Veled is megtörténhet

Megint nem pénzről írok, de valószínűleg egy fontosabb dologról, mint a pénz.

Mindig örültem neki, hogy egészséges vagyok, nem is sokat törődtem mindenféle szűrésekkel, meg egyéb vényasszonyoknak való csacskaságokkal. Szó szerint évtizedekig nem mentem orvoshoz, mert minek. Erős vagyok, mint a vas, már-már halhatatlan.

Aztán egyszer csak nemrég egy 20 éves rokonomnál rákot állapítottak meg. Majd két éven belül gyorsan egy másiknál, egy harmadiknál és egy negyediknél is. Melanoma, vagyis bőrrák, méhnyakrák és vastagbélrák.

Csak kapkodtam a fejem, ahogy csapkodott körülöttem a villám. A bőrrákos személy szerintem még életében nem napozott. Mind a négyen egészséges életet éltek, nem dohányoztak, nem ittak, odafigyeltek, mit ettek. Még csak idősek sem voltak, mint már említettem, az egyik 20, a többiek 40, 50 és 62 évesek.

Hirtelen rájöttem, hogy akár én is lehettem volna az egyik. A legszörnyűbb a dologban, hogy a négy esetből három egy egyszerű szűréssel időben felismerhető lett volna.

Olyan betegségekben halnak meg rengetegen, amiben nagyon nem kellene. Csak oda kellene figyelni az egészségre és el kellene menni szűrésre minden évben.

Tavaly életemben először elmentem melanoma szűrésre az események hatására.

Amikor vastagbél daganat miatti bélelzáródással kórházba került a nálam jóval fiatalabb másik rokonom, rájöttem, hogy nekem is át kell esni ezen a vizsgálaton is.

Erről szeretnék írni, mit kell tudnod róla, mert mindenkinek el kell mennie erre a szűrésre, aki elmúlt 40 éves. A vizsgálat fájdalommentes és gyors, de sok téveszme van vele kapcsolatban.

A vastagbél-daganat előfordulása az elmúlt 30 évben megduplázódott és ez lett a leggyakoribb daganat miatti halálozási ok a nemdohányzók között. A növekedés oka az ülőmunka elterjedése.

Évente tízezer új beteget regisztrálnak és fele bele is hal a betegségbe. Az egészben a legszörnyűbb, hogy a vastagbél-daganat nagyon jól gyógyítható lenne, ha időben észrevennék.

De mivel semmi tünete nincs (a vastagbélben van hely bőven a daganatnak, hogy észrevétlenül növekedjen), a legtöbben csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor bélelzáródást okoz a daganat. S akkor már nagyon sokszor túl késő az áttétek miatt.

A rosszindulatú daganatok a vastagbélben legtöbbször az egyébként ártalmatlan polipokból alakulnak ki, jellemzően öt-hat év alatt rákosodnak el és nőnek túl nagyra.

Elég ötévente egyszer elmenned egy szűrésre, hogy te ne halj bele ebbe a betegségbe.

Három módszer van a daganat megelőzésére illetve felderítésére.

Az első inkább csak egy rossz vicc, a székletvér-vizsgálat. Egyetlen előnye, hogy egyszerű, mint a faék, de nagyjából annyit is ér. Amikor már vérzik a daganat, akkor lehet, hogy késő. Ráadásul nem is mindig vérzik egy egyébként vérző daganat, sőt más is okozhat vérnyomokat a székletben.

Másik módszer a CT vizsgálat. Ekkor a kiürült vastagbelet kívülről röntgensugárral vizsgálják, keresve az esetleges polipokat vagy daganatokat.

Első körben ez vált számomra szimpatikussá, de van vele egy nagy gond: ha bármit találnak, vagy csak a gyanú felmerül, utána mehetsz rendes vizsgálatra, mert nem tudják mit látnak (egy ártatlan polipot, vagy valami durvábbnak a kezdetét), csak azt, hogy van ott valami, vagy nincs. (Az, hogy röntgensugár, már csak hab a tortán. 🙂 )

Ezért inkább mindjárt kolonoszkópiára vagyis vastagbél-tükrözésre mentem. Ekkor egy hajlékony kicsi kamerát vezetnek végig az előtte hashajtással kiürített vastagbélben. Ha találnak valamit, azt mindjárt el is távolítják, illetve mintát is vesznek belőle. Ezt végzik érzéstelenítéssel, bódítással és altatásban is. (A bódítás és az altatás nagyon nem ugyanaz.)

Mindenféle szörnyűséget lehet olvasni, milyen kellemetlen vizsgálat ez.

Na, leírom az összes kényelmetlenséget, ami ért:

– Érkezéskor vagy hat oldalt kellett átolvasnom és kitöltenem. (Nem vagyok allergiás, nem volt szívinfarktusom, stb.) Ez tényleg nem volt kellemes.

– Az EKG fém tappancsai nagyon hidegek voltak, amikor rám pakolták őket.

– Az infúzióhoz meg kellett szúrni a kézfejemet.

És ennyi. Itt a vége a kellemetlenségeknek.

Adtak egy kétrészes papírruhát, aminek az ülepén volt egy vágás. Fel kellett feküdnöm egy műtőasztalra, bekötöttek egy infúziót, innentől se kép, se hang.

Másfél óra múlva felébredtem a lábadozóban, fél óráig még ágyban tartottak, aztán miután az orvossal átbeszéltük, hogy semmit nem találtak, kaptam sok szép fotót, meg egy videót DVD-n a belsőmről (tényleg igaz a bölcs mondás, hogy belül minden ember rózsaszín 🙂 ), aztán mehettem haza.

Felpattantam, elgyalogoltam a pályaudvarra 3,5 kilométert, közben beugrottam a Lidlbe ételt venni és el is felejtettem az egészet.

(Székesfehérváron voltam, mert szimpatikusak voltak, viszonylag olcsók és nekem Budaörsről majdnem mindegy, merre indulok. Azt mondták, ha autóval megyek, vigyek sofőrt, vagy maradjak ott tovább, ezért inkább vonattal mentem.)

Állítólag felfújták a beleimet széndioxiddal a vizsgálathoz, de én ebből már semmit nem éreztem, amikor felkeltem. A kamera, amit használnak, az se akkora szerencsére, mint egy GoPro, úgyhogy az sem hagyott emléket maga után.

Tényleg elfelejtettem az egészet ébredés után azonnal. Ettem egy jóízűt, aztán jókedvűen hazamentem.

Mennyibe kerül? Először is megcsinálják állami intézményben is, bódítással. Úgyhogy anyagi oka nem lehet, hogy nem csináltatod meg. Amikor x hónappal később adtak időpontot csak arra, hogy beszélhessek velük, én inkább maszekhoz mentem.

Az árak maszek alapon altatás esetén 80 és 120 ezer forint között szóródnak, erre még jön 10-15 ezer forint szövettan, ha mintát vesznek, mert találtak valamit. Én 85 ezret fizettem plusz ötezret egy infúzióért, amit én nem kértem és az altatáshoz használták. Ez utóbbi rosszul esett, mert mondták volna azt, hogy 90 ezer forint az ára. Egészségpénztárra elszámolható, akkor közel 20%-ot visszaigényelhetsz a jövedelemadódból.

Szükséged van egy három hónapnál nem régebbi vérvétel eredményére, előtte egy hétig nem ehetsz rostosat (zöldség, gyümölcs, magvak), illetve vörös és vadhúst.

Előtte való nap hashajtókat kell bevenni, illetve béltisztító szmötyit kell inni, amit a gyógyszertárban tudsz megvenni. (Ez újabb 6-7 ezer forint.) Evés helyett cukros löttyökkel kell aznap elverni az éhséged. Ez sem olyan nagy gáz, mint amilyennek hallatszik. Azért túl sok tárgyalást aznapra ne tegyél be. 🙂

Aztán az altatás miatt reggel nem ehetsz és nem ihatsz.

Ennyi a dolgod ötévente egyszer.

Kérlek, menj el te is. Azért írtam ezt a cikket két órán keresztül, hogy rávegyelek, hogy elmenj egy ilyen vizsgálatra, ha elmúltál negyven és főleg, ha ülőmunkát végzel.

Ezen kívül legalább egy vérvétel, egy vizeletvizsgálat, egy fogorvos és egy hasi ultrahang is férjen bele évente egyszer. Ha más nem, akkor állami finanszírozásban. (Vérvételre államiba járok, egy maszek hasi ultrahang pedig 15 ezer forint, az sem vágja földhöz a legtöbb embert évente egyszer.)

Nem lepődnék meg, ha találnál akciós árat nyári szezonban, ha körülnézel, hol végeznek ilyen vizsgálatot.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

117 hozzászólás

 • Krump Lee

  Hasi UH vizsgálat csak alapot adhat egy tükrözésre, teljes bizonyossággal nem fognak mondani semmit. A kolonoszkópia a legbiztosabb vizsgálat, az azonnali biopszia és polip eltávolítási lehetőséggel.


  Én azt javaslom, hogy mind a bél- és a gyomortükrözést bódítás, altatás és mindenféle érzéstelenítés nélkül végeztesse mindenki. Sokkal egyszerűbb, kisebb macera és nem utolsó sorban kap a vizsgálatot végző orvos azonnali visszajelzést az esetleges fájdalmas részről és lehet autóval haza menni… Fájdalomról (ha nincs komolyabb elváltozás, probléma) nem lehet szerintem beszélni, legfeljebb kellemetlen érzésről.

  A kapszulás vizsgálat jelenleg még nem TB-finanszírozott, relatív új és kevés helyen is végzik, az ára pedig ennek megfelelően elég borsos (250-300e Ft).
  És itt nincs azonnali mintavételezési lehetőség. Ha kell minta is, akkor lesz még egy tükrözés is extraként.

 • BalageHKK
  A bódítást az államiban nem feltétlenül adják maguktól, de ha kéred, jár. És érdemes. Nekem is azzal volt, gond nélkül. Autóval ne menj, vezetni nem szabad utána, de amúgy csak kicsit vidám voltam, simán dolgoztam utána. Ez persze lehet egyénfüggő.
 • Zsófia
  Az elhízás 12 féle daganat kialakulásával hozható összefüggésbe.
  cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/obesity-weight-and-cancer/how-being-overweight-causes-cancer
 • Kálmán
  Köszönet a cikkért és a hozzászólások nagy részéért, ezt a vizsgálatot is felveszem a listámra.

  2008-ban voltam először szűrésen (24 évesen, anyajegy), találtak is egyet, amiből már majdnem elindultak a rákos sejtek. Ha nem megyek el, és nem műtik ki, ma már valószínűleg nem élnék…
  Azóta többé-kevésbé rendszeresen járok szűrésekre, vérvételre, ultrahangos vizsgálatokra, és igyekszem egészségesebben élni. Gyakorlatilag annyit költök csak erre, mint amennyibe egy átlagos használt autó éves fenntartása kerül, és ezért a gyakorlatilag elhanyagolható összegért használhatom a legmodernebb orvosi technológiát, amire nem sok embernek van lehetősége világszinten.

  Én is csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy éljen a lehetőséggel.

 • Vlad
  Köszi a cikket! Aki esetleg eddig csak noszogatta magát, remélhetőleg most kicsit át lesz billentve a holtponton és elmegy szűrésre. Igen kb. mindenkinek annyira hiányzik, mint egy foghúzás, de tegye mindenki mérlegre.

  Hipokrátesz is megmondta, hogy a halál a belekben lakozik.
  Ezért állítottuk át a család étkezését is. Gyerekek az elején nyafogtak a saját készítésű, rostban gazdag kenyér miatt, de megszokták. Baromi sok meló átállni, nem megy egyik percről a másikra, ugyan úgy bele kell tenni az energiát az egészségünkbe is, mint egy épülő házba, ez van, ha nem akarsz megdögleni idejekorán.
  Japánok tökre kivizsgáltatják magukat, kevesebb is a szüretlen daganatos beteg (persze emellett a genetikájuk is ott van, plusz jobban kajálnak)

 • TeveJoci

  Jo,jo tudjuk..valojaban nem az eredmeny a lenyeg,hanem maga a vizsgalat. :D:D
  Mint a rokkant nagypapa aki ketnaponta ker prosztatavizsgalatot ,,hatha van ott valami”:DD

 • Ákos

  “A szűrésekre el kell menni, pont. Milyen mentsége lehet annak, aki nem teszi?”

  Például, nem érdekli a halál. És ezt nem vitaindítónak szántam, csak példának.

 • maveryck

  Nem könnyű, igaz. Az viszont pozitív számomra, hogy érdemben reagálsz is a kommentekre, ez a dilemmád is bizonyítja.
 • Családfő
  @Ákos

  Ezzel valóban nem is kezdenék el vitatkozni.

  Azért bízom benne, hogy nem sokan gondolkodnak így.

 • Vakmacska
  #Krump Lee, ne légy ilyen magabiztos, nem épp nyafogós, idősebb hozzátartozók közt akadt, akinek nem lehetett így végigcsinálni a vizsgálatot, azt mondta, ez most ennyi, nincs tovább, majd ha rászánja magát, akkor kizárólag altatásban…és mondom, egy szívós vidéki idős parasztasszony, olyasmit szisszenés nélkül végigcsinál, amitől a többség falnak menne. Semmi értelme, ha a vizsgálat egyharmadánál fájdalom miatt abba kell hagyni, elpazaroltuk az orvos erőforrásait is.

  Ha meg van valami ott, attól nem eredményesebb a vizsgálat, hogy pokolian fáj és pocsékul érzed magad, plusz megalázottság – apám végbélrákban halt meg a nyolcvanas évek elején, nem sétagalopp,mondhatom. Szóval inkább ilyesmit ne javasolj, elég tuti recept hogy az illető utána tájára se menjen rendelőnek jó ideig.

 • maveryck
  Bár nem látom a kimoderált hozzászólásokat, de érdekes, hogy menyire természetesen kommentelünk erről a témáról, semmi szemérmesség vagy éppen vulgarizmus.
 • Rissa
  Remek cikk, Kiszámoló! Jó, ha néha nem csak a pénzről írsz. Az egészség fontosabb! Ha az nincs rendben, a pénzen kár aggódni.

  A daganatos betegségek kialakulásának valódi okát nagyon nehéz feltárni. Egyesek szerint lelki eredetű (Új medicína, stb.), mások az egészségtelen életvitelt okolják. Az utóbbi tág fogalom. Ilyen-olyan ételekre azt mondják, hogy egészséges. Majd 5-10 év múlva, hogy mégsem. Így nehéz okosan táplálkozni.

  Próbáljon mindenki minél több természetes ételt fogyasztani, mint ahogy azt őseink tették. Régen senki nem volt gluténérzékeny, mert igazi kovásszal készítették a kenyeret és így lebomlik a glutén és a szénhidrát! A mai bolti kenyér egy katasztrófa!!!

  Egyébként sok problémát nem mutat ki semmilyen vizsgálat, ill. ha kimutatja, már késő.

  Nekem is vannak kisebb-nagyobb bajaim. Sokat kutatok a valódi okok után. Az embert egészként (holisztikusan) kellene vizsgálni.

 • rosen
  Ha elindul az kiszámoló egészségbiztosítás, akkor abban elég sok szűrés is benne van ingyen. A prémium csomagnál hasi UH, labor, mellkas RTG, belgyógyászat, nőgyógyászat, szemészet, urológia, 173 paraméteres laborvizsgálat. Az évi 82800Ft talán már emiatt is megéri.
 • Vlad
  Ne viccelj, amikor a se@@ünk a tét? Minden férfi álma:)
  Nem tudom melyiket választanám, egy bölcsesség fog kihúzását, vagy a kipufogó vizsgálatot inkább, de szerintem a férfiak jobban paráznak az egésztől, a nők meg évente akár többször is elmennek nőgyogyóhoz.
  De döntöttem, outputból input lesz és kérek időpontot.
 • ügyvéd
  Dugd fel magadnak a csaptáidat Miklós!!!! Firefox alól megint nem lehet kommentelni!!!!!!!!
 • hightroller
  Nincs olyan menedzserszures ahol valamennyi love fejeben az _osszes_ vizsgalatot elintezik X napok belul? Sokaknak tobb penze van mint ideje…
 • jami
  Hadházinak van egy része, ami épp erről a vizsgálatról szól, a villamoson utazás rémlik 🙂
 • Kiszamolo
  high, csak úgy találomra: bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2018/hirlevelcikkek/kedvezmenyes-ferfi-optimum/
 • Kiszamolo
  ügyvéd, ha ezt tudod, akkor miért nem használsz másik böngészőt? Minimum még egy biztos van a gépeden.
 • ügyvéd
  Másik böngészőt használtam, használok (most is ehhez), de ÚTÁLOM őket, és az azért vicces, hogy a firefoxxal nem lehet kommentelni!!!!!!!!!!!!!!!! ( Nem nálam van a hiba, mert az irodából sem megy firefoxxal! )
 • kritizátor
  most működik a csapda, tegnap nem
 • kritizator
  Kedvezményes Férfi Optimum szűrővizsgálat

  benne:


  nőgyógyászati szűrővizsgálat

  HI, hi, hi

 • Krisztián
  Sziasztok!
  Ha államiban szeretné az ember megcsinálni ezt a vizsgálatot akkor oda hogyan lehet bejelentkezni? Kell valami beutaló a háziorvostól? Vagy egyszerűen be kell jelentkezni az adott intézményben? Akkor is megcsinálják ha nincs semmilyen tünet csak egyszerűen elmúltam 40 és kérem mint szűrővizsgálatot?
  Tudtok ajánlani olyan állami helyet Bp-en vagy a környékén amivel jók a tapasztalatok?
  Köszönöm előre is!
 • glezmen
  ne menjunk mar el az ezo-bullshit iranyba, jo?
  Regen is volt boven bajuk az embereknek, csak egyreszt nem ertek meg azt a kort hogy elojojjon, masreszt meg ha megis, akkor nem tudtak hogy mi az…
 • Haloperidol

  Az ultrahang akkor tudja észrevenni a béldaganatot, amikor már jó nagyra megnő, szóval akkor már valószínű késő. Tényleg a béltükrözést érdemes megcsinálni.

  Nem néztem utána az összes guideline-nek, de amikor az egyetemen tanultuk, akkor az volt az álláspont, hogy akinek nincsen családban vastagbéldaganat, az menjen el egyszer 50 és egyszer 60 éves korában vastagbél tükrözésre, ha addig nincsen semmi, akkor már egész életére letudta a szűrést. Lehet, hogy azóta változott az ajánlás, és már korábban/gyakrabban ajánlják.

  Én panaszok miatt már 2x voltam, nekem mindkétszer bódításban csinálták. A bódító injekciót vénába adják. Érdekes, hogy mindenkire másképp hat (Dormicum injekciót adnak általában) Van akinél teljes rövidtávű memóriavesztést okoz, azaz egyáltalán semmi emléke nincsen a tükrözésről, se kellemes, se kellemetlen.

 • Haloperidol
  folyt
  Van aki csak tényleg elbódul egy kicsit, de mindenre emlékszik. Jobb helyeken a vénába görcsoldót és fájdalomcsillapítót is adnak, és akkor még abban az esetben sem érzel igazán fájdalmat (max kellemetlenséget), ha a bódítás rád kevéssé hat (mint pl. rám, én mindenre emlékszem.)
 • Kiszamolo
  Halo, egyre több a 30-35 éves béldaganatos. Már a 45 éves kor felett öt évente ajánlott is idejétmúlt ajánlás sajnos.
 • Kiszamolo
  Krisztián, Budaörs jó hely, bár nem tudom, téged fogadnak-e ilyenre, mint körzeten kívülit.

  Kell háziorvosi beutaló, az biztos, én is kaptam. Aztán az időpont után mondtam, hogy inkább hagyjuk. De ha ráér, ki tudod várni.

 • Rissa

  Az egészségügyi problémáknak lehet lelki eredetük, ezt nem én találtam ki, jobb orvosok is elismerik!!!!
 • Áron
  Én azért nem járok szűrővizsgálatra, mert félek, hogy rákos leszek. Jó lenne egy statisztikai valószínűségszámítást csinálni, de az én előzetes benyomásom, hogy nagyobb eséllyel leszel rákos, ha rendszeresen sugaraztatod magad a szűrővizsgálaton, mint akkor, ha messziről elkerülöd az ilyen helyeket. Ugyebár Magyarországon 0,0026 százalék a rákos megbetegedésben elhunytak száma, nem tudom, hogy rajtuk kívül mennyien lehetnek a gyógyult betegek, mondjuk legyen összesen 0,005. Na most az a kérdés, hogyha évente sugaraztatod magad, akkor a valószínűsége, hogy amiatt rákos leszel magasabb vagy alacsonyabb-e a 0,005 értéknél. Afelől senkinek ne legyen illúziója, hogy veszélyes-e a sugaraztatás, nem véletlenül takarják el magukat ólommal a dolgozók.
 • Kiszamolo
  Áron, a vérvétel, a vizelet, az ultrahang és a kamerás vizsgálat, vagy a bőrgyógyász, az EKG mit sugároz magából?

  Amiről te beszélsz, az max a tüdőszűrés meg a CT, de utóbbit nem csinálnak csak úgy.

 • Áron
  Pont a tüdőszűrést nyomják mindenhol agyba-főbe.

  Szűrésekre járni időpazarlás, a sugaras szűrésekkel a rákot kockáztatod, a más típusú szűrésekkel a fertőzéseket és emberi mulasztás következtében adódó szövődményeket.

  Meg ott van a pszichés alapon működő immunrendszer: aki folyton retteg a betegségektől, szűrésekre jár, takargatja magát, hogy meg ne fázzon stb., az bizony folyton beteg is lesz. Én nem szedek gyógyszereket, nem járok szűrésekre, nem bugyolálom be magam, ahogy kicsit hűvösebbre fordul az idő, és ennek meg is van az eredménye; nemhogy nem voltam orvosnál 15 éve (csak a kötelező üzemorvosnál), de beteg se voltam kb. 10 éve, akkor is csak egy kis nátha kapott el.

 • Kiszamolo
  Jól van, Áron, csak aztán nehogy túl későn döbbenj rá, hogy tévedtél.
 • Áron
  Ezt én is írhatnám Neked.
 • Kiszamolo
  Hát írd. Nehogy későn jöjjek rá, hogy nincs értelme törődni az egészségeddel és megtenni a saját érdekedben mindazt, amit meg tudsz tenni.
 • Áron
  Itt csak abban van vitánk, hogy mivel teszel többet az egészségedért és mivel ártasz annak. Én nem eszek olyan dolgokat, amelyekben mesterséges anyagok vannak (pl. bolti pástétom, tartósítószerrel kezelt lekvár, üdítők), nem iszok alkoholt, nem használok alumínium tartalmú dezodort, nem légszennyezett környéken élek/dolgozom, igyekszem sok olyan ételt enni, amelyeket rákmegelőzőnek mondanak és rendszeresen sportolok.

  Te lehet, hogy ezek közül nem tartasz be mindent, jobbnak látod inkább azt, hogy szűrésre járj, még akkor is, ha az sugárkezelést jelent.

  Mindkét út járható, kérdéses, hogy melyik a jobb.

 • Kiszamolo
  [sóhaj] Leirom még egyszer: egyetlen szűrővizsgálat, ami sugárzó, a tüdőszűrés, amiről senki egyetlen szót sem mondott. De szerintem abba is hagyhatjuk.
 • Gauchos

  “egyre több a 30-35 éves béldaganatos”

  Forrást tudsz küldeni nekem? Engem érdekelnek a statisztkák, amelyben korcsoportok is szereplenek, korábban ilyet nem találtam. Köszi!

 • ügyvéd

  Én meg imádom a sonkát, a kolbászt, meg a szalonnát, grilhúst, vörösbort stb. Lehet nyúlkaján ezercsillió évig élsz, csak ott a nagy kérdés: MINEK? ( Nyugtass meg: Dxxxxi azért szoktál? 😀 )

  A másik:
  Ismerős egy kolonoszkópián összeszedett bélsérülés/fertőzés kombóba majdnem megpurcant…

  Szóval én is hanyagolom az invazív vizsgálatokat. Ha menni kell, hát menni kell úgyis… 😀

  Ps.: Firefox alól még mindig nem megy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Zedder
  “a sugaras szűrésekkel a rákot kockáztatod,”

  Az LNT vagy igaz vagy nem, egyelőre úgy néz ki, hogy nem bizonyított. Szóval inkább a szűrések…

  (Ami mellett nem ritkán befigyel évente 1-2 tengerentúli repülés is…)

 • Kiszamolo
  Gauchos, szerintem találsz ilyet, rengeteg hasonló statisztika és tanulmány van.
 • Mammografia
  A hölgyek esetében a tüdőszűrésen kívül még a mammográfia, amivel plusz sugárterhelésnek vannak kitéve, ráadásul a legújabb kutatások szerint sokszor többet árt, mint használ: articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/26/mammograms.aspx
  articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/07/28/mammogram-myths.aspx
  tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/rak-megelozese-paleolit-eletmoddal.php
 • Családfő
  Áron, a legjobb a két utat kombinálni… Egészséges étkezés, sok mozgás és szűrővizsgálatok. Hisz az előbbiek ellenére alakulhat ki olyan betegség, amit időben elcsíphetsz.
 • bb
  onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika
 • Gauchos

  Köszi a linket. Jól látható, hogy a vastagbél esetén 40 felet kezd növekedni erősebben az esetek száma (de nem jelentősebben, mint a többi rák típusnál), míg 50 felett elég durván növekszik… Természetesen a többi fajtánál is (ugye ez evidens), de azoknál kevésbé jelentős az ugrás 40-45 felett. Férfiak és nők között jelentős eltérést nem találtam ezeknél.

  Ami még érdekes az a bőrrákok, 30 és 55 év között a nők esetén sokkal több a megbetegedés. Gyanítom, hogy 2 okból: napozás/szolárium és a sok szemét, amit magukra kennek. Nem reprezentatív minta, de az ismeretségi körömben sokakat hiába próbálok, nem lehet meggyőzni milyen káros a napozás és a sok hulladék, amiket az arcukra kennek. Úgy gondolom itt kifejezetten az életmódnak lehet nagy szerepe a kialakulásban.

 • jami
  A tüdőszűrés pont arra kell, amiért elterjesztették: a tbc ellen.
 • Vlad
  Fullciki amit 1-2 ember rendszeresen csinál. Bomlasztja a fórumot.
  Feldob az ember egy témát pl. kertes ház…akkor tuti a tábor fele azt mondja rá, hogy szar, mert a lakás a tuti.
  Ha a kutyatartás lenne téma, akkor tuti jó páran a macskát hoznák ki győztesnek.
  Most a szűrővizsgálat a téma, megint valaki lehurrog, hogy szar. Nem mondta senki h kötelező, Te felelőséged h elmenj.
  A cikk az oldal tematikájába beleillik, mert a piacon elérhető egyik, ha nem a legjobb befektetés az egészségmegőrzés. Cseszheti mindenki a pénzét, ha 50 évesen lefordul a székről. Ebből akár egy 444-es v. pénzcentrumos cikk is lehetne, “Hihetetlen befektetési lehetőség…az egészségmegőrzés”.
  Igen, mindennek van kockázata, megsérthetik a beleidet, fertőzést kaphatsz, de akár el is patkolhatsz a nem kivizsgált daganatodba. Ez sima matek, az h ki hogy értelmezi egyéni szocproblem.
  Pazarlom csak a karaktereket…
 • Vlad
  Nálunk a családban több vastagbéldaganatos is volt. Ilyenkor mi van? Vizsgálat mellett szól a matek. Család fele vidéki ember, sosem ment szűrésre, 60 és 70. évük között majdnem mind kihalt. Én még 60 évesen baromira szeretnék élni, hisz annyi terve van az embernek. Magyarán, ha elpatkolok 60 évesen, jóformán azért éltem, hogy dolgozhassak.
  Persze felnevelek közben x gyereket stb. De magamra maradt eddig is a legkevesebb idő, mióta kikerültem az iskolapadból, de szerintem nem vagyok egy egyedi eset.
  Nem vagyok hippi és nincs tengernyi időm, ezért szeretném kihúzni jó sokáig, egészségben.
  Tipikus hangya vs. tücsök mentalitás. Döntse el mindenki, hogy melyik táborba szeretne tartozni, de azért ne hülyézzük már le a másikat.
 • attila
  Mondjuk én szeretnék 80 évesen egészségesen, gyógyszerek nélkül az ükunokáimmal kirándulni, ezért csökkentem a kockázatokat ami ennek az útjában áll a jelenlegi tudomány szerint. Attól még lehet hogy holnap meghalok szívrohamban, viszont ennek az esélye sokkal kisebb mint ha kenyéren meg tejen élnék….Hogy megéri-e áldozni energiát meg pénzt az egészséges életmódra ? Na ez szemlélet kérdése, én hiszek benne hogy igen, te lehet hogy nem. Van aki hisz Istenben van aki nem. Ráadásul az egészséges életmóddal kapcsolatban azért vannak tudományos bizonyítékok, statisztikák is…
 • Schmidt
  A bőrrákról, anyajegyekről, “napozás ártalomról”, a “védő krémekről” annyit, hogy tele voltam rengeteg fekete ponttal: “anyajegyekkel”, főleg póló alatt, és ahol nem éri nap. Nekem fel sem tűnt, egyszer csak nyár elején elmúltak, kettő maradt halványan. Kérdezték mit változtattam, kivételesen nem kentem magam semmilyen “védő” krémekkel, mert elfelejtettem venni, de sokat voltam fokozatosan napon.. Elmúltak az úgymond ártó naptól. Többeknél használt, vagyis nem egyedi eset.

  Vajon van valami jobb, olcsób biztosítás ha a rokonságba és környezetbe sok a rákos s nálunk még nem állapítottak meg semmit?
  Gondolom a megfelelő életbiztosítások között kellene szétnéznem.