Tudod-e, mennyit számol fel a bankod a külföldi kártyahasználatért?

A nyaralás szezon közeledtével egy fontos és sokak által nem átlátható témát szeretnék átnézni, ez pedig a bankkártyák külföldi használatának a költségei.

A bankkártyáinkat szabadon használhatjuk készpénzfelvételre és vásárlásra is külföldön, illetve az interneten. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mennyit számol fel ezért a bank?

Több bank kínál ingyenes készpénz-felvételt külföldön saját automatáiból, de mennyibe kerül nekünk ez az ingyenes lehetőség az átváltás után? Ugyanis hiába ingyenes a készpénz-felvétel vagy a vásárlás, ha az átváltás miattt komoly költségünk keletkezik.

Egy két-három százalékos átváltási költség már egy szép összeget eredményez, ha a kártyánkkal vesszük a repjegyet, fizetjük a szállodát és kint is azzal költekezünk.

Ebben a cikkben megnézzünk néhány bankot, melyiket válasszuk, ha külföldön vagy külföldre szeretnénk fizetni. Egy 300 ezres vásárlást feltételezünk, mivel kártyával vettünk repjegyet és fizettük a külföldi szállást, plusz a külföldi költést is a bankkártyánkkal intéztük.

Hogy melyik kártya milyen devizában számol, azt nem könnyű fejben tartani. Az új chipes kártyáknál már a Visa is euro alapú elszámolást használ, így az új kártyák már euro elszámolásúak, a régi mágnescsíkosak pedig még dollár elszámolásúak. Azaz ha mágnescsíkos Visával vásárlunk euroért, akkor azt először dollárra váltja a Visa, majd vagy ő, vagy a bankod forintra. Ha a Visa váltja forintra, általában jobban jársz, mintha a bankod tenné ugyanezt. Ha a chipes kártyával teszed ugyanezt, akkor már nincs dupla konverzió, ellenben a dolláros vásárlásodat fogják feleslegesen először eurora váltani. Ugyanígy a MasterCard Európában euroban számol el, Európán kívül internetes vásárlásnál dollárban, személyes vásárlás esetén euroban. Egyszerűnek tűnik? 🙂

Axa Bank:  Idézem a hirdetményt:

“Külföldön történő vásárlás vagy készpénzfelvétel esetén a két különböző deviza vagy valuta között átváltás (konverzió) történik, mely két „konverziós lépésben” valósul meg.

Mágnescsíkos bankkártyák esetében: Az első lépésben a kártyatársaság (VISA) saját elszámolási devizanemére [amely jelenleg amerikai dollár (USD)] átváltja a költés összegét, majd második lépésben az így kapott, dollárban nyilvántartott összeget váltja át forintra (HUF). Az USD / HUF átváltás során alkalmazott árfolyam: a Bank által közzétett, az adott bankkártya tranzakcióra vonatkozó könyvelési napon érvényes bankkártya elszámolási árfolyam. A bankkártya elszámolási árfolyamot a Bank a www.axa.hu internetes weboldalon teszi közzé.

(Megjegyzés: Ilyen kártya már valószínűleg nincs forgalomban, az Axa a legtöbb kártyáját chipesre cserélte tavaly év végén.)

Chippel ellátott bankkártyák esetében:Az első lépésben a kártyatársaság (VISA) saját elszámolási devizanemére (amely euró (EUR)) váltja át a költés összegét az általa jegyzett elszámolási árfolyamon, majd második lépésben az így kapott, euróban nyilvántartott összeget váltja át a kártyatársaság (VISA) saját elszámolási árfolyamán forintra (HUF).

Külföldi készpénz-felvétel: 570 Ft/alkalom, összegtől függetlenül, plusz a váltás költsége.

Ennek fényében vásárlás esetén a 300 ezer forintos euros vásárlás konverziós díja: 1898 Ft. A kalkulátort itt találjátok.

Erste Bank: A Visa kártyával történő költést a Visa váltja át forintra és ezt terheli be a bank a számlánkra. A Mastercard esetében akármilyen devizában is költöttünk, azt a Mastercard a saját árfolyamán eurora váltja, amit az Erste a saját árfolyamán vált át forintra.

Visa kártyával történő vásárlás esetén 300 ezer forintos euros vásárlás konverziós díja: 1898 Ft. A kalkulátort itt találjátok.

MasterCard-os vásárlás esetén 300 ezer forintos euro költésnél a konverziós díjunk: 6.002 Ft.

Készpénzfelvétel díja külföldi automatánál: Erste automatából 0,2% plusz 0,21 euro, idegen automatánál: 3,14 euro+1,04% (erre jön még rá a váltás költsége.)  Az aktuális árfolyamot itt találjátok, a “számlakonverziós devizaárfolyamot” kell kiválasztani.

CITI Bank: Nos, az alkalmazott árfolyamot nyugodtan lehet lélegzetelállítónak hívni. Hogy miért? Mert ha a forintos számlánk van a bankkártya mögött, akkor bármilyen költésünket a bank saját árfolyamán először dollárra váltják, majd szintén a saját árfolyamán forintra. Hogy mennyi ez a saját árfolyam?  Az euro eladási és közép árfolyama között van egy szerény majdnem 9 forintos haszon, majdnem ugyanennyi a dollár árfolyamában, tehát hála a kettős konverziónak, mintegy 16-17 forintot bukunk minden egyes elköltött euron. Azért nem tudom pontosan, mert a dollár-euro váltás árfolyama nincs fenn a honlapon. Itt találjátok az árfolyamot.

Ha az információk helyesek voltak, akkor a 300 ezer forintnyi euros vásárlás a Citinél körülbelül 18.028 Ft-ba kerülhet, amennyiben forintos számláról vonják le azt. Hoppá. (Kiemelt ügyfeleknek ennél jobb tarifával váltanak, ha kiemelt ügyfél vagy, érdeklődj a bankodnál.)

Egyébként többször rákérdeztem, hogy biztos dollárra váltják-e először az összeget, ezt két ügyintéző is többször megerősítette, a magyarázatuk szerint azért, mert a Citi amerikai bank. Nekem kicsit sántit a dolog, mert a MasterCard, a kártyakibocsátó viszont európai, ezért euroban számol. Akárhogyis van, a Citi toronymagasan megérdemli a legdrágább díjat ebben a versenyben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy beállíthatunk devizaszámlát is a kártya mögé, így egy pár konverziót megúszhatunk. De mi most a forintszámláról történő vásárlást vizsgáljuk.

Ezek után már nem is olyan vonzó az ajánlat, hogy akár ingyen is tudunk készpénzt felvenni külföldi automatából.

Unicreditbank:  Az Unicreditbanknál a telefonos tájékoztatás szerint még mágnescsíkos Visa kártyák vannak, ezért annak az elszámolása dollár alapú, a MasterCardé Európán belül euro, Európán kívül nem PIN-kód köteles vásárlásnál dollár alapú. Tehát ilyenkor lehet egy dupla konverzió, ha Visával euroban, vagy MasterCarddal dollárban vásárolunk személyesen. A Visa által használt konvertziós költséget a fentebb említett linken tudod ellenőrízni, állítsd a kalkulátort euro-dollárra, ezt fogja majd a bank a saját árfolyamán átváltani forintra. A MAstercard központja lapzártáig nem válaszolt arra, hogy hol található meg az ő általa használt árfolyam.

Update: megjött a válasz a MasterCard-tól is, az őáltala használt árfolyamokat itt tudjátok megnézni.

Az Unicredit saját árfolyamát itt találjátok.

Mastercarddal történő 300 ezer forintos euros költés díja: 2701 Ft.

Ugyanez Visa kártyával valamivel több, a kettős konverzió miatt.

Az Unicreditnél lehet azt kérnünk, hogy a forintos költésünket a forintszámlánkról, az eurósat az euro számlánkról, a dollárt a dollár számlánkról vonják, így megspóroljuk a konverziós díjat. Amire figyelni kell, hogy lényegtelen, milyen devizában vásároltunk, kizárólag az számít, hogy a kártyatársaság milyen devizában nyújtja be az igényét. Ezért például teljesen felesleges angol  font számlát a kártya mögé tenni, hiszen hiába vásároltunk angol fontban, a terhelés euroban, vagy dollárban fog érkezni a kártyánk tipusa szerint. Ezért is van az, ha eurot költünk régi Visa kártyával, akkor az 500 eurós költés például 515 euroval fogja megterhelni a számlánkat, hiszen a Visa azt dollárra váltja, a bankunk meg vissza eurora.

A bankcsoporthoz tartozó bankok külföldi automatáiból ingyen tudunk készpénzt felvenni, csak a konverziót kell fizetnünk, ha nincs devizaszámla is a kártya mögött. Egyéb ATM automatákból 3,25% plusz egy százalék.

Bár még sok bank hátra lenne, de már így is két és fél órája írom a cikket és a telefonszámlám is egyre több.

Annyi remélem mindenkinek kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bank  melyik kártyáját használod vásárlásra. Nem mindegy, hogy dollárt akarsz költeni, vagy eurot és melyik bank melyik kártyáját viszed magaddal egy nagy utazáshoz.

Ha a te bankod nem szerepel a felsorolásban, telefonon kérj felvilágosítást a bankod ügyfélszolgálatán, hogy melyik kártyáról mennyi a költséged.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

59 hozzászólás

 • csizkek
  Citi tenyleg az egyik legdragabb! Pofatlan arfolyamaik vannak. Nekem is azt mondtak, hogy elobb dollarra valtanak mindig..
  Ellenben egy konkret pelda. Aprilisban kenytelen voltam egyvasarlasra hasznalni a Citis hitelkartyam. Aznapi MNB kozeparfolyam 292,15HUF egy EUR-ert, mig a Citi ezt vegul 298,34 ert terhelte be. Tul draga, de nem annyira, mint ahogy szamoltad. Altalaban EUR vasarlasokra plusz 6-8HUF a koltsege kozeparfolyamhoz kepest. Meg mindig a horror kategoria, de nem 16FT-os tetel. Kp.-t meg az EUR szamlarol vehetek levaloban ingyen kulfoldon, 2 x 1 honapban. Ennek a koltseget meg ott fizeti meg az ugyfel, hogy a Citi a HUF szamlakon mogyorot fizet kamatokra, EUR szamlan pedig ird es mond pont 0-t! Ha lekotod akkor 0,1% korul:) Ok csak a hulye strukturalt “befekteteseket” aruljak, de azt mlm ugynoki hevvel. Agresszivan!
 • Kiszmol
  Én is sokallom, de két telefonos ügyintézővel beszéltem és hülyegyerek stílusban kérdeztem meg mindent többször, ők mondták, hogy ez így van. A dollárra váltásra is többször rákérdeztem, hogy de tényleg-e.

  Annyi lehet esetleg, hogy a dollárra váltást nem ők végzik, hanem mondjuk a MasterCard, ötöd ilyen durva árfolyamon.

  Bár akkor is kevés, amit mondasz, mert ha megnézed a linket, az egyszeres konverzió is több ennél szerintem.

 • Kiszmol
  Én is sokallom, de két telefonos ügyintézővel beszéltem és hülyegyerek stílusban kérdeztem meg mindent többször, ők mondták, hogy ez így van. A dollárra váltásra is többször rákérdeztem, hogy de tényleg-e.

  Annyi lehet esetleg, hogy a dollárra váltást nem ők végzik, hanem mondjuk a MasterCard, ötöd ilyen durva árfolyamon.

  Bár akkor is kevés, amit mondasz, mert ha megnézed a linket, az egyszeres konverzió is több ennél szerintem.

 • Kiszmol
  Én is sokallom, de két telefonos ügyintézővel beszéltem és hülyegyerek stílusban kérdeztem meg mindent többször, ők mondták, hogy ez így van. A dollárra váltásra is többször rákérdeztem, hogy de tényleg-e.

  Annyi lehet esetleg, hogy a dollárra váltást nem ők végzik, hanem mondjuk a MasterCard, ötöd ilyen durva árfolyamon.

  Bár akkor is kevés, amit mondasz, mert ha megnézed a linket, az egyszeres konverzió is több ennél szerintem.

 • Benke
  Azért az vicces, hogy banktól függ mennyit fizetünk nem pedig a kártyától.
 • Benke
  Azért az vicces, hogy banktól függ mennyit fizetünk nem pedig a kártyától.
 • Benke
  Azért az vicces, hogy banktól függ mennyit fizetünk nem pedig a kártyától.
 • Kiszmol
  Pontosabban a banktól és a kártyától is függ.
 • Kiszmol
  Pontosabban a banktól és a kártyától is függ.
 • Kiszmol
  Pontosabban a banktól és a kártyától is függ.
 • nnk
  :):) Ezt a citibankos dupla konverziót szerintem mondtam már neked, akár kommentben, akár az akadémián. Nem hitted el :):):)
  Mindenesetre sz@rban vagyok, mert megyek Indiába, és nem tudom, h mi a francot csináljak.
  Van ugye a citi bank- és hitelkártyám, van egy axa bankkártyám, de az amolyan “céges”, egyéni vállalkozós, azzal nem szeretek privátozni.
  Utánajárok ezerrel, hogy hogy is csináljam. Még az is lehet, hogy bevállalom a privátozást az axással. Vagy citis dollárszámla, esetleg rendelek egy visa kártyát is.

  Pont jókor jött ez a post, mert bár eddig is vakartam már a fejem, hogy mit is csináljak majd, de most már nem halogatom, ha esetleg ój kártyát kell rendelni, még időben legyek.

 • mutyilufi
  A citi-s betéti kamatok tényleg nagyon semmire valóak. Eddig szentül hittem hogy az OTP a referenciapont a sz*r kamatok terén de a citi még annál is sokkal rosszabb.
 • Kiszmol
  A citi a legdrágább bank Magyarországon és ezt ők is tudják. eleve csak a gazdag ügyfeleket célozzák meg, ők nem akarnak nyugdíjasokkal foglalkozni.

  Betét is azért nincs (illetve van, de minek), mert nem kamatvadászokat akarnak, hanem privátbankki ügyfeleket, akiken sokat lehet keresni.

  Az emberek azt gondolják, ha ingyenes a számlavezetés, akkor olcsó a bank….

 • Kiszmol
  A citi a legdrágább bank Magyarországon és ezt ők is tudják. eleve csak a gazdag ügyfeleket célozzák meg, ők nem akarnak nyugdíjasokkal foglalkozni.

  Betét is azért nincs (illetve van, de minek), mert nem kamatvadászokat akarnak, hanem privátbankki ügyfeleket, akiken sokat lehet keresni.

  Az emberek azt gondolják, ha ingyenes a számlavezetés, akkor olcsó a bank….

 • Kiszmol
  A citi a legdrágább bank Magyarországon és ezt ők is tudják. eleve csak a gazdag ügyfeleket célozzák meg, ők nem akarnak nyugdíjasokkal foglalkozni.

  Betét is azért nincs (illetve van, de minek), mert nem kamatvadászokat akarnak, hanem privátbankki ügyfeleket, akiken sokat lehet keresni.

  Az emberek azt gondolják, ha ingyenes a számlavezetés, akkor olcsó a bank….

 • nnk
  de azért számlát lehet náluk vezetni, nem? 🙂 a mindenféle más bepróbálkozásukat pedig szépen lerázni…

  Velem is volt… szökőévente egyszer kell fiókba mennem, de mikor legutóbb voltam, öt perc alatt elintéztük ami kellett, további tizenöt percig azon rugóztunk, hogy kell-nem kell nekem a mindenféle király befektetésük.
  Nem is hallgattam meg, de még ha annyira király lenne is, nincs annyi pénzem, hogy megérje azért a pár száz forintért szórakozni, meg izgulni.

 • csizkek
  Tudom, nekem is ezt mondtak! Ja kozben rajottem, miert csak ennyi az en esetemben:) Gold ugyfeleknek kulon exchange rate van a valtasra.
  Szal visszavonom, normal esetben tenyleg lehet ilyen tizenvalahany Ft.!
  Amugy a Citirol. Mo.-on operativ szamlacsomagnak, ingyenes szamlacsomag szvsz az egyik legjobb. Nekem pozitiv tapasztalatom van. Rovidtavon meg HUF takarekszamla is elfogadhato, de megtakaritani nem naluk kell. Es a kulfoldi hasznalatot is okosan kell. EUR szamla..
  Ettol fuggetlenol ez a premium statusz naluk egy budos nagy nulla. A multkor beszeltem egy veragressziv premium bankarral, aki ereztette, hogy luzer vagyok, mert az EUR-omat szimplan lekotni szeretnem. Csak azt hajtogatta, hogy struktruralis deviza blabla. Mert ennek nincs befektetesi kockazata. Kerdeztem tole, ha en beulok egy opcios ugylet sz@poagara, az nem kockazat? Kozolte, hogy nem mert legrosszabb esetben atvaltom az EUR-t masra. Ez nem befektetesi kockazat ez csak arfolyamkockazat!:) Itt leakadtam. Mondtam neki egy peldat, mekkorat lehetne ezzel bukni. A valasz, ja hat ha valaki nem tud arfolyamkockazatot vallalni, mert befektetesi kockazat az nincs, az nem az o celkozonseguk!:) Erre mondtam egy gyors viszlatot es epp intezem, hogy kapjam vissza a normal szamlacsomagomat es ezentul tul sok penzemet nem fogjak kezelni..
 • Kiszmol
  nagyon nyomják ezt a deviza opciókat én meg magyarázhatom az érdeklődőknek, hogy mit is jelent az tulajdonképpen. 🙂

  Egyébként simán lehet, hogy az ügynök, izé prémiumbankár egyszerű tudatlanságból tényleg nem tudja, mekkorát lehet szívni egy ilyen ügylettel.

  Két dolgot elég ha tud: a havi tervszámokat és a jutalék nagyságát.

  A többi csak összezavarná az értékesítést.

 • Kiszmol
  nagyon nyomják ezt a deviza opciókat én meg magyarázhatom az érdeklődőknek, hogy mit is jelent az tulajdonképpen. 🙂

  Egyébként simán lehet, hogy az ügynök, izé prémiumbankár egyszerű tudatlanságból tényleg nem tudja, mekkorát lehet szívni egy ilyen ügylettel.

  Két dolgot elég ha tud: a havi tervszámokat és a jutalék nagyságát.

  A többi csak összezavarná az értékesítést.

 • Kiszmol
  nagyon nyomják ezt a deviza opciókat én meg magyarázhatom az érdeklődőknek, hogy mit is jelent az tulajdonképpen. 🙂

  Egyébként simán lehet, hogy az ügynök, izé prémiumbankár egyszerű tudatlanságból tényleg nem tudja, mekkorát lehet szívni egy ilyen ügylettel.

  Két dolgot elég ha tud: a havi tervszámokat és a jutalék nagyságát.

  A többi csak összezavarná az értékesítést.

 • Kiszmol
  na ja, aztán egyszer veszel euros repjegyet a kártyájukkal és gyorsan kifizeted két évre egy normál bank számlavezetési díját, sőt, akár még többet is.

  Vagy csak párszor vásárolsz havonta a neten kártyával….

  Így azért már mindjárt nem ingyenes…

 • Kiszmol
  na ja, aztán egyszer veszel euros repjegyet a kártyájukkal és gyorsan kifizeted két évre egy normál bank számlavezetési díját, sőt, akár még többet is.

  Vagy csak párszor vásárolsz havonta a neten kártyával….

  Így azért már mindjárt nem ingyenes…

 • Kiszmol
  na ja, aztán egyszer veszel euros repjegyet a kártyájukkal és gyorsan kifizeted két évre egy normál bank számlavezetési díját, sőt, akár még többet is.

  Vagy csak párszor vásárolsz havonta a neten kártyával….

  Így azért már mindjárt nem ingyenes…

 • Kgyuri
  Citi-s 0 Ft bankszámlát csak a bármilyen atm ingyenes kp. felvétre használom.
  Van EUR számla is, oda kell berakni a korábban pénzváltóban váltott EUR-t, kártyát átállítani és mehet a költés külföldön.
  Megtakatítást pedig CIB Malacperselybe rakni Citi helyett.
 • nnk
  🙂 de nem szoktam, csak forintban költök. ha esetleg néha van nem forintos költésem, akkor azért olvasom a blogot, és azért mentem az akadémiára, hogy képben legyek, és próbáljam okosan csinálni 🙂

  elég hízelgő voltam :):):):)

 • Vakmacska
  Húdedurva. Bár nem biztos hogy megyünk külföldre, de jó tudni. Hálistennek hitelkártyával eddig nem vettem semmi külföldit, egy kivételével (pár dolláros IT security termék megújítása), de most akkor kinek a kártyájával vegyek ha mégis kéne.
 • pdw
  Nemreg vettem egy repjegyet Svajcba a Swissairnel es ok meglepo modon forintban terheltek a kartyam. Elkepzelheto hogy mas tarsasag is csinal ilyet. Amugy ja, kocsog ez a Citi ebbol a szempontbol sajna en is kesobb szamoltam utana mielott kertem a hitelkartyam.
 • csizkek
  Nagyon:) A Raiffinel ugyanezzel kezdtek. De szerencsere mikor mondtam, hogy tudom, hogy ez egy opcios ugylet masik oldalrol es tisztaba vagyok a kockazatokkel (hala a kiszamolo blognak:) ) akkor o legalabb abbahagyta a marketinget.:)
  Gondolom a forint mozgasa miatt egyre tobben vesznek opciokat, ezert el kell adni a masik oldalat is a termeknek:)
 • Kiszmol
  Ilyeneket mondtok a bankokban én meg nem értem, miért nem akar egy bank sem hirdetni az oldalamon. 🙂
 • Kiszmol
  Ilyeneket mondtok a bankokban én meg nem értem, miért nem akar egy bank sem hirdetni az oldalamon. 🙂
 • Kiszmol
  Ilyeneket mondtok a bankokban én meg nem értem, miért nem akar egy bank sem hirdetni az oldalamon. 🙂
 • csizkek
  Ha Mo.-i indulassal veszed, akkor azon cegek akiknek van magyar kepviselete, magyar weboldala, azok HUF-ban szamolnak es terhelnek. Neha meg egy kicsit olcsobb is mint ugyanaz az utvonal kulfoldi indulassal:) A Lufthansa is HUF-ban szamol, terhel ha Budapestrol indulsz.
 • csizkek
  Altalaban nem tudok penzvaltohoz menni, mert nem Mo.-on lakunk:) Ezert a fenti strategia nalam meg van meg tuzdelve 1 Raiffi es egy Axa szamlaval:)
 • csizkek
  Teged nem emlitettelek, csak neked mondtam:) Nem vennem igy el a lehetoseget a banki hirdetesektol:)
 • Parasite
  soha nem jártam még rosszul, tizenéve fizetek külföldön, otp bank, visa classic. azért nem járok rosszabbul, mert kártyával való fizetésnél devizaárfolyamot néznek, ami mindig sokkal kedvezőbb, mint a valuta. volt már, hogy még jobban is jártam, mintha kp-t váltottam volna.
 • garancsia
  A CITI a legolcsóbb bank, csak normálisan kell használni. A postban is le van írva, és Kgyuri is leírta mit kell tenni: ingyenes devizaszámlát nyitni, arra tenni a pénzváltónál vett pénzt, majd a kártyát átállítani erre a devizaszámlára az utazás idejére. Így egészen pontosan 0 költsége lesz a külföldi kártyás vásárlásnak vagy pénzfelvételnek (illetve az utcai pénzváltó egyszeri váltása persze, de ez az árfolyam messze alatta tud maradni bármilyen banknak). Én mindig így csinálom, és gyakorlatilag mindent hitelkártyával fizetek ahol csak lehet. Számlavezetés 0Ft, csoportos beszedések 0Ft, kártyahasználat 0Ft mindig mindenhol. Még az SMS küldés is ingyenes. A CITI Life kártyával pontokat lehet gyűjteni, nekem havonta 3-4ezer Ft visszatérítésem van a 490 Ft-os kártyadíj mellett, szóval a kártyának nemhogy költsége nincs, de még hozza is a pénzt. Az viszont igaz, hogy pénzt befekteni nem a CITI-nél kell.
  Akinek viszont a Nagy Magyar Életérzésre van szüksége, az menjen az OTP-hez, ahol még a levegővételért is pénzt kérnek.
 • Kiszmol
  Dolgoztam a Citinél (is), ezért bátorkodom leírni, hogy a legdrágább bank. Egyedül és kizárólag a bankszámlát adja ingyen, azt is csak akkor, ha magas a jövedelmed és csak azért, hogy átmenj hozzájuk. De az ilyen elképesztő pénzváltásokkal ott is beszedi a díjat rendesen.

  Az nem bankhasználat, hogy ott van a folyószámlád. Ha ott lenne a pénzed, onnan lenne hitelkártyád, vagy egyéb hiteled, az lenne a bankhasználat. S bizony arra a gatyád is rámenne a többi bankkal összehasonlítva.

  Mivel hitelkártyával foglalkoztam, sok sztorit tudnék mesélni, mennyire megéri kiváltani a hitelkártyát. Emberek, akik egyszer megcsúsztak 5-10 ezer forinttal és azóta több százezerrel tartoznak. De erről már volt többször szó itt a blogban.

  Az OTP is drága, senki nem mondta, hogy nem az. Csak az látványosan drága, a Citi meg a háttérben.

 • Kiszmol
  Dolgoztam a Citinél (is), ezért bátorkodom leírni, hogy a legdrágább bank. Egyedül és kizárólag a bankszámlát adja ingyen, azt is csak akkor, ha magas a jövedelmed és csak azért, hogy átmenj hozzájuk. De az ilyen elképesztő pénzváltásokkal ott is beszedi a díjat rendesen.

  Az nem bankhasználat, hogy ott van a folyószámlád. Ha ott lenne a pénzed, onnan lenne hitelkártyád, vagy egyéb hiteled, az lenne a bankhasználat. S bizony arra a gatyád is rámenne a többi bankkal összehasonlítva.

  Mivel hitelkártyával foglalkoztam, sok sztorit tudnék mesélni, mennyire megéri kiváltani a hitelkártyát. Emberek, akik egyszer megcsúsztak 5-10 ezer forinttal és azóta több százezerrel tartoznak. De erről már volt többször szó itt a blogban.

  Az OTP is drága, senki nem mondta, hogy nem az. Csak az látványosan drága, a Citi meg a háttérben.

 • Kiszmol
  Dolgoztam a Citinél (is), ezért bátorkodom leírni, hogy a legdrágább bank. Egyedül és kizárólag a bankszámlát adja ingyen, azt is csak akkor, ha magas a jövedelmed és csak azért, hogy átmenj hozzájuk. De az ilyen elképesztő pénzváltásokkal ott is beszedi a díjat rendesen.

  Az nem bankhasználat, hogy ott van a folyószámlád. Ha ott lenne a pénzed, onnan lenne hitelkártyád, vagy egyéb hiteled, az lenne a bankhasználat. S bizony arra a gatyád is rámenne a többi bankkal összehasonlítva.

  Mivel hitelkártyával foglalkoztam, sok sztorit tudnék mesélni, mennyire megéri kiváltani a hitelkártyát. Emberek, akik egyszer megcsúsztak 5-10 ezer forinttal és azóta több százezerrel tartoznak. De erről már volt többször szó itt a blogban.

  Az OTP is drága, senki nem mondta, hogy nem az. Csak az látványosan drága, a Citi meg a háttérben.

 • Kiszmol
  Ja és a Citinél mindig csak egy számla lehet a kártya mögött, ezért ha az euros van mögötte, akkor a forintos költésed lesz marha drága, ahhoz meg kinek van kedve, hogy mindig telefonálgasson, hogy újra tegyék át.

  Az Unicredit tudja azt, hogy mindig az aktuális számládról emeli le először, ha van rajta pénz, azaz automatikusan az eurot először az euros számládról próbálja meg leemelni, a dollárt a dollárosról, a forintot meg a forintosról. És oda is be tudsz fizetni pénzváltónál váltott pénzt ugye.

  De ha mégsem tennéd, akkor is a devizaárfolyama nem drágább, mint más bankoknak a valutaárfolyama.

 • Kiszmol
  Ja és a Citinél mindig csak egy számla lehet a kártya mögött, ezért ha az euros van mögötte, akkor a forintos költésed lesz marha drága, ahhoz meg kinek van kedve, hogy mindig telefonálgasson, hogy újra tegyék át.

  Az Unicredit tudja azt, hogy mindig az aktuális számládról emeli le először, ha van rajta pénz, azaz automatikusan az eurot először az euros számládról próbálja meg leemelni, a dollárt a dollárosról, a forintot meg a forintosról. És oda is be tudsz fizetni pénzváltónál váltott pénzt ugye.

  De ha mégsem tennéd, akkor is a devizaárfolyama nem drágább, mint más bankoknak a valutaárfolyama.

 • Kiszmol
  Ja és a Citinél mindig csak egy számla lehet a kártya mögött, ezért ha az euros van mögötte, akkor a forintos költésed lesz marha drága, ahhoz meg kinek van kedve, hogy mindig telefonálgasson, hogy újra tegyék át.

  Az Unicredit tudja azt, hogy mindig az aktuális számládról emeli le először, ha van rajta pénz, azaz automatikusan az eurot először az euros számládról próbálja meg leemelni, a dollárt a dollárosról, a forintot meg a forintosról. És oda is be tudsz fizetni pénzváltónál váltott pénzt ugye.

  De ha mégsem tennéd, akkor is a devizaárfolyama nem drágább, mint más bankoknak a valutaárfolyama.

 • Kiszmol
  Ja és a számlavezetés, az utalás és a kápéfelvétel is ingyenes az Unicreditnél is, ha érkezik 150 ezer egy hónapban.
 • Kiszmol
  Ja és a számlavezetés, az utalás és a kápéfelvétel is ingyenes az Unicreditnél is, ha érkezik 150 ezer egy hónapban.
 • Kiszmol
  Ja és a számlavezetés, az utalás és a kápéfelvétel is ingyenes az Unicreditnél is, ha érkezik 150 ezer egy hónapban.
 • garancsia
  Hát pedig nyilvánvaló, hogy nekem a CITI a létező legolcsóbb bank. Az a magas jövedelem, ami felett minden ingyenes: 150ezer Ft. Szerintem ez nem olyan lehetetlenül magas határ. Persze az tény, hogy nem a kisnyugdíjasokra számítanak leginkább, de ez legyen az ő bajuk. Nem csak folyószámlám van ott, hanem a hitelkártyám is, valamint az összes számlát a hitelkártyáról fizetem csoportos beszedéssel, ez nekem már “bankhasználatnak” számít, és mindez teljesen ingyenes. Más hitelem nincs sem ott sem más banknál, úgyhogy nem érdekel.
  Persze hogy egyszerre csak 1 számla lehet a kártya mögött, de ezt megváltoztatni kb két kattintás a netes felületen, aki ennyit sem képes megtenni egy külföldi utazás előtt, annak amúgy is jobb, ha otthon marad.
  Az is igaz általánosságban minden bank hitelkártyájára, hogy egy kicsit jobban kell figyelni, de aki emiatt kerül csődbe, annak marad a hasitasi és gurigába gumizott kp, de ez nem az én világom.
 • csizkek
  Az sms kuldes nem ingyenes, csak az elso fel vagy 1 evben! Operativ szamlanak tenyleg jo a Citi Mo.-on. Masra nem, mert lehuznak. Ha 1 evben 1-2 alkalommal mesz kulfoldre es mindent megtervezel, akkor jo otlet a penzvalto.
  De en pl. tobbet vagyok kulfoldon mint Mo.-on. Egyszer szaladj bele olyan helyzetbe, amikor mondjuk hirtelen kell penz. Es nem HUF. Esetleg mindjart egy nagyobb osszeg. Na ott kifizetted a sajat es meg 5 masik ember ingyenes szamlacsomagjat:)
 • nnk
  ha hirtelen kellene is a pénz: nekem alig van egy pár fillérem a citi-s számlámon. Tudom, h kb ennyi kell számlákra, ennyi kp, meg erre, meg arra, a többi megy a perselybe. Én Mo-n élek, külföldre nem megyek, elég ritkán fordul elő, hogy hirtelen kellene a pénz.

 • pdw
  CitiLifenal tovabb is az. (Persze ezt barmikor modosithatjak).
 • csizkek
  Jo jo, de a topic most a kulfoldi kartyahasznalat.:)