Üveggolyók a vázában

2019-11-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvastam egy jó trükköt. Valakinek volt egy komoly lakáshitele, autóhitele és minden más, ahogy az már csak lenni szokott. Szerencsére házasság után a felesége rámutatott, hogy így nem élhetnek tovább, a példa kedvéért az ifjú férj havonta csak napközbeni étkezésre elköltött ezer dollárt.

Úgyhogy elhatározták, hogy ezen változtatnak és megszabadulnak a hitelektől is, mert a hitelek kamatai és törlesztői miatt nem maradt pénzük élni.

Lemondták a kábeltévét, a számítógépes játékokra való előfizetést és mindent, amit nélkülözhetőnek ítéltek. Az autóikat eladták az autóhitelekkel együtt és vettek két tízéves, jó állapotú autót helyettük. Megtanultak beosztás szerint költeni, bármennyire is idegen volt ez a férjtől előtte. Ennek eredményeképp tíz év alatt annak ellenére közel 300 ezer dolláros pluszba kerültek a nagy mínuszból, hogy közben született két gyerek, így a feleség jövedelme radikálisan visszaesett egy hosszú időre. Azt meglepődve vették észre, hogy mióta odafigyelnek a költésre (és ezáltal is csökken a hitelállományuk), több pénz marad szórakozásra, mint előtte.

Azonban nagyon sziszifuszi munkának tűnik egy sok ezer dolláros lakáshitel kifizetése havi pár száz dolláros előtörlesztgetés mellett. Olyan ez, mint amikor valakinek negyven kiló túlsúlyt kell leadnia, miközben nagy erőfeszítéssel csak heti fél-egy kilótól tud megszabadulni. Ilyenkor az ember gyakran nem azt látja maga előtt, mennyit haladt eddig előre, hanem hogy milyen beláthatatlanul sok van még hátra.

A férj vizuális típus volt, ezért vettek egy üvegvázát és beleraktak megfelelő számú üveggolyót, egy-egy golyó ezer dollár lakáshitel-tartozást jelentett. Akárhányszor sikerült előtörleszteni egy újabb ezer dollárt, kivettek egy golyót a vázából.

Így akárhányszor ránézett a nappaliban álló üvegvázára, nem azt látta, hogy mennyi golyó van még benne, hanem azt, hogy nemrég még tele volt és igenis megéri az erőfeszítést, mert egyre kevesebb golyó van már csak az üveg alján.

Ha segít, te is használhatod ezt a technikát, bármilyen hiteled is van, amitől meg akarsz szabadulni. Legyen egy üveggolyó a hitel nagysága szerint ezer, tízezer vagy százezer forint. Töltsd tele a megfelelő számú golyóval a vázát és bátorítson a váza lassú, de folyamatos kiürülése arra, hogy nem hiábavaló az erőfeszítésed, igenis van értelme takarékoskodni, már nincs messze a nap, amikor elmondhatod, hogy senkinek semmilyen összeggel nem tartozol.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram