A Black Friday lényege

Egy rövid szemléletes videó, ami összefoglalja mindazt, amit a Black Friday akciókról (is) tudni érdemes. 🙂

Ugyanez szövegesen például itt és itt

 

Share

38 hozzászólás

 • MÁgoston
  Számomra az a legszomorúbb ebben, hogy elég aktív vagyok használt piacon, de ilyenkor megcsappan a vásárlások mennyisége, mert mindenki rohan a boltokba pár % akcióért (ha egyáltalán), amikor JÓVAL olcsóbban kapná meg rengeteg (hozzám hasonló) hirdetőtől akár új állapotban (akár kicsit használtan).
  Többszázezres spórolásról is beszélhetünk, de “BLACK FRIDAY VAN!!!” szóval rohanni kell a boltokba.
  Persze itt nem a kamionról leesett árura gondolok, hanem számlás, visszakövethető eredetű termékekre.
 • Családfő
  Kicsit “Blikkes” cikkek ezek, de a leírtak egyáltalán nem meglepőek. Az egész nem szól másról, mint kisöpörni a készletet a lehető legmagasabb áron, és közben elhitetni a vásárlóval, hogy ő most mennyire jól járt. Mondjuk legalább van kihívás a marketingesek előtt, hogy ezt minden évben egyre ügyesebben csinálják.
 • Lord Simpleton
  En is igy gondoltam, ezert meg is vettem egy hete a kulsos ssd meghajtot, az itthoni legjobb aron. Ma 15 ezerrel olcsobban vehettem volna meg a nemet amazonon 🙁 (samsung t5 500 gb)
 • Rudi
  Webfejlesztő vagyok. Van néhány szoftver, amikhez éves licencet kell vásárolnom. 1 kivételével az összesre volt BF deal. Összeadtam, az évi 1500 USD helyett megúsztam az egészet 1100-ból. Szerintem k. jó a black friday.
 • b
  Guardian? pont a fake news media? 😀
 • Kiszamolo
  Az Edigital oldala elesett a rohamban. 🙂
 • bubuka
  Hát szánalmas ez az egész. Emagon kíváncsiság kedvéért több terméket megnéztem árukeresővel összehasonlítva, és elég soknál az árukeresőn BF nélkül is olcsóbbak voltak. Ha esetleg valami az emagon 70%-os akció, akkor előfordulhat, hogy az árukeresőn valóban az emag a legolcsóbb, de akkor is csak 1-5%-kal.

  Nem tudom látta e valaki pl a hónapokon át 47e ft-os nem smart horizon 32″ tv pár napja fel lett árazva 70e ft-ra, most 30-ért kínálták, de kapni nem lehetett már kora reggel sem… Amúgy maga a 30k is jó ár lett volna érte, de minek ez a baromkodás, hogy 70-re felverik 47-ről.

  A legszebb meg amikor a 400e ft-os VGA-t 4millió (!!!) ft-ról van visszaárazva, és 90% kedvezménnyel hirdetik. Nem egyszer láttam ezt a napokban is és 1-2 hónapja is. Akkor azt hittem, hogy elírás, de több ilyen VGA-nál is ez volt, és hónappal később is, ahogy mondtam az imént.

 • bubuka
  Az edigital a legkorrektebb. Ők leálltak mára:D (évek óta amúgy ez van ott, egyetlen egy BF-en nem tudtam ott megnézni a kínálatot, mert ilyenkor offline vannak. Gagyi.)
 • Pallos Levente
  Most láttam egy amerikai reklámot. Az üzente az volt, hogy a nő a hálaadási vacsoraasztalt otthagyja, hogy vásároljon.

  Ehhez innen is gratulálok.

 • M
  Olyanról nem is beszélve, hogy nekem pl az 1 szem ténylegesen akciósan vásárolt terméket 1,5 hónapja nem küldi a Media Markt, ügyfélszolgálattól a szabvány ‘bizonytalan ideig nem blabla’ válasz jön csak…
 • Bálint Tamás
  Nos, én megvédeném a Black Friday-t. Most költöztem, és kellettek háztartási gépek, egyéb eszközök. Már vagy két hónapja keresgélem, hogy miből melyik márka melyik típusa kell, illetve nekem ár-érték arányban melyek a legmegfelelőbbek. Amikor mindent kitaláltam, már éppen készültem a Media Marktba alkudozni, hogy mennyit engednek a feléből, ha mindent ott veszek, amikor is teljesen véletlenül megláttam, hogy most lesz BF. Na, mondom akkor ezt már megvárom. Felírtam az addig talált legjobb árakat papírra (hogy biztosan tudjam követni, mi mennyi volt eredetileg), beállítottam összehasonlító alkalmazást értesítéssel a keresett termékekre, és vártam. Végeredmény: kb. 500 ezer helyett kb. 420 ezer. Ez számomra jelentős összeg a szinte semmi időráfordításért cserébe. Szóval a BF piszok jó dolog, de csak úgy, mint bármi más: TUDATOSAN! 🙂
 • Kiszamolo
  Tamás, 20% akció szinte minden héten van a Mediamarktban. A múlt héten is volt.
 • Bálint Tamás
  Miklós a Media Markt áraihoz képest én jóval olcsóbbakat találtam már eredetileg is. Pont ezért indultam volna alkudozni oda, mert a szervizháttér és a garanciaérvényesítés miatt szívesebben vettem volna mindent a MM-ban. Szóval a BF nem a MM árait verte, hanem az annál lényegesebben olcsóbbakat.
 • Danhadnagy
  ezt sosem értettem, h miért karácsony előtt van a BF? amúgy meg Karácsony után szoktam bevásárolni féláron (főleg ruhát)
 • Regimodi
  Az MM-ban simán lealkudtam a 100 ezres kávéfőzőt, 10 %-kal, plusz adtak hozza ingyen +1 ev garit, mert az árukeresőn megtaláltam olcsóbban, persze először kekeckedtek, hogy náluk is annyi ha online rendelem. Mondom, akkor bohóckodjunk a telómmal és rendeljem itt meg online ? Odaadták … ja, és semmilyen akció nem volt éppen.
 • János
  “Számomra az a legszomorúbb ebben, hogy elég aktív vagyok használt piacon, de ilyenkor megcsappan a vásárlások mennyisége, mert mindenki rohan a boltokba pár % akcióért (ha egyáltalán), amikor JÓVAL olcsóbban kapná meg rengeteg (hozzám hasonló) hirdetőtől akár új állapotban (akár kicsit használtan).”

  Ebben az is benne lehet, hogy sokan szívesen vásárolnak inkább boltban, mint a neten a használt oldalakon, mert ott előfordul, hogy más jön, vagy nem jön meg, stb. szóval ott mindig van plusz kockázat.

 • AAA
  PS4 Pro volt bundle-ben 125-ért alzánál (emagnál 60-ért slim, de az rögtön elfogyott persze), telekomnál pedig LG 4K 55″ OLED TV 300-ért.
 • Zabalint
  Én azért szívtam, mert tegnap megrendeltem valamit, ma meg ránéztem és egy rakás helyen lett olcsóbb. Csak nem ennyire egyszerű, hogy lemondom, máshol megrendelem, mert van ahol valójaban rég nincs raktáron,és rendeléssel ki tudja mikor lesz, van ahol nincs gyártói garancia, van ahol csak az egyik komponens van a kettő közül amit veszek. Végül délben elugrottam, és személyesen átvettem 2 külön, igaz nem a legolcsóbb helyen, de a tegnapi áraknál így is jobb áron.
 • Ádám

  A BF egy importált hagyomány, és a magyar kultúrába tényleg nehezen illik bele.
  Amerikában a BF a háladás utáni nap. Azt hiszem közalkalmazottanak ez munkaszüneti nap is. Csütörtök háladaás, ezért péntekre sokan kivesznek egy nap szabit, és akkor lesz egy hosszú hétvégjük, meg eltudnak menni vásárolni is.
  Ezzel szokott kezdődni kint a karácsonyi bevásárlási szezon. (Ami már tart nálunk egy ideje :D)
  Szóval tényleg nem illik ide sehogy se.

 • kulkajanos
  Nevetseges “akciok” vannak egyebkent is magyarisztanban..
 • QTT
  Én vásárlás terén elég kényelmes vagyok. Amikor veszek valamit, akkor nem szoktam foglalkozni black friday, vagy egyéb akciókkal. Ami és amikor éppen szükséges, azt megveszem. Annyit teszek meg, hogy megnézem, hol olcsóbb ugyanaz a termék. Olyanra, hogy észben tartsam és várjak 2 hónapot, mert akkor olcsóbb lesz nem tudom rávenni magam. Arra meg pláne nem, hogy a belassult weboldalak előtt gubbasszak a black friday reggelén.
  Annyit szoktam tenni, hogy személyes vásárlásnál alkudozok, főleg, ha mondjuk sok bútort veszek meg egy helyen. Általában jópár tízezrest sikerül ezzel fogni. Az asztali számítógépet meg használt alkatrészekből fejlesztem, kb 8 éve. Általában az adott évben futó termék 2-3 évvel korábbi felső, vagy felsőközép kategóriáját veszem meg. Nagyjából ennyi energiát szánok a drágább termékeken való spórolásra.
 • Pppp
  Azért a tecsóban az 50%-os Gilette leárazás (az eredeti, normál árból) pl. elég jó – volt itt arról korábban szó hogy ezeket pl. érdemes akciósan venni.
  Nem fog több borostám nőni ha több borotvát veszek, kamat meg nincs a pénzre, kis helyen elfér – mi kell még?
 • csizkek
  Amazon.de-n pl folyamatosan mennek az akciok, van BF de semmi extra, ha az arak moge nez az ember. Komolyabb dealek vannak decemberben, de meg inkabb majd Januarban:)
 • Kiszamolo
  csizkek, igen, rengeteg ilyen akció van, a Mediamarkt legalább havonta 2-3 hétvégén csinál ilyen akciókat. De a többi bolt is, csak iskolakezdési akciónak, szezon előtti leárazásnak, meg minden másnak hívják.
 • Zebra
  Én életemben először néztem rá a Black Friday-re és szántam rá időt, ami kijött belőle:

  – 3 nap/2 éj, 2 fő, belföldi szállás 9000 Ft
  – Gillette pengék 50%-os kedvezménnyel (én nem adnék ki rá pénzt, de a férjemnek az kell)
  – kellett egy extra télikabát és hát jól jött a Kik 50%-os kuponja (5000 forintos spórolás, és a kabátot így is, úgy is meg kellett volna venni)

  Vélemény:
  van, ahol jól kijön a matek, meg vannak nevetségesek is (Euronics, Media Markt szerintem az volt, meg noname webshopok, pl. fürdőszobai kapaszkodó 12 000-ről leakciózva 4 000-re, nézem, mi van???, nyáron vettem meg ugyanolyat 3 000-ért akció nélkül).

 • Kiszamolo
  Zebra, én is vettem egy tabletet tavaly az edigitalnál, ami bár kifutott modell volt addigra, de nekem tökéletes és a gyengébb verzióját 30 ezerrel többért árulták továbbra is utána. Azt bántam, hogy csak egyet vettem. 🙂

  Ki lehet ezeket fogni, de miután a legtöbb nagy áruházlánc havonta legalább egyszer tart egy ugyanilyen akciós hétvégét, nagyon nagy kedvezmények nagyon ritkák. Az átverések annál gyakoribbak sajnos.

 • mitel hentes
  Tegnap volt? Fel sem tűnt. Ha az ember mérsékli a fogyasztását, akkor az ilyen Black Friday, Adventi vásár és egyéb förmedvények nulla súllyal fognak szerepelni a naptárában.
 • Gábor
  Ezek dolgok még valakinek újdonságként hatnak? Magyarországon amúgy is csak egy marketingfogásnak használják fel a jól hangzó neveket, mint sem hogy valós akció lenne mögötte.
  Más akciók esetében is hasonló kereskedelmi praktikák vannak, egy kereskedő nagyon ritkán fog haszon nélkül megszabadulni a termékeitől. Vagy amit az egyik terméken veszít, azt egy másikon vissza hozza, mert a vevőkör szerzése, megtartása fontos, de a profit még inkább.
  Persze van minimális haszonnal, vagy haszon nélküli kiárusítás, profilváltáskor, raktárkészlet felszabadításkor, de ez nagyon ritka.
 • Nimfas Corporation
  Én 2 éve (vagy 3…) vettem BF akcióban 43″ LG tv-t 70eFt-ért, máshol mindenhol 130eFt volt. Nekem akkor megérte az 1 óra várakozást. Az idei és tavalyi is egy vicc volt Emag, MM, Edigital. Vagy elfogyott 1 perc alatt ami tényleg akciós volt, vagy 3db volt akciós. Előtte/most árak is viccesek voltak.
 • jami
  Én az ali 11.11. akcióit használom évek óta. A legtöbb cucc ideér karácsonyra, ami nem – tavaszig van 4 szülinap 🙂 Jó akciót lehet találni, de ez csak akkor éri meg, ha amúgy is meg akarnánk azt a valamit venni. Más esetben az a legnagyobb megtakarítás, ha az akármekkora árat 😀
 • FAK
  Leginkább nálunk jellemzőek a nesze semmi fogd meg jól akciók. Amcsiknál valami észbontó áresések vannak. Amazonnál pl. 1TB Samsung SSD 79 dollárért. Ez nálunk 50-70 eFt.
 • star70
  En soha nem vasaroltam BF-en.De most nagyon rakeszültem egy bizonyos termekcsoportnal:-).Az összes oldalt negneztem,felirtam az arakat.Es egy oriasi csalodas volt.Szallitasi költseggel(webaaruhazak külföldiek)szinte csak a postaköltseget tudtam volna megsporolni es leirtak higy kb 2-3 honap amig ideer annyi a megrendeles.Összesen egy oldalon volt jo akcio(de ott sem a nagyon vart termekre) azt megvettem mert mindenkepoen szerettem volna kiprobalni.Vokt olyan oldal ahol penteken dragabb lett minden 2 fonttal.Nem nagy lsszeg de azert sem veszem neg:-)))
 • daisy
  Két dolog zavar a BF-fel kapcsolatban:
  1. Tisztességtelen kereskedői magatartás: előző nap/héten 2-3-szorosára verik az árakat, majd ha az ember rákérdez emailben, akkor azt válaszolják: ” áraink a piac alakulását követik”. Vagy a régi teljes áras címkét kicserélik sárgára, mint a videóban is.

  2. Nem egy napig, hanem egy HÓNAPIG tart: november legelején már elkezdődik, minden hétvégén előBF, utóBF, mindjártBF, BlackWeekend, stb…

  Amiket külföldről szoktam vásárolni, tényleg féláron lehet ilyenkor megvenni. Itthon szokás szerint kreatívak a kereskedők.

 • handyman
  Bakker, majdnem bedőltem. 40 helyett 32-ért találtam egy lámbát BF akcióban. Hú, ilyen pont kell, hát megveszem. De utolsó pillanatban ráleltem máshol BF nélkül 25-ért…
 • MÁgoston
  @János
  Az amúgy is bele van kalkulálva az árba.
  Amúgy személyes átvétel mindneképp javallott.

  De persze értem mire gondolsz, csak ez olyan, mintha lenne 1 hét az évben, amikor teljesen visszaesik a használtautók eladása, mert pár plakát és reklám hatására mindenki megindul újat vásárolni ugyan azon az áron, mint 2hete.

 • Mrlax
  Én azt olvastam hogy Usa-ban ilyenkor az elfekvo árukeszletet söprik ki, hogy szabaduljanak a termektől akar 0 kozeli haszonnal, ezzel pedig nem marad rajra… masreszt nálunk amugy is drágább a tv… mert itthon eladnak 10e dbot… ott 10milliot, maga a mennyisegbol fakado kolcsegcsokkenes nalunk nincs… Arrol meg nem is beszelek hogy tesco/auchan stb.. a hitelpultnál kigyozo sorok… ahhj emberek
 • Zsolt
  De a polcokon nem is találsz infotermékeket, azokon 100% a haszon, abból lehet engedni 25-30%-ot. Fizikai terméknél meg gyakorlatilag beszerzési ár alatt adod ennyiért.
 • netudki
  Ezt minden evben elmondjak sokan, hogy milyen szar a bf (foleghogy az usa-hoz viszonyitva), ugyanakkor siman lehet ebben a par evben tobbszazezer/millio forintot fogni olyan dolgokon, amiket amugy is megvennel, mert meg kell.

  Es nem csak ilyen borotvapengerol beszelek.

  Ahogy fentebb irta Balint Tamas: TUDATOSAN! 🙂