Újabb fogyasztóbarát lakáshitel

Ma jelent meg a hír az MNB oldalán, hogy az FHB, az Erste és egy rakás takarékszövetkezet után a K&H Bank is elnyerte a lehetőséget, hogy fogyasztóbarát lakáshitelt (is) kínáljon az ügyfeleinek.

Mi is ez a “fogyasztóbarát lakáshitel”?

Az MNB találta ki, hogy a fogyasztók ránézésre láthassák egy-egy ilyen mínősítésű lakáshitelről, hogy az az alábbi feltételeknek megfelel, vagy akár annál jobb is:

– A kamatperiódus minimum 3 év. (Magyarul három évente igazítják hozzá a kamatozását a referenciakamat változásához. Ha ez például a bankközi kamatláb, akkor 3-5-10 vagy akár 20 évig a kamatod akkor is változatlan, ha közben változik a bankközi kamatláb. Csak 3-5-10-20 évente fog a te hiteled kamata megváltozni.)

– A kamatfelár nem lehet nagyobb 3,5%-nál. Ma egy hitel kamata úgy néz ki, hogy például BUBOR (ez a magyar bankok közötti kamat) vagy alapkamat vagy 5 éves állampapír kamata plusz X% felár. Az X% nagysága függ attól, hogy mennyire jó adós vagy, meddig fix a kamat (minél rövidebb ideig, annál kisebb a felár. Bővebben) és egyéb ilyen tényezőktől. Nos, ez az X% nem lehet nagyobb 3,5%-nál. Vagyis ha mondjuk az alapkamat 0,9% és ahhoz van kötve a hitel (ami ritka, de példának jó lesz), akkor nem lehet több a kamat jelenleg 4,4%-nál. Ha öt év múlva 4,5% lesz az alapkamat, a te hiteled maximum 8%-os kamattal fog futni.

– A lakástakarékot ingyen lehet betörleszteni a hitelbe.

– A hitelkiváltás díja nem lehet több, mint 1%.

– A hitel felvételekor fizetendő folyósítási díj (ami egy elég magas költség) nem lehet több 0,75% de maximum 150 ezer forintnál.

– Hitelbírálat maximum 15 munkanap, folyósítás maximum 2 munkanap lehet.

(Egyéb apróbb részletekért olvasd el a tájékoztatót.)

Amit fontos tudni, hogy nem minden lakáshitel lesz automatikusan fogyasztóbarát az említett bankoknál sem, illetve egyáltalán nem biztos, hogy neked a legjobb választás a fogyasztóbarát lakáshitel. (Mert mondjuk olyan hosszú kamatperiódust szeretnél. Persze ott lehet cifrázni azzal, hogy rövidebb kamatperiódus mellé kötsz lakástakarékot, de erről majd máskor.)

Mindenesetre érdemes figyelni ezeket a hiteleket, de arra is, hogy neked ezek-e a legjobb lehetőségek. Főleg akkor lehet nyerő, ha elő akarod törleszteni a hitelt, vagy több lakástakarékod fut a hitellel együtt.

A blog hitelszakértője továbbra is szívesen segít megtalálni a legjobb megoldást.

Share

56 hozzászólás

 • FifiTheReal
  @Bálint Idézet az Izys honlapjáról:

  “A lákáscélú forint alapú hitel törlesztésre fordítható havi összeg legfeljebb az év első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet.
  2017-ben a 127.500 forint minimálbér alapján 19.125 forint/hó.”

  Továbbá:
  “Kizárólag az adós pénztártag és az adóstárs pénztártag veheti igénybe (tehát kedvezményezettként nem)”

  Ez tagonként és ÖP-ként értendő!

 • GZ
  Üdv! Én mostanság szeretném megvenni az első saját lakásom. (Ebből következik, hogy nem állnak rendelkezésemre milliók, amelyek egy korábbi ingatlan eladásából származnak. :/ )
  Viszont két Fundamentám is van: egy 4 éves futamidejű (ez már le is járt, de meg lett hosszabbítva) és egy 8 éves (ezt 3 éve fizetem). A kettőben nagyjából 3,5 – 4 millió Ft lehet összesen (tőke+hozam+állami támogatás). Mióta nincs a Fundamentának webes felülete, ezt sem lehet már ellenőrizni…
  De amilyen lakásárak vannak most Pesten, nem igazán tudom, ez mire lehetne elég. Egy normális lakáshoz 10-15M Ft-ra biztosan szükség lenne – és nem belvárosira gondoltam.
  Tehát, tulajdonképpen nulla kápéval – ami van, az elmenne bútorokra / ingóságokra -, a fentebb részletezett ltp-akkal milyen lehetőségeim volnának?
  Megköszönnék egy-két hasznos tippet 🙂
 • Teddy
  LAKÁSHITELEKBEN PROFIK SEGÍTSETEK!
  Egy rokonunk története a következő. Férfi aktív BÁR-os, nő GYED-en egy gyermekkel a másodikat várják (élettársak). 7 millió Ft vételárú családi házat 2 millió Ft kp-ra foglalóztak jövő februári fizetési határidővel. Nő most kötött Fundamentát, itt azt mondták, jó hogy nem házastársak, mert ő vehet fel lakáshitelt (6,4 M-t szeretnének így a felújítás is meglenne a maradék kp-el, viszont ő lesz az egyedüli tulajdonos és kell egy adóstárs. 12 évre havi 51 e Ft a törlesztő. A hitelt kb. 3 hónap múlva folyósítják de már 83 e Ft számlanyitást befizetett és addig csak a 20 e megtakarítást kell fizetni. Semmilyen előzetes hitelbírálat nem volt adósnál és adóstársnál sem, még a jövedelem, egyéb hitelek összegére sem kérdeztek rá, csak sima adatfelvétel. Aggódnak, hogy biztos hogy megkapja a hitelt? Gyed-re ad a Fundamenta? A bankok nem számítják jövedelemnek.
 • Teddy
  folyt:
  Először akartak CSOK-ot is 2 gyerekre használt lakásra az OTP-nél a nőnek ott van a számlája. Azt mondta, hogy annyira bonyodalmas, sok költséggel jár, és nem biztos, hogy megkapják, hogy inkább bele sem vágnak. Ráadásul hitelt ők ott nem kaphatnak és inkább ahhoz kötik. Meg a párja BÁR-os igy nem is kaphat – de most csak ő lesz a tulajdonos. Valóban nem érdemes megpróbálni? 1,5 M Ft elúszik? Tényleg nem kaphat ha BÁR-os van a családban? Vagy ha megveszik a házat felújításra még felvehetnék?
  Még egy csattanó a történet végére. Most derült ki, hogy a ház hitellel terhelt. Folyamatban van a tulajdoni lap kikérése.
  Aki járatos lakáshitelekben az kérem, hogy segítsen. Előre is köszönöm a válaszokat.
 • Teddy
  Kicsit szomorú vagyok, hogy az előző hozzászólásomban feltett kérdésekre senki nem válaszolt.
  Most egy másik történetet szeretnék megosztani veletek. Inkább az “Ingatlanvásárlás: meglátni és megszeretni” c. 2017.04.28-i kiszámolós cikkhez kapcsolódna. Tipikus példája annak, mikor az ingatlanvásárlásról kizárólag érzelmi alapon döntenek, a racionális, pénzügyi körülményeket figyelmen kívül hagyják. Szintén egy rokon esete. Pedig beavattak a házvásárlási szándékukba és hiába próbáltam őket erről lebeszélni, átküldtem nekik a kapcsolódó kiszámolós cikkeket is, hogy olvassák el, hátha megváltozik egy kicsit a gondolkodásmódjuk. De sajnos nem.
  Fiatal pár 2 kisgyermekkel (harmadikat is szeretnének). Mindketten diplomások. A nő 6 évig GYES-en volt, majd még kb. fél év eltelt mire el tudott helyezkedni. Első munkahelye, mivel az egyetemi évek alatt jött a baba.
 • Teddy
  folyt.
  Szülői segítséggel+hitellel önálló lakást vettek a megyeszékhelyi városban, megfelelő élettérrel (amerikai konyhás nappali+3 hálószoba) és minőségben: 8 éves társasházi téglalakás, csendes környezetben, jó infrastruktúrával. Miután a nő is munkába állt – másfél éve – már kezdtek helyrejönni anyagilag. Családi házat akartak és most azonnal. Mert a gyerekeknek az szuper. (Mikor, a túlórák után este?). A környező faluban vettek is “akciósan” 24,8 M-ért. 2 szintes ház, lent nappali+2 szoba (kisebb a lakótér mint volt) a felső szintet be kell fejezni. Az övékére azt mondta ingatlanos, hogy 20 M-ért lehet eladni, de csak 16,3 M-ért tudták – határidő is szorította őket – amiből lejön 680 ezer jutalék a közvetítőnek és 8 M körüli hitel. Megtakarítás semmi, sőt a férjnek hitelei is vannak: diákhitel, hk, fsz-hitelkeret. Így kb. 100 ezer Ft törlesztőjük lesz 20 évig (még emelkedhet is).