A megmentő infláció

2024-10-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költségvetési túlköltekezést.

A cikk megértéséhez néhány alap:

- A költségvetési hiány jelentése, hogy mennyivel költ többet egy kormány, mint a bevétele. A hiányt nem a költségvetés méretéhez, hanem a teljes gazdasághoz szokták viszonyítani, ezért a GDP százalékában mérik.

Mindenki tisztában van vele, ha folyamatosan többet költesz, mint amennyit keresel, annak egyre nagyobb eladósodás az eredménye. Ezt egyetlen normális ember sem vállalja be hosszú távon, de a legtöbb kormány így működik, mert a kormányokat politikusok vezetik, akiknek a következő választás fontosabb, mint a költségvetési egyensúly.

- A hiány két részből áll, az elsődleges hiányból és a kamatkiadásokból. Az elsődleges hiány azt jelenti, hogy ha nem lenne államadósság és arra nem kellene kamatot fizetni, akkor pluszos vagy mínuszos lenne a költségvetés. Ha az elsődleges hiány is már nagyobb, mint nulla, az annak ékes bizonyítéka, hogy egy kormány végtelenül pazarló és felelőtlen (Vagy más szóval populista). Erre az elsődleges hiányra rakódik rá az eddigi hitelek miatti kamatfizetési kötelezettség és a kettő összege lesz a teljes költségvetési hiány.

- Az államadósság mindenképp nő, ha többet költesz folyamatosan, mint amennyit keresel, két mentséged lehet. Az egyik, hogy a gazdaság, amit a GDP-vel mérünk, még gyorsabban nő, mint az államadósság, mert akkor bár összegszerűen nő az államadósság továbbra is, de a GDP arányában százalékosan csökken. A GDP-t korrigálni kell az inflációval, hogy reálértékben kapjuk meg a valódi növekedést/csökkenést.

A másik mentsvár maga az infláció, hiszen lehet, hogy az államadósság 55,5 ezer milliárd forint (2010-ben még "csak" 19 ezer milliárd forint volt), de ha közben két és fél év alatt volt 35%-os infláció, akkor az értéke ennyivel csökkent. Az állam bevételeit (és persze a kiadásait is) növeli az infláció, hiszen nőnek az árak, így nő az áfabevétel, nőnek a fizetések, így nőnek az abból származó adók és járulékok is. S mivel a GDP is inflációval korrigált, ez szépen kozmetikázza a GDP arányos államadósság mértékét.

Az alábbi ábra a cikkből származik:

Az első oszlopon azt látod, hogy a mostani kormány sokkal durvábban túlköltekezik, mint a szocialista kormány, már ötödik éve rendre a GDP (és nem a költségvetés) 6% felett alakul a hiány. Populista pénzszórások, rossz gazdasági döntések állnak emögött. (Ahogy a szocialisták rossz eredménye mögött is.)

S ne felejtsük el, hogy a szocialista kormány alatt még létezett magánnyugdíj, a GDP egyre növekvő része ment a magánnyugdíjpénztárakba, a végén már 1,9%. Vagyis amikor a Fidesz kormány elkobozta az így felhalmozott összeget, nem csak egyszeri bevételre tett szert, hanem azonnal évi 1,9%-ot is megspórolt a GDP-hez mérten. A teljes összehasonlításhoz érdemes hozzáadni mindig ezt az 1,9%-os értéket is, amit a mostani kormány még pluszban elver a szocialistákhoz képest.

Így még durvább a 2020 óta fennálló eszetlen pénzszórás eredménye. (S a 2020 előtti eredmények sem annyira csillogóak, ha korrigálod ezzel az 1,9%-kal, hiszen abban a gazdasági és kamatkörnyezetben sokkal többet is el lehetett volna érni. Tehát még egyszer: ha maradt volna a magánnyugdíjpénztári rendszer, a Fidesz még 2020 előtt is alig-alig költött volna kevesebbet évente, mint a szocialista kormányok. Az évenkénti nagy spórolás durván 85-90%-át a magánnyugdíj felélése adta.)

A második oszlop a kamatkiadások. Ez elsőre furcsa lehet, a szocialisták alatt 7-8%-on álltak az állampapír-kamatok, a tizes évek második felében 0% körül voltak a kamatok, az elmúlt két évben viszont felrobbant az állampapírok kamatozása. A magyarázat az, hogy sok hosszúlejáratú állampapír van, ami végig annyival kamatozik, amíg ki nem fut, illetve átlagról van szó, a mostani kormány kamatkiadása főleg az elmúlt két évben szállt el nagyon, előtte kifejezetten olcsón tudott hitelt felvenni.

A harmadik oszlop a GDP növekedés hatása, vagyis mennyire sikerült "kinőni" az adósságot, mennyivel nőtt gyorsabban a gazdaság, mint az adósság.

A negyedik oszlop az, ami papíron "megmenti" a mostani kormányt, olyan hatalmas volt az infláció, hogy csak ezért nem nőtt robbanásszerűen az államadósság. (De még így is alig alacsonyabb, mint 2010-ben volt. Mármint százalékos arányban, mert egyébként majdnem háromszor akkora, mint 14 éve.)

Ha mostantól valaki azzal jön, hogy de bezzeg a Gyurcsány hogy tönkretette az országot gazdaságilag (zárójelben, ez egyébként igaz is), mennyivel jobb a mostani kormány, akkor mutasd meg neki ezt az ábrát, hogy nem, a mostani sokkal rosszabb, mint azemútnyócév kormánya volt, pusztán csak szerencséje volt az egyébként saját maga által generált inflációval. (Ami viszont neked lopott ki rengeteg pénzt a zsebedből a megtakarításaid és a fizetésed csökkenő értékével.)

A témáról bővebben a fent belinkelt cikkben.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram