Van még olaj a tűzre

Nem múlhat el nap, hogy ne fokozzák még a lakhatás támogatását vagy az ingatlanok áremelkedését, ahogy tetszik. Ha eddig azt gondoltad, hogy talán most majd csökkeni fognak az ingatlanárak vagy végre találsz egy szakit a lakásod felújításához, mert kifut az 5%-os áfa, akkor rossz hírem van. 🙂

A “januártól újra 5%-os ÁFA plusz még azt is le lehet vonni CSOK-nál” után ma azt jelentették be, hogy jövőre már az egy gyerekes családok is 50%, de maximum 3 millió forint támogatást kapnak a lakásuk felújítása után. Gondolom, hasonlóan az eddigi támogatásokból, a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.

Ezt nem a Novák Katalin mondta, csak borítékolom előre, hogy így lesz. (Mondjuk azt már tudni lehet, hogy utólagos elszámolású lesz a támogatás, vagyis vagy saját zsebből kifizetem vagy hitelt veszek fel rá a banktól. Már ez is egy szűrő lesz önmagában.)

Az elgondolás jó (politikailag legalábbis hasznot hoz és ez a lényeg, semmi más), de megmondom, hogy fog ezzel csalni az egész országnak az a fele, amelyik nem akar vagy tud valóban felújítani.

Mivel a mesteremberek továbbra is katások maradhatnak és úgysem adnak számlát senkinek, csak annyit, hogy meglegyen a havi egymillió, az alábbi fog történni:

Megállapodik a gyerekes család a mesterekkel, hogy vesz tőlük számlát anyagról is (mert a legtöbb ember arról sem kér számlát, viszont muszáj kiadni valakinek, így rengeteg számla lesz, amivel játszani lehet és a vidéki tüzép nem fog megijedni az online számlázástól, eddig sem ijedt meg) és munkadíjról is mondjuk 20%-ért.

A mesternek ingyen van, boldogan fog adni, hiszen valakinek muszáj adni számlát. Ellenőrzésre úgysem lesz kapacitás, de azért tessék-lássék, valamit csinálnak a házon vagy lakáson. Egy tízszeresen túlárazott festést, aztán majd ha van energiája a kormányhivatalnak, perelje végig, hogy ez ennyit nem ér. Állítólag vezeték is volt cserélve a falban, köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja a falon keresztül, hogy az vadonatúj vagy  ötéves vezeték.

Két éve újítottuk fel a fürdőszobát, veszünk számlát csempéről, csemperakásról, meg a fugát kicseréljük, hogy szép fehér legyen. Szerintem apróhirdetésekben lehet majd számlakiállítót találni. (Na jó, zárt Facebook csoportokban fogják ajánlani egymásnak az emberek. Lesz, aki csak ezért fogja kiváltani az ipart, ha eddig nem volt ilyen vállalkozó.)

Ha lesz banki értékbecslés előtte-utána, akkor a legpofátlanabb lehúzásokat nem lehet megtenni, de a többszörös túlárazásokat akkor sem lehet majd kivédeni, az okos emberek gazdagabbak lesznek néhány százezerrel, vagy úgy lesz számlázva, hogy az önerőt akár teljes egészében fedezi a túlszámlázás.

De ez sem segít Domonkos ötletén: akkor fürdő meg minden nélkül veszi az új építésű házat, majd két hónap múlva igényli a felújítást, okosan számlázva talált néhány milliót, amit nem neki kell kifizetni. S vajon arra lesz-e kitétel, hogy meddig ne adhassam el az eladás előtt az állam pénzén felújított lakásomat?

Van 1,77 millió gyerekes család Magyarországon. Ebből a szegényeket a kormány kiszorítja, mert nagyon nem szereti őket és van, aki bérleményben él, ezért mondjuk csak 800-900 ezer család tud élni a lehetőséggel.

Hárommillió forint szorozva 900 ezerrel csekély 2.700.000.000.000 Ft, azaz 2,7 ezer milliárd forint, vagy 2,7 billió, ahogy tetszik. Ennyibe fog kerülni, ha mindenki élni fog vele a maximális összeggel. S miért ne tenné? Ismerve a magyar ingatlanok állapotát és a jelenlegi építőipari árakat, alig van olyan ingatlan, amire ne lehetne ennyi pénzt elkölteni. Akinek nincs meg az önereje sem, majd kap banki hitelt rá, húsz évre. (Vagy kreatív számlázással megússza azt, lásd fentebb.)

Az a 2,7 billió forint elméleti maximum (már ha az ország alsó fele továbbra sem igényelheti ezt a támogatást, ők örüljenek, hogy egyáltalán élhetnek), de azért érezzük, mennyibe is kerülhet ez akár. S ha nem esne le: ezt a pénzt a te zsebedből fogják adó formájában kivenni, mert az állam csak azt tudja szórni, amit előtte mástól elvett. Ez jusson eszedbe mindig, amikor állami támogatásokról olvasol. Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.

(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz, az átlagember valahogy úgy képzeli, hogy a pénz a pénzfán nő, amit az állam csak úgy leszüretel és eldönti, hogy vagy berakja a raktárba a pénzfa azévi termését a többi pénzhez vagy jófej lesz és szétosztja az alattvalók között. Egyes emberek pedig úgy gondolkodnak, hogy ezt már elvette az állam, de legalább visszakapom. Te kis csacsi. Amit eddig elvett, azt másra vette el, most majd ennyivel többet fog elvenni, hogy legyen miből visszaosztani.)

Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze.

Ha hárommilliót kapok, de 714 ezret el is vesz az állam, a nagy kereslet miatt mind az építőanyag, mind a vállalási ár 25%-ot nő, akkor az addig hatmilliós munkáért fizetnem kell 7,5 milliót. Vagyis 3 milliót nyerek, de 2,214 milliót bukok.

Ja és az összes szaki, ha számlát ad, mind át fog esni az áfakörbe, ami további 27% fizetnivaló neked. 3 millió munkadíjra (ami most áfamentes, ezért most nem kell áfát fizetned), ha minden szaki áfakörös lesz, még kifizetsz további 810 ezer forinttal többet, így összesen a 3 milliós támogatásért cserébe kifizetsz kicsit több, mint hárommillió forintot. Így is tetszik még a lehetőség? 🙂

(A beszántott LTP-ért nem nagy kár, de az ugyanerről szólt, csak sokkal olcsóbban és nehezebb volt vele csalni. Ott 30%-ot adott az állam és az nem is került csak évi néhány tízmilliárdba. Nem lehetne inkább azt visszahozni? 🙂 )

A világrekord áfa nem fog csökkenni, örüljünk, ha ezek után nem emelik tovább (Abból csak 4,5 ezer milliárd jön be évente), építőanyag árak az egekben lesznek és ha eddig nem találtál egy épkézláb szakembert kisebb-nagyobb felújításokra, akkor a következő öt évben mondjál is le róla. Ha eddig sokalltad, hogy 8-10 ezer forint a járólap-lerakás négyzetmétere, jövőre vissza fogod sírni ezeket az árakat. S ha eddig fél évet vártál egy normális szakira, most majd másfél évet fogsz. Ha eddig ki se jöttek százezresnél kisebb munka miatt, akkor majd jövőre háromszázezer lesz az alsó határ.

Eddig minden hétre jutott egy ilyen bejelentés, remélem, lesz még pár ilyen, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. Minden hatodik-nyolcadik magyar gyerek külföldön született, ami akkor is rengeteg, ha egy részük azért valamikor majd hazakerül.

Mert a fiatal azt látja, hogy egy 45 éves panel 30 millió, egy újépítésű budapesti lakás, ahol két gyerek elfér, 60 millió és két gyerekre nem adnak, csak 2,6 millió forintot, hármat pedig nem mer bevállalni. S irány Németország. Itt pedig egy régi cikk 2016-ból, mennyivel csökkentek a lakásárak az 5%-os áfa és a CSOK bejelentése után?

A CSOK eredménye a piacon

Share

366 hozzászólás

 • Randomname
  Treil: Az hogy valaki gyerektelen, nem jelenti azt hogy örökre gyerektelen is akar maradni.
  30 éves vagyok, van barátnőm, még szerencsém is van, mert pont vettem egy fos panelt, mielőtt elszálltak az árak, de CSOK vagy babaváró nélkül esélytelen továbbköltözni. Gyerek tervben van, de még nem most, házasok se vagyunk még. Csak azért kérjem meg a barátnőm kezét, hogy fel tudjam venni a támogatásokat?

  Van lány ismerősöm, aki szintén 30 éves, nem szerette a munkahelyét, felvették a CSOK-ot a panellakást meg kiadták albérletbe..

 • Prutymizan
  Minden olyan kommentelőnek üzenem aki azt mondja, ” a “mester” miért ne kérhetne napi 30-40 ezer forintot munkájáért. Ahhoz ért, ha nem tetszik ne igényeld a munkáját, csináld meg te magad. ”
  Ha meg te véletlenül, köhögsz, beteg leszel, tüdőgyulladás gyanúd van, állj be a röntgen mögé és csináld meg magadnak, értékeld ki, a szakápoló csak napi 10 ezret keres nettó, ehhez ért ! És te még számlát se adsz jó esetben (csak nem adócsalás ?).
 • Ikab
  “Geppetto

  2020-10-14 at 15:31

  Nem mintha örülnék az ingatlanlufinak, de:
  1. A nyugati emigrációt azért nehéz ennek a kormánynak a fejére olvasni: évek óta csökken a kiköltözők és nő a hazaköltözők száma, és még egy kormány sem tett ennyit pont a kisgyerekesek hazahozásáért.”

  Mi 14 éve élünk külföldön tehát cáfolom azt is, hogy 2010 elött nem ment el senki… de mi pont a gyerekek miatt nem mentünk és nem is fogunk hazamenni!
  Azzal senkit nem fognak hazacsábítani, hogy kapsz egy fél autót vagy 3 milliót lakásfelújításra.
  Amikor elolvastam ezt az új támogatást én arra gondoltam, hogy így próbálnak megint egy rétegnél szavazatot vásárolni….

 • Helmholcz
  “Én is inkább a szingli multi irodistáknak adnám a lóvét, hogy járvány után ne CSAK évi háromszor menjenek …, hanem mellé még trendi lakóparkba is tudjanak lakást venni.”

  “A gyerektelen szingliket meg miért sajnáljam hogy kimaradnak? Sokkal nagyobb anyagi teher a gyereknevelés mint amennyi támogatást kap az ember…”

  A kormány szemében “szingli” (nincs gyerek, csak párkapcsolat) multi irodistaként mondom: anyukátokat. Évi egyszer sem megyünk sehova, mi ez a hülye sztereotípia? Mi is csak anyagi biztonságot szeretnénk, és igen, esélyt egy saját lakásra. Másrészt, értelmes ember nem akar függővé válni az államtól, nálunk ez előfeltétele a szülésnek. Nem kell nekünk adni, de most konkrétan elvesznek tőlünk, sokat.

  Végül pedig ha ti így beszéltek, akkor engem meg hol érdekeljen a gyereked költsége? Ne az én adómból akard felnevelni, te vállaltad! Azt nem támogatásból kell finanszírozni.

 • Helmholcz
  Még valami: a kormányoldalon nagyon szerettek ám kommunistázni, padlássöpréssel riogatni. Nehogy már pl. egy szolidárisabb, méltányossági alapú adórendszer legyen, ne vegyenek el többet attól aki többet dolgozik (amúgy a valóságban nem mindig). Oké, támogatom, ne legyen redisztribúció.

  De bezzeg amikor azért kell mástól elvenni, hogy TI kapjatok támogatást, az a fajta újraelosztás már jó, és még aláznátok is azt, akitől elvesztek. Nincsenek elveitek, csak nektek legyen minél jobb, a valóságot pedig hozzá lehet hajlítani a pillanatnyi érdekeitekhez.

  Közben az érvelés is ugyanaz ilyenkor:
  “azért legyen a gyerekes – aránytalanul is akár – túltámogatva, mert a büdös szinglinek amúgy is könnyebb jó életszínvonalat teremteni, így fair”
  vs.
  “azért legyen sávos az adózás, mert magasabb jövedelemből könnyebb kijönni, így fair”

  Komcsik vagytok ti a lelketek mélyén, de csak úgy, ha ti nyertek.

 • sz.krisz
  Az a baj, hogy nem a dolgozói rétegeket segítik, hanem a jómódúakat. A gyerektelen szingliket meg azért kell sajnálni, mert gyerekvállalás szempontjából pont őket kéne támogatni, gazdasági szempontból az ő első gyereke ér a legtöbbet.
  [demagógia on]A budai vállalkozó és a háztartásbeli divatfeleség negyedik gyereke valószínűleg megvan az új jacuzzi nélkül is. [demagógia off]

  A 90-es években jómódú voltam, a 2000-es években középosztálybeli, most meg be kell látnom, hogy ez itten a munkásosztály teteje, pedig nem mentem én sehová. Csak most már 800 nettó felett kezd mosolyogni Pareto bácsi (80/20).

 • eHáz
  A 6-8 éve dolgozó 30 éves nem kp-ra akar lakást venni, hanem hitelre, szóval 45-60 éves koráig adósodna el, akkorra venne, nem 30 évesen. A 3 szoba meg olyan dolog, hogy ha vesz egy lakást, akkor abban minimum 10 évet el kellene töltenie, addigra 40 lesz, szóval meg kell érkeznie a gyerekeknek is, de hova? Az egy szobába? Ráadásul akkor a spórolás is megáll, ha anya gyesen és még gyerekek is vannak.

  A támogatásokat ne mosd össze. A csok, babaváró és a felújítós más veszélyeket hordoz, a problémákat velük ne keverd. A hitelt olyan veszi fel, aki hitelképes, a támogatást a semmire, aki felelőtlen, a felújítósat meg az, akinek van a felújítás másik felére.

  A felső 20% itthon nem gazdag. Érdemes megnézni a jövedelmi deciliseket, itthon 277k / hó / fő az már a felső 10%, 173k már elég a felső 20%-hoz. A vagyon 54%-a a felső 10% tulajdona. (ksh)

  a szegények nem kiszámoloznak annyit.

 • Zabalint
  Mikor multinál dolgoztam egy szoftverfejlesztő csapatban, a csapat tagjai főleg 25-30 közötti vidékről vagy határon túlról származó fiatalok voltak, szinglik és párkapcsolatban, házasságban élők egyaránt voltak közöttünk, és nyilván ott annál a cégnél mindenki jobban kereshetett az átlagbérnél. A főnök 40 év körüli 3 gyerekes apuka (senki ne interpretálja úgy, hogy őtőle irigyelnék bármit vagy ilyesmi, nagyon jó arc főnök volt). Ez a 2015-18 közötti 3 évben volt. A fiatalok közül egyedül én éltem saját tulajdonú lakásban – nagyrészt szülői segítséggel, mindenki más lakást bérelt. Nos, ki lehet találni, hogy egyedül a főnök tudott élni a CSOK-al, az amúgy sem rossz ikerház helyett egy családi házba költözhetett (a végét már nem tudom, csak az építkezést). Pontosan 0 új gyerek született ezáltal, miközben ezen években a fiatalok lakáshoz jutása jelentősen megnehezedett az áremelkedés miatt.
 • Zabalint
  Folyt.
  Pedig épp a csapat fiatal tagjai közül kerülhetnének ki a jövő szülői, igen az akkor szinglik közül is, hiszen az csak egy állapot, nem mindenki örök szingli. Akikről tudok, azóta sincs gyerekük, egyről tudok, hogy “saját” lakásba költözött, valójában a párja szülei vettek egy lakást. Többükre is igaz volt, hogy hiába gyűjtöttek, az önrésztől egyre távolabb estek, ahogy emelkedtek az árak. Ketten közülük már külföldön élnek, mert szemben azokkal, akiknek saját tulajdonú ingatlanuk van Budapesten, náluk már nem állt szemben a helyi olcsóság a nyugatinál alacsonyabb bérekkel.

  Megjegyzem, feleségem munkatársainál ugyanez van, annyi különbséggel, hogy ott a főnök meg idősebb, felnőtt gyerekekkel, tehát nála nem játszik a téma, illetve ketten már rászánták magukat a gyerekvállalásra.

  Szvsz egyedül a babaváró valós segítség, csak azt meg könnyű másra elbaszni.

 • Szőke Tisza
  Nem olvastam végig a hsz-eket, de itt az ötlet, próbáljuk ki: véletlenül pont a támogatás bejelentése előtt kaptam árajánlatot bejárati ajtóra. Megvan a konkrét szám. Mivel nem annyira sürgős a dolog, kitaláltam, hogy megvárom ennek a támogatásnak a részleteit, hátha csöppen nekem is valami belőle.

  Szóval, meglátjuk, januárban mennyi lesz az annyi. Lehet fogadásokat kötni. 🙂

 • Second Wave
  Mielőtt az egyik oldal kihívná a hóra a másikat érdemes józanul végiggondolni, nem érzelemből:
  a post állításai előrejelzések, és az előrejelzések néha tévednek.
  1) lehet, hogy számla trükközéssel ellopják a 2,7 billiót, akkor mitől fog emelkedni a szakik bére? Szóval a két állítás együtt nem megy
  2) nincsenek részletszabályok, csak jóslások, hogy így lesz, úgy lesz
  3) nincs info arról, hogy a szegények ki lesznek zárva, ez csak feltételezés, különösen amiatt, hogy a többiből sincsenek kizárva (falusi csok, stb.)
  4) az is egy tévedés, hogy a csok egy az egybe megemelte 10 millával az árakat. Ha nem lenne a csok, akkor most egy 50 nm-es panel 10 milla lenne, miközben a minmálbér 2,5 szeresére nőtt az elmúlt 15 évben? Ne vicceljünk már.
  5) az ÁFA miatt az állam egy kisebb összeggel elköltet 6 milliót, ez újraindíthatja a gazdaságot.
  A válság elmarad, és ez fáj a válságban érdekelteknek.
 • Gary

  Ha megengeded ezt mégse hagyom szó nélkül.

  “Kinek képzeled magad?” – Jószándékú idealista, aki komolyan veszi az értelmiségi mivoltát.
  “kérdésem nem társadalompolitikai okfejtésekre irányult” – nem elkerülhető mert nem légüres térben élsz

  “érdemben nem tudsz hozzászólni” – a témában az egyetlen releváns infó, hogy ez erkölcsileg egy szörnyűség. Azzal együtt, hogy ez nem intuitív, akkor is, ha ez nem tetszik.

  “magad képzelt tudását” – amikről beszéltem nem elvont elméletek meg sci-fi, hanem a világ jelentős részének a kőkemény valósága. (Indiában még egykepolitika se volt, csak sok egyező egyéni vágy.) Mindenesetre érveltem bőségesen, ha valahol tévedést látsz a leírtakban, bökj rá.

  A Te mondandód merült ki annyiban, hogy “de nagyon szeretném” (és?), “csak egy vagyok” (a tenger is cseppekből áll), illetve egy mérhetetlenül ócska statisztikai csúsztatásban.

 • Andi
  GYOD-ra jogosult, felnőtt gyereket ápoló családnak jár-e vajon a “kedvezmény”?
 • Gábor
  A gyerekhez párt is kell találni és a pár találás nem mindenkinek sikerül, ill a válások száma sem véletlenül magas. A szingli lét és az, hogy valakinek nem sikerül a család alapitás az sok esetben nem választás kérdése.
  És egyetértek abban, hogy ne a “szingli” adójából neveljük fel más gyerekét. (aki gyerekből akár lehet bűnöző, semmit tevő drogos is, akkor meg a kezelését fizetjük a közösből). Építsünk jó minőségű utakat mert az mindenki hasznára válik!
  Őt szakmával, gyári melósként vagyok olyan jó, vagy jobb, mint némely, semmihez nem értő, de neki diplomája van és ezért neki jár a magasabb fizetésű embereknél.
  A társadalmon meg van osztva, szingli vs gyerekes, diplomás vs szakmunkás, szegyén vs gazdag, jobbos vs libernyák. közben a vezetőink meg röhögnek a markukba és szétlopják az országot, de magyar soha nem volt összetartó nemzet.
  Miközben a többségünk hasznos munkát végez
 • csizkek
  “Az egyik megnézett ház ára 84M volt a múlt héten. Tegnap jött az értesítés az appban, hogy az ára lement 74-re.”
  Pont en is eg yhasonlo esetet nezek:) 90mio a haz, lement most 80-ra. Nem 22%-al csak a felevel:) Az epitkezes meg sehogy nem all. Jov ev elejen ez siman visszamaszik 90fele.
 • Treil

  16-20 között mennek erre Kecskeméten 2 szobás panel/tégla társasházi lakások korszerűtlen, vagy kicsit felújított állapotban, 22-25 között pedig felújítottak vannak. Egy pár felveszi a babavárót, gyűjt egy kis önerőt vagy egy kis szülői segítséget, felvesz még 5 millió hitelt fix 10 évre, majd most már igénybe veszi a felújításpénzt és havi 80-100 ezer törlesztővel van egy korszerűsített lakása, ha még most neki kell felújítani max 120-ból, aminek a fele 5 év múlva elinflálódik fokozatosan. Ez kevesebb mint egy albi ára jelenleg, de biztos nem több. És ehhez kell most 2-3 év alatt gyűjtött önerő meg egy gyerek.
  Szerintem fiatal párnak rendszerváltás óta nem volt ilyen könnyű lakáshoz jutni frekventált városban.
 • KL
  “Helmholcz
  2020-10-16 at 09:58
  Komcsik vagytok ti a lelketek mélyén, de csak úgy, ha ti nyertek.”
  Gratulálok, valóban, Magyarországon csak gazdaságilag baloldali pártok vannak, bingó!
  Mert erre van kereslet a szavazók közel 100%-ától.
 • Anita
  A mai magyar iskolarendszerben nem kapod meg azt a tudást\készségeket, ami szükséges lenne ahhoz, hogy jól boldogulj majd felnőttként és ez a most bevezetett új NAT-tal csak még rosszabb lesz. Nemcsak a nevelésről van szó [amúgy a gyerek legalább nyolc órát tölt az iskolában, sokszor az óvodában is, óhatatlanul a pedagógusoknak is kell ill. kellene nevelni a gyerekeket]. Egy jó oktatási rendszernek kompenzálnia kéne a családi háttérből fakadó hátrányokat, ami nálunk nem megy. Segítenie kéne a gyereket, hogy megtalálja és kibontakoztathassa a képességeit, a tehetségét. De legalább az alapokat meg kéne szerezni, mint írás, értő olvasás, számolás, tanulási készség. Sokan már itt elvesznek és mivel feszített tempóban megy az oktatás, esélyük sincs és a kedvük is elmegy az egésztől.
 • Anita
  Nemcsak a szegény családokban van tanulási problémás, viszont ők megengedhetik maguknak a különtanárt és valószínűleg jobban noszogatják a gyereket. Aztán vannak még olyan visszás dolgok, hogy a gimnáziumi felvételi feladatok nem az általános iskolai anyagra épülnek, szóval kell a külön felvételi előkészítő, vagy ha a szülő alkalmas a feladatra végig csinálni a korábbi évek feladatsorait. A szakképzés pedig a béka segge alatt van. Szóval hosszútávon hasznosabb lenne ezt a pénzt a felzárkóztatásra és az oktatásra költeni. Mondom ezt épp felújításra készülő sokgyerekesként.
 • Laki Gizi
  offtopic: Közel egy hónappal az után, hogy Orbán Viktor bejelentette a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig történő meghosszabbítását, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot.
 • Bajszi
  Kiszamolo, Neked szinte soha semmi sem jó, amit ehhez a kormányhoz köthető. Szinte mindig csak kritizálsz de előre mutató javaslatokat nem mondasz.
  Kritizálni a legkönnyebb….
 • Petike
  Mindenki mindenben látja a hibást, de saját magába nem. 🙂 Vajon mitől mennének le a bp-i ingatlan és albérletárak, ha valamiért rengetegen oda akarnak költözni? Persze egyszerűbb a Kormányt hibáztatni (meg jó ha van egy feleség, mert mindenért nem lehet csak azt). 🙂
 • Kiszamolo
  Bajszi, miért, melyik kormány döntéseiről írjak?

  Nem adok javaslatokat? Nem a fenét. Például százszor leírtam, miért lenne százszor jobb a bérlakás program bécsi mintára.

  Leirtam, hogy kellene a Katát csinálni sávos kulccsal.

  Mit kellene a 367 forintos euró ellen csinálni.

  Hogy lehetne csökkenteni KK Európa legmagasabb adóterhét az ehhez hasonló pénzszórások elfelejtésével vagy ha már mindenképp el kell szórni a pénzt, akkor olyanra kellene, aminek társadalmi és nem kizárólag politikai haszna van.

  Mindig leírom, mit kellene másként csinálni, tehát nem értem mi a bajod vele.

  Azt is leírom, hogy a szocialisták teljesen hasonló pénzszórása legalább ilyen pusztítóan káros volt és attól sem született több gyerek.

 • Treil
  Helmholcz:

  1-2 gyereket vállalnak emberek, erre kap kemény 2 milliót a babaváróból és 2,5-öt CSOK-ra, amit 90% nem fog használni, mert nem az választja el a 60 milliós háztól. 3 gyerekre jutó támogatás szerintem túlzó, de fenntarthatóság szempontjából még mindig az a bűvös szám. Viszont akinek gyereke van jóval több ÁFÁ-t be fog fizetni olyan holmikra ami nem opcionális, hanem meg kell vennie. Gyerek nélkül elvagy kocsi nélkül, gyerek nélkül elvagy 1-2 szobás lakásban, aztán ha van gyerek jó eséllyel kell autó amit tankolni is kell, gyerekenként +1 10nm2-es szoba, ami jelenleg éppen 6-10 milliós többletkiadást jelent, 3 gyereknél +30 millió új ingatlannál, de használtnál is min. +15 millió.
  Én is voltam szingli adózó, most született gyerek és nem a támogatás miatt, de még kicsit átlagkereset feletti fizetésnél is örülök babavárónak és nem azért mert így nem kell nyaralásról lemondanom.

 • Giorgo
  Fogadni mernék, hogy 22-ben, ha váltás lesz, utána is lesz kritikus bejegyzése a kiszámolónak. A probléma pedig egyszerű és pártfüggetlen. Egy politikus szeret adni (a haveroknak főképpen). 😀 Viszont valahonnan kell rá a pénz. Az meg a mi zsebünkben van. Ez ilyen egyszerű.

  Gondoljunk bele, hogy mennyivel másabb lenne, ha kevesebb adó mellett, de nekünk kéne félretenni a pénzt a felújításra. Valószínű nem egyszerre vágunk bele, mert mindenki másképpen tud félretenni és más élethelyzetben van. Viszont, ha meghirdetnek egy ilyen programot akkor az torzító hatású. Ilyenkor van az, hogy egy napra kifizetsz 50 ezer forintot a kőművesnek, mert nem fogják olcsóbban bevállalni és még 2-3 hónapot várhatsz is rá. Ez pedig nem legenda, hanem a csúnya valóság.

 • expect

  Nem sikerült helyesen dekódolnod a hozzászólásom. Arról írtam, mennyire általános az, hogy az ember a saját életéhez, gondolataihoz hajlítja a valóságot és így próbál meg bűnbakot és konzervmegoldásokat összetákolni. Azért tanulságos az egész, mert jelen esetben azok is ezt csinálják, akik végső soron a tényszerűen helyesnek tekinthető (kevesebb újraelosztást, pláne ne nyissuk vele az ollót) álláspontot képviselik, csak épp pont úgy teszik, mint a kormánypropaganda. Ugyanaz az ellenségkeresés, felelősséghárítás, önellentmondás, “nekem ez jár”…stb
 • Józsi
  Szerintem az a megfejtés, hogy miért ez a kormány stratégiája mert amit csinálnak ahhoz nem kell szakértelem és nincs benne kockázat. A világ legegyszerűbb dolga azt mondani, hogy nesze itt van egy kis pénz hitelbe aztán old meg belőle a dolgokat. Ha nem úgy csinálod ahogyan nekik is jó akkor fizetheted vissza a kapott kedvezményt de a támogatás torz volta miatt ár és bérnövekedést indukál ebből számítva meg szárnyal a GDP. Bérlakás program? Na, ne legyünk hülyék. Ahhoz dolgozni kellene sokat, kialakítani a rendszert és az üzemeltetéssel is foglalkozni kell valakinek. A Csok meg a babaváró és társai kvázi ingyen vannak, oda munkát nem kell betenni. 2 millió szavazó kell és nem több. Az meg, hogy mi lesz 20 év múlva már nem érdekel senkit. Ja, a legtöbb hazai lakópark és ház nehezen védhető, nem tervezték őket Dél-Amerikai viszonyokra de mint tudjuk a szegények is fognak enni ha éhesek.
 • beetle
  OFF

  IT-sokhoz szólnék, véleményre és tapasztalatokra lennék kíváncsi.
  Én (30): mérnök-info BSc, ~3.5 éve kezdtem full-stack fejlesztőként, előtte ~3 év tesztelés, tesztautomatizálás multinál (pici csavar voltam a hatalmas gépben, ezért nem releváns nagyon az a tapasztalat)
  Asszony (29): műszaki menedszer BSc, gépészmérnök MSc, jelenleg mérnök-értékesítő, ebben a poziban ~4 év tapasztalat
  Tervek: már házasként, gyerekvállalás tervben régóta. Kertesházat szerettünk volna venni, de úgy 2 hónappal ezelőtt realizáltuk, hogy nem fog menni egy lépcsőben -> lakás először, majd onnan tovább. Aztán jöttek a további “támogatások”, egyszerűen
  1: undorodunk a magyar körülményektől, gusztustalan már ami itt megy (XIX, XX, XXI kerületekben is 25M Ft egy lefosott panel, tellene rá, de könyörgöm)
  2: albérletben élve nehéz a gyerekvállalás, gondolom megértitek

  A kérdés: megugranátok-e külföldet?

  /OFF

 • beetle
  Még adalék:
  – távolabbi településekben is gondolkodtunk, főleg nyugat felé (Győr környéke?), viszont azt tapasztalom, hogy nem igazán nyitottak a cégek a 80+% home office-ra, illetve ez akkor lenne járható, ha a feleségem már a szíve alatt hordaná az első csillagunkat
  – foggggalmam sincs, lesz-e recesszió, kell-e tőle tartani, hogy ha most munkahelyet váltok egy egyébként nagyon stabil pozícióból, próbaidősként engem zavarnak el először, ami után nehezebb lenne a már vidéken megvett ingatlanból Pest felé új munkahelyeket megpályázni (mert előbb úgyis a helyi erőket veszik fel)
 • Waltz
  De unalmas, amikor valaki szidja azokat akik külföldön próbálnak boldogulni. Igen, tudjuk mindenki csak mosogat Londonban és aki otthon nem boldogult, az külföldön sem tud…*szemforgatás*

  Azért van több ezer taggal facebook csoport is, hogyan kell házat vásárolni Angliában.
  Tény, van egy réteg aki azt hitte itt nem kell dolgozni, csak lapátolni a pénzt be az ajtón. Azok úgy 3-4 éve haza is kullogtak.
  Nekünk tervben van a hazaköltözés évek óta, de mindig csak halogatjuk. 6 év alatt lett annyi megtakarításunk, amiből itt kp-re tudnánk egy lakást venni és sokkal hamarabb mernénk hitelt felvenni itt egy házra, mint otthon. Sajnos Magyarországon 2 hétre előre se tudsz tervezni. Lásd, először behozták az 5%-ot, aztán újra 27, most megint 5. Mindez pár év leforgása alatt, a többi agymenésre, variálásra nem is reagálok, mert elmegy az életkedvem is. Köszönjük a Magyar Krumpli Köztársaságnak

 • csizkek
  “Kiszamolo, Neked szinte soha semmi sem jó, amit ehhez a kormányhoz köthető. Szinte mindig csak kritizálsz de előre mutató javaslatokat nem mondasz.”
  Na megegy vallasos joska. Komolyan Mo.-on a “kormanypartisag” az egy vallas. Semilyen szempont, matek kezzel foghato logika nem szamit.
  Arra nem veszel faradtsagot hogy a postot elolvasd. Ott van benne minden amit szamonkersz. Tanulj meg olvasni es akkor nem kell hinni.
 • Szabolcs
  “Gary
  2020-10-16 at 12:28
  …ez erkölcsileg egy szörnyűség…”

  NINCS egyetemes erkölcs, mint ahogy nagybetűs, általános érvényű igazság sincs. A fenti kijelentésed alapján Te ezt nem így gondolod, és ez nem “idealizmus”… Segítek, kívülről hallgatva ez arrogánsnak hangzik, ha Te nem is annak szánod esetleg. Ne lepődj meg, ha egyszerűsített válaszokat kapsz, mert az ilyen kinyilatkoztatásokkal nem lehet érdemben vitatkozni. Támogatni meg pár embernek minimum nem lesz gusztusa.

 • Helmholcz
  Én megugranám a külföldet (magam is erre készülök), de nem kizárólag az ingatlanárak miatt. Csak nézd meg a közélet állapotát itthon, akár csak ezt a kommentszekciót, ami – más szavait idézve – bele kéne essen az intellektuális top 10%-ba.

  Ha azt szeretnéd, hogy a kis csillagaitok ne egy lerobbant banánköztársaságban nőjjenek fel, ahol mindenki frusztrált és utál mindenki mást, ne nyomortól eltorzult arcú emberek zaklatásától kelljen félteni őket, rendes oktatásban részesüljenek, ne haljanak meg (és ti sem) 10 évvel korábban, mint egy civilizált jóléti államban stb. stb. stb. akkor menjetek. Számomra ez gyerek nélkül is egyértelmű, részben mert két piacképes mérnöki (+egy közfeladat, mint másodállásból származó) fizetésből is legfeljebb csak ugatjuk pl. az osztrák középosztály aljának életét, másrészt pedig itt mindenki mindenkinek a farkasa, és ebből elég.

 • Helmholcz
  Csak a tényszerűség kedvéért:
  1) Nem biztos, hogy eltrükközik mind a 2,7 billiót (ami így is egy felső limit), de ha csak 20-30%-kal megnő a kereslet a szakikra, az garantáltan a “várólisták” meghosszabbodását és az árak emelkedését fogja okozni, pedig ezek már így is katasztrofálisak.
  2) Ez így szokott menni, általában a tényleges intézkedés rosszabb kondíciókkal lép életbe.
  3) A szegények nem úgy vannak minden ilyenből kizárva, hogy a jogszabályban szó szerint leírják, hogy aki szegény az nem igényelheti meg, hanem a feltételeken és az önrészen keresztül.
  4) A CSOK durván megemelte az árakat (szakértői konszenzus van erről, sőt, az MNB maga is beismerte a hatást), de olyat senki nem mondott, hogy CSOK nélkül nem lett volna áremelkedés.
  5) Nem biztos, hogy csak a versenyképtelen építőiparunkon keresztül lehet pörgetni a gazdaságot, ami eddig is csúcsra volt járatva.
 • Laki Gizi
  , bécsi (burgenlandi) munkahely, soproni (vagy környéki) ingázás? a soproni ingatlanok sem a legolcsóbbak országos szinten, de sokkal elérhetőbbek, mint a budapesti árak (főleg ha nem ragaszkodsz a városhoz hanem 20 km-es körzetben keresgélsz).
 • Sanya
  @beetle: Még szép hogy megugranám. Mondjuk én meg is ugrottam. Én voltam 30 (SW mérnök), feleségem 28 (közgazdász), amikor otthagytuk Magyarországot. Akkor azt hittük ideiglenesen és majd pár év és hazaköltüzünk, de úgy néz ki, hogy inkább örökre. Egy kicsit sem bántuk meg, sőt. Ugyanazzal a hozzáállással, ugyanazzal a szorgalommal és alázattal sokkal többet ki tudsz hozni az életből mint otthon. Nem tolják az arcodba a politikát, kényelmes és nyugodt életet tudsz élni. Lehet otthon is jól élni, kiskakasként a trágyadombon. De az életminőség nem ugyanolyan. Európában gyakorlatilag bárhol el tudsz helyezkedni. Nyelvtudás kell. Angol feltétlenül mellette ha van a német, az külön jó. Nagyobb a merítési lehetőség a célországok között. De már lassan Németországban is elég az angol kezdetben. Amúgy most éppen regisztrációs időszak van az USA zöld kártya lottóra is.
 • csabacs
  Sziasztok!

  A cikkek színvonala továbbra is kiváló. Az önigazoló kommentelők színvonala továbbra is pocsék. De érdemes olvasni, mivel minden ötvenedik komment jó illetve érdekes.

 • LSV
  “hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig történő meghosszabbítását”

  A héten beszéltem egy banki alkalmazottal, hitelkártya ügyében (meglévőt cserélném másik bankba). Mondta hogy a maximalizált 5.5% kamat miatt nem fognak hitelkártyát adni, remélhetőleg januártól visszatér minden a régibe. Úgy látszik mégsem…

  Írországban nem támogatják a családokat extrán, hanem a szingliket ösztönzik jóval magasabb adósávval, hogy ne legyenek szinglik (már nem emlékszem az arányokra, de biztos megvannak még a bérjegyzékeim). Elfogadott és működik a “szingli adó”.

  Idén elhalasztottunk egy nagyobb felújítást, mert a szakmunkás m2 árak évente duplázódnak szinte. Vártuk a recessziót, az árak normalizálódását. Erre tessék, még drágább lesz minden.

  Aki Miklós bejegyzését kritizálja (a kormányt ekézi, és javaslata sincs), az vagy szelektíven olvas, vagy memória zavar van? Csak vissza kell olvasni.

 • GrandMasterB

  Mindenképpen. Nem is értem, miért merül fel kérdésként.
  Szerintem:
  – a legjobb korban vagytok, hiszen már van szakmai tapasztalatotok, de még “éhesek” vagytok a sikerekre, még felfutóban van a karrieretek
  – nincs otthon saját lakás vagy ház, ami visszahúzna kényelmi vagy érzelmi szempontból
  – nincs még gyerek, ami miatt nehezebben mozdulnátok.

  Hidd el, az ember az évek múlásával egyre nehezebben adja fel az addigi életét, a megszokott környezetét. Azzal, hogy kipróbáljátok magatokat egy új országban, csak nyerni tudtok. Szakmailag és emberileg is, nem feltétlen ebben a sorrendben. És persze anyagilag is.

 • Treil

  Nem azért de tudtommal nem csak szinglik adóznak. Igen párt kell találni, senkinek nem könnyű de mindenkinek ugyanúgy feladat.
  Az a baj hogy nem lehet mindenre rászabadítani a kapitalizmust. Ti kapitalizmust akartok gyerek kérdésben, nekik se járjon vissza több mint a szinglinek. Csak azt is számításba kellene venni hogy a gyerek bizony rohadt nagy versenyhátrány a magánszektorban. Egy gyerektelent aki nem is tervez mindig előnyben lesz mert jobban terhelhető, kiszámítható, nem tűnik el évekre és nem kell utána járulékot fizetni hogy nem is dolgozik. A taposómalomban ez azt jelenti még kevesebben vállalnak gyereket, azok is elsősorban a munkakerülő rétegből.
  Nyugat két évtizede a keleti blokkból importált munkaerőből él, mi igen hamar kifogyunk az ukrán, román ellátásból, honnan gondoltatok munkaerőt hozni?
 • Robird
  Figyeljetek, aki csak annyit tud mondani, hogy most aztán elég volt és kiköltözök és soha nem jövök vissza, az menjen!
  Mondhattok akármit, de ez az ország mindent egybevéve rohadt jó. Az oktatás kiváló, a gyerekek nagyságrendekkel talpraesettebbek (nem mindenki), mint egyes országokban, a klíma remek, az ország gyönyörű.
  Persze, el lehet mondani, hogy minden szar itthon, meg mindenki csóró, de ha akarsz, rengeteg pénzt tudsz csinálni itthon is.

  Nem baj az, ha kint élnek a fiatalok egy kicsit, legalább megtapasztalják mi a jó itthon (az, hogy mi a rossz azt mindenki jól tudja úgy látszik)
  Ja és igen, én jó pár évet éltem külföldön és jelenleg az ügyfeleim és projektjeim 100%-a külföld (általában nyugat európa)

 • Nyugat-Magyarországon csak munkások vannak
  Sajnos Nyugat-Magyarországon nagyon gyenge a kultúra. Közel-távol nem fog semmi értelmes gyerekprogramot találni majd, mert itt akinek van pénze, annak azért van, mert Ausztriában dolgozik. Itt egyszerűen reggeltől-estig, sokszor hétvégén is nyomják a kétkezi melót Ausztriában, ezért nincs szükség semmi kultúrára. A települések is ilyenek, hozzá kell szokni ahhoz, hogy ha te 90-nel mész az úton, akkor tutira leszorít egy munkásautó 130-cal, és ez itt mindenki szerint tök normális, miért nem mész te is annyival? A szolgáltatások kizárólag a zabálás-filmek-bebaszás kombóra koncentrálódnak, olyan emberrel 100 km-es körzetben nem találkozni, akivel esetleg meg lehetne beszélni a gazdasági változásokat. Ehhez képest Szolnok szellemi világváros volt, mivel ott annak volt pénze, aki valamiért kiemelkedett a tömegből, nem azért, mert osztrákban gyárban melózott.
 • beetle
  Köszi a válaszokat.

  Azt elfelejtettem írni, hogy minket is inkább a körülmények vinnének ki, bár ilyen ingatlanárak mellett most már a pénz is. Az emberekben tombol a rosszindulat, irigység és a mérhetetlen sötétség. Oktatás már akkor elavult volt, mikor én általánosba jártam, eü meg minősíthetetlen, meg sem próbáljuk már állami ellátáson kersztül rendezni a kb 5 évente előforduló egészségügyi dolgainkat úgy, hogy súlyos százezreket dobunk ki az ablakon TB-re.

  Ami visszatart az az, hogy kint mindent nulláról kéne kezdeni, valahogy az az érzésem, hogy külföldön mindig kívülállók leszünk. Habár ha azt veszem itthon is azok vagyunk, a józan, kritikus gondolkodás már nem divat, egyenesen ciki, ha valaki nem nyeli be rögtön, amit mondanak neki.

  A másik, hogy nem tudjuk mikor jönne így az első gyerek, ha mozdulunk, mennyivel csúszna a “projekt”.

 • skrilly
  “Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.”

  Ez nem igaz, mert tudnak nyomtatni is pénzt.

 • Kiszamolo
  skrilly, nem tudnak, éppen ezért van különválasztva a kormány és a jegybank és ezért fontos a jegybank függetlensége.
 • beetle
  Elég komoly visszajelzés, amikor a jóval magasabb keresettel rendelkező, adott esetben diplomás emberek, sőt, párok sem engedhetik meg maguknak a saját ingatlant. Az albérletnek meg sajnos nincs kultúrája idehaza, nem lenne vele egyébként bajunk.

  A kommentekkel viszont nem tudok mit kezdeni. ~2014 óta olvasom a blogot és szerettem azokat is végigolvasni, mert sokat lehetett belőle tanulni, de manapság egyre több a fröcsögés, a panaszkodás, nekem meg ez nem kenyerem, már megtanultam elengedni. Megoldások érdekelnek nem a rinyálás meg a másik savazása, ha nem ért velem egyet. Most is végigolvastam mind a cirka 300-at, hát egy kezem lehet elég lenne megszámolni mennyinek volt haszna.

  Miklós, köszönöm a munkáját a többiek nevében is. Egy tipp a szűrésre: lehetnének komplexebb, logikai készséget igénylő megerősítő kérdések, amikre nincs válasz egy rövid guglizás után.

 • LSV
  Azért nem irigyellek. Megannyi blogbejegyzés, és a hozzászólásokban a rendszeres visszautalások után még mindig van erőd újra és újra ismételni magad. Olyan mintha sokaknál felakadna a lemez, és csak azt az egy számot játsszák, pedig hányszor cáfoltál és hoztál ész érveket.
  Én is marhára szétszórt, és feledékeny vagyok, ezért szoktam a keresőt használni (az oldalon is).
 • Szabolcs
  “Kiszamolo
  2020-10-16 at 20:09
  skrilly, nem tudnak, éppen ezért van különválasztva a kormány és a jegybank és ezért fontos a jegybank függetlensége.”

  Na, Te is ugyanazt mondod, csak sokkal nyakatekertebben, mit kötözködsz skrilly-vel? 🙂
  Jegybank és függetlenség? Ma már nem csak nálunk hangzik furán egy mondatban. Mellesleg még csak nem is feltétlenül reménytelen irány, főleg, ha más már nem marad, lsd. Japán…

 • Bjozef

  Hagyjuk már ezt az oktatás szapulást, semmi alapja nincs…. meg ez a rossz duma, hogy az oktatásnak kellene “kompenzálni” egy hányatott családi hátteret, NEM, kéz a kézben kellene működnie és így működik amíg zavar nem támad… Amúgy vezesse le már valaki, hogy lehet egy ilyen “kompenzációt” elképzelni 8 órában ha utána visszakerül reggelig/hétvégére olyan családi körülmények közé ami percek alatt lebontja még a legjobban elvégzett “kompenzációt” is. Szakképezésben szinte minden próbálkozásban részt vettem munkáltatói oldalról (duális, ösztöndíjas, stb..) az elmúlt 10 évben, egyikkel sem volt semmi gond, egyet kivéve, az ilyen hányatott hátterű gyerekkel nem lehet mit kezdeni, sem iskola, sem munkaadó oldaláról és ezt nem akarta elfogadni egyik próbálkozás sem és a helyzet évről évre romlott. Aki elvégezte a szakképzést, másnap munkába állhatott, tárt karokkal fogadják…
 • gcs85

  Nem kell mindent újra kezdeni, ez tévhit. Egyedül a szociális háló az ami problémás az elején. Karrierben nem kell az elejéről indulni, főleg a full-stack devként. Már itthonról találhatsz melót akár, szinte bárhol, nincs az hogy a semmire kell kimmeni. Tapasztaltból mondom, firmware fejlesztő vagyok. 5 éve úgy költöztünk ki Graz mellé (asszony és én is 30 volt, 2 éves gyerekkel), hogy megvolt az állásom. Második gyerek már ott született. Aztán nem sokkal hazajöttünk (elsősorban a nagyszülők segítsége miatt), de az már más kérdés.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.