Új építésűt?

A házvásárlás során mi is belefutottunk olyan új építésű vagy néhány éves házba, ami már laikus szemmel is tragédia volt, egy hozzáértő biztos el is ájult volna a minőségen.

A vizesedő falak, megsüllyedt ház, vakolat helyett csak gipszkartonozott falak, amik a fal felé csupa penészesek a lecsapódó pára miatt csak néhány olyan dolog, ami azonnal látszik is. A vízszigetelés hiánya miatt néhány év múlva felfagyó járólapok, a cementet alig látott beton, a kegyetlen hőhidak, a leghitványabb gépészet, a befelé lejtő terasz olyan rejtett aknák, amikre lakva jön rá az ember.

A probléma az, hogy a spórolásból eredő hibák egy részét csak nagyon drágán lehet utólagosan kijavítani. S ez a jobbik eset. Van, amit utólag sem lehet feltétlen kijavítani.

Ha valaki eladásra épít házat, minél több mindenen spórol, annál több lesz a haszna. Tudja, hogy mit néznek és mit látnak a hozzá nem értő vásárlók, így a járólap és a konyhabútor szép és a fürdőszobai csap is mutatós. Az, hogy van-e szigetelés a terasz alatt, az egyrészt nem látszik, másrészt a vásárlók nem is tudják, hogy miért baj az, ha nincs.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne vegyél új építésű vagy néhány éves házat, mert szerencsére vannak korrekt vállalkozók is. Viszont nagyon nézd és nézesd meg hozzáértővel, hogy mit veszel.

S ha egy ház túl olcsó a piaci árhoz képest, annak mindig van oka, egy bizonyos négyzetméter ár alatt egész egyszerűen nem lehet egy ház megfelelő minőségű.

Sokan kerestek új építésű ingatlant, főleg a CSOK meg az új zöld hitel miatt is. Sajnos nagyon észnél kell lenni, mit veszel és kitől, sőt azt is, hol. (Mint írtam régebben, a példa kedvéért a XXII. kerületben is rengeteg házat sikerült az elmúlt években gombapincék fölé felépíteni.)

Belinkelem a Kömkel blog legújabb cikkét, csak hogy tudd, milyen házakat is árulnak jelenleg is. Ha már úgyis arra jársz, olvasd el a többi cikket is a blogon, ha házvásárlás előtt állsz. Ami fontos tanulság, hogy a legtöbb hibát és barmolást egy szakértő sem ismeri fel, ha már teljesen fel van építve a ház, senki nem lát a falak alá, van-e ott szigetelés vagy az alapba, hogy mennyi vasbetont tettek bele.

(Vannak olyan építtetők, akik végig fotózzák az építkezést, amikor teszik le a szigetelést a terasz alá vagy még látszik a vasbeton a félig feltöltött alapban és így tovább. Az ilyen embertől mernék házat venni. Sőt, csak ilyen embertől mernék házat venni. Aki semmit nem takargat, minden lépést dokumentál, hogy utólag is lehessen látni, mi van a járólap alatt vagy hogy készült a födém.)

Ne értsd félre, nem a kedvedet akarom elvenni, csak nem szeretném, hogy pórul járj, olyan ingatlant vegyél, amit nagyon nem volna szabad megvenni, legyen az új vagy néhány éves.

Nagyon sokan túlvállalják magukat és egész egyszerűen nem lesz anyagi lehetőségük a rengeteg hibát kijavítani. Érdemesebb inkább nem is beleugrani egy kétes minőségű ház megvásárlásába, akkor se, ha arra adnak több CSOK-ot vagy olcsóbb hitelt.

S még egyszer: vannak jó minőségű házak is a piacon, de azokat biztos nem 3-400 ezer forintos négyzetméter áron fogják árulni.

 

Share

145 hozzászólás

 • Szabolcs
  háromhatvanas
  2021-10-20 at 10:16

  ikerház: én most is abban lakom, két ház között légrés (“oldalt” lezárva, két külön fal), egy tető.
  Kertbe nem látni át a növényektől.
  +Etetik a macskát, ha nem vagyunk otthon. 🙂
  Összességében nem tudom miért érzed úgy, hogy az nem teljes értékű ház. Abból a szempontból valóban, hogy nem dózeroltathatom le az egészet, és nem festhetem pinkre az én oldalamat (elvileg).
  De ez azért nem akkora kompromisszum önmagában. Persze maga a beosztásban sajnos, mivel nem mi terveztük, van kompromisszum. Nem sok azért.
  Használtan vettük, KÉSZEN, pár évesen, 2004-5-i építésű, tehát a kókányolás még nem volt ipari méretű, még nem dölt ránk (igaz, megnézettük előtte statikussal). 🙂
  Javaslom, hogy csak ezért ne zárd ki a lehetőségét, hogy találsz olyat, ami megfelel az igényeidnek.
  De persze semmi közöm hozzá, és kitartást a kutatáshoz, ha mégis megjön a kedved.

 • Telektulaj

  Mivel pont ebben a helyzetben voltam, ezért a legjobb tanács, hogy ne internetes fórumokon kérj tanácsot… Butaságot írnak. Ügyvédhez kell menni. Ha már az látszódik, hogy a vállalt határidőre nem lesz kész a ház, akkor lehet szerződést bontani és az ügyvéd közjegyzőnél fog indítani felszámolási eljárást, amennyiben az ügyvédi felszólításra nem fizetik vissza a pénzeteket. A felszámolás hatására általában szoktak fizetni, mert nem szívesen dobnak el egy céget néhány millió miatt (kivéve ha szavatossági a probléma és nincs mit veszteniük, de az egy másik helyzet).
  Egyébként érdemes első körben normális hangnemben átbeszélni a befeketetővel, hogy hogyan látja, mikorra készül el és ha valóban szándékában áll befejezni, akkor érdemes várni inkább. Lehet csak a kivitelezővel van problémája amit ha megold, tudja folytatni.
 • Telektulaj

  Ja igen, és nem kell pereskedni, a cégbíróság a szerződésed alapján elrendeli a végrehajtást. Az egész átfutása kb 2-3 hónap.
 • hemond
  Én egy céget tudok még: Mérnökszem az oldal neve. Vigyázz nem mérnökszemmel, mert az más.

  (remélem Miklós kimehet)

 • Copywriter
  Nem a legjobb, hanem a legjobbak közé tartozik, legalább is, ami normál ember számára elérhető. Csak nem volt elég a karakterszám. De aztán lehet, hogy ez nem félszuterén, két lakás van összefordítva a ház átmérőjében mindenhol, ablakok csak az utca és udvar fronton vannak, így a lakások belső része, ami a folyosó WC/fürdő, már nem kapott ablakot. Nem tudom, ezt hogy hívják, de idegesítő, hogy mostanában ez a módi, és nem lehet kereszthuzatot csinálni.

  Persze ott vannak még azok a lakások, melyeket top helyszínek építettek, de rögtön politikai hátszéllel, azok tutira jobb lakások. Csak normál ember nem tud beköltözni 🙂

 • Copywriter
  A komkel azért keres kákán csomót, mert a megbízóinak teszi, akik tudni szeretnének a hibákról. Hogy nálad nem fagy fel a járólap, annak ezek oka lehet, esetleg szerencsés vagy, de mondod is, hogy néha azért elpattannak. Ez nekem azt jelenti, hogy huppog a felfagyástól, ezért nem bírja a terhelést.

  Amúgy meg 50 milliós kategóriánál már hadd ne legyen az a kifogás, hogy együtt lehet vele élni. A boltban sem akarsz félig sült kenyeret, mert meg lehet enni, ahogyan a kicsit penészes alma sem túl vonzó. Ráadásul egy csomó olyan hiba van, ami életveszélyes vagy nagy anyagi kárt okoz. Ha Pista bácsi húzza be az áramot és nem szabvány megoldásokat használ, a biztosító röhögve hárítja el a kártérítési igényt egy esetleges elektromos tűznél. És sok ilyen van.

  A hőszigetelés meg alap, még a 2006-os albinkban is brutál hideg a padló. Itthon dolgozva meg baromira idegesítő.

 • GrandMasterB
  Hasznos a cikk és a hozzászólások is, de tényleg rémisztőek ezek a történetek. Nagyon kiábrándító lehet, amikor drágán, hitellel terhelve megveszi valaki a vágyott lakást vagy házat, és ilyen komoly hibák jönnek ki. Ismerősi körből hallva, garanciális javításra szinte elérhetetlenek már a kivitelezők, hónapokig kell könyörögni a legkisebb dologért is.
  Jó lenne pár pozitív példát is olvasni. Hajlok arra, hogy a készházak ezt a sok kivitelezési hibát, vagy legalábbis jó részüket, kiküszöbölik.
 • Családfő
  A kommentek eddig zömükben a rémtörténetekről szóltak. Kis ellensúlyozásként, csak, hogy ne vágja fel rögtön az ereit mindenki, aki váltásban gondolkozik: ha beleteszi az ember az erőfeszítést a megfelelő ingatlan megtalálásába, nagy(obb) eséllyel elkerüli a legfájdalmasabb csapdákat. Az ellenben biztos, hogy aki ezt a munkát megspórolja és csak a pénzt teszi bele, az kvázi orosz rulettezik.
 • szorgos
  Sziasztok,
  az építéssel építtetéssel kapcsolatban:
  – Az új energiatanusítvány kötelezettség és a szakmai végzettség megkövetelése nekem inkább azt mutetja, hogy elég nagy ellehetetlenítés/pénzbeszedés zajlik.

  Ha pl. én fel akarom magmnak építeni a házamat, mert van rá időm, van benne gyakorlatom és van eszem hozzá, hiába csinálom meg jól (vagy akár jobban mint egy “szaki”), nem fogom tudni elfogadtatni és lakhatásit kapni rá, mert nem okl.izébizé doktormérnök pecsételte le. Ugyanez az online építési naplóra 🙁

  Vagy van erre valami meggoldás csak még én nem látom?

 • Alfa
  Most issza meg a levét a nép a sok állami “támogatásnak”, meg piacrombolásnak.
  Én csak 5-10 éve épült használtat vennék, amit magának építtetett a tulajdonos.
  Akinek nincs rá pénze és vesz egy ilyen garázs nélküli ikerház f**t, az jó eséllyel szívni fog.
  Tudom a vágy elvakítja sokak szemét, de ennyi erővel Van Gogh-ot is vehetnétek az Ecserin…

  “én azért vártam, mert esésben szeretnék “belevenni” – megkérdezhetném hogy milyen esésre vársz, ha ahogy írod nincs projekt??? Ami nincs az drága. Mitől lenne olcsó a jövőben? Svájcban?
 • random

  Miért esélytelen?

 • MásValaki
  Leier vagy más típusházakkal van valakinek tapasztalata? Gondolom itt nincs mit kontárkodni, előre le van minden gyártva egy gyárban
  leier.hu/tipushazak
 • Endre
  Gyakorló házépítőként ÉS műszaki ellenőrként azt mondom, olyan általában nincs, hogy egy lakás ránézésre csilivili de aztán kiderül hogy a falból és a betonból kispórolták a nemtudommit, azért mert az úgysem látszik. Ennyire egyik kókler sem tudatos. A kóklermunka már messziről bűzlik, és apró jelekből lehet következtetni. Ha nagyon kérdéses valami, akkor még mindig fel lehet tárni 1-2 m2 burkolatot, aljzatbetont, akármit. Néhány tízezerért lehet hőkamerát, nedvességmérőt, schmidt kalapácsot bérelni, stb. (52 éve szálltunk le a holdra!) Inkább az van, hogy a vevő szeretné elhinni hogy megtalálta amit keresett, és becsukja a szemét.

  Ennek inverz példája a használtautó oldalak tipikus hirdetése, amikor a megjelölt jármű kívülről egy lelakott roncskupac, de a hirdető szerint “motorikusan nagyon jó állapotban van.” Igen. Pont így szokott lenni. :DD

 • Panaszkodóknak
  Rég nevettem ekkorát, a szuterén[] elhiszik, hogy az a város legjobb lakása :)))
 • videkrol-jott-ember

  A mi lakasunkat (ikerhaz) egy helyi roma vallalkozo huzta fel 2018-ban, ahogy tobb hazat is a kornyeken.
  Mar akkor is elavultnak szamitott (kondenzacios kazan + radiatoros futes, semmi extra technika, se beepitett redonytok, semmi), de eddig nem sullyed meg, nem kezdett peneszedni, nem fagyott fel semmi, minden mukodik ahogy kell egyelore problemamentesen.

  Ezzel szemben jobaratom epitesvezetovel, muszaki ellenorrel, modern technologiaval epitkezett.
  Naluk a nappaliban harom savban hideg a padlo, mert a dilataciok menten nem huztak be futescsovet.
  A mennyezetbe epitett keringetett hutest nem tudjak hasznalni, mert a kivitelezo nem kepes a hoszivattyut rendesen felprogramozni erre.
  A HMV tartalyban olyan futocso van, ami melegebb vizre van kitalalva mint amit a hoszivattyu eloallit, ennelfogva marhara lassan melegszik fel.
  Ja es ismeretlen eredetu penesz itt-ott.

 • Copywriter
  Hajjaj, úgy látom belegyalogoltam a lelkivilágodba. Ezentúl tutira minden poszt alatt meg fogsz említeni, vannak ilyen emberek, akiknek az a legnagyobb boldogság, hogy más embereket üldöznek a kommentjeikkel, okoskodnak, fikáznak. Ha neked ez a boldogság, hát tedd, én addig a családdal vagyok.

  —————————-

  Ontopic: Nálunk átfolyik a városon egy patak, most közvetlenül a partjára építenek egy új házat. Eddig ott kiskert és gaz volt. Még nem tudom, hogy mi lesz a házból, mintha 2 elektromos szekrény burkolata lenne előkészítve, de még csak a földszint áll, oda meg mintha nem férne bele. De majd beszuszakolják valahogy, lehet, most készítik elő az emeletet.

  Azt tudja valaki, hogyan lehet patakpartra építeni, ami egyértelműen ártér? Vagy lehet, csak a biztosító nem biztosítja majd? Szerintem 10-20 méteren belül van a patak tőle.

 • Panelos
  I.

  Én egy olyan cégnél dolgozom, aki könnyűbeton falelemeket forgalmaz. Jövőre készülök építkezni, és a sajátomat is a mi termékünkből fogom építeni. Ha érdekel benneteket szívesen küldök róla anyagot.

 • Kristóf
  Valamiért azt gondolom, rosszul értelmezed a félszuterén jeletését. A szuterén a “sous terrain” francia szavakból ered, ami azt jelenti föld alatt, tehát pince. Félszuterénnek azt szokták nevezni aminek az ablakai az utcaszinten kezdődnek.Valójában félszuterén nem létezik, ez is simán szuterén (azt hiszem, de ebben nem vagyok biztos).
 • Copywriter
  Semmiképp sem pincelakás, simán földszinti, csak egyik oldalon van az összes ablak. Ma is tanultam valamit 🙂
 • "a svájci"

  “én azért vártam, mert esésben szeretnék “belevenni” – megkérdezhetném hogy milyen esésre vársz, ha ahogy írod nincs projekt??? Ami nincs az drága. Mitől lenne olcsó a jövőben? Svájcban?

  Persze:
  Most száraz a piac, ez igaz. De amint elindulnak a kamatok felfelé, az alábbi fog történni véleményem szerint:

  – Akinek épp kifut a nagy átlagban 10 éves banki finanszírozása (hitele) annak immáron MAGASABB KAMATON kellene azt megújítani. Ezt sokan nem fogják tudni megtenni, mert mondjuk közben lecsökkent a jövedelem, vagy nyugdíjba készül az illető és a bank már nem is hosszabbít, – és/vagy a futamidő alatt tücsök volt és nem amortizálta a hitelét.
  Ekkor sokan úgy fognak dönteni, hogy eladják a lakásukat. Nyilván ez nem egy időben fog jelentkezni, ha így fog történni, hanem időben eltoltan, de a kamatemelés után általános jelenség lehet.

  folyt…

 • "a svájci"
  …folyt
  – A sok piacra kerülő lakás és a magas árszint és esetlegesen kevesebb vevő miatt eshetnek az árak.

  – Az áreséskor egy dominó effektus indulhat meg: aki 20-80%-ra finanszíroztatott, és a jelenlegi magas árszinten vett mondjuk 1M CHF-es lakás (Banki rész: 800e, önrész 200e) hirtelen csak 800e-t fog érni. Ekkor “CSAK” egy 20%-os korrekcióról beszélünk… A bank ekkor mondhatja, hogy fedezetlen a kintlévősége, hisz AZ ADÓS az önrészt ekkor már elbukta, a banknak biztosíték kell: KérHETI a(z újbóli…) 20% önrész befizetést egy összegben.

  – Ez mondanom sem kell, hogy milyen további hatást váltHAT ki az ingatlanpiacon.

  Kis kitérő a helyi viszonyokat megvilágítva röviden (nyilván nem minden részletet leírva):

  folyt…

 • "a svájci"
  folyt…

  Svájcban 20-80%-os arányban már adnak hitelt megfelelő feltételek mellett (ami persze egy pillanatfelvétel a hitelfelvétel időpontjában, “a helyzet” a futamidő alatt folyamatosan változik…).

  Itt még megjegyzem, hogy a többség a 20%-os önrészt aktuálisan alig tudja összeszedni a mai árak mellett…
  A 80%-os részre csak a kamatot KELL fizetni, a tőke teljes amortizációja itt nem kötelező, nem úgy, mint Mo-on, hogy a futamidő végéig amortizálni kell mindent (ha ez még mindig így van).
  Itt nem muszály amortizálni, – de lehet.
  Fenti példámban azokról írtam, akik nem amortizáltak, és meg kell újítani a hitelüket a futamidő lejárta után ismét, aktuális árszinten. Véleményem szerint nagyon sok ilyen van.

  Próbáltam érthetően fogalmazni, ha vmi nem világos, kérdezz nyugodtan.

 • Tamas
  Off: Tudtok-e ajánlani új ház esetében valami best of lakásbiztosítást?
 • Broma
  @Miklós, nem akarsz egy cikket írni az infláció/jegybanki alapkamat és az ingatlanárak kapcsolatáról? 🙂

  (A múltkori US inflációs cikk erre nem adott választ.)

  Az infláció tuti jelentőset emelkedik, és az alapkamatok is az elkövetkező 1-2 évben mindenhol a világon.
  És ha jól látom a hozzászólók közül sokan találgatják, hogy most kell-e venni, vagy várni kell.

  Hátha. 🙂

 • mitel hentes
  Ma éppen Zuglón keresztül autóztam, utána a XI. kerületben, az új építésű, Dunához közeli zóna mellett. Megint láttam a földből újonnan kinőtt társasházakat, kb. 500 lakással. Annyi lakás épül, hogy én biztosan csak készet vennék, nem fizetnék be egy noname építtető első, sikertelen projektjébe…

  Másik kérdés, hogy az 1-5 éves lakások már pont be vannak állva, ismert a szomszédság, kiderültek a kivitelezési hibák. Ha olyan a környék, ahol nem lehet 1-5 éves lakást kapni, akkor pedig nem költözök oda. Van egyéb környék is, tudatnyi.

 • valaki I.
  Panelos
  2021-10-20 at 17:53

  ecetb@freemail.hu ra én örömmel fogadnám.

 • XK

  Naná hogy érdekel!
 • vérnarancs
  Mi újat vettünk szerkezetkészen, így mi fejeztethettük be és rendszeresen láttuk még készülő állapotában. Ennek 18 éve már, semmi baj a házzal, ugyanaz a cég a mai napig épít itt a környéken. Az eladó felajánlotta, hogy ő befejezi, de mi intéztük, így lett egy új, de hibamentes ház. A környéken jellemző egyébként ez a konstrukció (Pest megye déli része), sok új házat hirdetnek meg szerkezetkészen vagy épülőben áron alul, erre ráugranak a vevők, aztán eldönthetik, ki fejezi be. Ha valaki újat akar meglepetések nélkül, ez jó alternatíva.
 • kr

  ezt írtad: “Ja igen, és nem kell pereskedni, a cégbíróság a szerződésed alapján elrendeli a végrehajtást. Az egész átfutása kb 2-3 hónap.”

  Nekünk tönkrement a redőnyünk motorja, 8 hónapos. A kivitelező nem vesz fel a telefont. Ezt is lehetne cégbíróságon intézni? 30-40 ezer Ft-ról van szó

 • Petike
  @Alfa: egy 5-10 éve épült ház jó eséllyel ugyanolyan rejtett bombákkal van tele, mint az általad lesározott ikerház. Lehet hogy pont azért adja el, mert már nem bír velük együtt élni.

  Igazából amíg a falak rendben vannak, bármilyen házat lehet venni, max falig vissza kell bontani és mindent cserélni. Pénz kérdése.

 • Családfő
  GrandMasterB,

  Mi többször váltottunk már, mindig egyre nagyobba. Egy kivételével új építésűekbe.

  Amiket fentebb írtam, azokat az elveket követve. Egyik ingatlannál sem futottunk bele így szóra érdemes problémába. Az egyik új építésűnél konkrétan semmilyen hiba nem volt, hat év alatt sem. A többinél voltak apróságok, de leginkább pár tîzezres nagyságrendről beszélünk, szerencsére. Ha volt komolyabb hiba vagy kisebb csúszás átadásban, akkor garanciában megoldották vagy kifizették a kötbért.

 • hajdujj
  Én pont azzal rendelkezem, amit mindenki hiányol.
  Új sorházi lakás BB besorolással. Végig fotózva a csupasz falaktól kezdve, ellenőrizhető minőségben.
  Agglomeráció, BP városhatár 10 perc, lakópark, védett, rendezett környezet, 6 KW napelem, fűtést és
  minden elektromos igényt teljesen lefed, 2 saját autóbeálló, kis kert, nagy fedett terasz.
  Nettó 64 m2, 2 hálószobás. Tavaly lett átadva, még nem lakott benne senki.Eladnám, ha valakit érdekel:
  hajdujj kukac gmail pont com.
 • Peti
  Mi is úgy vettünk házat, hogy szakértőt kértünk fel. Építés felügyelő alapból. Nagyon megéri a pénzét, ha éppen 40 milliós házat veszel és nekik kell adni 20-50 ezret.

  Mesélt is sztorikat új építésekről. Például hangszigetelt tégla volt a tervben, vásárló azt ki is fizette. Viszont már csak sima tégla lett használva meg ilyenek. El is állt az öt felbérlő ember a vásárlástól.

  Laikusan ezeket én sem venném észre. Ezt el kell fogadni és kifizetni egy ilyen embert. Nagyon sokat spórolhatunk utólag.

 • random
  @Tamás
  Igen, de én erre annyira nem tudnék alapozni. Ahhoz, hogy ma egy kiborult bili miatt megjelenjen valami a sajtóban, ahhoz azért baromi jó feltételnek kellene teljesülnie. Ebbe nem akarok most belemenni, de ha fogyvédelmi téma megjelenik egy címlapon, jó helyen a sajtóban, akkor ott sejthető, hogy nem kis pénz / és vagy érdek jelenik meg. Másrészt a tapasztalatom azt mondja, hogy a nagyon kiborult biliknek ritkán van következménye. Egy jelentős piaci részesedéssel rendelkező cégnél dolgozok, és látom, hogy egyrészt az emberek ritkán háborodnak fel, aki felháborodik, az meg túlzásokba esik. Több százszor jelezték már, hogy index/24.hu stb-hez mennek, ennek ellenére nem történt semmi.
  Ami építkezés területen rémlik, az a Hermina Happy land volt az indexen, érdemes elolvasni, de az is jogi csavarás volt, és nem hiszem, hogy bármi negatív hatása lett volna.
 • Telektulaj

  Nem, mert a tiétek szavatossági kérdés. Ha nem veszi fel a telefont, akkor ügyvédi felszólítást kell küldeni (ami nem garancia semmire, viszont kb 20-30k huf körül van és ha nagyon nagy szerencsétek van, akkor megijed, de leginkább csak kineveti).
  A fészekrakó által felvázolt esetben egyértelműnek tűnik, hogy az épület nem készül el a megígért időre, ilyenkor van felszámolási eljárás indítására lehetőség mindenféle per nélkül (de ismét hangsúlyozom, ügyvéddel kell beszélni, aki átolvassa az adott szerződést és annak alapján ad tanácsot).
  Szerintem általánosságban elmondható, hogy félmillió, de inkább egy-két millió forint alatt egyáltalán nem éri meg perelni szavatossági probléma esetén. Csak a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő elkér 250-350k-t minimum. Ha csak 30-40k összegű hiba van, akkor szerintem kifejezetten szerencsések vagytok. 🙂
 • mad823

  Igen, elvileg van kínálat bőven, nem kéne a vevőnek finanszíroznia látatlanba az építést. Azonban a gyakorlatban az a helyzet, hogy a jobb lakások a tervezőasztalról kelnek el. Ergo ha megvárod, mire kész lesz, addigra a csak a szarabb/középszerű lakások maradnak. Nem beszélve a arról, hogy ha egy nagyobb lakásszámú épület mondjuk 2 évig épül az értékesítés kezdetétől számítva, akkor te a végén a 2 év drágulást is ki fogod fizetni, ha nem szállsz be az elején.
  És akkor még nem is mondtam, hogy mondjuk a 3 hálós lakás a teljes kínálat 10, max 20%-át teszi ki, a többi mind kisebb, ergo hatványozottan érvényesül a FOMO…
 • HÁZATAKAROK
  Nyilván már 400 ezer per négyzetméterért Budapest, budai oldalon agglomerációban nem igazán lehet normális kertes házat kapni. De hogy lassan 1 milliót kérnek érte, vagy többet. 50 éves felújított kockaház, ki tudja mennyire felújított, a falakba senki nem lát bele, tényleg a rétegrendek megfelelően lettek e felújítva, nos, 70 millió, netto kb 75 nm lehet. a kert olyan kicsi, hogy oda kocsi nem állhat be, pláne nem kettő. A garázs max tárolónak jó, mert 50 éve még Trabant állt benne, most a sima népautóm már nem fér bele… csak nézem hónapról-hónapra az ingatlan portált, és próbálok pozitív maradni, nem tudom, a moratórium vége hoz e valami megoldást?
 • abuak
  én voltam az egyik aki ezt feszegettem és az emelkedő kamatok ingatlanár és mesterember konszolidáló hatásáról írtam. A közgazdasági és politikai háttér emögött az, hogy jelenleg minden országban a covid utáni visszapattantás és a halasztott keresletek realizálódása, illetve a korábbi különböző QE-k miatt, rohamosan nő az infláció. Az infláció bizonyos szintig a politikusok/ döntéshozók barátja, mert segítségével észrevétlenül lehet adósságot leépíteni, deviza árfolyamot leértékelni, így versenyképességet és adóbevételeket növelni. DE, egy bizonyos pont után már fáj, a rohanó árakat (pl. építőanyag) előbb utóbb az emberek (szavazók) észreveszik. Ezért azt kordában kell tartani. Ez a legtöbb országban most érkezett el, így itthon is. A kamatemelés az, ami ennek direkt ellenszere (csökkenti a keresletet, felértékeli a devizát, pont ellentéte mint az inflációnál írtam) folyt köv
 • abuak
  A kamatemelés hatása, hogy pl. az építettők, akik jellemzően jelentős részben hitelből finanszíroznak egy építkezést, drágábban jutnak hitelhez. Emiatt már nem minden projekt éri meg nekik. Ez főleg a felszabaduló kapacitások miatt lesz érdekes, azaz könnyebb lesz szakembert szerezni.Másrészt az ingatlanvásárlók is nehezebben és drágábban kapnak hitelt, emiatt lecsökken az ingatalok iránti kereslet, stabilizáldóik az ár.
  A kamatemelés elkezdődött. Magyarország ezzel bármennyire is szeretné (az államkötvények jó része infláció+kamatprémium kötöttek), nem teheti meg, hogy leáll, ugyanis a többi állam is elkezdett emelni (pl a csehek). Emiatt nekünk is emelni kell, ha lehet egy kicsit jobban mint a többiek, mert ez hozhatja meg az infláció megfékezését.
  Másrészt politikai szempontból itt lehet az ideje egy emelésnek, mert bár itt a választás, de ugyanakkor a gazdaság nagyon gyorsan nő foly
 • J. Bálint

  “A következő részben megnézzük, hogyan árazd be az ingatlant, illetve nézesd meg statikussal és/vagy építésszel vásárlás előtt.”

  A második fele anno kimaradt a cikkből, ha jól emlékszem, pedig jó lenne arról is egy cikk – meg persze kontaktok a kommentek között is, hogy ne mindenki ugyanazt az egy ember próbálja levadászni 😀


  Hiába építtette valaki saját magának, ha nem ért hozzá, az építő bandán múlik a végeredmény. Max az lehetne garancia, ha az építtető építette saját magának, de az gondolom ritka mint a fehér holló.


  “ha beleteszi az ember az erőfeszítést a megfelelő ingatlan megtalálásába”

  Nem újépítésűre is tudsz tippeket modani, hogy mit érdemes? Köszi előre is!


  Véletlenül nem az ikerházra gondoltál?

 • abuak
  Viszont jövőre 5,1%-kal a gazdaság az idei 7,6% után (by IMF). Ha növelik a kamatot, az visszafogja a gazdaságot, de ekkora mértékné jövőre a 4,8% is jól fog hangzani mondjuk egy 3-5% közötti kamatszint mellett.
  Az előzőek miatt (főleg infláció, konkurensek kamat emelései) várható itthon is kamat emelés, kordában tartott infláció és konszolidálódó (nem csökkenő, de nem is emelkedő) ingatlanárak és felszabaduló építőipari kapacitás.
 • Szabolcs
  “hajdujj
  2021-10-21 at 09:52
  Én pont azzal rendelkezem, amit mindenki hiányol.”

  aglo, sorházi 2 szobásat hiányolnak a népek? két kocsibeállóval?
  Kinek kell olyan? Lehet, hogy sok nincs belőle, de miért is lenne?
  Ez tipikus fiatal pár első lakás. általában az az elvárás, hogy ez bent legyen a buli közelében, de min. jó tömegközlekedéssel. 🙂

 • hajdujj
  Szabolcs,
  Amit mindenki hiányol, az a dokumentált építési folyamat. Sajnálom, ha félreérthető voltam.
 • SID
  Kíváncsi lennék a véleményekre, hasonló cipőben járunk. A különbségek: kicsit kevesebb havi bevétel, de több “önerő”, illetve bizonytalan a hosszú távú budapesti élet.
  Ez utóbbi talán annyira nem is változtat semmin, mert a fővárosban egy lakás soha sem rossz dolog. Ha meg éppen nem ott él az ember, és eladni nem akarja, mert kicsit megzuhant az ingatlanpiac, akkor ki lehet esetleg adni, és máshol bérelni, vagy ilyesmi.
  Konkrétan a vásárlásról: kizárólag akkor lennék hajlandó a mostani árakon valamit is venni, ha száz százalékig biztos lennék abban, hogy az elkövetkezendő 1-3 évben nem lesz semmilyen korrekció.
  Legyünk őszinték: 50 millióért a panel, az minden, csak nem jó (mármint annak, aki veszi). Ez kb. olyan, mintha most szükséged lenne autóra, és tudsz venni trabant 601-et 3,5 millióért…
 • nkrisz308
  Mi hat éve építjük férjemmel, fiammal, munkamellett a házunkat Ürömön. Ha most kezdenénk nem fognánk bele. Mivel a férjem nem építési szakember, így mindennek utána néz. A műszaki ellenőrünk és a többi szakember megdícsért minket. (pl. az ácsunk a tetőszigetelést le akarta fényképezni, merrt ő ilyen szépen nem rakja fel). Az áram esetében a felelős műszaki vezető azt mondrta, hogy a padló alatti szigetelést – úgy ahogy mi raktuk le -eddig sehol sem látta ilyen szépen lerakni stb. Szóval nem jöttek a szakemberek így magunknak kellett sok mindent elvégezni. (pl. lábazati szigetelés lerakása 1 méter mélyen, lábazati vízszigetelés felrakása, áramhoz a kábelcsatorna kialakítása stb) Rengeteg pénzt és idegességet spóroltunk meg a rengeteg munka mellett, ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a szakemberek után a hibákat nekünk kellett kijavítani.
 • Szabolcs
  hajdujj
  2021-10-21 at 15:26

  ok, így világos. kösz.

 • QTT

  ” Ez kb. olyan, mintha most szükséged lenne autóra, és tudsz venni trabant 601-et 3,5 millióért…”

  Ha a dolgok a jelenlegi irányban maradnak, akkor ez a hasonlatod nemsokára nem is lesz olyan túlzottan elrugaszkodott. 😀

 • HLK
  Vett már valaki úgy házat/lakást, hogy ilyen kömkel-szerű embert vitt magával?

  Tehát nem az a kérdés, hogy van-e olyan, akit az ellenőr megmentett X*10 millió értelmetlen elköltésétől, azt vágom, hogy sok ilyen ember van.

  Hanem az, hogy van-e megvalósult adásvétel az ilyenek után. Megnézik, a szaki megállapítja, hogy rá kell költeni X millát, de egyébként rendben van a ház, majd ezt követően sikerült megegyezni a tuajjal és létrejött az üzlet?

 • V.A.Laki
  : Szerintem kisemberkent a “vegyel hitelre lakast azonnal, amint anyagilag birod, de nagyon vigyazz arra, hogy ne vallald tul magad” aranyszabalynal nem lehet okosabbnak lenni.

  Az ok egyszeru: ha van hiteled, es tudod fizetni, es kifizeted, akkor maximum akkora veszteseged keletkezhet, amennyi benzt belenyomtal (a lakasod legfeljebb erteke 100%-at tudja elveszteni). Viszont ha nem veszel es varsz, az arnovekedesbol adodo vesztesegnek nincs felso limitje!!! Lasd azokat, akik 2013 ota varnak a korrekciora. Itt maximum annyira lehet okos az ember, hogy vedekezik a nagyobb rossz ellen.

  A szemelyes velemenyem pedig az, hogy az ingatlanpiac nem az a kartyaasztal, ahova erdemes leulni. Egyik oldalon ott a befektetok rengeteg tokevel es esszel, a masik oldalon ott a kormanyzati elenkito es mentocsomagok es moratoriumok. Es soha nem a kishalnak all a zaszlo.

 • Családfő
  J. Bálint,

  Nagy mágiát nem tudok ígérni, az összeszedettség és fókuszálás a lényeg. Nem újépítésűre csak egy példám van.

  Először is tökéletesen tisztában kell lenni, hogy mit keres az ember, és milyen területen hajlandó és mennyi kompromisszumra. Mindezt nem szóban, hanem leírva magának, és párjával (ha aktuális) alaposan átbeszélve: az ingatlantól elvárt összes kritérium (külső, belső) és azok fontossága, súlyokkal. Hiszen tökéletes ingatlan nem lesz, de az előre meghatározott kritériumok alapján objektíven lehet majd dönteni, az embert nem viszi el egy esetleges izgalom rossz irányba. (Újra is igaz!) Ezek alapján az ingatlanok nagy része ki fog esni az internetes vagy telefonos szűrőn. Ezután nekünk bevált a környék és az ingatlan személyes körbejárása, ezzel is tipikusan kiesik pár jelölt. A maradék kevésre jöhet a személyes megtekintés, így látjuk a belsőt és az eladót. (folyt)