Egészségpénztári kártyával is lehet fizetni a DM-ben

A Drogerie Markt számos termékét mostantól egészségpénztári kártyával is ki lehet fizetni. Ide tartoznak a bébi dolgokon túl (tápszer, pelenka, krémek, stb.) számos élelmiszer (abonett kenyér, müzli, egyebek), tampon, egészségügyi betét, gyógyteák, sportkrémek, bizonyos fogkrémek, stb.

Érdemes végigböngészni a listát, elég hosszú. Amire vigyázz, hogy vannak olyan termékek, amik bár egészségpénztári kártyával megvehetőek, de utána adót kell fizetni. Ami biztos nem ilyen, azok a bébi dolgok, pelenkák, gyógyszerek és társaik. Érdeklődj a pénztáradnál, itt egy kis segítség és itt egy másik.

Ha szoktál vásárolni a dm-ben és van egészségpénztári kártyád (jelenleg az OTP, MKB, Patika, Prémium, Vasutas, Vitamin, Új Pillér támogatott).

Ha esetleg nem tudnád, ez azért jó, mert 20% adójóváírás jár az egészségpénztári befizetéseidre, vagyis ennyivel olcsóbban tudsz vásárolni (mínusz a pénztár által levont költségek). Ha pedig cafeteria keretein belül kaptad a pénzt, így legalább könnyebben el tudod költeni.

Köszönjük Alíznak a tippet.

Share

68 hozzászólás

 • szocske
  Ez jó hír, bár én egyre inkább kezdek leszokni az ep kártya használatáról, már azt kezdem nézegetni, hogy amelyik pénztárnál nem kötelező, ott le is mondom, így megspórolom az éves kártyadíjat.
  Az utóbbi időben rászoktam, hogy már a patikában is inkább hitelkártyával fizetek és számlát kérek, (természetesen az egészségpénztári számlát is hitelkártyával töltöm fel), így kapok 2×2% visszatérítést is az adókedvezményen kívül, ami egy átlagos pénztárnál fedezi a levont költségeket.
  persze így van postaköltség is, mert be kell küldeni a számlákat, de ez nem jelentős, nem egyesével küldök be minden 500 Ftos számlát, hanem pár hónapig gyűjtögetem őket és egy csomagban beküldöm ami összegyűlt.
 • Jani
  kicsit OFF:
  Kedvezmények megosztására van ilyen android app, hogy Kölcsön Kupon, elvileg a kuponjaidat lehetne hirdetni %-ért.

  Az ötlet jó lenne, ha sokan használják.

  play.google.com/store/apps/details?id=eiplysoft.kolcsonkupon

 • Petike
  Ez azt jelenti, hogy pl. Paradontax fogkrém vagy egy Gabi tusfürdő elszámolható adómentesen?
 • snasim
  Köszönöm az ötletet. Egy dologgal azonban nem árt tisztában lenni. Ha például gyógyteát vagy mufogsor rögzítő krémet vásárol valaki azután szja fizetési kötelezettsége keletkezik. A DM listájában benne vannak ezek is. Szerintem nem ártana updateelni a DM nek ezt is. A gyógyszertárban ezzel már tisztában vannak.
 • Garázs
  Valóban köszönjük Alíznek a tippet, de vajon hogy talált rá, mert én hiába keresgéltem a honlapon, nincs róla infó. Alanyi jogon meg lehet vásárolni ezeket a termékeket, vagy kér az egészségpénztár egyéb igazolást is? Például babaápolási cuccoknál születési-anyakönyvi kivonatot?
 • Pallos Levente
  Ha már előjött. Megoszlanak a vélemények a környezetemben, ha én KATA-s vagyok, akkor is van értelme ennek? Mert az szja adókedvezmények keretében jár a 20% visszatérítés, azt meg nem fizetek.
 • Kiszamolo
  Garázs, az egészségpénztári kártyára lehet venni ezeket a termékeket és pont. Eddig is lehetett, csak be kellett küldened a számlát és utólag írták jóvá.

  Annyi az újdonság, hogy most már a pénztárnál is fizethetsz kártyával.

  Senki nem kérdezi, hogy de tényleg a gyereknek veszed-e a pelenkát.

 • szocske
  átfutottam a listát, szerintem is túl széles körű, vszínű régi, így fenn áll a veszély, hogy a dm olyan terméket is kiad ep kártyára, amit hivatalosan nem lehet megvenni, a pénztár ezt kiszúrhatja és adófizetési kötelezettség lép fel.

  pl:
  bébidesszert 249903 NESTLÉ BABY DESSZERT 8HÓ 4X100G CSOKIS
  bébidesszert 249902 NESTLÉ BABY DESSZERT 8HÓ 4X100G VANÍLIA

  ezek biztos nem elszámolható termékek

 • szocske
  , miért oszlanak meg a vélemények? KATA-ra nem jár SZJA kedvezmény, hisz nem is fizetsz SZJA-t, így neked nem sok értelme lenne befizetni a pénzt, hogy a pénztár levonja a működési ktsget és kevesebbet költhess el.

  Ami már érdekesebb kérdés, hogy tudtommal pl. ingatlan bérbeadás átalányadójából sem lehet visszaigényelni SZJA kedvezményt, pedig azt SZJA-nak nevezik.

 • e.ke
  Utánanéztem a által jelzett kérdésnek a Prémiumnál, valóban, gyógyteák vásárolhatók EP-számla terhére, azonban adókötelesek.

  Ugyanakkor a Prémium listájában nem találtam információt az egészégügyi betét, tampon, inkontinenciabetét, óvszer vásárlásáról, ezek szintén szerepelnek a DM listájában. Vajon ezek is adókötelesek?

 • Bea
  AlízNAK köszi! 🙂
 • Alapisten
  Kicsit OFF: Amire még jó az EP számla (és ez is viszonylag új volt legalábbis nekem (Prémiumnál tuti műxik, a többit nem tudom), hogy lakáshitel törlesztést is lehet fizetni vele szűk 20 000 Ft-ig havonta. Ha 2 embernek van a családban 1-1 egészség / önsegélyző pénztára (és adósok / adóstársak a hitelben), akkor már 40 000 Ft is fizethető így, ami 7 M ft 20 éves futamidejű havi törlesztője.
 • Hanna
  “Senki nem kérdezi, hogy de tényleg a gyereknek veszed-e a pelenkát.”

  Dehogynem!
  Az MKB-nál csak akkor számolhatsz el babaterméket, ha van 3 év alatti szolgáltatásra jogosultad bejelentve. Nem kerestem rá, de biztos nem a kisujjukból jött ez, hanem törvényi.
  Vagy: patikában nem vehetsz női inkontinenciaterméket férfiként, csak ha van legalább 1 nő a szolgáltatásra jogosultjaid között. Simán visszadobja.

 • István
  “Garázs, az egészségpénztári kártyára lehet venni ezeket a termékeket és pont. Eddig is lehetett, csak be kellett küldened a számlát és utólag írták jóvá.

  Annyi az újdonság, hogy most már a pénztárnál is fizethetsz kártyával.

  Senki nem kérdezi, hogy de tényleg a gyereknek veszed-e a pelenkát.”

  Megcáfolom. A gyermeknek szolgáltatásra jogosultnak kell lenni és csak 3 éves koráig lehet pelenkát elszámolni, hiába nem szobatiszta pl. 4 évesen. Nekem emiatt dobtak vissza számlát.

 • Kiszamolo
  István, arra gondoltam, hogy a dm nem fogja vizsgálni, kié a kártya és miért van nála.
 • Kiszamolo
  Rákérdeztem: A törvény nem szabályozza, hogy a gyerek hány éves koráig vehetsz pelenkát. A pénztárak a maguk szakállára szabályozhatják a kérdést, van ahol 2, 3, 4 év, de például az Izysnél semmilyen korlát nincs! Ugyanez a felnőtt pelenkára, a pénztár dönti el, kér-e bizonyítékot a vásárlás indokára.
 • antenna
  Egyszerűbb megvenni számlára és összegyűjtve beküldeni. Akkor majd ők kimazsolázzák, mi OK és mi nem. Így nincs utólag SZJA meg ki tudja még, micsoda érdekességek.
 • BTM
  : Hihetetlen vagy! Erre mondják, hogy a kedvezmények kimaxolása. És ez a lehetőség a két héttel korábbi cikkedből ki is maradt.
 • Kiszamolo
  BTM, te nem olvasod az oldalt? 🙂

  https://kiszamolo.hu/egy-koltsegcsokkento-trukk/

 • szocske
  , az a cikk a kártyák összehasonlításáról szólt, nem a visszatérítés kimaxolásáról.
  A 2. témáról nem merek írni, félek a néptől:
  – akik jelenleg is kihasználják a lehetőségeket utálni fognak, mert ha elér egy kritikus tömeget a kihasználók tábora, akkor várhatóan sorra zárulnak majd a kiskapuk.
  – akik nem elég fegyelmezettek, azok csúnyán megégethetik magukat, ha a könnyű pénz reményében gyorsan igényelnek 3-4-5-6 hitelkártyát magas kerettel, anélkül meg nincs sok értelme az egésznek. Nem szeretném, hogy az én lelkemet terhelje, hogy nekik elúszott a lakásuk.
 • digimini
  Elmenni a DM-be, drágán vásárolni, adminisztrálni – ér ennyit? Én az összes ilyen kártyát megszűntetném, élén a SZÉP kártyával. Mióta bevezették, nyaranta használhatatlan szinte az összes vizes szálloda.
 • kridli
  Óvatosan ezzel az ep kártyás fizetéssel, mert ami a dm honlapján tele van olyan dolgokkal amit nem, vagy (pénztártól függően) feltételekkel lehet elszámolni. Ezesetben vagy jön az szja fizetési kötelezettség, vagy jön a felszólítás hogy jogosulatlanul használtad és fizesd be az értékét a pénztárba valami külön számlára.
  Én pl. az első gyerekem születése után hamarabb vettem tápszert gyógyszertárból ep kártyával mint hogy bejelentettem volna a pénztárnak a gyereket, jött is egyből a levél, hogy nem elszámolható terméket vettem, vagy fizessem vissza, vagy igazoljam, hogy gyerekem van.
 • szocske
  , aki ész nélkül mindent összevásárol a dmben vagy ezért elutazik 30km-re, annak nyilván ráfizetéses, én pl. megveszek 1-2 hónapra való pelenkát egyben.
  Egymás mellett van tesco/dm/rossman/müller, nem nagy munka 1-2 havonta abban venni a pelenkát, ahol épp a legjobb áron adják.
  Adminisztráció meg éppen nulla az ep kártyás fizetéssel, annyi a különbség, hogy nem a hitelkártyát hanem az ep kártyát adod a pénztáros kezébe.
  EP kártyás fizetéssel az eleve legjobb árból lejön még pénztártól függetlenül 14-20% kedvezmény. Én hitelkártyával fizetek, nekem a 20% a jellemző, ezzel már tényleg van adminisztráció: 3-4 havonta beteszem a számlaköteget egy borítékba és megcímzem, majd feladom a postán amikor arra járok.
  Van aki nem halok le éves 100-150ezer Ft-ért, én megteszem, ilyen kicsinyes vagyok 🙂
 • Anna
  Csak az öndegélyező a Prémiumnál. “PRÉMIUM Családi Kasszával gyermeke iskoláztatási kiadásait (tankönyv, taneszköz, gyerekruházat), egyetemi vagy főiskolai hallgató tandíját, kollégiumi elhelyezésének díját, sőt, lakáshitele törlesztő részletét vagy az idősgondozás költségét is elszámolhatja egészségszámlája terhére. Ezek mellett szülés, örökbefogadás esetén egyszeri kifizetést is igényelhet, vagy kiegészítheti jövedelmét CSED, GYED, GYES, GYET ideje alatt.”
 • Anna
  Vagy hogyan működik ez önsegélyező rész? Külön számla ez, vagy csak külön indok pénzt kivenni? Most olvasom MKBt, hogy 180 nap türelmi period van.
 • mzsombor
  Anna, jobb oldalt a keresőbe írd be, hogy önsegélyező, és olvasd el a cikkeket, amiket felhoz. A házit tessék elvégezni! 🙂
 • Anna
  Elolvastam. Elmondom mit nem értek. “Megkülönböztetünk önkéntes nyugdíjpénztárt, egészségpénztárt és önsegélyező pénztárt.” Régen volt AXA egészségpénztáram, de külföldre költözés miatt felmondtam. Visszajöttem (öreg hiba, tudom) ésaz MKB-nál mkbep.hu/ vagyis MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál egy számlát. Online nézem ma az egyenleget és azt látom, hogy a hozamot (kemény 13Ft, hiszen pár hete nyitottam) felajánlja, hogy kivehetem önsegélyező célra. Akkor ez egy 2in1 pénztár? Én azt hittem egészségpénztári számlát nyitottam, hogyan ajánlhat fel már most összeget önsegélyezésre? Így jár aki azt sem tudja mit nyitott…
 • Kiszamolo
  Anna, másfél éve törvényi változás volt, az egészségpénztárak felvehették az önsegélyező pénztárak funkcióját és fordítva. Ezért lett sok pénztár 2 az 1-ben.
 • szocske
  , régebben létezett egészségpénztár és önsegélyező pénztár, már befizetéskor el kellett döntened, hogy hová mennyit fizetsz, sávos levonásnál rosszabbul jártál.
  Sok szolgáltatónak volt EP és ÖP ága, de volt amelyiknek csak az egyik.
  1-2 éve egy törvénymódosításnál összemosták a kettőt, lehetőséget adtak az addig EP-ként működő pénztáraknak ÖP szolgáltatások nyújtására.
  Ezzel többnyire éltek is, azóta a legtöbb EP egyben ÖP is, nekünk kényelmes, mert csak 1 számlára kell fizetni és mindkét célra felvehetünk pénzt, annyi megkötéssel, hogy ÖP célokra legalább 180 napig a számlán kell lenni a pénznek (kivéve az adóvisszatérítés az azonnal felhasználható – talán a hozam is, nem tudom, de a mai hozamoknál ez nagyjából mindegy is)
 • Anna
  Nagyon szépen köszönöm a választ.
  Ha nem olvasom az írásaidat, csak késöbb jöttem volna rá, hogy ez nem bug, hanem feature.

  Megtaláltam a honlapjuk is végre a lényeget a sok apróbetű között.

  Az elszámolható egészségpénztári szolgáltatások két nagy csoportra bonthatók:

  Kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásokra (amelyek ADÓMENTESEK),
  Életmódjavító szolgáltatásokra (amelyek ADÓKÖTELESEK).

  a.) Egyéb életmódjavító termékek vásárlása
  a1. Fog- és szájápolási termékek vásárlása
  a2. Gyógyteák vásárlása (OGYÉI engedély esetén adómentesen elszámolható)
  b.) Sporteszközök, sport- védőfelszerelések vásárlása, bérlése
  (nem számolható el sportruházat, táplálékkiegészítő)

  2016. január 1-jétől önsegélyező pénztári szolgáltatások is elszámolhatók a pénztárban, melyekről részletesen külön menüpontban olvashat.

  Btw, vki kérdezte a DM info honnan jött. A hírlevélből.

 • Alíz
  @Garázs, a DM hírlevelében jött az infó. Pontos dátumot nem írtak sehol, csak annyit, hogy július közepétől, szerintem már aktív, mert a weboldalon a fizetési lehetőségeknél megjelent.
 • István
  Mi a véleményetek a Prémium pénztár biztosításairól?
  Hátsó szándékkal kérdezem, mert múlthét óta tudok kötni Prémium EP-t.

  Viszont őszintén még magamnak sem kötöttem meg, gondolkodok csak rajta.
  Bővített neve Pajzs:2000/hó
  24 órás call center(általában lakásbiztosításokban is van ilyen)
  Menedzserszűrés (kivárást követően)
  Gyógyszertámogatás(ha a szűrésen valami kiderül, annak gyógyítására, de max 50e/év:( )
  Orvosi Másodvélémeny
  JÁRÓBETEG ELLÁTÁS! ( de csak 100.000/ év, nekem ez gyanúsan kevésnek tűnik:( )
  Várólista bizti ( PET CT, MRI, CT) 10 napon belül, hogy ne a várólistán érjen a halál!)

  A sima biztosítás 255ft / negyedév megéri biztosan, már csak az MRI,CT várólista helyett.)

  KATA-sként nincs Szja-m, így 0 jön vissza, sőt éves 600 kártyadíj és befizetés -6,5%!
  Ezért gondolkodom hogy sima, vagy pajzsos bizti!
  Volt. Medicoveresem, generalis, de túl drága volt. Amíg volt használtam

 • Kiszamolo
  István, akarok róla írni, de úgy, hogy el is megyek egy szűrésre. Egyébként olcsó, de oka is van, miért ennyire.
 • Petike
  @szocske: én is így csinálom, a kártyám már csak dísznek van, sosem használom. Viszont a postaköltséget is megspórolhatod (legalábbis én MKB-s vagyok, ott biztosan), mert a bankfiókban is le lehet adni a számlákat. Én már előre egy lezárt borítékkal a kezemben megyen be a fiókba, rámnéznek, “ep-számlák?”, mondom igen, és soron kívül veszik is át. 10 munkanapon belül a számlámon is van a pénz.
 • Mazsó
  Sziasztok!

  A babának való elszámolható termékek kérdéséhez (MKB EP-nél tapasztalataim):

  A babát valóban be kell jelenteni szolgáltatásra jogosultként. Ezt meg lehet tenni már terhesség alatt is, kiskönyv bemutatásával, ekkor még név nélkül rögzítik, viszont te már a szülésre készülve az összes dolgot elszámolhatóan tudod beszerezni (babamérleg, légzésfigyelő, cumisüveg, pelenka, stb., anyának mellszívó gép, különféle kenőcsök, stb, minden pénztárnál megvan a lista). Mi így tettünk második gyereknél. Szülés után online módosíthatóak az előzetesen bejelentett baba adatai (név, születési dátum stb).
  Az MKB-nél valóban hároméves korig engedik elszámolni a baba termékeket.

  És egy tipp a pelenka témához: állandóan van DM -15%-os kupon, + lehet hozzá kiváltani -10%-os kupont, ez már -25%, és még ehhez jön az EP visszatérítés. Pampers pelenkákat évek óta kb 35 Ft-os darabáron veszek így.

 • VAG
  Ma megkérdeztem a DM-ben a pénztárost, hogy honnann tudná (egy halom vásárolt dologból), hogy melyiket lehet EP kártyával fizetni, vagy egyáltalán hogy működik a rendszer, de nem tudta.
 • Családfő
  Már másik is írták: a legjobb minden EP vagy ÖP elszámolású cuccot hitelkártyával fizetni. Így bezsebeled az X% visszatérítést is. Mi már vagy 7 éve a fiókban (vagy fene tudja hol) pihentetjük az EP kártyát. Időnként beküldjük a számlákat, ennyit bőven megér.
 • Tudatlan
  A dm-től kicsit elpártoltam, mióta az otp-s kártyára nem adnak kedvezményt.
  Arra leszek kiváncsi, hogy a pénztárosok is ugyanúgy látják-e az adómentes elszámolhatóságát egy-egy terméknek, mint a patikákban.
  Mindenesetre nagy előrelépés az eddigiekhez képest.
 • Anna
  Neked is köszönöm a részletes választ. Teljesen világos így, már jár az agyam. A 180 nap nem annyira vészes. Beletervezem a Project2-be. 😉
 • kridli
  @Mazsó MKB-nál én 4 éves kort tudok babatermékek elszámolhatóságára. Honnan van ez a 3 éves infó?
 • Kiszamolo
  kridli, a törvény semmit nem mond a gyerek koráról. Minden pénztár a hasára üt és mond egy számot. De ezt már egyszer leírtam.
 • BB
  Nagyon rossz a dm listája! Bébiételt és egészségügyi betetet, tampont, sima fogkrémet nem lehet adómentesen venni!

  Én is számlára veszek mindent, majd az ep kiválogatja, mit lehet fizetni belőle. Hitelkártyára veszem, pl dm-ben 4% visszajár, a kártyáról fizetek be az ep-be is, ami 1% és már a működési költség le is van tudva!

 • antenna
  Az elején fura volt, hogy a Prémiumnál az ÖP és EP nincs elhatárolva. Felhívtam őket hogy megy ez, mert adovisszateritesbol akarom havonta levonogatni a kb. 20 ezres lakastamogatast, de a számláimat nehogy abból fizessék. Azt mondtak, fizessek be a szamlakuldes előtt és LIFO módszerrel abból kapok vissza. Remélem, ez tényleg így működik. Másnál hogy megy?
 • kridli
  @Kiszámolo igen ezt tudom, de Mazsó konkrétan az MKB-ra írja a 3 évet, én pedig úgy tudom, hogy az MKB hasára ütött és 4 évet mondott, ezért kérdezem, hogy ő honnan vette a 3 évet.
 • BTM
  🙂 Természetesen olvasom az oldalt. Persze egy kis ismétlés időnként nem árt. Például a hivatkozott 2,5 éves cikkre már nem igazán emlékeztem. Mentségemre szolgál, hogy akkoriban még nem volt hitelkártyám, ezért valószínűleg úgy kezeltem a témát, mint ami nem nekem szól.
  Szöcskéhez képest azóta is kispályás vagyok. Csak egy hitelkártyám van, amin mindenféle hókuszpókusz nélkül elérem a visszatérítési limitet a rendszeres havi vásárlások során. Így aztán a patikában fizetek az EP kártyával és nem szórakozom a számlákkal. Majd talán egyszer.
 • Kari
  Még egy dologra figyelni kell! Ha a számlán van egyetlen olyan tétel is, ami nem elszámolható, vagy csak adókötelesen, akkor azt az én pénztáram (Patika) egyből kiszúrja és az egész számlára vonatkozóan érvényesíti. Nem bontja tételenként külön kategóriákra a számlát.
  Fentiek miatt, ha mást is veszel, azt mindenképpen külön kell blokkoltatni. Patikában is figyelni kell erre, de ott a pult mögött állók jobban képben vannak, hogy mit lehet elszámolni és mit nem. ott kb 80% ban jól tudják a szabályokat. A DM-ben ez inkább 40% alatti. Valamit tud, de ami nálad jön elő először, azt nem, vagy rosszul tudja.
 • headset

  2017-07-26 at 20:57

  “Ma megkérdeztem a DM-ben a pénztárost, hogy honnann tudná (egy halom vásárolt dologból), hogy melyiket lehet EP kártyával fizetni, vagy egyáltalán hogy működik a rendszer, de nem tudta.”

  Gondolom a pénztárosok előbb-utóbb megtanulják, hogy milyen árucsoportokra lehet EP-zni.

  Most úgy megy, hogy előre beütik, hogy az árut EP-vel fogják fizetni és a scanneléskor feljön egy nagy piros felirat, hogy nem lehet.

  Talán egy hete egy dolgot akartam így fizetni. Azt hittem, egyszerűbb lesz. Jócskán felgyült a sor, mire végeztem. 🙁

 • BB
  Kari

  A Prémiumnál bármi lehet a számlán, ők szétválogatják.

 • FifiTheReal
  Az Izysnél ezek szerint rugalmasabbak. A beküldött számlát tételesen végigmazsolázzák helyettem és csak azt a tételt fizetik ki, amit lehet EP-re vásárolni. Szóval nekem egyáltalán nem kell foglalkoznom, mit vettem és fizettem ki – természetesen a hitelkártyámmal 😉 -, nem kell foglalkoznom azzal, hogy van-e olyan tétel a számlán, amit nem lehetett volna elszámolni, mert ők leveszik a vállamról a terhet. +Sok piros pont megint az Izysnek!
 • antenna
  Kari: a Prémium kiválogatja a számláról, amit el lehet számolni és arra fizet is. Nem nekem kell vacakolnom vele. Ebben legalább jók.