Nyugdíjkötvény

Belengette a kormány, hogy belépne az állam a nyugdíjmegtakarítások piacára egy (valószínűleg) inflációkövető államkötvénnyel. A hír tegnapi, de már többen kérdeztétek, mi a véleményem róla.

Mivel még semmi konkrétumot nem árultak el, ezért szerintem korai róla bármit is mondani. Várjuk meg, amíg lesz valódi információ, addig felesleges véleményt formálni róla.

Share

136 hozzászólás

 • Szabolcs
  egy dologban biztos lehetsz.
  jobb lesz, mint amit most kapsz a piacon. mert megteheti.
 • Laci bácsi
  Igen. Ez így korrekt. Várjuk a konkrét infókat.
 • TT
  Remélem, azzal kezdik, hogy mindenkinek ilyen kötvényt vesznek az egyéni nyugdíjszámláján (mert hiszen ilyen van, mivel megígérték) nyilvántartott összegből.
 • Ancsa
  Mindof elfelejtik, hogy papírral, ígéretekkel nem lehet nyudíjra készülni.
  Azok az ígéretek teljesítetlenek maradnak (a mai vásárlóerőt tekintve értéküknek).
  Gondljunk csak a 2ezer miliárdos hiányra (OFF a vagyonkezelő is leállítotja a bukott hitelesek lakásainak felvásárlását, “megmentését” és azok “tanácsi lakás” jellegű sorsa is bevégeztetik)
  Efogy már ma az állam pénze?
  Én az ezüstben bízom.
 • András
  , mondjuk azoknál nem nehéz jobbnak lenni. 🙂
 • MÁTYÁS710205
  ÖNYP einstand előszobája.
  (Elötte még plusz költség a befizetésekre, mindenféle biztosítás címszóval, meg OBA hiánya miatt “aggódunk értetek”…)

  Kapsz egy festékes papírt, ígérvényt amivel még csákót is hajthatsz X év múlva…

 • matetoth
  Csak annyi lesz vele a bajom, hogy nyugdíjkorhatár után lehet majd csak beváltani (legalábbis eddig csak ilyen infó volt vele kapcsolatban), így ez olyanoknak, akik 30-40 évesen gondolkoznak önnyugdíjazásban, nem annyira pálya. Az időskori nyugdíj még nagyon messze van…
 • József
  MI történik, ha meghal az ember nyugdíj előtt? Örökölhető lesz a kötvény?
 • Szabolcs
  András
  2018-11-23 at 17:48

  mi az cinizmus emoji-ja? 🙂 mondjuk lehet, hogy túl sokat használnám…

 • Szabolcs
  De a lényeg kb. azért már most is látszik, nem hiszem, hogy sokat változik:
  adó, illeték, stb mentes, inflációkövető. Kincstár vezeti, ingyen, utalások ingyen.
  Kérdés: inflációkövetés mértéke, és hogy érvényesíthetsz-e majd rá adókedvezményt is (végülis államnak mindegy, mire adja vissza kiadási oldalon, akkor inkább magának likviditást növelni). Utóbbi esetben, hacsak nem emelik a visszatérítés mértékét (miért tennék? nem növelés, hanem átterelés a cél), akkor a többi terméknek kb. kampó, max biztonsági okokból lesz értelme gyűjteni, hogy legyen államtól független megtakarításod. Praktikusan egy határral arrébb tedd 🙂
  Ezzel együtt az emberi lustaság (és nemtörődömség) egy darabig viszi majd a régi pénztárakat.
  Amúgy ha így lesz, ettől még meg fogja érni, főleg ha bízol abban, hogy 30-40 év múlva nem lesz sivatag a föld.
 • Fox
  Lehet, hogy vonzó ajánlat lesz, hiszen jó bevétel lenne az államnak, és hosszú időn keresztül használhatnák az emberek pénzét. Látatlanban az egyetlen bajom vele, hogy “holnapután” gondolnak egyet, és kisajátítják. Mert megtehetik. Semmi garancia nincs rá, hogy 25 év múlva meglesz a pénzem. Sajnos ezt érték el az eddigi ügyeskedéseikkel, hogy az ember alapvetően bizalmatlan velük szemben.
 • Sixhundred
  Ha belegondolok, hogy kb 25-30 évem van a nyugdíjig (ki tudja, mennyi lesz addigra a nyugdíjkorhatár) és hozzáveszem, hogy 1 nap alatt nyírták ki az LTP-t, és visszaemlékszem arra is, hogy mi történt a 3000 milliád nyugdíjpénzzel akkor nagyjából megvan a válaszom arra, hogy be fogok-e fektetni egy magyar állam által kontrollált dologba.
 • Fekete Péter
  Valóban nincs még róla infó, de egy nagyon erős elvi ellenérzésem van az üggyel kapcsolatban. Én ezzel az országvezetéssel hosszú távú üzletet soha nem kötnék, nem azért mert nem vagyok benne biztos, hogy még sokáig lesznek hatalmon, hanem azért, mert nem kiszámíthatók, nem korrekt emberek és a náluk gyengébbet simán kisemmizik.
 • promontor
  Hát ez talán nem akkora gond. Nem hiszem, hogy ez olyan igény lenne, amivel az államnak foglalkoznia kellene.
 • Endre bá
  Ha lesz rá adókedvezmény, akkor az ÖNYP-ak mennek a levesbe a magas költségeikkel.
 • promontor
  Egyébként annyit előzetesen is meg lehet jegyezni, hogy
  1) hiába hasonlítja Varga a Babakötvényhez, a nyugdíj nagyon más nagyságrend: babakötvényben jelenleg 50 milliárd van, önyp-be csak az éves befizetés 90 milliárd, a vagyon 1300 milliárd, és ebben a nyesz, meg a unit linked nincs is benne (mondjuk utóbbiban remélhetőleg nem is sok van…)
  2) Ha a jelenlegi formákkal versenyképes konstrukciót csinálnak (márpedig nyilván azt akarnak majd), akkor az újraosztja majd a tortát, azaz a fent említett formáknak az eddiginél kevesebb bevétele lesz. Ami nemcsak ezek fenntartóinak lehet rossz hír, hanem azoknak a megtakarítóknak, akiknek ebben van a pénzük, mert ez a költségszintek növekedéséhez fog vezetni.
 • VAG
  Hát csakis a keresztbenézőre meg a kiflis mamára szeretném bízni a pénzem hosszú távon. Ráadásul az ő rugalmas szabályaik szerint. Nincs is ennél jobb garancia egy jó nyugdíjra.
 • Matetoth
  Tipikus kommentelok: a kormany ellopta a magantulajdonukat, nem mernek mar semmit, mert jon az einstand… Nem unjatok meg? Nem volt szep, de soha nem volt a tied… Ennyi.
 • Lala
  Alapvetően jó termék lehetne, mert az öny pénztáraknál se nagyon látom azt az óriási szakértelmet, hogy rendszeresen meg tudnák verni az inflációt. A tágabb családban 3 pénztárnál vagyunk, de normális hozamot csak akkor hoznak, amikor egyébként minden más is és az állampapírt ritkán sikerült nekik megverni.
  Amikor az állam gondoskodó “szeretete” megtalál egy területet és a zemberek védelme fontos lesz, akkor abból sok jó dolog nem szokott kisülni.
  Elméletben persze lehetne jobb az állami, mert ahogy írtam a pénztárak nem nagyon tudják megverni az állampapírt, akkor meg minek tartanak egy csomó szagértőt? Berakom a pénzt állampapírba oszt jó napot. Elvileg olcsóbb lenne fenntartani, az OBA vagy micsoda díjat se kéne szedni, ha az állam kezeli a befektetést 🙂 Persze ez csak elmélet.
  Itt megint a szokásos történet lesz a végén, megmentik a zembereket a pazarló pénztáraktól 🙁
 • NKar
  #off
  Mi lett a Notinos cikkel? Még láttam mikor megnyitottam az oldalt, aztán mire rákattintottam, már eltűnt.
 • Matteo
  Gondolom olyasmi lesz majd, hogy befizetni be lehet, kifizetes meg majd akkor lesz esedekes ha nyugdijba mentel. Most az en esetemben az legalabb 40 ev mulva lesz, vagy ha addig megemelik meg 20 evvel a korhatart,akkor 60 evig nem latom a penzemet. Kivalo uzlet lenne, de tenyleg. Mar rohanok is. A teljes nyugdijcelu megtakaritaskmat egeszen biztosan nem parkoltatnek itt, itt is ervenyes szerintem a diverzifikacio. Ha majd mondjuk 10 evem lesz vissza a nyugdijig, es ez egy tenyleg jo konstrukcio lesz akkor is, amely megfelelo hozamokkal kecsegtet, akkor majd elgondolkodok rajta, hogy a megtakaritasom egy reszet ebbe tegyem. Azert a babakotveny ennel joval kedvezobb, mert ott 18 ev utan biztosan megkapod a penzedet. Itt meg ki tudja mikor. 😀
 • Pampalini
  Aztán egy tavaszi délelőtt kitalálják, s másnap megszavazzák, hogy veszélyben a haza, úgyhogy holnaptól nincs kifizetés. A vagyon fele einstand, másik feléből minimális életjáradék kifizetése – épp csak annyi, hogy ne törjön ki népfelkelés.

  Én a vagyonom jelentős részét ma államkötvényben tartom, de jobban éreztem magam, amíg az intézményi befektetők voltak többségben. Ha végképp csak a lakosságnak tartozik a kormány, bármit lenyom a birka nép torkán a kerítésre, sorosra, meg az épp aktuális főgonoszra hivatkozva. El sem tudom képzelni, az elmúltnyócév tapasztalatai után miben bíznak az optimisták.

 • Laki Gizi
  Egyszer már lehúztak, mi a garancia h. nem fog meg egyszer megismétlődni? Na ugye.
 • Joska bacsi
  a bankok azért szoktak nyugdíjpénztárat létrehozni, hogy legyen hova tenni a trash részvényeket, vagy ha a bank bevásárol értéktelen részvényeket, legyen rájuk vevő. Szóval a meglévő rendszernél nem lesz roszabb, csak a bankoknak.
 • Joy
  Minek állandóan sírni, hogy majd jól ellopják blabla… Nem unjátok magatokat?
  Ilyen szemlélettel elég boldogtalan lehet az élet, sőt, még rosszabb lesz nektek, ha ti is megtudjátok: a pénz/vagyon sehol sincs teljes biztonságban. Sem itthon, sem külföldön.
 • Second Wave
  Matetoth
  de kár volt ezt a flamet elindítanod 🙂
  A manyup a múltban és jelenleg is a tag magántulajdona a jogszabály szerint. Tipikus komment ezt megkérdőjelezni, de van értelme? Nincs.
  Akár tovább is léphetnénk, csak pont az a kérdés, hogy a jogszabály szerint magántulajdonra vajon ráteheti-e a kezét egy későbbi kormány.
  Igen, ha elég sok embert meg tud majd győzni arról, hogy az a számla “nem is volt az övé”. Vágod?
 • VAG
  “Tipikus kommentelok: a kormany ellopta a magantulajdonukat, nem mernek mar semmit, mert jon az einstand… Nem unjatok meg?”

  Merünk mindenfélét, csak nem olyat, amiben a nemzet keze benne van. És de, nagyon unjuk.

 • Peter
  Tippeket nem akarok senkinek adni de
  Sztem inkább az lehet hogy ha ide teszed a pénzed akkor megkapod ugyan valamikor de majd abból a kevés állami nyugdíjból nem fogsz látni semmit mondván neked van itt így inkább adjuk oda annak akinek nincs vmi ok miatt. Olyan ismerőse szinte mindenkinek van (szakmákat nem akarok felsorolni) aki nem fizet járulékot és emellett még rosszul sem él de majd neki járni fog nyugdíj is függetlenül attól hogy nem tesz félre rá és nem járul hozzá a közöshöz sem de ugye “éhen nem maradhat” senki.
  Rendesen adózom van ÖNYP-ban is átlagnál több pénzem de nem szeretném az összes megtakarításomat ÖNYP-ben tartani. Állami nyugdíjkötvényt egyelőre biztosan kihagyom
  Az ígérték hogy megtartják az ÖNYP adókedvezményét de erre nem mernék nagy pénzt tenni hogy így is marad évek múlva is. Ha nem fog menni az állami kitalálják majd hogy holnaptól arra már nem jár.
 • Gábor
  Ki az aki még bízik a kormányban és “termékeiben”? Én nem.
  Tisztességes bérek kellenek, megtakarításra ösztönzés, pénzügyi ismeretek oktatása már fiatalkortól, hogy mindenki el tudja dönteni mit hová és miért fektet be, tesz félre..stb.
 • vedini

  Nekem is ez tart vissza, a kiszamithatatlansag, egyik naprol masikra veghez viszik a dolgokat, es nem hiszem, hogy itt nagy kultura valtas lenne. Ettol fuggetlenul babakotveny 5 eve megy remelem 13 evig meg nem lesz vele gond. Lehet tul szkeptikus vagyok egeszseg penztarbol evi 150-et kiveszem, es egyelore nincs otletem hova lehet megtakaritast tenni a harom futo LTP melle meg.

 • Gary

  Barátom, téged átvertek, elhitted a kormány legaljasabb hazugságát.
  Alapesetben évtizedekre voltál attól, hogy hozzáférhess, de attól az még a tiéd volt az utolsó fillérig. Tied mint ahogy a tied a bankszámládon lévő pénz, az autód vagy éppen az alsógatyád.

  Ha nem így lett volna:
  – hogyhogy mégis lehetett örökölni?
  – miért kellett mégis a zemberek beleegyezése a nagy “megmentéshez”?
  – miért kellett az említett beleegyezést egyenesen kizsarolni?

  Nem, soha nem fogjuk megunni, mert állampolgárok vagyunk és nem alattvalók, így nem elfogadható, ha a tulajon kormányom megzsarol. És 2010 végén min 1M ember méltóságteljes öregkorának a lehetősége ment a levesbe.

  Inkább mondd, nem gondolod vakmerőségnek bármit merni ebben az országban? Ahol előfordulhatott a quaestor ügy, tokkal-vonóval, politikai szálakkal együtt. És áprilisban a nép megüzente, hogy itt semminek nincs következménye

 • Peter
  Egyetértek Gary-vel. Amellett hozamot is majd mindenki kapott (ki többet ki kevesebbet) ami csak akkor logikus ha a tőke is a tiéd. Más pénzére senki nem fizet hozamot, kamatot, osztalékot, stb
 • Pietari
  @gary

  Csatlakoznek Second wave-hez. Teljesen felesleges erveket hozni pro es kontra arrol, hogy a penztartagok tulajdona volt-e a mnyp vagyon. A jogszabaly ugyanis egyertelmuen, szo szerint leirja, hogy az volt.

  Az, hogy mennyire mukodott jol ez a piller, egy teljesen masik kerdes. Az meg egy harmadik, hogy lehetett-e volna rajta javitani ahelyett, hogy zsarolassal allamositjak a nagy reszet, es megszuntetik.

  Mindezektol fuggetlenul nem ertek egyet azokkal, akik az uj nyugdijkotvenytol mar latatlanban rettegnek. Szerintem alapvetoen jo kezdemenyezes, hogy lehessen nyugdij celra az allamtol vasarolni specialisan erre a celra kibocsatott kotvenyeket ahelyett, hogy egy penzintezeten (onyp) keresztul vasarolhatunk kvazi ugyanolyan allampapirokat.

 • Zozo__
  Mivel államkötvényről beszélünk, bármiféle einstand az államcsőddel egyenlő.
  Fordítva nézve, ha államcsőd van, akkor ezeket a kötvényeket tudják bezúzni a legkönnyebben, buktuk és kész, nem kell Kis Pistával egyezkedni, hogy mégis a felének a negyedéből mennyit fog megkapni, mert azt sem.
  Egyelőre azért nem készülünk csődre, remélhetőleg.
 • jurta
  Felelőtlen kölcsönkérés is lehet a cél.

  Könnyen lehet, hogy egyszerre sokan fogják most betenni a pénzüket, visszafizetni meg csak később, egyenletesen elosztva kell. Azt, mire sok tartozás lejár, a most hatalmon levők, akik esetleg elverik a pénzt szavazatokra, jó eséllyel meg sem érik.

 • jami

  De, a tiéd volt. És évek óta nincs azóta sem a beígért egyéni számla, érdekesmód viszont át lett nevezve, mit is fizetünk…
  És aki nyugdíjba megy, vihet bőröndnyi papírt, igazolásul, mert valahogy a nyilvántartás sokszor nem pontos.
  Nekem ez bővel elég, az ltp, akármi más nem is kell mellé. Nincs akarat egyéni vezetésre, de lesz MÁK termék, csak lássuk, mennyi pénzed van nyugdíjra…

  Én pont akkor kezdtem el dolgozni, amikor bejött a manyup. Már 20 éves számlámnak kellene lennie, egyéni összeggel. Ha ma meghalok, a gyerekeimnek semmi nem jár a befizetéseimből, én voltam a hülye amúgy – szóval tök szuper, hogy rakhatom majd a kincstárhoz, aha, rohanok is….

 • Lord Simpleton
  Szerintem direkt csinalod.
  Ha nem, legyszi magyarazd el kinek a tulajdona volt a magannyugdij megtakaritasom, amibe a fizetesembol fizettem egy piaci ceg konkret szamlajara, amirol rendszeresen kuldtek szamlaosszegzot.
  “Nem mernek mar semmit” – te melyik blogot olvasod? Szerinted itt tehetetlen autistakbol all a blogkozonseg, vagy a penzugyek irant erdeklodo, nyitott emberekbol?
  Megneznem mi lenne Angliaban, ha ott beszantanak a magannyugdij megtakaritasokat, tonkreteve ezzel a kezelo penztarakat. Maradjunk annyiban, hogy az egesz kormany mondana le a francba valoszinuleg. (igen, bar eletkeptelen vagyok es nem merek semmit, azert angol magannyugdij megtakaritasom is van)
 • Lord Simpleton
  orulok, hogy szerinted Magyarorszag jelenleg egy kiszamithato jogallam.
  Sok szerencset.
  Kerlek engedd meg, hogy a Te velemenydtol eltero velemenyen legyek.
  Amugy eleg boldog vagyok ugy altalaban, de koszi az aggodast.
 • Zabalint

  Én nagyon unom, hogy egyesek még mindig ugyanazzal a hazugsággal érvelnek, hogy az nem lett volna magántulajdon. Dehogynem, az volt, és az is a maradóknál, ha tagadod, nem más kommentelőkkel, hanem egy ténnyel vitatkozol.
 • Sokatolvas
  Gary, mert a sok sötét, akinek fogalma sincs, mi a manyup vagy lakás kassza, szavaz. Csak migráns ne legyen, mert elveszik a közmunkát..
 • - nb -
  akár még jó is lehet, ahhoz képest, hogy az ÖNYP mindjárt elviszi a befizetésem 5%-át. Hozama meg éppen az infláció felett alig.
  Egy olyan kihivás, hogy barátaim, ÖNYPk, itt van a versenyalap, tessék ráígérni – miért is baj?
  Szemlátomást kell már valami ösztönzés a költségcsökkentésre
 • Matetoth
  Akkor egyet nem ertek: miert vagytok meg itt? Ha itt barmi vagyonra rateheti a kormany a kezet, akkor menekuljetek! De komolyan, nem viccelek, ez alapjan menedekjogot is kaphattok.

  Ja, hogy a fejlett nyugaton nem igy gondoljak? Hogy strasbourg is kimondta, hogy nem volt magan? Mm oke, azt mondta ki, h nem serult a magantulajdonhoz valo jog, hisz kapsz majd nyugdijat.

  Van jo par aljas huzasa a kormanynak, majd a kovetkezo valsagnal lesz talan egy politikai ero, ami elsopri, de en azt sem feledem, h miert vannak ok most ketharmaddal… Sokaknak rovid a memoriaja ugy latszik…

 • Sz
  Félig OFF

  A pénznek is addig van értéke, amíg az emberek, cégek, államok, stb. tulajdonítanak neki. Utána csak egy darab papír, vagy elektronikus jel marad.

  A forgalomban lévő pénz közel 90%-a még csak nem is létezik “fizikailag”, azt csak virtuálisan létrehozták…

  Elég pesszimista hozzászólás, de ezen a pénzen veszekedünk???!!!

 • Joy
  Lord, kérlek ne adj olyanokat a számba, amit nem mondtam. Köszönöm!
  A sírás, nyavalygás elhagyása még nagyobb boldogságot fog okozni, akár hiszed, akár nem. A körülötted lévőknek biztosan. Kiszálltam.
 • Gary

  Tudsz erről többet írni? Ki mondta ezt ki, mikor?
  Mi alapján nem volt az enyém?
  Ha maradok az önkéntesnél, akkor hogyhogy megtarthattam volna valamit, ami “nem az enyém”?

  Lehet arról vitatkozni, hogy mitől jó vagy nem jó egy kormány, de amelyik képes 3M embert megzsarolni, az szerintem a pocsék kategóriába tartozik. Állampolgár vagyok és nem alattvaló, megérdemlem, hogy a döntéseimet jogszabályok és ne szóbeli fenyegetések alapján hozhassam.

  Segíts ki engem, miért vannak most 2/3-dal, mert én nem értem. (Egy normális országban a manyupos sztoriba a kormány belebukna, itt nem történt meg. Ahogy a quaestor-ügy is maga a durva 50 árnyalata a semmit nem látó felügyelettel és a sok politikai szállal, más ország kormánya tuti nem élné túl.)

  Amúgy: megpattanni nem egyszerü, de májusban lakásvásárlás projekt lefújva, szlovák bankszámla megnyitva, vagyon max 15%-a HUF-ban.

 • Ákos
  Aki egy felosztó-kirovó rendszerben az egyéni nyugdíjszámláján felhalmozódó pénzét hiányolja (amit majd jól magára költhet), az talán ne írjon kommentet, mert az alapvető tárgyi tudása sincs meg a hozzászóláshoz.

  Van egyéni nyugdíjszámla, megfelel a törvény által leírtaknak, megtekinthető ÜK-s azonosítás után, de ez nem bankszámla, fel kellene fogni.

 • Zabalint

  Nem arról van szó, hogy feltétlenül menekülni kellene, hanem arról, hogy be kell árazni a kockázatokat, márpedig az einstand, vagy szimplán csak a szabályozás utólagos megváltoztatása is kockázat.

  Én nem gondolom, hogy ezt a konstrukciót is államosítani fogja az állam. Ennél vannak finomabb módszerek, pl. játszadozás a nyugdíjkorhatárral és az idő előtti felvételi lehetőségekkel. Mind a manyup, mind a nyesz, és mind a nyugdíjkötvény esetében. Ez nem feltétlenül fog metörténni, de figyelembe kell venni a kockázatot.

  Ami a politikát illeti, végtelen ideig lehetne vitatkozni rajta, hogy ki mikor miért kormányzott rosszabbul, szerintem ez nem az a fórum. Mondjuk veled értelme sem lenne, aki egy tényt is képes vagy vitatni, csak hogy megmagyarázhatatlant megmagyarázd, ilyen szintű elfogultsággal felesleges vitatkozni, veled bármit megtehetnének az általad kedvelt politikusok.

 • Zabalint
  Egyébként konkrétan a nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban a következő problémákat látom:
  1. Amit tudunk róla, az alapján nyugdíjkorhatárhoz tervezik kötni. Csakhogy azt ugye az állam szabályozza, az meg hogy idős koromban meddig bírok, illetve akarok dolgozni, nem feltétlenül esik ezzel egybe.
  2. A 20+ év múlva várható nyugdíjválságot nem tudja egy ilyen konstrukció kezelni, mert itt aztán végképp csak államkötvényekről van szó, amit aztán valahogy az akkor már kisebb létszámú aktívak adóiból kell kigazdálkodnia az államnak.
  3. Az önyup és a nyesz az LTP és a Babakötvény példájából kiindulva veszélybe kerülhet.Tudom, hogy egy altright-kommunistának minden ami profitorientált, szentségtörés, ezért tapsolnának is, de tekintve hogy ezek a konstrukciók jópár éve megvannak, ezek esetleges megfolytásában én a kiszámíthatatlanság növekedését látom.
 • András
  Ha kedvezőbb lessz a kamatprémium mint a mostani PMÁK-nál biztosan veszek, ez lesz a kamatlétrám következő foka, illetve a NYESZ és ÖNYUP mellé a x-edik pillér. Igaz nekem már csak 5 évem van a nyugdíjig.
 • Otto
  Zabalint jól leírta a problémákat, főleg a 2. miatt szerintem semmi értelme a konstrukciónak. A másik: Ti odaadnátok a pénzeteket 30-40-50 évre a magyar államnak, vagy egyáltalán bármilyen államnak? Én biztos nem.