Vámold meg magad

Olvastam egy jó megtakarítási technikát: fizettess áfát (vagy vámot) magaddal.

Ha megnézel egy vásárlásodról szóló blokkot, vagy számlát, minden 21%-kal olcsóbb lenne, ha nem kellene áfát fizetned. A vásárlásodat ötödével drágítja meg a forgalmi adó. A százezer forintos mobiltelefon igazából csak 79 ezer forintba kerül, az ötmilliós autó is jóval egy millióval olcsóbb lenne áfa nélkül. Annyiért sokkal hamarabb megvennéd, igaz?

Te is vess ki magadra egy ilyen adót. Azon túl, amit egyébként is félreteszel, minden nem szükséges költés után fizesd be a megtakarítási számládra a vásárlás 10-20%-át, pont úgy, ahogy az állam behajtja rajtad az áfát. (Akár mindjárt az áfa összegét is félreteheted, azt sok blokkon és számlán látod, hogy pontosan mennyi. De 10-20%-ot fejben is gyorsan kiszámolsz.)

Ezzel a 100 ezres telefon jó 120 ezerbe fog fájni neked, az ötmilliós autó pedig hatmillióba. Sokkal jobban meggondolod, hogy 120 ezerért kell-e új telefon, vagy inkább egy olcsóbbat nézel.

Két legyet ütsz egy csapásra: megdrágítod a magad számára a nem létszükség kategóriába tartozó tárgyak beszerzését, így ilyenekre kevesebbet és/vagy ritkábban fogsz költeni, illetve a megtakarítási számládon is sokkal gyorsabban fog gyűlni a pénz. De egy kicsit a lelkiismeret-furdalásodon is segítesz ezzel, úgy költekezel, hogy közben a megtakarításod is növekszik. (“Gazdagodj meg a vásárlásaidból” 🙂 )

Természetesen rajtad áll, mit sorolsz a nem szükséges kategóriába, a kábeltévé-előfizetést, az általad vásárolt karácsonyi ajándékokat, csak a nagy értékű műszaki cikkeket, vagy minden fillért, amit például évi 30 ezer forint felett ruhára költesz.

Share

10 hozzászólás

 • Tamás74
  A blokkon (nyugtán) nincs áfabontás.
  Az ötlet szerintem szamárság, de akinek tetszik, hát csinálja 🙂
 • Lui
  Szerintem ez a gyakorlatban nem működőképes, valahogy nem ellensége az ember saját magának.
 • Eltévelyedés
  Miklós, ez azért boríték pakolgatása egyik zsebből a másikba.
  Lehetne ezt még agyafúrtabban, mondjuk egy mobiljátékot lefejleszteni, ahol hibázásért / jó teljesítményért valamennyi pénzt átrak az app a folyószámládról a magtakarításiba.

  Vagy valami hasonlót kitalált már az amerikai acorns – regisztrálod a hitelkártyádat, bankszámládat náluk,(Amerikában ez picit könnyebben megy, a bankszámlának van egy api-ja, amit más szolgáltató is tud használni, a te engedélyeddel) nyitnak neked egy megtakarítási számlát, és minden költésedet felkerekítik a legközelebbi dollárra, (5 dollárra, 10-ra), és az megy a megtakarításba. Vettél egy kávét 4.74-ért? Csing, 0.26 megy a megtakarításba. Sok kicsi sokra megy alapon.

  De ettől ez még mind játék, önámítás, nyugat ópiuma. Legjobb, ha a fizetésnapon az általad megadott összeget egyszerűen egyben átteszed a kedvenc megtakarítási formádba.

 • simifx
  Az ötlet tetszik, de a szlogen nem jó ómen…… 🙂 🙂 🙂
 • Stevenson
  vagy simán tedd félre a fizetésed 10%-20% át egy alszámlára :-)))
 • Kiszamolo
  Stevenson, a normál megtakarításon felül teszed el ezt a pénzt.
 • Nokla
  Ynab program használata óta sohasincs gazdálkodási problémám
 • Zabalint
  Az ilyet megint csak tüneti kezelésnek tartom.
 • bEni
  Én régebben így takarékoskodtam. Köszi a tippet, én ùjból elő fogom venni ezt a trükköt. Màr csak azért is mert így többnek érzi az ember a költéseit, és egy idő után valahogy kevesebbet is költ…
 • Kiszamolo
  Zabalint, szép lenne a világ, ha mindenki tudatos lenne és még előtte beosztaná a fizetését, hogy kézhez kapja. Nyugdíj, lakás felújítása, autócsere 6 év múlva.

  De nem így van. A tüneti kezelés is jobb, mint a teljes káosz.