Rezsicsökkentett tűzifa vásárlási lehetőség

Megjelent a kormány közleménye a kedvezményes árú tűzifa-vételi lehetőségről, amit itt lehet elolvasni.

A keménylombos fák erdészeti köbméter ára (ez 1,7 normál köbmétert jelent, de mivel a fa kerek és nem szögletes, ezért ez a mennyiség nettó egy köbméter fát jelent) 30 ezer forint, a lágyaké 19 ezer forint, háztartásonként 10 köbméter vásárolható. (Az erdészeti tűzifa egyméteresre vágott, nem hasított és nem aprított fát jelent, erről jobb, ha tudsz.)

Ez nagyon jó ár a mostani piaci árak mellett, a dolog egyetlen szépséghibája, hogy a szállítást a vevőnek kell intéznie. (De ezzel együtt is jó az ár.)

(Kíváncsi leszek, mennyien fognak olyanok vásárolni, akiknek kéményük sincs, csak haszonnal akarják majd továbbadni. 🙂 Nem tudom, lakótelepi lakcímre szóló lakcímkártya kizáró tényező lesz-e.)

Részletek a fenti linken, beleértve a listát is, hogy melyik település melyik állami erdőgazdasághoz tartozik. (A lista megyei bontású, nem abc sorrendben vannak a települések.)

Share

39 hozzászólás

 • Grand
  Ugyanitt olcsón dolgozó favágót keresek, aki a rezsicsökkentett tűzifát felhasogatja tűzifára. Jelentkezni a szerkesztőségben lehet.
 • András
  Nagyjából eddig is ennyi volt az erdészeteknél a fa ára. Nem összekeverendő a raklapos vagy ömlesztett módon szállított tüzifa árával amit a kereskedők hirdetnek ha jól tudom most 45-80 ezer ft per erdei m3 áron(a posztban említett erdei m3 feldolgozva).
  Ez a 30ezres hatósági ár méteres vagy kétméteres hosszúságú fára értendő és az átvevőhelyeken annyi. A szállítás költsége még erre rájön és a feldolgozásé is (fűrészelés 25-33-50 cm hosszra attól függően mekkora fér be a kazánba és a hasogatás) ha nem tudja valaki saját maga megoldani.
  Persze így sem rossz főleg ha tényleg tudják garantálni a szállítást a fűtési szezonra, mert azt a tisztességes kereskedők esetén már kétséges. A marketplace hirdetésből fa vásárlást nem ajánlanám senkinek..
 • BB
  Ez a ronkfa ara, ez 2 hete 26.000 ft volt az egyik erdeszetnel, 29.000 ft a masiknal. De legalabb nem sokkal dragabb annal.
 • Brekee
  @András,
  narancs mókusos áruházban múlt héten csodálkoztam rá az 1 erdei m3 kalodás konhyhakész (25-33as) fára…
  119.000 -ért…
  Mikor ide költöztem 2009 -ben rendeltem egy másik nagyáruháztól. Akkor szállítva kaptam forintra ugyanennyiért hat metrikus m3 -t… Kereslet-kínálat.
  gondolkodok én is rajta, de nem hiányzik a kuglizás meg a hasogatás (persze akkor háromszor is átmelegít).
 • vidéki senki
  Egyáltalán nem jó ár, sőt, ez újra kibaszás a vidéki fával tüzelőkkel… Míg az áram, gáz ára bizonyos szintig az 1-3-5-7 évvel ezelőttit közelíti, addig a fa minimum 2-3-szorosa a 5-7 évvel ezelőttinek és legalább 50-70 %-al drágább mint 1 éve…
  Arról nem is beszélve egy nem túl nagy ház se fűthető ki 10 m3 fával…
  Szállításról is kell gondoskodni, ami minimum 5.000 Ft/m3, rosszabb esetben 7-8.000 Ft/m3.
  Kuglizás, majd hasogatás és behordás.
  1 m3 fa ára mindennel együtt 40-45.000 Ft is lehet
  Míg ez tavaly kijött 23-26.000-ből…
 • Károly
  “Kíváncsi leszek, mennyien fognak olyanok vásárolni, akiknek kéményük sincs, csak haszonnal akarják majd továbbadni.”

  Egy fatelep megvásárolhatja vajon magánemberektől a kedvezményesen vett fát? Mert akkor elég triviális lesz a haszonszerzés ezen. Be kellene zárni a kiskapukat?

 • Asd
  Nekem nincs kemenyem, viszont videki rokonnak szivesen felajanlom a reszem (nyereszkedes nelkul, vagyis o fizetne es intezne a hazaszallitast), ezt szabad?
 • Copywriter
  Hülyeség az egész, újabb parasztvakítás. Az erdészetek minden területen éves tervvel dolgoznak, kitermelik, majd kihordják a fát a házakhoz. Két méter hosszú rönkökben, ahol lehet választani általában kétféle méret között. Az egyik a fa felsőbb része, a másik a töve, ami kissé olcsóbb, cserébe sokszor van 70-100 centi átmérőjű darab, amivel igen meg lehet szenvedni. A bükköt jó hasogatni, szétesik, az akác már szívósabb, a tölgy meg tiszta göcsört.

  Na most az erdészetnél tavasszal rendelve kb. még beleférsz, hogy valamikor nyáron, amikor kedvük van, kihozzák a rendelést. Most a kormány kitalálta, hogy a fél éve kivágott fából legyen hirtelen annyi, amennyit akarnának. Hogyan, visszamennek az időben? A normál keresletet is alig bírják. Aztán könyv szerint 2 évig kellene szárítani a fát tüzelés előtt, de legalább 1évig. Anélkül olyan vizes, hogy sokszor folyik belőle a nedv.Ezzel tüzelni?

 • Gábor
  marketplace-ről egy rozsdás szöget se szabad venni. nézd meg kik és hogy hirdetnek ott…
 • DDani
  Akkor ezek mellé érdemes lenne az FFP2-es maszkot, valamint a lakossági levegőtisztítót is hatosági árassá tenni, hogy ne fulladjanak meg az emberek.
 • TG
  Azt a fát amit most vágnak ki, legjobb esetben jövő télen, lenne alkalmas tüzifának felhasználni nem most, de előre gondolkodni az már túlzö elvárás manapság
 • ggg
  az garantálja a visszaélést, hogy a vevőnek kell elmenni érte. Aztán lehet egyből vinni a végfelhasználóhoz. Ha arra a címre szállítanák ki ahol a kedvezményre jogosult vevő lakik, mindjárt nem adnák tovább annyian, mert akkor még egy kör fuvart fizetni kellene. Jól átgondolták ezt is.
 • Matte
  ” Nem tudom, lakótelepi lakcímre szóló lakcímkártya kizáró tényező lesz-e.”

  Erősen kétlem, mert a lakas ahol felnottem pl. lakotelepi volt es cserepkalyhaval futottunk.

  Nyilvan lehetne szurni, de kizart hogy foglalkozzanak ezzel.

 • BalageHKK
  Off: egy “jó” kamatstop hosszabbítás is beesett, tücskök öröme ismét.
 • Bambababbba
  Apróbb észrevétel, kíváncsiságból letöltöttem a file-t, de megyéket látok, nem vármegyéket! Milyen évet írunk? Ez tényleg vissza az időben!

  Valakiket nagyon ki fognak rúgni, Főispán Úr, Főispán Úrnagyasszonyság Istenségét már nékie!!

 • Kiszamolo
  Bamba, hogy úgy van, nekem fel sem tűnt. Szerintem a brüsszeli imperialista ügynökök heckelték meg a fájlt, mert megijedtek az ország sikereitől és ezért akarnak ártani nekünk, hogy összezavarják a népet.
 • TT
  Járni jár, csak nem jut.
 • Gunnerwatter
  Két hete érkezett meg a tüzifa, amit májusban rendeltem. 35.000 Ft / erdei m3, 30 centi hosszú tőkék formájában, házhozszállítva.
  A mostani ár ennél magasabbnak tűnik.
  Ahogy én látom, nem lesz elegendő tüzifa.
  1-2 évig a barnaszenet kellene kicsit elővenni, fa, szén, áram, gáz, pbgáz kombóval valahogy ki lehet bírni pár évet.
 • Rudi
  A fatüzeléstől senki nem fog megfulladni.
 • Mire elég?
  Mire elég 1 m3? Mármint komolyan, aki ezzel fűt. 1 hét? 2 nap? Tényleg nem tudom. Pl. 80 m2 lakás esetén hány m3 fa szükséges 1 hónapra? Olcsóbb, mint a gáz?
 • Cinikus
  A csak villannyal fűtő háztartások kapnak kompenzációt? Tervben volt, de a neten nem találtam. Vagy ők (is) szívnak?
  Amit most spórolunk a rezsivédett fán, majd elköltjük a pulmonológián.
 • Tamás
  Ez nagyon szomorú 🙁 Amikor minden erővel azon kéne dolgozni, hogy ne égessünk több szenet és fát, már megint rúgnak egyet a környezetbe és az egészségünkbe. Így lesznek, akik soha nem fogják lecserélni ezeket a füstgépeket, mert úgy lesznek vele, hogy majd valahogy úgyis vesznek szenet/fát. Végre lett volna valami, ami motiválja a cserét, erre tessék. És persze nem szociális alapon jár, hanem azoknak is, akik hátsó zsebből kialakíthatnának egy modern fűtési rendszert.
 • András

  90m2 körüli nem szigetelt rossz elosztású (L alakú) házban 12-13m3 fa fogyott egy szezonban. 2 évvel ezelőtti árakon ez kb. 400 ezer forint kályhakészen, kiszállítva.
  Ugyanebben a házban a gáz bevezetése után kondenzációs kazánnal 2000 m3 fogyott el egész évben, de ebben már benne van a főzés és a melegvíz előállítás is (fafűtéssel ez gázpalackról és villanybojlerról ment), Ez kb 220ezer ft rezsicsökkentett áron.
  Mindent egybevetve a 2000 m3 még a mai tarifával is olcsóbb lenne mint a fafűtés+villanybojler+gázpalack. Persze nem maradunk teljesen a gáznál, meghagytuk a rendszerben a fás kazánt is így 2-3 m3 fa eltüzelésével az 1729 m3 alatt maradunk.
 • umate
  részemről ez csak tipp: nem sokmindenre. Az a feltételezésem, hogy inkább ott fűtenek fával, ahol rossz a szigetlés, vagy nincs, rosszak a nyílászárók, elvault a kazán/kályha. Oda sok fa kell. Ahova meg kevés kéne, ott nincs miben eltüzelni. Szerintem nagyon kevés olyan jól szigetelt ház, jó kazánnal, ahol lenne értelme ezt igénybe venni. Ilyen helyen már fel vannak tankolva fával, ha az az elsődleges fűtési megoldás.
 • Green
  Vicces egy rendelet ez. Augusztus elején fizettük ki az erdészetnek januári szállításara… Az ára így talán jobb lesz, de hogy fűtési szezonra nem érkezik meg az is biztos. Ja és vicces volt amikor írták, hogy elérhetők telefonon, e-mail stb. A telefont fel sem vették, személyesen mentem intézni.
 • TG
  én 2 szintes 250nm házat fűtök, ha egész télen kényelmes meleget akarok akkor kell 20 köbbméter fa nyugodtan, attól függően milyen hideg a tél (eddig több nem kellett soha 10+ év alatt) persze a fával mindig lehet jobban spórolni, gázból biztosan nem engedhetnék meg ilyen meleget magamnak. Egy falusi egyszintes 10×10 es kocka házat szerintem simán ki lehet fűteni 10 köbbméterből egy télen
 • GRatta
  Akik itt környezetszennyezésről meg fuldoklásról hadoválnak, azoknak csak szólok, hogy a fatüzelés karbonsemleges és megújuló energiaforrás. Ne keverjétek össze a lignit meg a hulladék égetésével…
  A röhej csúcsa, amikor a távfűtést reklámozzák környezetbarátnak – persze, mert a felhasználó csak a meleg radiátort tapasztalja, azzal meg nem kell foglalkozni, hogy honnan jött az a meleg… Olyan ez, mint amikor a németek bezárták a csúnya-csúnya atomerőműveket, aztán elkezdtek lengyel széntüzelésű meg francia… atomerőművekből venni az áramot.
 • Rudi
  Elokerultek a sok varosi proli – ugyhogy jovok en is, a falusi paraszt.

  130nm kadarkocka, 30cm kozetgyapot szigeteles, padlason 40cm uveggyapot, hoszigetelt uvegezesu fa nyilaszarok.

  Atmos faelgazosito kazan, 2000 literes puffertartaly, rajta majd egy meter vastag szigeteles.

  Ameddig nincs minusz, addig heti egyszer gyujtok be, utana a tartaly tartja a hot, a hazban termosztattal szabalyozom a meleget. Ha miniszok vannak, akkor heti ketszer.

  Semmi fust nincs, 23 fok nappal, 21 fok ejjel. 7-8 m3 2-3 eves, SZARAZ faval kijon egy szezon.

  Es hidd el pajti, sokkal zoldebb vagyok, mint te a tavfuteses lakasodban 😉

 • Zoliahegyrol
  Irok az erdeszetnek h akkor hajra (atveteli pont 30kmre tolem de legyen;) mire visszairnak h ok h-csut 9-13 kozott menjek be a kozpontba kifizetni ( az is 30kilire tolem s nem szoktam gyakran arra jarni.) nem panaszkodom de jol meg van ez csinalva naja!!!
 • Pemese
  2020-ban 800 ha erdő tulajdonosa szerint megült a fa-biznisz az egész országban. Kitermelés, erdőgazdálkodás, telepítések, támogatások, de több évi készlet van.Szerintem emögött is, a “juttassunk kicsit ezeknek a haveroknak is” megfontolás állt, meg a “jó lesz a frissen vágott is a jobbágyoknak”, mint a fél disznó karácsonyra. A mélyszegények úgyis kivágják az erdőt, ha fáznak, nem lehet minden fához egy erőőrt állítani. (Monorierdőn, föld felett 1 méterrel elvágott fák a szegénység-szagú, magyar (!) lakta házak mellett.) A fűtőréték két éves fánál több mint 100%-al több az egyévesénél: Finnországban 2-3 évi fa van felrakva egy ház déli falán, a tető aljáig, és tartják a 2-3 éves puffert. Grátzban egy 2 ha-os birtok 1,8m magas kerítése volt a tűzifából, körbe rakva.A 70 kg-os tulaj vágta ki,-fel, és rakta körbe az egészet. Sírok az eredeinkért, a fákért.Amúgy is kivannak a klímától.
 • GRatta
  Megnéztem a hozzánk tartozó állami erdészet normál árait. Nem hiszem, hogy megérné a trükközés a hatósági áras fa eladásával. Köbméterenként párezer forintos a differencia, ebbe kellene beleférnie az ügyeskedő meg a kereskedő profitjának is, meg a szállítási költségnek is. Nyilván a hasított fa jóval drágább, de abban benne van a munka is, meg a veszteség is.
  Gondolom, nem véletlen, hogy nem mentek sokkal alá a hatósági árral a normálisnak. Nekem úgy tűnik, hogy ez az intézkedés inkább azt szolgálja, hogy a hirtelen fellépő nagyobb kereslet ellenére legyen biztosítva mindenkinek, akinek kell, és ne szálljon el a csillagos égig az ára.
 • Ákos
  Akik szerint a fatüzelés nem káros: amikor bedurrantja a szomszéd a kandallót, akkor a pm10 és pm2.5 mennyisége miért többszöröződik meg, és ugrik sokszor határérték fölé? Ne áltassa magát senki azzal, hogy nem káros az egészségre a fatüzelés. A fatüzelés során jóval több policiklusos aromás szénhidrogén kerül a levegőbe, mint pl. amit egy régebbi benzines vagy dízeles autó kibocsát. És ez nem “csak” a külső levegőt érinti, hanem a fatüzelést használók belső tereit is, hiába záródik jól a kandalló. A fával tüzelők körében nagyságrendekkel több rákos vagy légzőszervi beteg van, de ugyanúgy azok körében is, akiknek a szomszédjai fával fűtenek.
 • Valamirandom
  Én rendesen sajnálom azokat, akik a kommentszekció alapján ilyen 30-250 nanométeres lakásokban laknak, viszont nehogy már ők legyenek a példa, hogy milyen olcsón felfűtötték ezeket a kuckókat. Ebben a méretben ha a ház falait megdörzsölöd, már attól fehérizzásig hevül. Hagyjuk már a hülyeséget. Olyanok írjanak, akiknek a lakása négyzetméterben kifejezhető alapterületű.
 • Zoarden
  #Valamirandom
  Köszönöm a hozzászólást. Megédesítette a nevetés az estémet!

  Illetve külön köszönet Bambababbbának és Kiszámolónak a vármegye kulcskérdés felvetéséhez és megoldásához!

  Komojjjjra fordítva a szót:
  Amúgy meg mire ezt a sok rendelést teljesítik az erdészetek, tavasz lesz (de melyik?). Nem találni kétkezi munkást a vágáshoz.

 • Grand
  Egyik ismerős hétfőn volt a kijelölt helyen megrendelni (szerette volna).
  Az ügyintéző elmondása szerint aznap reggel már kb. 60-an voltak. Mindenkinek elmondták, hogy ha most megrendelik és kifizetik, kb. januárban lehet átvenni, mert most vágják. A szállítást mindenki magának oldja meg. A felrakásban nem tudnak segíteni (1,7 méter hosszú rönkök). Ismerős megkérdezett egy helybeli teherautóst, akinek van daru az autóján, a 10 köbmétert a 15 km-re lévő átvevő helyről 80 ezer forintért hozná el.
 • bjozef
  Nem értem ezt a fához való ragaszkodást, főleg amikor olyan számok röpködnek, hogy 400e/év csak a fűtésre, fára??? Ha ennek egy része mondjuk minden évben szigetelésre lett volna fordítva? Ez nem fordult meg a fejekben? Döbbenet, érthetetlen…

  Ha meg eljut valaki végre egy közepesen, de normálisan leszigetelt házig, akkor meg eleve felejtős az ilyen hodály kazánok használata, mert nem lehet megmaradni bent 60+fokos előremenő víz mellett, és nem feltétlenül éri meg kisebb kazán+puffer+vezérlés+csövezések átalakítás. Ha már adott a gázvezeték akkor feldobsz egy legolcsóbb kondis kazánt és elvagy kényelmesen….

 • expect

  Tehát egy agyonszigetelt házat kb annyiból fűtesz ki, mint amennyiből egy minimális szigeteléssel rendelkezőt egy fokkal korszerűbb fűtési móddal ki lehet, de legalább koszolsz meg füstölsz.:)
 • NIncs gáz
  80 m2 hasznos alapterületet fűtök fával, a házon van 20 cm szigetelés. a nyílászárók korszerűre cserélve. Tavaly 3,5 m3 (erdei) elég volt minimális klíma rásegítéssel, persze nem is volt igazi tél. Az én szomszédom nem lesz rákos, mert nincs, de én sem, mert a kazánház külön van a lakótértől. A begyújtáskor füstöl egy kicsit, de üzemi hőmérsékletnél már nincs látható füst a kéményből.
  Legutóbb tavasz végén vettem fát az erdészettől, akkor 28.000 Ft-ot kértek egy erdei köb feldolgozatlan méterfáért, így a jelenlegi fékezett ár is drágább, mint fél éve, plusz a szállításért is elkér a fuvarozó min. 6.000 Ft-ot köbönként.
  De ezzel együtt is sokkal inkább megéri, mint bárhogy máshogy, a kalodás tűzifa most 110-120 eFt/erdei köb, a hálós ömlesztett, erdei köbnek árult “bűvésztrükk” pedig általában a fele sincs, ha az ember összepakolja, így pont ugyanannyira jön ki a végén, mint a kalodás.
 • Vidéki a munkásparadicsomból
  135m2 szigeteletlen de vastag falú ház plusz alagsor, 8-10, nagyon hidegben 12m3 (egy ilyenre emlékszem). A magyar ár kb 17.000 ft/ erdei köbről indult 2007 körül (keményfa). Az utóbbi két-három évben 23-25-26-27.000 volt. Csak erdészettől vagy néha Szlovákiából veszem, többiektől felesleges. Kb 5 éve nálunk is a gáz fogy elsősorban. A víz egy aszimptóta jelleggörbe szerint távozik a fából, először nagyon gyorsan, később egyre kevésbé. 2-3 hónapnyi szárítás után már elfogadható fűteni vele – bár nem takarékos. Nyilván jobb 1-2-3 éves száraz fa, most még akad ötéves is, de nem tragédia 2-3 havi száradás után sem.