S jött is az új kamatemelés

Nem csalódtunk, most csütörtökön újabb kamatemelést hajtott végre a jegybank, ezzel a kvázi alapkamat 3,1%-ra nőtt.

(Hogy miért hívom kvázinak, megérted, ha elolvasod az előző cikkeket, lásd az egyiket lentebb.)

Újabb kamatemelés

Emellett tegnap a jegybank elnöke sokkal pesszimistább (reálisabb?) volt a következő évek inflációjával kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy tovább fog szigorítani a jegybank, vége az ultralaza monetáris (jegybanki) politikának. (Legalábbis egy időre.)

Ennek örömére a forint be is erősödött, mert a befektetők úgy látják, végre tenni fog valamit a jegybank a túl gyenge forinttal. Ennek hatására a nemrég még 372 forintos euró most már “csak” 362 Ft. (Persze nagyon szomorú, hogy már a 362 forintos árnak is örülni kell, nemrég még a 330 forint is elképesztően durvának tűnt. S az is kérdés, mire és meddig lesz elég ennyi kamatemelés. Update: másnapra már megint 365 forint felett jár az euró. Úgy tűnik eddig tartott az erősödés.)

Share

98 hozzászólás

 • Tsz elnök
  Azoknak sincs túl sok eszük akik ilyen inflácioban állampapírt vesznek..
  Nyilván megvan a kriptonak a kockázata, de most stabil coinokról van szó.
  De nyilván az a hülye aki 2019ben vett kriptot és most csak hátradől.
 • Belavoltam
  :-))) Nagyon igaz.
 • Csizkek
  nap kommentje:)
 • Tsz elnök
  Csak nevetek a mostani esésen, mivel vastagon profitban vagxok.
  Egyenként senki nem beszél btc befektetésről, stabil coinokat ajánlottam, ami mögött van valós fedezet.
  A portfolio konkrétan egy bulvár média, nem csak kripto téren.
  Iszonyat blödségeket irnak, hatásvadasz vacak.
 • Párttitkár
  Tsz elnök
  Van olyan helyzet, amiben még most az egyik legjobb befektetés az állampapír. Ilyen pl. akiknek 6 hónap múlva van szüksége a tőkéjére, mivel erre az időszakra pl. a MÁP+ nagyszerű megoldás, mivel valamennyi kamatot biztosít és a befektetés OBA által védett. Ha tudsz ennél biztosabb és kiszámíthatóbb befektetést ekkora időtávra, akkor osszad meg. Köszönöm
 • Belavoltam
  “most stabil coinokról van szó”

  Az melyik? Eddig mindenhol azt olvastam, hogy “a tobbi coin” elegge jol koveti a bitcoin arfolyamanak ugralasat. Azt meg nem sokan mondjak “stabil” coin-nak.

 • Tsz elnök
  Crypto.com vagy celsius. Usdc vagy dai stabil coin (fixen 1$). Előbbinél 3 hónapos lekötésnél évi 10%. Utobbinál lekötés nélkül évi 10%.(igaz itt csak usdc van)
  Nyilván 6 hónapra nem lehet belekalkulálni az árfolyamingadozást, de hosszabb távon szerintem egyértelműen gyengülni fog a forint
 • Kristóf
  El nem tudom képzelni ki az a hülye aki felvesz hitelt egy évre úgy, hogy 10% kamatot fizet és még fedezetet is ad, miközben az USD jelzáloghitel átlagos kamata 3.125% 30 évre, 2.25% 10 évre. Sok embert ismersz akinek ez tuti üzlet?
 • L70

  ” stabil coinokat ajánlottam”. Az a baj, hogy amíg szar van, légy is lesz, te vagy a legjobb példa. A másik baj, hogy ott szerepel a szó, hogy ajánlottam, ezt nem kellene, magadnak természetesen azt ajánlasz, amit akarsz, de átlagembernek kérlek ne, és ne ekkora arccal. Bevallom, az egészben az a megnyugtató, hogyha valami csoda folytán a mesterterved nem jön, be és elpárolog a vagyonod, akkor legalább senki sem fog téged kártalanítani a józanabb befektetők pénzén.
 • Tsz elnök
  A másik oldalon raknak be mondjuk bitcoint vagy ethereumot. Felvesznek rá hitelt, mondjuk 10% kamatra.
  De az a baj, hogy senki nem veszi a fáradságot, hogy utána olvasson, hogy is működik a kripto hitelezés. Magyar nyelven is sok minden elérhető.
 • Belavoltam
  Nyilvanvalo lehuzas, atveres.
 • V
  a Quaestor-nal sem tudta senki hogy kinek erne meg a normal kamatszint felett eladosodni, de ez mindegy is nem ez a lenyeg hanem a “stabil koin” meg a tiz szazalek /s
 • hemond
  @mgpx: igazából ez egy érdekes kérdés, a taktikai rendszerek most valóban alulsúlyozzák a kötvényeket (én is használok két rendszert), viszont ahogy látom, minden egyéb jel (lakossági tőkebeeármalás csúcs, IPO csúcs, értékeltségek csúcson stb.) azt mutatja, hogy nagyobb esés lesz (igaz nem lehet tudni mikor, holnap, két hónap múlva, egy év múlva), mondjuk addig még akár lehet +20 vagy akármennyi emelkedés.
 • Csizkek
  ” De az a baj, hogy senki nem veszi a fáradságot, hogy utána olvasson,”
  Ez olyan mlm-es behuzoduma, “a te nem erted” ervekkel egyutt. Esetleg ird le ide. Ki es mit ad kolcsom milyen cellal? Coin vagy dollar elszamolas. Mi a fedezet? Vmi ertek vagy az egesz coin alapon megy:)

  Jol megcsinalt Ponzi ez. Tul sok a nyomtatott penz a vilagban, lett egy jatszotere. Nyilvan vannak akik ezzel penzt keresnek, de ne hivjuk ezt befektetesnel fix kamattal es hasonlo..

 • Tsz elnök
  Vannak emberek akiknek a tudása fordítottan aranyos a véleményük magabiztosságával.
  Leirtam már egy két dolgot, aki veszi a fáradságot utána jár.
  Ja, és mindezt jószándékból írom, nincs reflink vagy hasonló nyalanksagok..
  A kripto a jövő, ez nem kérdés.

  Csak annyit árulj el, mi van a kripto mögött? Olyan emberek hoztál létre az összeset, mint te vagy én. Az összes, ami mögötte van, egyszerű programozás, bárki meg tudja csinálni és tízezren már meg is csinálták. Még a viccnek szánt kriptoknak is több milliárd lett az értéke, amit eleve azért csináltak, hogy kigúnyolják őket.

  Mi adja az értékét, ha lehántjuk róla a hype-ot? De most nem a szokásos süketelésre vagyunk kíváncsiak, hogy ez a jövő, hanem tényekre.

  A Tesla lehet rohadtul túlárazott, de akkor is egy autógyár, ami valódi autókat csinál és ad el. Van mögötte valódi érték, maximum az ára nem reális az értékéhez képest.

  Mi hasonló van akármelyik kripto mögött, amit egy Jóska vagy egy Pista otthon leprogramozott a fotelben ülve? Miért adjak egyetlen dollárt is ezért? Vagy ezret? Esetleg ötvenezret? Oké, hogy amíg van lócitrom, van rá veréb is, de mi van a lócitrom alatt, ami a valódi érték? Az emberek nem az értékéért adnak pénzt, mert az semmi nincs egyiknek sem, hanem abban reménykednek, hogy lesz egy még butább, aki még többet ad majd nekik érte. Ez a nagyobb bolond elmélete.

  Csak ára van, értéke semmi.

 • mgpx

  Elméletben a hozamemelkedés kedvezőtlen mind kötvény, mind a részvénypiacra, a gyakorlatban az elmúlt időszakban a tőzsde mégis szárnyalt – ékes példája, hogy elméletek csak adott határok között működnek. Amíg a reálkamatok negatívak és a devizák folyamatosan hígulnak, addig ez folyamatos felhajtóerőt gyakorol az eszközárakra. A tőzsdére az egyik legnagyobb “veszély” az lenne, ha a reálkamatok ismét pozitív tartományba mennének át. De minél jobban elhúzódnak a QE-k és minél jobban eladósodik a világ, annál esélytelenebb, hogy képes legyen ekkora adósság után pozitív reálkamatokat fizetni. Bár biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb lesz egy “black swan” jellegű fordulat, abban viszont szkeptikus vagyok, hogy a klasszikus mutatók mennyire tudnak segíteni ennek előrejelzésében.
 • Csizkek
  ” Vannak emberek akiknek a tudása fordítottan aranyos a véleményük magabiztosságával.”

  Jo peldaval jarsz elo:) nem irtal semmit konkretat, en tudom mi van mogotte. Es azt is hogy k sok penzt lehet vele keresni.
  De az aki ilyet leir hogy stablecoin (mar a nev is rohej) befektetes evi 10% granted hozamra az roviden szolva is questor ugyfel. Csak a questorban benne volt a politika, Mari nenit es Jozsi bacsit ezert “kartalanitottak”. (K nem kellett volna).

 • Surci

  Ha már tárgyi tudásrtól és magabiztosságról volt szó, tudom javasolni tanulmányozni John Kenneth Galbraith – A pénzügyi spekulációk rövid története c. kis munkáját, ami a gazdaságtörténet nagy buborékait veszi górcső alá. Valahogy így kezdődik: “Az elején minden lufi valami eddig sosem látott, újszerű pénzügyi innovációként mutatkozik be, ezzel vonzza be a tömegeket, hiszen “ilyen még sosem volt, ez most más mint az eddigiek”, hogy a végén, a kipukkadáskor kiderüljön: ez sem volt más, mint a tömeghisztériára alapozott és olcsó hitelből finanszírozott buborék”.

  A blokklánc-technológia valóban jó lehet sok mindenre, pl a jegybanki digitális pénzhez, de az ilyen-olyan coinokat “befektetésnek” nevezni vicc. Lehet rajtuk keresni, sokat, nagyon sokat is, de nincsenek fundamentumaik, “értékük” emiatt meghatározhatatlan, és nincs mögöttük semmi. Ez nem befektetés hanem spekuláció.

 • hemond
  @mgpx: igen, azzal hogy bármilyen esését előre lehet jelezni, akár közelítőleg azt én is kétlem, általában az esés legalább fele lement mire eldöl, hogy ez nem csak korrekció. Én csak azt gondolom, hogy lesz esés, de hogy mikor az legnagyobb kérdés.

  Igaz, amikor néhány éve 1600-2000 S&P érték környékén néztem a shiller P\E-t mondtam, hogy ez már magas, ahhoz képest most hol vagyunk.

 • Tsz elnök
  Ne vicceljünk már.
  Akkor tessék hozzál létre te is egy saját blokkláncot.
  Ez egy komplex dolog, rengeteg coint évek óta fejlesztenek és még most sincsenek sehol se.
  És persze, lehet nem is lesznek.
  Rengeteg fejlesztő dolgozik egy egy kripton, persze rengeteg a szemét, a lehúzás, a mém coin,de ezeket nagy ívben kerülni kell.
  Nézz utána például a metaverzumos kriptoknak. Óriási fejlődés lesz e téren.
  Ettől függetlenül konzervatív befektetoknek nem ajánlom, itt tisztán a stabil coinokról volt szó.
  Nézd meg például, hogy mennyiért nevezték át a los angelesi stadiont crypto.com-ra. Kis apropenz..

  S mi benne az érték? A lényegre nem válaszolsz csak. Miért ér egy akármilyen coin akár csak egy dollárt is? Mi alapján mondod, hogy 10 dollárt ér, de 20-at már nem? A shit coin drága 5 dollárért, a cool coin sokkal többet ér, mint amennyi most az ára. Mi alapján tudnál ilyet állítani? Mihez viszonyítanál? Az, hogy a cool coin mögött nagyobb a hype, többen veszik?

  Ha lenne értéke, tudnánk mondani, hogy 20 dollárt ér, de 20 ezret már nem. De itt semmi érték nincs. Ezeknek csak ára van, az is csak azért, mert a hozzád hasonlóak hajlandóak érte igazi pénzt adni, mert abban hisznek, hogy drágábban tudják majd eladni. Mint néhány száz éve a tulipánhagymák. Senki nem azért vett 16 évnyi átlagkeresetért egy tulipánhagymát, mert annyi értéket látott benne. Hanem mert azt remélte, még többért el tudja majd adni. Azok is nagyon hasznos dolgok voltak. Sőt, egy tulipánhagyma még növesztett is kis hagymákat, virágzott is évente egyszer. Ennyivel is többet értek, mint a coinok. De egyébként ugyanaz a szitu. Az akkori történeteket egy az egyben át lehetne írni, csak a hagyma helyett coint kellene írni.

 • cabala
  Én nem vettem semmilyen coint, de én úgy érzem, hogy csak az az érték van mögötte, amennyi energiába kerül egy-egy újabb egység kiszámítása. És akkor itt vetélkedik Moore törvénye vs energia ára vs hátralévő bányászható coinok száma vs spekuláció.

  Az nem érték, hanem költség. Ne keverjük már össze a kettőt. Lehet valamit drágán előállítani és még mindig semmi értéke nincs.

 • Családfő
  OnicOin? 😀

  Egyébként miért etetjük a trollt?

 • tip
  A dolgoknak annyi az értéke, amennyit az emberek adnak érte. Én évekkel ezelőtt úgy tudtam, hogy a Tesla nem ér annyit, amennyibe kerül, a bitcoin meg semmit sem ér. Ez a tudás az elmúlt évek két legjobb befektetésétől fosztott meg. A lényegen az se változtat, ha spekulációnak nevezzük.

  De, sokat változtat a lényegen.

  Befektetés az, amikor egy értékért pénzt adsz abban a reményben, hogy azt haszonnal visszakapod.
  Spekuláció az, hogy találsz egy még nagyobb balekot, aki nálad is többet hajlandó adni valamiért, amiről tudod, hogy vagy nem ér annyit vagy konkrétan semmit nem ér.

  Gond nélkül lehet spekulálni a bitcoinra, csak ne higyjük már, hogy ennek bármi köze lenne bármilyen befektetéshez.

 • Éva
  Betettuk a pénzt PEMAPba. Gondolkodom, hogy milyen formában vegyük majd ki 5 év múlva….

  Valaki vett már ki HUFban lejárt PEMAPot? Milyen árfolyamon váltják?

  Nem lenne rossz euróban kivenni, de arra ötletem nincs, hogy hogyan lehetne kevés veszteséggel…

 • Surci
  Kripto energiazabálda: Ilyenkor hol vannak a nagy környezetvédők amúgy? Csak a BTC bányászata annyi áramot eszik mint Argentína, az összes többi semmirevaló shitcoin energiafelhasználása + a videokártyák előállítása nagyjából Dél-Amerika energiafelhasználásával vetekszik.

  Csodálom hogy erre még nem mozdultak rá a mindenféle zöldmozgalmak, akiknek az autózás nagyon fáj, holott világszinten a kibocsátás 2-3%-áért felelősek, ellenben a jó kis szénerőművekben előállított áramot ilyen baromságokra elpocsékoló játékpénzesdit nem nagyon hallom ekézni, pedig se gyakorlati, se gazdasági haszna nincs.

  Van egy olyan érzésem hogy a kriptoból menekülés indítja majd a következő nagy pánikot, ha elfogy az ingyenpénz. Azon se lennék meglepve ha a nagy jegybankoknak és hatóságoknak elegük lenne ebből a veszélyes hülyeségből és betiltanák a francba.

 • Tsz elnök
  Az érték a tudása a blokkláncnak.
  A decentrslizáltság például. Az hogy nem tudják random módon elinflálni egy egy coin mennyiségét.
  Nft-ről hallottál? Blokkláncon megy. És ez a jövő.
  Metaverzumos játékokban már bizony sok pénz van.
  Facebook se véletlenül megy abba az irányba.
  De nem akarlak meggyőzni, csupán stabil coinokrol volt szó.
  Rengeteg dologgal szkeptikus vagyok kriptokkal kapcsolatban, de ezt a megrögzött ellenkezést nem értem sokak részéről.
  Jack Dorsey éppen most mondott le a Twitter vezetéserol, hogy csak a kriptokkal foglalkozhasson.

  Hehe, nem lehet elinflálni. Minek elinflálni? Csinálok bármikor másik háromezret. Az nem elinflálás, hogy bárki gyárthat ilyen kitalált pénzt?

  Ez a jövő. Ebben az a jó, hogy nem kell egyetlen értelmes kérdésre sem válaszolni, hogy miért lehet a semmiből létrehozni bárki(!!!!!!!!!!) által ezeket a kitalált pénzeket, elég bemondani, hogy ez a jövő és kész. Ja, meg hogy te nem értesz hozzá.

  Ezzel a két kijelentéssel le is van zárva a vita, egyetlen kínos kérdésre sem kell válaszolni.

 • csizkek
  “Akkor tessék hozzál létre te is egy saját blokkláncot.”

  academy.binance.com/en/articles/how-to-create-your-own-cryptocurrency

  When creating a new cryptocurrency, you can choose to make a coin or token. A coin has its own blockchain, while a token is built on a pre-existing network. Cryptocurrencies rely on blockchains for their security and decentralized nature.

  Creating a token requires less expertise and effort than making a crypto coin. A coin will usually need a team of developers and experts to make it. A token still needs technical knowledge, but it’s possible to create them in minutes through the use of other blockchains, such as Ethereum, Binance Smart Chain, Solana, and Polygon.

 • Tsz elnök
  Pont ezt mondom, hogy pofon egyszerű létrehozni egy új coint, tokent.
  De mit érsz el vele ha semmire nem jó, kb csak te bányászod stb.
  Papírpénz is létre hozhatsz, otthon kinyomtatsz egy magadról elnevezett pénzt.
  El fogják fogadni mások? Na ugye.
  Bitcoint elfogadjak? El. Sok helyen. Akár ingatlant is vehetsz érte. De nem ez a fő funkciója, hanem az érték tárolás.
  De tényleg, olyan dolgokról beszélünk ami mindenki által elérhető. Én csupán arra utaltam, hogy stabil coinok évi 10%-os kamata meggondolando, mint alacsony kockázatú befektetés.
  Nem azt mondtam, hogy all in. Akit érdekel utána néz és nem feltétlenül olyanoknak hisz, akik alap dolgoknak nem néznek utána

  Megjelenik ma egy bohóc coin, két nap alatt húszorosára megy fel az ára(!!!!) Hogy miért? Mert én is meg akarok gazdagodni, ráugrok az első új coinra és velem együtt másik ötvenezer hasonszőrű agyhalott. Elon Musk twittel egy másik bohóc coinról, megötszörözödik az ára egy napon belül.

  S ez megy már két éve.

  Aki szerint ez valódi érték és befektetés, azzal kár vitatkozni.

 • csizkek
  “Én csupán arra utaltam, hogy stabil coinok évi 10%-os kamata meggondolando, mint alacsony kockázatú befektetés.”
  En meg arra, hogy nincs olyan hogy stabilcoin, csak nevleg. a 10% kamata az nem alacsony hanem a k. magas kockazat. Ha van penzem ilyen lotto szeru jatekra, akkor meg miert nem veszel meg egy dipet nehany jobban hypeolt coinban. En biztos nem ulnek “kamatra” varva coinban.
  Ha meg leall a penzpumpa ez az egesz szerintem ossze esik mint a kartyavar. Nezd meg nasdaq-bol kiment mondjuk 5%, coinokbol meg 25%. Aztan ujra.. buy the dip.. (Amig egyszer csak nem jon vissza:) de addig lehet k gazdag leszel)
  De ez nem befektetes.
 • csizkek
  “Valaki vett már ki HUFban lejárt PEMAPot? Milyen árfolyamon váltják?”

  Kincstar nem valt devizat. Eur-s PEMAK-ot eur-ban tudod elutalni eur-s szamlara. Vagy direktben Wise-on keresztul valtod es erkezteted huf szamladra. De ilyenkor a wise mindig ker egy id azonositast utolag, mert a kincstar egy gyujtoszamlarol utal es nem latszik direktben a neved.

 • csizkek
  “Van egy olyan érzésem hogy a kriptoból menekülés indítja majd a következő nagy pánikot, ha elfogy az ingyenpénz. Azon se lennék meglepve ha a nagy jegybankoknak és hatóságoknak elegük lenne ebből a veszélyes hülyeségből és betiltanák a francba”

  Egyetertek. Egyelore nem lehet “megtiltani”. Tul sok penz ment bele, egy panik atgyuruzne a reszvenypiacokra is egybol.
  Kina mondjuk betiltotta.

 • csizkek
  “A decentrslizáltság például. Az hogy nem tudják random módon elinflálni egy egy coin mennyiségét.
  Nft-ről hallottál? Blokkláncon megy. És ez a jövő.
  Metaverzumos játékokban már bizony sok pénz van.
  Facebook se véletlenül megy abba az irányba”

  Alaphiba a coinok “erteket” osszemosni a technologiaval. Ahogy a fiat penzt el tudjak inflalni, ugy meg is tudjak vedeni, mert egy kontroll van mogotte.
  A coinok meg sok mindenre alkalmasak csak penzre nem. lsd. pl a pentekl estet. Megkapo a fizum penteken, szombat reggelre 25%-al kevesebbet er. Ja, hogymajd varjak meg par napot talan jo lesz, talan nem.
  Nft meg mar az ingyenpenz jatszoterek csucsa. En nagyon remelem, hogy ez a nonsense elobb utobb borul.
  Amugy ez kb olyan mint amikor a gyarmatositok megvettek a benszulottek aranyat kagylokert. Egy darabig..

 • tip
  definíciókon vitatkozunk: amikor pénzt adok abban a reményben, hogy haszonnal visszakapom, azt kölcsönnek hívják. A befektetés az, amikor pénzt tulajdonjogra cserélek. A tulajdonjogért senki nem ígér semmit a jövőre nézve; a befektető ugyanakkor arra spekulál, hogy a tulajdonjog értéke a jövőben emelkedni fog, vagy más haszna (osztalék stb.) származik belőle.

  Különváló érték és ár fogalma a tervgazdaságnak van. A piacnak nincs külön érték fogalma, csak ár fogalma.

  Nincs azzal semmi gond, ha valaki valamit túlértékeltnek vagy értéktelennek tart. Ugyanakkor azt be kell ismernem, hogy amikor évekkel ezelőtt valamit túlértékeltség miatt nem vettem meg, aminek az ára azóta a sokszorosára nőtt, akkor rossz befektetési döntést hoztam, vagy ha úgy tetszik, rosszul spekuláltam.

  Meddő vita, ezért csak az első pont: ha részvényt veszek, mint a te általad említett Tesla, nem kölcsönt adok, HANEM RÉSZESEDÉST VÁSÁRLOK. Ha bitcoint veszek, akkor sem kölcsön adok, mert nincs kinek, hiszen senki és semmi nincs mögötte. Akkor valamiért pénzt adok, amiről azt remélem, hogy később többért el tudom adni.

  De itt abbahagytam.

 • Tsz elnök
  De hogy jönnek ide a shitcoinok?
  Mi köze mondjuk egy ethereumnak vagy egy polkadotnak ahhoz, hogy valaki agyonmarketingelt egy memecoint?
  Ez olyan mintha ész nélkül elkezdenek nyomtatni forintot, de ehhez a svajci franknak mi köze?
  És igen, valószínűleg lesz hype, és lesz exponenciális emelkedés. Én is el fogok adni, de aztán medve piacon szépen bevásárolok. Ez egy szabalyozatlan piac, itt nincs olyan, hogy felfuggesztik valaminek a kereskedeset, mert túl sokat emelkedett, esett.
  De tényleg, olvassatok utána mi is az az okos szerződés, defi, nft, metaverzum.
  Sok minden kiderülhet belőle, hogy mire is jók a kriptok.

  Eddig se azon ment a vita, jók-e blockchainek valamire. Hanem hogy miért adják-veszik őket valódi pénzért és miért tekintenek egy technológiára “befektetésként”?

  De szerintem hagyjuk, mert elég partalannak és meddőnek tűnik.

 • Hitel
  Jó ez a coinosdi. Portfólióm kb 0.5%-ával játszom, mert kb annak lehet hívni.
  Az elmúlt 4 évben sokat átéltem. Befizetett X összeg volt hogy ért 9000 dollárt és volt hogy ért 200 dollárt.
  🙂
  Volt hogy 3 hetente vettem ki 5-600 dollárnyi forintot belőle, kvázi realizáltam.
  És hogy szumma szummárum hogy állok?
  Évi 4% hozam..SZóval sima MÁK-os bármivel hoztam volna, és nem lett volna hajtépés.
  🙂
  De míg nincs tiltva, játszunk. Show must go on. Jó néha amikor sikerül jól beszálni, és 1100% -ot megy egy egy coin 3 hónap alatt. Ilyenkor kiveszi az ember amit berakott + némi jutalom és várjuk a csodát. Már kifejlesztettem egy önuralmi mechanizmust. Nem zártam 2018 óta minuszosan le egyetlen ordert sem. Idén már van 2 amit látom hogy az biza úgy marad. Bár kitudja, volt amire 2 évig vártam h plusszos legyen, lezártam. Volt h 0.1%-al de akkor is plusszban.
 • Elon fan
  Hogy válaszoljak Miklós kérdésére, hogy mi adja az értékét a kirptonak: a blokklánc technológia. Aki nem tudja mi az, kicsit nézzen utána, mielőtt sületlenségeket hord itt össze. Az a legkönyebb, hogy fröcsögünk egy jót az interneten, hogy szar ez a kritpo. Ez a technológi már most rengeteg helyen van jelen, az élet rengeteg területén, de ez még csak a kezdet. Lemásolhatatlan, meghamisíthatatlan. Az infláció nem hat rá (a kritopénzekre). A bányák energiaigénye azért ilyen magas, mert úgy van beállítva. Pár kattintással a századára lehetne vinni az energiaigényt, vagy ezredére, amire csak akarják. Egyébként jönnek már az új technológiák, amik egyáltalán nem nagy energiaigényűek. Még eggyel kevesebb csont a károgóknak. Az arany mögött anno mi volt? Mégis mindenki elfogadta, mint fizetőeszközt. Nézzétek meg a számokat emberek. Ez az egész iszonyatosan gyorsan terjed. Évről évre… folyt.
 • Elon fan
  folyt. exponenciálisan. Értem, hogy Miklós ellene van ennek az egésznek, de ha pl. 2018-ban lehoz pár cikket hogy vegyetek bitcoint, most lehet többszáz ember élete lenne azáltal megváltoztatva, hogy most milliomosok lennének… persze egy ilyen fórum írása nagy felelősséggel is jár, mert ez az egész visszafelé is elsülhetett volna. Ugyanez a Tesla részvény. Csak itt most mindkettő afelé sült el, amit ez a fórum pont próbált negatívnak beállítani. off vége 🙂
 • csizkek
  “De tényleg, olvassatok utána mi is az az okos szerződés, defi, nft, metaverzum.”
  Ezzel az mlm-es dumaval a vilagbol ki lehet kergetni. Ez nem erveles, hanem agymosoda.a.te.ervelesi.hibad.hu/. Olvass utana, ez a jovo, facebook is ezert lett meta, nem erted etc.. De bazz ertem. Ig ymukodnek a Ponzi semak. Questornak is volt stadionja:)
  Nem azt mondom hogy nem lehet vele penzt keresni, de ez nem fix 10% kamat meg hasonlo..
  Egyszeruen olyan k nagy likviditas van, hogy az ingyen penz mar mindent is felfuj.. Ez van.
  Coin akkor lesz jovo, ha a jegybankok kitoljaka magukbol a sajat nemzeti digitzal penzt
 • Krokodil888
  Ahogy írja ‘a 10% kamata az nem alacsony hanem a k. magas kockazat.’ – egyetértek. Valahol olvastam, hogy a kamat másképpen fogalmazva annak a valószínűsége, hogy nem kapom vissza a pénzem. 10% = 100 alkalommal odadaom a pénzem ugyanannak a partnernek ugyanolyan feltételekkel és 10 esetben nem fogom visszakapni a pénzem (vagy csak egy töredékét). De nincs 100 párhuzamos életünk, h megnézzük, melyik az a 10 eset.

  : ‘ A befektetés az, amikor pénzt tulajdonjogra cserélek. ‘ nem mindig, lásd kötvény. A kötvény vásárló nem kap tulajdonjogot. Jelzáloglevél detto.

 • Krokodil888
  S akkor a témáról is. Nyilatkozott az MNB alelnök
  portfolio.hu/gazdasag/20211207/virag-barnabas-nem-fogunk-minden-heten-kamatot-emelni-514752
  ‘Nem fogunk minden héten emelni. Azt azonban mindenki biztosra veheti, hogy amikor helyzet lesz, akkor az MNB a kellő erővel fog fellépni annak kezelésében.’
  Ettől úgy összezavarodtak a sorosista spekik, hogy most megint 366 HUF körül van egy EUR.
  Mondjuk Zsiday hetekkel ezelőtt említette, hogy 4-5% effektív alapkamat a minumum, amit elfogadna a piac (aki valójában Soros Gyuri 🙂
 • Tsz elnök
  Most ez komoly kérdés?
  A részvényeket miért adják veszik?
  Az Apple is csak egy technológia, minek vitték tőzsdére?
  Miért van új részvény kibocsátás cégeknél. Friss tőke bevonása miatt.
  Na most egy értékes kriptonál ilyen nincs, ott fix mennyiségű coin van csak.
  Kivéve az inflációs coinokat, mint pl tezos.
 • Éva
  Köszi , akkor nyitok majd egy Otp eur számlát amikor felvenném, case solved
 • Tsz elnök
  Azzal sajnos nem tudok mit csinálni, hogy valaki nincs tisztában a ponzi fogalmával, nem néz utána, hogy a kripto a játékelméleten alapul.
  A nagy volatilitás nem jelenti azt, hogy valami ponzi.
  Nem tudok azzal mit kezdeni, ha valaki 100%-ig meg vsn róla győződve, hogy igaza vsn és csak a portfólió cikkei alapján hajlandó véleményt alkotni.
 • V
  ”hogy mi adja az értékét a kirptonak: a blokklánc technológia”

  igen, a blokklanc technologia valoban ertek. De attol hogy veszel akarmilyen koint (akar stable, de legyen akar bitcoin) az attol meg nem a technologiaba befektetes, hanem penzt adsz egy jelhalmazert. Mindenki aki bizik ebben a technologiaban az egy olyan ceg reszvenyeit kellene hogy vegye amelyik blokklancot fejleszt es kozeptavon van strategiaja arra hogy hogyan profitaljon ebbol. Mint pl a kartyatarsasagok amelyikek jutalekert cserebe rendelkezesre bocsajtjak a rendszeruket a kereskedoknek. De itt be is jon a kepbe a legnagyobb problema, ugyanis jelenleg nem lehet megjosolni hogy hosszu tavon melyik blokklanc fog fennmaradni – arrol nem is beszelve hogy ezek mogott altalaban nem cegek allnak. Roviden: a technologia nagyszeru de amit a kriptosok nyomnak az nem a technologiaba fektetes hanem szerencsejatek

 • V
  off, de azon mondjuk jot rohogtem kommentjen hogy a kripto-t mindenfele helyesirasi permutacioban emlitette de egyszer sem sikerult helyesen leirnia 😀

  “…mi adja az értékét a kirptonak…”
  “…szar ez a kritpo”
  “… Az infláció nem hat rá (a kritopénzekre)”

 • Kisfulu
  Miklos nem tudja elfogadni, hogy kimaradt a bitcoin, es tesla bulibol.. meg ezer masikbol, ehelyett inkabb vett TEVA-t, mert annak van erteke. 😀 😀
  A bitkoinynak nincs, pfuj kripto. Meg amugy is, MI AZ ERTEKE?! Mert egy belvarosi 30nm-esnek koszfeszeknek 40-50 millio az ERTEKE? Mikozben annyiert annyi foldet kapsz, hogy egy egesz csalad vigan eleldegel rajta?
  Az ERTEK a lenyeg keremszepen.
 • csizkek
  “Azzal sajnos nem tudok mit csinálni, hogy valaki nincs tisztában a ponzi fogalmával, nem néz utána, hogy a kripto a játékelméleten alapul.”
  teged vmi mlm halozatban edzettek ezzel az ervelessel. Nyilvan nem tudsz ezzel mit kezdeni, eros a kognitiv disszonancia.
  Esetleg gondolkodj el honnan ad vki garantalt 10% kamatot:) Questor hogy csinalta? Az is mukodott ugye:) Stadiont is vettek. Es nem, tovabbra sem mondtam hogy nem lehet ezzel penzt keresni, de nem vagy tisztaban a rizikokkal es te is osszemosod a technologiat a coinokkal.
 • Tsz elnök
  Segítek abbahagyni, oké? Már eleve kár volt engedni, semmi köze a témához.