Vámold meg magad

2016-12-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvastam egy jó megtakarítási technikát: fizettess áfát (vagy vámot) magaddal.

Ha megnézel egy vásárlásodról szóló blokkot, vagy számlát, minden 21%-kal olcsóbb lenne, ha nem kellene áfát fizetned. A vásárlásodat ötödével drágítja meg a forgalmi adó. A százezer forintos mobiltelefon igazából csak 79 ezer forintba kerül, az ötmilliós autó is jóval egy millióval olcsóbb lenne áfa nélkül. Annyiért sokkal hamarabb megvennéd, igaz?

Te is vess ki magadra egy ilyen adót. Azon túl, amit egyébként is félreteszel, minden nem szükséges költés után fizesd be a megtakarítási számládra a vásárlás 10-20%-át, pont úgy, ahogy az állam behajtja rajtad az áfát. (Akár mindjárt az áfa összegét is félreteheted, azt sok blokkon és számlán látod, hogy pontosan mennyi. De 10-20%-ot fejben is gyorsan kiszámolsz.)

Ezzel a 100 ezres telefon jó 120 ezerbe fog fájni neked, az ötmilliós autó pedig hatmillióba. Sokkal jobban meggondolod, hogy 120 ezerért kell-e új telefon, vagy inkább egy olcsóbbat nézel.

Két legyet ütsz egy csapásra: megdrágítod a magad számára a nem létszükség kategóriába tartozó tárgyak beszerzését, így ilyenekre kevesebbet és/vagy ritkábban fogsz költeni, illetve a megtakarítási számládon is sokkal gyorsabban fog gyűlni a pénz. De egy kicsit a lelkiismeret-furdalásodon is segítesz ezzel, úgy költekezel, hogy közben a megtakarításod is növekszik. ("Gazdagodj meg a vásárlásaidból" 🙂 )

Természetesen rajtad áll, mit sorolsz a nem szükséges kategóriába, a kábeltévé-előfizetést, az általad vásárolt karácsonyi ajándékokat, csak a nagy értékű műszaki cikkeket, vagy minden fillért, amit például évi 30 ezer forint felett ruhára költesz.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram