Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért.

Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB a kamatdöntő ülésén tovább fog-e töketlenkedni a fél százalékpontos kamatemelésekkel vagy végre értelmes módon fogja-e emelni a kamatokat.

2003-ban és 2008-ban is 3 százalékponttal emelték az alapkamatot egyszerre, sikerült is megmenteni a forintot.

Most meg már annak szurkolhatunk, hogy vajon megáll-e az euró 410 forint alatt.

Ezúton is gratulálok minden döntéshozónak, akiknek soha el nem múló érdemük van ebben a tragikus pénzromlásban. Sok év kemény munkája van benne, de végre beért a gyümölcse, a forint lett a második leggyengébb deviza a török líra után egész Európában az elmúlt években.

Magyar euró?

Share

161 hozzászólás

 • Gunnerwatter
  A minta hajaz Argentínára. Nem érdek megállítani a forint esését, mert így olcsóbban lehet majd mindent is felvásárolni.
  8 évük van minderre.
  Olcsó összeszerelő üzem vagyunk, csak akkor jönnek ide a cégek ha olcsó a munkaerő.
  Oktatás kivégezve, ez majd központosított digitális lesz, a teremben elegendőek lesznek a felügyelő tanárok. Ezt már készíti elő az egyik nagy informatikai cég. Ezért nem érdek a pedagógusok sorainak rendezése. Az informatikai cégnek fognak fizetni, nem a tanároknak.

  Ezt az országot kivégezték, és a publikum tapsol hozzá.

  Egy ideje nézelődünk már, hátha találunk egy ennél normálisabb országot.

 • Gary
  @gépészmérnök:
  Bár csak az lenne a baj, hogy nem támogatják! Én már ennek nagyon örülnék.
  Itt konkrétan ellenérdekelt vagy abban, hogy vállalkozz. Bige László felépített a rendszerváltás romjaiból egy jól működő magyar ipari komplexumot, nézd meg vele mi lett. (Javaslom a vágatlan partizán interjú meghallgatását spotify-on.) Több hasonló sztorit hallani kisebbekről, akiknek nincs meg az erejük/lehetőségük ellenállni. Most komolyan elkezdenél vállalkozni azzal a folyamatos félelemmel, hogy mikor jelentkezik be a helyi NER-nagyágyú osztozkodni? Akkor már inkább a dolgozok multinál.

  @Márton Tamás:
  Nem bántásból, de már 50 forinttal ezelőtt is túl egyértelműen látszott az irány.

 • Pistu
  Mi van akkor ha szlovák munkaerő kölcsönző cég foglalkoztat magyar munkavállalót magyar cégnél? Akkor mehet minden euróban?
 • Gary
  neville:
  A helyzet felettébb érdekes.
  Mindenesetre gondold végig a peremfeltételeket:
  1) Ha egy Putyin-féle ember megkapja, amit akar, nem akadályozza abban, hogy legközelebb még többet akarjon.
  2 ) Ha nem tapasztal ellenállást, vérszemet kap. (Ez egyébként jelentős részben az oka annak, hogy a helyzet idáig fajult.)
  3) A nyílt fegyveres konfrontáció a NATO-val nem pálya, mert atomháborúvá eszkalálódhat és akkor vége a világnak. (Illetve harcolni se szívesen harcolnék, legalábbis személy szerint.)
  4) Marad a gazdaságuk megroppantása.

  Drága nekünk is? Kétségtelenül. Van jobb megoldás? Még nem hallottam. (Megoldást kérdeztem és nem tüneti kezelést, hiába lenne most olcsó olajunk ha 5 év múlva ránk jelenti be az igényét.) Amellett nem feltétlenül rossz dolog egy energiaársokk, mert hatékonyságnövekedésre ösztönöz, és az velünk marad. Ilyen helyzetben bomlasztani nem bocsánatos bűn.

 • Nostradamus
  Remélem olvassák fent ezeket hsz-eket és kiosztanak egy két állást… Mindenki mindent tudott előre.
 • SharkRider
  A vezeto allasu munkavallalonak mi a definicioja? Muszakvezeto is benne van vagy csak board?
 • HPPapa
  Eközben a Felséges Úr: “Milyen jó, hogy korábban a magyar kormány kimentette a családokat a devizahitelekből, különben most megnézhetnék magukat a magyar családok a 404 forintos euróval.”
 • Gary
  @racionális cselekvés:
  Hitler 1938-ban megkapta Csehszlovákiát, lenyugodott, aztán mindenki boldogan… oh wait, nem úgy végződött a történet.
  Amíg Putyin támad, addig milyen békére van szerinted lehetőség, most komolyan?
  “Az oroszok meg röhögnek a markukban” – ahhoz képest többször kérték már, hogy ne legyenek szankcionálva. Kíváncsi vagyok arra is, hogy az energiahordozótermelésük és a mezőgazdaságuk meddig működik nyugati alkatrészek nélkül.
  “Egyik szankció se lehet érdeke egyik európai állampolgárnak se” – Putyint nem megállítani inkább érdekünk? (Szerinted ha most Ukrajnát ingyen megkapná, mennyi idő múlva jelentené be az igényét ránk mint az egykori keleti blokk részére?) A nyílt katonai konfrontáció inkább érdekünk? Más lehetőség nincs!
  “tönkretéve ezzel sok millió ember életét” – ez csak pénz, abból lesz másik. A tragédia ott kezdődik, amikor az egészségedet v valakidet elvesztes
 • Belavoltam
  Par honapja azt josoltam, “menni fog, elerjuk a 400-at, megcsinaljuk, barataim!”. Es lon. Vajon szurokoljak az 500 Ft = 1 EUR arfolyamnak is, vagy az mar azert tulzas?
 • Gary

  Menni fog az szurkolás nélkül is 😉
 • KommentElek
  Vastag bőr van a miniszterelnök úr arcán.
  24.hu/belfold/2022/06/27/orban-viktor-azonnali-kerdesek/
  “Milyen jó, hogy korábban a magyar kormány kimentette a családokat a devizahitelekből, különben most megnézhetnék magukat a magyar családok a 404 forintos euróval. – mondta a miniszterelnök, aki szerint büszkék lehetnek az árfolyammal kapcsolatos erőfeszítésekre.”

  45%-ot gyenült a forint 2010-hez képest és még büszkék is rá.

 • V.A.Laki
  +1 ahhoz, hogy az MNB-ben nincs eleg kakao ennek a megfekezesere. Tudjuk a Jurassic Parkbol, hogy a termeszet utat tor maganak, es ebben most a NER-t iranyito emberek alaptermeszete fog utat torni.

  Szerintem ez az 5.9%-os szint mar kozel van ahhoz, amit meg trukkok szazaival (arstop, kamatstop, moratorium, benzinarsapka, telen nyaron mindenki sapkaba jar, stb.) ki tudnak hazudni es fenn tudnak tartani ideig-oraig, boszen bizva, hogy hamarosan mas szelek kezdenek el fujni. De nem hiszem, hogy egy 10-15%-os alapkamatot ki birnanak tartani akarcsak kozeptavon is. Az idiota es ertelmetlen fogyasztasturbozasra epulo NER gazdasag es az imadoi nem lesznek hirtelen takarekosak, racionalisak es vonzoak a vilagpiacon egy alapvetoen ellenseges kornyezetben, csak azert, mert az MNB felemeli a lecet, hogy gyerekek, mostantol majd ezt ugorjatok meg. Tippem szerint az a lec lenn fog maradni.

 • untermensch4
  Gabona- és nyersanyagexportőr Oroszország és Ukrajna is. Ha ez két külön ország akkor a vevőknek jó hogy versenyeznek a piacon, ha egy ország akkor nincs verseny… a gabonán kívül mi minden mást tekintve vevők vagyunk. Az egyetlen “racionalitás” hogy vlagyimir vmivel zsarolni tudja viktort, aki próbál manőverezni nyugdíjig…
 • GinTonic
  Hogy mennyi sötét ember van, aki semmit nem ért a gazdasághoz!
  Csak a gyengébbek kedvéért: a folyamatosan gyengülő forint okozza részben az inflációt. A tartós cikkek (tv. telefon, autó, stb.) és az üzemanyag árát is befolyásolja a forint, a hazai forgalmazó teljesen máshogy árazna 360-as, stabil árfolyamnál, mint a jelenlegi 400-nál, ráadásul mivel fokozódik a gyengülés, ezért ez a várakozásába is beépül és ha megteheti inkább már 410-420-al tervez, áraz és ez az igazi probléma. Sok vállalat pont emiatt panaszkodik, ami nehezíti az üzleti tervezést. A hazai infláció pedig csak azért van jelenleg kicsivel 10% felett, mert ársapka van az üzemanyagon, anélkül 15-17% lenne, mint Csehországban.
  A gyenge forint ráadásul már a jegybank hitelességét is kikezdi, nem hiszik el neki, hogy tényleg védeni akarja a forintot, pedig érdeke lenne, mert fékezhetné az inflációt.
 • tip
  Mtv. és devizás fizu: meg kell állapodni Ft fizuban és egy árfolyamfüggő negyedéves bónuszban. Haladó versenyzőknek van ‘munkaeszköz’ kerete is a bónusz terhére – néha sajnos be-becsúszik egy privát költés. Így ad egy alkalmazottnak is vállalkozó-szerű majdnemmindentelszámolunk privilégiumot a jófej munkaadó.
 • -nb-
  Azoknak, akik szerint Putinnak mindent is od kell adni, mert akkor lesz gáz vagymi:
  Vladimir már bejelentette igényét a volt Varsói Szerződés / KGST területére, lehet utánanézni a háború kitörése környékén.
  Úgy látszik, hogy a történelmi emlékezetet simán fölülírja a 480-as benzinár, sajnos
 • GinTonic
  És még valami: mivel a forintot nem önállóan kezelik, hanem egy régió részeként a befektetők, ezért fontos az összehasonlítás a hasonlóan likvid devizákkal, a cseh koronával és a lengyel zlotyval. Az elmúlt pár hónapban egyértelműen elvált a forint a másik két devizától, és miközben a magyar irányadó kamat magasabb, mint a másik két országé, ezért egyértelműen a hazai gazdaságpolitika okolható a gyenge forintért, úgy mint magas hiány, romló külker, fizetési mérleg, melyet jelentős részben az év eleji lakossági pénzszórás is megdob, és ezt most brutális különadókkal akar vsszaszedni a hiány. Ezen kívül az EU-val való folyamatos viták, jogállamisági problémák és ennek következtében elmaradó uniós pénzek is ebbe a körbe sorolhatók.
 • BlaZember
  Nemhogy nem az ukránokat kéne támogatni, hanem az oroszokat. Legyen már gyorsan vége ennek a viharnak a biliben. Be kéne küldeni a NATO-t békefenntartani és elnyomni az ukránokat, mint a csikket. Nem jó az nekik sem, hogy védik magukat egy agresszorral szemben. Az oroszok meg elcicáznak velük február óta ha hagyjuk, nem érdekük a háború gyors lezárása. MZP is inkább Putyinnak ajánlotta volna fel a magyar katonákat meghalni, lehet jobban is végez a választáson. Amúgy is, volt már egy náci ország Európában, tudjuk mi lett a vége. Ki akarja azt még egyszer? Ráadásul egy színész vezetésével. Itt komoly jogvégzett államférfiaké a terep, akik mernek vétózni egy biztonságos közegben nagy pofával, és mernek kicsik lenni, amikor kell. Stratégiai nyugalommal.

  Amúgy az USA urán importjának 16%-a jön csak az oroszoktól. Nem kell mindent beszopni, amit az origo ír.

 • Ungarische betyár
  Én nem nagyon értem, hogy mi a baj, ha gyengül a forint.
  Már jó ideje hallani, hogy mennyi ember keres milyen kevés munkával milyen sokat itt a blogon.
  Illetve ki mennyi vagyont tesz el havonta a fizuból.
  1-2 személy meg is írta milyen ” kevésnek” érzi magát.
  Persze értem mi a gond az országban.
  Azt is látom, hogy nem vezet sehova az út.
  Csak kicsit úgy érzem, hogy megy a sírás a millás fizu mellett.
  Meg a kiakadás az országra, aztán mégse indulnak tömegesen a fórumozók külföldre.
  Sőt. Ugye Miklós is most vett évek bérlése után kecót. Mo-on.
 • jami

  Hitlernél igen, Európa tétlenül nézte a lengyelek lerohanását; máig vitatkoznak, h Chamberlain csak időt akart nyerni vagy tényleg nem látta, mi van valójában.
  És Európa teljesen védtelen volt az amcsik nélkül. És most, a 2. vh kezdetétől 8 dekádnyira, megy a fujjogás, hogy jajj, az amcsik, ránk erőszakolják magukat és miattuk van háború…
 • Lord Simpleton
  tulajdonképpen már bejelentette az igényét ránk is. Egy jó ideje a ruszkik követelik a NATO csapatok kivonását Kelet-Európából és a Baltikumból. Még ha nem is vette senki komolyan a követelésüket, valós. mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790803/?lang=en&fbclid=IwAR1e94yIg69YpOZ1KtSscwFyo6DQfiaD1IMD-2trxN6bJ-TELxq_Zxryxqk
 • Www
  Gunnerwatter, komolyan így képzelik az oktatást? Mikortól?
 • Paprikajanos
  Visitaska bepakolva.
  Osszel megkapjuk az EU tamogatasokat, atvaltjuk 430-on, majd pedig visszamegyunk 370 kornyekere. Zsenliasak igazabol.. ,,de az óóóbááán..” csak gonosz lehet.
 • Cicamica
  Az elmúlt 5-6 évben romlott a forint 15%-ot, ergo ennyivel ér(t) kevesebbet. Tehát akinek volt 10 millió forint megtakarítasa a párnacihában, az csak 8,5 misit ért.
  Most meg fél év alatt romlott még 15%-ot????? Mi lesz ebből?
  Hja, bocs, elfelejtettem……, tudatos tönkretétele a gazdaságnak és az embereknek.
 • Cicamica
  , …..”Ha a cseh korona folyamatosan erősödik, a forint meg zuhan mint a kő, akkor valami hiba van itthon.”

  Itthon évek óta nagyon nagy hiba van. Az egyik legnagyobb hiba, hogy büntetlenül és felelősségre vonás nélkül fosztják ki az országot és milliárdokat tesznek zsebre az “irányítók”, miközben az emberek többsége tönkremegy. Ki van ez találva.

 • Nyugati
  399et kaptam tegnap egy euróért. Én akkor örültem, persze tudom, hogy a zországnak ez szar, de úgy néz ki, hogy itt erre van szüksége a népnek. Legalábbis a szavazatok ezt mutatják. Legalább megszorítás nem lesz csak éhínség meg fagyhalál
 • Joc

  A Mt. nevesíti, külön szerződésforma a vezetői szerződés. Jellegzetességei a fizetési minimum (talán minimálbér tízszerese) és a korlátlan felelősség. Kevesen akarnak ilyen szerződést 🙂
 • gaborr
  Érdemes lenne szerintem megkérdezni az utca emberét zavarja-e a 404-es euró? Szerintem az emberek igen jelentős része azt mondaná, hogy nem, úgysem megy külföldre.

  Igen, kicsit drágább néhány cucc, de volt nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, csok, babaváró, 30%+ béremelés az egészségügyben, a pedagógusoknál, stb. a benzin is “csak” 480, és olcsó a farhát, miért zavarná?

  Ennyit megér nekünk, hogy ilyen tökös politikusaink vannak. Irigykednek is ránk nyugaton, és mindenki minket követne, ha nem lenne a liberális sorosista meleg lobbi, és végre nemzeti kormányt tudnának választani.

 • Endre bá
  A Magyarországnak járó EU pénzek visszatartásával zsarolás a forint romlásának az oka. Ezért nem segítenek az egyéb monetáris lépések.

  Ja, nem az a baj, hogy túl sokat és túl pofátlanul lop az összes kormányközeli rokon meg haver, hanem az, hogy az Unió ezt most unta meg.

  Van egy jó hírem: leírta az Unió, min kell változtatni és már másnap itt lenne az összes pénz.

 • Blicc

  “Amennyiben mégis megtörténne, hogy a munkaszerződésben a munkabért euróban határozzák meg, akkor a munkaszerződés ezen része érvénytelen, helyette automatikusan az a szabály lép életbe, hogy a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni.

  Ebben az esetben bevett gyakorlat, hogy a munkaszerződésben külföldi pénznemben megállapított munkabért a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB-árfolyam alapján számítják át forintra, és az így megállapított összeg minősül a munkavállaló munka törvénykönyvének megfelelő, forintban megállapított munkabérének. Tehát a munkaszerződés alapbérre vonatkozó megállapodás módosításáig a munkavállaló alapbére mindig ugyanaz a forintösszeg lesz.”

  Ezek alapján nekem nem úgy tűnik, mintha lenne rá mód, max a vezetőknél..

 • Darkosia
  @Racionális cselekvés
  Volt idő, mikor meg voltam győződve róla, hogy ezek csak fizetett trollok, de sajnos azóta szomorúan már arra hajlok, hogy Magyarország jelentős részének ennyi a mentális kapacitása.
  (És lehet mondani, hogy részemről ez ad hominem érvelési hiba, de nem érdekel, mivel nem akartam érvelni. Van az a szint, ahol nem lehet.)
 • nyman
  Jelenleg forintos a fizetésem, de csak hetek kérdése és válthatok eurós megbízási díjért. Még.

  Ahogy számolom a megélhetési költségeket külföldön – 1500-1800 Euros havi lakbér, magas biztosítási költségek, 34 nap szabadság vs. 20 stb – pillanatnyilag kb. 600 Ft-os árfolyamnál kezdene billeni a hónap végén a zsebembe maradó pénznél a reláció. Persze ez most igaz, három hónap múlva kialakult árakkal már lehet, hogy nem.

  Januárban kértem fizetésemelést. Ezt a 10% körülit kb. elette már az árfolyamváltozás, infláció. Ami viszont érdekes, hogy március 1-től nálunk 60 napra növelték a felmondási időt a módosított szerződésekben. Tavaly 50% körül volt a fluktuáció, én a 21 hónapommal már veterán vagyok 🙂 Még nem látni a területemen a válságok, bár 2007-ben Írországban tavasszal sem lehetett annyira, ősszel viszont tizesével rúgtak ki embereket.

 • Copywriter
  Bas.d meg. Hamarosan át kell váltanom a forintomat, hogy az osztrák bevándorlási hivatalnak prezentáljam a megtakarításom euróban. Még egy utolsó kifosztás a g.ci Orbántól és az agyhalott szavazóitól. Nem fogom elfelejteni, köszi!
 • Alfa
  cselekves:
  Köszi hogy be tudtad idézni hibátlanul az orosz propagandát.
  Kár hogy hazugság. Egyetlen módja van az orosz katonai hódítás megállításának, a teljes körű ellenállás.
  Terroristákkal nem tárgyalunk, diktátoroknak nem teszünk engedményeket.
  Hitler is csak ezt-azt kért, aztán világháború lett belőle.
  Habsburg Ottó már 20 éve azt mondta egy előadáson hogy a legnagyobb veszély amit Európát fenyegeti az Oroszország.
  Nem Racionális a szöveged, hanem az oroszoknak behódoló, nemzetvesztő rizsa.
 • Ádám
  Nem az euro drága hanem a pofátok nagy. 😀
 • beetle
  Mindegy, mert a vármegyékkel együtt a pengő is visszajön, tekintetes fórum-urak.
 • Jani a hegyről
  “Most komolyan elkezdenél vállalkozni azzal a folyamatos félelemmel, hogy mikor jelentkezik be a helyi NER-nagyágyú osztozkodni?”

  Én is így vagyok, csak a bankokkal. Bármikor eltűnhet a számlád (lásd Sberbank, visszakapsz pár hét múlva 40 millió forintot), bármikor kamatot emelhetnek, 8-10 év után fogják jóváírni (lásd devizahitelek), hogy ki mit ír a könyvébe, senki sem tudja (lásd QUAESTOR vs MNB, kockás füzetbe könyveltek, MNB-nek nem tűnt fel 10 évig). Szeintem a bankok/pénzügyi szolgáltatók nagyobb rizikó, mint a NER (az én szintemen, egy max 100 emberes cég, 2-3 milliárd HUF forgalom – max idáig tudnék eljutni 15-20 év alatt).

 • kulup
  “A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak”
  „A forint gyengítésével tulajdonképpen ellopják a pénzt az emberek zsebéből, mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér.”

  Lehet találgatni ki mondta és mikor.

 • tumpara
  @Racionális cselekvés
  Igazából most belemehetnénk, hogy Te konkrétan mivel sürgetnéd a békét egy olyan agresszorral szemben, aki simán felrúgta a békét garantáló egyezményt (szóval sok sikert a következőhöz), de belefáradtam, úgyhogy csak egyet mondok: Ne nézz fel!
 • Incognito

  Már megtették. Mielőtt a háború kitört, Putyin arról akart alkudozni Bidennel, hogy állítsák vissza az 1997-es NATO határokat. Magyarország, Lengyelország és Csehország csak 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz.
 • csizkek
  ²De majd kivetünk extraadókat a még meglátjuk kikre is, hogy jobb legyen a helyzet. Aztán majd az azzal okozott inflációt egy újabb csoportra kivetett adókkal, aztán egyszercsak elfogy az ötlet. Ami most történik, az már nem a fidesz tudatos árfolyamgyengítő politikája, hanem a büntetés érte. Ők már csak nem mernek durván belenyúlni, hanem stratégiai nyugalommal kapkodnak.

  Sajnos a folyamat, ami történik most nálunk már dokumentált, nem itt kell kitalálni.”

  Tomoren velosen, ez tortenik:) ki tudja hol a vege. Zsiday szerint ez az “utolso fazis” a torok ut elott..

 • csizkek
  “MNB felemeli a lecet, hogy gyerekek, mostantol majd ezt ugorjatok meg. Tippem szerint az a lec lenn fog maradni.”
  De akkor tenyleg jon a torok ut. exponencialisan gyorsulo deviza leertekelodes. CSak a torokok nem tudnak csak ugy egyszeruen pattanni az EU-ba. A magyarok meg igen.
  Szal meglatjuk. Szerintem ha ez jon akkor jon egy akkora crash, hogy a ner-t maga ala temeti.. BAr atlag nerhuszar azt is megkoszonne ha a ner galamb modjara fejere sz..na.
 • csizkek
  “Én nem nagyon értem, hogy mi a baj, ha gyengül a forint.”

  Az, hogy innentol gyorsulva gyengul. Nezz ra a torok lirara. Mo. meg az EU tagja, ezt meg feszegetik egy kicist es hirtelen berobban a kulfoldre menetel. MAsreszrol ha a lakossag atall EUR-ra, mert a huf mar jatekpenz, akkor megnezheted magad. Nem a millio+ keresetuek. A vicc az egeszben, hogy nem az atlag nerhuszar, atlagfizetesbol problemazik ezen, pedig o fog igazan szivni.

 • untermensch4
  Én úgy vettem észre az “a bajuk a gazdagoknak” hogy nem akarnak egy latin-amerikai életformát, az ország meg láthatóan abba az irányba tart, csak kellemetlenebb a klíma és több az elbaltázott túlszabályozás.
 • csizkek
  “Osszel megkapjuk az EU tamogatasokat, atvaltjuk 430-on, majd pedig visszamegyunk 370 kornyekere. Zsenliasak igazabol.. ,,de az óóóbááán..” csak gonosz lehet.”

  Pont mint az El Salvador elnoke a Bitcoinnal..:) Az ooooban nem gonosz, megvedi a magyar embereket.:)

 • untermensch4
  Érdekes ötlet volt putyintól hogy a balti államok lépjenek ki a nato-ból… az a rész meg hogy “az oroszországgal határos nato-tagállamokból vonják ki a haderőt” külön vicces, főleg alaszkát tekintve 🙂
  Kár hogy viktorék kihagyták a történelmi lehetőséget amilyennel még a padláslesöprési miniszternek is sikerült szépen bekerülni a történelemkönyvekbe. Csak annyit kellett volna mondani február 25-én hogy “Magyarok vagyunk tehát a lengyelekkel együtt lépünk. És nincs “de”.”
 • csizkek
  “Magyarország jelentős részének ennyi a mentális kapacitása.”
  Funkcionalis analfabetizmus. nyomorszele.hvgblog.hu/2022/06/19/842-a-funkcionalis-analfabetizmus/
  L Ritok Noranak van egy nagyon jo irasa errol(is), bar itt ugye a melyszegenyseg es csaladi kulturalis oroksegek a fo ok. Marmint amit ok latnak. De ez ugyanugy ervenyes minden alacsonyabb bevetelu tarsadalmi osztalynal, ahol nincs penz vagy csaladi kulturalis tudas ennek felszamolasara. Ennyit a magyar atlagos iskolarendszerrol.

  “Kutatók ezt így definiálják: “a funkcionális analfabetizmus olyan műveltségi állapot, amelyben az írás-olvasás képességének a szintje egyre kevésbé teszi lehetővé az új információk befogadását és közlését, az új tudás megszerzését, feldolgozását és kezelését, a személyközi interakciók lebonyolítását.”
  Tavalyi becslések 16-33%-ra teszik Magyarországon a fukcionális analfabéták számát.”

 • csizkek
  “Ahogy számolom a megélhetési költségeket külföldön – 1500-1800 Euros havi lakbér, magas biztosítási költségek, 34 nap szabadság vs. 20 stb”

  A kulfold az eleg relativ es nagy terulet:) Szabirol jut eszembe. Nemetorszagban van egy kotelezo 2x nap kotelezo, de nagy cegek mind tobbet adnak. Altalaban 30 nap. Van 7-10nap egyeb munkaszuneti nap. Legtobb cegnel van automatikusan kiveheto fizetesnelkuli szabi, barmikor igenyles nelkul. Altalaban 10-20nap. Torveny biztosit extra szabikat ha koltozol, gyerek szuletik, stb.. Automatikus kulfoldi home officeok kulon biztositassal, legtobbnagy cegnel van ilyen. Nehany 10naptol 1-3 honap. JA es mindehhez jon egy ertelmesebb iskolaszuneti megoldas. 6 het nyar 12 helyett, amibol az iskolak 3-at megoldanak helyi “taborokkal”. Egyeb szunetek meg hosszabbak. De lenyegesen egyszerubb igy gyerekekkel.

 • csizkek
  “úgyhogy csak egyet mondok: Ne nézz fel!”
  Nap kommentje!:) Kizart, hogy megerti egy ner/ruszki propagandat felmondo akarki is..
 • KommentElek
  14 órakor MNB kamatdöntés.
  Lehet tippelni, hogy mit lépnek a forint zuhanásának megállítására.
  Max. 50 bázispontos kirakatemelést várok ezektől, más nem.