Többet olcsóbban?

A Lidlben rendszeresen van (éppen most is) XXL akciós hetek, amikor naaaaagy csomagolásban vehetsz meg mindent.

Az emberek agyban hozzáteszik, hogy olcsóbban. Vagy ugyanannyi pénzért többet adnak.

Csak ezt senki nem mondta….

Vannak olyan akciók, ahol valóban ugyanannyiért kapsz többet, vagy többet lényegesen olcsóbban, de ne aggódj, akkor az oda is van írva, mint például ennél a terméknél:

Azonban sok terméknél egyszerűen ugyanolyan egységárban adnak többet több pénzért. (Van, amikor meg minél kisebb, annál olcsóbb.)

Éppen most is ki van téve a “Floralis vécépapír XXL” mega-giga akcióban a pénztáraknál és veszik is az emberek, mint a cukrot.

Ennek a vécépapírnak a rendes ára 1.095 Ft/ 10 tekercs.

De csak most, csak fél héten keresztül akciósan 16 tekercset kapsz 1749 Ft-ért.

Ami szintén 110 Ft tekercsenként….

Igaz, senki nem is állította, hogy egy fillérrel is olcsóbb lenne nagyobb kiszerelésben. Azt csak az emberek képzelték hozzá. (Ugye észrevetted, hogy itt nincs a reklámban, hogy mennyivel olcsóbban kapod? A héten meghirdetett 40 XXL termékből csak nyolcnál van odaírva, hogy arányosan többet kapsz a pénzedért. A többi egyszerűen csak nagyobb csomagolás vagy annyira nem jelentős a kedvezmény, hogy nem is tüntették fel.)

Utoljára februárban volt valóban akciós ez a vécépapír, akkor 800 forint volt 10 tekercs.

S nem ez az egyetlen termék, ami nem, vagy alig olcsóbb nagy kiszerelésben. A példa kedvéért a tejföl nagy vödörben is csak fillérekkel olcsóbb, mint a hagyományos nagy pohárban.

Szóval érdemes észnél lenni és nem felülni az ilyen akciónak tűnő nem akcióknak.

Kapcsolódó:

A nagyobb jobban megéri

Share

84 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Háziasszony, a cikk nem arról szól, hogyan spórolj a vécépapíron három forintot és hányszor hajtsd félbe, hogy jó legyen.

  Arról szól, hogy vigyázz, nem akciós az, amit annak akarnak láttatni. Egy szó sem volt arról, hogy ezen mennyit spórolsz vagy sem.

  A másik cikk meg arról szól, hogy havi 1700 forintért eladósodsz és pluszban még ügyeskedsz is.

  Sajnálom, hogy ezt meg kell magyarázni külön.

  Egyébként meg nem bánom. Örülök, hogy írtam a lopásról, írtam az adakozásról, pedig az is hány embernél kiverte a biztosítékot.

  Nyilván azoknál, akiknek betalált. Ennek ellenére hasznos volt, miután elült a vihar.

 • Kiszamolo
  Lajos, csak vigyázni kell a kerekítésnél a pénztárnál, el ne vigye a hasznod, ha felfelé kerekítik a számlád készpénzes fizetésnél. 🙂
 • VLaci
  Mindig ugyanazt veszem, így ha épp akció van, akkor pár hétre betárazhatok. Azzal, hogy nem keresgélek különböző termékek közt, nagyon sok időt spórolok a vásárlással – ami szintén pénz, és úgy raktam össze a vett dolgokat, hogy egészségesek legyenek, és az elkészítés is legyen nagyon gyors. Így az akciók alapvetően nem hatnak meg.
  Kimaxoltam a hatékonyságot 🙂
 • Györgyi
  Én a teavajon lepődtem meg múltkor, ugyanannak a márkának a 250 grammos kiszerelése drágábbra jön ki egységárban, mint a 100 grammos. Pedig nekem fordítva lenne logikus. Persze az is lehet, hogy a szokásos méretre jóval nagyobb a kereslet, és ezért a nagyobbnak drágábbra jön ki a gyártása. Vagy ki tudja.
 • Grand
  Eva,
  Sokféle üzletben vásárolok, szólni is szoktam az eltérésekért. Így visszagondolva az elmúlt évekre: Lidlben és Aldiban soha, Auchanban talán egyszer kellett szólnom. Tescóban már többször, Sparban kb. minden harmadik alkalommal, és talán a Coopban a legrosszabb a helyzet. Ezek közül az Aldiba ritkán járok.
  Extra 1.: Coopban mikrobetűkkel az ár alá írják, hogy mettől-meddig érvényes az akciós ár. Nem figyeltem, a pénztárnál szóltam a rossz ár miatt, megnézték a címkét, és diadalittasan közölték, hogy az az ár már nem érvényes, mert elmúlt az időszak.
  Extra 2.: Sparban szokás szerint a pénztárgép rossz árat számolt egy innivalóra. Szóltam a pénztárosnak, ő odahívta a biztonsági őrt, akivel visszarakatta a hűtőbe. Mondtam, hogy nem nem akarom megvenni, hanem azon az áron szeretném, ami ki van írva. Ott is én voltam a hülye.
 • Grand
  Vannak olyan termékek (jellemzően energiaitalok), amik 3-4 helyre is ki vannak rakva egy boltban. Rendszeres, hogy egyik helyen elfelejtik lecserélni az akciós árat.
  Évekkel ezelőtt az Auchanban előfordult velem, hogy a pénztárnál rossz volt az ár, mentem a vevőszolgálathoz, megnézték a kiírt árat, bevonták a címkét, visszakaptam a különbözetet és kárpótlásul még egy 200 forintos kupont is.
 • Grand
  Ezek a jutalom kuponok megszunoben vannak, Auchanban az utobbi idoben nem kaptam, Tescoban kb. fel evvel ezelott.
  Talan Tescoban volt olyan evekkel ezelott, hogy ha ugyanazt a termeket mashol olcsobban megkapnad (bemutatsz peldaul egy akcios ujsagot), akkor a kulonbozet tizszereset odaadjak. Ha 5 forinttal olcsobb valahol a Rama, akkor 50 forintba kerult nekik a versenytarsak arainak felterkepezese. Okos.
 • Geri
  3 raklap wc papír fogyása egy szupermarketben azért nem egy akkora csoda amiből következtetéseket vonnék le.

  Másból van ott a pénz megcsinálva, de az nem ilyen egyszerűen átlátható avatatlan szemeknek.

 • usespanner
  A világ legrosszabb dolgai a kuponok és utalványok.
  Csak torzítják a piacot.

  Az egyetlen oka, hogy sok egysejtű polgártársunk kifejezetten igényli az Erzsébet utalványt-Szép kártyát, képtelen felnőni és megérteni, hogy ami gyerekkorban még oké, az felnőttkorban vérciki.

  Európa szerte be kéne tiltani az utalványokat, ez egy protekcionista piacvédő intézkedés.
  A kormányoknak tilos lenne gyerekként kezelni a fogyasztókat és adókedvezményt adni a cafetériára.

 • mitel hentes
  Néhány éve jött be az XXL kiszerelésű uborka, rizs, meg ilyenek. Vettünk, de az uborka íze teljesen édeskés-nyálkás volt, ami annak volt köszönhető, hogy nem csak a kiszerelés lett nagyobb, hanem a nagyobb üvegbe nagyobb uborkákat is pakoltak. A nagyobb uborka íze és állaga pedig nem olyan mint a kisebb uborka íze és állaga.

  Másik kedvencem az 5 kilós basmati rizs volt, amit már hazavinni sem volt élvezet, nem hogy pakolgatni. Egész hónapban nem ehetünk rizst… Talán étkeztető cégeknek megéri ilyen kiszerelésben vásárolni.

  A WC papíron mindig röhögni szoktam. Aki nem tud feneket törölni, annak hiába a 4 rétegű papír, nem fog spórolni. Gyerekeken látom, néha 1 méter papírt legurítanak és azzal origamiznak. Háromszor kettéhajtják, és úgy használják. Ha ez a rossz szokás megmarad felnőtt korban is, akkor a delikvens simán használhatna 1 rétegű papírt is, úgyis 8-ba hajtva használja

 • Husevo
  A legfontosabb mertekegyseg sokszor inkabb pl a valoban hasznos tartalom, ami tovabb komplikalja a bevasarlas matekot.

  Pl van hogy kilora jobb aron van az egyik virsli mint a masik, vagy az egyik fagyasztott panirsajt, de van hogy a picit dragabb termekben kb duplaannyi a lenyeg.

  Es akkor azt meg mar hogy ellenorzom, hogy melyik lett jobb minosegu, boldogabb disznobol ledaralva..

  Mert hogy ranezesre sokszor pont a szebb csomagban van a nagyobb szemet.

 • Justin Time
  Hát, én nem fogom Dagobert módjára a budipapír lapkáit is számolgatni. 😀

  Egyébként itt Angliában is megvoltak-vannak ezek a manipulációk, mióta bevezették az egységár feltüntetését: figyelni kell a csomagot, a darabot, a mértékegységet stb. Kedvencem a csomagolt gyümölcs-zöldség: az egyik egységára darabban van, a másik kilóban. Döntsd el. Vagy kend a hajadra.

  Sokkal inkább idegesít, hogy most már a bevásárlás egy óráig tart. Nincs olyan, hogy egy nagyobb pár hetente, amúgy meg csak gyorsan beugrok, ha kell épp kenyér-tej-akármi. Van viszont sorbanállás kint, hogy bejussak, utána meg a pénztáraknál is, hogy sorra kerüljek. Köszönhetően a korlátozásnak, most már a hét bármelyik napján mindenki púposra pakolt bevásárlókocsival van ott. Azelőtt csak csütörtökön és pénteken készült mindenki az apokalipszisre (mert hát jött a hétvége, jaj, mintha akkor nem lenne bolt).

 • Dobtamegyhátast

  Basszus, azt hittem, hogy a Bravúros beosztók (fillérrágóan olcsón gagyit) Facebook-csoportot olvasom.

  Ez a téma nagyon színvonal alatti lett. 🙁

 • Rissa
  Mindig meg kell nézni a kilós árat (többnyire feltüntetik, bár nem mindig). Sajna csomó mindennek felment az ára 10-20%-al. Igaz, vannak érdekes akciók is.
  Pl. az Auchanban a bizalomkártyához újabban online aktiválható kuponok vannak. Most 1000 Ft vásárlásért adnak 500 pontot, ami elvileg 250 Ft. Végre sikerült vennem a megszokott kedvenc WC papíromból újra normális áron (48 tekercs 1799,-) Ez ugyan csak 2 rétegű, de levegő van közte, így vastagabbnak tűnik, amúgy meg kellemes puha. A 4 rétegű állítólag jó eséllyel eldugítja a WC-t.
  Azért kíváncsian várom, hogy hogy alakul a fogyasztás az elkövetkezendő hónapokban…
 • Kiszamolo
  Dobtamegy, én meg az ilyen hozzászólásoktól szoktam hátast dobni.

  Mi a fene ezen a fillérrágó? Egy egyszerű cikk arról, hogy felültetnek, egyáltalán nem akciós az, amiről azt sugallják, hogy de.

  Nem kell válaszolni, költői kérdés volt.

 • Anton von P
  Amióta a Boci stb csokiknál előjöttek a 85, 90 nemtudomhány grammos táblák, (gondolom az egységár-kiszámolás megnehezítése vagy a méretbeli pszichológia megtévesztés miatt) nem veszem meg őket. Kizárólag 100 g-os táblát vagyok hajlandó vásárolni. Sajna a kisebb szelet csokik 56, 43 g meg mindenféle (de sohasem “kerek”) közt kb nincs is “rendes” tömegű. Tizes számrendszert használ az egész világ, nemde? Hol van ilyenkor az EU? (Oké, az egységár kiíratását ők kötelezték, de ez nem szabályozott elég precízen -ld. töltőtömeg vs bruttó tömeg és tsai)
  Amúgy meg a toalettpapír témára visszatérve, régóta foglalkoztat, hogyan is választhatnék közülük? Ft/kg ár lenne talán a legkorrektebb.
  Darabos áru esetén javaslom az ellenőrzőmérleggel a lehető legnagyobb jégcsapretek/ananász kiválasztását, majd kosárba tételét. 🙂
 • Dobtamegyhátast

  Az, hogy annyi az egésznek az üzenete: “nézd meg az egységárat és ne vásárolj csak azért, mert ráírják, hogy akciós”

  A blogodat olvasók pénzügyi tudatossága, érettsége eddigi tapasztalataim alapján ennél azért magasabb. Bár igazából ezt te tudhatod, én csak hetente-kéthetente nézem meg, hogy jött-e új bejegyzés.

  Ne vedd támadásnak, nem annak szántam, csak meglepődtem. Dobtamegyhátast

 • FM
  Az egységenkénti ár összehasonlíthatóságát szerintem sokszor tudatosan zavarják be a boltok. Főleg ha nem éppen a nagy márkáknak lejt a pálya.
  Pl. mosogatógép-tabletta: sokat reklámozott sztármárkánál kiírva (64 Ft/ db szupererő, 45 Ft/ db háromszoros hatékonyság) mellette kis no name termék, szintén tabletta, kilós egységárral. A dobozon rajta volt, hogy hány tablettát tartalmaz, úgyhogy kiszámoltam. 19 Ft-ra jött ki darabárban. Ennyiért kipróbáltam. Rendesen tisztít, nincs vele gond. Ezek után biztos nem veszek háromszor annyiért bármivel is reklámozzák.
 • Munkám órabére jobb, mint a spórolásé
  Észre szoktam venni néha, hogy nem azt az árat tüntetik fel, vagy kamu akciót raknak be.
  De sok energiát nem szoktam ölni abba, hogy a vásárlás értékét csökkentsem, csak nagyjából ugyanazt veszem, így érzem az árak ingadozását, ha tényleg van komoly akció, akkor veszek többet (pl múltkor volt tényleg akció, ezért van fél évre elég mósószer). De csak azért tűnt fel, mert mindig azt vesszük. Lehet más márka olcsóbb lenne, meg gyakrabban akciós, de semmi kedvem, időm és türelmem kísérletezgetni.

  Ennek annyi az oka, hogy olyan munkám van, amit itthon bármikor tudok csinálni és nincsen felső korlát.
  Tudom azt mondani, hogy a vásárlást 2 óra alatt csinálom meg 4 óra helyett és a felszabadult időben dolgozva megkeresem a beváráslás összértékének a felét. Így egyszerűen nem éri meg szöszölnöm.
  Persze megértem, hogy a fix munkaidővel és fizetéssel ez nem kivitelezhető.

 • Munkám órabére jobb, mint a spórolásé
  Anno amikor egyedül éltem takarítónő takarított nálam, mert az órabére kevesebb, mint a fele volt az enyémnek, én meg közben leültem dolgozni.
  Akkor most ez luxus vagy pont, hogy pénzkereset? Így több pénzem lett, mintha én csináltam volna és még csak csinálnom se kellett.
  A legtöbb bolti reklamációval is az a baj, hogy a bolt is pontosan annyira ver át, hogy 50 forintért ne álljak sorba 10 percet.
 • Nacionalista
  Amit sokan elfelejtetek, hogy nem minden bejegyzés szól mindenkinek. Vannak itt régi olvasók, vannak akik most találnak ide először. Van aki már gyerekkora óta spórol, van aki még tavaly is hitelből ment nyaralni. Ha úgy érzed, hogy egy cikk nem Neked szól, mert neked triviális és nyilvánvaló, akkor ne kommentelj. Van akinek ez újdonság.

  Nekem is leesett pár éve már, hogy a nagy kiszerelés gyakran még drágább mint a kicsi ezért meg kell nézni mindig az egységárat, de nekem ez nagy AHA élmény volt anno. Egy újszülöttnek meg minden vicc új.

 • Munkám órabére jobb, mint a spórolásé

  Igen, ismerem azt a cikket 🙂
  Pontosan emiatt nem töltöm az időt ezzel, a munkámat szeretem, ezért inkább tanulok és túlórázom ebben az időben és többszörösen megtérül anyagilag.

  De hogy mondjak olyan példát is. A napokban rendeltem edzéshez a szokásos dolgokat. Másnap lett 20% akció mindenre (tényleg 20%, rendszeresen veszem), lemondtam a rendelést és megrendeltem újra. ~5 perc munkával 5 ezer forintot spóroltam. Ez megérte.

  Heti bevásárlás 20-30 ezer között van, ez minden rendszeres. Mennyit lehetne spórolni rajta, ha ez eleve nem impulzív (lista van, árakat ismerjük)?
  Ez nem éri meg.

  Szóval ez egy tudatos döntés, ami számításon alapul. Nem pedig azért dolgozom, hogy fenttartsam a szükségtelen életszínvonalamat.

  Legalábbis én így érzem.

 • TomJbM
  Otthon elcsodálkozom, mennyire drága pld Lidl/Aldi az itteni árakhoz képest (Itteni: Salzburgtól 7 km, N.ország). A felvásárlási láz előtt vettem wc papirt. Ma elfogyott. Aldi 3 perc bringával. Luxus, sima, recycled papir, mind 3 rétegű. Minél fehérebb és illatosabb a papír, annál több méreg szívódik fel a nyálkahártyán keresztül Az első 2 10×200, a recycled 8x200db, 35%-kal olcsóbb, mint a luxus. Közeli lejáratú kajáknál 70-80% kedv is adnak. Kauflandban külön rész van tej és hústerméknek, 20-50% kedvezmény. Pár hete darált aznapi lejáratú marhahús 79c volt 500g. 3 csg-ot vettem. Itt is emelkednek az árak, 20-40%-kal 2-3 év alatt. Nagyjából ugyanannyiba kerül a kaja, mint otthon, kivéve alkohol és kávé, amit jóval olcsóbb. 17 szálas cigik 2,80-3,20 között, lassan elérik az otthoni árakat.(Marlboro és hasonlók 7€/20db, nem dohányzom 2013 óta, 200 eurót spórolok havonta).
 • Doc
  Én egyszer a budaörsi Tescoban jártam úgy (pár éve), hogy akciós (utolsó darabok) volt egy könyv, amit meg akartam venni. Néztem az árát, pont annyi amennyi szokott. Árleolvasóval is. Kérdeztem egy eladót, hogy mennyi, azt mondja, annyi. Kérdezem tőle, hogy akkor mitől akciós? Mondta, hogy kevés van belőle, kiakciózták. Ha nem megy el, majd akkor leértékelik. Hát, hülyén maradtam…
 • Nacionalista

  Én úgy látom vásárlóként, hogy az itthoni Lidl-ben (Mo.) a készletezésnél úgy számolnak, hogy inkább fogyjon el még az új szállítmány érkezése előtt mintsem, hogy lejárjon. Az aznap lejáró húsokra itt is rárakják az 50%-t, de kb. 3 havonta egyszer van ilyen. Cserébe pld. pont darált marha egy csomószor egyáltalán nincs, mert kevesebbet rendelnek egy picivel mint a valós kereslet, hogy tuti elfogyjon.

  Olyan szempontból örülök neki, hogy így kevesebb az általános pazarlás.

  Amúgy szoktál részletes összehasonlítást végezni nagyobb kosárral? Én egy időben sokat jártam Németo-ba 1-1 hétre, és nekem az volt a benyomásom, hogy a húsok és a felvágottak sokkal drágábbak (viszont jobb minőségűek). De ezt csak érzésre, én itthon sem nagyon írogatom az árakat.

 • jami
  A nagy kiszerelés nemcsak azér tlehet rosszabb választás, mert egységárban drágább; hanem sokszor több megy belőle pocsékba. Felbontás után kevés ideig használható/úgy is több, kevésbé gondoljuk át a használatát stb.
  Mosóporból pl. mindig nagyobbat veszek – van kisebb mosóporos dobozom, úgy is abból használom. Viszont szemeskávét nem jó ötlet nagyobb csomagos venni, mert azt rendesen reménytelen visszazárni.
  Sokszor nem az ár miatt veszek nagyobbat, hanem, mert utálom a sok kicsinek a csomagolásából jövő több szemetet.

  És nagyon jellemző, amiket írtok, mely boltok trükköznek jobban a jajj, véletlenül nem annyi címkékkel, párral több számlázásával. Ott jobban jellemzőek a majdnem lejártak teljes áron tartása. Na, ezekre a helyekre csak nagyon ritkn megyek, ha valami nincs máshol.

  Most pl. akkor megyek távolabbi boltba, ha biciklizni akarok a napsütésben 🙂

 • Pxx
  WC papír: (bocs, ha már volt)

  4 tekercses verziót szoktam venni nagyjából 250 Forintért.
  Ebből a márkából szokott lenni szintén xxxxxl vagy valamilyen figyelemfelkeltő szlogennel 32 tekercses kiszerelés, felszorozva arányos árért, talán kicsit olcsóbban. (legyen 1800-2000 Ft)
  De amit szintúgy nem néz meg senki, hogy a 4 tekercsesen 160 lap van, a nagy csomagban viszont csak 120..

 • TomJbM

  Családom otthon, én itt. Anyagcsere problémás (cukorbet (inz reziszt) pajzsm műk zavar, vérnyomás, hajhulló, gyereket cs lstb) embereknek segítek. Ősz óta 30+ 2-es cukorb olvasóm újra gyógyszert és inzulin nélkül él. (orvosi felügyelet alatt). Na, nem ez a fő téma.
  62,5 év, élvezem a főzést. Annyi kaja van, ami 1-2 napra elég. Krumpli, hagyma, vaj, tészták, fűszerek, 750 gr mir. erdei gyümi (2,49€), rák (250gr 2,99€) borsó-répa-gomba mirelit keverék 750 gr (1,59€). Áltag 120-150€ a kaja. Ha olyanom van, napi 3-3,5€, hétvégén, egyedül, 10€ alatt. Sört 30C felett iszom, colát ritkán, alkohol 1 év 0,5 üveg. Széns. ásványvizet csak azért veszek, mert magn. bikarbónához szénsavas viz kell. Ha van kérdésed, irjál. Tudatosan választottam Freilassingot, Slzbg-ban 20m2 500€-tól, itt 40m2 rezsivel 360€+15€ villany. 5 óra utazás Bp. Várom, hogy nyiljon a határ, jún 15, robogok haza.
 • Négylevelű
  Ma pont volt szerencsém tapasztalni a dolgot, mondtam is a barátnőmnek, hoy erről olvastam nem rég. Auchanban monte snack 4db<1db<8db
 • GabenHUN
  Megvettük 20%-kal olcsóbban mert akciós.
  Majd a 40%-a ránkrohadt.
  Mennyit is spóróltunk?
 • R2
  Ezeket aztán le szokták árazni 1-2 héttel később. Bár a wc-papírral nincs tapasztalatom, de a rizst mindenképpen. Nem mindegyiknél éri meg, de a Basmatijuknál mindenképpen.
 • R2
  Szerintem a nagy tételben vásárlás pontosan olyan megtakarítási forma, mint bármi más. Mondjuk nem árt, ha tudja az ember, milyen élelmiszert érdemes és azt hogyan kell tárolni. Ha nem, akkor tudjon angolul, az összes amerikai prepper oldal leírja. Sokszor bemutatják a hagyományos módszereket is. (Ráadásul sokkal, de sokkal jobban odafigyelnek az élelmiszer-biztonságra, mint itthon…)
  Kb. 3 éve csinálom tudatosan és roppant módon elégedett vagyok az eredménnyel. Nekem olyan 4 havi van jelenleg, de bővíteni szeretném. (Évesre, két évesre – mint nagyanyáink idejében…)

  Plusz hozadéka, hogy a mostani pániknál sem lepődtem meg és így most, a végével kell majd feltölteni a készleteket. Egyedül a gumikesztyűm fogyott ki, illetve a FFP2-es maszkom, de pont megérkezett az önkormányzatis – nem számoltam a megemelkedett használattal.

 • Andru
  Általában ugyanazokat a termékeket veszem, nem túl nagy kiszerelésben. Annyit szoktam venni, ami egyszerre kell. Nem tárolok semmiből sem sokat, nem foglal így nagy helyet a “háztartás” és a “kamra”. A boltokban az akciókat szinte teljesen figyelmen kívül hagyom, csak azt veszem meg, amit egyébként is vennék. Ha akciós, örülünk. Ha nem az, akkor is. Viszont így egy vészhelyzetes, nyomorgós interspáros bevásárlás sem tartott tovább 20 percnél.
  Ha valamiből váltok, akkor egyszer alaposan mérlegelek árat, minőséget, igényt, mindent. Választok. És kész. Onnantól megint nem kérdés. Mindent úgy vásárolok, hogy megvan az oka annak, hogy miért nem a legolcsóbb vagy miért igen. Szóval szerintem tudatosság a kulcs. Egy ilyen álakciót valószínűleg meg sem látok 🙂