S már a 420 forintos euróár is megvolt

Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvitte az euró árfolyama. (Egy kis ideig a 422 423 424 forint is megvolt.)

Csak összehasonlításul:

Egy éve 359 forint volt egy euró (17%-os romlás), három éve 330 forint (27%-os romlás), öt éve 311 forint, 12 éve 274 forint (53,3%-os romlás)

Válság van?

Cseh koronában egy éve 25,5 korona volt egy euró, ma már csak 24,65 korona. 12 éve 24,61 korona volt egy euró, vagyis kemény 0,04 koronával kell többet adni egy euróért, mint 12 éve.

Lengyel zloty egy év alatt 3,9%-ot romlott az euróhoz képest, 12 év alatt pedig 20,9%-ot.

Román lej semmit nem romlott egy év alatt és 15,4%-ot romlott 12 év alatt.

A bolgár leva semmit nem romlott se egy év, se 12 év alatt az euróhoz képest. A horvát kuna 0,04%-ot romlott egy év alatt és 3,3%-ot 12 év alatt.

Magyarország jobban teljesít, előre megyünk, nem hátra, kinek mit intézett a kormánya. 🙂

Share

344 hozzászólás

 • Csizkek
  „ Egy éve 1 dollárért 0,86 eurót adtak, Most 1,04-et. (21 % romlás).“
  Az ecb mindig le van maradva fed-hez kepest kamatemelesekkel 6-10honappal. Az eur alapkamat meg a fasorban nincs. A huf meg 13%-on. Az eur fel fog zarkozni, most gyenge. Legalabbis nagy esellyel. Huf-nak mennyi eselyt adunk higy a kormany tesz barmit is hogy erositse?
 • jami
  Szerintem itt és most nincs jó megoldás, csak optimális. Nagy kérdés, mi kell neked. Ha euró, akkor ha több pénzed van euróban – az jobb, mint ha forintban pihen.
  Az látszik, hogy bármilyen kormányzati kommunikáció csak rontani tudja az árfolyamot és az is, hogy az istennek se’ maradnak csendben.
 • HIppi
  @csizkek
  Hát ez rendkívül kellemetlen és megalázó hozzászólás volt. Sajnálom, hogy ilyen stílust engedtek meg magatoknak. Hihetetlen!
 • Pepete

  Az a baj, hogy nem érted a dolgot. Kiragadsz 1 mondatot, jó politikai módra.
  Szarok a nagyhatalmakra. Én itt élek és nem érdekelnek. Minek pazaroljak arra időt és energiát, hogy rettegek tőlük és szidom őket. Mitől lesz nekem jobb?
  Megtámad bármelyik, akkor jó esetben 1-2 nap vagy még annyi se és elfoglalják az országunkat. Porszemek vagyunk. Csak néhány elmebeteg hiszi azt, hogy tényezők vagyunk gazdaságban, haderőben. Egy kis balkáni ország vagyunk. Parlamentben pöffeszkedő bűnözőkkel. Igen szinte mind az aki ott ül bent. Élni akarok! Nem ezzel a fo*tengerrel foglalkozni nap, mint nap és belebetegedni abba, amin nem tudok változtatni. Őszintén már nem is akarok! Nem, nem megyek innen el. Ez a hazám! Bármilyen rossz jelenleg a helyzet. Az a baj, hogy nem tudják az állítólagos vezetőink, hogy hol a helyünk a világban és hisztiznek, mint egy kisgyerek, ha nem kap meg valamit

 • Családfő

  “Az árkokat bőven ráérünk betemetni a poszt-NER éra első napján. Addig egyszerűen kár a gőzért.”

  Feltéve, ha egészségben megérjük azt a napot a fokozódó ellenségeskedés mellett.

 • Lore
  BTM
  2022-09-29 at 15:37
  “egybitesek”, “beszűkült elmerokkantak”, “agyhalottak”, stb.
  Aki ismer tudja, hogy nem vagyok narancssárga párti. De ezek a kifejezések kezdenek zavarni. Ha mi “libernyákok” kikérjük a hasonló szóhasználatot magunknak, akkor adjuk is meg a tiszteletet a vitapartnernek, az ellenkező oldalon állónak, de elsősorban a másik embernek. Azért is, hogy értelmes és civilizált véleményütköztetés tudjon kialakulni, ha egyáltalán van még rá esély.

  Hát b+, íme a “másik oldal” krémje:
  youtube.com/watch?v=WQidVDeQn8E
  na ezekkel kéne értelmes, indulatoktól mentes vitát folytatni…hát a f_szom! ott dögöljön meg mind, ahol vannak! ez az ország elveszett! talán soha nem is érdemelte meg, hogy létezzen! a világ leghülyébb szolga népe vagyunk, mazoista perverzek, akik könyörögnek azért, hogy szar legyen nekik! őszinte siralom 🙁

 • Zoliahegyrol
  megszavaztuk az a lenyeg, de nyilvan Te is latod h a nalunk kialakult helyzet nem alakult ki a kornyezo v4 orszagokban. De tudod mit: szeresd ezt igy ahogy van! En is ezt teszem! Egy brusszeli!!! Cegnek szamlazok euroban – ma elseje ma irom a szamlat… 22 munkanapos honap volt igy all time high osszeg szerepel a szamlan! En rettenetesen boldog vagyok ettol az eur arfolyamtol – remelem hamarosan megszolal geri vitya vagy suranyi s tovabbi romlas jon! Ideje lenne mar!!! A heten alig csuszott lejjebb a forint (jelzem a kornyezo kelet eus orszagok valutai nem 😉 pedig ott is van gaaz meg olaj meg szankio meg haboru! Csak igy tovabb!!! A lenyeg idezem
  A miniszterelnokot a hetrol: ” mi nem szavaztuk meg a szankciokat!” (Netto hazugsag.) hajra euro!!!
 • Underdog
  Én az egyetlen kiútnak a forint zuhanásából azt látom, hogy dollárért kell dolgozni remote (vagy elhúzni innen de az család miatt bonyolultabb, meg én szeretem a hazám), két IT tanfolyamot is csinálok párhuzamosan amiben juniorként is 4-5000 dollárt meg lehet keresni távmunkában.
  Borzasztóan lehúzott ez az év, évekig keményen küzdöttem hogy az átlag fölött keressek, erre megint hónapról hónapra élünk mert az élelmiszereknél 250% az infláció. Nem, nem írtam el, én mindig fejből tudtam a kilós árakat bevásárlásnál, pl egy éve trappista sajt átlagosan 2000 Ft/kiló most akciósan is 4200 a legolcsóbb, zacskós mozzarella Lidl márka évekig 210 Ft most már csoda ha 320 Ft akcióban, a sort a végtelenségig tudnám folytatni.
 • Darkosia

  2022-09-30 at 18:02
  Nem kell ebbe fajelméleti vonalat belevinni, hogy románnak jobb-e lenni, vagy magyarnak… Ez arról szólt, hogy gyarmatolás ide vagy oda, ha szétnézünk azt látjuk, a környékünkön mindenki jobban csinálja. Miért? Mi miért nem? Hatvanpuszta hogy szolgálja a magyarság érdekeit? Tiborc? Mészáros? Azok a pénzek hiányoznak ám valahonnan. Tényleg Kósa Lajos meg Rezsi Szilárd a szellemi lángoszlopok, akik elhozzák a magyarságnak a kánaánt, vagy piti kis tolvajok akik a zsebüket tömködik és portásnak nem lennének alkalmasak egy kihalt telepre? Miért legyünk az ő szolgáik? Hogy szolgálja ez az örökségünket ez itt a Kárpát-medencében? Miért az volt az első dolga a Szíjjártónak a járvány alatt, hogyan lehetene 300mrd-ot lopni alvássegító gépekből majd halt meg a máshol lévő átlagos népességarányos halálozásnál 20-30ezerrel több magyar a profizmusuknak hála? Ez jó nekünk?
 • Underdog
  az a baj a pengeéles logikai okfejtéseddel, hogy ha csak Viktoron múlik simán orosz és kínai gyarmat leszünk (sajnos már részben vagyunk is, visszafizethetetlen gigahitelek és energiafüggés, egyoldalú szerződések ahol orosz vagy kínai hitlebol fizetjük az orosz vagy kínai cégeket, tehát mondjuk egy 800 milliárdos vasútépítés valójában többe kerül mert kétszer veszik el a pénzünket).
  Már egyre több kis országban érik ez be, hogy a visszafizethetlen kínai vagy orosz hitelek miatt szó szerint csicskáztatja őket az adott hatalom.
 • Csizkek
  “ Évente 2x látogat el IMF küldöttség minden tagországba. Ez volt az egyik. Semmi titkosság, véletlen nincs ebben.“

  dailynewshungary.com/leaked-imf-was-in-hungary-no-record-of-secret-talks-with-authorities/
  Itt azt irjak hogy az IMF szerint ez nem regular latogatas volt. Sajna az IMF oldalan a sajtonyilatkozatok csak ujsagiroknak elerheto pw protected. Eredeti IMF press release-t nem tudom megnezni, de azert kerdesek felmerulnek:)

 • Csizkek
  “ Személy szerint örülök, hogy @csaladfo“
  Orom latni hogy ner fanok megtalaljak egymast es burkoltan ekezik a „masik“ oldalt barikadepitessel.
  Szeretnem latni mikor az erzekeny konzervativkeresztenynemzetipantlikas elkapja bayorzsotit es kimossa a szajat szapannal:) vagy akciot szerveznek a kekplakatok eltuntetese mellett. Vagy tuntikeznek nepnemzetipantlikaskent az m1 elott, hogy a kereszteny elvek menten nem tamogatjuk a karaktergyilkolaszast. A hiteles bojte pap hanyszor szolalt fel imara az m1 gyuloletkelto kommunikacioja ellen?
 • gaborr
  ha neked nem tetszenek az elképzeléseim (nekem sem tetszenek), akkor minden bizonnyal a jelenlegi vezetésnek tetszene valamelyik! 🙂 Köszönöm, hogy a hasznos kommenteddel is hozzájárultál az ötletelésez.

  legalábbis az eddigi meghozott döntések alapján érdemes olyen eshetőségekre is felkészülni, ami egy józan ember részére őrültségnek tűnne. merthogy az apa férfi a benzin meg 480 az hót ziher, hiába javasolják sokan az ársapka eltörlését. 🙂
  ((4 napja nem kapok sehol kristálycukrot a boltokban, ahol jártam, coop, aldi, lidl))

 • videkrol-jott-ember

  Hát miféle buy&hold befektető vagy te, ha ezen gondolkozol? 🙂
  Engem is ráz egy kicsit a hideg, de végül mindig váltok és vásárolok, ráadásul most kicsit meg is vannak zuhanva a piacok, diszkont van mindenből.
  Automatizálni kellene az egész dolgot, akkor ennyire se zavarna.

 • gaborr
  Államadósság
  Tavaly év végén 78.2% volt az államadósság. Ha ez nominálisan nem nőtt, és azt mondják a GDP 1/9-e eltűnt, akkor most minimum 87%-on áll.
  Mivel az államadósság biztosan nőtt nominális IS, szerintem könnyen feltételezhetjük, hogy már 90% felett áll.

  Ennyire magas még sosem volt, 1993-ban volt 88.7%, de az ritka egy szar időszak volt gazdaságilag. 95-ben jött a Bokros csomag, melynek néhány elemét most is lehetne alkalmazni, sőt néhány elemét most is alkalmazzák (nominálbérek emelkedésének korlátozása az állami szférában, oktatásban, egészségügyi kiadások korlátozása, forint “leértékelése”, egyedül a vámok nincsenek még)

 • Gary

  És most miben lesz az jobb, ha én a sz@rt ürüléknek nevezem?

 • jami
  Nekem nem opció, így teljes. Idén láttam be, hogy nemcsak nem vagyok a helyemen – már nem is leszek, mert az lett a közfelfogás, hogy tisztelet, meg értékeld a keresztény, nemzeti akármiket – de ők nem értékelnek senki mást és a más pusztuljon/hódoljon be/mindenképp fogadja el, hogy alávaló alattvaló. Ez nekem (még) nem megy és nem akarom megérni, hogy menjen.
  Emellett látható, hogy a holnapi nap (gazd.)politikája sem tudható. Lassan 50 éves vagyok, ha nem szúrom nagyon el, van még min. 20-30 évem; ebből (jó estben) 15-20 aktív. Itt? Az elmúlt 15-20 év után kimondottan rosszabb lett, úgy, hogy belépett az ország majdnem minden jóba (EU, NATO), ami errefelé elérhető. Most láthatóan kifele akar lépni ráadásul.
  Nagyon csodálkoznék, ha a gyerekeim itt maradnának, 15 év múlva csak koloncnak tudok velük menni.
 • NGergő
  halkan jelzem hogy köszönöm a józan eszed, mindig örülök amikor előkerülsz a hozzászólásokban

  azt nem érti szerintem az itteni felsőbbrendű banda, hogy pl vagyok én meg a családom, mi azért hagytuk el idén az országot, mert elegünk volt a gyűlöletből, ami az emberekből ömlik egymásra – és hogy ezt nem elsősorban a mindennek elhordott fidesz szavazó csinálja, hanem pont pl az ide kommentelő nagyokos típus
  mert a fidesz szavazótól el tudom zárni magam, nem megyek falura, nem használok facebookot, családban hálisten alig van, és kész is vagyok… lennék, de az a masszív gyűlölet, ami az emberekben van, na az ott van mindenhol, még az “elitnek” meg “minőséginek” tartott közösségekben is, pl itt a komment szekcióban

  szörnyű látni hogy hányan belédálltak, amiért józanul írtál, ráadásul senkivel nem mentél szembe… 😐

  szóval köszi hogy írsz, tartsd meg jó szokásod

 • BlaZember
  Az oroszok tömegesen menekülnek Grúziába, Kazahsztánba, Törökországba, Bulgáriába, Szerbiába. Nekem egyik kollégám Grúziában van, másik volt kollégám Bulgáriában. Ők az értelmesebbje, mentek amint elindultak az oroszok. Egyikük már előtte. Menekültek egyértelműen. Más kérdés, hogy Putyint nem lehet máshogy gyengíteni, csak ha a népe szenved. Remélem itthon mindenki figyel (dehogy).


  A fenti oroszoknak összeomlott az életük az olyanok miatt, akik tapsoltak ennek az elmebetegnek. Nálunk ugyanez van. Most még nem kell menekülni a szó legszorosabb értelmében, de az irány már beállt. Egyetértek, hogy nem kéne jelzőket aggatni rájuk, de azért azt is, akiből ez indulatokat vált már ki. Már ezért tuti meg kéne buktatni valahogy a köpcöst, mert akkor az átrendeződés megmozgatná az árkokat. Előbb-utóbb vidékre is leér az EUR árfolyam híre megélhetési krízis formájában. Hátha…

 • nyman

  “Itt azt irjak hogy az IMF szerint ez nem regular latogatas volt. ”

  Ez így csúsztatás. Ez valóban nem az a látogatás, amiről egy egyoldalas összefoglalót adnak ki. ettől még nem volt semmi titkos dolog.

  Mindenki azt hisz amit akar. Mindegy, én Palotai Dániel szavainak hiszek, nem az újságíróknak.

 • Belavoltam
  @videkrol-jott-ember Beallitottam a Wise szamlamon automatikus valtast 410-es arfolyam esetere (nem rohog!). De meglatom, mi tortenik a jovo het elejen, aztan lehet, hogy banatomban 423-nal is valtani fogok.
 • Családfő
  ,
  Látom, visszaeső vagy. Amit reagáltál fentebb, az megint a fals besorolásom, amit már korábban tisztáztunk. Ennél azért okosabbnak tűnsz a kommentjeid alapján, még ha a stílusod távol is áll az enyémtől.

  ,
  Semmiben, csak épp nem erről szólt a kommentem. Szerintem csak nem akarod érteni, amit írtam, elbeszélsz mellette.

 • Zabalint

  A Fidesz nemzet eszméje egy 2 évtizedes újdonság, attól hogy sokan megeszik, hogy ezt jelenti a nemzet, ezt jelenti a magyarság, még nem igaz ez, és valójában ők a rákos daganat a nemzet testén, sőt talán jobb ha azt mondom, hogy egy olyan parazita, amely a nemzet helyére kíván lépni.
 • Gary

  Kezdem érteni, amit mondasz, de szerintem ez egy elhanyagolható aggodalom.
  Egyrészt a relatíve friss történelmi példák se ezt mutatják: az NDK felbomlásakor nem lógtak tömegesen a Stasi-ügynökök a lámpavason, sőt sokan – a múltjukban felszedett képességeik miatt – nagyon hamar találtak zsíros állásokat a versenyszférában. Ellenben az áldozataik gyakran hiába küzdöttek azért, hogy csak válaszokat kapjanak. Az elhamarkodottan és túl erősen alkalmazott “fátylat rá” az, aminek amúgy Putyint is köszönhetjük.

  Másrészt ma már nagyon olcsók és elterjedtek a kamerák. Sose tudhatod, hogy melyik mozdulatod hány szemszögből van rögzítve. Még ha sokan is akarnák megleckéztetni a helyi döbrögit, szerintem az a tény, hogy az eseményekben vállalt szerepük 25 év múlva is teljes objektivitással bizonyítható, eléggé valószínűtlenné teszi a helyzet egy bizonyos ponton túli eszkalálódását.

 • Gary
  (folytatás)
  Ennek megfelelően továbbra is azt állítom, hogy a 80 év feletti fidesz-szavazók megértést érdemelnek, a 8 általános alattiak szánalmat, a többi csak megvetést.
  Ha nem látja, hogy mi történik az országban, akkor azért, ha látta, de hagyta magát megvenni (CSOK, SZJA visszatérítés vagy fél tucat dohánybolt, mindegy), akkor azért.


  Jó kérdés.
  Megértem, hogy Neked rengeteg pénz, de objektíven túl kevés ahhoz, hogy kint bankszámlát nyiss (költség + macera), 12 év NER után meg eléggé nonszensz nagy magabiztossággal azt állítani, hogy ez meg az NEM történhet meg az országban, mint ahogy azt teszik itt sokan.
  Szerintem töltsd fel a spájzodat, mert enni, tisztálkodni és takarítani jövőre is fogsz, de akkor sokkal drágább lesz a hozzávalókat beszerezni mint most.
  A maradék egy része kp és “párnaciha”, a többi itthoni devizaszámla.

 • Mi van itt?
  Én is -vel értek egyet, és inkább középre húzok, normális hangnemet igyekszem megütni.
  Az ami itt megy Csizkek, kiszamolo, meg még pár embertől, az nagyon nem egészséges. 444 kommentszekció lassan. Ti ugyanúgy toljátok a propagandát, meg a saját meggyőződéseiteket, közben meg elég nagy ostoboságokat is írtatok. Úgy hogy elvileg ti értelmes emberek vagytok, közben ugyanazt csináljátok, mint akiket szidtok csak a másik oldalról.

  Alacsony IQ-jú emberek mindkét táborban vannak, arányaiban ugyanannyi vagy még több a baloldalon. Ugyanígy intelligens emberek is, sokan szavaznak a Fideszre.

  Ez a válság ami most van, persze részben a Fidesz hibája, de főleg globális jelenségek: háború és magas gázár ez a két legfőbb okozója. Plusz EU-s pénzek visszatartása politikai okokból. Hol van itt az egység a a különbözőságben? Ha balos a kormány jó, ha nem akkor rossz az ország. folyt.

 • Mi van itt?
  Miért zsarolhatja az EU az egyik államát, csak mert az nem a neki tetsző (báb) politikusokat válaszotta meg? Ez a nagy demokrácia, meg a baloldali elfogadás?

  Mi egyszerűen megszívtuk, hogy választás volt idén, ezért bevezettek politikailag racionáilis, gazdaságilag nem, intézkedéseket. Ezek nem kellettek volna, ki kellene vezetni.

  A forintot meg ütik rendesen, egszerűen kockázatos lett most, és ez is a globális jelenségek miatt van elsősorban.
  Az infláción a kamatemelés nem igazán segít, mert nem a túlzott pénzbőség az elsődleges oka jelenleg.

  A háború kapcsán. Putyin kezdte,az USA meg folytatja. Nagy biznisz a háború, amellett hogy nekik ez stratégiai jelentőségű. Ők már Kína ellen készülnek. EU és Oroszország meggyengül. USA erősödik. A gázvezeték robbantásához se kell sok logika, hogy ez az USA műve, lehet az EU is benne van.

 • Mi van itt?
  Miért robbantották volna fel az oroszok a saját vezetéküket? Nekik az a biznisz ha jön a gáz, csak drágán.
  Ezt az USA akarta, lehetséges indokok:
  -elvágni az EU-t véglegesen az oroszoktól, fel se merüljön a további gázszállítás a jövőben, vegyék az USA-ból a gázt. (ami megint csak ugyanolyan függőség és kiszolgáltatottság egyébként)
  -rá tudják fogni az oroszokra, eszkalálni lehet a háborút
  -Így most már mondhatja a német kormány, hát a csúnya oroszok felrobbantották a vezetéket, ezért nem jön gáz. Így el lehet kerülni talán a politikai bukást
  – Elvágták az oroszokat egy nagy bevételi forrástól.

  és még lehetne sorolni.

  Lényeg, hogy nem fekete-fehér s világ, nincs jó meg rossz. Érdekek vannak, és mindkét nagy oldal mocskos eszközökkel játszik.
  A magyar érdek ( és az EU-s) meg egy ilyen világrendben sajnos nem megvalósítható, nekünk ezek a globális folyamatok rendkívül kedvezőtlenek.

 • remote álommeló?
  2022-10-01 at 08:29

  “Én az egyetlen kiútnak a forint zuhanásából azt látom, hogy dollárért kell dolgozni remote (vagy elhúzni innen de az család miatt bonyolultabb, meg én szeretem a hazám), két IT tanfolyamot is csinálok párhuzamosan amiben juniorként is 4-5000 dollárt meg lehet keresni távmunkában.”

  Milyen tanfolyamok ezek és hogy jutsz itthonról olyan remote munkához, amivel ennyit lehet keresni? Írnál több részletet?

 • BlaZember
  Nem lehet, hogy azért szól bele dolgokba az EU, mert 1) egy közösség tagja az ország és rendszeresen visszaél a jogaival, 2) ők adják a pénzt, és nem azért, hogy ellopják, 3) mert itt tényleg nem demokrácia van, és ezzel (is) az ország egyre távolabb kerül az EU alapelveitől? Nem, az nem demokrácia, hogy 4 évente elmegyünk egy urnához szavazósdit játszani. 12+4 év 2/3 definíció szerint nem lehet demokrácia. Szomorú, hogy ez nem egyértelmű. Van baj az EU-ban is, de annak szoríts, hogy még idejében ki tudják fingatni Orbánt, ha szeretnél viszonylag szabad egy jogállamban élni.

  Azt végiggondoltad, hogy miért lenne az USA érdeke a legnagyobb szövetségeseinek a gyengítése, amikor Kínával kell felvegye a kesztyűt az össznyugati világ gazdaságilag és katonailag? Nekik az az érdekük, hogy az EU térdre kényszerítse az oroszokat, ahhoz meg erős EU kell.

 • dsadsa

  Nézd, tegyük fel (szerintem nem igaz, de tegyük fel a játék kedvéért), hogy az EU tényleg ideológiai okokból cseszteti a fideszt és nem a korrupció miatt.

  Ez ellen tök jól lehetne úgy védekezni, hogy nem építünk a teljes település összes gyerekénél háromszor nagyobb befogadóképességű játszóteret úgy, hogy közben még az egész az EU legdrágábbja is.
  Máshol is van korrupció? Persze, hogy van.
  De miért nem lehetett akkor a legdrágább alá árazni 1 forinttal és csak a második legdrágábbat megépíteni? Miért nem lehetett három településre, három kisebbet építeni? Miért kellett ennyire pofátlanul?

  Magyarország az EU gdp fél százaléka, miért kell 6-7 év alatt a VILÁG ~2000 leggazdagabbja közé repíteni Orbán padtársát?

  Elég lenne csak a második legtöbbet lopni az eu-ban és akkor nem lenne ilyen könnyű fogást találni.

  Olyan mértékű, hogy a holdról is látszik.

 • BlaZember
  “Ez a válság ami most van, persze részben a Fidesz hibája, de főleg globális jelenségek”

  “Csak” az a része a Fidesz hibája, hogy semmi tartalék nem maradt a rendszerben (sőt), mert mindent elloptak, korrumpáltak vele. Meg persze hogy össze-vissza csinálnak mindent, durva piactorzító intézkedéseket hoznak, amiről már az elején tudni lehetett, hogy komoly árat kell majd fizetni érte. Vannak globális folyamatok, de ha egy országra hatás eltér a fősodortól, akkor ott helyi gond van. Pl ha itt drágább lett volna a gáz, most nem kéne ennyi, és nem fájnának ennyire a szankciók, amik “romba döntik Európát”. Nem csak azért van gond az orosz gáznak kitettségünkkel, mert itt vagyunk, hanem mert a nagyfejűek Moszkvába jártak (és járnak) parádézni ahelyett, hogy a rezsicsökkentés árát (minimum) energiakorszerűsítésre költötték volna.

  Szép eredmény ez, ne vegyük el tőlük a dicsőséget.

 • dsadsa
  A gázvezeték tekintetében elég mérsékelt álláspontot képviselek. Gyakorlatilag mindenkinek érdekében állt.
  Teljesen nyilvánvaló, hogy a viszony már olyan szinten tartott, hogy ott sosem lesz szállítás.
  Még a németeknek maguknak is az állt érdekében, hogy ne kelljen feleslegesen azon küzdeni, hogy akkor most környezetvédők vagy fáznak stb…
  Az oroszoknak is az állt érdekében, hogy ha már úgysem fog újraindulni, akkor ameddig lehet, legyen minél nagyobb a gázár és a pánik.
  Az orosz-eu kereskedés nem fog visszaállni, a vezeték felrobbantásának már csak politikai szerepe volt.

  Az usa számára szélsőségesen nagy kockázat lett volna ezt csinálni, legalábbis a szövetségesek tudta nélkül.
  Ha véletlenül lebukik, az olyan katasztrófa, amihez képest nem sokat tudnak nyerni rajta.

 • traktoros
  azért ahhoz képest, hogy te kérsz minket számon értelmiségen és intelligencián, szédületesen sok (intelligensnek hangzó) baromságot sikerült leírnod neked is.

  Egy nagy sza*t vagy te középen. Eleve, néha a legvéresebb cselekedet nem állni senki mellé.

 • Családfõ

  Jó példát hoztál, érted is amit írtam, és sajnálom, hogy a kiköltözésig fajult nálatok a dolog. Egyúttal meg tudlak érteni. Mi még kitartunk, itt próbáljuk jobbra fordítani a helyzetet. A mindennapokban is megtalálható egy bizonyos mértékig a józanság mindenfelé, szorul még az emberek egy részébe annyi intelligencia, ami a normális kommunikációhoz szükséges.

  Az nekem nem probléma, ha “belémállnak”. Élőben, emailben stb. is mindig vállalom a konfrontációt, ha az ügy megkívánja. Az egyenes és egyben higgadt kommunikációt tartom alapnak mindenkitől, magamtól is. Aki ezt nem ugorja meg, arra időt nem pocsékolok, hacsak nem látom esélyét legalább elgondolkoztatni a témán akár őt, akár a passzív szemlélőket.

  Köszönve a támogatásod egyben hozzáteszem, h az általad leírtakkal csak kis részben és nem pont úgy értek egyet. A kommentem a dialógusok minőségére vonatkozott.

 • Családfõ

  Értelek is, meg nem is értek egyet. Szerintem túlzottan leegyszerűsíted emberek besorolását. Könnyebb így és gyorsabb, ám nem feltétlenül objektív, és túl nagy halmaz kerül jogtalanul a “megvetett” kategóriádba. Ez ugyanúgy igaz az ellentétes irányból, amikor a kormányt nem kedvelőket teszik a kormányfanok egy kalapba. A bezárkózást okozó, sértett kommunikáció viszont tovább rontja az életminőséget, különösen, ha belelovalja magát az adott ember.Még akkor is, ha bebeszéli magának, hogy ez jó. (Általánosságban beszélek, nem rólad.)

  Engedelmeddel nem ragozom ezt tovább, hisz értjük egymás látásmódját.

 • eszednelvagy?
  Es meg te beszelsz propagandarol, mikozben magad tolod a ruszki maszlagot 🙂
 • Csinolina
  van itt
  az orosznak jelentősen érdeke, hogy magasan maradjon a gáz ára.. hahó, nem csak az USA exportálhat gázt, most lesz meg a Bulgária új vonala az azeriektől pl.. jó nagy butaság, hogy csak az USA ad el gázt, nincs más alternatíva..
 • Italo Balbo
  Sziasztok! Sok helyről megy a nyugtatás, hogy nem kell aggódni, a magyar állam nem tud csődbemenni, mert főleg forintban van eladósodva és majd nyomtat forintot. Ez eddig ok, de akkor felpörög ennél is jobban az infláció, és az adósság jelentős része inflációkövető kötvényben van. A kérdésem az lenne, hogy az inflációkövető kötvényben eladósodás nem fog hasonló hatást kifejteni, mint egy devizakötvényes eladósodás? Ha nem, miért nem?
 • Nacionalista

  Őszintén kívánom, hogy igazad legyen abban, hogy ez csak ideiglenes és majd elmúlik. Akkor majd hazaköltözünk.

  @Családfő meg a többiek akik a kultúrált hangnemet kérik számon
  Egyrészről jogos, de saját magamon is látom, hogy egyre inkább csak elönt a düh a közállapotokat látva. Pár éve még szívesen elbeszélgettem fidesz szavazókkal a világról, igyekeztem megtalálni a közös pontokat. De meddig lehet ezt békésen higgadtan nézni? Hol a határ? Akárhányszor bekapcsolom a tévét vagy a mandinert, azt olvasom, hogy akik úgy gondolkodnak mint én, azok hazaáruló lipsi b*zernyákok.

  Ma ha lenne rá hatalmam akkor jópár politikus a lámpavason lógva.

  És szörnyű, hogy ilyen gondolataim vannak és ilyenné válok. És elsősorban ezért akarok innen menni. Hogy ne keseredjek meg.

  Ismeritek a viccet: a kommunizmusban az értelmiség előtt két út áll, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan

 • jami

  A sor a végtelenségig folytatható. Kis falvak közötti rétre 10+ db semmiből-semmibe (értsd: az egyik lábnál már nincs is út) vezető hidacskák az épp kitisztított – így legalább 1 m mély kanális felé. Ahol épp megy út, az murvával felszórva. Használják a traktorok, azaz bele lesz taposva a nem létező útalapba. Ha nem a saját szememmel látom, nevetek, de így csak ökölbe szorult a kezem. Ja, az indoklás: majd hajóturizmus lesz és a fellendül a környékbeli falusi turizmus.
  Sokkal rövidebb lista lenne az, ahol értelmes célra, jó minőségben készült valami. Az pedig nullás, ahol az ár is ok.

  Most pedig állítják vissza a népek az ilyen-olyan kályhákat és készülünk úgy a télre, mint 40 (!!) éve, gyerekkoromban. Komolyan hihetetlen ennyi év és nagyon sok pénz – nyomtalanul eltűnt.

 • csizkek
  “azt nem érti szerintem az itteni felsőbbrendű banda, hogy pl vagyok én meg a családom, mi azért hagytuk el idén az országot, mert elegünk volt a gyűlöletből, ami az emberekből ömlik egymásra – és hogy ezt nem elsősorban a mindennek elhordott fidesz szavazó csinálja, hanem pont pl az ide kommentelő nagyokos típus”
  Koszonjuk. tehat azert mentel kulfoldre, mert Mo.-on az ellenzek szitja a gyuloletet.:) Jerevani ado adasat hallhattak:)
  (Azert nem baj ha realizalod, hogy ez itt nem a facebook ner finanszirozott egyik csatornaja. )
 • csizkek
  “Ez így csúsztatás.” IMF press release-re hivatkozik.. Csak tudni akartam mi van a press release-ben.
  En jobban orulnek ha jonnenek mentegetni Mo.-ot, mert sz.r lesz enelkul.
 • csizkek
  “Látom, visszaeső vagy.”
  Szembeszelben csak az orditas hallatszik..
 • csizkek
  “Ez a válság ami most van, persze részben a Fidesz hibája, de főleg globális jelenségek: háború és magas gázár ez a két legfőbb okozója. Plusz EU-s pénzek visszatartása politikai okokból.”

  EU-s penzek – politikai okok. Ilyenkor log ki a lolab. Aki nem latja hogy elloptak ezeket a penzeket es az egesz allamszervezet arra epul, hogy ezt ellopjak, akkor vak vagy, vagy erdekelt. (Vagy vallasi szukult, de az a vak)
  Nincs mit ehhez hozzatenni. Az, hogy zavarj a kognitiv disszonanciadat, azzal neked kell megbekelned:) Nem 444-ezni. (Nem mellesleg nem olvasok es nem kommentelek 444-re, mert az nekem mar tul bal. Bar a videos osszefoglaloik verhetetlenek..)

 • csizkek
  “vegyék az USA-ból a gázt.”
  Halkan megjegyzem, hogy usa minden lng kapacitasa evekre le van kotve es mar el van adva. EU-nak is.
  Lehet szeretni az osszeeskuves elmeleteket, de aki elojon az EU zsarol.. Az vallasi vak vagy propaganda erintett.
  AMugy lehet huxit-ot inditani. Csak latnam mar hogy a sok EUs fikazonak elojon a batorsaga es elinditjak ahuxitot. Ahhoz nyulak vagytok, mert a penz kell csak.
 • csizkek
  “Ez a válság ami most van, persze részben a Fidesz hibája, de főleg globális jelenségek: háború és magas gázár ez a két legfőbb okozója.”
  Mikor vezettek be az elelmiszer pricecapet Mo.-on? Januarban, haboru sehol nem volt. Mikozben mit csinalt a ner? Valasztasi propaganda gyanant megontozte az embereket ingyen penzzel. MIkozben mar latszott hogy elszallt az infla.
  Mit csinalt elotte? Ellopta az Eus penzek nagyreszet es kozben mnb-vel karoltve huf leertekelesi politikat es prociklikus gazdpolt folytatott. Azaz? Ontotte a nyomtatott penzt a nep koze. Mit vartal? Majd jo lesz neked?
  Idejossz, felmondod az m1 propagandat es azt hiszed okos vagy.
  MNB evekig nyereseges volt, hova lett a penz? Matolcsy fia es haverja veszi belole a ferrarikat. MOst veszteseges, ki fizeti a szamlat. TE es nem erted, nem erted, nem erted. Sot szereted ha fejnek.
 • NGergő
  : értette 🙂 te meg folytattad azt, amit leírtam, ami főleg azért agyfasz, mert nem is élsz magyarországon, elvileg értelmes is vagy (bár az elmúlt hónapok hszei alapján picit kérdőjeles), és mégis te nyomod azt a stílust, amiből sokkal jobban elegem van, mint a fidesz ámokfutásából, vagy a szavazóik… hát igazából mijéből is? velük nincs semmilyen kapcsolatom, még csak annyi sem, mint pl veled, hogy olvaslak “napi szinten”

  egyébként észrevetted-e, hogy én leírtam valamit, te meg leírtál valami fogalmam sincs micsodát (de tényleg, se köze nincs a mondandómhoz, se nem értem miről beszélsz), amivel “megmagyaráztad” magadnak, hogy… hát mit is? hogy miért nem a te hibád, hogy a normálisabbja lelécel? de.

  ha van kedved / időd kísérletezni egyet, nyomjál le mondjuk 7 napot úgy, hogy nem írod le a ner szót, és nézd meg, belül mi zajlott közben, komolyan érdekel

  písz 🙂

 • Gary
  Megvolt az újabb rekord is.


  Én is felettébb valószínűnek látom, hogy nem fogunk dűlőre jutni.
  Mindenesetre kérlek, áruld el nekem, szerinted milyen MÉLTÁNYOLHATÓ ok tesz egy értelmes embert fidesz-szavazóvá?
  Szeretnék kevésbé arrogáns baromként viselkedni, de őszintén szólva tényleg ennyire egyszerűnek látom a helyzetet.


  Mi nagyonokosok legalább a típusunkat tekintve konzisztensek vagyunk: mi csak azokat útáljuk, akik miatt ez az ország olyan hely, amilyen.
  A kormánypártiak célkeresztjében bármelyik gyenge érdekérvényesítő képességű csoport feltűnhet: migránsok, transzneműek, “adócsaló” katás vállalkozók, felkészülnek a szülőképes korú nők.

  Továbbá mi max a saját szánkkal adunk hangot a véleményünknek. A kormányoldali véleményt évi 130 milliárd forintért tolják a pofánkba.

 • Belavoltam
  A HUF magyar papirok talan azert nem akkor problema, bar ketsegkivul problema, mert az inflaciokoveto papir a hivatalos ksh adatot veszi alapul, ami jelentosen alatta van a valodi inflacionak. A ksh kosara aligha talalkozik a legtobb ember bevasarlo listajaval.