Üveggolyók a vázában

Olvastam egy jó trükköt. Valakinek volt egy komoly lakáshitele, autóhitele és minden más, ahogy az már csak lenni szokott. Szerencsére házasság után a felesége rámutatott, hogy így nem élhetnek tovább, a példa kedvéért az ifjú férj havonta csak napközbeni étkezésre elköltött ezer dollárt.

Úgyhogy elhatározták, hogy ezen változtatnak és megszabadulnak a hitelektől is, mert a hitelek kamatai és törlesztői miatt nem maradt pénzük élni.

Lemondták a kábeltévét, a számítógépes játékokra való előfizetést és mindent, amit nélkülözhetőnek ítéltek. Az autóikat eladták az autóhitelekkel együtt és vettek két tízéves, jó állapotú autót helyettük. Megtanultak beosztás szerint költeni, bármennyire is idegen volt ez a férjtől előtte. Ennek eredményeképp tíz év alatt annak ellenére közel 300 ezer dolláros pluszba kerültek a nagy mínuszból, hogy közben született két gyerek, így a feleség jövedelme radikálisan visszaesett egy hosszú időre. Azt meglepődve vették észre, hogy mióta odafigyelnek a költésre (és ezáltal is csökken a hitelállományuk), több pénz marad szórakozásra, mint előtte.

Azonban nagyon sziszifuszi munkának tűnik egy sok ezer dolláros lakáshitel kifizetése havi pár száz dolláros előtörlesztgetés mellett. Olyan ez, mint amikor valakinek negyven kiló túlsúlyt kell leadnia, miközben nagy erőfeszítéssel csak heti fél-egy kilótól tud megszabadulni. Ilyenkor az ember gyakran nem azt látja maga előtt, mennyit haladt eddig előre, hanem hogy milyen beláthatatlanul sok van még hátra.

A férj vizuális típus volt, ezért vettek egy üvegvázát és beleraktak megfelelő számú üveggolyót, egy-egy golyó ezer dollár lakáshitel-tartozást jelentett. Akárhányszor sikerült előtörleszteni egy újabb ezer dollárt, kivettek egy golyót a vázából.

Így akárhányszor ránézett a nappaliban álló üvegvázára, nem azt látta, hogy mennyi golyó van még benne, hanem azt, hogy nemrég még tele volt és igenis megéri az erőfeszítést, mert egyre kevesebb golyó van már csak az üveg alján.

Ha segít, te is használhatod ezt a technikát, bármilyen hiteled is van, amitől meg akarsz szabadulni. Legyen egy üveggolyó a hitel nagysága szerint ezer, tízezer vagy százezer forint. Töltsd tele a megfelelő számú golyóval a vázát és bátorítson a váza lassú, de folyamatos kiürülése arra, hogy nem hiábavaló az erőfeszítésed, igenis van értelme takarékoskodni, már nincs messze a nap, amikor elmondhatod, hogy senkinek semmilyen összeggel nem tartozol.

Share

49 hozzászólás

 • Peti
  Jópofa ötlet, tetszik! 🙂
 • Treil
  Igaz nem ismerem a pár kereseti hátterét, de beszédes hogy itthonii átlagfizetésből (nem medián), nulla hitellel, nulla gyerekkel, saját meglévő ingatlannal, 300 ezer dollárnyi pluszt kb. 40 év lenne összegyűjteni (persze csak ha tisztán bankszámlára pakolják a pénzt).
  Persze a cikk lényege természetesen nem ez, de könnyebb a havi 1000 dolláros/fő étkezésből lecsípni mint a havi 50 ezresből.
 • magnum
  Aki eljut odáig, hogy üveggolyók fogyásába képezi le a hitele csökkenését, már nincs szüksége üveggólyókra.
 • Petrence
  Aranyos dolog. Esetleg egy forrást is kaphatunk mellé?
 • zsmar
  Tudsz valami helyet, ahol jó áron vehetnék sok üveggolyót? 😀
 • Kíváncsifáncsi
  @Kiszámoló: Az előző postot miért törölted?
 • B.Csaba
  Ugyanez fordítva… 100e $ a cél, minden 1000$ után egy uveggolyot kell bedobni egy küblibe. Az ember nem nézegeti a számlát (vagy a széfben osszegumizott 100$-osokat) így viszont vizuális…
 • Gábor
  Jó ötlet!

  Miben különbözik ha valaki takarékoskodik, megtakarít, spórol, félretesz, gyűjt, vagy ezek csak szavak? Vagy csak árnyalatnyi közöttük a különbség?
  Felmerül bennem a kérdés, hogy mikor és mire érdemes megtakarítani? Nyugdíjra? Egy új autóra? Egy állás nélküli időszakra? Egy ingatlanra? Egy nyaralásra? Gyermekeink “dolgaira” ?
  Aztán a kérdés, hogy mire mennyit érdemes? Vagy mikor nem érdemes? Mert közben elinflálódhat, vagy az árak jobban emelkednek mint reméltük és már kevés a cél eléréséhez az az összeg amit meg tudunk takarítani, vagy mert csökkent a bevételünk a remélt emelkedéssel szemben.

  Persze ezek csak gondolatok,

 • Szakértő
  Sose voltam olyan nagy költekező, mint a cikkben példaként említett amerikai férfi és váza meg üveggolyók nélkül is mindig tudtam, hogy mennyi a tartozásom. A 15 éve felvett 11 millió forintos hitelem úgy fogyott le nullára, hogy évente kb 1 milliót fizettem ki.
 • csizkek
  Lassan inkabb ugy erzem, hogy eddig balek voltam, hogy nem toltottem fel golyokkal azt a vazat..
  Amit muveltek az ingatlanokkal az gyakorlatilag elinflalta a megtakaritasunkat. Lehet csurni csavarni, de ez van. Igy most lehet a palya szelerol nezni a lakhatast, mert nem akartam rizikot vallalni egy hitellel.
  Lassan ez is a paradigmavaltas resze lesz. Adosodj inkabb el, kulonben megszivatnak a jegybankok.
 • Gábor
  Inverz malacpersely
 • Thistimeitsdifferent
  Aztán ha kiürült add el a vázát az üvegolyókkal együtt mert valójában az is egy tökéletesen felesleges kiadás volt. Nincs valami app erre?
 • Szabó Gábor
  “Lemondták a kábeltévét”.
  Van itt a blog olvasói között akinek még van klasszikus TV előfizetése? És ha igen, akkor miért?
  Én úgy látom, hogy nagyjából 20-25 perc tartalmi blokk után van 5-9 perces reklámblokk és 3-7 perces “előzetes/bemutató” blokk.
  Durván 50%-os a tartalom/hulladék arány.
 • Hitel
  Megcsinálom. Nevemhez méltóan sajnos lesz mit üríteni. jó nagy váza kell, sok üveggolyóval.
 • telepihetesbmw
  Ha valakinek ilyenre van szuksege, hogy a penzugyeit kovesse, meg is magyarazza miert van minuszokban
 • TG
  Az tényleg igaz, hogy sziszifuszi munka, főleg eleinte, de ha megjön az első sikerélmény akkor az már erőt ad a továbbiakban
 • Tristis
  Köszönjük a tippet! Az embernek fontos látnia azt, hogy van értelme az erőfeszítésének minden nap. Zseniális!
 • gaborr
  hasonló mint a centit vágni, vagy ó-ió-ció…. 😉
 • joosbalazs
  Édesem! Beraktam egy üveghordót a nappaliba… Abba kellene dobálni a picike golyókat! Meglátod, jó lesz! 🙂
 • Warrior
  @Szabó Gábor
  Jelentkezem, van normál tv előfizetésünk. Sőt, még vezetékes telefon is, ugyanattól a szolgáltatótól, ahonnan a net is. 🙂
  Hogy miért?
  Mert nekünk így jó.
 • H. Péter
  Nekem van, havi 1400 forint és minden adást fogok.. ismerősöm telekommunikációs cégnél dolgozik így az elején bekötötte nekem 🙂
  Egyedül a sport megy rajta..azonkívül tényleg felesleges lenne..nekem.
 • Névtelen

  nálunk is van, emellett totál káosz: netflix – család nézi, hbo-go – ez le lesz mondva, mert árat emeltek, spotify, meg TV meg vezetékes telefon. A lineáris programnak megvan az az előnye, hogy nem kell keresni, de a reklám miatt már többször fölmerült, hogy le kell mondani, de mindig megmaradt.
 • Nagy Vonalakban
  Jópofa ötlet, bár egy igazán szép,
  mutatós Lalique váza közel ötmillióba kerül,
  de végülis adnak rá hitelt.

  harrods.com/en-gb/lalique/poissons-vase-44cm-p000000000006298068?bcid=StructureGroup_107847639647&colour=clear

 • Kv
  Nekem van tv. Havi 4 a net+tv, csak net lenne 3 eFt havonta. Vezetékes számom is van, igaz voip alapon. Az 100 Ft egyszeri költség volt. Durva
 • AAA
  @Szabó Gábor

  Az élő sport közvetítésen kívül tényleg semmi értelme már a hagyományos tv-nek, de azokat is meg lehet ma már kis kereséssel teljesen jó minőségű streamekből oldani, legfeljebb nem magyar kommentárral nézi az ember, hanem angollal.

 • handyman
  @Szabó Gábor: médiában dolgozom, tv műsorok gyártásában veszek részt. Van bőven munka az egész iparágban, uh. szerintem sokan néznek TV-t. 🙂
 • fects
  @Szabó Gábor: jelen. Gyerek néz rajta mesét (van jó pár mese, ami eléggé hiányosan van csak fönn a neten), asszony néz rajta házszépítős, főzős, utazós műsorokat, én meg főleg sportot élőben. (Ez utóbbira persze lenne stream is, de nem feltétlenül jó sportkommentátorral.) Net előfizetés mindenképp kell, mellé meg kb 2-3000 Ft a TV, ennyit nekünk megér.

  De azzal tökéletesen egyetértek, hogy a legtöbb csatornán már csak mutatóban van egy kis műsor a reklámblokkok között 🙁

 • Patau
  Mindenkinek a saját helyzetére kell absztrahálnia a példát, így pl. nekem egy remek ötlet.
  Ahogy írta valaki; inverz malacpersely.
  Bizonyos helyzetekben tényleg jobban motivál, hogy kiveszel egy golyót.
 • rm
  Ugyanitt üveggolyó eladó. 😀
 • Kenrich
  Kicsit off: De ez most vlmi új átverés eltartási helyett?
  ingatlan.com/ii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+2+kerulet+gul+baba+utca/30709255

  (Tele van vele az ingatlan.com

 • Gábor
  Nekem is van TV előfizetésem, szinte csak az élő sportközvetítések miatt.
 • jurta

  “Sose voltam olyan nagy költekező, mint a cikkben példaként említett amerikai férfi és váza meg üveggolyók nélkül is mindig tudtam, hogy mennyi a tartozásom.”

  Itt szerintem az volt a lényeg, hogy egy mindkettejük által mindennap látott pozícióban állt a váza.

 • Regimodi
  @Szabó Gábor
  Azért van kábel TV-m, mert ha csak a net előfizu lenne, akkor az a duplája lenne egymagában, mintha ugyanazt a net sebességet csomagban kérem IP TV-vel és IP telefonnal, amit sosem használok.
 • Peet
  nekem van, mert az asszony ragaszkodott hozzá. Próbáltam meggyőzni minden Kiszámolós érvvel, de nem sikerült, inkább elengedtem a dolgot.
 • Balázs
  @treil:
  Teljesen igazad van. De sztem ha valaki nem a minimumot nyújtja a munkahelyén és komolyan veszi, képzi magát, küzd, akkor nem 300-t fog keresni és nem is 600-t, hanem bőven fellette. Sajnos azt tapasztalom, hogy az emberek úgy akarnak többet elérni, hogy ne kelljen érte többet tenni, áldozni. Átlagos teljesítmény, átlagos fizetéshez vezet… Persze nyugaton jobban megfizetnek szinte mindent, de aki érvényesülni akar itthon, az tud és fog is, csak plusz erőfeszítést igényel. Ezért gondolom, hogy felesleges itt átlagjövedelemmel számolni. Érdemes megnézni az “oszd meg a költségvetésed” posztot. A blog olvasói semmiképp sem az átlagot képviselik és ez eredményben is látszik.
 • Tibor52
  Nekem nagyon tetszik!
  Nekem minden kreatív ötlet “bejön”, ami azt a célt szolgálja, hogy szabadulj meg a hiteleidtől, annak kamataitól. Röviden: jópofa
 • sügér
  Életemben egy évig volt tévém, aztán elajándékoztam. Semmire nem volt jó, de be-bekapcsoltam, untam, csak zajongott a háttérben. A 90-es években volt, amikor fiatalon önállósodtam és ennek mozzanata volt, hogy na akkor legyen tévé.
 • satnya
  Tudom, hogy ez csak jelképes, de valójában 1000 dollár rendes étkezésre nem tűnik olyan rendkívül soknak.
 • Pista
  Hallottam még egy hasonló klassz dolgot: milliméterpapíron körberajzolod, hogy mennyi a várható átlagos élettartam, 1 kis kocka 1 nap. Utána kisatírozod naponta, hogy ebből mennyi telt le.
 • Mihály
  TV előfizetés nekem is a csomag miatt van, mivel a sima NET előfizetés drágább lenne. Tegnap kötöttem újra 1 év hűséget és az eddigi 8740 Forint helyett 6999 Ft ajánlatot kaptam a meglévő csomagomra. Nekünk is csak emiatt van előfizetés. Asszony néha szeret este munka után nézni TV -t. Néha bekapcsolom az English Club TV -t meg pár külföldi TV csatornát. Angol szinten tartása miatt. Ennyi hasznot látok a TV -ben.
 • Gonsales
  Nálunk a gyerek hamar kiszedegetné a vázából az üveggolyókat, én meg örülnék hogy milyen gyorsan fogy…
 • kritizátor
  “Azért van kábel TV-m, mert ha csak a net előfizu lenne, akkor az a duplája lenne egymagában,”

  Ez durván hülyeség. Melyik szolgáltató???

 • PaprikaSandor
  Lemondták a kábeltévét, a számítógépes játékokra való előfizetést és mindent, amit nélkülözhetőnek ítéltek. Az autóikat eladták az autóhitelekkel együtt és vettek két tízéves, jó állapotú autót helyettük. ”

  Azt hittem, az fog kovetkezni utana, hogy vettek egy jo eros kotelet,es egy kampot.

 • videkiszamuraj
  @Balázs

  Mese habbal

  Elhiszem egyébként, hogy van ilyen cég és ez is kéne, hogy a normális legyen, de a cégnél ahol dolgozok (vidéki nagyválalat), fejleszthetnéd magad bármeddig, nem kapnál komoly emelést. Kapnád az éves 3-5%-ot és kész.

  Gondolom ezt meg neked lehet nehéz elhinni, de így van. Pont nem érdekli a kutyát sem (mármint fizetés szempontjából, feladatokból többet fogsz kapni) ha mondjuk megtanultál egy nyelvet, vagy tudod programozni az egyik tesztberendezést. Ezért is lehet, hogy a széles tömegek csak „elvannak”, minek fejlessze magát?

  A környéken pedig nem tudsz máshova menni dolgozni, csillió kilométerre pedig nem költözik el az ember.
  Vidéken másképp mennek a dolgok.

 • jami
  Nekünk is van. A Natgeo&tsi az egyik ok, a gyerekek meséket is néznek (szerintem ritka béna mesék, többnyire az az egyeszség, hogy legalább angolra állítva) és mikor csak kinézni bírok a fejemből, akkor én szeretem a filmeket.
  Igen, nézek máshogy is filmet, de szeretem azt is, hogy tök random filmet találok, mikor odajutok. Van, amit láttam, de a címét rég elfejeltettem; de olyanokat is találok, amit (még) nem. Van csatornán, ahol minimális a reklám; ahol meg sok, ott olyankor bepakolom ütemezetten házimunkát csinálok.

  Híradót, vagy mik ezek manapság, nem szoktam.

 • Huk
  Nekem a fenti sztoriról az jut eszembe, mikor az étterem tulajdonos főnököm mondta mikor egy drága új autót vett, hogy nekünk pincéreknek is lehetne, ha nem szórnak el a pénzt, takarekoskodnank… Ez 97-ben volt,15 eFt.ot kerestem. Az átlag fizetés kb. harmadát, örültem ha kijöttem hó végéig.
  Érdekes módon most mikor az átlagfizetés felett keresek jóval tudok megtakarítani én is.
 • DaWid
  A vázát lehet a megtakarításra használni, csak valami finom édességgel megtölteni. Kivenni egy csokit, mikor pl. 10e Ft-t félreraksz… a kemény munka jutalma. Ha elfogy, lehet újra tölteni, így nem gond a szavatossági idő sem a hosszútávú megtakarításánál és a szavatossági idő motíválhat pl. a 500e Ft eléréséhez is 🙂
 • Kiszamolo
  vidéki, ahol van összesen 2-3 munkaadó, könnyen összebeszélnek, akár hallgatólagosan is, hogy ennél többet senki nem fizet és kész.
 • Tinaturner
  Pista: aztan egy eleten keresztul nyomasztana, de legalabbis ha a felen tul vagy akkor biztosan.

  Kiszamolo: aztan utana meg sirnak h nincs ember.. 🙂