Bedőlt ingatlanok féláron

Egyre gyakrabban kapok leveleket, miszerint vannak cégek, akik banki hitellel bedőlt ingatlanokat árulnak féláron, némi előre fizetett apróért cserében. Szerény egymilliót kifizetsz, aztán reménykedsz, hogy tényleg szereznek neked ingatlant gombokért.

Aggodalomra semmi ok, a weboldalukon sok ingatlan van fenn, amit állítólag már kiközvetítettek.

Az egyik ilyen céget megnéztem, amit láttam, nem volt túl biztató. Egy vidéki címen bejegyzett cég, a budapesti iroda egy mobilszámból állt. A bejelentett alkalmazottak száma nulla, a tavalyi eredmény 4 millió forint, vagyis 333 ezer forint havonta. (Itt tudod megnézni a cégadatokat magadnak bármelyik cégről.)

Másik cégek 10%+ÁFA sikerdíjért dolgoznak, “banki hitellel vagy végrehajtással terhelt ingatlanokat tisztáznak ki, 5-7 hónap alatt.” A 10%-ot természetesen előre ki kell fizetni, de ügyvédi letétbe lehet helyezni. Kérdés persze, hogy a saját ügyvédem is jó, vagy csak az övék? És szintén természetesen az ingatlant nem lehet előtte megnézni, látatlanban kell megvenni.

Aztán vannak olyan cégek, akik 5%-ért keresnek neked olyan céget, aki további 10%-ért “kitisztázza” az ingatlant.

Ezekkel a fantasztikus lehetőségekkel nekem ugyanaz a problémám, mint minden más esetben.

Miért is kell előre kifizetni a több milliós sikerdíjat? Ha van 15-20 milliójuk, hogy kivonják a végrehajtás alól az ingatlant, akkor miért nem ér rá az a 2-3 millió addig, amíg a nevemre kerül az ingatlan?

Aki eladja nekik az ingatlant féláron, miért nem adja el magának teljes áron? Vagy háromnegyed áron? Ő nem tudná meghirdetni?

A követeléskezelő miért nem tart árverést, ha már övé az ingatlan? Egyik ügyfél jár ingatlanárverésekre, ő mondta, hogy gyakran többért mennek el az ingatlanok, mint a reális piaci áruk. Lepusztult, életveszélyes állapotú ingatlanokat vesznek meg az emberek elképesztő árakon.

Ha ez így van, miért ne vinné a követeléskezelő árverésre ezeket az ingatlanokat? A mai piaci helyzetben, amikor már a háziasszonyok is ingatlant akarnak venni, miért kótyavetyélné el féláron a cég az ingatlanait?

Ha ezek az ügyes cégek megfinanszírozzák a vásárlást (mert állítólag ugye) és kitisztázzák az ingatlant, miért nem adják el ők háromnegyed áron egy nap alatt? Azon sokkal többet keresnének. Miért akarják nekem adni a profitjukat, amikor övék a tőke, a tudás és a munka is? Ha fél évig finanszírozták a dolgot, még egy hetük már nincs, mire eladják azt?

Azt már szinte csak zárójelben, hogy azt honnan tudod, hogy jó áron veszel jó ingatlant? Főleg, hogy meg sem nézheted előre. Ha tényleg végrehajtott ingatlan, örülhetsz, ha egyáltalán fűtőtest és ablak van benne és nem szerelte ki azokat is az előző tulajdonosa. Ha kifizeted a költségeket, vajon tényleg annyival olcsóbb, hogy meggazdagodsz belőle? Aki öt éve nem fizeti a banki hiteleket, kicsi valószínűséggel költ egy fillért is a lakására, jó eséllyel el van maradva az összes számlával is, amit megnyersz a lakással együtt.

Nem azt mondom, hogy biztos belebuksz egy ilyen vásárlásba, vagy hogy mindenki csaló lenne, aki ezzel foglalkozik, de azért szerintem sokkal több a kérdőjel, mint a megnyugtató válasz. Legyél körültekintő, tudj meg mindent az ilyen cégekről, főleg azt, amit nem akarnak elmondani magukról. Soha ne fizess előre, maximum a saját ügyvédednél tegyél letétbe pénzt. Kérj tanácsot ügyvédtől és ingatlanostól is, ragaszkodj ahhoz, hogy megnézhesd az ingatlan földhivatali tulajdonosi lapját. Ne legyél mohó és felelőtlen, csak ha mindent rendben találsz, vágj bele a vásárlásba.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

 

Share

60 hozzászólás

 • Gabor
  “Aki öt éve nem fizeti a banki hiteleket, kicsi valószínűséggel költ egy fillért is a lakására, jó eséllyel el van maradva az összes számlával is, amit megnyersz a lakással együtt.”

  Ez pontatlan. Ha végrehajtás alatt álló ingatlant veszel (megtekinteni ezeket az ingatlanokat az arveres.mbvk.hu/arverezok/ oldalon lehet), akkor a számlatartozások lekerülnek a tulajdonlapról. (és az adósé marad, vagy az ingatlan árából kifizetésre kerül) Ami maradhat az haszonélvezeti jog, szolgalmi jog.
  Az már másik kérdés, hogy a közműszolgáltató úgy gondolkozhat, ha veszel ilyen ingatlant hogy mivel az adott címen tartozás van (de más nevén!) ezért más nevére de arra a címre visszakötése az áramnak víznek addig nem lehetséges, amíg az előző tartozás nem kerül rendezésre.

 • Gabor
  Folyt.
  Az viszont igaz, hogy ha az áram ki lett kötve, akkor elképzelhető, hogy a szolgáltató új bekötéssel tudja csak bekötni az áramot, visszakötéssel nem. Ez azt jelenti, hogy a mai szabványoknak (és amit az önkormányzat előír!) megfelelő módon kell bekötni az áramot (pl földkábel a már kiépített légvezeték helyett), ami szintén költséges lehet.
  Ha az adós az ingatlanban / ingóságban kárt okoz akkor a zárfeltörés vétségét követi el, ami pénzbüntetést von maga után. Szóval lehet végrehajtás alatt lévő ingatlant venni de mindenképp érdemes megtekinteni előtte (amire lehetőség van) és megnézni a tulajdoni lapot.
 • Gabor
  A tulajdoni lapot meg le lehet kérdezni online 1000 Ft / db áron (és azt hiszem évente az első 2 alkalom talán ingyen van). Ügyfélkapu kell hozzá.
 • SzaboZ
  Tökéletes cikk, és ugyanarra az ellentmondásra hívja fel a figyelmet, ami fennáll pl. a széndioxid kvótás cégeknél (pl. Botanoo) is; miért adná nekem aprópénzért a profitját?
  Kb. mint ha az utcán vennék előre fizetéssel 100 Ft-ért egy 500-ast.
 • tbrptr
  Teljesen igaz.

  Annyit tennék hozza, hogy a közüzemi tartozás elvileg nem az ingatlanhoz hanem a fogyasztohoz tartozik, azaz nem szakad a nyakadba.

 • Alaphang12
  Az MBVK oldalán tisztességes áron mennek a lakások, sokszor piaci ár felett. Én év elején kerestem lakást, voltam ilyen cégnél, a lehúzásra szakosodnak. Be kell fizetni 600-700.000 forintot előre, hogy egyáltalán kapj valamiféle címlistát, ügynökhálózat húzza be az embereket. Én is megnéztem a céget, valami tizenmilliós árbevételük volt tavaly, de kb. havi félmillióba kerülő irodát béreltek a Bécsi úton. Nagyüzem volt, mivel nyitott iroda volt jórészt, láttam, mennyien vannak. Ha csak 5%-át behúzzák, azzal is milliókat keresnek.Kinevettem őket, mondtam, semmit nem fizetek előre, ha van nekem tetsző lakás, akkor saját ügyvédemnél letétbe helyezem a pénzt, majd fizetem a jutalékokkal és költségekkel együtt. Még 4-5 ilyen cégbe futottam, köztük régi csalókkal, mint a Milák Szilvia-féle banda. Érdemes jól utánanézni, ha valaki bizonytalan, kérje saját szakértő segítségét.
 • Tibor
  Aki ebben remenykedik el kell ballagni ingatlanarveresekre, esetleg bankok oldalan nezni amit ok arulnak, de minek ehhez kozvetito ceg?
 • Kiszamolo
  Gábor, a már rajtalévő végrehajtások mennek le. Nekem volt már olyan esetem, hogy a hitelbírálat és a folyósítás közötti egy hétben került rá egy újabb végrehajtás.

  Kőzmű: igen, elvileg így van. A gyakorlatban pedig gyakran nem fog veled szerződni a szolgáltató, mert megteheti.

 • graphite
  A bedöntött devizahitelesek ingatlanjai -kb. 100 ezer – miért nem jelennek meg a lakáspiacon? Az ERSTE-től az Intrum Justicia által kedvezményesen felvásárolt ingatlanok is meg kéne jelenjenek hamarosan, gondolom kedvezményes áron (ha az Intrum megkapta 20%-os áron, ha eladják 70%-ért, már az is üzlet, nem?).
 • 1ben
  Ha amterületileg illetékes földhivatalnál érdeklődik az ember személyesen, és nem kér másolatot, az ingyen van, csak nyoma marad, /név, lakcím/ hogy ki érdeklődött, tekintett bele. Tavaly még így volt.
  1ébként érdemes a navos oldalról indulni, és nincs lehúzás. /semmillyen árverésnél./
  A cikkbeliek mind kókler, lehúzós banda…
 • tip
  @Kiszamolo: nem teheti meg, jogszabály van rá. Mindig bepróbálkoznak, de nem kell bedőlni.
 • Gabor
  Miklós: Igen így van, de ha egy ember ellen több végrehajtó indít végrehajtást, akkor kell lennie egy vezető végrehajtónak, aki ezt összefogja, tehát ilyen mint írtál elvileg nem fordulhat elő. Ekkor a Vht-t érdemes tanulmányozni.
  Közmű, az hogy ezt a közmű megteheti vagy sem, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy az általam említett eset simán fennállhat (h a vevőnek saját költségén új árammérőhelyet kell biztosítani, ami teljesen új kiépítés minden költségével együtt. A földkábel + vilanyszerelő drága főleg ha nem 1 méterre van a villanyoszlop a házadtól) Vagy a gáz visszakötése se olcsó (nyomáspróba stb.)
  Inkább itt a haszonélvezeti jog ami nagyon kellemetlen lehet.
  Ettől függetlenül ezek a cégek ha végrehajtás alatt lévő ingatlant akarnak eladni, akkor lehúzásnak tűnik, hiszen a megtekintés, informálódás tőlük függetlenül ingyenesen megtehető mindenféle vételi szándék nélkül.
 • Alapisten
  Nekem vegyes tapasztalataim vannak: Az első ilyen cég akivel össze akadtam, az korrekt volt. Sikerült egy sorházhoz cakumpúder 14 misiért hozzá jutni, amit aztán 20-ért adtam el. Az egész móka bő 1 év alatt zongorázódott le köszönhetően a nem túl együttműködő adósnak. A ház állapotát nem részletezném, de a lokációnak köszönhetően kapós volt, meghirdetés után 2 héten belül eladtam. Ha még vártam volna az eladással további fél évet, akkor akár 25-ért is eladhattam volna, annyira megszaladtak az árak.

  Egy másik cég az általatok is leírt 5+10 %-kal operált. Ott sajnos bebuktam az 5%-ot, kb 700 000 Ft, mert már megszűnt a cég. A jogutódja elvileg segítene minden további költség nélkül de már nem bízom bennük. Ilyen ez a biznisz, egyszer nyersz, aztán buksz. Ezután körültekintőbb leszek, vagy csak az első céggel dolgoztatok, mert ők már bizonyítottak. folyt.

 • VLaci
  Ha ismeretlen céggel kerülök kapcsolatba, mindig megnézem. Mi fizetős céginfót használunk a munka miatt, ott könnyebb a cégvezetők és -tulajok kapcsolati hálóját is megnézni.
  Nekem a nagyon jónak hangzó de mégis hirdetett üzlet mindig gyanús, és alapvetően minden olyan deal is az, ami nem tőlem indult ki.
  Ha valaki akit felületesen ismerek, és megkeres egy remek ajánlattal, ahol “csak pár hónap finanszírozás” kell, akkor csak úgy kezdek bele az ügyletbe, ha az én – tisztességes feltételeim és folyamataim alapján csináljuk végig, de alapvetően nincs is szükségem ilyen bizniszekre, általában egy találkozó után kopnak le az ilyen ügynökök.
 • Alapisten
  folyt

  Összességében az a lényeg, hogy bőven pozitívba jöjjek ki. Én max a tiszta nyereség 1/3-át vagyok hajlandó kockáztatni.

  Kiszámoló:

  Az általam ismert cégek nem saját pénzből veszik meg az ingatlanokat és tisztítják le a tulajdoni lapot. Úgy meg, hogy kifizeted az 5%-ot, ezért ők találnak neked ingatlant. Leszerződsz a követelésre, amit a banknak / faktor cégnek ki is fizetsz, majd ezek a cégek tárgyalnak az adóssal a lakás átadásáról / elárverezéséről. Ha átadja az adós akkor lakásod lesz, ha nem akkor meg árverésre viszed és a tartozás összegéig (ami magasabb mint a pénz amit a követelésért fizettél plusz a cég jutalékai) te kapod meg a nyertes licit összegét (mínusz a végrehajtó jutaléka). Tehát ha veszel 12 misiért egy 18 misit érő tartozést és áverésen elmegy 17-ért, akkor 17-1,5 (végrehajtó jutalék) =15,5-öt fogsz kapni. A felső határ itt a tartozás összege (18 misi).

 • realestate
  EGY ÁR VAN, A PIACI!

  Nincs ár alatti vétel… ami olcsóbb mint az átlag az nem ár alatt van, hanem OKA van az alacsonyabb árnak! Ergó nincs félár… akkor sem ha árverezett.

 • Garázsos Péter
  Én vettem már több ingatlant végrehajtáson, a legfontosabb tapasztalatok:

  – amelyik lakást meg lehet nézni, azt nem szabad megvenni, ui. a zsábamacskát kevesen szeretik, és mindenki azt akarja, ami megtekinthető, emiatt túl drága lesz.
  – amit nem lehet megnézni, azt csak akkor szabad megvenni, ha nem egyet veszel, hanem egy portfóliót szedsz össze, ugyanis rengeteg egyedi probléma lehet, erről később. Ha veszel tíz lakást árverésen, lesz néhány, amire ráfizetsz, és néhány, amin keresel, ha nem csinálsz túl nagy hülyeséget, és nagy peched sincs van, összességében jól jöhetsz ki.

  Ha csak egyet veszel, és az pont olyan, hogy 3 évig nem tudod birtokba venni, mert folyton kifogásol és fellebbez az adós, a transzformátortól ki kell húznod egy új vezetéket, mert nem szabványos, plusz a vízmű nem köt veled szerződést, mert az előző tulajnak tartozása van (megtehetik, jogszerű), akkor buktál.

 • Garázsos Péter
  ha nem tudod birtokba venni, akkor a közös költséget azért fizetned kell, a bejegyzés időpontjától.

  Saját lakhatás nem ajánlom az árverést, mert nem mindegy, hogy hogy 3 hónap v három év múlva költözöl be.

  Befektetésnek jó lehet, ha valaki beárazza a fenti kockázatokat (plusz amit még nem írtam le), és így is megéri.

  Mivel a többség nem diszkontálja az árat a fenti kockázatokkal, ezért várhatóan többet fognak ajánlani, és elnyerik előled.

  A fentiek a kisebb módosításokkal a követelésvásárlásra is igazak, mert hiába veszed meg a követelést (ezek a cégek jellemzően azt árulják), csak végrehajtáson tudod érvényesíteni.

 • Alapisten
  A rezsivel kapcsolatban, több ilyen élményem is van. Az ELMÜ végletekig korrekt, meg sem próbálták egy ilyen esetben sem rám terhelni az előző tulaj tartozását. Ahogy a Főgáz sem. 3000 Ft-ért vissza kötötték a már kikötött gázt és a tartozást az előző tulajon fogják behajtani. A Díjbeszedőnél is hasonló a tapasztalat. Viszont pl a DMRV-nél már más a helyzet. Náluk benne van a belső szabályzatukban hogy fogyasztási helyre kötnek szerződést nem felhasználóra, így az előző tulaj adósságát fizetheti az új. Egyébként szerintem ez sem jogszerű, de mivel nem nagy összegről volt szó, nem szórakoztam pereskedéssel meg panasszal, inkább kifizettem, gyorsabb volt így.
 • Alapisten
  folyt… Nálam az a szabály hogy a tiszta nyereség max 1/3-át vagyok hajlandó kockáztatni és még így is bőven nyerőben leszek. MBVK-n már nem érdemes nézelődni, tényleg elmebetegek az emberek, hogy megnézhetetlen lakásokért piaci árat vagy akár afölötti összegeket is adnak.
 • fects
  @Alapisten: Melyik ez a korrekt cég?
 • varázspálca
  @kiszamolo: Nem fogadták el végül azt a jogszabály módosítást, ami szerint árverésen az eredetileg megállapított forgalmi érték alá nem szabad menni lakossági ingatlan esetében? Hogy vesznek ingatlant árverésen gombokért?
  Másik: az OTP (de úgy tudom, már a többi bank is) azért ragaszkodik a függőben tartáshoz tulajdonjog fenntartás helyett a lakás vásárlásokhoz kapcsolódó hitelezésnél, mert ebben az esetben az eladóval szembeni követelésekkel a bejegyzést követően az ingatlan nem terhelhető. Vagyis pont az nem fordulhat elő, amit te is írsz, hogy a hitelbírálat és a folyósítás között az eladóval kapcsolatos végrehajtás kerüljön bejegyzésre.
  Harmadik: a közmű szolgáltató nem teheti meg, hogy nem szerződik egy fogyasztóval egy másik fogyasztó tartozása miatt. A közmű szolgáltatónak ellátási kötelezettsége van.
 • nokob
  A miért lehet hogy amire kerestem működő Bt. legfrissebb adata 2012-es az e-beszamolo oldalon?
 • Dörnyei József
  A fenti cégekkel én nem szerződnék.
  Árverésen még mindig lehet venni ingatlant, de szvsz. nem Bp.-en. Bp, környékén viszont per pillanat még lehet. Van még olyan ingatlan, amiért a minimum árat sem ajánlotta senki és ezért azon az áron elvihető. Persze a fent említett buktatók léteznek és érdemes megvizsgálni mindent, amit lehet.
 • ügyvéd
  @Varászpálca
  “Harmadik: a közmű szolgáltató nem teheti meg, hogy nem szerződik egy fogyasztóval egy másik fogyasztó tartozása miatt. A közmű szolgáltatónak ellátási kötelezettsége van.”

  Ez pontosan így van. Még milliós tételeknél is (cégek) max egy keményebb 😀 ügyvédi levél elég szokott lenni, és a “legmakacsabb” szolgáltató is ejti az előző fogyasztó tartozásának követelését.

 • ügyvéd
  Piti összegeknél persze egyszerűbb, és legfőképpen gyorsabb is perkálni, de pont ettől “szemtelenednek el” a közműcégek.
  Néha persze egy telefon is elég, a leggyorsabb ügy a praxisomban egy gázas nem visszakötősdi volt. Ott az illetékessel történt meleg hangú, ám súlyos milliós kártérítési követelést kilátásba helyező telefon után, fél órával hanyatt homlok rohantak ki visszakötni a gázt… 😀
 • Alapisten
  Ezeknél a cégeknél egyébként úgy működik, hogy a kiválasztott követelés 5%-ának befizetése után megszerzik azt, és a Bankkal / faktorcéggel szerződhetsz a követelésre. A banknak Te fizeted ki a kialkudott vételárat a követelésért, plusz a fennmaradó 10%-ot a közvetítő cégnek. Ezután 2 út van: 1, a közvetítő a nevedben megegyezik az adóssal, hogy a teljes tartozása elengedéséért cserébe adásvétellel átadja az ingatlant. 2, Ha az adós nem áll kötélnek, akkor a követeléssel terhelt ingatlant árverésre viszed, és az innen befolyó pénzt kapod meg. Pl Veszel egy 18 misit érő követelést 12-ért. Az adós nem áll kötélnek, árverésre viszed a kecót. Árverésen a nyertes ajánlat mondjuk 17 misi. Ebbpől lejön a végrehajtó jutaléka, kb 1,5 misi és a maradékot kapod: 15,5 misi. Itt természetesen a felső határ amit kézhez kaphatsz, 18 misi akkor is ha mondjuk 25-ért megy el az ingatlan árverésen.
 • porthosz
  “Viszont pl a DMRV-nél már más a helyzet. Náluk benne van a belső szabályzatukban hogy fogyasztási helyre kötnek szerződést nem felhasználóra, így az előző tulaj adósságát fizetheti az új”

  Teljesen mindegy hogy mire kötnek szerződést, fogyasztási hely esetén ez csak annyit jelent hogy az adott időszakban felhalmozott adóságot követelhetik a szerződő helyett lakás tulajdonosától, aki _abban az időszakban_ a lakás tulajdonosa volt.

  A lakás új tulajdonosától _nem_.
  Amúgy ha kekeckednek sokszor érdemes ügyvéddel menni, hamar megoldódnak az ilyesfajta gondok (tökéletesen tisztában vannak vele hogy peres eljárásban simán elbuknak, de bepróbálkoznak hátha kifizeti a paciens az előző lakó tartozását).

  nyilván kis összegü tartozásnál sokszor egyszerübb befizetni.

 • Szabolcs
  Arról van valakinek tapasztalata, hogy ha egy konkrét ingatlant szeretnék megszerezni a tulajdoni lapról ismert követeléskezelőtől, annak mi a módja? A követeléskezelő gyakolatilag fantomcég, egy db e-mail cím deríthető ki róla, a tulajdoni lap alapján cégláncként adogatták a jelzálogjogot egy közös tulajdonosi körű cégek (a korábbiak be vannak döntve).
  A tulajdonos sok éve eltűnt, az ingatlant már önkényes lakásfoglalók környékezik. Mindez a szomszédban, akkor már inkább megvennénk, ha lenne kitől…
 • Solo
  Akik a cikkben leírtakkal próbálkoznak, azok vagy (1) csalók vagy (2) még saját tőkéjük sincs a buliba beszállni… Csak banktól közvetlenül lehet piaci ár alatt ingatlant vásárolni, a bank meg csak nagy tételben értékesít és ad-hoc alapon.
 • Kiszamolo
  Nokob talán katás Bt.
 • Peter
  CCIX tv. 51. § (5) Ha a víziközmű-szolgáltatónak a felhasználási helyre vonatkozóan korábbi közszolgáltatási szerződés alapján rendezetlen követelése áll fenn, akkor az adott felhasználás hely tekintetében az 58. § (1) bekezdés szerint járhat el.
  58. § (1)176 A víziközmű-szolgáltató a létfenntartási, a közegészségügyi és a katasztrófa-elhárítási vízigények teljesítése mellett a víziközmű-szolgáltatás korlátozása, illetve felfüggesztése körében az alábbi intézkedések megtételére jogosult:
  a közüzemi ivóvíz-szolgáltatást külön berendezés beépítésével időben és mennyiségben korlátozhatja,
  az átfolyó ivóvíz mennyiségét csökkentő szűkítőt helyezhet el,
  lakossági felhasználó esetében a közüzemi ivóvíz-szolgáltatást felfüggesztheti, ha a létfenntartási és közegészségügyi vízigények teljesítéséhez szükséges ivóvízellátást más, elérhető módon biztosítja,
  előrefizetős mérőt helyezhet el, ha ebben és a fennálló tartozások megfizetésében a felhasználóval megállapodott, vagy
  nem lakossági felhasználó esetében a közüzemi ivóvíz-szolgáltatást felfüggesztheti, illetve 45 napon túli díjtartozás esetében 30 napos határidővel a közszolgáltatási szerződést felmondhatja.
 • Expat
  Egyetértek

  “EGY ÁR VAN, A PIACI!”

  Ez mondjuk akkor is igaz amikor 2008 után mindenki eladni akart és féláron sem vitték az ingatlanokat.

  Már csak kikell várni a következő zuhanást és lehet megint félárazni.

 • ügyvéd

  ??? Szerinted ez cáfolja amit leírtunk??? Vagy minek szántad?
  Ez a díjtartozás esetén követendő eljárás.
 • Maki verem
  @Szabolcs: elbirtoklás a kulcsszó.

  piacesprofit.hu/kkv_cegblog/5-eves-elbirtoklassal-is-tulajdonos-lehet/

 • Tibor
  Pont ma jártam egy ilyen cégnél (Profit Management kft. – Bécsi út 3-5.), akik megpróbáltak behúzni.
  Szóval kössek velük szerződést, fizessek előre fix 1 M + ÁFÁ-t, akkor adnak címeket.
  De szerződéskötés előtt azt sem hajlandóak megmondani, kb. mennyi ingatlanjuk van egyáltalán, azaz ha szerződök és megadok egy kerületet meg ingatlantípust, akkor 2 címet fognak adni, vagy 222-t. Azért megnyugtattak, hogy “még nem volt olyan ügyfelük, aki végül ne jutott volna ingatlanhoz, a piaci ár 50-60%-árt.
  Hát nem nyugodtam meg, de gondoltam, legalább kíváncsiságból már megnézem a szerződést, amit kínálnak. Na, azt nem lehet. Se el nem küldik, se nyomtatva nem kaphatom meg, csak a képernyőjükön olvashatom el helyben, aláírás előtt. Ha meg ügyvédnek szeretném megmutatni, hozzam magammal az ügyvédet.
  Bátran ajánlom őket mindenkinek, aki szeretne becsszóért cserében adni nekik 1,3 M Ft-ot. 🙂
 • Zabalint

  Főgáznál ha kikötik, és ahogy a lakások 95%-ánál, a mai feltételeknek (amik új bekötésre vonatkoznak) nem felel meg a rendszer, akkor több százezer lesz a vége.
 • delspam
  Nincs olyan kiskapu ezeknél a cégeknél, hogy megkötöd a szerződést, megkapod a címet, de még nem fizetsz:) Majd ha nem tetszik szépen el álsz a szerződéstől?
 • Peter
  Ügyvéd, igen, cafolja.

  Ez a rész a lényeg
  “korábbi közszolgáltatási szerződés alapján rendezetlen követelése áll fenn”

  Ez csak a vízre igaz, a többinél nem, és nem a mostani szerződés díj tartozására vonatkozik, hanem az elozore.

 • fects
  @delspam: Nem nagyon. Ha kaptál már címet, akkor megkezdődött a teljesítés, ergo elállni már nem lehet, max szerződést bontani, de akkor el kell már számolnia a 2 félnek, tehát tuti nem kapod vissza a teljes összeget.
 • ANdrás
  Sziasztok!

  MBVK-t én is nézem rendszeresen, de kb egy éve esélytelen bármi normálisat venni, minimum a piaci áron, de sokszor felette mennek el koszfészkek és egérlyukak is.

  Pár önkormányzat oldalát is csekkoltam, szintén elég szomorú a kínálat.

  A NAV oldalán elég gyér a felhozatal, van esetleg valami ötletek, hogy hol érdemes nézelődni ez ügyben?

  Előre is köszi.

 • 7veges
  A végrehajtási eljárás során értékesítésre kerülő ingatlanoknál jelentős probléma lehet abból, hogy az adós nem akar az ingatlanból kiköltözni, az árveréssel szemben végrehajtási kifogást terjeszthet elő, a kiköltözésre további határidőt kérhet, a halasztás időtartama legfeljebb az árveréstől számított 6 hónap lehet.
  Bekavar még a képbe a kiköltöztetési moratórium, így lehet, hogy hónapokig nem kerül a birtokodba az ingatlan. Hiába van az ingatlan a tulajdonodban – az ingatlan-nyilvántartás szerint- és az ingatlanhoz kapcsolódó terhek az árverés időpontjától Téged terhelnek, mégsem jutsz hozzá az ingatlanhoz.
 • ügyvéd

  Ezért mondom mindig, hogy laikusként NE JOGÁSZKODJATOK. Higgyétek már el, hogy az olvasni tudás nem azonos egy jogszabály valódi értelme feltárásával. Ennek szabályait ugyanis nem az általános iskola 1 osztályában, hanem az egyetemen oktatják.

  Nem, nem cáfolja tehát.

 • Janos82
  @fects:
  Ha elkezdesz perrel es rendorseggel fenyegetozni, akkor biztos konnyebben visszaadjak, mert a hatosag tuti nem hianyzik nekik.
 • Péter
  Ügyvéd, Te meg hidd el, attól hogy valaki elvégezte a jogi egyetemet, nem lesz mindenkinél okosabb. Néha a laikusoknak is lehet igazuk a jogászok ellenében, bár olyan ügyvéddel még nem találkoztam, aki ezt belatta volna.

  Nekem konkrétan volt ilyen ügyem, és az ügyvéd is azt mondta, ez alapján jogszerűen jár el a vízmű.

  Egyébként itt egy konkrét ítélet, biztos megtalalod, mert nincs hely beidézni.

  A Fővárosi Törvényszék P.24605/2014/7. számú határozata békéltető testületi ajánlás hatályon kívül helyezése tárgyában. Bíró: Németh Andrea

 • Péter
  Egyébként ha igaz az, hogy egy jogaszabály értelmét az általánosan képzett állampolgár nem értheti, csak jogászi végzettséggel, akkor az a jogalkotás szégyene.
 • Richiiee
  Ügyvéd, sajnos Péternek van igaza. Ma fizettem ki majd’ 1M Ft-ot…, ugyanis a Dél-Pest Megyei Viziközmű Szolgáltató Zrt. árverési vételnél(!) átírja a szolgáltatást, de nem hajlandó levenni a szűkítőt, míg az előző tulaj tartozása nincs rendezve…
  Tekintettel arra, hogy már eladtam az ingatlant, nem volt más opció. (Előtte még írtunk egy dörgedelmes levelet, de ez nem igazán hatotta meg őket.)
  Nekem is ugyanerre (P.24605/2014/7) a bírósági határozatra hivatkoznak.

  Egyébként pl. a Fővárosi Vízművek -árverési vételnél- az előző tulaj tartozása ellenére is minden további nélkül átírja a szolgáltatást és leveszi a szűkítőt (kb.20e ktg. kifizetése után).

 • melyik az a cég?

  Melyik az a korrekt cég?

  Engem is érdekelne. Vagy ez nem publikus?

 • Alapisten
  Nem publikus, de ha írtok az alapisten kukac gmail pont com címre akkor szívesen elküldöm a nevet, elérhetőséget.
 • ügyvéd
  Richiee&Peter

  Nem óhajtanék a vizezésbe nyakig merülni hogy ideillő legyek, de egészen biztosan törvénysértő mind a gyakorlat, mind a hivatkozott döntés.Felsőbb szintű jogszabályokba, jogelvekbe ütközik biztosan. Idő és elszánás (amiből ilyen ügyekben pont nincs) kellene hogy ezt valaki kimondassa….