A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni egy szupermarketbe.

Éhes vagy? A legnagyobb kihívás, hogy melyik éttermet válaszd. Ott van egymás mellett a McDonalds, a Burgerking, a KFC és még sok másik hasonló étterem.

Miután sikerült kiválasztani egyet a rengeteg étteremből, még mindig csak félúton vagy a sikerhez, mert az adott étteremben is nehéz választani a kínálatból. Ilyen kosár, olyan kosár, fagyi vagy shake, pite vagy brownie, kóla vagy sprite?

Tudod mi az eredménye ennek a bőségnek? Igen, eltaláltad: az elhízás. A bőséges kínálat túlzott kísértést jelent és egyben annak a garanciája, hogy az átlagfogyasztó túl sokat és azon belül is túl sok szemetet fog fogyasztani.

Nem mintha nem lenne salátabár is a bevásárlóközpontban, mégis a gyorséttermek előtt hömpölyög a tömeg. S hiába van saláta is a gyorséttermek kínálatában, a vásárlók mégis a hizlaló, üres, a tápanyagok szempontjából a szemét kategóriájába tartozó ételeket fogyasztják.

A bőség eredménye az is, hogy például egyre több áruházban elérhetőek a bioételek. Valahol eldugva a bevásárlóközpont sarkában, hiszen aki a bőség zavarában is meg tudja tartani a józan eszét és odafigyel arra, mit eszik, úgyis megtalálja az eldugott sarokban is az egészséges ételeket.

A többieknek (a többségnek) pedig ott van a 25 méter hosszan, hat polcnyi magasságban kirakott chipsek, a 20 méternyi polcot elfoglaló cukorkák, további 20 méternyi csokoládék, fagyasztott pizzák, cukros péksütemények és a többi, hasonló étel, amikről mindenki tudja, hogy károsak az egészségre és az emberek elhízásához és eltompulásához vezetnek.

Mert a bőség egy tudatos kisebbségnek a lehetőséget jelenti, hogy még nagyobb színvonalon még több mindenhez férjen hozzá.

Azonban a többségnek a bőség nem előnyt jelent, hanem éppen fordítva, a saját maguk kárára van a mértéktelen és azon belül is értéktelen, szemét termékek túlfogyasztása által.

Mivel erre van igény, a gyártók is agyoncukrozott, agyonfinomított, kevés értékes tápanyagot tartalmazó ételeket gyártanak a profit maximalizálása miatt. (Tudtad, hogy egy átlagos ketchup 21% cukrot tartalmaz, de még a mustárnak is 6%-a cukor? A napi ajánlott cukorbevitel 25 gramm. )

Sajnos azonban ez a bőség és az értéktelen dolgok túlfogyasztása nem csak az élelmiszerek piacán jelent meg az elmúlt évtizedekben.

Az online világ információáradata ugyanazt okozza az emberek mentális állapotában.

A legtöbb fogyasztó online is csak az értéktelen híreket fogyasztja, de azokat legalább mérték nélkül.

Lefekvés előtt még fél óráig pörgeti a Facebookot, nehogy lemaradjon valamiről. Igaz, egész nap azt olvasta felváltva a kedvenc hírportáljaival. S reggel az első, hogy nyúl a telefonja után, mi történt, amíg ő aludt. Nem is veszi észre, hogy semmivel sem csinálja másként, mint a láncdohányos vagy alkoholista, aki még ki sem kelt az ágyból, már nyúl a cigisdoboz vagy a pohár után.

De ez csak az egyik probléma, a mennyiségi probléma. A másik, ahogy az élelmiszergyártók is a közönség ízlése, illetve ízlésteleségéhez igazítják a termékeik összetételét, hogy azok még többet fogyasszanak, az információgyártók is a tömegigényre mennek rá. Hatásvadász cikkek, kattintást generáló címek, minél értéktelenebb, a finomított, cukros pékárukhoz hasonlóan pillanatok alatt emészthető témák.

Lényeg, hogy a fogyasztó még többet akarjon fogyasztani és lehetőleg minél hamarabb. Ha testileg elhízik vagy mentálisan elbutul a fogyasztó, az legyen az ő problémája, fontos, hogy nőjön a fogyasztás és a profit.

Még szakportáloknál is kattintásban mérik egy cikk sikerét, egy cikk nem akkor sikeres, ha tartalmas, hanem ha sokan kattintanak rá, sokan osztják meg, sokan szólnak hozzá. Ezek lesznek a túlcukrozott, túlfinomított, túladalékolt, túlaromázott élelmiszerek megfelelői a tartalomfogyasztásban.

S ahogy a túlcukrozott élelmiszerek után is egyből éhes leszel és így túlfogyasztasz, vagyis elhízol, ugyanez történik az ilyen hírek fogyasztásával is. Még többet és még többet akarsz fogyasztani, még több vicces videót, könnyed cikkecskét, pletykát, érdekességet, aminek semmi gyakorlati haszna nincs. Napközben egyre többet mész fel a hírportálokra, a Facebookra, hátha valaki tett fel egy újabb cukros falatkát, amit bekaphatsz gyorsan.

Érdemes erre odafigyelni, hogy ne terheld túl magad üres, értéktelen információkkal, mert elhízás helyett elbutuláshoz vezet és ahhoz, hogy az értékes idődet értéktelen dolgokra pazarlod el.

Erről már itt írtam egy cikket, hogyan tudod kordában tartani azt, hogy mennyi üres, túlcukrozott információt fogyasztasz:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Share

142 hozzászólás

 • Orákulum
  Ha még nem tettétek, nézzétek meg a “Hülyék paradicsoma” c. filmet. Filmnek közepesen sz*r, viszont a közeljövőnket, amelyben az emberiség kimaxolja a cikkben bemutatott jelenségeket, remekül elénk varázsolja.
  Egyébként pedig +1.
 • Second Wave
  Krumplee
  szerintem emberünk körbenézett a piacon, látta, hogy már majdnem a legolcsóbb az övé, és nosza árat emelt. Vagy amit maga is venni akar, annak emelték az árát.
  Szerintem hamarosan itt lesz az összeomlás. Már csak egy kicsit kell várni 🙂 De az is lehet, hogy összeomlás már megvolt egy fél éve. 🙂
 • Husz János Puszita
  Köszi mindenkinek a tippeket, át fogom nézni ezeket az oldalakat. 🙂

  : Semmi különös, most egy kiccsit több időm van híreket olvasni, mindössze ennyi.

  Az internetet lehet célirányosan használni és akkor nem veszünk el a rengetegben, egy döntésképes embernek ez nem okozhat gondot. Szerintem a legtöbb frusztrációt a közösségi média váltja ki, főleg amióta átvette az uralmat az érzelemvezérelt kommentszekció. Módjával kell használni.

 • Bjozef
  A cikkben leírtakon túl, egy másik formában, de kiütközött a bejelentett lockdown után a boltokban, ugyan mi a sz*r visz rá valakit, hogy sorban álljon pl. az ikea elött? Most, amikor olyan 2-3 hónap áll előttünk amit még unokáink is vélhetőleg emlegetni fognak. Egészségügyes ismerősök könyörögnek, hogy ne menjünk sehova, olyan a helyzet, hogy azt még rémálmukban se gondolták, frontkórházi viszonyok vannak és erre is terveznek már, az emberek meg sorban állnak az akciós puma cipőért…??!!?!?! Komolyan, meg is érdemeljük azt ami a következő hónapokban ránk vár, vért, verítéket és könnyeket…
 • random okos
  Bjozef
  Ezek marketing húzások, nem kell bekajálni.
  Ma délután volt az asszony a budaörsi ikeában, alig volt ott valaki.
 • Csaba
  okos
  Én meg a saját szememmel láttam a soroksárinál azt a rengeteg agyament barmot, akinek pont ma jutott eszébe, hogy halaszthatatlan vásárolnivalója van az Ikeában.
  De említhetném a biatorbágyi Premier Outletet is.
  Egész egyszerűen nem normálisak az emberek, és utálom ezt a mondatot, de a világ tényleg megérett a pusztulásra.
  Órákig álltak sorba tlöttyenföttyen székért meg mittudomén miért. Mert az olyan fontos, hogy be kell menni miatta a tömegbe. Nincs agya egyiknek se, az teljesen biztos.
 • jurta

  Megértem őket. Eszükbe jutott, milyen volt tavaly a rémség, mikor két hónapig nem mehettek oda.
 • Szil
  “Áaa… Az orvosok azok kutyák. A betegek az ige! Igaz latinul még nem tudnak, de reggel később kelsz fel meg is műtétnek.”
 • jami
  A folyamatos szörfölés/shoppingolás helyett nehogy azt higgyétek, hogy értelmes elfoglaltság lenne. Még emlékszem, mikor hétfőn adásszünet volt, net pedig még csak a DARPA-nál, a könyvek ára a padlón és a könyvtárak, levelező oktatások totál ingyenesek – na, mit csináltak a népek? A nők mindenféle kézimunkacsodákat, a pasik ittak/barkácsoltak a garázsban vég nélkül.
  Ok, a kézimunka az agynak jobb, a barkácsolástól sem lesznek túlsúlyosak.De ezeket a nagyon hasznosakat váltják most fel műkörmösnél üléssel/shoppinggal/gamerséggel stb.
 • untermensch4
  A csodakézimunkások és barkácsolók a netről is merítenek ihletet manapság. A gamer meg nem tudja a karantént problémaként értelmezni 🙂
 • Névtelen
  A “Hülyék paradicsoma”-val az a legszomorúbb, hogy amikor megjelent még vígjáték volt mára meg már dokumentumfilmmé vált gyakorlatilag.
 • Petike
  A telex mint független.
 • Flóra
  Egyszer megkérdeztem, miért ehetetlenül sós az étel, azt válaszolták, hogy a szakács dohányzik és nem érzi az ízeket. Nem elég sós, nem elég sós,…csak sózza, sózza. Nem dohányzok, nem tudom ez lehetséges -e.
  Megkérdeztem egy aluljárói “delikáteszt”, miért nincs saláta, elvihető leves, mert azt vinném, válasz: “azt nem viszik”. Csak a szendvicset. Meg a hízlaló egyen péksüteményt.
 • jami

  Ok, horgolni youtube-ról tanultam meg és még jó pár dolgot. Viszont a többség a youtube-ról/intstáról/tik-tokról nem ihletet merít 😉
  Olvasni is lehet Danielle Steel/Szilvási összest is. Ami szomorú, hogy lassacskán már az is teljesítmény.
 • naa
  Miert baj az, ha IKEA elott a szabad levegon, maszkban sorban allnak, mar ha nem teljesen egymas nyakaban persze, atvenni a rendelt csomagot?
  En is atvettem jo parat elmult honapokban, igaz sorban allni nem igen kellett.
  Az odafigyeles a lenyeg. Aki nem figyel vagy letojja, az sima elelmiszervasarlas kozben is elkapja, en speciel most azt is rendelem. Ki vallal nagyobb kockazatot, aki havonta egyszer IKEA elott sorban all, hogy a kocsijaba tegyen egy csomagot, vagy aki eljar dolgozni, elelmiszerboltba, tomegkozlekedik naponta?
 • Kopter Géza
  – eltörött a bringaváltóm, súlyemelős szériák közt Kiszámoló kommenteket olvasgatok. A háború és béke nem fér bele. 😀
 • Serrin
  Szombaton voltam a Duna Plazaban a Mediamarktban routert venni. Nem volt sor, talán a szokásos vásárlók voltak, de mintha több eladót láttam volna, talán készültek a tömegre, ami nem jött.
  Aznap délelőtt a Lehel piacon mozdulni alig lehetett, de az olyankor a szokásos és talán be sem zár, mint élelmiszer.

  Simán elképzelhetőnek tartom, hogy egyfajta marketing volt az egész. Egyébként én is megértem, aki inkább akkor ment, mert ki tudja, hogy mikor mehet az adott boltba legközelebb és ezért voltam ott én is.

 • tumpara
  “Miert baj az, ha IKEA elott a szabad levegon, maszkban sorban allnak, mar ha nem teljesen egymas nyakaban persze, atvenni a rendelt csomagot?” – naa

  Talán az, hogy a szigorítás hatására úgy mentek tömegek serpenyőt meg képkeretet venni, mintha valami világégés lenne és nem maradna WC-papír. Előtte nem fért bele? Utána nem fér bele? Persze ne mondjuk meg, hogy más mit csináljon, de azért ez gáz. Az IKEA nem létszükséglet.

 • százegy
  Kutatásokból az derült ki, hogy nem az számít, hogy hús- vagy növényalapú az étkezés, hanem az, hogy jó minőségű-e, amit beviszel, illetve megvan-e benne a szükséges tápanyag, vitamin stb.. Hongkongban, Dél-Japánban rengeteg húst esznek, mégis egészségesek.
  Emellett a hosszú élethez létszükséglet a támogató társadalmi közeg, a mentális egészség.

  A felgyorsult világban egyre nő az információéhség. Én is cigi után azonnal elolvasom a gazdasági és politikai híreket, lehetőleg több forrásból. A jelenlegi kormánymédiát teljesen kihagyom, mert az Sztálin dezinformációs médiáját is veri. Teljes pazarlás időt szánni rá. Napközben is rendszeresen átpörgetem a híreket, főleg a gazdaságiakat.
  Az internetben rengeteg lehetőség van tudás, információ és pénz szerzéséhez, akinek van esze, az tudja használni. Pl. a Facebook utazásos csoportjai is szuperek, ott se minden szemét.

 • naa
  tumpara, ok azota en is hallottam a hirt, hogy be kellett zarni az IKEA-nak, igy ertheto a komment, hogy erre megindult a nep, minek.

  Mondjuk a bezarast az online atvetelre magat nem nagyon ertem a fentiek miatt kockazati szempontbol, ha a barkacsaruhaz meg a lottozo nyitva van, de OK.

  Nekem amugy semmit nem jelent a “szigoritas”, ugyanugy elek, most epp ikeabol sem akartam rendelni semmit. Nem csak akkor kene odafigyelni az embereknek, amikor mar keso, mar tele a korhaz.

  Egyedul a 8 ora utani tilalom amit figyelembe kell vennem, amugy az is egy marhasag, hogy az autoval hazafele tartokat ellenorzik. Azsiai orszagokban regota hasznalnak telefonos appokat, hogy beengedjenek valahova, utana contactkutatasra, itt is lehetett volna egy app, amit ha letoltok es vallalom hogy ellenorzi, haztol hazig megyek kocsival, akkor a rendor is elfogadja 8 utan, hiszen zero kockazatot jelentek.

 • toody
  @Démoszthenész

  “Szerinted mit csinálsz olvasás közben? Elfogyasztod a könyv tartalmát.”

  Nagyon nem.
  A fogyasztás egy passzív dolog, az olvasás meg aktív.
  (persze van ez a kategória is, mint pl. ha filmeknél csak akciófilmet nézel)

 • N0MAD
  ” Jóbarátok micsoda pszichológiai támadás alá helyezte az egész társadalmat! Nők generációi nőttek fel azt gondolva, hogy amit azok a p*csák csinálnak az teljesen normális, sőt attól lesznek “jó nők” ha olyan mint récsül.
  Meg lehet és meg is kell fogni, hogy ne a reklámbevétel ill. hatásvadászat legyen a fő. Youtube, Facebook előtt is volt élet, akkor is megéltek az oldalak valahogy. Ha más nem, hobbiból.”
  Ja, az esti mesétől meg sárkányokká változtak e gyerekek. Hagyjuk már…

  Na pont a facebook mutatta meg hogy mit jelent az ingyenes. Pénz helyett magadat adod el, remek. Amúgy meg minden legyen ingyen az interneten mer az az internet, a kajarendelés is.
  Azt se tudom a pár mondatoddal mennyi helyen tudnek vitatkozni ha lenne értelme…

 • Zsu92
  Kedves Tamás a keto neked lehet bejött, de sok embernek nem, főleg akikinzulin problémával állnak szemben, azoknak kifejezetten árthat is! Csak ésszel a reklámokkal…
 • százegy

  Sokaknak viszont nagy átok a ketobohóckodás. Sok olyan idióta van, aki azt hiszi, attól modern és felsőbbrendű kiválasztott, ha minden új trend mögé odaáll, és szajkózza a guruk reklámszlogenjeit. Ezeket az se zavarja, ha x idő után fordul a trend, ezek képesek újra és újra megvilágosulni. Ismerek nem egy olyan embert, akinek tönkrevágta a keto étrend a metabolizmusát. Sokkal többet híztak vissza, mint amennyit lefogytak. Utána pedig nagyon nehezen tudták kontrollálni a súlyukat. Nincsenek csodát, mindenkinek más a genetikája. Sokaknak hosszútávon súlyos problémát okozhat a túlzott állati fehérjefogyasztás. 38 éves az még fiatal kor, ha 80 évesen is fitt leszel tőle, akkor mondhatod, hogy neked bevált.
  Nem szeretem a szélsőségeket, sokszor hosszútávon visszaütnek. Bár sokszor egy-egy “szélsőséges trend” is jobb az átlagos magyar táplálkozási szokásainál.

 • Aranka
  Kiszámoló, nem akarsz ismét egy családi költségvetés posztot csinálni? Szerintem nagyon megdrágultak az élelmiszerek egy év távlatában is, kíváncsi lennék, ki mennyit költ átlagban és mire. Nemrég kezdtem el ismét írni a kaja költségeket, le vagyok hidalva..
 • Vladislav
  Internetes tulfogyasztas ellen en az alabbi szabalyokat vezettem be 2-3 hete – hatha hasznos lesz valaki szamara:
  – ebreszto kinyomasa utan a telefonom a haloban hagyom (home officeban mukodik),
  – YouTube-on adott temaban szigoruan csak egy csatornara iratkozhatok fel (50-60%-rol leiratkoztam); azota se hianyzik a tobbi,
  – reggel es delutan max. 1x ellenorzom az emailjeim,
  – ha nem akad tennivalo, akkor bezarom a bongeszot a gepen (nem kattintgatok oda-vissza),
  – este 8-10 kozott sport,
  – ejfel es hajnali 2 kozott szabad a Netflix,
  – 2 kornyeken alvas, telefon teljesen nemara allitva,
  – szigoruan tartom magam a 9 oras keleshez (ejjeli bagolykent ez nem olyan egyszeru am).

  Facebook es tarsai eddig se erintett.
  A maradek idovel pedig “kenytelen” vagyok valami hasznosat kezdeni. Jellemzoen munka es olvasas. 🙂

 • Gyurcsok
  Nekem személyesen tetszik h elhíznak és elbutulnak az emberek, annál többet érek 😀

  Csak kenyér és cirkusz (TV) legyen.

 • SzJ

  “Ismerek nem egy olyan embert, akinek tönkrevágta a keto étrend a metabolizmusát. Sokkal többet híztak vissza, mint amennyit lefogytak. Utána pedig nagyon nehezen tudták kontrollálni a súlyukat.”

  Biztos, hogy tönkrevágta? 😀
  Nem lehet, hogy a ketót se csinálta jól?
  Nem lehet, hogy miután abbahagyta a ketót, megint elkezdett zabá… akarom mondani, rosszúl táplálkozni?
  Hogy vágja tönkre a ketó a metabolizmust? (nem egy, hanem ketó lesz belőle 😀 )
  Meddig marad tönkrevágva?
  Van esetleg étrend, ami visszavágja?
  Ezek az illetők tudják mennyi kalóriát égetnek naponta?
  És tudják mennyit visznek be?
  És tudáj a makrók arányát, amit bevisznek?
  Érted miért kérdezem? 😀

 • Karcsika
  OFF – kéne egy kis iránymutatás az elinduláshoz

  Mivel itt gyakran kapok jó és hasznos tanácsokat, bátorkodom segítséget kérni egy újabb témában.

  Korábban már említettem, hogy a feleségem munkanélküli lett. Most több kör után nagyon úgy tűnik, hogy manapság a szakmájában csak úgy talál munkát az ember, hogy ha számlázni tud. Ma is kapott egy ajánlatot, kb. 60€-t számlázhatna óránként Németországba, a számla összegét pedig három hónappal később fizetnék ki neki. De később biztosan számlázna magyar cégnek is.

  Mi mindketten csak az alkalmazotti létet ismerjük, fogalmunk sincs a vállalkozásról.

  Milyen vállalkozóként lenne célszerű ebbe belevágnia (bt, kft, vagy az itt is sokat emlegetett KATA)? Hogy lehetne ezt kitalálni?

  …folyt

 • Karcsika
  …folyt

  Hogy lehetne kiszámolni, hogy ebből mennyi marad meg neki nettóban (=jó pénznek számít ez)?

  Mi történik akkor, hogy ha a vevő nem akarja kiegyenlíteni a számlát (külföld és belföld is érdekel)?

  Mi van akkor, ha csak egy cégnek számláz idén? Korábban olvastam egy hozzászólásban, hogy ez valamiért gond lehet.

  Mi kell az ilyesmihez még (könyvelő, számlázóprogram … )?

  Előre is köszönöm a tippeket!

 • százegy

  Volt egy nagyon jó műsor a mindent bevevő agyhalottakról, ahol valós tudósok, szakemberek beszéltek a táplálkozásról, egészséges életről, a címe “Kézikönyv az örök élethez”. Pontról pontra szétszedték a divatos életmód guruk baromságait, többek közt a keto-bohóckodást. A sok ostoba elhiszi, hogy divatguruk jobban értenek a biológiához, mint a Nobel-díjas tudósok.
  Azt hiszik, ha elolvasnak pár PR cikket, akkor ők is titkos tudáshoz jutnak, ezzel pedig az elitbe kerülnek. Pedig csak a fanatikus laposföld-hívők szintjén vannak. Az igazság az, hogy tudományos élet elitje is csak tapogatózik ezen a területen.
  Azért egy-két dolog ismert. A hirtelen étrend-változást hajlamos az emberi test betegségként azonosítani, amire kiszámíthatatlan reakciókat adhat. Ezért van az, hogy akár csökkentett kalóriabevitel esetén is hízás alakul ki, lecsökkent anyagcsere mellett.

 • százegy
  Az ismert, hogy a ketogén diéta komoly hormonális változásokhoz vezethet, növelheti a zsigeri zsír szintjét, keringési, emésztési problémát, köszvényt, stb. okozhat, megterhelheti az emésztőrendszert.
  Emellett fontos, hogy hajlamos az anyagcserét összezavarni. Persze ezt csak a hülye tudósok mondják, akik közelébe se érnek a ti gurujaitokhoz, mint például a Reg-Enorból milliárdokat kiszedő Szabó Szigfrid reflexológus atyaúristen.
  Elfértek a laposföld-, reptilán-hívők mellett, nagy isten állatkertje! 🙂
 • Bjozef

  Azért az ikea, premier, LV és társai nem éppen létszükségletet árulnak, amiért PONT most kellene sorban állni amikor minden mutatónk ami nem jó dolgot jelez merőlegesen emelkedik…. de igazatok van az alap dolgokért is NAGY HARC volt a hétvégén, de az is minek, hétfőn alig találtam olyan boltot ami tényleg be is zárt, jöttek mentek az emberek a McD-ból a mobilos boltba… Eddig is igaz volt, h amihez a kedves vezető hozzáért az sz*rrá változott, de most ezt pár napon belül is képesek voltak megcsinálni, well done… Emlékezetes pár hónap elött állunk az már biztos…

 • SzJ

  Nem is érveltem a ketó mellett, meg ellene se. 🙂
  Tényleg nagy 😀

 • százegy

  Akkor frusztrációoldás miatt büfögtél, hogy jelezd, te is létezel? Egészségedre, legalább ennyivel is segítettem egy emberszabású lényen! Remélem, Isten feljegyzi jócselekedetemként! 🙂

 • pistabá
  Fogyasztásorientált szemléletre lett ráállítva az emberiség, edd meg, vedd meg, fogyaszd, ne javítsál semmit, vegyél újat. Ez ma a tömegkultúra.
  Tyúk meg a tojás analógiájára, mi volt előbb a buta tömegek vagy a tartalomnélküli információfogyasztás? Szerintem ezek egymást erősítik, és sajnos világ szinten épül, szépül, gyarapodik a hülyék társadalma.

  youtube.com/watch?v=neuIDOjK59k

 • matetoth

  Így elsőre EV-ként jó lesz, nem kell azonnal Kft, viszont gyanús, hogy a külföldi számlázás és a tapasztalathiány miatt nem ússza meg a könyvelőt.

  Itt egy jó összefoglalás meg pár alapdolog (pl hogy a jogi forma (Kft, ev, bt) nem ugyanaz, mint az adózási forma (SZJA, TAO, KIVA, KATA) össze van szedve itt:
  konyhakontrolling.hu/vallalkozasok-adozasa-mennyit-kell-adozni-a-netto-arbevetelbol/

  Egy helyre számlázni csak a KATA miatt gáz (3M felett ~28,5%-os adó sújtja), de még ezzel is elég olcsón megúszod… már csak arra kell figyelni, hogy munkavállalásnak ne lehessen minősíteni…

 • Lord
  @tumpara! A vélemény olyan mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kiváncsi a másikéra 🙂
  Mindenki másnak üzenem, hogy nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend (itt a kommentelés végén, ha valaki még eljut idáig az olvasásban :-))
 • Atesz
  Már régóta a cikk szellemében élünk. Mindig voltak és lesznek is csodadiéták. Többé kevésbé mind müködik is, egyik se jobb a másiknál. Az én véleményem, amit alkalmazok is, hogy mindent lehet enni, csak mértékkel. A cukrot és a fehérlisztet csak azért érdemes kerülni, mert a modern ember ezzel a sok fölös kalóriával nem tud mit kezdeni. Egy egészséges életmódot életünk végéig lehet követni és nem kell semmit megvonni magunktól.
 • ren höek
  “az otthonról hozott kaját is és a készen vett ebédet is brutál módon megsózóm…”

  Gondolom füstölsz mint samsung note 7

 • Boboka
  Mit lehet kezdeni a sok szabadidővel?
  Például segíteni másokon. Még ilyen-olyan tilalmak, leselkedő veszélyek esetén is.
  Egy példa Pécsről: Élmény Tár, talán jó cím ez elmenytartanoda.hu/
  Akár online is lehet tanulásban, készségfejlesztésben segíteni.
 • Gábor84
  Az a baj, hogy az ellenkezője igaz, Magyarországon iszonyat nincs választék. Se élelmiszerből, se minőségi tartalomból. Minden kizárólag a proli tömegízlés kiszolgálására megy, vadászni kell (és nem jársz mindig sikerrel) ami kicsit is elüt az igényed a mainstreamtől. És ebben az országban ennek a szónak tényleg van jelentése, itt mindenki egyenjátékos, ugyanolyan lakásokban élnek, ugyanazt a germán kályhát hajtják, ugyanazt a felvágottat eszik (egy aldi-lidl tart összesen kb ezer tételt, mindig tele a parkoló, ennyivel ellátják az országot), stb. Egy-két budai szupermarketben van csak annyi áru, mint egy kültelki sainsburyban, de legalább másfélszer-kétszer olyan drága. Hírek ugyanez, ugyanazt a szemetet osztják a hírportálok, nincs tartalmi különbség, max a bal (90%) jobb (10%) felosztás alapján.