Ingatlan fedezetcsere

A kamatok emelkedésével jönnek az egyre drágább hitelek. Sokan szeretnék valahogy megtartani a régi, olcsó hitelüket annak ellenére, hogy eladják a házukat/lakásukat.

A jó hír az, hogy erre van lehetőség, fedezetcserének hívják, vagyis a hitel megtartása mellett kicserélheted a mögötte lévő ingatlant.

A legtöbb banknál ez egyszerűsített módon megy végbe, nem vizsgálják újra a hitelképességedet és a többi feltételt, ha az új ingatlan értéke megfelelő, átjegyzik arra a jelzálogjogot. Ennek vannak költségei, az új közjegyzői szerződéstől kezdve az értékbecslésig, de egy olcsó hitel megtartása bőven megér ennyit.

A dolognak van egy olyan vetülete, ami miatt sokaknak nem lesz használható. Ez pedig az, hogy annak az ingatlannak, amire átviszed a jelzálogjogot, az átvitel pillanatában már a te tulajdonodban kell lennie. (Vagy például a szüleidében, ha beleegyeznek, hogy az ő ingatlanuk váljon fedezetté az eddigi lakásod helyett.)

Tehát arra nem alkalmas, hogy eladom a meglévő, hitellel terhelt ingatlant majd fogok venni egy másikat valamikor és addig lóg a levegőben a jelzálogjog.

De ha valamelyik rokonod beleegyezik, hogy akár átmenetileg, akár hosszú távon az ő ingatlanán legyen a jelzálogjog, akkor úgy is el tudod adni a hitellel terhelt ingatlanodat, hogy a hiteled feltételei megmaradnak.

Szintén hasznos a dolog, ha csak azért vettél fel jó sok hitelt, mert a hiteled kamata 3% alatti, te pedig 5%-ot kapsz állampapírra. Ekkor meg tudod venni az új ingatlant, átrakatni rá a régi hitelt, eladni a régit és újra befektetni állampapírba a kapott összeget.

Amire érdemes figyelned, hogy az ügyintézése legalább 2-3 hónap lesz, mert a bankok az új hiteleket veszik előre.

Ha érdekel a lehetőség, érdeklődj a bankodnál a fedezetcsere lehetőségéről és költségeiről.

Share

11 hozzászólás

 • mad823
  Nem fogják menet közben a lakáshitelt átminősíteni szab.fellé? Egy sima hitelkiváltás, azaz egyik banki lakáshitel másik bankba “átvitele” esetén nálam több helyen is azt mondták, hogy az első kiváltás esetén maradhat lakáshitel, de a másodiknál már szab.fel lenne belőle. Persze lehet, hogy adott bankon belül ez nem játszik.
 • tp
  Volt ilyen ugyletben reszem, akitol vettem o akart fedezetcseret de penze nem volt, raadasul az altala kinezett hazon is volt hitel.

  A megoldas az lett, hogy az eladom egy fillert nem kapott, en ugyvedi letetbe fizettem amibol a kiszemelt hazat tehermentesitettek.

  Ertelemszeruen ehhez az kellett, hogy en kp-s vevo voltam. Eltartott egy darabig, de emiatt alkudtam egy nagyobbat.

 • Tamás74
  nekem Raiffeseinnél szoktak lenni ilyen-olyan hitelmanővereim, ott úgy van, hogy ha az új hitellel legalább egy lakáshitelt is kiváltok, akkor az új hitel már szabadfelhasználású lesz, de még lakáshitel(hez nagyon közel álló) kondíciókkal.
 • Tamás74
  A blog tanítása szerint ismerősnek, rokonnak nem adunk kölcsön. Csak ha nem zavar, hogy esetleg nem kapjuk vissza.
  Akkor miért adnám kölcsön a lakásom/házam? Nem adom fedezetül az ingatlanunkat még rokonnak sem, pláne nem évtizedekre.

  Ha pedig csak rövid időre szólna a rokoni kölcsön, akkor az egyébként sem olcsó tranzakciót még egyszer el kell játszani. Már ha belemegy a bank még egyszer. (szabfel hitelnél a közjegyzői díj már a tőke 1%-a! Júniusban még a közjegyző is mentegette magát, hogy tudja hogy magas, de a törvényi díjszabás miatt ennyi, et cetera, mielőtt kibökte a munkadíjat.)

 • az igazi bankosok
  Azert ez nem egeszen igy van. Pl. az sem biztos hogy a csereingatlant elfogadjuk fedezetnek. Es nem szokott nagy tolongas lenni hogy alairhassak a zalogkotelezetti papirt sem.

  Más igazi bankosok meg örülnek annak, ha a hitelt nem felmondják, hanem megmarad és hozza a hasznot további 25 évig. Nekik mindegy tök, hogy melyik ingatlan van mögötte, ha az új ingatlan is elég jó.

  Sok lakáshitelt intéztem már és akit most megkérdeztem, még azt is leírta, hogy melyik banknál milyen hitelbírálat van és milyen költség, csak nem akartam komplikálni vele a cikket, akit érint, megkérdezi a saját bankját.

  Nyilván nem tolong senki, hogy másnak felajánlja a saját ingatlanát, de szülő-gyerek között azért előfordul. De ezt is csak azért írtad, hogy lehessen kötözködni.

 • Zuzmo
  Én most csináltam végig egy fedezet kiváltást a volt FHB-nál, kb 3 hónap volt az átfutás, de a hitelkonstrukció maradt. Viszont a közjegyzőt a teljes erdeti hitelöszeg után fizettem – eléggé fájt-
 • Hitel
  Óh ha én ezt időben tudom. Bár kérdéses, hogy egy akkor már “nem értékesített” hiteltkonstrukciot is átvihettem volna vagy sem. 2,7%-os volt. Helyette lett 4-es “fogyasztóbarát”. Na mindegy.
 • Széllel szemben
  Én akkor most teljesen elvesztem. Mi van?
  Eddig azt hajtogattam, hogy a hitel jó dolog, lehet vele nyerni, inkább max hitellel vettünk kertes házat és a ház árát állampapírban tartjuk. A kommentelők korábban leoltottak, a blogon meg csak azt lehetett olvasni, hogy minél előbb szabadulj meg a hiteltől, most meg itt van egy ilyen cikk, hogy hogyan tarts meg egy olcsó hitelt mégis.

  A bitcoinról mikor lesz cikk az eddigiekkel ellentétes infóval? Mert lassan egy éve már az abban lévő pénzemmel is kiválthatnám a teljes lakáshitelt. Persze, hülye vagyok… szerintem meg nem dugtam a fejem a földbe, amikor crypto témában a háttér történésekre kellett csak figyelni.

  Hát igen, az értő olvasás hiánya.

  Ha túlvállaltad magad, ha sok hiteled van, ha a fejed felett lebeg a kard, hogy összeomlik az anyagi életed, ha beteg leszel vagy munkanélküli fél évig, akkor amilyen gyorsan csak tudsz, szabadulj meg minden hiteltől.

  Ha megvan a hitel összege és azt bármikor vissza tudod fizetni, az egy teljesen más történet. Ott arra kell vigyáznod, hogy azért kérsz kölcsön valakitől (bank), hogy másnak kölcsön adhass (állam). Ha van akkora a kamatkülönbség, hogy annyiért bevállalod a rizikót, akkor csináld.

 • Second Wave
  Széllel szemben
  Te a lakásra felvett hitelt összegét visszafizetés előtt megforgatod kriptoba?
  Ez igazán innovatív 🙂
 • Széllel szemben

  Ne égesd magad, olvasd el még egyszer, hogy mit írtam:
  “…inkább max hitellel vettünk kertes házat és a ház árát állampapírban tartjuk…”
  “…az abban lévő pénzemmel IS kiválthatnám…”
 • az igazi bankosok
  Lehet, akkor úgy volt minden, ahogy Te is láttad, ma nem úgy van. Maradjunk annyiban, hogy azóta szofisztikáltabb a hitelbírálat és a risk policyk is gyakran változnak. “Nekik mindegy melyik ingatlan van mögötte, ha az elég jó”. Hát, nem mindegy. A 3rd party ügynökök főleg nem, de még a fióki referensek sem tudják mik a bírálati szempontok, csak nagy vonalakban. Nincs ezzel semmi baj egyébként, csak ne adjunk olyan tippet amin jó nagyokat lehet bukni.