gazdaságpolitikai célja van.
 • Lui
  Miért menekül most mindenki a MÁP+tól? Annak nem fog emelkedni a kamata a következő kiadással?
 • Moltiszanti
  Mert nem kell nekik a beteted, kapnak forrást a Jegybanktól.
  Az attól függ, hogy előnyösebbnek erzed-e. A prémium inflációkövető, de csak késéssel követi az inflációt és nem is likvid. Nekem ez utóbbi miatt nem fog map+ bol atvandorolni. Inkább bukok egy kicsit többet rajta, de ha szükségem van rá mert szembejon valami lehetőség akkor vissza tudom váltani. Kinek mi fontos.
  Valamennyi eurót tartok a wise és a revolut számlán, az utóbbin kevesebbet, és alkalmanként valtogatom és próbálok nyerni rajta. A revoluton ez 350 K forintig/30 nap ingyenes, de ott túl sűrűn ezt nem lehet eljátszani mert tiltják. A wise-n díja van, ott csak örülnek neki! Egyik számlán sem merek túl nagy összeget tárolni, bár vannak wise részvényeim is. Fogalmam sincs, hogy hogy allnak, az ownwise program miatt vettem őket. Viszont a legtöbb pénzem map+ban tartom.
  Egydevizaszamlannemfial.
 • Bandi

  Váltásra a Revolut lehet jó, de csak kis összegig. Nagyobb összegnél (pár ezer EURtól, már nem tudom pontosan) egyfelől már rátesznek, mondjuk nem óriási, de kb fél százalék díjat, és ami még rosszabb: bizonygatnod kell nekik, hogy honnan van annyi pénzed. Akármit küldesz nekik, nem elég. Az életed minden apró részletére kiváncsiak, beleértve akár anyád bankszámláját is.

  A váltási limitet fel lehet tornászni ha nagyobb csomagra váltasz (számold ki, hogy neked megéri-e), de a kérdezősködés marad 🙁

 • mgpx

  Amíg a piaci hozamok emelkednek, addig a fix kamatozású kötvények folyamatosan vesztik a piaci értéküket, és így az ilyenekbe fektető portfóliók is. Ilyen időszakban kerülni kell a közepes és hosszú lejáratú kötvényeket.

  A jövőbe nem látunk, de a következő hónapokban én még hozamemelkedésre számítanék, utána már remélhetőleg stabilizálódni fog a kötvények árfolyama. Cserébe onnantól fogva magasabb éves hozamokat fognak rajtuk kimutatni. De a korábbi értéküket vélhetően csak sok év alatt fogják visszanyerni.

 • Bandi

  A MÁK minden napra megad neked egy vételi árfolyamot, vagyis amennyiért ők veszik meg tőled. Ezt a névérték százalékában adják meg. Elvileg bármennyi lehet, de a tapasztalat az, hogy 99.75%+felhalmozott kamat.
  Kivéve a kamatfizetés után 1 hétig amikor 100%+felhalmozott kamatocska (ami a pár napban felhalmozódott).

  Minden kamatfizetéskor az “elvi” értéke visszaugrik névértékre, a kamatot megkapod ami vagy a pénzszámládon íródik jóvá, vagy automatikusan arányosan növeli a MÁP+jaid számát.
  Tehát ha mondjuk éppen 3%on ketyeg neked és mondjuk évente fizet, de fél év után ki akarod venni, akkor nem 101.5%-ot kapsz érte hanem csak 101.25%-ot.

  Az aktuális kamat PDFben : allamkincstar.gov.hu/files/%C3%A1rfolyam/m%C3%A1p_plusz_20211203.pdf

  A többi kötvény esetén (pl. PEMÁP) esetén 98%+kamat (kamatfizetés után is!), vagyis sokkal többet buksz ha nem várod ki a végét.

 • TSubi

  “A MÁP+ -t át lehet egyből váltani a kincstárnál PMÁP-ra?”
  Eladod a MÁP+ -t (kamatforduló hetén 0%, amúgy 0,25% büntetéssel), veszel PMÁP -ot.

  “Illetve a MÁP+ felhalmozott kamatát a visszaváltás napjáig megkapod vagy csak a kamatfordulókor egy összegben az az évi kamatot?”
  MÁP+ kamatát lejáratkor, egyösszegben kapod meg, de minden kamatforduló hetében büntetés nélkül tudsz eladni belőle (tehát ha kell, a kamat “kifizetést” így meg lehet oldani)

 • TSubi

  “Crypto.com és celsius 10% éves hozamot ad stabil usd-re.”

  Ugye te is látod, hogy hol van ebben a hiba ???

  (amúgy a “stabil usd” coinnal kapcsolatban mostanában van egy kis probléma, nincs mögötte dollár)

  Ez annyira vicces egyébként, csinálok egy műpénzt, elnevezem stable coinnak és az emberek elhiszik, hogy akkor az már egyenlő az igazi dollárral.

  Adok még rá 10% hozamot is, megvettem az egész világot. Dollárra 10% hozam!!!! Kockázatmentesen!!!!!

  Vajon ezt az őrületet meddig lehet még fokozni? Hányadik cripto lesz az, amit nem vesznek már végre meg az emberek, mert rájönnek, hogy azt ugyanolyan emberek teremtették a semmiből, mint ő maguk és pont annyi érték van mögötte, mintha ő maguk csinálták volna?

 • György János István
  Igazából akármi is az árfolyam (362-372, 400), szerintem nem az a lényeg, hogy mennyi, hanem hogy szük sávban mozogjon, azaz, hogy stabil legyen.
 • Kiváncsienber
  Trükkök százai. Máshogy hívják, ez nem is az alapkamat, csak hasonló és pont az a hatása. Jó lenne, ha nem velünk hanem egy másik banánköztársasággal történne ez, érdekes lenne figyelni meddig lehet hülyére venni egy országot, meddig lehet fél- vagy egész maffia módszerekkel, kreatív értelmezéssel és könyveléssel megúszni ezt.
  Így közelről nézni húsbavágó élmény.
 • Sasfiók
  meddig lehet hülyére venni egy országot

  Amíg a társadalom szó nélkül tűri.

 • Alfa
  ” jött is az új kamatemelés…” – ami lószart nem ért, átmeneti egy napos erősödés után már 365 az euró.
  A nemzetközi piacok, hatások többet mozgatnak az árfolyamon, mint az MNB bohóckodása.
  Aki forintban takarít meg, az nézze meg az elmúlt 10 év, meg főleg az elmúlt 4 év árfolyamváltozását…
 • csizkek
  Remelem belever mostmar az arfolyam a 400ba hamarosan. Maskulonben a jonep nem tanul, a ner meg matolcsy tamogatasaban bohockodhat tovabb. Heti 0,3%pont alatt volt a tegnapi emeles, piac buntet. Ennyi. 3,1% alapkamat mikozben 7% infla es ev vegere a konszenzus a sima 10%.. Jatekpenzzel nem lehet bohockodni, a huf nem dollar vagy eur.
 • csizkek
  “Ha most esne az ár hirtelen 31%-ot, sok befektetési lakástulajdonos harakirit követne el.”
  Hitelkamatok elszallnak, mondjuk jovore piaci alapon 6-10% vhova. valasztasok utan leall az ingatlan pumpa, zoldhitel, csok, kutyamfule. Esetleg ner megy a lecsoba, uj EUs penzek mar nem jonnek (regiek meg igen), nincs tobb felesleges stadion, kilato, szokokut. Leall az allami ingatlankifizetopumpa. Airbnb mar nem buli, home office arany folyamatosan no, etc.. A szentiment Mo.-on (is), hogy ingatlan ar nem csokken soha, ergo mindenki (is) benne ul a 2.-ik, 3.-ik bef ingatlanban.
  Akkor mi a downside worst case? Nyilvan senki nem lat elore, de szerintem 30-40% downside risk siman benne van stock, ingatlan assetekben. ($, EUR alapon).
 • csizkek
  “Egy pont felett a magas hitelállomány már nem növekedést, csak inflációt generál. Ha idáig eljut a gazdaság, a jegybank már csak két rossz közül választhat. ”

  Itt tartunk mar? VAgy ez megint egy olyan pont ami csak akkor latszik, hogy volt, ha mar tul vagyunk rajta es megtortent.

 • hemond
  Alapvetően ha csak magát a állampapírt nézed szerintem is igazad van, viszont ha portfolioba gondolkodsz, akkor a hosszúlejáratú kötvénynek szerintem most is helye van, egész egyszerűen mert az egyik legkevésbé korreáló eszközosztály a részvényekhez. Igaz akkor inkább már valamilyen ETF-ben érdemes gondolkodni, amivel tudod diverzifikálni az állampapírokat és könnyen fix lejáraton tudod tartani.
 • xavv
  Pontosan ezért nagy ívből kerülöm. Még a váltáson bukni is jobban megéri, mint oda egyetlen fillért is berakni. Engem nem paliztak be a revoluttal.
 • Alfa
  , @kiszamolo:
  Jogos amit írtok.
  További emelkedésben nem tudok hinni.
  Mibül ugye?
  Már mindenkit felültettek a körhintára, azt is, akinek részletre sem lett volna pénze a jegyre.
  A legkisebb válság is elsöpri ezeket a hiteleket.
  Másrészt a stagnáló ár vagy bedőlés sem érdekel, amíg a portfólióban “osztalékfizető” / diverzifikáló eszközként szerepel és nem túlsúlyos. Miért sírjak azon, hogy ami 5X-be került, aztán 8X lett, most meg lemegy 6X-re. Reálértéken úgyis kitermeli az árát kb. 15 év alatt, amortizációs költségekkel együtt is (ennek jelentős része már múlt idő).
  Aztán még mindig ott lesz egy 5-8X értékű valami.
  Ha lesz egy jó kis esés, annak csak örülni lehet, újabb nagyszerű beszállási pont.
 • Tsz elnök
  Állítólag ez egy értelmiségi fórum, mégis sokan úgy írnak a kriptokról, hogy halvány lila fogalmuk sincs.
  A kamatokat hitelezésből adják.
  Igen, usdt mögött valószínűleg nincs meg a fedezet, de ott van usdc, esetleg dai.
  Ennél jobb kis kockázatú befektetés nincs most szerintem

  Tehát nincs mögötte semmi fedezet, csak azért ér pénzt, mert azt mondják, hogy ér. Gondolom az olyannal, mint hitelezési kockázat, se sokat szoktak ezután törödni a “befektetők”.

  Ha ettől a két apróságtól eltekintünk, hogy semmi érték nincs mögötte és brutális a kockázat, akkor tényleg ez a legjobb lehetőség.

 • mgpx

  Évtizedes távra fixen beállított lusta portfólió esetén szerintem is helye van. Aki viszont taktikai szempontok alapján alakítja az arányokat, annak érdemes most a kötvényeket alulsúlyoznia

  Amint a magországoknak megáll az infláció, és lelassul a növekedés is, akkor érdemes lesz a taktikát is újragondolkodni, mert az a helyzet könnyen töréspont lehet.

 • mgpx

  Abban még közgazdászprofesszorok sem szoktak egyet érteni, milyen messze vagyunk a határtól, és mennyire erősen kell beletaposni a fékbe… De amikor a laza politikájáról ismert jegybankelnök is félfordulatot vesz, az erős jelzés, hogy már ő is közel látja azt a bizonyos falat.
 • TSubi

  Akkor gondolkozzunk egy kicsit:
  – 10% kamatot fizetnek neked, az gyakorlatilag azt jelenti hogy kb. 15-20% kamatra adnak hitelt.
  – Ki a franc vesz fel hitelt 15-20% kamattal, ha a fedezet nélküli USD hitelek 4-6% kamattal elérhetők ?
  Jó eséllyel senki se, akinek bárki is hajlandó lenne hitelt adni.
  – Milyen kockázata van ennek a hitelezésnek, milyen garanciák vonatkoznak a betétedre ???

  Másrészről:
  – pl.: crypto.com , neked nem gyanús hogy először vegyél 400/4.000/40.000/400.000 USD értékben a saját kriptójukból (CRO) és 6 hónapig zárold ???
  Csak azért, hogy a náluk lekötött kriptód után kaphass x% kamatot.

  Harmadrészt:
  – Akkor feltaláltuk az ingyenpénzt ???
  Mindenki vegyen fel annyi hitelt, amennyit csak tud, vegyen kriptót és kamatokból röhögve visszafizeti a hitelt ???

 • TSubi

  Bővebben kibontva:
  portfolio.hu/befektetes/20211110/itt-a-kriptobetet-kockazatmentes-nyereseg-vagy-illuzio-az-mnb-is-megszolal-az-ugyben-506430

 • Tsz elnök
  Megint úgy beszéltek róla, hogy nem ismeritek a tényeket pontosan.
  Cdc-n 3 havi usdc lekötés 10% éves kamat bármiféle cro lekötése nélkül.
  Usdc mögött van fedezett, Google a barátod. Nekem ez elégé hiteles.
  Egyszerű a hitelezés.
  Valaki betesz btc – t, és felvesz rá hitelt, ami szintén 10% körül van.
  Hitel nincs fedezet nélkül!
  És! Ha úgy alakul akkor kényszer likvidálnak.
  Először tanulni, tanulni, tanulni

  S meg sem fordult a fejedben egy másodpercig sem gondolom, hogyan tud bárki is 10% kamatot fizetni “kis kockázat mellett”, ha az amerikai kockázatmentes kamat konkrétan nulla-0,25%, igaz?

  De ugyan olvasd már el a belinkelt portfolios cikket, pont erről szól. Tudod: tanulni, tanulni, tanulni.

  Szerintem hagyjuk a vitát, nem tartozik a tárgyhoz még távolról sem.

 • Tsz elnök
  Igen,a portfolio konkrétan egy vicc.
  Magyar kriptos körökben csak nevetnek rajta.
  Tök mindegy mennyi máshol a kamat, ha felvesznek hitelt magas kamatra mondjuk btc – re, akkor sima ügy a stabilra évi 10%.
  De valóban hagyjuk, van aki a saját kis buborékjában akar élni.
  Azért remélem egyesek utánanéznek a dolgoknak és ki tudnak törni a magyar állampapír mint jó befektetés tévhitből..

  Utolsó komment: a cripto nem befektetés, hanem nettó spekuláció. Abban reménykedsz, lesz még valaki, aki nálad is többet hajlandó adni érte. De mivel off, tényleg abbahagytuk.

 • Karcsika
  Elnézést az OFFért.

  Van valami értelme/haszna/előnye annak, ha az államkincstárnál TBSZ számlára vesz az ember állampapírt?
  Elvileg bármilyen állampapír “kamatadó”mentes, nem? Van előnye a TBSZ számlának?

 • TSubi

  Jól látod, most már nincs értelme az államkincstáros TBSZ-nek.
 • Családfő
  Egy megfigyelés: a történelem ismétli önmagát. Anno a tsz elnököket nem az eszük alapján nevezték ki.
 • L70

  Mi a véleményed a jelenlegi 46 ezer USD árfolyamról? Jól alszol a napi 12% esés után?
 • Szegény hülye, hülye szegény
  A Quaestor ügyfelek is pont ezt mondták: “Tök mindegy mennyi máshol a kamat…sima ügy” 😀 Eszem megáll.
  Az mindenesetre erős érv a Portfolio szakértelme mellett, hogy ezek a “magyar kriptos körök” csak nevetnek rajta. Én rendszerint sajnálom a hülyéket, de amikor ilyen rettentő arrogánsak, akkor nehéz.