Valamiben megint elsők vagyunk

Az Economist grafikonja alapján a magyarok költik a legtöbbet alkoholra és cigarettára, a fizetésük kerek 10%-át, míg ételre és alkoholmentes italokra 18%-ot költünk.

Már többször volt szó arról, hogy tedd el a fizetésed legalább tizedét. Látod, milyen egyszerű a megoldás? 🙂

Share

35 hozzászólás

 • tgwh
  Kedves Kiszámoló… gondban vagyok…
  Kezdjek el inni és cigizni, hogy később félre tudjam tenni? 😀
  Komolyra fordítva a szót, alacsonyak a bérek, drága a pia meg a cigi. Ez már bőven elég ahhoz, hogy megelőzzük a legtöbb országot. Lehet egy átlag német többet iszik és dohányzik, csak épp nem látszik a fizetésén… ugye többet lehet füstölni 4000 euróból, mint 350-ből…
 • Kiszamolo
  Van egy rossz hírem: a sor végén ott van dollárban is, mennyit költünk kajára. Lássuk mindjárt a felettünk lévő Indiát: ötödannyit költ hetente kajára és úgy érzésre huszadannyit cigire és piára.

  De a burzsuj amerikaiak is dollárban kevesebbet költenek ezekre a cuccokra, pedig ott sokkal drágább a cigi szerintem.

 • Stiel
  Valami olyasmi statisztika kéne, hogy hány szál cigit szívunk átlagosan (per fő per hó), meg az alkoholnál is literben mérve. Ez mutatná azt, amit tgwh írt.
 • steckler
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption
  Itt egy érdekes táblázat az egy főre jutó alkohol fogyasztásról: Magyarország a 3., vagyis dobogós. Igaz ez a táblázat csak a zárjegyes italok értékesítéséből készítették. A valós adatokban a poszt-szovjet térség és egyes balkáni országok megelőznének, ha mérhető lenne a házi főzések mennyiségi adatai is.
  Moldova világelsőségén nem lepődök meg. Mivel nagy bor és konyak nagyhatalom. Milesti Miciről és Cricováról nem is beszélve, vagyis a világ leghosszabb borospincéi ott találhatók. Moldovában ilyenben isszák a munkások a vodkát, csak nem 100 ml-esből mint az oroszok, hanem 200 ml a legkisebb.
  http://alcohole.ru/upload/iblock/a12/list-6.jpg
  A világranglistán második Csehország, azonban a 8,5l/főre jutó sörfogyasztásuk végett, amelyben világelsők. Borfogyasztásban Franciaország az első.
  Dél-Korea tömény fogyasztásban 1
 • steckler
  A tömény szeszek tekintetében Dél-Korea 9,57 l/fő, ami elég meglepő, mögötte Észtország, Oroszország, Lettország, Ukrajna a sorrend.
  A köztes alkoholtermékek (14 és 22 % közötti) fogyasztásában Uganda, Örményország, Nigéria a dobogós.
  Örményországot megértem (9,36l/fő), mert ott sok a desszertbor somból, berkenyéből, áfonyából. Ugandában és Nigériában nem jártam, talán ott a banán és egyéb trópusi növények likőrjei lehetnek népszerűek.
  http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/msbgsruprofiles.pdf

  A cigaretta fogyasztás adatai:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_cigarette_consumption_per_capita
  A sorrend nem meglepő Görögország, Szlovénia, Ukrajna. Magyarország a 26. évi 1,6szál/fő.
  Végül pár adat a kábítószer használókról (szerencsére itt nem vagyunk az élmezőnyben, ami nagyon jó!). http://en.wikipedia.org/wiki/Annual_cannabis_use_by_country

 • eti
  > évi 1,6szál/fő.

  Mármint 1623.

 • kp
  Az eddgi hozzászólások 100%-ban igazolják a blogíró korábbi állításait a tipikus HOZZÁÁLLÁSról.
  – Lényeg: az (átlagosan) 10%-nyi elpiált és elfüstölt jövedelmet félre lehetne tenni esetleg értelmes dologra (pl hőszigetelés) költeni.
  – Kommentekben: relativizálás (hogy mer’ a német az abszolutértékben jóval több) statisztikák mutogatása, hasonlítása és magyarázása, csak arról nincsen szó, ami fontos: hogy sírunk a szegénységről, közben a jövedelmünk 10%-t kidobjuk. Cigire meg piára költjük. (Lenne e témában más említendő is, de a cikk erről szól.)

  De 10%-t megtakarítani nem tudunk, mert az képtelenség.

  HOZZÁÁLLÁS ???

  Olyan kirívó esetekről nem is szólva: szakadt emberke előttem boltban fizet 1200-1300 Ft, abból a 200-300 a kaja többi a cigi meg a 2 kisüveg… Nem egyszeri eset.

  Hofi után szabadon: Nem csak a zsömle kicsi, a pofánk is nagy.

 • Illye
  Én mindig azt mondom: amíg kávéra, cigire van pénz, addig nincs szegénység.
 • rundmc
  offtopic:

  A http://kiszamolo.blog.hu/2013/03/28/menekulnek_a_cegek_a_tranzakcios_ado_elol cikkben azt írod,hogy “ha a ferihegyi euros K&H automatát fejed meg”. Én úgy tudom ez már nem működik, mert Ferihegyen 1-en volt és az bezárt. Van esetleg valahol egy újabb?

 • Attól tartok, sokan nem csak húsvétkor fogadják meg az “igyál nagyon sok pohárral és fogd rá a nyuszira” felszólítást…:)
 • Janos
  no…. veletlenul pont nemetorszagban elek, ugyhogy erre had reagaljak.

  Itt a munkas kb 1300-1400 eurot keres, mondjuk egy villanyszerelo. Nemettanar 1600 euro korul.
  A cigi 5,6 eur korul van ha jol emlekszem.

  Vagyis kb 1.5szer annyit tud venni a Nemet a havi fizujabol mint a Magyar.

  Aki itt 4000 eurot keres, az otthon is megkeresi a 6-700e ftot. Aki meg otthon 350 eurot, az itt kint is max 1200at…

 • tgwh
  Na igen, de én csak annak a statisztikának hiszek amit magam hamisítok elvet nézzük ám 😀
  A statisztika 3 okból hülyeség, főleg nálunk:
  1, 1200 ember megkérdezésével… ja, az ugye semmi…
  2, akik készítik, sokszor ők sem értenek hozzá
  3, az emberek sem a pontos adatokat mondják be

  Hogyan lenne már válság? Nézem reggelente az autókat, mindegyikben maximum két ember ül… Oks, mondjuk van olyan falu, ahonnét egy amúgy negyed órás út egy óra alatt tehető csak meg tömegközlekedve.

  kp, aki olvassa a kiszamolo.hu-t, annak sok újat nem tudsz írni. Aki meg nem, az úgysem fogja olvasni. Röviden kb. ennyi. Minden féle állami baromságra van pénz, ,,ingyenes” orvosi vizsgálatok meg termékbemutatók, ilyen-olyan ügynökök amik/akik segítenek költekezni, de olyan hogy pénzügyi oktatás, az sehol, még a béka segge alatt sem található meg… kb. mint az orosz realizmus, máshogy nem tudnám hasonlítani.

 • gab
  Az én tapasztalatom szerint pont a leglecsúszottabbak költenek cigire+piára, ez az egyetlen szórakozás az életükben. Épp ezért az ilyen komment, pl.

  “- Lényeg: az (átlagosan) 10%-nyi elpiált és elfüstölt jövedelmet félre lehetne tenni esetleg értelmes dologra (pl hőszigetelés) költeni.”

  számomra a valóság teljes nem ismeretét sejteti. Aki 10%-ot elcigizik, az pont egy nem tudatos, elég szerencsétlen, kilátástalanságban vegetáló réteg. Ha nem cigizné el a 10%-ot, akkor se változna az élete. Teljesen felesleges ezen a statisztikán sajnálkozni.

 • Tys
  Nemár, hogy több töményet isznak a kóreaiak mint a csehek sört per fő?
 • Zoltan
  Üdvözlök mindenkit, sajnos nem pontos a grafika címe, mivel az eredeti forrásoldalon nem az áll, hogy mennyit költenek az emberek kajára és piára, hanem az, hogy mennyit költenek kajára és piára AMIT OTTHON FOGYASZTANAK EL. Link:
  http://www.ers.usda.gov/data-products/food-expenditures.aspx#26654
  Legalul találhatók a kimutatások. Tehát ez azt mutatja, hogy a Magyarok otthon sok alkoholt és cigit fogyasztanak. De attól még lehet, hogy az Amerikaiak kocsmában sokkal többet isznak és cigiznek vagy bármely más országban. Lehet, hogy egy országban az a divat, hogy máshová mennek, lehet, hogy valahol a vallás miatt inni sem szabad. Ez a kimutatás nekem nem tetszik, mert ferdít.
 • Krisztián
  Én is ezt mondom mindig anyáméknak, kár, hogy süket fülekre találnak szavaim.
 • Stiel
  Egyébként ezzel a 10%-kal az a baj (azon túl, hogy ez is hatalmas szám), hogy ez az átlag, amiben benne vannak azok is, akik nem dohányoznak és nem isznak. Azaz a többieknek még több..
 • Tudom, hogy nem szereted a beidézett saját blogot, de azért most mégis megteszem, töröld, ha gondolod. Nem tudom, az Ecnomist honnan szedi az adatokat, de nem stimmelnek. Élelmiszerre sokkal többet, alkoholra és cigire kevesebbet költünk. Ettől függetlenül mind a dohányzás, mind pedig az alkohol súlyos probléma Magyarországon.

  A magyar fogyasztói kosár, jövedelmi ötödök szerint:
  http://szamvarazs.blogspot.hu/2012/11/hass-alkoss-fogyassz.html
  Alkoholfogyasztás :
  http://szamvarazs.blogspot.hu/2012/12/o-mister-alkohol.html
  Cigaretta fogyasztás:
  http://szamvarazs.blogspot.hu/2012/12/dohanyzasi-szokasok.html

 • tgwh
  Pontosan. A szigetelés olyan nagy divat mostanság. Csak ugye a többség felrak 5-10 centit, oszt jónapot. Ez sem jó megoldás, mert nem ismerik a lakás/ház adottságait. Pontosan tudni illene, hogy milyen anyagból hány centit tesznek fel, mert egy betonelemes panellakásra ugyan az a 10 centi kerül, mint egy tégla családi házra… Ez így kb. olyan hasznos, mint ha többet, vagy kevesebbet tennének fel.
 • Illye
  Akkor írd le nekik:)))
 • Lomnici Tamara
  Egy kis apróság és érdekesség az utolsó linkhez, és a magához a dohányzáshoz. Igen, Görögországban mindenki füstöl, saját magam tapasztaltam. Mikor Krétán voltunk nyaralni kőkemény kocadohányosként elmentem és vettem egy doboz cigit (nyaralunk, rúgjunk ki a hámból alapon), és mikor hazamentem tűnt csak fel, hogy abban a dobozban nem 19 szál van, hanem 30, azaz harminc. Aztán másnap visszamentem a boltba, és megdöbbenve láttam, hogy mindenfajta cigi 30-as kiszerelésben kapható.
  Szóval, ha statisztika csupán az elszívott doboz/fő alapján készült, akkor jó, ha ezt is figyelembe vesszük.
 • Zabalint
  Az a baj, ez a statisztika éppen arra jó, legalábbis pénzügyi szempontból nézve, mint amikor egyik kezed jégbe, másikat tűzbe teszed, majd megállapítod, hogy az átlaghőmérséklet megfelelő.

  Ugyanis leginkább a csóró rétegek költik a fizetésük nagy százalékát cigire és piára, és ez nem úgy megy, hogy ha holnaptól nem költenék, akkor az >10% megtakarítás, ugyanis ezek az emberek kajára, higiéniára, normális emberi körülmények megteremtésére nem költenek eleget, ennek rovására isznak és cigiznek, az alkoholmámorból felébredve elképzelhető, hogy eszükbe kapnának, hogy hogyan is élnek, így még az is lehet, hogy a felszabaduló pénz a szesz és a cigi árából sem lenne elég a gyökeres változtatásra.

 • Zabalint
  Pont fordítva van, ahol anyagi és érzetbeli jólét van, ott nincs szükség szenvedélybetegségre. Ahol egyik, vagy mindkettő hiányzik, ott kitermeli magát a drog (beleértve minden legális és illegális drogot) függőség.
 • Krisztián
  Teljesen fölösleges, nem szeretnének változtatni, én meg nem érzem magam papagájnak.
 • Krisztián
  Már nem azért, de szerintem itt nem azon van a hangsúly, hogy a “felszabadult” pénzből hirtelen habzsidözsi lenne, hanem hogy ennyire életképtelenek ezek az emberek és nem akarják meglátni ezeket az egyszerű összefüggéseket.
 • GabenHUN
  egy statisztika, ami ismet bebizonyitotta, hogy, falagosan mennyire keveset keresunk…. 🙂
 • Zabalint
  De pont az a lényeg, hogy mi lenne, ha ez a pénz felszabadulna. Ez olyan, mint mikor az alkesz katonának mondják:
  – Kovács, ha maga nem inna ennyit, már rég százados lehetne.
  – Igen, de amikor berúgok, akkor tábornoknak érzem magam.

  Szóval egyáltalán nem véletlen, hogy a csóróbb rétegből több a szenvedélybeteg. Hogy kicsit közgáz oldalról közelítsem meg a dolgot, honnan tudod, hogy ezeknek az embereknek ezen jövedelem szint mellett nem ez a legmagasabb elérhető hasznosság, ha elisszák, elcigizik a pénzüket? Jó, nyilván mikor már keményen függők, akkor nem lehet tudni, de valamiért mégis ezen úton indultak el.

 • user
  OFF, mert a bankos topic le van zárva.

  Kedves Kiszámoló!
  Erről mi a véleményed?
  http://gurulohordo.blog.hu/2013/03/29/ciprus_utani_elso_evszazad

 • Krisztián
  Amilyen okosak, elköltenék másra. 🙂
 • Zoli
  A grafikonnál az szerepel hogy “% off total household spending” azaz hány százalékát költik az összes háztartási kiadásnak NEM a bevételnek. De lehet hogy én nem beszélek elég jól németül 😉
 • Zoli
  + a sor végén lévő szikárabban megjelölt költések pedig CSAK a kaját tartalmazzák, NINCS benne a pia és a dohány!
 • Krisztián
  Elköltenék másra, ennyi.
 • Janos
  valoszinuleg forditott a sorrend. Szerinted mennyit kellene keresnie egy alkoholistanak, hogy tudjon felretenni? Vagy egy drogfuggonek? Most komolyan… Szerintem inkabb az a helyzet, hogy aki elkezd nagyon kemenyen pialni, es cigizni, az nehezebben tud felkapaszkodni a rangletran, viszont annal jobban tud zuhanni, es ha elkezd, akkor ez egy onmagat erosito spiral lesz, mert egyre nehezebben kap munkat, ami miatt tobbet iszik…
 • Zabalint
  Tehát a 8 általánost végzett alkeszok azért csúsznak le, mert alkoholisták? Csak mert lefelé iskolai végzettséggel arányosan egyre több az alkoholista és a láncdohányos. Nem állítom, hogy nem lenne gyakori a függőség miatti lecsúszás, de állítom, hogy ennél még sokkal gyakoribb az, hogy valaki eleve alacsony képzettségű, rosszul kereső volt és úgy lett alkoholista is.
 • morbiczer
  “household spending”-ben a haztartas kozgadasagi ertelemben vett haztartast jelent, azaz gyakorlatilag a maganszemelyek kiadasanak osszessege, nem a kiadasokon belul valami elkulonitett kategoria.