Újra Otthon Melege program

Újra meghirdették az Otthon Melege program keretén belül a lakossági nagygépek (hűtő, mosógép, fagyasztó) energiatakarékosra való cseréjének támogatását.

Én még nem találkoztam olyannal, akinek sikerült kihasználni a lehetőséget, mivel a keret szempillantás alatt ki szokott merülni, de hátha most szerencséd lesz.

Régiónként egy nap négy órája áll rendelkezésre, hogy ügyfélkapun keresztül benyújtsd a pályázatot, amíg ki nem merül a keret az adott régióra. Összesen kétmilliárd forintot osztanak szét országosan, gépenként 25-45 ezer forint kérhető az energetikai besorolás függvényében. (A+, A++, A+++) Megkötés, hogy csak a résztvevő kereskedőknél lehet vásárolni.

Bővebb infó ezen az oldalon elérhető, a letölthető dokumentumokat és dátumokat is itt találod meg.

Köszönjük Gábornak a hírt.

Share

145 hozzászólás

 • Balak
  Meghatalmazás, meghatalmazás, meghatalmazás.
 • Maxi
  Nem kellene ebbe belekeverni a rászorultsági szempontokat, mivel a program kiírásban sem szerepel ilyen cél. Ez egy energia felhasználás hatékonyságot javító program, semmi több. A szegény háztartásokban az A+++ -os háztartási nagygép árának a fele sincsen meg, valószínűleg. Az energiamérlegnek pedig teljesen mindegy, hogy a fogyasztás csökkenése jómódú, vagy kevéssé tehetős háztartásban történik-e. Ha már finomhangolás, akkor egyedül talán a több, 18 év alatti gyermeket nevelő családok előnyben részesítése jöhetne szóba, mert ők akik nagyon sokat mosnak, nagy hűtőt/fagyasztót használnak, az ő energia felhasználásukon keresztül érhető el legjelentősebb javulás.
 • Zabalint
  Azért vicces, hogy egyesek egyenlőségjelet tesznek a piaci rátermettség, és a ki tud töb állami támogatást megszerezni című játék között. És akkor még csodálkozunk hogy senkit sem érdekel a fent zajló korrupció…
 • daisy
  Akik valóban annyira rászorulók, azok féláron se engedhetik meg a fancy A++ mosógépet meg hűtőt, ezt azért ne felejtsük el.

  Én például az idős szüleimnek pályáztam, akik egy 1983-as klasszik Lehel hűtőt cseréltek le így, csak az áramfogyasztásból szerintem egy éven belül visszajött az ára. Maguktól tuti nem mentek volna be újat venni, mert “jóvanazmég működik vagy 10 évig”. Főleg nem teljes áron.

  Azzal nem értek egyet, hogy akinek jut meleg falat minden nap, az fogja be a száját és adózzon, hogy az a szegényeké lehessen. Attól, hogy valaki tudja fizetni a számlákat, még nem lesz tehetős, és egy hirtelen nagygép vásárlás a középosztály jó részének is fejfájást okoz.

 • százegy
  Érdekesek a hozzáállások vannak.
  A magukat középosztálybelinek tartók egy része ugyanolyan önző, kapzsi és antiszociális, mint a gyűlölettel és irigységgel teli lumpenprolik. Nehezen tudják felfogni, hogy egy társadalom akkor élhető, ha a társadalom minél szélesebb rétegének van megfelelő életminősége, emberi hozzáállása. A társadalom alsóbb rétegeit a saját közép- és hosszútávú érdekeik miatt is fel kellene emelni. Nem hiába azok a legélhetőbb társadalmak, ahol a társadalom minél nagyobb része él elfogadható életminőségben, jogbizotnságban, anyagi biztonságban, ahol kiváló az oktatás, az egészségügyi ellátás, ahol vannak értékrend. A magyarországi középosztály -anyagilag- max. a társadalom 15%-át alkotja, de polgári értékrendje, kulturáltsága, műveltsége maximum a 15% 1/3-nak ha van.
 • százegy
  A másik részleg pedig az irigykedő alsóbb társadalmi státuszú. A “Ez tipikus magyar jelenség, mi dolgozunk, az adónkból TI felveszitek a támogatást, CSOK-ot, meg amit még találtok, és még örültök is magatoknak.” hozzáállással. A középosztály is adózik, küzd, értéket teremt. ha egyszer ez a típus felverekszi magát, ez lesz a legmohóbb, legkapzsibb, ez köpködi legjobban azt a réteget, ahonnan jött. Sokáig el volt csúszva az újraelosztás, a középosztály, a vállalkozók -a magyar KKV-nak ma is 47% körüli az adóterhelése, legmagasabb a V4-ek között- túl voltak adóztatva -. Az Orbán-rezsim alatt fordult a helyzet, a szociális ellátórendszer leépült, az állami támogatásokat, adórendszert túlzottan is a középosztály érdekei felé tolták el, véleményem szerint nem másért, minthogy a velejéig rohadt korrupt rezsim ezzel akarja befogni a szájukat. Egészséges egyensúly kellene végre.
 • Lala
  Az A++ gépek is (hűtőket néztem) 75-80e indultak, de 2-3 embernek inkább a 100-120e kategóriában érdemes nézelődni. Jó, nem túrtam fel a netet, hogy van-e valahol 1%-al olcsóbb, csak megnéztem a Euronics árait, mert ha jól tippelek, akkor ők kvalifikálják magukat, mint kereskedők. A másik dolog, meg persze tudom, hogy minek ilyen nagy hűtő, jó a kicsi is. Este már hideg van, ki kell rakni az erkélyre egy zacskóban, közel az ajtóhoz, mert ott nem fagy meg az étel. Ezt pár élelmes embernél láttam télen mindig (kell a hely sörnek, ami jobban fogy). Nyáron meg passz, hogy oldják meg. Szóval tudom, hogy ez nagyzolás, de a 100e forintos hűtőt meg nem fog a csóró rászorult megvenni, mert az még mindig 60e forint és ők inkább vesznek egy használtat 20-30e-ért.
  Az A+++ gépek ára meg horrorisztikus, azt végképp nem fogja egy csóró valaki megvenni támogatás ide vagy oda.
 • combo
  Ez az egész Otthon Melege program egy szavazatvásárlás, ingyenpénz az élelmeseknek, semmi több… Az értelmet keresni ebben felesleges, és nincs is.

  Az energiahatékonyság szempontjából sincs sok értelme:

  Az A+++-os mosógépben van egy (vagy kettő) valóban energiatakarékos program, ami 4 óráig mos kevés vízben, ezért senki sem használja. A többi program pedig kábé annyi energiát használ, mint egy 10 éves A-s mosógép, mert a vizet a csilivili mosógépnek is fel kell melegítenie valahogy. (Az ősrégi mosógépek tulajai pedig ritkán pályáznak.)

  Hűtőknél már inkább jelent valamit az A+++, de ott még akkora különbségek vannak árban, hogy nem a támogatások között lévő 10.000 ft különbség fog dönteni.

 • Egresteknos
  Nálunk a lépcsőházban két 70 feletti is pályázott tavaly és meg is kapta. Egyikőjük szólt nekem is és emiatt pályáztam én is (sikerült). Tiszteletet érdemelnek, hogy fel tudjàk venni a harcot digitalizációval!
  Egyébként az adatokat tavaly ki lehetett tölteni akár előre is. A csatolandó doksikat meg akár utólag is. A pályázat megnyitásakor csak jelentkezni kellett. A szerverek bírták a terhelést, nekem pozitív benyomás volt az egész. Úgy tudom tavaly mindenki megkapta a támogatást.
 • Peti

  “Ha kreatív magyar vagy,fillérekért szerzel egy ősi készüléket, és azt pályáztatod cserére, a régi sajátodat meg eladod, így még jobban jössz ki anyagilag.”

  Na, ez az, ami igazán bicskanyitogató. Meg az, hogy az állam partner ebben a bődületes pénzherdálásban. Mifelénk a kreatív szó egészen más fogalommal bír. Az ilyenekre inkább azt mondjuk, hogy két forintért…khmm…felszaladna Pestre. Ami külön “jó hír”, hogy jelen esetben nem két forintról van szó, és ezúttal még csak megmozdulniuk sem kell érte.

  “Az igazán rászorulók zömében nem elég rutinosak gyors Ügyfélkapus ügyintézésben, szóval nem jutnak támogatáshoz.”

  Az igazán rászorulóknak még annyi megtakarított pénze sincs, hogy saját önrésszel beszálljanak a cserébe…már ha egyáltalán van háztartási gépük, vagy villamos áram az otthonukban.

 • Peti

  “Ez talált pénz, kit érdekelnek akik nem tudják igénybe venni”

  Talált pénz, ahamm…amit az adófizetők bére közt találtak meg. De végülis “kit érdekel”, hogy honnan van, és ki tudja/akarja igénybe venni?…

  “Ez nem egy szociális program, hogy a létminimum alatt élők vegyenek vmit, hanem arra irányul, hogy aki gépcserén gondolkozik, az jobb energiaosztályú gépet vegyen.”

  Ez eddig OK, de ha nem szociális program, akkor miért is kell ezt a kormánynak – többek közt – az én pénzemből támogatnia? Ennyi erővel, aki új, környezetbarát(abb) autót szeretne vásárolni, annak is besegíthetne a kormány az idős, koromfelhőt okádó gépjárműveik cseréjében. Az legalább ténylegesen kézzel fogható eredményt hozna, nem úgy, mint egyes háztartási gépek esetében.

 • Györgyi
  Aki igazán rászoruló, az a felét sem fogja tudni kifizetni az energiatakarékos háztartási gépeknek, így akkor sem pályázna, ha lenne ügyfélkapuja.

  Mellesleg kormányablakban még 5 percnél többet nem vártam, sőt volt, hogy előre bejelentkeztem, de odaértem negyedórával korábban, és mondták, hogy húzzak sorszámot, mert akkor azonnal tudnak hívni. Részemről örülök, hogy az ügyfélkapu nyitásához személyesen is be kell menni, kellően érzékeny adatokat kezeli a rendszer ahhoz, hogy tuti biztosra igazolni kelljen magunkat, mielőtt hozzáférünk.

 • Hozzászóló
  Azt már megszoktuk, hogy az egésznek semmi értelme, de legalább elnevezhették volna normálisan. Otthon melege, aztán mit adnak, egy hűtőt.
 • Hozzászóló
  Joy, ha az energiatakarékos áfája csökken, és ezt a fogyasztó is megérzi, és lecseréli a régit, akkor azzal nem takarítunk meg energiát?

  Azt érti valaki, hogy miért pont a hűtő és a mosógép a támogatott? Ha az energiamegtakarítás a cél, akkor a tűzhely, a fűtés, de akár a porszívó, mikro, stb miért nem?

 • Tibor
  Miklos, van aki szerint a kozeposztalyt kell tamogatni a talponmaradasban es a gyarapodasban, van aki szerint meg a legszegenyebbeket kell segiteni abban hogy a kozeposztalyba emelkedhessenek azon az aron is hogy a kozeposztaly kuzd mint diszno a jegen es az alja fokozatosan csuszik le a szegenysegbe. Ezert szavaz az egyik jobbra a masik meg balra, nincs ezzel semmi baj, velemenykulonbsegek nelkul fejlodes se lenne 🙂
 • g
  Ez NEM rászorultsági támogatás, hanem EU-s energiahatékonysági támogatás. Ezt a forrást nem költhetjük áfacsökkentésre vagy hasonlókra, nem is adhatjuk oda kp-ben a “rászorulóknak”, hanem vagy erre költjük, vagy pl. egy középület energetikai felújítására.
 • Petike
  Én eddig 1x pályáztam, azt hiszem reggel 8-kor nyílt meg a lehetőség, de volt vagy 10 perc mire lezárult, simán volt idő elküldeni, be is kerültem.
 • Kiszamolo
  Baltazár, ez már csak egy ilyen beteg ország.

  Két napja még én voltam, aki a kormány fenekét nyalja, mert le mertem írni, hogy tényleg pazarló és felesleges a lakástakarék.

  Sikerült annyira beleverni az emberekbe a gyűlöletet és a széthúzást, hogy a legtöbben el sem merik hinni, hogy valakinek saját véleménye van.

  Vagy az ellenségünk vagy a mi táborunkban van. A két táboron kívül senki nem állhat.

  Olyan nincs, hogy valakinek saját véleménye van valamiről.

  Olyan sincs, hogy van amiben egyetért a kormánnyal, van amiben kritizálja.

  S sokan nem értik, miért vándorolnak ki sokan olyanok is, akik egyébként jól élnek itthon.

 • Kiszamolo
  Petike, remek, majdnem 10 percig elérhető volt a lehetőség. Aki nem ment dolgozni aznap, hanem beküldte 08:01-kor, az nyert.

  Tényleg van sok értelme a hasonló programoknak.

 • Petike
  @kiszamolo: ez van, ha sokan jelentkeznek, valami alapján rangsorolni kell. Amúgy én is munkahelyről küldtem be, sőt gyanítom nem egyedül voltam ezzel az országból. Aki igazán akarja, meg tudja oldani, felhatalmazás vagy más módon. Nem utólag kell sírni hogy hogy felgyorsult ez a világ, pedig ő feladta volna postakocsival a levelet..
 • Tibor
  : errol beszelek. A “Segíts magadon és az Isten is megsegít!” atalakult valami “ha segitesz magadon, akkor latjuk hogy tudsz masokon is es azt is radlocsoljuk” elvve. Olyan szinten hogy nyugaton mar az jar jol aki varja a sultgalambot.
  Csak egy pelda Franciaorszagbol: munka nelkul otthon ulsz segelyen, kapsz majdnem annyi segelyt mint a minimalber, plusz ingyen tomegkozlekedes, szocialis tarifa lakasra, aramra stb. Ha elmesz dolgozni reszmunkaidoben annak az osszeget levonjak a segelybol plusz elvesztesz jopar jogosultsagot. Nemhogy kvazi ingyen dolgozol de meg rosszabbul is jarsz. Es akkor csodalkoznak hogy no a munkanelkuliseg? Ha egy minimalberbol nem lehet eszrevehetoen jobb szinten megelni mint egy segelybol, akkor ki megy el dolgozni?
  Node ez mar eleg offtopik ugyhogy itt abbahagyom 🙂
 • Tibor
  Ha meghatalmazassal csinaljuk (tehat anyam meghatalmaz az en ugyfelkapumra) akkor utana o veheti meg a hutot vagy ahhoz is en kellek?
 • santha
  Sokan irjatok, hogy nem kell belevenni a raszorultsagot, emberek tudjatok, hogy megy itt a program? Mindenki beszerez valami regi 100eves hutot/fagyasztot ingyen es lecsereli az 5 eves hutojet egy ujra, lenyegeben igy kihasznal a kiskaput. Na ezert kellene egyebkent raszorultsagi alapon vinni a programot, mert most meggyozodesem, hogy a programot hasznalok fele beszerzi okosba a leadando mosogepet, hutot… rossz mosogep ingyen, vagy nemesfem aron megvesz majd palyazaton kaszalas, ez a menet.
 • jami

  Nekünk pl. minden nagygépünk min. a+, a 10 éves is. Eszemben sincs egyiket sem lecserélni, működnek szépen; plusz én inkább javíttatok, amíg ésszerű áron lehet.

  Ha lenne rászorultság, akkor meg azzal tükröznének.

 • Zedder
  Ez egy EU-s program, a cél a CO2 csökkentése és az energiahatékonyság. Ezt a kormány csak azért adja “nekünk”, mert másra tényleg nem lehet elkölteni – egyébként ellopnák (és nem vagyok benne biztos, hogy a kereskedőktől nem csorog vissza valamennyi…)

  Okosba’ szerzés: a kiírás szerint működőképes gépet kell leadni.

  @L70: a kérdés az, hogy ha a 10 éves mosógéped eddig működött, akkor mi garantálja, hogy holnap is fog. Azért a “tervezett avulás” nem annyira új dolog, nálam rezeg már a léc a szintén 10 éves mosógépemmel, lehet pályázni is fogok. Inkább romoljon el egy új, 2-3 év garis, mint egy régi, amit aztán tuti dobhatok ki a kukába.

 • expect

  “Ez eddig OK, de ha nem szociális program, akkor miért is kell ezt a kormánynak – többek közt – az én pénzemből támogatnia?”
  Mert az állam nem csak szociális programokat indít, vannak egyéb céljai és feladatai is, amik össztársadalmi szinten pozitív eredményt hoznak. Ez például pont ilyen. Államháztartási szinten nem hogy aprópénz, hanem kerekítési hiba összegből (2 milliárd a keret asszem) 40-60 ezer háztartást lehet korszerűbb, kevesebb energiát fogyasztó háztartási gépek felé terelni. Ez pedig egy nagyon üdvös cél. Sok más, szintén nem rászorultsági programja van az államnak: egészség/önsegélyező/nyugdíjpénztár, korábban volt fűtéskorszerűsítésre/szigetelésre igénybe vehető támogatás és kedvezményes hitel, lényegében ide sorolható az összes családi kedvezmény, hisz nagyon kevés megy rászorultsági alapon…stb Eléggé demagógia kijelenteni, hogy csak a szoctám elfogadható.
 • szocske
  Mondok egy érdekes szempontot: kb 10 éves a hűtőnk, Azthiszem A kategória sok plusz nélkül. Azonban 120 literes méret, ha így érthetőbb, befér a konyhapult ala. Nem néztem utána de biztosan kevesebbet fogyaszt, mint egy kétajtós gardrobszekreny méretű A+++++
  Ennyit az energiatakarékosságrol.

  Kellemes mellékhatás, hogy nem vásárolunk túl sokat (aminek fele utána csak megromlik)

  Megszoktuk és kényelmesen elférünk benne.

 • Peti

  Ha a kormány ennek az “össztársadalmi szinten pozitív eredménynek” a – vélhetően – úgyszintén pozitív mérlegét megosztaná az emberekkel, akkor még el is hinném, hogy van értelme az egésznek.
  A KSH villamosenergia mérlege egyelőre azt mutatja, hogy a háztartási cseregép program 2014-es indulása óta a lakossági villamosenergia felhasználás nemhogy csökkent, hanem évente valamivel több, mint 2%-kal nőtt (az eredeti cél az lenne/lett volna, hogy az EU elvárásainak megfelelve, évente 1%-kal csökkentsük az energiafelhasználást).

 • kritizator
  Én még nem találkoztam olyannal, akinek sikerült kihasználni a lehetőséget, m

  én nekem már kétszer is sikerült

 • Szilu
  Sziasztok!
  A kitöltési segédlet így kezdődik:
  “A pályázati adatlap ügyfélkapus azonosítást követően, kizárólag az elektronikus pályázat beadási felületen
  (hgcs2017.nfsi.hu), online tölthető ki, a pályázatbenyújtás megnyitását követően, melynek kezdő időpontja:”
  Ezek szerint nem lehet előre kitölteni?
 • Szilu
  bocsánat, következő oldal:
  “A pályázati adatlap előzetes kitöltésére minden régióban 2018.10.29. napjától lehetőség van, azonban
  nyilatkozattétel kizárólag a benyújtási régiónak megfelelő időpontban lehetséges!”
 • Zabalint

  Kivéve hogy mivel az ilyet nagyrészt olyan “talpraesett” emberek veszik igénybe akik jól akarnak járni, ezért akár összeszednek egy nem működő elavult készüléket, aztán “lecserélik” egy újra. Aztán ugyanezek a “középosztálybeliek” fikázzák a “prolikat”, hogy a Kádár rendszerben ragadtak, és hogy az állami mannát várják.

  És ez nem csupán anekdotikus érvelés, bárnem reprezentatív minta, de nézd meg a kommentelők hozzáállását, ezt az anekdotát sem én szültem. De eleve egy ilyen támogatás ilyen folyamatokat indít el, hiszen az embereknél az a lélektan, hogy nem akarnak róla lemaradni. A pozitív hatása meg nem abban mérhető, hogy konkrétan hány eszközt cseréltek energiatakarékosabbra, hanem ebből mennyi az, ahol trükközés sem volt, és saját zsebből nem tették volna. Ebből persze még ki kell vonni azokat is, akik meg kimaradtak, de az árfelhajtó hatás miatt saját zsebből nem vettek.

 • Zabalint
  Egyébként az én véleményem az, hogy semmilyen formában nem kellene ilyen program. Sem rászorulóknak, sem nem rászorulóknak. Ugyanis hamis ösztönzőket helyez a rendszerben, hosszútávon azt gondolom, hogy az energiahatékonyság jobban javul tudatos állampolgárokkal, mint állami mannát váró kádáristákkal.
 • Szaky
  Vajon LTP-ból mekkora energia megtakarítás érhető el egy nyílászáró, fűtés felújítás, hőszigeteléssel? Ja éppen most szüntették meg az állami támogatást rá!
  Nagyon következetes kurmányunk van!
 • AAA
  Az is egy érdekes számítás lenne, hogy ezek az újabb gépek mekkora megtakarítást jelentenek valójában – figyelembe véve azt, hogy mennyi energia kell a legyártásukhoz, szállításukhoz, stb. (illetve mekkora környezetszennyezéssel jár). Plusz nem egy helyen olvastam, hogy a katalógusban megadott éves fogyasztásnak kb. annyi köze van a valósághoz, mint az autók esetében, papíron éves 270KWh-t fogyasztó hűtő a mérés szerint szépen elmajszolgatja a napi 1KWh-t és hasonlók… Mosógépeknél nem nagyon tudom elképzelni miből jöhet nagy megtakarítás egy 10-15 éves géphez képest, a vizet nem kevesebb energia felmelegíteni most sem, villanymotorok hatékonysága sem sokat változott. Kevés hideg vízben meg mosson akinek két anyja van.:) Ráadásul az újabb gépek sokszor javíthatatlanok, mosógépnél dobbal egybeöntött csapágyház például, beszarik egy csapágy, dobd ki az egészet, mert gazdasági totálkár.
 • Darth Vader
  Hagyjuk már ezt a rászoruló dolgot, de tényleg. Amikor a buszon, vonaton, kávézóban, de még a szülőfalum kocsmájában is az embereknek legalább fele a telefonját nyomogatja, és valamelyik közösségi oldalon lóg… Akkor tényleg nagy dolog kitölteni egy űrlapot az interneten?

  Hagyjuk már, ehhez azért nem kell tudni programozni. Az állami média elég keményen promózza a programot, mindenkinek van egy unokája, szomszédja, könyvtárosnénije (igen, ott például “ingyen van” az internet!!44!), aki tudna segíteni.

  Ha lenne annyi kedvem, szívesen csinálnék egy grafikont az utóbbi évek ÁFA csökkentéseinek utóéletéről (pl. élelmiszerek régiós piaci ára vs. hazai ára, az ÁFA figyelembe vételével és anélkül…), de nincs, így a saját, nyilván nem reprezentatív mintámon azt látom, hogy addig alacsonyak az árak, ameddig a kormánymédia leforgatja a riportjait, utána néhány hónap alatt visszakúsznak…

 • vwxyz
  “Nyerési esélye az internetet és az ügyfélkaput rutinosan használó, a pályázgatástól nem elrettenő, az átlagnál sokkal tájékozottabb, információban naprakész középosztalybeli állampolgárnak van.”

  Belépő szintű felhasználóként bárki hozzájuthat a támogatáshoz. Aki facebookozni képes, annak a pályázásnak csúfolt igénylés is menne. El van bárki tiltva attól, hogy bemenjen pl. egy közpénzből finanszírozott eMagyarország-pontra, és ott tájékozódjon azokról a lehetőségekről, amelyekkel tehet valamit a saját jólétéért? Az egy másik kérdés, hogy a „macskás képek” és az öngondoskodás közül kinek melyik elégíti ki az igényszintjét.

 • vwxyz
  @százegy „Szerintem többségükhöz még a lehetőség híre se jut el”

  A HGCS 1.0 kommunikációját rendesen megtolták anno, nehéz lett volna bárkinek elbújni az üzenet elől.

 • vwxyz
  “gondolom az árak is emelkednek az akció ideére”

  Ettől ne félj, kb fél év alatt futnak ki a vásárlások, országszerte kismillió forgalmazótól lehet megvenni a készüléket, amelyek között a legnagyobb elektro és retail láncok is ott tolonganak, nem ritkán még rá is akcióznak a HGCS-re.

 • Kiszamolo
  Aaa, az a trükk, hogy az A+++ mosógépnek van egy olyan programja, ami megpróbál egy pohár hideg vízben kimosni 5 kiló ruhát.

  Na azt az egy programot nem használja senki.

  Az összes többi program olyan, mint a többi mosógépen.

 • Peti
  @Kiszámoló:

  Az mindenesetre vitathatatlan tény, hogy a mai gépek kevesebb vizet fogyasztanak, mint egy Energomat (kb a felét). Más kérdés, hogy az energiacímkéken mindig a takarékos program fogyasztási adatai alapján kalkulálnak, ami már-már mesébe illő, és egyébként szinte senki sem használja. A másik átverés meg az állítólagos 8-10-12 kg-os mosókapacitás, úgy, hogy a dob mérete alig nagyobb, mint egy 6 kg kapacitású gépnek.
  Egyszer lemértem: a 8 kg-osnak hazudott Siemens mosógépembe összesen 6,2 kg pamut ruhát tudtam – szó szerint – beletuszkolni. És ahhoz, hogy a gép sulykolással ténylegesen mosson is, vissza kellett belőle venni, így kb. 5 kg ruha maradt a dobban.
  Emellett ne felejtsük a kevesebb számú öblítés, illetve kevesebb öblítővíz hatását sem: mosóportól vakaródzó emberek, lerakódások a lefolyócső falán. Lásd: a brit Which teszmagazin tesztje

 • jami
  1 pohár hideg vízben :DDDD

  Nagyon tudatosan párszor én pl. használtam a környezetkímélő programot (a++ a 10+ éves gép). Mindig feloldom kicsi vízben a mosóport, szóval amiatt nem muszáj a (több) meleg víz. De valahogy nagyon nem tetszett a végeredmény, évek óta nem is használtam. 7 kg-s a gép, nálunk valahogy ritkán van, ahogy nem dugig megy (többször), a fehérneműk/törülközők/ágynemű/konyharuha kivételével mást nemigen mosok 60 fokon – ennyit tudok tenni.

 • Zedder
  “Egyébként az én véleményem az, hogy semmilyen formában nem kellene ilyen program. Sem rászorulóknak, sem nem rászorulóknak. Ugyanis hamis ösztönzőket helyez a rendszerben, hosszútávon azt gondolom, hogy az energiahatékonyság jobban javul tudatos állampolgárokkal, mint állami mannát váró kádáristákkal.”

  A FÖLD szempontjából fontos az energiahatékonyság, tudatosság. Hogy K-Európábab ez hogyan kerül megvalósításra, az egy más kérdés…

  “az embereknek legalább fele a telefonját nyomogatja, és valamelyik közösségi oldalon lóg… Akkor tényleg nagy dolog kitölteni egy űrlapot az interneten? ”

  A kifejezés amit keresel: “funkcionális analfabéta”. Ehhez nem programozási tudás kell (arra a népesség jelentős része valóban alkalmatlan), hanem egyszerűen értelmezni egyszerű magyar mondatokat. Ez a lakosság jelentős részének TÉNYLEG NEM MEGY.

 • Ákos

  “Aaa, az a trükk, hogy az A+++ mosógépnek”

  Nem értem, miért fújsz ennyire az energiahatékonyság ellen. Nekünk ilyen mosógépünk van, tavalyi Otthon Melege programban vettük (igen, mi is és minden ismerősünk kapott támogatást) és kiválóan mos “egy pohár hideg vízben”, 2 óra 46 perc alatt.

  Ahogy már írtam, sosem térül meg anyagilag, hiába csökkent le a villany- és vízszámlánk emiatt, de ez a része meg nem érdekel. LED-es világításra sem a megtérülés miatt álltunk át. A 40 forintos, hagyományos (60W) izzót sosem fogja behozni villanyszámlán a 9W-os LED (~1.000 Ft), azt sem azért vesszük.

  A dízelekre ugye rá lehet fogni, hogy füstöl és megöl, tiltsuk ki… a mosógép, vagy a villanykörte nem füstöl (üzemszerűen), de a működéséhez szükséges többletenergia előállítása közben rengeteg üvegházgáz termelődik. Nyilván mindenki lesz*rja, mert nem a lakásában keletkezik.

 • Szakértő
  Minden HGCS ben adtam be pályázatot 2014-től kezdve. A család és az ismerősi kör több tagjának segítettem így lecserélni régi mosó és hűtőgépeit meghatalmazással. Senkinek nem kellett bemennie sehová se feleslegesen! (Kormányablak, stb) Minden alkalommal minden általam benyújtott pályázat megkapta a támogatást. Annyi odafigyelés kell, hogy a pályázati ablak megnyitásakor ott kell ülni a gép előtt. A legutóbbi pályázaton három pályázatot adtam be. A harmadikat 8:07 kor regisztrálta a rendszer. Most 10:00 kor nyit ki a pályázati ablak november 19.-én. Ott leszek most is, mert még mindig van mit lecserélni a családban. Az Otthon melege programban volt már kazáncsere is, a HGCS Hűtőgép csere és az MGCS Mosógép csere csak alprogramok.
 • MrBelfort
  Csak én nem látom a hűtőket, mosógépeket amikből vásárolni lehet? A kereskedő elérhetősége, weblapja, vagy valami leírás is megfelelne. Valakinek ötlete?
 • MrBelfort
  Valaki tudja a kereskedő elérhetőségét, vagy hogy hogyan lehet a vásárolható mosógépeket / hűtőket megnézni?
 • Szakértő
  Látom a fejlődést is a programokban. 2014 ben és 15-ben nagyon rövid idő (60 nap) volt arra, hogy megvegyük az új gépeket. Emiatt előfordult az is, hogy nem tudtuk megvenni a kiszemelt új gépet, mert a kereskedők annyira felvitték az árakat az adott időszakban, hogy egyszerűen nem érte meg megvenni.
  Szerencsére a későbbi években kitolták a vásárlás idejét 90 majd 120 napra és a pályázókat is több ütemben értesítették ki. Így már nem tudtak hirtelen árat emelni a kereskedők és reális áron lehetett megvenni a gépeket az adott időszakban is.
  A tervezett csere nem minden esetben lehetséges, mert pl. az én 11 éves A++ hűtőm hirtelen úgy romlott el, hogy gazdaságtalan lett volna megjavíttatni. Vennem kellett egy új hűtőt helyette hirtelen. Nem várhattam fél évet a pályázatra.
  Azt javaslom, hogy aki tud segítsen az idősebb családtagoknak új, energiahatékony gépek kedvezményes beszerzésében.
 • Szakértő
  “az a trükk, hogy az A+++ mosógépnek van egy olyan programja, ami megpróbál egy pohár hideg vízben kimosni 5 kiló ruhát.”

  Pontosan így van. A mosógép gyártók trükköznek, mert a fogyasztók elvárásai ellentétesek a fizika törvényeivel és a lehetőségekkel. A mosáshoz víz kell. Kevés vízben is lehet mosni, de akkor a ruhák hamarabb tönkre mennek. Régen sulykolásnak hívták ezt a mosási eljárást.
  Kevés vízzel, kevés árammal, gyorsan, hatékonyan és kímélően mosás NINCS. A fentiek egyidőben nem tudnak teljesülni.

 • Szakértő
  Hogy mennyi ruha fér bele egy mosógépbe, az egyetlen dologtól függ: a dob méretétől. Ezt az adatot azonban nem minden gyártó közli. A Bosch kivétel. Ő a termékei honlapján a További termékinformációk / Biztonság és kényelem almenüben elrejtve megadja a dob űrtartalmát is.
  Ma a Bosch három féle dobmérettel gyárt elöltöltős mosógépet: 42 liter, 55 liter és 63 liter.
  A 42 literes dobbal rendelkező gépek 5,5 kg vagy 6 kg-os ruhatöltet kategóriába vannak sorolva,
  az 55 literesek 7 kg-os,
  a 63 literesek 8kg-os, vagy 9 kg-os kategóriában indulnak versenybe a vásárlók kegyeiért. Itt van néhány gép, amelyek 58 liter és 65 liter közti kapacitásúnak van megadva. Ezekben pontosan ugyanaz a dob van, csak az ajtók mások.
  A szárítógépeinél is megfigyelhető ugyanez: mindegyikben 112 literes dob van, függetlenül a ráírt ruhakapacitástól: 7kg-8 kg-9 kg. Ez mind csak marketing.