Már az utazási irodák is

Egyre többen élnek azzal a mocskos trükkel, hogy valamit, ami nem is létezik, olcsón hirdetnek, csak hogy sokan telefonáljanak, majd belenyögi a telefonba, hogy azt az albérletet pont most vitték el, de van egy sokkal jobb havi 50 ezerrel drágábban, vagy az a mobil abból a forrásból nincs, ha nem akarsz várni egy hónapot, van ugyanaz 20 ezerrel többért.

Ebbe a gusztustalan sorba beállt néhány utazási iroda is, némelyik elég ismert és jónevű (volt eddig a számomra).

A feleségem keresett utakat a nyaraláshoz és többször sikerült belefutni ezekbe az aljas irodákba.

Egy adott szállodát 120 ezerrel olcsóbban hirdet, mint mások (négy főre). Felhívod és már jön is a szokásos rossz duma, hogy abból már pont nincs, de van egy sokkal jobb szálloda 150 ezerrel drágábban. (Valójában egy rosszabb szálloda legolcsóbb szobája és pont annyiért adja, mint mindenki más.)

Az egyik ezek után még pofátlanul meg is kérdezte, hogy most csak szórakozunk vele, vagy tényleg utazni akarunk. Nagy szerencséjére nem velem beszélt, hanem a feleségemmel, mert én biztos elküldtem volna nagyon messzire és nagyon csúnyán.

Csak szólok, te is könnyen bele fogsz futni ezekbe az ajánlatokba a neten. Az a minimum, hogy ezekkel az irodákkal soha többé nem utazol és mindenkinek elmondod, hogyan dolgoznak és hogy verik át az embereket.

Tényleg, ilyenkor hol van a Fogyasztóvédelem? Érdemes lenne megereszteniük néhány telefont és kiosztani néhány millió forint büntetést, ha valaki nemlétező árakat hirdet az interneten.

Bónuszkérdés: miért lehet még mindig megcsinálni az utazási irodáknak, hogy olyan áron hirdetik az utakat, ami köszönőviszonyban sincs a végső vételárral? A repülőjegyeknél már sikerült elérni, hogy csak azon az áron lehet hirdetni a repjegyet, amit fizetni is kell érte. Ott már megszűnt a reptéri illeték meg a kerozin pótdíj.

Az utazásoknál ezek még mindig vannak, sőt kötelező borravaló, szervizdíj, kötelező sztornóbiztosítás és a legelképesztőbb egyéb költségek. Egy 120 ezerért hirdetett út igazából 200 ezer forintba kerül. Ezt mikor fogják szabályozni?

Share

74 hozzászólás

 • Gauchos

  “Az a minimum, hogy ezekkel az irodákkal soha többé nem utazol és mindenkinek elmondod, hogyan dolgoznak és hogy verik át az embereket.”

  Várjuk az utazási iroda nevét!

 • ikeásdoboz

  Mi legutóbb magunknak szerveztük az utazást, a szállást booking.com-on lefoglaltuk, és mivel busszal mentünk, így a jegyet megvettük a Volántól (vagy Eurolines-tól, már nem emlékszem) – Európán belül utazva én feleslegesnek látom egy utazási iroda igénybevételét.

 • uuz

  A Jófogás is tele van ilyen “árakkal”, ahol csak a figyelemfelkeltés a cél, a valós ár akár 20x annyi is lehet.

 • Kiszamolo

  Gauchos, én nem írhatom le, de ha valakivel történt hasonló, a hozzászólásokban nyugodtan leírhatja.

 • mitel hentes

  Meglep, hogy az ezzel csak most szembesülsz, hiszen ez ellen harcolsz évek óta. Ez a mentalitás pont ugyanolyan, mint a biztosítással kombinált megtakarításban, amikor a magas hozamról beszélnek, de a költséget elhallgatják, ezáltal nem létező terméket hirdetnek.

  De nem létező termék a 20 millió forintos lakás is, ami építés közben 25-30 millióra hízik. Ha nem tetszik, el lehet állni a szerződéstől…

  De a végül 30 millióért megvásárolt lakás sem létezik, mert az ügyvéd, illeték, bebútorozás, netán kertrendezés, stb. stb. Ezek mind olyan költségek, mint a borravaló, szervízdíj, és a többi.

  Megoldás: lehetne egy utazáskalkulátort csinálni…:)))

 • Numia, na mi? Numida!

  Én az Airbnb-vel jártam így: már landoltunk a barcelonai reptéren, amikor jött az sms, hogy a szállásadónk Párizsban ragadt, nincs, aki beengedjen a nagyon jó helyen (az óvárosban), nagy jó áron kínált, fotók alapján jó minőségű, egyszobás lakásba, de gyorsan keres nekünk alternatív szálláshelyet. Keresett is, össze-vissza, először nagyon külvárosit ajánlott, azt kapásból elutasítottuk. Végül közel-külvárosban lévő, rossz minőségű, lakott (!) lakás kiadó szobáját néztük meg. Persze nem fogadtuk el, megoldottuk másképp, a pízt visszakaptuk.

 • Kiszamolo

  ikeás, ez Egyiptom. Oda nem olcsóbb egyénileg utazni. Ahová utazási irodák nagy tömegben szerveznek utakat, ott nem tudsz spórolni a saját szervezéssel. (Persze last minute-tel megyünk, ahhoz képest értem.) Már próbáltam. Ha egy lehelettel olcsóbb is lenne, azt elviszi a taxi.

  Miután kibérelnek egy teljes repülőt fél évre, meg a fél hotelt lefoglalják egész szezonra, olyan árakat kapnak, amiről egyénileg csak álmodhatsz.

  Ott olcsóbb egyénileg, ahová nem ilyen tömegben utaztatnak az irodák. Oda tényleg felesleges utazási irodával menni.

 • FoX

  @Kiszámoló
  A helyedben beírnám ide az utazási iroda nevét mint kommentelő. 🙂
  Gusztustalan az eljárás, és megérdemelnék, hogy nyilvánosságra kerüljön a nevük.

 • Robot

  Kiszamolo, köszi a cikket, ez elég érdekes, de jó lenne ha megirnad hogy melyik iroda, úgy tanulnánk is. Ertem, hogy Te nem akarod megírni a cég nevét, de… mondjuk kérd meg a feleséged, hogy írjon kommentet. Vagy akkor is érteni fogjuk, ha felbukkan egy “csmiki” nevű kommentelő 🙂

 • Kiszamolo

  Nem iroda, irodák…

 • zamby

  Már 30 éve saját magam szervezem az utazásaimat.

 • Dávid

  Én tavaly utaztam USA-ba. Egy utazási irodánál 150.000 Ft volt a repjegy a JFK-re + 70.000 Ft reptéri illeték. Ugyanaz a repjegy az AirFrance-nál 135.000 Ft és három levélváltásba került mire elmagyaráztam a légitársaságnak, hogy mire gondolok amikor azt kérdezem, mennyi az illeték és hova fizessem. Kiderült, hogy azt csak az utazási iroda szedi. Résen kell lenni!

 • VAG

  Nem tom, sose utaztam még irodával, de valahogy nem is hiányzik. Viccből meg szoktam nézni a kiragasztott árakat és sírok. Gyakorlatilag bárhol, ahol voltam kijön 20-40%-al olcsóbban minden saját szervezésben (amellett, hohgy legtöbb helyre az ottani hotelek legalját hirdetik a magyaroknak). Igaz, hogy nincs benne egy nagyon fontos(kodó) idegenvezető, “olcsó” közös programok meg reggel 3-kor induló charterjárat, de ezt elviseljük.

 • digimini

  Ez azért tud működni, mert sokan még mindig elhiszik, hogy van ingyenebéd.

 • Kiszamolo

  Digimini, az irodák 10-15% jutalékot kapnak. Annak terhére nyugodtan akciózhatna. De nem ezt tette, csak simán hazudott.

 • Györgyi

  Engem az irodáknál nem is az ár zavar, az sokszor tényleg olcsóbbra jön ki, mint a saját szervezés, ráadásul sok időt is meg lehet spórolni, ha minden kirándulásnál háztól házig visznek, hanem hogy zsákbamacska az egész. Sok helyen bele sem írják a szálloda pontos nevét és címét a prospektusba, és jellemzően valamelyik felsőkategóriás lakosztály képét teszik be illusztrációnak, miközben a legolcsóbb szobákat értékesítik. A bookingon meg ott van feketén-fehéren minden, a google utcaképpel még a környéket is meg tudom nézni, és annak a szobának a képét látom, amit foglalok.

 • Átlagparaszt

  „Egy utazási irodánál 150.000 Ft volt a repjegy a JFK-re + 70.000 Ft reptéri illeték”

  Olcsón megúsztad, az amerikai utaknál általában 100-150 ezret szoknak beszedni reptéri illeték címén, vagyis gyakorlatilag még egyszer kifizettetik a jegy árát.
  Én jövőre tervezek utat az USÁba, de sajnos nem beszélem annyira a nyelvet, hogy meg merjem kockáztatni az egyéni utat, pedig az utazási irodák kínálata első ránézésre is zsebmetszés. A reptéri illetéknek nevezett titokzatos valamin kívül az apróbetűs részben általában ott van a kötelező borravaló -jellemzően 5-10 dollár/nap-, a fakultatív programok költsége -vagyis minden programot, ami ér valamit, az alapdíjon felül kell fizetni-, az ellátás pedig kimerül a reggeliben, a többit szintén neked kell fizetni. Mindent beleszámolva a teljes költség simán a duplája a meghirdetett árnak.

 • szocske

  @Átlagparaszt, ha csak jövőre tervezed, szerintem fektesd az iroda felárát nyelvtanfolyamba, akkor mehetsz önálló szervezésben és a nyelvtudás örökre a tiéd marad 🙂

 • AndrásGY

  Tapasztalataim szerint az utazási irodák mindig is trükköztek a költségek megjelenítésével. Az egyiptomi utakat szervező irodákra kimondottan emlékszem.
  Már régóta booking.com-ot használok szinte mindenhova a világon. Sajnálatos módon viszont az utóbbi években az összehasonlító site-okon is megjelent a trükközés, mindenféle apró betűvel. Ez még a kisebbik probléma, mert az értékelésekben gyakran megjelenik a visszacsatolás. A nagyobb gond, hogy a jelentősebb szállodaláncok elkezdték kiszorítani a webes összehasonlító szolgáltatókat, úgy hogy saját webhelyükön loyalti program keretében kedvezőbb árat adnak, vagy más kedvezményeket. Ezzel megkerülik a best price garanciát (úgy adnak jobb árat, hogy regisztrálni kell a saját kedvezmény programjukba) és máris az a helyzet, hogy nem az elérhető legjobb árakat látod az összehasonlító helyeken.
  Pedig már tök egyszerű volt utazni…

 • Családfő

  Átlagparaszt, csatlakozom szocske javaslatához. Az USA pont egy olyan hely, amit a legjobb önállóan felfedezni. Ha megvan a nyelvtudás, csak egy autót kell bérelni, mert minden más adott az élményekhez, biztonságos és kiszámítható módon. Hajrá!

 • Csabai papa

  Azt hozzátenném, hogy a booking viszont a szállásadót veszi le, nem is kicsit! Én azt szoktam csinálni, hogy a tripadvisor-on kiválasztom a szállodát, majd megkeresem a weboldalát és direktben foglalok. Minden esetben legalább 10%-ot fogtam rajta a bookingos árhoz képest!

 • Fairy

  @digimini +1
  A vége úgy is az lesz, hogy 1+1=2 – az olcsónak tűnő út vagy nem is olyan olcsó, vagy valami nagyon tré benne.
  Legutóbb Görögországban jártam szervezett úton – soha többet. 30 óra egy hányásszagú buszon (a légkondi csak belső keringetéssel bírta a meleget), majd két hét egy légkondimentes “hotelben” (ami igazából egy háromemeletes betonházakból álló minimál-lakópark volt, kifejezetten olcsójános turistáknak felhúzva). Mindez közel 40 fokban, nyár közepén.

  Ha tudsz egy kicsit angolul, megszervezheted magadnak az utat – és persze így is csalódni fogsz néha, de legalább csak magadat hibáztathatod. Illetve ha nem tetszik egy szálloda, másnapra már foglalhatsz másikat. (A repülő, busz, vonat közel se ilyen rugalmas… látszik, hogy a szállodáknál van verseny.)

 • Fairy

  @Kiszamolo
  Ne várd az államtól, hogy minden magánügyedet megoldja.
  Jobb esetben segítőkészek, de le vannak maradva két lépéssel a csalóktól. Egyébként felkeresheted a fogyasztóvédelmet az eseteddel, ártani nem árt, de semmit nem tudnak csinálni, mert senki se tudja bizonyítani, hogy az iroda (irodák) hazudtak.
  Rosszabb esetben az állam a kezébe veszi a magánügyeidet – és nem is engedi el többet. Nem fogsz neki örülni.

 • Átlagparaszt

  „fektesd az iroda felárát nyelvtanfolyamba „

  Igen, ez a B verzió. Csak már alig egy évem van, és így erősen ötven felé azért már nehezen fog az agyam. Amúgy számításaim szerint az utazási iroda 12 napos útjának költségeiből saját szervezésben akár 18-20 napot is ki tudnák hozni ugyanott.

 • Gauchos

  @Kiszamolo
  De igen, leírhatod, használj álnevet.

 • Ákos

  Ugyanez a helyzet állásfronton is. LinkedIn-en állandóan megtalálnak a fejvadászok, hogy pont rám van szüksége egy multinak és rögtön adjak nekik önéletrajzot, aztán persze pont betelt az a pozíció, de csak hadd maradjon náluk az önéletrajzom. Az elején persze bedőltem, de kiderült, hogy csak arra kell nekik az önéletrajz, hogy mutathassák a cégeknek, bezzeg náluk ennyi mérnök, ennyi informatikus, ennyi közgazdász, ennyi … van és mind azonnal munkába tud állni.
  Szerintem erre sincs megoldás a piacon, azt hazudnak és annyit, amennyit akarnak.

 • dddd

  Maximálisan egyetértek, csak olyan összeget tüntethessenek fel indulóárnak, amelyben valóban benne van az utazás és szállás!!! Aztán az extrák, pl FP, teljes ellátás, városlátogatás külön pénzért választható.
  Ennyi erővel nyitok egy üzletet, ahol minden 1 forint, csak tejfelár 189 ft, zsömle felár 24 ft..

 • szocske

  @Csabai, bizony a booking 12%-ot kér a közvetítésért, így nem csoda, ha kaptál 10% engedményt, bár ez szabályellenes. Cserébe a booking egyértelműen vendég érdekeit nézi, pl. a vendég telefonon lemondta a szállást, de nem törli a rendszerben, akkor kb. lehetetlen töröltetni, így más nem tudja a bookingon lefoglalni.
  Tőlük drágább már csak a szállás.hu, ők a 10%+áfáról tavaly emeltek 12+áfára, mondván követik a piacot (felzárkóznak a bookinghoz).
  Csak azt felejtették el, hogy a kicsik áfamentesek, így míg a bookingnál a 12% tényleg annyi, náluk 15,2% a jutalék.
  Ezért egyikük sem kezel pénzt, azt oldja meg a szállásadó és a foglaló, csak a reklámfelületet adják.
  Személy szerint sajnálom, hogy az airbnb a legkevésbé elterjedt nálunk, a bankkártyás fizetési rendszerével és a (vendég számára is) átlátható jutalékrendszerével, ügyfélszolgálatával stb. sztem magasan a legjobb cég a 3 közül

 • Handalamandala

  Kötelező borravaló? Az hogy néz ki?

 • szerintem

  hotelscombined.com – Ez egy szimpatikus meta kereso.
  Ha utazok en leginkabb a szallasban gondolkodom. Amugy kinek mi az indoka arra, hogy “csomagban” vegye a repjegyet es szallast?

 • szocske

  @Átlagparaszt, az 1 év szerintem több mint elég, a nagyobb gond/kérdés inkább az, hogy heti/napi hány órát tudsz ráfordítani…

 • szocske

  Az utóbbi években úgy mentünk nyaralni, hogy lefoglaltam a rep.jegyet, béreltem autót reptéri átvétellel, szállást viszont csak az első 1-2 éjszakára foglaltam, az egész hetet csak nagyvonalakban terveztem meg, hogy mit szeretnénk megnézni, és mindig a következő 1-2 éjre foglaltuk le a booking.comon a szállást, ha tetszett a környék/szállás, akkor maradtunk még, ha nem jött be, akkor továbbmentünk, így biztosan nem jártunk úgy, hogy ottragadtunk 1 hétre egy unalmas nem tetszik helyen.
  Ehhez persze az is kellett, hogy szezon végén mentünk, így bőven voltak szabad szálláshelyek még másnapra is, csúcsidőben nemigen lenne olyan könnyű ez, de akkor én amúgysem megyek, nyáron itthon is jó idő van 🙂

 • urazó

  Köszi a cikket. Van öteletek arra, hogy mit tehetek akkor ha a booking arra hivatkozva hogy nyilvánvaló félreárazás történt törli a nyári foglalásomat. Tehet ilyet? (még azt is írták, hogy örömmel tájékoztatnak hogy sikerült törölniük :)). Van erre valamilyen jogszabály?

 • L70

  @Handalamandala

  Az úgy néz ki, hogy egy egész iparág szakosodott apró dolgokra, az egyik felpakolja a transzfer buszra a bőröndöt, a szállodánál a másik leveszi, a harmadik betolja, a negyedik felviszi a szobádba. A harmadik világ így működik, minél szegényebb az ország, annál inkább van egy erre szakosodott hierarchia, és bagóért de munkát ad egy csomó embernek. Közben maroktartás ezerrel, és ezt az iroda beszedi tőled, és kezeli, fizeti. Olyasmi, amiért sosem állítanak ki számlát. Persze tudják mennyi, de nem tudják leköltségelni rendesen, ezért így fizettetik ki külön.

 • Marci

  Booking.com sem fenékig tejfel. Sok olyant láttam hogy kisebb szállások kitalált néven vannak fenn, hogy ne tudjad megkeresni. Aztán mikor odaérsz kiderül hogy szinte féláron tudja adni ha legközelebb közvetlen őt keresem meg. Viszont a biztonság amit a booking ad felbecsülhetetlen. Nincsenek nyelvi akadályok vagy hosszas leveletgetesek hogy akkor melyik szoba és az hány fő mit tartalmaz hol van pontosan, mi szabad, hanem pár klikk és biztosan tudod hogy ha odaérsz az a szállás ott lesz és azt nyújtja amit írtak.

 • Adam

  @Kiszámoló
  De miért akartok idén utazási irodával nyaralni, ha tavaly is kerültétek őket és annyira jó volt nélkülük, illetve belföldön falusi-turizmusozni?

 • Zedder

  @Handalamandala

  USA. Lehet rajta vitatkozni, hogy “kötelező” -e, de elvárt. És nem is kevés: tripadvisor.com/Travel-g191-s606/United-States:Tipping.And.Etiquette.html

  Generally, the average tip is 15% to 20% of the total meal cost.

  Sok étteremben ha pl. 5-6 főnél többen vagytok, eleve rá is írják a számára, tehát ennyit az önkéntességről…

  ‘Murica…

 • w.w.

  Érdemes lenne írnod egy cikket ha van erről tapasztalatod hogy hogy olcsóbb utazni, ha magadnak szervezel minden apró részletet vagy irodára bízod. Én az előbbiek táborát gazdagítom de volt már példa hogy egy síelést éves tapasztalatokkal nagy nehezen kihoztam x-ből és egy barátom olcsóbban megoldott egyet jobb helyre de irodával, szóval nem értem.

 • Gyula

  @Atlagparaszt
  Probald a TurboMind-ot, vagy mi a nevuk.
  Orszagos halozat, egyszemelyes orak Gepi/magantanarral.
  (egy lecke all elobb egy gepi orabol, masnap meg tanarral. Csak akkor lehet a kovetkezo leckere tovabblepni, ha tanar ugy iteli meg, hogy elsajatitottad az elozot.)
  Nem olcso, azt hiszem, valami 20EUR egy ora, de sokkal jobban lehet vele haladni, mint barmi massal.

 • Rissa

  @szerintem
  “Ha utazok en leginkabb a szallasban gondolkodom. Amugy kinek mi az indoka arra, hogy “csomagban” vegye a repjegyet es szallast?”

  A kényelem! Illetve nem mindenki akkora nagy kalandor/felfedező, hogy önállóan vegye a nyakába az adott nyaralóhelyet. Egyszerűbb, ha mások mutatják meg és elkísérnek. Ha nincs helyismereted és nem jársz alaposan utána a neten a nevezetességeknek, nem biztos, hogy rátalálsz a legérdekesebbekre.

 • Gyula

  @kiszamolo
  En ugy tudtam, hogy nagyon regota nem tehetnek ilyet az utazasi irodak. kb. amiota a repulojegyeknel kell kiirni a valoban fizetendo arat. En ugy emlekszem, hogy az akkor mindenre vonatkozott, nemcsak a repulojegy arakra.
  De, ugy latom, az irodak akkor megint megtalaltak valami jogi kiskaput.
  Illetve, ez igazabol nem olyan ertelemben csalas, mint a “leirok egy alacsony arat, es aztan aprobetu, meg kiegeszito potlekok” hanem itt gyakorlatilag van a csalogato hirdetes, ami tenyleg annyi lenne, csak eppen nem letezik, es ezzel probaljak az embert egy dragabb termekre ratolni.
  Ennek jo 25 eve a kis sufni PC boltok voltak a mesterei. Ott is benne volt a hirdetesben a tokeletes konfig x penzert, aztan, amikor valaki telefonalt, akkor “lett” egy kicsivel dragabban, de “sokkal szuperebb”.
  Sot, en egyszer 2000 korul meg digitalis fenykepezovel is beleszaladtam egy ilyenbe.

 • Körtefa

  @szocske
  Csak azt felejtették el, hogy a kicsik áfamentesek, így míg a bookingnál a 12% tényleg annyi, náluk 15,2% a jutalék.

  15,2% az melyik áfakulccsal jött ki?

 • NAR

  Egyiptom? Bátor… Nem onnan hazafelé tartó orosz gépet robbantottak fel múltkor?

 • Kiszamolo

  NAR, jaja, két éve a napi 300 orosz repülőből egyet felrobbantottak. Volt buszbaleset is egy pár azóta szerte Európában.

 • Kiszamolo

  Adam, a 300 ezer forintos magyar hotelokat kerültük.

 • szocske

  @körtefa, 12 x 1,27 = 15,24

 • Geri

  Zedder – attól, hogy elvárt, még nem kell adnod. Rá is van irva a számlára, hogy ajánlott vagy elvárt Tip. Aztán te odaadod Cashben és lehet vitatkozni, de nem fognak. Természetesen, ha kártyával fizetsz, akkor megszivod, mert ők az ajánlott és elvárt Tipet komolyan fogják gondolni és leveszik maguknak. Ilyenkor is, ha felhivod az éttermet, kéred a managert vagy irsz egy panaszt a kártyát kibocsátó cégnek, elbirálják és visszautalják. Sehol nem kell adni borravalót, épitsék be az árba és kész, de amig ez a rendszer igy müködik, fenn is fog maradni. Jobb lenne, ha az emberek leszoknának erről, régen volt értelme, most semmi és csak teret enged a lehúzásnak.

  A hozzászólások nagy része ismét okoskodó, hogyan lehet olcsóbban kijönni, ha magadtól mész, meg úgy sokkal jobb és amúgy is. De képzeljük már más helyébe magunkat, nem biztos, hogy valakib eszél idegen nyelvet, de világot látna

 • Geri

  Vagy csak sok idő megszervezni, mert bizony sok idő. Esetleg megfáradtál a munkába, nincs egyszerüen erőd, kedved, türelmed mindennek utána járni, megnézni a nevezetességeket, mit hogy hol kell csinálni. Sokkal egyszerübb, ha befizeted, elmész, gondoskodnak rólad, elmész és PIHENSZ. Valaki csak erre vágyik.

  Szóval hagyjuk már az okoskodó hozzászólásokat a saját szervezésü utak előnyeiről és ki mekkora király, hogy fele annyiból kihozza, mint az utazási iroda. Most, ha van itt egy olvasó, érezze szarnak magát csak azért, mert ő épp irodával utazna? Ne legyünk már ennyire önelégültek. Kiváncsi lennék a fejekre, amikor a hentes leolt mindenkit, aki megveszi az áruházból az előre felkockázott marha combot, mert az rossz, de ő maga levágja a marhát és felkockázza és az mekkora fainság és az tiszta COMB vagy az autószerelő, hogy mért viszed el a kocsid, miért nem csinálod meg magad ..

 • gertitorpe

  Ijesztő kis eset a hostelworld.com-al, ha már foglalós oldalak. Leírom mert minimum aggályos a gyakorlatuk ha nem illegális. Ha itt foglalsz, bankkártyával kell foglalót fizetni az oldalon amit nem bankos felületen teszel meg.
  Apró betűben a Hotel profil oldalán (utólag tudtam meg nyilván) hogy a Hotel fogalózik a kártyán 1 éjszakányi díjat arra az esetre ha nem bukkansz fel, ami nevetséges hiszen egyszer már fizettél foglalót a hosterlworldnek amit le is vonnak szépen.
  Hogy történik a foglalózás? Ez a legjobb. A hostelworld egyszerűen elküldi a Hotelnek a bankkártya adataidat és ők szépen lefoglalják rajta a pénzt amit jogosnak gondolnak. Számlán emailekben semmi sem szerepel nyilván.
  Ez problémás mivel egyrészt nem adtál rá engedélyt, másrészt csak reménykedhetsz hogy a hotel nem fog vele visszaélni sem valamelyik hotel alkalmazott sem az orosz hekker, aki épp az Hotel gépét töri fel..

 • egyszervolt

  Kiszámoló, a szállás elfoglalása után az Antimal nevű gyógyszert vegyétek meg a legközelebbi apothekeban. Legyen nálad egy rakás egy dolláros, gyakorlatilag királyként élhetsz ha a megfelelő embereknek naponta elszórsz 1-2t a hotelban. Taxi fillérekbe kerül, messzebbre utazni viszont szigorúan csak buszos konvojban. Gyalogosan nagyon vigyázni mert a közlekedési kultúra teljesen más, a kreszt nem nagyon ismerik, a legtöbb helyen jelzések sincsenek. Érdemes amatőr búvár cuccot vinni, mert színes és nagyon aktív a vízi élővilág még a szálloda partjától pár méterre is. Csapvizet inni szigorúan tilos, a nap iszonyatosan erős. A reptéri vámosok kb 10-20 dollárért megvehetőek, ugyan így 10-20 dollár az útlevélbe a recepción és tengerre néző szobát kapsz, meg miegymás. Hirtelen kb ennyi, én nagyjából 2-3 hónapot voltam kint.