Világvége-hangulat a tőzsdéken

Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban. Bármihez nyúltál, arannyá vált a kezedben, egyszerűen nem lehetett hibázni. Ha ingatlant vettél, ha részvényeket, de tényleg szinte bármit, elképesztő hozamokat érhettél el a “normális”, eddig megszokott reálhozamokhoz képest.

Mindezt egy szinte inflációmentes környezetben.

Az egész partit a fejlett világ jegybankjainak a pénznyomtatása finanszírozta. A 2007-es világválságot, amit a túlzott és meggondolatlan hitelezés váltott ki, a jegybankok nulla százalékos kamatlábakkal és pénznyomtatással igyekeztek helyre tenni. Ha sok a drogos és túl sokat költenek drogra, adjuk ingyen a drogot, hátha akkor kevesebben lesznek.

A nulla százalékos (sőt akár negatív) kamatok mellett ennyi pénzt öntöttek a piacra a jegybankok az elmúlt közel 14 évben:

A legnagyobb gazdaságok négyezer milliárd dollár jegybanki mérlege közel 26 ezer milliárd dollárra hízott 2022-re. Ha volt egy kis megtorpanás a gazdaságban, azonnal belevágták a gazdaság combjába a doppingot, újabb pénzöntés következett, mert olyan nem lehet, hogy nem dübörög tovább a gazdaság. Hiába nőtt újra a gazdaság, a jegybankok nem akarták abbahagyni a pénznyomtatást és a negatív vagy nulla százalékos kamatok politikáját. A gazdaságon nem hogy hátrameneti fokozat, de még fék sem lehet.

A just-in-time világ

Ha kicsi volt a probléma, doppingolták a gazdaságot. Ha nagy, akkor még inkább, mert más ötletük nem volt. Ráléptek a nagy jegybankok a japán útra, nem mintha az bármikor is működött volna.

Japán elmúlt három évtizede

A tőzsde együtt szárnyalt a pénznyomtatással, hiszen valahová mennie kellett a rengeteg plusz pénznek, negatív kamatú kötvényekbe mégsem tehették az emberek a pénzt.

Tizennégy évig úgy tűnt, hogy megússzuk a dolgot, a rengeteg plusz pénz csak az ingatlanárakban, részvényárakban és egyéb befektetésekben csapódott le, ennek oka, hogy a pénz zöme a gazdagabbakhoz került, akik viszont nem fogyasztottak többet, mint addig.

Még külön elméletet is gyártottak, a modern pénzügyi teóriát, miszerint nyugodtan és büntetlenül lehet pénzt nyomtatni és költekezeni, az állam plusz költéseit majd folyamatosan felszívja a jegybank frissen kibocsátott pénze, feltaláltuk a perpetuum mobile-t, az örökmozgót, ami magától megy az idők végéig. Ha visszaesne a gazdaság, pénzt nyomtatunk, ha nőne az eladósodottság, majd pénzt nyomtatunk, az infláció már nem is létezik.

Erre az idillre rúgta rá az ajtót a valóság. Kiderült, hogy mégiscsak létezik infláció és ha elszabadul, mint a parázs a száraz avaron, akkor ott komoly tűzoltásra lesz szükség.

Akkor is, ha az államok, a cégek, az emberek erejük felett el vannak adósodva. Akkor is, ha sok vagyon (ami mögött semmi nincs, csak pénzbőség miatt jött létre) fog elolvadni.

Ennek megfelelően hónapok óta világvége hangulattal vannak tele a gazdasági hírek.

Az S&P 500-as amerikai tőzsdeindex már 18,66%-ot zuhant idén, a technikai részvényeket tömörítő Nasdaq pedig 27%-ot. Kiderült, amit már régen sokan mondanak, hogy például a Netflix ügyfélkörét nem lehet a végtelenségig bővíteni (be is zuhant az ára a harmadára, ott tart most, mint öt éve), ahogy a Facebookét sem (az is a felét éri, mint tavaly ősszel).

S az ingatlanok? Azok eszetlen áremelkedése is megállt Kínától Kanadáig, mi lesz a szegény ausztrál kisbefektetőkkel is, akik a negyedik lakásukat vették hitelből, aminek idén fog fordulni a kamatperiódusa?

Ennek oka, hogy a FED a brutális, hónapok óta 8% körüli és afölötti inflációs ráták miatt kemény 0,75%-ra “rántotta fel” az alapkamatot és még az is lehet, hogy tovább fogja emelni, hogy csináljon valamit az infláció megfékezése miatt. Anyám ne hagyj el, az is lehet, hogy 3% lesz a dollár alapkamata az év végéig. S 14 év után a pénzcsapokat is képesek voltak elzárni.

Értjük ugye? 2008 előtt szerte a világban az alapkamatok úgy voltak meghatározva, hogy az állampapírok hozamai az infláció felett hozzanak egy kicsivel.

Most 0,75%-os alapkamat 8% feletti infláció mellett már világvége hangulatot teremtett a világban. Itt az összeomlás, itt a recesszió, mindenki ideges és menekülni akar.

Helyezzük egy kicsit nagyobb perspektívába ezt a 18%-os zuhanást.

Ha egy éve tettél be pénzt az S&P 500-as amerikai tőzsdeindexbe, ma 7,05%-kal vagy szegényebb. Dollárban. De hála a gyalázatos magyar forint esésének és a dollár erősödésének, forintban még mindig húsz százalékkal gazdagabb vagy, mint voltál tavaly ilyenkor.

Ha két éve fektettél az S&P 500-as indexbe pénzt, még mindig 36,25%-kal gazdagabb vagy dollárban is. Ízlelgessük egy picit: dollárban két év alatt évi közel 18% haszon az osztalékok nélkül, mindezt egy közel 20%-os zuhanás után.

Ha öt éve fektettél ide pénzt, 61,5% a nyereséged osztalékok nélkül.

Ha az elmúlt öt évben minden hónapban ugyanannyi dollárt fektettél ebbe az indexbe, az éves hozamod még mindig 12,47% dollárban, minden összeomlás ellenére. De még ha két éve kezdted el a havi megtakarítást, akkor is évi 4,73% a hasznod plusz a dollár erősödése.

Ne értsetek félre, értem én az aggodalom okát. Ha eddig nagyobb részt az ingyenpénz okozta a vagyonok ilyen mértékű növekedését és most azt látni, hogy ennek a 14 éves korszaknak valószínűleg vége a berobbanó infláció és a szőnyeg alá söpört gazdasági bajok felbukkanása miatt, akkor jogos a félelem. Ha minden drága a rengeteg pénz miatt a rendszerben és ennek a plusz pénznek egy részét elkezdik kivonni a piacról, akkor nincs hová menekülni a hatása elől, hiszen minden túl van árazva.

De ne csináljunk már úgy, mintha a normalitáshoz való kisléptékű visszatérés egyenlő lenne a világvége eljövetelével. Ez még nem az összeomlás és az apokalipszis, ez csak egy szerény korrekció, sokkal szerényebb, mint amilyennek lennie kellene egy tizennégy évig tartó lufifújás utáni kiengedésnek.

Itt még szó sincs válságról és pánikról, mert ez még nem az, ez egy kismértékű kijózanodás csupán az évtizedes mámorból. Reméljük, hogy sikerül szabályozottan kiengedni a felesleges levegőt ebből a lufiból és nem fog más történni, mint a semmiből létrejött vagyonok egy része újra semmivé lesz. Ha minden jól megy, sikerül a FED-nek a mutatvány és tényleg csak egy “soft landing”-et látunk, ami miatt felesleges a pánik.

Szóval amikor olvasod a híreket, hogy már közel húsz százalékot esett a tőzsde, hogy az elmúlt évek őrülten száguldó sztárrészvényei a felét-harmadát érik, mint néhány hónapja vagy éve, jusson eszedbe, hogy mennyit mentek felfelé ok (értsd valódi teljesítmény) nélkül. Ha nem az elmúlt néhány hónapban tetted be az összes pénzed a tőzsdére, hanem évekkel ezelőtt vagy folyamatosan vásároltál, ahogy a megtakarításaid keletkeztek, most semmi okod az aggodalomra, még mindig jól állsz anyagilag.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 45 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

106 hozzászólás

 • Fakusz Lórànt
  Nézzünk rà az EUR/HUF àrfolyamra: kettőt pislantasz és soha nem fogod azt làtni, hogy 3 mal kezdődik. No, ez is egy nagy baj…!
 • KommentElek
  Hol lehet olcsón (külföldi) banki devizaszámlát nyitni, ahol nem húznak le, ha utalni akarok róla kifelé?
  Végig túrtam a magyar bankok nagy részét, de kőkemény lehúzás.
  Osztrák, szlovák bankok valamelyikéről van tapasztalata valakinek?
 • Covid-19

  Sokan valószínűleg az anyagi előnyüket odaadnák a te tíz évedért. Az előtted álló idő a legértékesebb. Fektesd be jól ;-)! Amúgy a következő generációnak lehet, hogy még nehezebb lesz, és a te életedet sírják majd vissza!
 • pumpedjano
  Wise, Revolut nem játszik?
 • Kopter Géza
  – szlovákiában talán csak a fiio és a 365 bank ingyenes mindenféle piszlicsáré apróbetűs hülyeség nélkül. 365-höz kell a szlovák állampolgárság:
  “Mrzí nás to , ale aktuálne ponúkame naše účty len občanom Slovenskej republiky so slovenským občianskym preukazom.”

  Ezt nézd meg pl. google fordítóval, ha nem tudsz szlovákul.
  totalmoney.sk/bezne-ucty

 • jurta

  Ha csak nem tekintesz havi 400 € megkövetelt jóváírást is piszlicsáré apróbetűs hülyeségnek, a UniCredit (U konto) is ingyenes. Állampolgárság biztosan nem kell hozzá, sőt, mikor nyitottam, még tartózkodási helyem sem volt a Köztársaságban.