A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni egy szupermarketbe.

Éhes vagy? A legnagyobb kihívás, hogy melyik éttermet válaszd. Ott van egymás mellett a McDonalds, a Burgerking, a KFC és még sok másik hasonló étterem.

Miután sikerült kiválasztani egyet a rengeteg étteremből, még mindig csak félúton vagy a sikerhez, mert az adott étteremben is nehéz választani a kínálatból. Ilyen kosár, olyan kosár, fagyi vagy shake, pite vagy brownie, kóla vagy sprite?

Tudod mi az eredménye ennek a bőségnek? Igen, eltaláltad: az elhízás. A bőséges kínálat túlzott kísértést jelent és egyben annak a garanciája, hogy az átlagfogyasztó túl sokat és azon belül is túl sok szemetet fog fogyasztani.

Nem mintha nem lenne salátabár is a bevásárlóközpontban, mégis a gyorséttermek előtt hömpölyög a tömeg. S hiába van saláta is a gyorséttermek kínálatában, a vásárlók mégis a hizlaló, üres, a tápanyagok szempontjából a szemét kategóriájába tartozó ételeket fogyasztják.

A bőség eredménye az is, hogy például egyre több áruházban elérhetőek a bioételek. Valahol eldugva a bevásárlóközpont sarkában, hiszen aki a bőség zavarában is meg tudja tartani a józan eszét és odafigyel arra, mit eszik, úgyis megtalálja az eldugott sarokban is az egészséges ételeket.

A többieknek (a többségnek) pedig ott van a 25 méter hosszan, hat polcnyi magasságban kirakott chipsek, a 20 méternyi polcot elfoglaló cukorkák, további 20 méternyi csokoládék, fagyasztott pizzák, cukros péksütemények és a többi, hasonló étel, amikről mindenki tudja, hogy károsak az egészségre és az emberek elhízásához és eltompulásához vezetnek.

Mert a bőség egy tudatos kisebbségnek a lehetőséget jelenti, hogy még nagyobb színvonalon még több mindenhez férjen hozzá.

Azonban a többségnek a bőség nem előnyt jelent, hanem éppen fordítva, a saját maguk kárára van a mértéktelen és azon belül is értéktelen, szemét termékek túlfogyasztása által.

Mivel erre van igény, a gyártók is agyoncukrozott, agyonfinomított, kevés értékes tápanyagot tartalmazó ételeket gyártanak a profit maximalizálása miatt. (Tudtad, hogy egy átlagos ketchup 21% cukrot tartalmaz, de még a mustárnak is 6%-a cukor? A napi ajánlott cukorbevitel 25 gramm. )

Sajnos azonban ez a bőség és az értéktelen dolgok túlfogyasztása nem csak az élelmiszerek piacán jelent meg az elmúlt évtizedekben.

Az online világ információáradata ugyanazt okozza az emberek mentális állapotában.

A legtöbb fogyasztó online is csak az értéktelen híreket fogyasztja, de azokat legalább mérték nélkül.

Lefekvés előtt még fél óráig pörgeti a Facebookot, nehogy lemaradjon valamiről. Igaz, egész nap azt olvasta felváltva a kedvenc hírportáljaival. S reggel az első, hogy nyúl a telefonja után, mi történt, amíg ő aludt. Nem is veszi észre, hogy semmivel sem csinálja másként, mint a láncdohányos vagy alkoholista, aki még ki sem kelt az ágyból, már nyúl a cigisdoboz vagy a pohár után.

De ez csak az egyik probléma, a mennyiségi probléma. A másik, ahogy az élelmiszergyártók is a közönség ízlése, illetve ízlésteleségéhez igazítják a termékeik összetételét, hogy azok még többet fogyasszanak, az információgyártók is a tömegigényre mennek rá. Hatásvadász cikkek, kattintást generáló címek, minél értéktelenebb, a finomított, cukros pékárukhoz hasonlóan pillanatok alatt emészthető témák.

Lényeg, hogy a fogyasztó még többet akarjon fogyasztani és lehetőleg minél hamarabb. Ha testileg elhízik vagy mentálisan elbutul a fogyasztó, az legyen az ő problémája, fontos, hogy nőjön a fogyasztás és a profit.

Még szakportáloknál is kattintásban mérik egy cikk sikerét, egy cikk nem akkor sikeres, ha tartalmas, hanem ha sokan kattintanak rá, sokan osztják meg, sokan szólnak hozzá. Ezek lesznek a túlcukrozott, túlfinomított, túladalékolt, túlaromázott élelmiszerek megfelelői a tartalomfogyasztásban.

S ahogy a túlcukrozott élelmiszerek után is egyből éhes leszel és így túlfogyasztasz, vagyis elhízol, ugyanez történik az ilyen hírek fogyasztásával is. Még többet és még többet akarsz fogyasztani, még több vicces videót, könnyed cikkecskét, pletykát, érdekességet, aminek semmi gyakorlati haszna nincs. Napközben egyre többet mész fel a hírportálokra, a Facebookra, hátha valaki tett fel egy újabb cukros falatkát, amit bekaphatsz gyorsan.

Érdemes erre odafigyelni, hogy ne terheld túl magad üres, értéktelen információkkal, mert elhízás helyett elbutuláshoz vezet és ahhoz, hogy az értékes idődet értéktelen dolgokra pazarlod el.

Erről már itt írtam egy cikket, hogyan tudod kordában tartani azt, hogy mennyi üres, túlcukrozott információt fogyasztasz:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Share

142 hozzászólás

 • Firpo
  Ha fogyni akarsz csak egy dolog számít: a kalóriabevitel. Ha a mekiben élsz és naponta 5000 kcalt eszel de 6000et égetsz el, akkor is fogyni fogsz. És tökmindegy, hogy azt a kalóriát egy vödör zsírból vitted be vagy színtiszta zöldségből. Nyilván kisarkítottam és más egészségügyi hatások is vannak, de ez a lényeg. Minden más körítés csak marketing.
 • Kasszandra

  Human Methabolic Pathways.
  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Human_Metabolism_-_Pathways.jpg

  És igen, ez az egyszerűsített ábra.

 • Tamás
  Nem is gondoltam volna, hogy példamutató a cukorfogyasztásunk:
  “In Europe, intake in adults ranges from about 7-8% of total energy intake in countries like Hungary and Norway, to 16-17% in countries like Spain and the United Kingdom.”
  😀
 • Guest
  Szomorúan látom a kommentekben, hogy 90% ban leragadtunk a ketchup cukor tartalmánál és az aktuális tuti diétánál, miközben a post az alacsony színvonalú információ-dömping addiktív és szellemi leépüléssel fenyegető hatásairól szól. Utóbbi szerintem katasztrófával fenyegeti az emberiséget. A tudományos cikkek impakt faktor gyártó kényszere sajnos már az alkalmazott tudományokban sőt az alapkutatásban is borzasztó színvonal eséshez vezetett. Nem véletlen hogy a “befektetők” új generációja nem jut tovább a bitcoin vagy Tesla kérdéskörön. Hihetetlen zajban élünk, és szinte soha sem a leghangosabbnak van igaza…
 • függő
  “független
  ….
  Kényszerűségből, de már kialakult. A független sajtó (melyet “ellenzékinek” is titulálnak)
  …. , de a magáncégek sem “mernek” hirdetni független sajtóban, mert a hatalommal jóban kell lenni.
  Lapozz át egy papír HVG-t, ÉS-t, vagy hvg.hu, 24.hu, telex.hu, stb, számold meg, hány hirdetést látsz, ami nem saját hirdetés (tehát pl. a HVG-ben hirdetik a HVG könyveket, a csoporthoz tartozó jobline-t, stb.- ZÉRÓ állami és közel zéró piaci hirdetés, azok mennek a politikai propaganda / politikai szórólap kategóriájú sajtóhoz.”

  HVG, ÉS, telex.hu stb. Ezek mitől is lennének független orgánumok?
  Attól. mert nem kormánypártiak ?
  Ugyanolyan “politikai propagandam szórólap” kategóriájú sajtó.

  Hagyjuk már ezt a független sajtó misztikumátt.

 • M B
  Na álljunk meg egy szóra!

  Nem a “kisember” hibája ez, hanem ismét, a kormányoké és vállalatoké, akik ÚGY ALAKITOTTÁK az egész törvényhozást, hogy a reklám valahogy nem tartozik semmilyen fennhatóság alá. Az egész média is kontrollálatlan. EZ az eredménye.
  Hogy a reklám a minden, a kattintás, a hatásvadászat. Nincs valós értéke sem a pénznek, sem az információnak.

  Nem véletlen, hogy régen legalább a gyerekek TV-szokásait igyekeztek kordában tartani. Kevesen ismerik fel, hogy pl. egy Jóbarátok micsoda pszichológiai támadás alá helyezte az egész társadalmat! Nők generációi nőttek fel azt gondolva, hogy amit azok a p*csák csinálnak az teljesen normális, sőt attól lesznek “jó nők” ha olyan mint récsül.

  Meg lehet és meg is kell fogni, hogy ne a reklámbevétel ill. hatásvadászat legyen a fő. Youtube, Facebook előtt is volt élet, akkor is megéltek az oldalak valahogy. Ha más nem, hobbiból.

 • mitel hentes
  A gyorsételek dietetikai királya lehet a gyros, ha jól csinálják. És ha jól fogyasztják.
  Én évek óta fogyasztom a gyrost kizárólag zöldségekkel, nagy ritkán bulgur körettel. A délben elfogyasztott, kb. 1300 forintos nagy tál kiválóan csillapítja az éhséget, egészen délután ötig nem is éhezem meg. A duplájába kerülő, kb. 2600 forintos MgTömöd ebéd után fél háromkor szoktam megéhezni.

  Disclaimer: a krumpli körettel fogyasztott gyros, vagy az egészséges gyros “leöblítve” egy baklavával korántsem ennyire egészséges. Fogyassza mértékkel! 🙂

 • Okoska2
  Hogy mit lehet csinálni üres időnkben, amit nem pazarolunk fogyasztásra?
  Például olvasni:)
  Igazi irodalmat, amiből megismered a világot, az embereket, önmagadat. Nem az iskolás gyerekeknek való a szépirodalom, azt bizony felnőtteknek írták!
  Thomas Mann, Tolsztoj, Hemingway, Marquez, Márai, Móricz, Szerb Antal, Krúdy, Szabó Magda ezek jutnak elsőre eszembe, de szinte végeláthatatlan a sor, ami minőségi olvasást jelent.
  Kiszámoló olvasóknak, pl. tetszene szerintem Márai: Egy polgár vallomásai vagy Móricz: Rokonok c. regénye.
  Hajrá! 🙂
 • emberes
  @tré Heart @Kiszámoló Azért azt vegyétek figyelembe, hogy pl. WHO ajánlásában is HOZZÁADOTT cukorról van szó. Nem ugyanaz az almában lévő cukor és a kólához hozzáadott cukor.
 • Akosom
  Jo a cikk, sajnos velem is elofordult, hogy tultoltam.

  2 dolgot tettem ellene:

  – Okostelefonon minden ertesites leallitva, majd akkor nezek ra a chat programra, kozossegi oldalra, amikor en akarok, nem amikor a teefonom akarja… (ha sos helyzet van, majd hivnak telefonon)
  – A kijelzo fekete feherre allitasa. A telefon tulhozott szinei is olyan mint a cukros peksutemeny, csak mint eye-candy.

 • iorgoskimindigénekel
  János
  Mi vitt rá pont most, hogy visszatérj a hírolvasáshoz?
  Egyébként nekem az a véleményem, hogy nincs ilyen. A nagy, tematikus cikkek esetében talán.
  Az viszont világnézeti kérdés is, hogy milyen perspektívából szemlélődsz szívesen.
 • Éva
  .
  A párom nekem sokat segített abban, hogy egeszsegesebben etkezzem és jól. Alapvetően aerobik edző, de ezt is tanulta.
  Írjunk össze pár tippet, adjak egy email címet?
 • Éva
  *segítene, ha írnál kicsit arról, mikor mit eszel, iszol, ilyesmi, tudnánk arra adni tippeket, hogy milyen apróság dobna nagyot

  Én pl most adtol leadtam a hasamat, hogy nem eszem bolti édességet/cukrász sütiket.

  Azt ehetem, amit itthon elkészítek. Látszólag semmisség, ugye?

 • Roller
  Azért is népbetegség az elhízás, mert nagyon olcsó az élelmiszer a mai kényelmes világunkban. Nagyobbak a termésátlagok, több műtrágyát használunk, génmanipulált élelmiszerek, minden eddiginél erősebben zsigereljük a termőföldet. Egy-két generációval korábban a jövedelmek jóval nagyobb része ment el élelmiszerre, érdemes megnézni a neten pl. 70-es évekbeli budapesti utcaképeket, valahogy kevesebb az elhízottak aránya…
 • lvjtn
  már nem tudom, hogy a nagy pörgésben-rohanásban vesztettük el a képességünk, hogy békében, nyugalomban, harmóniában legyünk képesek élni, ahol el lehet piszmogni hobbikkal, vagy az van, hogy már rég elvesztettük a harmóniát önmagunkkal, emberségünkkel, és ezért hajszoljuk magunkat, hogy soha ne legyen időnk
 • RiesFotz
  Sebastian lege videóit érdemes megnezni az élelmiszerekkel kapcsolatban.
 • Gizda
  Én a routerben este 10 után blokkolom az összes közösségi médiát. A nevesebb gyártók termékeinél ezt pár kattintással meg lehet csinálni.
 • botlott csirke
  János Puszita, hemond

  Az Átlátszón volt tavaly augusztusban egy jó cikk, az akkori érvényes médiahelyzetről. Amolyan magyar “media bias chart”, bátran tudom ajánlani.
  atlatszo.hu/2020/08/07/grafikonokon-es-diagramokon-mutatjuk-hogyan-alakult-at-a-magyar-media-az-elmult-tiz-evben/

  Kell hozzá kis szorgalom, de a táblázatuk alapján érdemes csoportosítva (elválasztókkal) lekönyvjelzőzni a hírforrásokat. Fél óra alatt meg lehet csinálni, később már csak pár kattintás bármi változást követni.

  Nem ajánlottam egyet sem, az objektivitáshoz egy kevés, viszont a fenti módszerrel a sokból előbb-utóbb ki fogsz tudni magadnak választani párat hozzá, amit elégnek érezhetsz követni.

 • -nb-

  Kössz, pont ez lebegett előttem.
  És kb. 4 év középfokú + 4 év felsőfokú tanulás hiányzik nekem ahhoz, hogy megértsem.
  +
  Azt tippelem, hogy nem hirdetsz diétákat 😀
 • Michaelknight23
  Miért kellene hasznosan eltöltenem a szabadidőmet, ha nem akarom hasznosan tölteni? Nekem tökéletesen megfelel a szex, tv, fekvés a hintaágyban, szörf kombináció is…miért kellene a tökéletességre törekedni?
 • Csigabiga
  Mert a jó szex jobb mint a kevésbé jó. :))) Ezért aztán törekszünk a tökéletességre. És bár laikus vagyok, de a szörfben is csiszolod magad nem? Ez maga az út a tökéletesség felé. Amúgy nekem nincs bajom az életfilozófiáddal. Sőt még inspirál is. A lemondást mint olyat is lehet túlzásba vinni, mint ahogy Kiszámoló is írta sokan nem tudnak lemondani a spórolásról és élni az élvezeteknek is.
 • Csigabiga
  Ja és ha már táplálkozás. Jó szívvel ajánlom moly.hu/konyvek/paul-jaminet-shou-ching-jaminet-tokeletes-egeszseg-dieta

  Nagyon informatív módon de mégis egyszerűen vezet végig az egyes táplálék fajtákon. Mindent megismerhetsz belőle amit megeszel. Ami egyébként number 1 táplálkozási tanács tapasztalatom alapján az az időben korlátozott étkezés 8 órában. Vagyis pl. 10-18 között van kalória fogyasztás. Amúgy nincs. Ezt sikerült 1 év alatt oda fejleszteni, hogy péntekenként tartok egy 24 órás nulla kalória böjtöt. Eszméletlen jó hatása van. Persze ezt azért már mindenki csak saját felelősségére tegye és megfelelően járjon utána a mit miért hogynak.

 • Okoska2

  Neked a hedonista filozófusokat ajánlom;)

 • drdragon
  függő
  2021-03-05 at 20:31

  a független-nek az uralmon lévőtől független-t szokás nevezni

  ahogy lakáspiacnak a lakóngatlanpiacot nevezik, aminek a kb 60-70 százaléka nem lakás hanem család ház manapság

  és így eljutottunk a szöveg és a szelleme kettőshöz

 • Anita
  @Tamás Kiváncsi lennék a konkrét kutatásokra, főleg meta analízisekre a ketoról.

  Keto nagyon keveseknek válik be, a többieknek viszont hosszútávon nagyon veszélyes, főleg nőknek gyorsan meg tud borulni a hormonháztartásuk, sokan lesznek inzulinrezisztensek, mert pont zsír az, ami blokkolja az inzulin-receptorok működését. Tény, hogy látványosan lehet vele “fogyni”, mert a szénhidrát hiánya miatt a vizet gyorsan kinyomja a szervezetből. Amúgy a hazai orvosok többsége tényleg sok mindenben le van maradva. Pl a 160 grammos diéta nyugatabbra rég meghaladott elmélet.
  https://nutritionfacts.org/- kutatások eredményeit összegzik, dr. Neal Barnard, dr Joel Fuhrman, dr Michael Greger könyvei, utóbbi 2 magyarul is elérhető

 • Yoda
  A hír olvasást átveszi a kommentek olvasása, ami még feleslegesebb és lélek romboló.

  Ez a komment a második oldalon van. Ha itt tartasz, akkor rengeteg felesleges időt eltöltöttél kommentek olvasásával.
  (Pedig itt a Kiszámolón a legjobbak a kommentek)

  Ikszeld ki a lapot és menj te is ki a természetbe 🙂

 • Blend Ahmed
  bá “Nagy probléma ez, amiről a poszt szól és rámutat egy másikra is, hogy mi az ördögöt csináljunk a ránkszabaduló egyre több szabadidővel.”

  Nincs új a nap alatt. Korábban lecsökkent a munkaidő napi 10-12 óráról 8 órára, és már nem kell heti 6 napot dolgozni, csak 5-öt. Kétszer hosszabb lett a hétvége, és mégis valahogy túlélték a hosszabb szabadidőt az emberek.

  A gyártulajdonosok érveltek a munkaidő csökkentése ellen azzal, hogy felszabaduló időt úgyis a kocsmában fogják tölteni az emberek. Jobb helyük lenne a futószalag mellett. 🙂

 • usespanner
  “Azért is népbetegség az elhízás, mert ….nagyobbak a termésátlagok, több műtrágyát használunk, génmanipulált élelmiszerek, minden eddiginél erősebben zsigereljük a termőföldet. ”

  Vagy azért sok az elhízott, mert több a káposztalepke Pápua-Új-Guineaában.
  (a lényeg, hogy még véletlenül sem azért, mert KFC szeméten és nutellás fánkokon él az ország).

 • jami
  Azzal szoktam poénkodni, hogy aki elhízik (ne gyertek most azzal, h betegség/nehéz a csontja; tudjátok, miről írunk), az majd próbálkozik a nagy akaraterőt igénylő diétákkal – de mivel azért (is) hízott el, mert épp ebben, kajatéren, gyenge: nem sok siker lesz 1 év múlva.
  Nekem is volt terhességi cukorgyanú, épp határértékkel. Viccen kívül jó volt, mert átnéztem egy halom dolgot, leálltam pl. tejcsokival, fehér lisztes cuccokkal és tartottam, amit kellett – kb. annyit híztam így, amennyi a gyerekek
  +méhlepény+magzatvíz súlya volt; szülések után az az előtti 56 kg voltam megint.
  Szerintem csak életmóddal lehet normál súlyban lenni; aminek része a kaja IS, mozgás IS. És a komplett család éljen kb így, különben garantált a visszaesés.
  Ebbe belefér a nasi, a cukor is. Mértékkel. Minden mértékkel. Többször enni, nem nagy adagokat, amikor csak lehet, mozogni, kimenni a levegőre. Aludni eleget
 • Michaelknight23
  Köszi skacok, valóban próbálom élvezni az életet. Van egy szép kp-és házunk, szerintem az ország egyik legjobb helyén a második legnagyobb tavunktól 300 méterre, dolgozom napi 1, max 2 órát, van egy kis tartalékunk, és próbálok minél többet kitesurf-özni….többi ne mérdekel… 😀
 • Michaelknight23
  Dettó ezt nyomom, csigabiga…annyi, hogy szerdán van a böjt napom. 😀
 • untermensch4
  Sztem nincs olyan hírforrás ami hogy “független” vagy “objektív”, emberileg nem lehetséges (vakok és csökkentlátók vagyunk a bölcsességre). A torzítás irányának és mértékének a megismerhetősége a lényeges. Forráskritika. (ahogy a három vak próbálja leírni az elefántot… vki úgy gondolja hogy független és objektív leírást tud adni egy elefántról? a saját világnézeti torzításaitól is függetlent..?)
 • Krumplee
  OFF
  Furcsa jelenséget láttam ma. Hónapok óta eladó lakás ára nőtt. Azon tűnődöm, ha külföldi a tulaj és gyengül a forint, végülis logikus ha árat emel, nem?
  ON
 • Kiszamolo
  Krumplee, ez egy gyakori hülyeség. Hónapok óta nem megy el egy ingatlan és akkor árat emel. Állsz és nem érted. Szerintem mindenki szembesítette vele, hogy csak olcsóbban venné meg, ez úgy csapódik le az emberünkben, hogy mindenki csak alkudni akar. Tehát felemeli az árát még 15-20%-kal, hogy legyen miből alkudni. Na ezekkel van tele az ingatlan.com
 • Bob
  Én filmnézésnél szoktam úgy járni, hogy eldöntöm, hogy megnézek egy filmet, felmegyek youtube-ra, beírom, hogy “kalandfilm”, “horrorfilm”, vagy “vígjáték”, kidob millió találatot, aztán mire sikerül dönteni, már nincs időm/kedvem tényleg nekiállni megnézni.:D 😀 😀 😀
 • független
  “Ezek mitől is lennének független orgánumok?
  Attól. mert nem kormánypártiak ? Ugyanolyan “politikai propaganda szórólap” kategóriájú sajtó.
  Hagyjuk már ezt a független sajtó misztikumát”

  Sajnos olyan helyzetet teremtett a jelenlegi hatalom, hogy a függetlenség valóban korrelál a Fidesszel szembenállással, ergo közelebb áll a jelenlegi ellenzékhez. De ez nem jelenti azt, hogy kormányváltás után nem írná meg az akkori hatalom disznóságait. Független az, aki a mindenkori hatalom disznóságait, a korrupciót, stb. megírja és nem propagandát nyomat. Az nem “ellenzéki propaganda”, ha tényekkel alátámasztva leleplezi a hatalom disznóságait, de minek nevezzem, hogy a “köz”tévében/rádióban ellenzéki politikus élőben nem szólalhat meg, ill. a választás előtt majd kap 5 (öt) percet? Focimeccs szünetében Soros-Migráns-Éljenakormány egyperces hírek?
  A fent linkelt atlatszo.hu cikk jó, nézz bele

 • Pisti
  A cikkel egyetértek, tetszik, viszont a belinkelt böjtös cikket túlzónak érzem.
  Fölöslegesnek mondod az olvasást, egyéb szórakozást, csak az hasznos, ami a munkádban előre visz.
  Értem, hogy fejleszteni kell magad, de ha már elérted, hogy jól keresel, akkor erre heti néhány óra erre elég.
  Erről írtál már máskor is, hogy van egy határ. Hogy életük végén az emberek nem azt szokták bánni, hogy miért nem tanultak még többet és kerestek még több pénzt.
  Miért ne kapcsolódhatna ki az ember napi néhány órát (nem Facebookkal), ha megteheti?
  Ha jól tudom, te már nem is napi 8 órát dolgozol, hanem kevesebbet, tehát napi 10-12 óra “szabadidőd” van. Még ha 5-6 órát a családoddal töltesz is, meg 1-2 órát olvasol szakkönyveket, csak szórakozol néhány órát egy nap, nem? Nem kötekedni szeretnék, tényleg nagyon szívesen olvasnám el egy átlagos napod leírását. Kíváncsi vagyok, meríteni szeretnék belőle.

  Pisti, soha senki nem mondta, hogy ne kapcsolódj ki. Azt sem, hogy soha ne egyél desszertet. Azt sem, hogy soha ne vegyél semmit, amit csak azért veszel meg, mert megakartad venni.

  Itt a kulcsszó a TUDATOSSÁG. Eszem desszertet, de én kontrollálom, hogy mennyit. Olvasok üres híreket, de én mondom meg, mennyit és mikor.

 • Pisti
  Egyébként a “Melyik az ország legnagyobb folyója, nagy betűvel kezdve?” biztonsági kérdés hibás.
  A Tiszát írtam, mert annak a leghosszabb a magyarországi szakasza, de nem fogadta el. Gondolom a Duna lett volna jó, mert összességében az hosszabb, de én úgy érzem a kérdésből, hogy a Tiszának kellene lenni a a helyes válasznak, nem? 😀
  Linkelem a forrást:
  arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/TenyekKonyve-tenyek-konyve-1/regiok-1842E/magyarorszag-es-regioi-18440/magyarorszag-legnagyobb-folyoi-1847B/

  Nekünk, vízügyi technikusoknak egyértelmű a válasz. hogy a legnagyobb folyó a legnagyobb vízmennyiséget szállító folyó.

  Amit te mondasz, az a LEGHOSSZABB folyó Magyarországon.

  De szerencsére, amint látom, sikerült megugrani az akadályt. 🙂

 • Ekvi
  Novo Nordisk (NVO) ¯\_(ツ)_/¯
 • XYZ
  Krumplee. 2 példa az elmúlt hétről.
  1. Pesti garázs hirdetve 5.4M egy hónapon át, nem kellett. Ár fel 6.4M-ra, 3 napon belül eladva 6M-ért és a vevő még örült, hogy tudott 1 jót alkudni!
  2. Honda hirdetve 6.9M-ért 1-2 beeső telefon, de semmi komoly. Ár fel 7.5M-ra, másnap telefon megkaphatná-e a “régi” áron? Eladva 6.9M!
  Pszihológia vagy mifene :-)))
 • zeora
  @Tamás nutritionfacts.org
 • Paradicsom
  Kattintásvadász cikkek helyett egészséges táplálkozás témában ajánlom a nutritionfacts.org oldalt, dr Gregernek rengeteg videója, előadása van fent.
  keto témában: (nem a ketót promotálják)
  nutritionfacts.org/topics/keto-diet/

  Neal Barnardnak sok kutatása van egészséges táplálkozás témában, ezt a TED előadását mindenképp érdemes megnézni. (magyar felirattal is)
  youtu.be/ktQzM2IA-qU
  YouTubeon sok interjú is van fent vele.

  Joel Fuhrman könyveit ajánlom még a témában.

  Magyarok közül dr Schwab Richárdot érdemes meghallgatni. Ő eszik időnként húst, de elmondja, hogy a nyersvegán felé hajló étkezés a legjobb a testünknek.
  budapest.fm/dr-roza-podcast-dr-schwab-richard/?lang=hu

  Én így érkezem, csak teljes értékű növényi ételeket eszem, sokkal jobban érzem magam azóta, olcsóbbra jön ki ráadásul.
  100 éves ketóst még nem láttam, de növényi étrenden elő sok van 🙂

 • Roller
  @usespanner: az idézetből csak a lényeget vágtad ki… Ezért most egyszerűbben:
  Szóval szerintem azért sok a duci, mert olcsó a kaja. A szemét kaja is, meg a bio is. Remélem hamarosan a helyére kerül az ára és csökken a pazarlás.
 • raverguy
  Gord Enverrel értek egyet. Nem kell semmilyen különleges diétát keresni és folytatni, a mértékletesség a legfontosabb. A ketósoknak üzenem nézzenek utána miben halt meg Robert Atkins. Nem vagyok vegán, de a húsfogyasztást szerintem érdemes mininálisan tartani, a testednek és a világnak is jót teszel vele.
  A sport nagyon fontos, de ebben is mértékletesség a kulcs. Most, hogy bezártak a konditermek a fanatikusok rögtön mentek sportengedélyért, hogy mehessenek a zárás alatt is, pedig annyi sport bőségesen elég, amit otthon pár kézisúlyzóval és egy húzódzkodóruddal meg tudsz csinálni (plusz kerékpározás, gyaloglás).
 • Michaelknight23
  Az ok egyszerű…minden retardált MOST akar venni…
 • TS
  Hasonlóképp, pedig Miklós hasonlata/metafórája elég találó volt. Kár, hogy mindenkiből a ‘táplálkozástudományhoz is értek, mert olvastam róla 2 könyvet’ stílust hozta elő.
 • Pampalini
  “Független” az a hírforrás, melynek bevételei nem függenek az állam, a politikai pártok, egyéb érdekcsoportok akaratától.

  Mint ez a blog például. Vagy a telex.

  Ne keverjük a függetlenséget az objektivitással és a pártatlansággal.

 • hemond
  Krumplee:

  fel vagyok íratkozva néhány környékbeli utcában lakáshírdetésre az ingatlan.com-on.
  Van egy lakás ami kb 5 hónapja mint szponzorált tartalom megérkezik a reggeli mailben. Kb +30% az ára mint a többi környékbeli lakásnak.

  Nem értem, hogy minek szponzorálják? Ha drága akkor se fog elmenni.

 • Démoszthenész

  “Hogy mit lehet csinálni üres időnkben, amit nem pazarolunk fogyasztásra?
  Például olvasni:)”

  Szerinted mit csinálsz olvasás közben? Elfogyasztod a könyv tartalmát.

 • FaNTaSY
  A táplálkozás témájában megjelent hozzászólásoktól ments meg, Uram, minket.