Mekkora ingatlant vegyél?

A túl drága ház vagy lakás vásárlása évekre megnyomoríthatja valakinek az anyagi életét, sőt gyakran végzetesnek is bizonyulhat a felvállalt túl nagy teher.

A magyar embernek ha nincsen pénze, 12 milliós lakásokat nézeget. Ha van 12 milliója, 30 milliós sorházat szeretne, ha 30 milliója van, 70-80 milliós ház alatt még csak nem is gondolkodik.

Ennek az lesz a következménye, hogy túlvállalja magát, és minden pénzét és megtakarítását felemészti a lakása vagy háza fenntartása, a hitelek törlesztése. Nyaralás, kikapcsolódás helyett is majd hiteleket törleszt, már ha nem temeti maga alá a túl nagy felvett hitel.

Ezért nagyon fontos kérdés, mekkora ingatlant engedhetsz meg magadnak és honnan tudod, hogy túl nagy falat számodra az adott ingatlan?

– Az első aranyszabály, hogy ráérsz elkölteni akkor a pénzed, ha már meg is kerested. Akkor vegyél 50 milliós házat, ha már van 50 millió forintod. Még akkor is korai, mert ha a nyugdíj-megtakarításodat is beleölöd a házba, akkor nagyon nyomorult nyugdíjas éveid lesznek a hatalmas hodályban.

De ha még csak 20 milliód van, nézegess maximum 20 milliós lakásokat. Ha neked azok nem elég jók, akkor a megoldás egyszerűbb, mint hinnéd: bérelj ki egy 50 milliós házat. Ha már van egy 20 milliós lakásod, add ki bérbe és te is vegyél ki egy házat, csak a különbözetet kell zsebből fizetned.

Felejtsd el a pozitív jövőképet is. Sokan gondolkodnak úgy, hogy most túl nagy falat egy ekkora ház, de majd folyamatosan kapaszkodok fel a ranglétrán és majd 5 év múlva annyit fogok keresni, hogy meg sem fog kottyani a törlesztőrészlet. Ezért bátran belevágok most.

Aztán vagy így lesz, vagy nem. Ha így is lesz, könnyen lehet, hogy már a növekvő fizetésed is kevés lesz a közben még magasabbra tornászott életszínvonaladhoz. Olvasd el ezt: Az életszínvonalad inflációja.

– Ne felejtsd el, hogy egy ingatlant nem elég megvenni. Ott van még a 4% vagyonszerzési illeték, az ügyvéd, a felújítás, a berendezés költsége is. Attól függően, mennyi bútorod és háztartási géped van már meg, akár 5-8 millió forint is lehet az az összeg, amit gyorsan rá kell költened az ingatlanra még beköltözés előtt.

– A hathavi vésztartalékodat soha nem fordíthatod lakásvásárlásra, ezért annak az összegét is vond le az önerődből. Ugyanígy maradjon pénz a nyugdíjadra, a gyerek oktatására és az autócserére is. Ugye hogy mindjárt nincs is olyan sok pénzed lakást venni? Tanácsadásokon gyakran kiderül, hogy helyesen számolva semmi önereje nincs az ügyfélnek, pedig most akart 30 milliós lakást venni, mert azt hitte, milyen gazdag, van 10 millió forintja.

– Érdemes úgy is belőnöd az ingatlanra fordított összeget, hogy az ne legyen több, mint négyévi nettó jövedelmed.

– Ha mégsem bírod ki és akár hitelfelvétel árán is saját ingatlant akarsz, az alábbi szabályokat tartsd be:

Soha ne az határozza meg a döntésed, mennyi hitelt kapnál a banktól. Ha annyiért veszel házat, biztos, hogy túl drága ingatlant veszel. (Ne felejtsd el, a banknak és az ingatlanosnak is az az érdeke, hogy minél drágább ingatlant vegyél, a legdrágábbat, amit még be tudnak hitelezni. De a nagyobb ingatlant nem csak megvenni drágább, de fenntartani és felújítani is, a hitelek kamatairól már nem is beszélve.)

Maximum annyi hitelt vegyél fel, amit 10 év alatt kényelmesen ki tudsz fizetni. A kényelmesen azt jelenti, hogy akkor is menne a törlesztés, ha a duplájára ugrana a havi teher, vagy bevezetnék az ingatlanadót. Ennél több hitelt ne vegyél fel. Ha ebbe nem férsz bele, akkor vagy túl szegény vagy, vagy túl drága ingatlant akarsz.

Az ajánlás, hogy a fizetésed 40%-ánál soha nem költs többet lakhatásra és az összes hiteled fizetésére.

Ingatlanvásárlás előtt csinálj egy pontos és részletes pénzügyi tervet. Határozd meg, mennyit kell félretenned nyugdíjra, a gyerek oktatására és minden egyéb célra. Ha ezek mellé belefér a hiteltörlesztés is, akkor vegyél fel hitelt.

Honnan tudod, hogy túl nagy vagy túl drága ingatlanban laksz?

– A havi törlesztő kifizetése már gondot okoz, vagy még tudod fizetni, de már pengeélen táncolsz. Egy tanulságos történet itt.

– Egyre több a ház körül az elódázott javítanivaló, amit csak tologatsz magad előtt. Kazáncsere, tetőfelújítás, festés, szigetelés, stb. A helyzet egyre súlyosabb lesz, ne gondold, hogy majd magától valahogy megoldódnak a problémák. Ideje rádöbbenni, hogy anyagilag képtelen vagy fenntartani az ingatlant.

– Van használaton kívüli helyiség az ingatlanban. Ha lezárt szobák között élsz, akkor biztos, hogy túl nagy az ingatlan. Vegyél egy kisebbet és ami pénzt ezzel megspórolsz fordítsd okosabb célokra. Ne felejtsd el, a kétszer akkora házat karbantartani és felújítani is kétszer annyiba kerül, a kiadásod nem áll meg a fűtésszámlánál.

– Az Egyesült Államokban (is) elképesztően nőttek az ingatlanok méretei. 1970-ben az átlagos család 3,14 főből állt és 1.400 négyzetlábas lakásban lakott. 2004-ben az átlagos család 2,6 főből állt és 2.330 négyzetlábas lakásban lakott. 2015-re az átlagos méret 2720 négyzetlábra hízott. Biztos, hogy a te háromfős családodnak is kell 150 négyzetméteres ház, főleg, ha hitelt kell felvenni hozzá?

Végül néhány rossz motiváció az ingatlanvásárlásra:

– Ne vegyél csak azért saját lakást, mert mások szerint neked saját lakás kell.

– Ne vegyél ingatlant csak azért, mert valaki más vett és nem akarsz lemaradni mögötte.

– Ne vegyél ingatlant, csak mert majd egyszer a jövőben majd megházasodsz és kell a nagy lakás az elképzelt gyerekeidnek. Ezen a hídon majd ráérsz akkor átmenni, ha ténylegesen elértél odáig.

– Ne vegyél ingatlant, csak akkor, ha a következő 10 évben minden tekintetben meg fog felelni mind az ingatlan mérete, mind a környezet, beleértve az óvoda, iskola, munkahely közelségét és minőségét is. Az átlag amerikai 4,5 évente új ingatlant vásárol, egy átlag magyar is 8-9 évente költözik: nő a család helyigénye, csökken, mert a gyerekek elköltöznek, jobban mennek a dolgok, jobb lakást szeretnének, rosszabbul mennek a dolgok, az új munkahelytől távol van az ingatlan, stb.

Ezért felesleges a húszas éveidben lakást venni. Mivel jó eséllyel megházasodsz, az a garzon biztos hogy túl kicsi lesz. Viszont felesleges fenntartanod egy hodályt csak azért, hogy majd egyszer családot alapítasz. Arról nem is beszélve, ki tudja, hol fogsz dolgozni 5-10 év múlva.

A saját ingatlan röghöz kötést is jelent, az elmúlt hetekben több emberrel is beszéltem, akik a saját ingatlanuk köt egy vidéki városhoz. Az egyikőjük naponta jár Pécsről Budapestre dolgozni, immár három éve, a másik kapna sokkal jobb munkát a szakmájában, ha nem lenne Békéscsabához láncolva a hiteles lakása miatt.

– Ne vegyél ingatlant befektetés céljából, csak akkor ha tényleg meggyőződtél a megtérülésről. Az emberek zöme teljesen rosszul kalkulálja az ingatlan megtérülését. Csak akkor vegyél ingatlant befektetési célból, ha a kockázatot is figyelembe véve többet hoz, mint egy alternatív lehetőség és akkor se álljon a tőkéd negyedénél több ingatlanban. Ehhez segítség ez a kalkulátor.

– Ne vegyél ingatlant, csak mert lakást bérelni is pénzbe kerül. A saját ingatlan sincs ingyen. Használd ezt a kalkulátort, hogy eldöntsd, tényleg jobban jársz-e saját ingatlannal.

Egy témába vágó régebbi cikk itt.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

428 hozzászólás

 • Balázs
  Annyit azért hozzátennék hogy a jelenlegi budapesti albérletárak, és betéti vagy befektetési kamatok mellett (amit ugye akkor kamatozna a pénzed ha nem vennél ingatlant), azért ha valakinek van pénze, akkor érdemesebb saját ingatlant venni, főleg ha egy forgalomképes jó közlekedésű lakásról van szó amin bármikor túl lehet adni.
  A bejegyzés alapüzenetével én is egyetértek, addig nyújtózkodj amíg a takaród ér. Van arra vonatkozóan kalkuláció hogy mondjuk Pesten milyen hitel/önrész arány alatt érheti meg ingatlant venni minthogy albérletben lakjál? Csak mert én épp ilyen döntés előtt állok.
 • Kiszamolo
  Ott a link a cikkben. Egyébként érdemes egy 10-15 évre szóló anyagi döntést nem egy pillanatnyi állapot szerint meghozni. (Mennyi ma a betéti kamat, mennyi ma a hitelkamat, most éppen nőnek az ingatlan és albérletárak.) Legalább egy 5 éves időtávot érdemes vizsgálni nem az elmúlt egy évet.
 • jurta
  “Érdemes úgy is belőnöd az ingatlanra fordított összeget, hogy az ne legyen több, mint négyévi nettó jövedelmed.”

  “Maximum annyi hitelt vegyél fel, amit 10 év alatt kényelmesen ki tudsz fizetni.”

  “ne álljon a tőkéd negyedénél több ingatlanban.”

  Ezek a számok (oké, hogy nem kőbe vésettek, de ha nagyságrend, akkor is) miből jönnek? A harmadikat úgy-ahogy értem (diverzifikáció), a másodikra már szerintem te is mást mondanál egy 50 és egy 35 évesnek, az elsővel kapcsolatban pedig különösen érdekel, hogy miért pont négy év.

 • Erzsébet
  Nagyon a szívemből szól a cikk!!!
  A pénzügyi tanácsadás mellett azonban életviteli tanácsokkal kiegészülve lenne teljes az útmutatás. (nem gondolom, hogy ez ennek a blognak a feladata volna, de sok tanács megtámogatható lenne életviteli oldalról is, ami szélesebb réteg számára tenné érthetővé és befogadhatóvá ezeket az alapokat)
 • Én is akarok kommentelni
  A maximum négy évnyi nettó jövedelmet a család teljes nettó jövedelmére kell érteni? Mert akkor jó vagyok 🙂 Egy picit megzavart, hogy nem többes számban van írva a mondat.

  A cikk elejével nagyon nem értek egyet, márpedig azért, mert a szubjektív (számokkal leírható) tényezőket nem veszi figyelembe. 8-9 év múlva tudtunk volna hitel nélkül is költözni oda, ahova most költöztünk (kertes, családi ház), de most volt 5 éves a gyermek, és imád kint lenni, a barátaival szintén (reggel láttuk, majd eltűnt, majd ha éves volt bejött a házba egész estig). Nincsenek illúzióim, 15 éves korában már nem biztos, hogy ez lesz, de mire pénzünk lenne, már elmúlna a gyerekkora.
  Én egyvalamit imádok pénzért venni: időt. Most is ezt tettük. Ezért járok kocsival is, nem tömegközlekedéssel (az is napi bő 1 óra nyereség).

  De már tudjuk, hogy ha kirepül a gyerek, akkor majd jön a downsizing.

 • Kiszamolo
  Én is, ez az, amikor az érzelem és a vágy írja felül a pénzügyi lehetőségeket.

  Nincs pénzem házra, de házban akarok lakni és kész. A nyugdíj megtakarításom terhére járok naponta autóval, de kit érdekel, autóval akarok járni és kész.

  A gyereked már 9-10 éves korában is nagy ívben fog tenni a kertre, addig meg ott van rengeteg játszótér, játszóház és minden más.

  Nekünk is van kertünk, de az év közel felében az időjárás miatt használhatatlan és egyébként is jobban szeretnek játszótereken játszani.

  Ennek ellenére nyugodtan lehet kertes házat venni, csak ne vágy legyen, hanem valós anyagi lehetőség.

 • Kiszamolo
  Jurta, miért mondanék mást egy 50 évesnek? Annak is kell nyugdíjra spórolni és annak is kényelmesen kell tudni fizetnie a havi törlesztőket.

  Nem értem, mitől lenne más?

 • okoska2
  Kicsit sarkos, de jogos megállapítások.

  Mi is akkor laktunk kertes házban, amikor a gyerkőc pici volt. Most hogy iskolás, jobb egy lakásban az iskola közelében.

  Életmódtanácsok is voltak már itt a blogon. Csak nagyonnagyon tudatosnak kell hozzá lenni. A hosszútávú célok a homályba vesznek, a jelen meg most van, ez a kézzel fogható. Hiszen ki tudja, mi lesz 30-40 év múlva?

 • Vera
  Kedves Miklos! Nagyon jok az irasaid, ez is.

  Arra vonatkozoan esetleg tudnal tanacsot adni, hogy erdemes-e kislakast venni a jelen helyzetemben (es esetleg masoknak, akik hasonlo helyzetben vannak):
  -alberletben lakom. Ki tudom fizetni, de jelentosen megnott a berleti dij az elmult egy evben. Elkoltozhetnek masikba, de olcsobb nem lenne.
  -egyedulallo vagyok, a 30-as eveim vegen. Remelhetoleg nem lesz ez mindig igy.
  Gondolkodom azon, hogy vegyek egy garzonlakast sajat lakhatas celjabol. A keret megvan ra, de kerdes az, hogy erdemes-e ekkorat venni ebben az eletkorban. Hitelt nem szeretnek felvenni.

 • Alina
  “Érdemes úgy is belőnöd az ingatlanra fordított összeget, hogy az ne legyen több, mint négyévi nettó jövedelmed.”

  Szerintem így nagyon kevés embernek lenne saját ingatlana ma Magyarországon.Legalábbis nekem akkor egy ócska kis panel se jutna.

  Lezárt szoba: Nos igen,nálunk van egy nem használt szoba,sajnos nem lehet lebontani,pedig megfordult már a fejemben ilyen is. 120 nm túl nagy,viszont nem vett,örökölt ház.Gondolkodtam én is kisebb vételén,de inkább a fűtés és maga a rezsi csökkentése mellett döntöttem.Így kevesebbet fizetek 120 nm2-re mint más 50nm2-re. Ez is egy megoldás,mert sokszor nem csak a nagyságon múlnak a dolgok.

 • Én is akarok kommentelni

  No igen, de ha egész életemben csak a nyugdíjamra spórolnék, illetve csak akkor venném meg, ha már tényleg megvan rá a pénzem, akkor rengeteg mindentől megfosztanám magamat és a családom. Élni pedig majd nyugdíjas korban?
  Ok, még csak 13 éve dolgozom, és eddig 4x vettem fel hitelt (kocsi, lakás, lakás, ház). Szoktam ezen gondolkodni, de egyiket sem bántam meg.
  Arról nem is beszélve, hogy milyen az élet: ha nem veszem meg a kocsimat hitelből, akkor nem kaptam volna meg egy olyan munkát, amiből 1 év alatt megkerestem a kocsi teljes árát.
  Ahova most költöztünk (igen, hitelből) is hozott már plusz munkát az új ismeretségnek köszönhetően.
  És igen, ilyen gyarló az ember, sokan a külsőségek alapján (is) ítélnek: látták a kocsit, illetve látták a házat, és úgy ítélték meg, hogy ő már elért valamit, akkor érthet hozzá.. őt bízom meg, pedig lett volna olcsóbb ember is.
 • Garbo
  Egyedül az ingatlanvásárlásnál vettem figyelembe egyéb szempontokat is, mint az anyagiak. Minden téren ideális és az is lesz még 20 évig. Ez tette lehetővé, hogy eladjam az autót. De azt is, hogy az átlagosnál boldogabban érjek haza, minden nap. A 40%-ot bőven nem lépem át vele, de nem is tudnám megvenni 4 évi nettómból. Azonban, ha beütne a crach és gyorsan kellene értékesíteni, állapota és lokációja miatt, a hitel kifizetése után is maradna annyi, hogy vehetnék egy komfortos, kényelmes, kis lakást.
  Hogy miért nem vettem ilyet eleve? Mert nem szeretnék olyanban élni, s a tágas terek szeretetet olyan szempont olt, ami megéri az áldozatot.
  Észszerű döntést hoztam, mert az életminőségemhez, a közérzetemhez nagyban hozzájárult a vásárlás. A család középtávú anyagi növekedéséhez is. Ha minden összedől, akkor volt pár isteni évem (de reálisan nem fog). Miklós, tessék: tolj le! 🙂
 • Kiszamolo
  Alina, a magyarok 92%-a lakik saját ingatlanban, az osztrákok, németek, stb. 40%-a. Az csak egy magyar folklór, hogy akkor is saját ingatlanban kell laknom, ha nincsen rá pénzem.

  Egy nagyobb házat nem csak fűteni drágább, de felújítani, karbantartani is.

 • Imre
  A hitel futamidejét illetően nagyon egyetértek a 10 évben! Nekünk 3 év múlva jár le a 15 éves lakáshitelünk és nagyon sajnálom már, hogy nem 10-re vettük fel.
  Egyébként meg szerintem sem lehet minden döntést tisztán pénzügyi alapon meghozni, pont az akkor meglévő életlehetőségek miatt (pl. gyerekek kora, saját vágyak), de érdemes törekedni rá.
 • Kiszamolo
  Én is, szó sincs arról, hogy majd nyugdíjasként kell élned, teljesen félreérted.

  Arról van szó, hogy élj mindig a lehetőségeid szerint és ne a vágyaid szerint, mert egyszer el fog jönni az igazság napja, amikor rád dől a túl sok, erőd feletti költés.

  Ha a vágyaid messze vannak a lehetőségeidtől, vagy a vágyaidat szállítsd le, vagy a lehetőségeidet emeld fel, keress többet.

 • Anti
  A cikk alapvető mondanivalójával egyetértek, de túl fekete-fehér. Ausztriában lehet 40% a tulajdonosi arány de ott van kultúrája a bérlakási rendszernek. Több magán munkáltató is rendelkezik bérlakásokkal. Hol van ehhez akárcsak hasonló is Mo-on? Bp-en 3 év alatt 4-szer kellett albérletből albérletbe költözni, mert, hol meghalt a nagypapa és kell a pénz, hol ez hol az volt a kifogás. Lyukat ne merj fúrni a falba, stb… Gyerek nélkül ez még elment.
  Szóval Budapesten egy kis lakással azért nehéz mellélőni…
 • A80
  Nagyon hasznos cikk, egy tanácsot hiányolok. Ingatlanvásárlásoddal lehetőség szerint igazodj az ingatlanpiachoz, akkor vegyél nagyobbat, amikor sok az eladó és akkor költözz kisebbe amikor sok a vevő az ingatlanpiacon. 2010-ben adtam el ugyanabban a társasházban a kétszobás lakásomat és vettem helyette ugyanitt egy sokkal jobb adottságú 3 szobás, 78 m2-eset. 30 éves voltam és éppen barátnőm se volt. Most jön a második gyerek. A lakás alsó hangon 30%-al többet ér momentán, ez volt az eddigi legjobb “befektetésem” és nem csak pénzügyileg hasznos, hanem élvezet benne lakni. Most már nagyon szűkös lenne a korábbi ingatlan és nem lenne elég pénzünk a mostani lakásba átköltözni, ha egyáltalán eladó lenne.
 • GRatta

  Azért ez nem teljesen a népi folklór hibája… inkább azé, hogy Magyarországon nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy hosszútávú megoldás legyen az emberek többsége számára a bérlés: önkormányzati bérlakás kevés és azt is a korrupció emészti, magántulajdonosok meg főleg egyedülállóknak, egyetemistáknak akarják kiadni a lakást, és elég nagy kockázat is van benne, hogy épeszű-e a főbérlő, akivel aláírtál minimum 1 évre.
  Egyébként külföldön viszont többet is költenek a lakhatásra, mint 40%: úgy hallottam, Angliában kb. a fizetés 80%-át elviszi egy lakás bérlése (az más kérdés, hogy a maradékból is szépen meg lehet élni :)).


  Szerintem a 4 éves nettó jövedelem egyáltalán nem magas mérce (ha jól értem, ez a család teljes jövedelme?). Budapesti helyzet durva, de vidéki megyeszékhelyen 8-9 millióból már egész normális 3 szobás lakást lehet venni: az havi netto 187.500.

 • Zsoca

  1. Négy évnyi nettó jövedelem -> kisarkítva ez úgy jön ki hogy a fél életedet ne azért dolgozd végig hogy vehess egy ingatlant
  2. Max 10 év -> efelett hosszútávon már túl sokat fizetsz ki kamatra
  3. Egynegyed -> itt jól írtad, diverzifikáció

  “Élni pedig majd nyugdíjas korban?” Teljesen igazad van, élni most kell, hitelből. Az okosabbak ráadásul ezt svájci frank alapon teszik. 😉

 • Családfő
  Az, hogy a nagy ház miatt kap valaki jobb melót, inkább csak önigazolás. Ha jó vagy a szakmádban, senkit nem érdekel a külcsín. Nem csak saját példámon látom, hanem a környezetemben is. Lehetnek olyan területek, ahol ezt fontosnak vélik (legalábbis a szereplők így gondolják), de az egy felszínes világ és egy bármikor kipukkanható lufi.

  Ettől persze, ha valakinek az jön be, hogy hitelekből él a nagyobb boldogság reményében, tegye, tiszteletben tartom a véleményét. Én a hitelmentes életben hiszek (bár egyszer volt lakásra egy rövid ideig), inkább szerényebb külsőségek mellett. A boldogságom viszont nem lehetne nagyobb a kis családommal, mert – a lakásnál és kocsinál legalábbis – nem a méret a lényeg. 😀 A kamatokat és az egyéb, a nagyobb méretből származó ráfordításokat meg fizessék mások.

  Ízlések és pofonok.

 • Zsoca
  “Szerintem így nagyon kevés embernek lenne saját ingatlana ma Magyarországon.”

  JÓÓÓÓÓ REGGEEEEELT MAGYARORSZÁÁÁG! Hamarosan kapcsoljuk Alinát, aki 9 és fél millió honfitársunkkal szemben már megértette hogy ez egy szegény ország, aminek a polgárai nem engedhetik meg maguknak azt a luxust hogy mindenkinek saját ingatlana legyen, pláne saját autója, azt meg főleg nem hogy 3 millió honfitársunknak ingyen megélhetést biztosítsunk. Lám, egy józan pesti srác most szerette volna a helyére tenni az abszurdot, elvenni a 65 év felettiek ingyenes utazását, csak szegény a józan gondolkodásával kisebbségben él ebben az országban…

 • István
  Amúgy ha már bérlakás. Miért nem képes a kormány olyan bérlakás programot indítani ahol pl a társasági adóból levonható az az összeg amit bérlakás építésre fordít a vállalkozás és amely bérleti díja a mindenkori minimálbér * x %-a/nm? Most bezzeg látványsportra adható százmilliók? 10 év alatt épülhetne rengeteg bérlakás, nem adófizetői pénzből. A munkaadók saját vagyonukat növelhetnék, nőne a társadalmi mobilitás, csökkenő albérletárak, minőségi lakáskínálat lenne stb.
  Pl az Audi nem kézilabda sportcsarnokot építene 1 milliárdért hanem 100 lakást ahol a piaci árak felén lakhatnának a gépsoraik mellett lakó munkások.
  Az egész cikk, a CSOK meg sok hasonló felvetés is okafogyottá válna 10-20 év alatt ha kialakulnának tízezerszám, minőségi, olcsó bérlakások, ott ahol a munkalehetőség is van.
 • GRatta
  Érdekes téma lenne összehasonlítani azt is, hogy melyik éri meg jobban: új építésű lakást venni vagy használtat – CSOK-ot figyelembe véve.
  Nálunk pl. korábban is tervben volt a lakásvásárlás, eddig csak a használt opció volt, mert az akár hitel nélkül is ment volna (megyeszékhely). A 10 milliós CSOK viszont más helyzetet teremt, mert ezzel kiegészülve jelenlegi árak mellett lehet találni olyan új lakást, ami egy tűrhető hitellel beleférne (ja, 2 gyerek már megvan, és egyébként is akarunk 3at).
  Viszont több dilemma is van új-használt között:
  1) Én is sokat hallom/tapasztalom, és itt is sokan írták, hogy hitvány az új lakások kivitelezése – kontra: a használtak meg min. 40 évesek (meddig állhatnak még vajon…?)
  2) Mennyit esik az új lakás értéke rögtön amint használttá válik? – kontra: mennyivel kevesebb a karbantartás
  3) CSOK-röghözkötés.
  Legfontosabb és legnehezebb kérdés sztem az 1)…
 • antenna
  Ez a cikk csak egy gondolatébresztő. Nem arról szól, hogy mostantól mindenki éljen így, különben börtönbe kerül vagy egy lépéssel elcseszte az egész életét. Tanácsot ad, segít dönteni. Nyilván nincs 100%-os megoldás mindenkinek és teljes egyetértés. Ahány ember, annyi élethelyzet, persze. De ha 2007 előtt az emberek nagy része megállt volna ezeken a dolgokon gondolkodni, kevesebb 0%-os autót és évek óta eladhatatlan ingatlant vállaltak volna be.
  A 10 év alatt kényelmesen kifizetheto hitelt különösen ajánlom mindenki figyelmébe.
 • QTT
  Nálunk kb 2019-ben lenne aktuális egy lakásváltás. A jelenlegi 55 nm-ről szeretnénk egy kicsit nagyobbra váltani, ami 3 szobás a gyerek miatt.

  A dilemmám a következő: A jelenlegi hitelmentes lakás eladásával és a 2019-ig történő gyűjtögetéssel meg lehetne venni a nagyobb lakást, hogy egyik – nem kimondottan lakáscélú – megtakarításunkhoz sem nyúlunk. Viszont elgondolkoztam egy olyanon is, hogy a jelenlegi lakást megtartani és albérletbe kiadni, tekintettel arra, hogy olyan helyen van és olyan elrendezésű, hogy taposták érte egymást az albérlők érte mindig. Emellett van egy másik hitelmentes lakásunk is, igaz az ország másik részén, amely már ki van adva elég régóta. Nyilván a kiadásnak lehetnek buktatói, amit az oldalon Kiszámoló is remekül leírt és ez egy kockázati tényező lehet. Folyt…..

 • Dömdödöm
  , miért azt írtad -nek, hogy ne nyújtózzon túl a takarón? Ha kiszámolta, hogy mennyivel kerül többe neki az autó, amivel egy órát spórol, akkor az már az ő tudatos döntése, hogy erre áldoz-e vagy másra. Nekem az autó mellett van egy másik nagy érvem: szinte alig vagyok beteg azóta, hogy autóval járok, sőt az óvodás gyermekünk is egy csapásra kevesebbet hiányzott. Már a táppénz elkerüléséből szinte kijön az autó fenntartási költsége és akkor még nem beszéltünk az egészségről, jobb hatékonyságról.
  A háznál ugyanez a helyzet. Ha kiszámolta, hogy ez mennyivel kerül többe, akár azon az áron, hogy X év múlva többet kell költenie a nyugdíj-megtakarításaira, a kevesebb megtakarításra kevesebb megtérülés jár, azonban úgy látja, hogy ez még így is a takarón innen van, akkor ez is lehet racionális döntés. A fontos, hogy lássa, hogy mibe kerül ez neki.
 • QTT
  Folyt:
  Ha megtartanánk a lakást, akkor a másik megvásárlásához az egyik megtakarítási formát fel kellene használni, ami kb az összes megtakarítási formánk kb 50%-át vinné el. Többet nem akarunk felhasználni, a nyugdíjcélú megtakarításokat nem akarjuk felélni. Ez az 50% és a gyűjtögetés 2019-ig kiadna egy olyan önerőt, amely mellé kb 12 év futamidőre, havi 60ezer Ft körüli törlesztőjű fix forintalapú hitel kellene. A mostani lakás kiadása ezt még akkor is fedezné elméletem szerint, ha hirtelen csökkennének az albérletárak, mert az “albérletboom” előtt is még 2012-ben 75ezer Ft-ért ki lehetett ezt a lakást adni. Ha kifutna a hitel, akkor meg lenne 3 lakás, abból 2 kiadva. Onnantól akár tekinthetnénk a 2 lakásra mint diverzifikált befektetés. Nyilván ennek az elképzelésnek több kockázata is van azért. Kérdés érdemesebb-e ez, mint inkább pénzösszeget halmozni és hagyni a +1 lakást.
 • Zsoca
  Sokan írják hogy hiányzik a feltétele meg a kultúrája a lakásbérleti piacnak, ami igaz is, csak fordított az ok és az okozat, azért hiányzik mert mindenki saját ingatlant akar, vagy ha bérel is jó a mutyis csak olcsóbb legyen.
  Kiszámoló akadémián volt szó a befektetési alapokról, és hogy vannak ingatlan alapok is. Szerintem ha lenne igény a bérlakásokra simán létrejönnének ilyen alapok, akár egy egész paneltelepet is felvásárolhatnának, kiadhatnák, szerveznék a közös képviseletet és a többi, hosszútávú szerződések születnének a bérlésről meg ilyenek, és szerintem hamar kialakulna egy megfelelő és magas színvonalú kínálat a kereslethez. De ez már tényleg fejlett piacgazdaságot meg stabil jogrendszert feltételezne, annak meg ugye híján vagyunk itt az észak-balkánon.
 • Tys
  Szuleim anno vettek fel tamogatott hitelt 10 evre. Amit lattam, es ami tanusag, hogy azert jo a 10 ev mert annak van vege. Mar reg letudtak, nem szenvednek oregkorukra egy hiteltol. Most pl. a CSOK-nal 25 evre adjak a 10 millat. 25 ev elkepesztoen sok, ahhoz hogy az ember minden honapban kiperkaljon egy nagyobb osszeget. Es 25 evre mar nagyon elore tervezni sem lehet, de 10-re meg talan igen.
  A masik dolog amiert erdemes figyelni arra, hogy ne vegyunk fel olyan hitelt aminek 10 evnel hosszabb a futamideje: akkor ha tul sok hitelre van szuksegunk, tul nagy osszeget akarunk felvenni, altalaban hosszabb futamidot ajanlanak, hogy igy csokkenjen a havi torleszto. De, nem biztos jobban jarunk ha 10 evig fizetunk havi 80.000-t vagy 20 evig havi 60-t.
  Szoval ha hitelre van szuksegunk, tenyleg torekedni kene a maximum 10 ev futamidore, DE inkabb ha lehet megrovidebb idore vegyunk fe hitelt!
 • tgwh
  Ok. Kérdezném, a pár millió dolgozó ember közül mégis hányan vehetnének így ingatlant? Ha vesz egy felújításra szorulót, akkor sokkal többet rá kell költeni, mint ha később egy drágábbat venne. Most akkor mi legyen, éljen mindenki a szüleinél 40-50 éves koráig? Jó, keressen jobban fizető állást. A munkavállalók mind a 30-80%-a?
  Most komolyan, mennyire tartod ezeket a pontokat reálisnak a magyar magyar társadalmat figyelembe véve?
  Kisebb baj, ha jó helyen lévő nagy házat könnyebb egy kisebbre cserélni.
  Nem ilyen egyszerű a kérdés, mint feltünteted. Annak nem sok értelme, ha az ember bedilizik a szüleinél, főleg ha kicsi a ház. Sokan vannak így. Béreljenek ingatlant? Jobb esetben abból a pénzből kijön a hitel, rezsi, ház amortizáció, és mellette még felre is tudnak tenni.
  A szociális részt nem tudod megoldani, de jó lenne ha egy szakembert is felkérnél, kíváncsi vagyok mit mondana a cikkre
 • Tibor
  De mibol legyen onereje az embernek amig berleti dijat fizet ami tobb mint egy torleszto lenne?
 • Kiszamolo
  Vitatkoznék azon, hogy olcsóbb a saját lakás hitelből, mint a bérlés. Ez egy magyar hiedelem, ami makacsul él az emberek agyában, soha senki nem akarta átgondolni, tényleg így van-e.
 • Tys
  Tibor, akkor valoszinuleg nem keresel eleget egy sajat ingatlanhoz. 🙁
 • tgwh

  Te a fővárost nézed, én a vidéket. 70-80-100 ezer forint az albérlet, nem sokan foglalkoznak vele. Aki meg igen, ők többségében rendes embere, de van pár alak, őket még a hatóság is fél megkérdezni, hogy akkor most hogy is ett 15-20 háza?
  Más dolog az, ha 50nm-be vagy bezárva, meg megint más, ha 1500nm-es kertbe. Igen, fenn kell tartani. Aki meg panelban él, elmegy konditerembe, meg szedi a vitaminokat, az is pénz.
  HA mindenki bérelne, azzal csak a bérbeadók lennének gazdagabbak. Aki meg bérli, úgyis elszórja a pénzt másra. Igen, nem kéne. De még mindig kíváncsi vagyok, mit szólna egy társadalomtudományokkal/közgázzal foglalkozó hozzáértő ehhez a cikkhez.
 • szocske
  a kisebb, de jól kiadható lakás megtartása mellett szólhat egy olyan opció, hogy ha 10-15 év múlva a gyerekek elköltöznek és újra elég egy kisebb lakás, akkor ott lesz, eladhatjátok a nagyobbat, amit most vesztek, abból lesz nyugdíjra tartalék + ha kell lesz miből felújítani a kisebbet…
  cserébe jó sok pénzetek fog ingatlanban állni, amin hosszabb távon senki sem tudja, hogy nyerni vagy bukni fogtok.
  nehéz ügy…
 • QTT

  Jól látod a lényeget! Pont ezért nem tudok dönteni, mert sok pénz kerülne ingatlanba és nem vagyok jövőbelátó, hogy mi lesz a piacon, főleg így a CSOK-al megpiszkálva….
 • barii
  Nekem kicsit ellentmondasos volt az, hogy
  – ne vegyel ingatlant befektetesnek
  – ne vegyel garzont, mert ha hazasodsz, ugyis kicsi lesz
  viszont
  – ne add el a kis lakast es vegyel nagyot, hanem add ki, es vegyel ki egy masikat,
  mert akkor viszont az elso utan adozni kell, a masodikba meg amit kifizet az ember, azt soha nem kapja vissza

  A torlesztoreszlet pedig lehet, hogy alacsonyabb, mint az alberlet, es mig az alberletre kiadott penzt soha nem latom viszont, a torleszto reszlet a sajat lakasba megy.

 • k15cs10
  Én “Én is akarok kommentelni-vel” értek egyet! Nyilván, mert 30 évesen mi is hasonló cipőben vagyunk. Akármennyire is keményen dolgozunk, nem lehet összerakni 4,5 éves gyerekkel ennyi idő alatt 20-25M Ft-ot + egy fiatal, biztonságos autót!

  A lakás kiadásos dologgal még kevésbé értek egyet, elvileg adóköteles, lelakják, nem fizetnek, szupi biznisz lehet, akinek egy szem ingatlantulajdonát kell kiadni csak a sok aggodalom jut, mintsem a könnyű pénz….

  Tegyük fel hogy most én sem veszek házat, és maradok a belvárosi lakásban. A pénzem berakom biztonságos befektetésbe. 6 év múlva el tudnék költözni ugyanide? Valószínű nem, mert beépül addigra a kertvárosi rész! 6 éve ott egy 90-95m2 ingatlan 19M volt, most 24. Hat év múlva lesz 30M. Ha felveszek most 7M-t 10 évre, a kamata nem lesz 6M, így ez az elmélet nagyon nem állja meg a helyét, hogy inkább teperj tovább és kp.-ra legyen az ingatlan!

 • Kiszamolo
  Ha megnézel egy ingatlan árváltozás elemző grafikont, rájössz, hogy az ingatlanárak nem folyamatosan nőnek, hanem az áruk hullámzik.

  Még ma sem kerülnek annyiba, mint kerültek 2008-ban.

  Ha pedig nincs pénzetek az álmaitok lakására és autójára, akkor igen, pont nektek szól az egész cikk.

 • k15cs10
  Nem akarok grafikont nézni, én azt nézem mennyi volt ebben a városban 2009-ben adott méretű ház adott környéken és mennyi ugyanaz most ugyanott. Én már leírtam amit leírtam…az egész írás hatásvadász. Fogalmad sincs neked se arról mennyi lesz a használt lakás ára 6 év múlva ergo most jártam jól hogy eladtam amit olcsón vettem, de arról sem hogy az újé, ahogy nekem sem. Ilyen formán nem tudod megmondani hogy bukóbb e 7M hitelt felvenni, mintsem még félre rakni pénzt és várni mo lesz 6-8 év múlva.
 • Zsoca
  “30 évesen mi is hasonló cipőben vagyunk. Akármennyire is keményen dolgozunk, nem lehet összerakni 4,5 éves gyerekkel ennyi idő alatt 20-25M Ft-ot + egy fiatal, biztonságos autót!”
  Akkor lehet hogy 30 évesen még nem kell hogy legyen 20-25 millás ingatlan meg autó. Ismerősöm a párjával ugyanúgy rálépett erre a rögös útra, pedig simán el lettek volna a 10 millás 2 szobás lakásukban (most jön a gyerek, és még most is tökéletesen megfelelne nekik!), plusz autóra se lenne szükségük. Most fizetik a rengeteg kamatot a banknak meg elmegy a pénz az autó fenntartására, ha ezt a pénzt félretennék, te jó ég már mennyi lenne… és még csak azt se mondhatnák hogy “nem élnek”, ahogy korábban itt meg lett fogalmazva, mert igenis szép életük lenne.
 • Lou
  Csak bedobnék még egy szempontot: a félig befektetésként, félig lakóingatlanként kezelt lakásvásárlás sem feltétlenül rossz megoldás. Egy belvárosi garzon, amit az ember megvesz huszonévesen, egyrészt ingatlanhoz képes kvázi likvid, gyorsan eladható, három perc alatt kiadható, és itt életbe is lép a szerző által felvetett ötlet: “Ha már van egy 20 milliós lakásod, add ki bérbe és te is vegyél ki egy házat, csak a különbözetet kell zsebből fizetned.” Egy VI-VII-VIII. kerületi, fehérre lefestett, minimál (ám praktikus) Ikea-minőséggel berendezett lakás könnyedén kitermeli egy rákosmenti ház bérleti díját (adózva is), pláne ha az ember veszi arra fáradtságot, hogy Erasmusos diákoknak adja ki félévente, és kétévente kifesse.
  Persze nem kockázatmentes befektetés, de ugye az se kockázatmentes, ha ingatlanvásárlással oldjuk meg a család igényeihez való alkalmazkodást 10-15 évenként.
 • Lou
  Ez persze pesti logika volt, de megyeszékhelyeken, nagyobb városokban is működhet többé-kevésbé, adottságoktól függően (pl. felsőoktatási intézmény megléte, valamilyen ingatlanpiaci szemmel is látható tömeget foglalkoztató beruházás jelenléte stb.).
 • tgwh

  Visszanéztem, és nagy átlagban az albérlet + rezsi + fűtés pont annyi, ha nem egy kicsivel drágább, mint most a saját házban a hitel + rezsi + fűtés hármas.
  Nem tudom, a fővárosban hogy alakulnak ezek a költségek.
  Egyszerűen mások a szokások. Aki saját házat akar, az úgyis meg fogja venni. Persze, pénzügyileg az lenne az okos döntés, hogy dunsztolódj be egy kicsi garzonba, és ne költs semmire, maximum a kényelemre.
 • B.Csaba
  Vagy hullámzik, de statisztikailag emelkedik az ingatlanok ára (leszámítva a világválságokat). Néha olyan mértékben, hogy nem éred utol: 5 év alatt emelkedik 5m Ft-ot, Te pedig csak 4.8m-t tudtál félretenni. Elszaladnak az ingatlanárak Előled.
 • Kiszamolo
  Ja, ha a tények csak összezavarnak, azzal nem tudok mit kezdeni.

  Ha szerinted ez hatásvadász cikk, semmit nem értettél meg belőle, maradjunk annyiban, nem te vagy a célközönség.

 • Kiszamolo
  Aki meg öngyilkos akar lenni, úgy is az lesz, kár tépni a szádat miattuk…
 • András
  Egyik nyugat magyarországi 25ezres város vonzáskörzetében élek jelenleg szülői házban 20-as éveim végén, egyedülállóként. Szeretnék külön költözni. Környező falvakban kb. 5-7 millió egy kisebb közepes állapotú 2-3 szobás családi ház. Szinte bármilyen felújítást meg tudok oldani magam családi segítséggel tehát munkadíjjal nem kell számolnom. 3 év múlva lenne legalább 2,5 millió önerőm de inkább több. Tehát kellene egy 7 milliós házhoz 4,5 millió hitel aminek törlesztője 10 évre nincs 50 ezer sem. Ez valamivel kevesebb mint a nettó fizum harmadrésze. 7 millióért bőven lakható házat lehet venni tehát nem szükséges semmilyen azonnali nagyobb kiadás. Későbbiekben a ház szigetelése, nyílászáró csere, fűtés korszerűsítése megoldható kb. 2 millióból.
  Ezzel szemben ha bérelni akarok akkor azt csak a városban tehetem meg, mert falun nincs kiadó ház lényegében.
 • Gábor
  Az emberek nagyrészének elképzelhetetlen, hogy valamilyen drágább dologra (autó, lakás, ház) évekig spóroljanak, inkább évekre eladósodnak pedig kamatként kifizetett összeget azért elég sok értelmesebb dologra lehetne költeni.
 • Zabalint
  Huszonéves vagyok (már nem sokáig). Vettünk a feleségemmel júniusban Budapesten 7,7 millióért egy garzont, ugyanezen a környéken hasonlót 65 ezerért próbáltam kivenni ezt megelőzően, de nagyon sokan jelentkeztek, és nem minket választottak. 5-6 évig még biztosan nem akarunk gyereket (de inkább 7-8), sokat megyünk ide-oda, nem akarunk még nagyobb lakást. Nem hiszem, hogy anyagilag rosszabbul jövünk ki, mint ha bérelnénk. Ha külföldre mennénk, egy ilyen kis lakás viszonylag könnyen eladható, meg akkor is, ha majd nagyobb kell.

  Ettől függetlenül a cikk nagyobb részével egyetértek.