Zen bankkártya és bankszámla

A fintech cégek előretörése megállíthatatlan a banki világban. Dóri küldte át a zen.com oldalon elérhető szolgáltatást.

A cég a nevét a “zero effort nonbank” rövidítéseként kapta.

A cég hároméves és mint szinte mindenki más, Litvániában kapott licencet. A cég egyébként lengyel lehet, legalábbis ott van a valódi központja és a reklámképeken zlotyban vannak az árak.

Sehol nem találtam információt a havi felhasználók számáról, a Google Play Store-ban 10 ezer+ letöltésnél tart az alkalmazása, ebből nehéz lenne pontosan megtippelni a felhasználók számát, 1.086 értékelésnél tart az alkalmazás.

Sok mindenben hasonló, mint a többi piacon lévő szolgáltató és néhány dologban más.

Mit ígér?

Két csomagja van, a havi egyeurós gold és a havi öteurós platinium csomag. Cserében nincs kártyadíj, se postázási díj.

30 devizában ajánl IBAN számlát (Update: van aki szerint ez kamu, lásd a hozzászólásokban), csomagtól függően 2 vagy 10 ingyenes helyi utalás (felette 0,1 euró), havi egy vagy kettő ingyenes nemzetközi utalás (felette 3 euró), zen felhasználók között minden utalás ingyenes. Egy illetve két ingyenes bankkártya és három illetve öt virtuális kártya jár ingyen a csomagokhoz.

A pénzváltás ingyenes (5.000 euróig illetve korlátlanul, az olcsóbb csomagban felette 0,3 vagy 0,4%.), a pénzfelvétel 300 illetve 700 euróig ingyenes, felette 1,5%. Árlista erre.

Miben más, mint az összes többi?

Kiterjesztett garanciát ad a kártyájával vásárolt műszaki cikkekhez, plusz egy évet, de maximum három év lehet a garancia így. Mivel idehaza 250 ezer forint felett már három év a kötelező alapgarancia, ezért csak alatta van hozzáadott értéke ennek a lehetőségnek.

Ráadásul van felső limit, a gold csomagnál ez 1.500 euró, a platiniumnál 5.000 euró kártyánként. Hogy ez mire vonatkozik, nem sikerült rájönnöm. A vásárlás nem lehet ennél magasabb összeg? A javítás összege? A visszatérítés összege? Évente? Összesen a teljes szerződés alatt?

Vásárlási védelem (Shopping protection), havonta egy vagy korlátlan alkalommal. Ha valami gondod támadt a vásárlással, nem kaptad meg vagy nem azt kaptad, kérheted a vásárlás összegének visszatérítését.

Néhány helyen való vásárlásra jár cashback (visszatérítés), néhány százalék (15%-ig a reklám szerint). Főleg kínai webáruházakról van szó: Aliexpress, Banggood, TomTop és társaik. Kár, hogy július elsejétől minden Unión kívüli csomag vámeljárás alá lesz vonva összegtől függetlenül, így várhatóan beesik majd ezeknek az oldalaknak a használata idehaza is. A udemy visszatérítés lehet még hasznos némelyeknek.

A Google Pay-jel való használat idehaza egyelőre még nem megoldott, erre figyelj, ha neked ez egy fontos szempont.

0-24 órás ügyfélszolgálatot ígér, kérdés, hogy ez botokkal való értelmetlen és haszontalan csetelést jelent angol nyelven vagy valódi, hús-vér emberekkel való érdemi ügyintézést, akár magyarul is, akár telefonon is. (Wise rulez.) Aki tudja, árulja el a hozzászólásokban.

A számlafeltöltésről egyetlen szó sincs sehol, úgy gondolom csak utalással tudsz pénzt küldeni a számládra, ami pedig pénzbe kerül. Aki használja az alkalmazást, árulja el, van-e másik mód a pénzfeltöltésre és az mennyibe kerül. (Az egyik hozzászólás szerint van lehetőség bankkártyás feltöltésre is, egyelőre ingyen.)

Ha már van valamilyen hasonló kártyád (Revolut, Wise, Curve és a többiek), nem látom mit ad hozzá az életedhez egy újabb kártya (ha csak nem hoz lázba a kiterjesztett garancia vagy a visszatérítés lehetősége néhány helyen), ha még nincs ilyen kártyád, akkor érdemes lehet kipróbálnod ezt.

A Gold csomag havi egy euró, ennyit szerintem megér az ingyenes bankkártya és virtuális kártyák, a sok számlaszám, ingyenes váltás, visszatérítés és a többi.

(Aranyszabály, hogy sok pénzt nem tartunk ilyen helyeken, csak annyit, amennyire tudsz legyinteni, ha valami történik vele. Inkább sűrűn töltsd fel pénzzel, mintsem százezreket vagy milliókat tarts ehhez hasonló online számlákon. Ha ezt betartod, akkor jól jársz ezzel vagy egy ehhez hasonló kártyával.)

Ha használod a Zent, kérjük oszd meg a tapasztalataidat, akár negatív, akár pozitív tapasztalatod van vele.

Share

25 hozzászólás

 • Szak1
  Feliratkoztam a 30-currency IBAN miatt, de sajnos (en ertelmezesem szerint) kamu. Forintra (es esetemben fontos svajci frankra) is kapsz egy GB… szamlaszamot, amire SWIFT rendszeren utalhatsz, horrorkoltsegek mellett es lassan. Ez korulbelul meg is szunteti az ingyenes devizavaltas minden elonyet.

  Szak1, a Wise-nál is csak akkor lesz számlaszámod, ha töltesz is rá egy minimális összeget, csak utána nyílik meg a számla. Nem lehet, hogy itt is így van?

  Megkérdezed az ügyfélszolgálatot a többiek kedvéért?

 • Cz.-S. Pál
  Korábban is említésre került, a Wise cikk alatt:
  Cz.-S. Pál
  2021-02-23 at 10:54

  Szintén érdekes új játékos a lengyel ZEN: zen.com/de/personal/pricing
 • Tamás
  A svájci frank utalás speciel a revoluttal is #@& és drága, ugyanúgy Swift-tel ment. A legrosszabb, hogy míg általában a Revolut egész jól szokott tájékoztatni a várható díjakról, Svájc esetében ez valamiért elmaradt, és míg te tényleg annyit utalsz amennyit beütsz, a címzett kevesebbet kap. De azt előre senki nem tudja megmondani, hogy mennyivel, tehát nem tudsz annyival többet utalni. (De így uztólag nem is akarsz, inkább Transferwise) Nem akartam elhinni, amikor a főbérlőnk mutatta, hogy kevesebb érkezett, ezért kipróbáltam saját bankszámlára, 100 frankból 12-et leszedett, ezen a ponton mondtam fel a prémium előfizetésemet náluk (nem ez volt az egyetlen ok, de itt telt be a pohár). A Transferwise-nak lehet, hogy van díja, de 12%-ra még soha nem vágtak meg, így utólag azzal kellett volna utaljak.
 • Marvin42
  Újabb szereplő, meglátjuk meddig lesz életképes. Versenyezzenek csak.

  A kínai webáruházaknál júliustól valószínű megszaporodik majd az EU raktárakból rendelhető termékek száma, így kijátszható lesz az új szabályozás.

  Marvin, egydolláros bizbaszokat nem érdemes behozni és raktározni, illetve drágán postázni az unión belül, inkább csak az értékesebb dolgokat. De legyen igazad.

 • Alfa
  Azt tudom írni, amit másfél hónapja, egy másik post alá, most kivonatolva.
  Kipróbáltam a Zent.
  – bankkártyás top-up megy (ingyen)
  – IBKR deposit megy. (ingyen)
  – Revolut-ra topup a virtuális MC kártyáról nem ment igazit még nem kértem.
  – Revolut-ra utalás megy. (ingyen)
  – Deviza váltás jónak tűnik, 0.3%-al több eurót kapok ugyanannyi forintért mint Revolut-al.
  Szóval a Revoluttal mellé, kaphatsz extra keretet olcsó pénzváltásra, de annyira még nem bízom meg benne mint a Revolut-ban.
  Nincs commitment, belépsz trial időszakra (avagy 5 euró egy hónap), keresztülzavarsz rajta mondjuk pár tizmilliór, HA működik az átutalás (legalább Revolutra). Persze kisebb darabokban hogy be ne ragadjon.

  Vagy kinézel valami drágább hulladékot Ali-n, Gearbest-en, stb, megveszed és van egy kis cashback.
  De azt nem látom hogy ez megérne havi 5 eurót. Kivéve ha havonta váltogatsz minimum €2000-et

 • Szabolcs
  Kiszámoló

  “Marvin, egydolláros bizbaszokat nem érdemes behozni és raktározni, illetve drágán postázni az unión belül, inkább csak az értékesebb dolgokat. De legyen igazad.”
  Sajnos elsősorban arra volt jó, hogy ezeket az itthon nem beszerezhető filléres “bizbaszokat” behozzassam. Majd kiderül, hogy mennyi lesz a “vámkezelés” díja, mert itt tipikusan nem a vám és az áfa, ami miatt kintről hozatnám, ellenben a posta majd jól megdobja egy 2500Ft-os közreműködői díjjal a máshol nem megvehető, 200Ft-os kapcsolót, ami nélkül kuka egy 5-10.000-es cucc, 🙁
  A cikkhez:
  Amíg nem utazhat a többség, addig ez se sok mindenre jó kártya, a revolutot is csak a rendelésekhez használom. Maradnak célcsoportnak a külföldön élők, szerintem.

 • Szak1
  Probafeltoltottem a HUF es a CHF szamlakat kartyarol, nem kaptam helyi szamlaszamot. Megkerdeztem az ugyfelszolgalatot, az osszes bankszamlara csak SWIFT-el lehet utalni (szamomra ez fals hirdetes). Az ugyfelszolgalatos felhivta a figyelmemet, hogy EUR szamla eseten van egy “helyi” LT… szamlaszam is, ami – bar az app szerint csak litvan belfoldi utalasra hasznalhato – valojaban SEPA utalast is elfogad, es igerte, hogy kijavitjak a szoveget a jovoben.
  Nem zartam be a fiokom, mert bankkartyaval tovabbra is fel lehet tolteni “nativan”, tehat vegso soron ingyenes penzvaltasra hasznalhato. (Valoban kozeparfolyamon valt, kiprobaltam.)
 • nyman
  OFF
  A google pay-nél a múlt héten megjelent az első magyar fecske, a K&H. hwsw.hu/hirek/63113/kh-google-pay-mobilfizetes-android-bankkartya-erinteses.html

  Néhányan, pl. Cib, Gránit, 2021 2. negyedévre ígérték, így kb. 2-2,5 hónapon belül várható.

 • Baa
  Én is használom, a külföldi (Ali, banggood) rendelésekhez. Feltöltöm a Zen-t revoluttal, majd a zen-ben lévő linken keresztül kifizetem a rendelést, és rögtön megkapom a visszatérítést is.
  A supporttal kapcsolatban nekem jó tapasztalatom van: nem robotok írnak, és elég értelemesen lehet velük beszélni.
  Viszont váltásra nem biztos hogy a legjobb: az az árfolyam amit az applikáció ír eléggé különbözni fog a végleges váltás árfolyamától (363,62 helyett 366,16Ft).
  Az applikáció desingja kifejezetten tetszik.
  Fizikai kártyát nem kértem, elég a virtuális is, és azt be lehet tenni curve mögé.
  Az 5 euros csomagban vagyok, február vége óta és még nem vonták le a díjat. Viszont ennyi idő alatt volt 24 euro visszatérítésem 🙂
 • naa
  A Wise cikk alatt valóban előkerült és akkor én is megnéztem. Én a Business változatot néztem meg, és abban bizony van fantázia, szerintem megérne egy külön cikket.
  Azon belül is a bankkártya elfogadást teszi nagyon olcsóvá, ha jól értem: havi 10 euróért ad 3000 EUR ingyenes kártyás fizetést. Szerintem ez verhetetlen, előkerült szintén másik cikk alatt egy versenytárs, ami 1.95% és nincs minimumdíj, hát ez 1 millió forintnyi kártyás fietésre ötödannyi költség, és ez csak a legkisebb csomag.

  Szó esett a 2 rétesért kártyával fizetőkre csúnyán néző pékekről, no nekik tökéletes lenne ez a Zen, és ha tényleg működik és 10 EUR-ért kap 3000 EUR kártyás fizetés-elfogadást, akkor világbajnok olcsó.
  Ráadásul nyilván másra is jó a számla, devizaváltás, utalások, stb.
  Szóval ha zöldséges vagy pék vagy retail kereskedő lennék, ész nélkül beleásnám magam, hogy mi ez.

  Magánszemélyként persze minek.

  naa, én is megtaláltam a business fület, de nem mertem ajánlani, hogy egy céges bevételt rábízz egy ismeretlen cégre, amiről semmit nem tudni. Ezért nem írtam arról a részéről.

 • naa
  En se biznam ra a ceges bevetelemet, de ha kis tetelben is kartyas fizeto vevokre fujo pekarus lennek, megerne 10 Eurot havonta, hogy tobb mint 1 millioig havonta az fizessen kartyaval kiflit, aki akar… A fo bevetelemre meg maradna a magyar bank es/vagy Wise.
  Mar ha jol ertettem, hogy kartyaelfogadasra lehet ennyiert hasznalni, ez arra verhetetlen. Ha nem bizok benne, nem tartok ott nagy penzt, de vidaman mosolyogva fogadnam el a kartyat vagy okosorat fizetni 2 kifliert is.
  Taxiban detto.
 • Bettor
  Én még bet365 kifizetés miatt csináltam, sajnos nem működik itthon erre a célra, így nem is használtam. Nem csak Revoról, a többi fintechről is sima volt a topup oda vissza, nem volt vele gond.
 • arpi001
  Szó sincs arról, hogy ingyenes lenne a kártyafelfogadás. Csak a Zen nem számol fel díjat. A payment operatorok díját azonban felszámítják, és eleve az a nagyobb tétel általában.
 • naa
  Mert kell a Zen mellé banki operator meg kártyaolvasó bizgentyű?? Ha ugye ez pont egy bankhelyettesítő cucc, akkor azt gondolnám, hogy a saját appja meg a mobiltelefon kell a banki fizetési tranzakcióhoz, más nem… Vagy ha kell, akkor miért nincs ez feltüntetve / ajánlva? De én sose használtam ilyet, nem is fogok szerintem, ezért nem is ásnám bele magam, csak fennakadt a szemem, amikor olvasom, hogy a kereskedő anyázik, ha kártyával fizet valaki… Ne anyázzon, tegyen érte, hogy olcsóbb legyen.
 • Sajt
  Google Pay + Curve kombóval töltöttem fel hozzájuk Húsvétkor pénzt (forintot), amit képtelen volt a rendszerük értelmezni. Kétszer cseteltem velük, mindkétszer emberrel. A hibát javították az első (keddi) munkanapjukon.
  Az árfolyam néha jobb náluk, mint Revolutnál, néha meg rosszabb. Az ok egyszerű: az övék nem realtime. De váltás után már nem módosul!
  Díjat eddig nem vontak, se a számlacsomagért, se másmilyet. Pedig tuti átléptem a váltási és transzfer limiteket is.
  Hosszú távon azért a Revolut jobb szerintem. De ha nagy a forgalmad idegen devizában, akkor kiegészítő megoldásnak teljesen jó.
  (Dedikált HUF számlára korábban valamikor én is rákérdeztem és nekem is azt válaszolták, amit már itt előttem mások leírtak.)
 • annulus
  Sziasztok,

  Hasonló a Vivid (vivid.money) is, emögött a német Solarisbank áll, a tőkéd 100k EUR-ig a DGS által védett, SEPA utalások ingyenesek.
  Az új regisztrációk esetén adnak 3 hónap ingyen Prime előfizetést (utána, ha kéred, akkor 9.9 EUR/hó), ingyen metal kártyát, ill. virtuális kártyát is (mindkettőt tudod használni GPay-jel), lásd vivid.money/en-eu/compare/
  Német IBAN számot kapsz, a feltöltés sajnos egyelőre csak SEPA utalással megy, de tudtommal várható a kártyás topup is.

  Minden EU-n belüli vásárlás után jár 0.1% cashback (1% EU-n kívül, 3% EU-n kívüli éttermekben), illetve az új, referal általi regisztrációk esetén 30 napos SuperDeals jár, ami folyamatosan változó partnereknél ad szemmel látható cashbacket (50EUR max cashback jár), jelenleg pl. Lidl 10%, Shell 10%, Aldi 11%, IKEA 13%, Auchan 14%, Bauhaus 15%, Wolt 18%, H&M 21%, Douglas 22%, C&A 24%, stb.

 • annulus
  Ha rajtad keresztül regisztrálnak, akkor az új ügyfélnek 30 nap SuperDeals jár, a meghívónak pedig további 60 (illetve további 50EUR cashback limit).
  Fontos megemlíteni, hogy a cashback-et nem devizában, hanem az általad választott cég részvényeibe kapod, így adott esetben még azon is lehet nyereséged (de van lehetőséged ezeket a részvényeket egyből devizára váltani).
  Jár továbbá a meghívónak és a meghívottnak is 5EUR reward, amint az utóbbi 20EUR értékben vásárolt a Vivid kártya terhére (azonnal meg is lehet ejteni virtuális kártyával GPay-jen keresztül).

  Készpénzfelvét Free/Prime esetén 200/1000 EUR limitig ingyenes/hó (a feltétel, hogy min. 50EUR-t vegyél fel, különben 3%, ahogy a megadott limit után is ennyi a díja).
  A deviza váltás markup-ja alkalmazáson belüli váltás során, EURHUF esetén 0.68% (az ECB-hez képest), kártyás vásárlásoknál a Visa árfolyamára megy rá a 0.5% markup.

 • annulus
  Lásd vivid.money/en-de/fx-calculator/?from=EUR&to=HUF ill. solarisbank.com/content/partner/Preis-_und_Leistungsverzeichnis_v2.6.1_english.pdf

  Én jelenleg úgy használom, hogy a Revolut-ra kártyával topupolok, ott váltok EUR-t, azt elutalom ingyen a Vivid-re, majd a Curve mögé berakott EUR devizás Vivid kártyával fizetek forintban. (HUF -> Curve -> HUFEUR -> EUR -> Vivid)
  Ezzel első ránézésre kedvezőbb árfolyamon történik a váltás, még a Vivid-en belüli olcsóbbik (előre megejtett) exchange-nél is. (Curve esetén figyelni kell, az ingyenes kártyával 500GBP, ~200k HUF az ingyenes fx exchange/hó és nincs feltűntetve az alkalmazásban, hogy hol jársz jelenleg)

  Ha valakit érdekel a dolog, dobjon egy mailt az annulus kukac gmail pötty com-ra, küldök meghívót.

 • Szak1
  Ma megprobaltam kartyaval feltolteni Zen.com-ra forintot (Wise kartyarol), sok sikertelen tranzakcio utan elismerte az ugyfelszolgalatuk, hogy baj van a rendszerukkel. Kerte, probaljam “par ora mulva” ujra. Ez ma reggel volt, 6 oraval kesobb meg mindig nem megy. Nem a vilag vege, de azert mielott bezarod a regi bankszamladat, vedd figyelembe, hogy ez is egy csetlo-botlo fintech startup csak egyelore. Plusz pont,hogy a customer support nagyon gyors, egy percnel tobbet sose vartam agentre.
 • Gvila
  Sziasztok,

  Tanacsra van szuksegem, latom sokan hasznaltok online penzugyi alkalmazasokat exchanges megoldasokra.

  Millios HUF osszeget szeretnek a leheto legkedvezobb es megbizhato modon atvarazsolni EUR holland szamlamra. HUF szamlam nincsen. Orommel fogadok minden tapasztalati hozzaszolast!

  Koszonet!

 • kutya
  [off] a kinai rendelesre volt megegy olyan loophole az vamtorvenyben, hogy a €10 alatti afat el kell, hogy engedjek, ezzel mi lett? igy volt a 22 euro igazabol 37 (mert annak az afaja <10)- neha beprobalkozott a posta, de erre hivatkozasra mindig engedtek..

  2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdése:

  "(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság.

 • Alfa
  :
  zen.com.
  1 letöltöd, regisztrálsz (fényképes igazolványos process, ez azért nem 2 perc).
  2 kiválasztod a Platinum csomagot, akciósan 1 hónap ingyen.
  3 Egyéni komfortzóna függvényében 1-2-5-10 részletben (FONTOS: napi egy top-up-ot engedett nekem) feltöltöd a pénzt, átváltod, és elutalod ingyen. Ez 1-2-5-10 napig fog tartani. Én most 600k+900k darabokkal operáltam, 2 nap alatt.
  Forintot nekem ingyen utalt az IBKR német számlájára, sejtésem szerint eurót is ingyen fog
  4 lemondod a drága csomagot, ha már nem kell. Igazából az 1 eurós olcsó csomaggal is lehet havi 5000 eurót váltani, szóval ha nem sürgős és nem tizmilliók, akkor bőven elég.

  + Revolut-on is tudsz 350.000 Ft-ot olcsón váltani. Én a héten másfél millát toltam át így USD-re, aztán vissza Revolutra, onnan IBKR-re. Rejtélyes módon IBKR-re USD-t a Revolut olcsón utal. Maradtam a bejáratott útvonalon.

 • Kiszamolo
  kutya, én éppen most hivatkoztam erre, várom a válaszukat, fogok róla írni, ha kiderül.
 • Gvila
  Nagyon Koszonom Alfa! Ha esetleg feltehetnek meg nehany kerdest privatban a temaval kapcsolatban, kerlek kuldj egy uzenetet a penzugyek77@gmail.com-ra. Hala es koszonet meg egyszer!
 • aujjobba
  Probaltam a Zen-t, de a valtasi arfolyama korantsem volt jo a Revolut-hoz kepest.
  Nem emlekszem mar a pontos szamokra, de arra tisztan, hogy nem volt jo, es emiatt toroltem is a Zen-t.
  Tudod, 1-2 forinttal rosszabb arfolyam 5000 EUR eseteben konnyen tizezer forintos tobbletkiadast okoz.