Megoldás az új postai szabályokra

Ha szoktál nagyobb méretű levelet vagy két kilogramm alatti csomagot levélként feladni, akkor már biztos tudod, hogy a posta január elsejétől nem vesz át semmit levélként, ami 324x229x24 mm-nél nagyobb méretű.

Ez azért komoly érvágás sokaknak, mert ennél nagyobb (általában vastagabb) dolgot csak csomagként lehet mostantól feladni. Egy 250 grammos babaruha eddig 275 forint plusz ajánlott díjért ment el, egy fél kilós könyvet pedig 490 forint plusz ajánlott díjért tudtál elküldeni. Ez mostantól legalább 1.490 forint lett.

Azonban van egy megoldás. (Már azon kívül, hogy futárcéghez fordulsz, akik akár 399 forimtért is elviszik a kisebb csomagot, lásd például Vaterafutár. Azonban sok helyen az országban nincs átvevő automata, ezért ott csak a posta marad, mint olcsóbb lehetőség.)

Ez a lehetőség pedig az, hogy postán maradóként adod fel a levelet. Ez csak annyi, hogy ráírod a helyi posta címe mellé a címzett nevét és azt, hogy postán maradó.

A Posta ÁSZF-éből (itt találod) kiderül, hogy így továbbra is elviszik a nagyméretű küldeményeket levélként.

Így szól a szabály: “postán maradó”-ként vagy postafiókra címzett küldemény esetében hosszúságban, szélességben és vastagságban együttvéve 900 mm, de a leghosszabb mérete 600 mm-nél nem lehet nagyobb. Tekercs alakban a hosszúsága és az átmérő kétszerese együttvéve legalább 170 mm, legfeljebb 1040 mm, a hossza legalább 100 mm, legfeljebb 900 mm lehet.”

Ilyenkor annyi a kényelmetlenség, hogy a címzettnek be kell ballagnia a körzeti (vagy az általa választott egyéb) postahivatalba és ott személyesen tudja átvenni a levél-csomagot. Azonban vigyázz: a címzettet a posta sehogy nem értesíti, neki kell keresnie a levelét. Küldd el neki az ajánlott levél regisztrációs számát, így hamarabb megtalálják a postán a levelet.

Álítólag sok helyen nem veszik így fel a levelet, de én ma kipróbáltam és tényleg működik. Ha a kisasszony akadékoskodna, kérd, hogy keresse ki az ÁSZF ötödik oldalán az erről szóló részt.

Share

33 hozzászólás

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  DPD is elviszi 1040-ért háztól házig 3 kg-ig.
 • Tibor
  Koszonjuk!

  Kulfoldre is mukodik ?

 • Kiszamolo
  Tibor, nem tudom, nézd meg az ÁSZF-ben.
 • Abaffy Kozmér
  Ha megadod a címzett telefonszámát, értesítik! Pont mostanában küldtem így csomagot (mondjuk kisméretű csomag volt, 1490 Ft-ért szállítva, nem levél), felvételnél külön kérték, hogy adjak meg egy tel. számot, mert akkor értesítik a címzettet, hogy ‘postán maradó’ küldeménye érkezett…
 • Móni
  1. Tibornak: ez a szabály csak belföldiben van, külföldre a régiek maradtak.
  2. A csomagszolgáltatásra lehet szerződni, akkor valamivel olcsóbb, 900 ft alatt lesz házhoz, pp-re vagy PM-re mégolcsóbb. A csomag az olyan, hogy este 6kor feladom 2 naposra, és másnap délelőtt kiviszik. És KAP róla a címzett emailt feladáskor, (van hozzá alkalmazás), sms-t vagy e-mail (beállítástól függ), amikor megérkezett. Igy ráadásul bármelyik MOL kútra is címezheti, ami a legtöbb autóval járó számára sokkal kényelmesebb, mint a posta.
  3. A vaterafutár egyre kevésbé működik, ha valaki nem vaterázik. Van, ami csak feláras lett, van, ami megszűnt igy.
  4. Postán maradóra akármelyik postára lehet kérni, pont ez a lényege, hogy nem kell a területi, esetleg idióta időben nyitva lévő, nehezen elérhető, vagy nagyon zsúfolt postára kérni. Simán lehet bármelyikre, ami kényelmes(ebb).
 • Barbara
  Babaruhát már eddig sem érte meg neten venni, amióta megjelentek olyan boltok, ahol sokszor 300 Ft/db-os áron lehet egy-egy ruhához hozzájutni. A csomagküldést pedig eddig sem a Postával intéztem, mert a többi mód (Vatera, Jófogás, futár) sokkal gyorsabb, valamint nekem még nem volt eltűnt csomag sem. Édesanyámék társasháza pedig rendelkezik postafiókkal, az ott lakók kérhetik oda is a csomagjaikat (persze ehhez kell egy erre nyitott lakóközösség).
 • Istvan
  Tibor:
  Külföldre még a régi szabályok vonatkoznak, ugyanúgy mehet levélként.
 • Kiszamolo
  Kozmér, csak a csomagnál telefonálnak.
 • Horváth Ferenc
  Olyan, hogy Vaterafutár nem létezik!
  A Vaterafutár nem más, mint meglévő szolgáltatók (dpd, posta, foxpost, stb.) közvetítése kedvezményes áron.
 • Szabó Sándor
  Móni,
  Hogy a postán maradó kényelmes, praktikus lenne vidéki viszonylatban, erősen vitatkoznék, ugyanis simán benne van a pakliban, hogy
  a, nincs is postahivatal a településen
  b, kisvárosban a hivatal simán 16 óráig van nyitva, így az átlag (mondjuk közigazgatásban) dolgozó sosem jut el érte.
  (ui. a körúton kívül is élnek emberek)
 • Tallérosi Zebulon
  hermsgervørdenbrøtbørda: mielőtt bármit a DPD nevű társulata bíztok, javaslom olvassátok el a google értékeléseket. Egy rémálom a cég.
  Kíváncsi vagyok még hány évig húzza a Posta, a Kádár rendszer egyik utolsó fellegvára.
 • Kiszamolo
  Horváth Ferenc, köszönjük, tudjuk. Hetente használjuk. A Vaterafutár az oldal neve.
 • LSV
  Köszönjük Miklós!
  Borzasztó postahivatalba járni (itt nógrádban is)… Sorszám, sor kiáll, A4 borítékban küldenék levelet. Ó hát fáradjak már át a postaboltba, mert neki csak kisméretű nyomtatott borítékja van. Átfárad “postabolt” levélfeladástól 3 méterre a termen belül. Sor kiáll, boríték megvéve. Külföldre menne, ajánlva. Húha azt ott nem tudom feladni menjek a postára. Némi unszolásra azért csak sikerült. Kártyával fizetnék, ugye nem kp felvételnek számolják? Nem dehogyis, terminálos fizetés. Másnap nézem a számlámat, levélfeladás 750Ft, kp felvét 800Ft. Vissza posta, papírok bemutat, elmond hogy ez így nem járja, ó hát menjek már vissza délután mert nincs a főnök… Aztán hívtak, bementem, alkalmazottal zsebből fizettették ki…

  , Több éve, kétheti rendszerességgel szállíttatok DPD-vel (bel és külföld, csomag feladás és kézbesítés is), és még egyszer sem volt velük gondom.

 • Bubu
  Szuper!
  Ez nagyon jonak tunik.
  Turkalo nem mindenhol van. Hasznalt jatekot, konyvet ott nem adnak. Meg sokszor pont azt sem, amit epp keresel!
 • Kiszamolo
  A dpd – t én is megvédem, nem emlékszem egy esetre sem, amikor gond lett volna vele.
 • Omnisapient
  Az e-mail nagy találmány volt, hogy a Postát ne kelljen látogatni levélfeladás céljából. Következő nagy lövés az lesz, amikor lesz ajánlott és tértivevényes e-mail, amit el is fogadnak a hagyományos változatukkal egyenértékűnek. Utána meg e-csomag. De király lenne úgy feladni a csomagot, hogy nem kell hozzá sem a posta, sem a futár!
 • Adatok
  Annyit hozzátennék, hogy nemrég a biztosítási érték is megváltozott a DPD-nél. Magyarul lecsökkentették 150 000 forintról a feladási díj tizenötszörösére. Ami a megemelt díjak mellett nem pont a bizalmat erősítő lépés.
 • SzorgosHangya
  “Azonban vigyázz: a címzettet a posta sehogy nem értesíti, neki kell keresnie a levelét.” – Ez már régóta így van… Elmúltak azok az idők amikor még azon mérgelődtünk hogy postás be se csenget. Hetente járunk a helyi postára érdeklődni hogy ugyan jött-e már küldemény. Egy vicc.
 • Eltévelyedés
  Lassan olcsóbb, ha városon belül magam kézbesítem….
  GOndolom a posta azért él még, mert más nem kapott meg valami postaengedélyt, amúgy egy nagyobb cég már rég ráröppent volna az országos postahálózat kiépítésére.
 • Fuff
  @Omnisapient: már a kezdő lépések megvannak: drón 🙂 Mondtam volna a békebeli postagalambot is, csak annak kissé limitált a teherbíró képessége 🙂
  Ez a magyar királyi posta. Ahelyett, hogy fejlesztene és lépést tartana a korral, egyre gázosabb húzásaik vannak. Kár, hogy még nem abakusszal számolnak, meg papiruszon leveleznek. Mert a (vissza)fejlődésük igencsak errefelé tendál. De már úgyis csak pár év kérdése és összeborul az egész, ha nem kapják gyorsan össze magukat és veszik észre, hogy a 21. századba repítette őket az időgép. És ha a levegőben lévő új EU szabályok megvalósulnak – hacsak nem lesz addig Huxit – akkor nem lesz az a lobbi, ami megmenti őket a süllyesztőtől.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Omnisapient: “De király lenne úgy feladni a csomagot, hogy nem kell hozzá sem a posta, sem a futár!”

  Csomagautomatás küldésnél nem kell humanoiddal interakcióba kerülni sem a feladónak, sem a címzettnek.

 • Vakmacsek
  Fél éve szeretnék megvenni két darab könyvet kicsi kiadótól, de jááááááj, nemlehetátvenni, nemvagyunkott, én meg nem fizetek két kicsi könyvért mégegyszer annyit, hogy valahova kihozzák, ne hozzák ki, de elmenni meg nem bírok érte (1400 Ft-os könyvért meg 1700 Ft postaköltséget pláne nem, nem bolondultam meg….)
 • Kopter Geza
  – Egy 1-2 kilot megbizhatoan hurcibalni kepes “dron” arabol kijon egy postasbacsi egesz eves fizetese, ha nem kettoe. 😛 Es ez csak a “dron” ara.
  LiPo akku cca 600 toltest bir, minumum felorankent lehet ujratolteni a masinat. Tehat max. 300 munkaorankent lehet kidobni az akkut, venni a helyebe ujat.
  Es ebben meg nincs benne az alusipkas onjelolt szabadsagharcosok / stuszivadaszok altal tonkretett vagy a szarkak altal ellopott gepeknek a koltsege. Meg a biztositas. Az meg kikepzett kezelovel, csak alkalmankent hasznalva is egetvero.
  Magyaran, amig Sanyi ba koltseghatekonyabb, nem lesz itt dronforradalom.
 • NA NA
  Kiszamolo
  2017-01-25 at 22:23

  DPD-t megvédeni húú

  Van ám gond néha náluk és nem csak kis hazánkban
  Tavaly nyáron ha jól emlékszek EU raktáras Kínai webshop küldeményei tűntek el szőrén szálán egy DPD depóban, nem magyar depóban
  És nem ám egy vagy másfél tucat ember küldeménye tűnt el csak csak kis hazánkból, és ezek azok akik jelezték egy hazai fórumon
  És más EU-s fórumokon is téma volt

  Meg velem olyan is megtörtént hogy egy előre kifizetett küldeményt csak úgy két lépésről odadobta és húzott is, se aláírni se semmi, még jó hogy nem volt sérült a küldemény

  Amúgy a homáron is van nem egy DPD-s rémtörténet

 • Zenith
  DPD gáz. Pár éve (német csomag, csak azzal küldték) a futár ismeretlen cím miatt vitte vissza a bázisra. Kollégájuk csomagszállító autója akkor, és azóta is ott parkolt a társasház udvarán. (Az volt az a furgon, amit legalább évente mentettek, mert reggel sem, indult be, de nem csodálkoztam volna, ha helyben beomlik, szerintem 50% -a rozsda volt).
  A Posta pedig egy csoda, régóta nem értem, ki választja, ha van a környéken más is (tudom, aki az OTP -t).
  MPL egy külön szám, a legalja. Kb. belesz@rnak a futáraik a dologba, szó szerint ledobja a címen (a földre), és már a hátát látod. Zéró.

  Legyen jó is:
  Webox (kitűnő, semmi Mancika meg futárka, ők a háttérben teszik azt, amit kell, köszönöm, én le is tudom írni, amit akarok).
  Vaterafutár(ok).

 • Kiszamolo
  Na Na, ilyen mindenről és mindenkiről el lehet mondani. Mindenhol vannak alkalmatlan munkavállalók, vagy tolvajok. Még ha egy hónapig is dolgozik ott, akkor is, akivel történt az eset, telekürtöli vele a világot. A többi tízezer, aki rendben megkapta a csomagját, nem ír semmit.

  Így az a konkluzió, hogy ez vagy az egy hulladék cég.

  Nekünk vagy tőlünk a DPD már vagy 50 csomagot vitt, soha a legkisebb baj nem volt vele. A futárok jó fejek, udvariasak, jönnek időben.

 • D_zsoker
  – a drón már egy ideje birizgálja az emberek fantáziáját 🙂

  itt egy 20 évvel ezelőtti példa 🙂

  youtu.be/Ug0sXoDczgg?t=18m18s

  újabb 20 év múlva meg már a gondolat hitelesített továbbküldéséről álmodozunk talán
  most megyek, vákumcsomagolom a használt inget, hogy beleférjen a levél kategóriába 😉

 • mersereg
  “mert a többi mód (Vatera, Jófogás, futár) sokkal gyorsabb, valamint nekem még nem volt eltűnt csomag sem”

  vicces, hogy mindenki elmondja kinek mivel nem volt baja, és ajánlja, de mindegyiknek van baja, csak szerencsés voltál legfeljebb, nem kell általánosítni, szar a posta is és az összes futár cég is, én karácsony óta várok az ExtremeDigitaltól csomagot, egy másik cég másik futárjánál pedig követtem a csomagot, átadták a futárnak és azóta nem tudják hol van, eltűnt

 • Ggg
  Zenith: A Vaterafutáron keresztül pont a DPD és MPL érhető el (na meg a csomagautomatás cégek)… 🙂
  MINDEN cégről lehet mondani jókat és rosszakat is. Nyilván aki megkapja pontosan a küldeményét, nem kezd el ujjongva posztolni mindenhova, hogy menyire jó ez meg az a futárcég, ellenben akinek problémája van, rögtön telekürtöli az internetet. Én speciel pont a DPD-ről és az MPL-ről is csak jó tapasztalatokat tudok mondani. A DPD mindig a jelzett időablak legelején érkezik, eddig mindig rendben voltak. Az MPL-nél hiányolom az időablakot, de pár rendelés után már nagyjából tudom, hány óra körül jár erre a futár. Tróger dolgozók mindenhol vannak, ez sajnos elkerülhetetlen. Az ismeretlen címhez pedig annyit, hogy nem feltétlenül azon a területen terít árut a futár, ahol lakik. Ráadásul sok esetben alvállalkozókkal dolgoznak a nagy futárcégek, nem is az ő tulajdonuk a futárautó.
 • Krisztián
  Kedves Miklós!

  A borítékra milyen címet kell írni? A címzett címét, vagy a posta címét, ahol postán marad?
  Ha címzett címét írod, akkor a címezett honnan tudja, melyik postára kell befáradnia? Oda, amelyik értelemszerűen hozzá a legközelebb esik?

  Ha posta címét írod csak rá, akkor előbb-utóbb keveredés lesz, mert ha van két-három Gipsz Jakab nevű úr, akinek így jön csomagja, melyiket fogja felvenni?

 • Petike
  A DPD teljesen rendben van szerintem is. 1-2 rossz esetből általánosítani elég gáz.
 • Kiszamolo
  A posta címét.
 • Izolda
  @Omnisapient: elektronikus tértivevényes üzenet már van, csak nem email, hanem ügyfélkapu útján. Remélem eljutunk oda is, hogy nemcsak személy-hivatal, hanem személy-személy is tud üzenetet váltani.