Zen bankkártya és bankszámla

2021-04-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A fintech cégek előretörése megállíthatatlan a banki világban. Dóri küldte át a zen.com oldalon elérhető szolgáltatást.

A cég a nevét a "zero effort nonbank" rövidítéseként kapta.

A cég hároméves és mint szinte mindenki más, Litvániában kapott licencet. A cég egyébként lengyel lehet, legalábbis ott van a valódi központja és a reklámképeken zlotyban vannak az árak.

Sehol nem találtam információt a havi felhasználók számáról, a Google Play Store-ban 10 ezer+ letöltésnél tart az alkalmazása, ebből nehéz lenne pontosan megtippelni a felhasználók számát, 1.086 értékelésnél tart az alkalmazás.

Sok mindenben hasonló, mint a többi piacon lévő szolgáltató és néhány dologban más.

Mit ígér?

Két csomagja van, a havi egyeurós gold és a havi öteurós platinium csomag. Cserében nincs kártyadíj, se postázási díj.

30 devizában ajánl IBAN számlát (Update: van aki szerint ez kamu, lásd a hozzászólásokban), csomagtól függően 2 vagy 10 ingyenes helyi utalás (felette 0,1 euró), havi egy vagy kettő ingyenes nemzetközi utalás (felette 3 euró), zen felhasználók között minden utalás ingyenes. Egy illetve két ingyenes bankkártya és három illetve öt virtuális kártya jár ingyen a csomagokhoz.

A pénzváltás ingyenes (5.000 euróig illetve korlátlanul, az olcsóbb csomagban felette 0,3 vagy 0,4%.), a pénzfelvétel 300 illetve 700 euróig ingyenes, felette 1,5%. Árlista erre.

Miben más, mint az összes többi?

Kiterjesztett garanciát ad a kártyájával vásárolt műszaki cikkekhez, plusz egy évet, de maximum három év lehet a garancia így. Mivel idehaza 250 ezer forint felett már három év a kötelező alapgarancia, ezért csak alatta van hozzáadott értéke ennek a lehetőségnek.

Ráadásul van felső limit, a gold csomagnál ez 1.500 euró, a platiniumnál 5.000 euró kártyánként. Hogy ez mire vonatkozik, nem sikerült rájönnöm. A vásárlás nem lehet ennél magasabb összeg? A javítás összege? A visszatérítés összege? Évente? Összesen a teljes szerződés alatt?

Vásárlási védelem (Shopping protection), havonta egy vagy korlátlan alkalommal. Ha valami gondod támadt a vásárlással, nem kaptad meg vagy nem azt kaptad, kérheted a vásárlás összegének visszatérítését.

Néhány helyen való vásárlásra jár cashback (visszatérítés), néhány százalék (15%-ig a reklám szerint). Főleg kínai webáruházakról van szó: Aliexpress, Banggood, TomTop és társaik. Kár, hogy július elsejétől minden Unión kívüli csomag vámeljárás alá lesz vonva összegtől függetlenül, így várhatóan beesik majd ezeknek az oldalaknak a használata idehaza is. A udemy visszatérítés lehet még hasznos némelyeknek.

A Google Pay-jel való használat idehaza egyelőre még nem megoldott, erre figyelj, ha neked ez egy fontos szempont.

0-24 órás ügyfélszolgálatot ígér, kérdés, hogy ez botokkal való értelmetlen és haszontalan csetelést jelent angol nyelven vagy valódi, hús-vér emberekkel való érdemi ügyintézést, akár magyarul is, akár telefonon is. (Wise rulez.) Aki tudja, árulja el a hozzászólásokban.

A számlafeltöltésről egyetlen szó sincs sehol, úgy gondolom csak utalással tudsz pénzt küldeni a számládra, ami pedig pénzbe kerül. Aki használja az alkalmazást, árulja el, van-e másik mód a pénzfeltöltésre és az mennyibe kerül. (Az egyik hozzászólás szerint van lehetőség bankkártyás feltöltésre is, egyelőre ingyen.)

Ha már van valamilyen hasonló kártyád (Revolut, Wise, Curve és a többiek), nem látom mit ad hozzá az életedhez egy újabb kártya (ha csak nem hoz lázba a kiterjesztett garancia vagy a visszatérítés lehetősége néhány helyen), ha még nincs ilyen kártyád, akkor érdemes lehet kipróbálnod ezt.

A Gold csomag havi egy euró, ennyit szerintem megér az ingyenes bankkártya és virtuális kártyák, a sok számlaszám, ingyenes váltás, visszatérítés és a többi.

(Aranyszabály, hogy sok pénzt nem tartunk ilyen helyeken, csak annyit, amennyire tudsz legyinteni, ha valami történik vele. Inkább sűrűn töltsd fel pénzzel, mintsem százezreket vagy milliókat tarts ehhez hasonló online számlákon. Ha ezt betartod, akkor jól jársz ezzel vagy egy ehhez hasonló kártyával.)

Ha használod a Zent, kérjük oszd meg a tapasztalataidat, akár negatív, akár pozitív tapasztalatod van vele.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram