Újabb családtámogatások

A tegnap bejelentett családtámogatásokról további, bár továbbra sem teljes információk láttak napvilágot.

A kedvezményes kamatozású CSOK hitelt (két gyereknél 10, felette 15 millió forint) használt lakásra is fel lehet használni és eltörölték a használt lakások idejét múlt felső vásárlási határát.

Továbbra is átvállalják a született gyerekek után a lakáshitel egy részét, a második gyereknél 1 milliót, a harmadiknál (további) négymilliót, majd újabb egy-egy milliót.

A négygyerekes anyák életük végéig SZJA mentességben részesülnek.

Legalább háromgyerekes családok új autó vásárlása esetén, ha az legalább hétszemélyes, 2,5 millió forintot kapnak. (Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély. Az, hogy abban jobban elférnek a csomagok és a nagymama is, meg hogy szűk az ötszemélyes, elég sovány magyarázat.)

A legfurcsább rendelkezés, hogy a negyven év alatti, első házasságban élő nők legalább három év munkaviszony után a következő három évben 10 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel akármire, aminek a törlesztését gyerekszülés esetén három évre felfüggesztik és a második gyerek esetén 30%-át, harmadik gyerek esetén teljesen elengedik. Hogy ennek mi az értelme, vagy mire gondoltak, nem tudom.

Jutalom, ha szül az asszony? Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta? 10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint. Van olyan bolond, aki nem veszi fel? Ha nem lesz gyerek, akkor is nyersz rajta 20 év alatt 8 ezer forint híján 9 millió forintot.

Mi lehet a cél? Vajon hányan fogják felvenni, elverni, elválni és vakarni a fejüket, hogy miből fizessék vissza? Hányan fognak csak ezért házasodni, főleg olyanok, akik soha nem láttak még ennyi pénzt és esélyük sincs, hogy máshonnan valaha is akármennyi hitelt kapjanak.

Update: Mára már módosult is a dolog, csak az új gyereket vállaló nőknek jár. Most már a fenti linken is az új feltételek vannak fent.

Update 2: Ma még újabb változtatást ismerhettünk meg, most már azt is kitalálták, hogy 5 éven belül szülni kell annak, aki felveszi a hitelt, egyébként kamatot fizet. Gondolom elolvasták a sok cikket arról, milyen aranybánya is ez az ingyenhitel bárkinek. Ezen túl lesz hitelbírálat is. 10 milliós szabad felhasználású személyi kölcsönt úgy nagyjából 2-3 milliós havi fizetésre adnak a bankok….

Várjuk az újabb és újabb “pontosításokat”. Bár jó lenne először valamit kitalálni, átgondolni, hatástanulmányt végezni, fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni, előre “pontosítani” és csak utána előállni vele. De majd talán legközelebb.

Update 3: most az is úgy tűnik, a hitelelengedésnél nem fog számítani a már meglévő gyerekek száma. Nem lehetett volna kihirdetés előtt leülni és átgondolni? Lassan már ugyanaz, mint a CSOK esetén, hónapokon át toldozták-foldozták az ötleteket.

Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz, elengedik, addig is 2% a kamata, ennél többet kapsz rá az Államkincstárnál. Igényeljétek a 10 milliót, de ne ebből vegyetek lakást, hanem CSOK hitelből, mert abból is elengednek akár 5 milliót is, ha lesz három gyerek. Minden pénzt pedig tegyetek be prémium magyar állampapírba, a kamatkülönbség nettó haszon. Ha nem lesz gyerek, akkor csak a kamatnyereség a tiéd, ha lesz, akkor további akár 15 millió plusz a diákhitel is elengedésre kerül.

Ennyit lehet tudni eddig a tegnap bejelentett támogatásokról. Legalább annyira tűnik átgondoltnak, mint a CSOK annak idején, amit utána még fél évvel is folyamatosan reszelgettek, mire nagyjából jó lett. Majd meglátjuk, mi lesz a vége.

Share

346 hozzászólás

 • jami
  Kiszámoló, azokban a számokban benne vannak pl. a kivándorolt magyarok, lengyelek, egyebek.

  Engem a 4. gyerektől nem egy kocsicsere tart vissza és még az SZJA kedvezmény sem hozta meg a kedvem, hálátlan vagyok, tudom 😀

  Viszont, ha fiatalabbak lennénk, akkor lenne 4 gyerekünk, mindenféle támogatás nélkül is.

  A fenti pontok azoknak jók, akik eleve nagy családot akarnak és már egy építkezés közepén vannak, már átmentek a hitelbírálaton; egyben a csaj 40 év alatti. A 10m hozomány jelentős részét én betenném állampapírba, kevésből berendezés és jöhetnek a gyerekek.

  Na, az ilyen párok vannak kevesen.

 • Anonimus1
  Miklós, ennyire ők sem lehetnek hülyék, hogy már meglévő házasságokra is odaadják a 10 millió hitelt. (2011-es népszámlálás szerint) kb 500 000 házas nő van 40 év alatt, 80%-uk korábban hajadon, az 4000 milliárd forint (kamata).
  Máshogy: az a GDP 10%-a… megint máshogy, a most fennáló lakáscélú hitelek összesen 3139 milliárd forint…
  ezt még ők sem tudják kiköhögni… vagy ha igen, nem tudom, mit fog szolni hozzá a gazdaság… jó a pénz, de ennyi nem, ha ezt mindenki felveszi, az egész ország elég nagy szarban lesz pár éven belül, mert a fél társaság nem fogja tudni törleszteni.
  Más kérdés, hogy ez nem felmenő rendszerben is kb 320 milliárd forint évente a piacra.
 • Lala
  Az említett Svéd, Francia stb példa esetében annyi hiányzik a teljes képhez, hogy a bevándorló családokban születik sok gyerek. Az első körös bevándorlók meg a leszármazottaik azok, akik sok gyereket vállalnak. Teljesen más lenne a statisztika ha a tősgyökeres svéd, francia, dán stb emberek körében néznék meg, igaz a liberalizmus miatt lehetséges, hogy nem lehet ilyen statisztikát gyűjteni.
  Az autókkal kapcsolatban igazad van, ez egy átgondolatlan törvény. 4 gyerekes családot nem ismerek közelebbről, de 3 gyerekes van pár és a többség, mint mi is, 2 gyerekes. Már nálunk is nagyon ritka, hogy 4-en mennénk egyszerre és ha mégis, akkor tipikusan rövid utakra, bevásárlás.
  Egy nagy családnál megoldás lehetne egy rugalmasabb autó kölcsönző rendszer, akár abba be is szállhatna a kurmány. Adnának egy kisbuszt például havonta pár napra vagy a nyaralásra és meg is lenne oldva a dolog.
 • Tevejoci
  Franciaország 1,96, Németország 1,5, Egyesült Királyság 1,8, Svédország 1,85, Norvégia 1,72, Dánia 1,72 Belgium 1,7 Hollandia 1,66″”

  😀
  Svedorszagon rohogok a leginkabb. Mohamedson,es Mustafasonek rajta vannak az ugyon.:DDD

 • jami

  De, tapasztalatból mondom, hogy belefér az. A gyerekülésekből elég széles választék van, én addig próbálgattam a kocsiba az üléseket, amíg találtam 3 beférőt, pedig még belső övesek kellettek.
 • Kiszamolo
  Biztos voltam benne, hogy nem kell egy percet se várni az első migránsozós hozzászólásig.

  A muzulmán lakosság aránya arrafelé 2-6%, a legdurvább Franciaországban, 8%, egy ott született muzulmán nő 2,2 gyereket szül átlagban. Ezek a valós számok.

  Ennyit az agymosásról, szerintem lapozzunk. Aki nem bukott meg matekból, ki tudja számolni, mennyit számítanak a statisztikákban.

 • bva
  A családok támogatása rendben is lenne, de így? Szerintem nagyon diszkriminatív. Ez megint nem a tudatos pénzügyi gondolkodásra ösztönöz. Szüljél aztán az állam majd ad egy csomó pénzt. Vagy nem. Ha “jó tempóban szülnek” a nők és ki tudják maxolni a támogatást akkor ez a magyar átlagnettó kb. 100x-osa ajándékba. 250k -> 25M
 • dithh
  Na most én 39 éves, már 3gyerekes nő vagyok, 12 éve házas ( első házasság és úgy tervezem, hogy az egyetlen is, a gyerekeim apjával ). Nyáron kezdünk építkezni.
  Akkor ugye felvehetek a 10 millió CSOKot, ahhoz 15 millió kedvezményes hitelt + 10 millió kedvezményes hitelt. De mivel már megvan a 3 gyerek, ebből 1 fillért sem kell visszafizetnem, ráadásul a 15 millából még 5öt elengednek???? Vagy most akkor ezt nem jól értelmezem? Ha így maradna még 3 hónapig, amikor is nekilendülünk a hitelfelvételnek, nagyon tuti lenne!!!
 • gaborr
  4 gyerek után melyik anya fog dolgozni? 4 gyereket megszülni mondjuk 1-1 év kihagyással is 7 év. Mire felnő a legkisebb gyerek is 18 év, 25 év elment az életéből, feltételezve, hogy nem 18 évesen szüli az első gyereket, keres munkát még 2 év legalább. Kap SZJA mentességet (15% kedvezményt, ugye nem csak SZJA-t kell fizetni, a fizetést bőven megterhelik egyéb dolgokkal is) a maradék 13-20 évre, mikor alig lehet 40 évesen már munkát találni, olyannak aki ennyi időt otthon volt, kb lehetetlen normális melót találni. Szerintem ez a nesze semmi fogd meg jól.

  Az összes hitelnek meg a röghöz kötés a lényege,mivel nem csak az a probléma, hogy kevés gyerek születik,hanem az is, hogy gyerekkel együtt is elköltöznek. Azt gondolják, hogyha ott a hitel a nyakuk felett, akkor nem fognak.

  Tipikus esete az vagyonok miatt elszállt embernek, akik azt gondolják pénzért bármi megvehető. Hányni tudok tőle.

 • ditta
  “Németország nyugati tartományaiban a hat éven aluliak 42%-a migrációs hátterűnek számít.”

  szegedma.hu/2018/10/nepessegcsere-nemetorszagban-nyugaton-a-6-even-aluliak-42-a-migransgyerek

 • jami
  A k-európaik is dobják.

  Egy 7 személyes kocsival nekem pl. az a bajom, hogy baromi nagy a napi használathoz, vezesse, akinek két anyja van.

 • jami
  De, a szöveg szerint már házas nő is megkapja, csak ha már van gyerek, az nem számít bele az kedvezményes elengedési darabszámba (kiv., ha 2019. júl. 1. után születik).
 • Bobek
  Sziasztok. A külföldi munkaviszony is beleszámìt a 3 éves előirt munkaviszonyba.
 • Biztosítási ügynök
  Érdekes és nagy téma, megér szerintem szinte pontonként külön posztot…

  Egy biztos: A gyermekvállalás egyszerre közügy (össztársadalmi érdek) és magánügy…
  Azt gondolom, hogy egy döntés jóságáról jó mérce, hogy megvizsgáljuk, milyen következménye lenne annak, ha mindenki így tenne: Ha minden nő szül 2+ gyereket, akkor abból legrosszabb esetben kis népesség-szaporulat (Túlnépesedés?) lesz, míg ha senki nem vállal gyereket, akkor néhány évtized múlva “meddő” vita lenne.
  Furcsa látni, hogy néhány évtizeddel ezelőttig ezek a kérdések szerintem fel sem merültek, most pedig a nagy szabadság korában demográfiai összeomlás lesz.
  Pedig soha nem volt még ennyire “kiszámítható-biztonságos” környezet körülöttünk. Csak hát közben jobban inflálódott az elvárásunk, mint a valóság. (Ez az életszínvonal-infláció egy érdekes vetülete, itt most természetesnek vesszük, hogy nincs háború, éhezés, stb…)

 • Garbo

  A nyaralás a Bahamákon is valid választás, ugyanis a szülés lehetősége és nem kötelezettsége egy nőnek, ugyebár ezzel te is egyetértesz.

  Az akart gyerekek azonban meg tudnak születni egy kiegyensúlyozott és kiszámítható környezetben, erre vannak kutatások dögivel.

 • jami
  Nekem az tetszik, hogy a csajnak első házasság legyen. Szóval nix ugri-bugri, ha hozzáment, maradjon. Az mindegy, hogy pasinak hányadik 😉
 • Tevejoci

  Csak annak a statisztikanak hiszek…

  Persze 2-6 szazalek.. Annyi esetleg nalunk lehet (gyakorlatilag eszrevehetetlen). Kint pedig van mikor tobb percet kell setalni,hogy az elso feher embert meglasd.

 • combo
  Na, nálunk nemsokára érkezik az első gyerek (kopp-kopp). Ez a vasárnapi volt első Orbán-beszéd, amit egy kicsit vártam. Hátha kevesebb másodállást kell majd vállalnom az egyetemi állásom mellé…

  Nos, eléggé elszomorodtam…

  Hint a politikusoknak: A 3 gyerek is 1 gyerekkel kezdődik (vagy ikrekkel :D).

 • Garbo

  Nem tudom, feltűnt-e neked, de a magyar korménynak 3 megmozdulása van a nők, azaz az ország lakosságának fele felé:
  1, “Nőügyekkel nem foglalkozom”.
  2, OV. nők napján a Parlamentben lement a konyhára nőket keresve és adott egy szál gazt a kézilányoknak meg a szakácsnőknek, mint az ország miniszterelnöke.
  3, Szülésre ösztönző pénzek és propaganda.

  Nem az a dolgom, hogy örüljek, amiért a szülés nem kötelező (még jó), vagy tiltakozásul ne vegyem igénybe. Az a dolgom, hogy felemeljem a szavam ez ellen az agyrém ellen, ui. nem alamizsna, segély és juttatásosztás a kormányzat dolga, hanem egy működő ország teremtése, ahonnan nem menekül, aki él és mozog. És ahol nem csak tenyészkancaként jöhet számításba az állampolgárok fele, kizárólag.

  A család alapítása egy választása az adott párnak, a sok közül. Egy nőnek pedig nem a kizárólag értékelhető és értelmezhető szerepe.

 • Kamatoskamat
  Francia 1.96 vs 2.2 ott született muszlim, pont ez igazolja, hogy leszaporodjak az őshonos népet
 • Garbo

  Nagyanyáidnak nem volt fele annyi választása sem, mint a mai embereknek, ne komolytalankodjunk már.
  Miklósnak van igaza: érjük el, hogy több magyar gyerek szülessen Vas megyében, mint Londonban.
  Ne pedig megvegyük a méheket …
  Ugyanis gyereket vállalni lehetőség, nem kötelesség. Akik vállalni akarnak, tehessék nyugalomban, akik nem, azok nem.
  Mindezért kizárólag a nőket köpködni, hogy kell nekik ájfón meg nyaralás, ahelyett, hogy lebabáznának … nevetséges. Ha neked kell ájfón meg nyaralás, akkor a mindenkori csajodnak is. Ugye, nem azt akarod mondani, hogy a nő elégedjen meg azzal, ami nagyanyádnak volt 1937-ben, csak azért, mert nő? 😀
 • Sacc
  Ha így lesz, akkor nem robban fel az autópiac:
  “Novák szerint az is akadálya a gyermekvállalásnak, hogy nem fér be 4 gyerek egy autóba – ezért ezután a negyedik gyereket vállalók 2,5 millió forintos támogatásban részesülnek majd, amelyet autóvásárlásra fordíthatnak.” /Pénzcentrum/

  Egyébként a cikkben szereplő rejtély megoldására a rávezető kérdés: Ki próbált már meg 3 gyerekülést a hátsó ülésekre betenni?

 • Kiszamolo
  kamatoskamat, na és?
 • Kiszamolo
  Tevejoci, mert te olyan sokat sétálgatsz francia falvakban, hogy te aztán tudod.
 • Meister
  “Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély.”

  2 ok miatt: egyik, hogy elférjenek a gyerekülések, másik, hogy vállaljanak +1 gyereket, mert azt találták, hogy sok 3 gyerekes család az autójuk mérete miatt nem vállal több gyermeket.

 • Kiszamolo
  Ditta, az a cikk, aminek már a cikkében benne van az, hogy “migránsgyerek”, nem lehet más, mint egy végtelenül ostoba és hazug uszító szemét.

  Olvasgasd az Unió statisztikai hivatalának a weboldalát, ha a tények érdekelnek és nem a hazugság.

 • Garbo

  Azért lássuk be, hogy az őslakos kifejezés csak addig értelmezhető történelmileg a kedved szerint, ha csak addig megyünk vissza az időben, ami a magadfajtáknak kényelmes. A Kárpát-medence a magyarok ideérkezése előtt is lakott volt, jócskán. Nem, nem magyarokkal, úgyhogy ezt hagyjuk.

  Amúgy csak számomra egyértelmű, hogy ez az egész bejelentés porhintés? Rögtön nem beszél senki a korrupciós ügyekről. Ennyi volt a cél.

 • Kiszamolo
  Mostantól törlök minden migránsozós hozzászólást, akinek ilyen ingere van, máshol írja ki magából, mi köszönjük, nem kérünk belőle. Elég helyről árad ez a szenny, itt nem kellene. Köszönöm a megértést.
 • Garbo

  Ja, és ez nagy baj … néha egész kontinenseken így van ez! Nem látsz “fehér embert percekig”.

  Sőt, van párszázezer magyar migráns is a kontinensen … de semmi baj, azok “fehér emberek”.

  Jézusom, Miklós, ez komoly, hogy ez maradhat?

 • Akroanna
  A 4 millió meglévő lakáshitelre szóló tőke elengedés azoknak is szól, akiknek pl. idén májusban lesz meg a harmadik gyerek? Vagy az már nem is érték nekik, csak ha július után születik meg?
 • kumper
  szerintem hülye aki nem veszi igénybe. mi mindenképpen igénybe vesszük, ez az évszázad üzlete, szerintem 10 millióért majd vesszünk 5 éves állampapírt, melynek kamata fedezi majdnem a törlesztőrészletet. ez egy jó döntés volt.
 • Gábor
  Azért nem tartom jónak az ilyen típusú megoldásokat, mert miért kap ugyanakkora támogatást az a család anya aki havi 1millót keresés és ugyanakkorát az aki csak 120ezret. A gyerek / bér viszonyát is figyelembe kellene venni.

  Tudom, magánügy, de én aki nem találtam társat akivel családot alapíthattam volna, ugyan már, miért esek el mindentől. lassan oda jutunk, hogy jobb ha felkötöm magam, csak azért mert nem sikerült a család alapítás., de az adom azért kell fűre – fára.

  (kiszámoló, köszönöm a felvilágosítást)

 • jami
  Az egész csomagtól baromi nagy káosz lesz az ingatlanpiacon és mindenki utálja majd a nem szülő nőket, a szülő nőket főként, mert nekik könnyű: “csak” szülni kell és dől a lé.
  Kíváncsi vagyok, hány vagyonmegosztásnál jön majd, hogy de a nőnek csak férjhez kellett menni, meg szülni…
  És hány mozaikcsaládban lesz vád, hogy én fizetem a gyerektartást, neki meg hozomány, meg SZJA kedvezmény…
 • sziauram
  Novák Katalin: “A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba.” 🙂
 • Norberto
  Miklós, az, hogy a 10 milliós hitelen gyerek nem születés esetén is 8 ezer híján 9 millió nyereség van 20 év alatt hogy jött ki? Oké, hogy Márciustól 4,5 % az állampapír kamata, de mennyi lesz 20 ev múlva?
 • BB
  Három gyereket nevel(t)ünk, és ezért vettünk 7 személyes autót. Igen, azért, hogy nagymama, nagypapa beférjen. De ha nem jönnek, három gyerekkel bizony jól jön a nagy csomagtér.
 • Copywriter
  Gyerekek, ha az asszony kap 10 millió forintot, akkor azonnal átviszem a cégemet Ausztriába, s valamelyik burgenlandi községben veszek házat. A 10 millió jó lesz önerőnek, s máris osztrák tb-m lesz. Legalább 20 olyan osztrák szép kisközséget tudok 10 kilométeren belül, ahonnan át is tudnék sétálni Magyarországra.

  Orbánék bekaphatják, hajtsák be utána a 10 milliót Ausztriában. Ha meg be tudják hajtani, akkor addig is osztrák tb lesz a családnak, a többit meg megoldom.

 • Biztosítási ügynök
  A gyermekvállalás társadalmi kérdés is, így én el tudom fogadni azt, hogy jár rá valamilyen támogatási – ösztöntési rendszer. Ha nem lenne, akkor pont az ellenkezőjét támogatná a kormányzat:
  Nyilván olcsóbb gyerek nélkül 1-2 fős háztartást üzemeltetni, több szabadideje is van az embernek.
  Tehát aki gyermeket vállal, az a kortársaihoz képest:
  – Rosszabb anyagi helyzetbe kerül (kieső bevétel / karrier-lehetőség, jövedelem-lemaradás), ráadásul a kiadásai is jócskán megnőnek.
  – Kevesebb szabadideje van (ha van).

  Ennek az lenne a következménye, hogy a gyermeket vállalók a saját anyagi boldogulásuk árán megteremtik azok nyugdíját is, akik nem vállaltak gyereket.

  Szóval ha magától nem születik elég gyermek, akkor nincs más lehetőség, anyagilag is támogatni kell!
  Szép dolog az “önmegvalósítás”, de a társadalmi léptékben elkövetett öngyilkosság azért nagyon nagy ár. Szülnie is kell valakinek!

 • szvoboda
  @Ordas: Nem kell ehhez sem liberalizmus, sem önmegvalósítási kényszer. Az emberek egy adott hányada egyszerűen nem akar gyereket. Az állatvilágban is, ha egy faj túlszaporodik, akkor elkezd csökkenni a szaporodási hajlandóság a populáción belül. Zsúfolt, túlnépesedett terekben élünk, valószínűleg ezek az evolúciós okok is meghúzódnak a háttérben.
  A nyugati világ és mondjuk Nigéria között az a nagy különbség, hogy nálunk 1) elérhető a biztonságos fogamzásgátlás, 2) az emberek nincsenek rászorulva, hogy öregkorukban a gyerekeik tartsák el őket.
 • lastoth
  Bocsánat, valószínűleg késő van, de ez hogy jön ki pluszra, ha a törlesztő nagyobb mint a havi kamat?

  “10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint.”

 • Zedder
  Látom megjöttek a szalonnácik.:)

  ditta: “Németország nyugati tartományaiban a hat éven aluliak 42%-a migrációs hátterűnek számít.”

  Az majdnem a fele, ahova a második gyerekünk járt, ott talán 80% volt az echte német, de persze mit számít München egy jobb kerülete… Mindig fogsz találni lepra kerületeket.

  teve: ” Kint pedig van mikor tobb percet kell setalni,hogy az elso feher embert meglasd.”

  Mondom hogy nem lepra helyeken kellene lakni..

  Közben látom, hogy ez a poszt valszeg a kukába megy, szóval akkor erről ennyit..

 • Zedder
  Komolyra fordítva ha ez tényleg igaz, akkor persze külföldről is felvesszük asszonnyal a dellát, majd jó lesz befektetni. Ha már a narancsosok elüldöztek minket, legalább az a mocskos párezer euró jöjjön befele pluszba.

  Az meg, hogy nem születnek gyerekek… Bocs, de hol van megírva, hogy 18 évesen házasodni kell, 19 évesen meg szülni? Persze, lehet ígyis-úgyis, én nem akarok beleszólni, mi mindketten (ki) éltük magunkat, és így is jól megvagyunk.. Vagy jobb lett volna 20 évesen gyerekeket vállalni, aztán 30-as “kivénhedt” fejjel válni, mert rájött apjuk-anyjuk, hogy bizsereg az öle más iránt? Hány ilyen ismerünk, oh, hány ilyet…

  Egyébként meg szopjon lovat az összes fideszes, gondolom emiatt is még tovább nőnek az otthoni ingatlanárak, csakhogy még vonzóbb legyen a legdrágább német tartomány legdrágább városában házat vennünk…

 • Biztosítási ügynök
  Családtámogatási rendszer:
  Annál, hogy Támogatnak, ha Te is cserébe Teljesítesz, egy olyan szerződéses rendszer, aminél jobbat én nem tudok.
  A házasság / gyerekvállalás baromi felelős döntés, az ember egyik legfontosabb döntése az életben, illik komolyan venni! (Nem pedig panaszkodni, hogy milyen rossz a párkapcsolat… a jó házasság munka)
  A párválasztás rengeteg időbe+energiába kerül. Rá kell fordítani!!!
  Azt is megértem, hogy csak a nőket támogatják: Nagyon nagy bátorság azt az anyagi függőséget vállalni a társ felé, ami a gyerekszüléssel jár (kevesebb a bevétele, a későbbi saját bevételei az újra munkába állás után is várhatóan kisebbek lesznek, stb), így hát kaphatja a nő címzetesen a támogatást: A valóságban úgyis a család fogja felhasználni…

  Nyilván ezer féle kiskapu-probléma lehet egy ilyen rendszerben, de ez az újraelosztással járó törvényszerűség.

 • Peti
  Jól eshet ez azoknak, akik évekig próbálkoznak Kaálival, nem kevés pénzt beleölve. Aztán ha nem jön össze, akkor marad az örökbefogadás, mindenféle herce-hurcával, 2×60 ezer forintos tanfolyammal, és újabb, évekig tartó várakozással. Nem az zavar, hogy 40 éves korunkra, 1 fogadott gyerekkel számunkra elérhetetlen ez a támogatás, hanem az, hogy a kormány szemében mi évek óta csak koncnak számítunk, holott évek óta azon vagyunk, hogy legalább egy gyerek összejöjjön.
 • jami
  Hát engem totál hidegen hagyott a társadalmi elvárás. Azért szültem, mert 1. gyereket akartunk 2. van lombik. Mondjuk azt is utálom, mikor a szülőséget hobbinak titulálják; de azért nemzeti tettnek nyilvánítani is túlzás.
  Az épp elég, ha nem stigma, hogy van gyerekem.
 • Tamás4
  Hú, mekkora lufi és pukkanás lesz ebből… Már most kezdek shortolni… 😀
 • gaborr
  nem tudom, szerintem akik korábban szültek gyereket, és most nyugdíjasok azok sem érzik, hogy micsoda nyugdíjat teremtettek maguknak a gyerekszüléssel. De cáfolj rá, hogy a mai nyugdíjasok dúskálnak a gazdagságban!

  persze, akárhány gyereket is szülünk most, aki most 30-40 éves, annak a nyugdíja már amúgy is bukta. (már aki a ma és holnap születő gyerekekre akar támaszkodni nyugdíjas korában, és a gyerekei adójából számít arra, hogy lesz miből kifizetni a zsíroskenyeret)

 • Matteo
  Ez a 10 millió Ft 20 évre, 50 ezer forintos havi törlesztővel komoly, vagy csak elírás kormany.hu-n?
 • Matteo

  Teljesen mindegy mennyi lesz 20 év múlva. Mindenképp megtérül a “befektetés” és óriási esély van rá, hogy szinte meg lehet duplázni a pénzt 20 év alatt.

 • Sanyi
  Csak ötletelek: Babakötvénnyel még magasabb a kamat (2038-as lejáratra 5,8%) ráadásul itt már nincs megkötés a felhasználásra. Persze 20 év távban ez már sci-fi… 🙂