Ingatlan fedezetcsere

2021-10-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kamatok emelkedésével jönnek az egyre drágább hitelek. Sokan szeretnék valahogy megtartani a régi, olcsó hitelüket annak ellenére, hogy eladják a házukat/lakásukat.

A jó hír az, hogy erre van lehetőség, fedezetcserének hívják, vagyis a hitel megtartása mellett kicserélheted a mögötte lévő ingatlant.

A legtöbb banknál ez egyszerűsített módon megy végbe, nem vizsgálják újra a hitelképességedet és a többi feltételt, ha az új ingatlan értéke megfelelő, átjegyzik arra a jelzálogjogot. Ennek vannak költségei, az új közjegyzői szerződéstől kezdve az értékbecslésig, de egy olcsó hitel megtartása bőven megér ennyit.

A dolognak van egy olyan vetülete, ami miatt sokaknak nem lesz használható. Ez pedig az, hogy annak az ingatlannak, amire átviszed a jelzálogjogot, az átvitel pillanatában már a te tulajdonodban kell lennie. (Vagy például a szüleidében, ha beleegyeznek, hogy az ő ingatlanuk váljon fedezetté az eddigi lakásod helyett.)

Tehát arra nem alkalmas, hogy eladom a meglévő, hitellel terhelt ingatlant majd fogok venni egy másikat valamikor és addig lóg a levegőben a jelzálogjog.

De ha valamelyik rokonod beleegyezik, hogy akár átmenetileg, akár hosszú távon az ő ingatlanán legyen a jelzálogjog, akkor úgy is el tudod adni a hitellel terhelt ingatlanodat, hogy a hiteled feltételei megmaradnak.

Szintén hasznos a dolog, ha csak azért vettél fel jó sok hitelt, mert a hiteled kamata 3% alatti, te pedig 5%-ot kapsz állampapírra. Ekkor meg tudod venni az új ingatlant, átrakatni rá a régi hitelt, eladni a régit és újra befektetni állampapírba a kapott összeget.

Amire érdemes figyelned, hogy az ügyintézése legalább 2-3 hónap lesz, mert a bankok az új hiteleket veszik előre.

Ha érdekel a lehetőség, érdeklődj a bankodnál a fedezetcsere lehetőségéről és költségeiről.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram