Újabb szomorú inflációs adatok

Kijött a KSH legújabb, augusztusi inflációs adata, ami sajnos megfelelt a várakozásoknak. Az éves infláció 5,5% lett, de még a maginfláció is elérte a 4%-ot.

Az euró inflációs adat is várhatóan 3,4% lesz szeptemberre az augusztusi 3% után, de mindez elenyésző a dollár 5,3%-os inflációja mellett.

A jegybankok még mindig azt mantrázzák, hogy ez csak egy átmeneti infláció, nemsokára minden visszatér a normális kerékvágásba. Ebben többen kételkednek, sokan úgy vélik, hogy az elmúlt 13 év pénzöntése lassan beért és az ingatlanok, részvények és egyéb befektetések árrobbanása után az infláció elérte a fogyasztói árakat is.

A túlpörgetett gazdaságokban a nyersanyaghiány mellett munkaerőhiány is van, ami hasonlóan a nyersanyagok árához, a munkabéreket is felhajtják szerte a fejlett világban. Az így keletkező többletbevételt azonban az alkalmazottak elköltik, további inflációs nyomást okozva ezzel.

Többen már a hetvenes évek stagflációjával rémiszgetnek, ahol gazdasági stagnálás mellett volt nagyon magas az infláció sok éven keresztül.

Kevésbé pesszimisták szerint a jövő év elejére normalizálódni fog a helyzet.

A magas magyar inflációs adatok ellenére a jegybank újra csak 0,15 százalékponttal emelte a forint irányadó kamatát az eddigi havi 0,3 százalékpont helyett, be is gyengült a forint, újra 360 forint felett kell adni egy euróért.

Az inflációs adatok nagyon rosszak és jelenleg egyelőre nem látszik a javulás jele, de reméljük, a jegybankoknak lesz igaza és hamarosan tényleg visszatérhetnek az értékek a jegybankok célsávjába.

Share

68 hozzászólás

 • Dr. Ötker
  Minden szentnek magafele hajlik a keze, termeszetesen az ingatlanosok helyett sokkal inkabb az informatikus hozzaszolasok szorakoztatnak.
 • én megmondtam

  Bocs, de a közhelyek üres puffogtatása, az “elinfálja a kis pénzünket a tolvaj kormány”, “megint drágult a csirkefarhát”, meg hasonlók az huhogás nekem, proli hőbörgés. Még akkor is, ha van is benne igazság.

  De a mondandóm lényege nem ez volt, hanem hogy miért sírnak azok, akik előre megmondták. Én is úgy gondoltam, hogy komolyabb infláció felé tartunk, de én huhogás helyett készültem inkább rá. Mondjuk én nem csirkefarhátból tankoltam be fagyasztóládába, hanem pl. ingatlant cseréltem jól betankolva olcsó hitelből, a tőkémet (ami helyett hitelt vettem fel) meg a biztonsági tartalékon felül szépen reáleszközökbe fektettem. Engem cseppet sem fog negatívan érinteni a magas infláció, sőt. Mondjuk én ezzel a stratégiával már eddig is marha jól jártam, normális infláció mellett is.

 • én megmondtam

  >Én már évek óta csinálom ezt, és brutál jó nyereséget tudok kihozni belőle.
  Na mégis mennyit? Összespórolsz így évi 100-120e forintot? Hát ez valóban brutál jó nyereség akkor. A melléképület értékét bedugtad volna államkötvénybe és ugyan többet hozna, csak éppen 0 melóval.
 • Husz János Puszita

  Japán úgy stagnál, hogy nem tudott inflációt csiholni, mert az emberek a várakozásaik miatt visszafogták a fogyasztásukat. Plusz nagyon öregszik a társadalom, az idősek nem fogyasztanak annyit, inkább spórolnak a nyugdíjas évekre. A stagflacio ennél kellemetlenebb állapot, nem lehet kinövekedni az adósságokat.

  Kina olcsó összeszerelő üzem helyett a belső fogyasztásra akarja alapozni a gazdaságát a jövőben, jobbnak látja saját lábra állítani azt. Az árutőzsdéken hatalmas keresletet generál, felhajtva ezzel a nyersanyagok árát, ami megint csak nem kedvez az inflációnak. Lehet ez majd enyhül, ha az USA-val alább hagy a harci kedv a kereskedelemben.

  Folyt.

 • Husz János Puszita

  Folyt.

  Én Japán példájából kiindulva stagnálása számítok Európában és az USA-ban, elég régóta írom ezt. A krachot szerintem el lehet kerülni, illetve azt hogy sokáig elhúzódó válság legyen belőle. Ahhoz azért vannak eszközeik az államoknak most, hogy ledőlt a tabu, nem lesznek feltétlenül megszorítások, ami lefelé húzó spirálba menne át. El lehet majd éldegélni, de hát ismerjük az emberi természetet, mindig többet akar. A társadalmi feszültségek más téma, az már messze visz. De ez csak az én véleményem.

 • Husz János Puszita

  Attól hogy téged nem érdekel a makrogazdaság, mást még érdekelhet. A befektetési portfólióm a magánügyem, nem is érdekel feltétlenül másokat, hogy milyen remek gyerek vagyok, majd én tudom a tutit. Infláció ellen is.

 • Lumpenproletár
  És mégis hogyan rakjam be a melléképület értékét állampapírba? Bontsam le, majd adjam el a bontott építőanyagot? Amit érte kapok, akkor menjen állampapírba? Érdekes javaslat. A melléképület már akkor megvolt, amikor ide költöztem. Most raktárként funkcionál. Általában egy plusz havi fizetést hoz nekem egy évben. További ötletek? 🙂
 • Tevejoci
  Nagyon jot szorakoztam a csirkefarhat/rizs kommandon. Eves szinten ez mennyit jelent? 20-30 ezret?
  Van erre egy jo mondas: ,, Gyere filler, megb**lak” :D:D
 • csizkek
  “Engem cseppet sem fog negatívan érinteni a magas infláció, sőt. Mondjuk én ezzel a stratégiával már eddig is marha jól jártam, normális infláció mellett is.”

  Volt mar befektetesed inflacios kornyezetben?
  Aki elore megmondja, hogy epp mi lesz a jo, hmm. Haat..
  Nem mellesleg megint szalmababozol. Nem huhog itt senki. Inflaciora “nem” tudsz keszulni a tuttival, annyit tehet barki is mint te, hogy diverzifikal. De elore kijelenteni hogy az teged nem fog erinteni, azt max. toluk hiszem el: en.wikipedia.org/wiki/Renaissance_Technologies De itt egy phd matek zseni csapat van a strategiak mogott

 • csizkek
  “Eves szinten ez mennyit jelent? 20-30 ezret?”
  Van egy kb. 5nm kamraszerusegunk, garazsban egy halom hely. Amugy ures lenne. Amazon prime napok, karacsony, husvet elott/utan akciok. Elektronikai cuccok, ruhak, eves moso-, mosogatogep cuccok, etc.. Hely van dogivel. Ha epp szembe jon vmi 1-2 dolog.. Eves szinten igy siman van 1-2e Eur megtakaritas. De ez Nemeto. De nyilvan nem csirkefarhat megy a fagyasztoba, mert azon nagy sporolas nincs.
 • csizkek
  “Japán úgy stagnál, hogy nem tudott inflációt csiholni, mert az emberek a várakozásaik miatt visszafogták a fogyasztásukat.”
  Erdekes. MArmint megneztem mi volt naluk a 90-es evekben. Azt hittem az osszeomlasuk elott volt nagy infla. De nem. 6% alapkamatrol lementek 0-ra, nem volt infla. Felfujtak az ingatlant es a tozsdet, majd osszeborultak. Azota is nulkamatok, stagnalas etc. Ettol meg vilag vezeto gazdasaga.

  De eddig ugy gondoltam vmifele parhuzam lesz EU-Japan. De itt most epp infla keszulodik..

  “makrogazdaság, mást még érdekelhet.”
  Engem erdekel nagyon is. 🙂 De ezt atlatni ugy, hogy ne vonj le rossz kovetkezteteseket, nehez ugy.

 • "a svájci"
  Saját vélemény:
  Én azért kíváncsi leszek, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a jegybankok eljutnak a beismerés állapotáig, hogy ez az infláció, nem az az infláció – mármint, ami átmeneti.
  Ez esélyesen akkor fog megtörténni, amikor már exponenciális alakzatban kezd el nőni az infláció. (…vagy már most ez “kopogtat”?)
  Így, vagy úgy, szerintem az elmúlt 10 év “minimálkamat-krízisnek” véget kell vetni, ez nem jó senkinek hosszútávon.
  Én saját szemszögemből várom a kamatemelést, és az ezzel járó ingatlanáresést. Az elmúlt 10 év elsorvasztotta és elsorvassza a középosztályok megtakarításait, kilátástalanná tesz generációkat – egy szűk réteg előnyére.
  – Kell ez nekünk?
 • Zedder

  “Miket/mennyit szoktál így venni?
  Egy karton cukor, olaj, 5 doboz mosópor?”

  Figy, én nem tudom mások mit vesznek, de nálunk pl. állandó hiány a mosópor, mosogatógép tabletta, mosogatógép só, bármi háztartási szer, pedig hidd el, veszünk eleget, csak valszeg nem elég gyakran.

  Nade ezeken nem lehet sokat fogni.

  Ami tényleg számít, hogy ha van hűtőd, nagy hűtőd, nagy fagyasztóval, na azt bármikor tele lehet pakolni akciós kajával. Nem tudom most odahaza mi dívik, de itt Németországban ha éppen akció van, akkor simán 25-50%-kal olcsóbban meg tudod venni ugyanazt az élelmiszert, amit amúgy is eszel. Hát akkor be a fagyóba, aztán le van tudva fél évre…

  Az ideális persze egy tipikus amcsi böszmenagy ház lenne böszmenagy tárolóval, telepakolva akciósan, kuponokkal vett cuccokkal, de hát ez van, ezzel kell beérni. :)))))

 • Hová tartunk?
  Hú gyerek mi történik!? Eszméletlen magas ingatlan árak, most már az autók árai is emelkedtek akárcsak a számítógépek árai. Közben élelmiszer árak is mennek felfelé, üzemanyagárakról nem is beszélve. Bármi ami kell egy átlagos élethez egyre drágább. Drágul az élet egyszerűen. Mintha kanyarodnaánk vissza a rendszerváltás előtti időkhöz. El fogunk jutni oda hogy már egy új pár cipő is luxus lesz!?
 • Justin Time
  Jók ezek a bespájzolások, csak akkor menjünk át tényleg apokaliptikusba: ha összeomlik minden, akkor már csak azon kell aggódnotok, hogy megvédjétek a készleteteket a rablóktól, betörőktől. Netán az államosítástól… Ugyanis ez a következő stádium. Vagy akár atombunkert is építhettek a kertben és vízbül vehetitek ki a zokszigént.

  Komolyra fordítva: a munkaerőhiány egy külön cikket megérne. Otthon nem tudom, mi a helyzet, de a UK-ban és az USA-ban rászokatták az amúgy is lusta jónépet arra, hogy nem kell dolgozni, majd Állam bácsi kipótolja a kieső béreket. A minimálbért (=képzetlen munkaerő költsége) gazdasági helyzettől függetlenül évente emelik. Ugye ez céges oldalon úgy csapódik le, hogy ennyi és ennyi munkaóra-költség van a heti büdzsében, spórolni kell, tehát a munkaórákat egyre kevesebb ember tölti be. Egyfelől tehát m.erőhiány van, másfelől meg ez a bűvészkedés a munkabérrel.

 • Luna
  Kétmillió forint készpénzemmel mihez kezdjek? Ti mit javasoltok?
 • V
  “Prémium állampapír csak csökkenő, vagy stagnáló inflációs mérték esetén fog infláció felett hozni.”

  ez ugyan igaz viszont ha meg akarod varni a csokkeno inflaciot hogy majd akkor vegyel PMAP-ot akkor ra fogsz jonni hogy addigra joval kisebb lesz a premium az aktualisan elerheto papirra. Ezert kell ezt most megvenni. Sejtesem szerint picit tovabb fog tartani az 5% inflacio mint azt az MNB gondolja. Az 5 eves futamido alatt lesz 2-3 ev amig szepen fog hozni, ha elindul lefele az inflacio onnantol pedig ugye meg jobban jarsz.

 • Zoli
  Hosszú évek óta írom a költéseim, alaposabban, mint ahogy sok cég a könyvelését vezeti.
  A one off (felújítás, kütyük, stb) elemektől megtisztított, rendszeres havi költéseim növekedései így alakultak 2021 vs 2020 között:
  Q1: 7.4%
  Q2: 12.5%
  Q3: 20.2%
  Kumulált: 13.5%
  Nyilván lehet (van) benne tévedés, de az én fogyazstói kosaram bőven a hivatalos infláció fölött drágul.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.