A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy nem szeretik, amit csinálnak, de gyakran mindkét dolog együtt áll fenn.

Az elmúlt két hétben három olyan személy is volt, aki azért nem vág bele a saját tanácsadó/oktató/szolgáltatást nyújtó cégébe, mert úgy érzik, hogy nem tudnak még eleget, soha nem tartottak még oktatást, vagy csak alkalmazottként csináltak cégeknek mondjuk online marketingkampányokat.

Maradnak még pár évet a cégnél, ahol vannak és tanulnak még.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy soha nem lesz olyan, hogy mindent tudnak és soha nem lesz olyan, hogy valaki nem lesz ügyesebb, gyakorlottabb vagy okosabb náluk. Ha erre várnak, életük végéig várhatnak.

Mindig megvigasztalom őket, hogy az első céges oktatásuk vagy az általuk készített első honlap céges megrendelőnek valószínűleg nagyon gagyi lesz. Az ötödik már fényévekkel jobb, a huszadik pedig már közel 90%-os.

De soha nem lesz ötödik, huszadik és századik előadás, megszerkesztett honlap, levezényelt online marketingkampány vagy bármi, ha nem lesz első és második és harmadik.

Neked nem mindenki másnál kell okosabbnak lenned, hanem annál, akinek tanácsot adsz, akiknek oktatást tartasz vagy weboldalt szerkesztesz.

Hidd el, már a mostani tudásod is nagy segítség sokaknak és valószínűleg sokkal többet tudsz, mint az ezen a területen ügyködő emberek háromnegyede.

Az nagyon jó, hogy tanulni akarsz és képezni magad, ezt soha ne hagyd abba, de a mostani tudásod is éppen elég, hogy akár a meglévő munkahelyed mellett elkezdd végre a vállalkozásodat, amit már évek óta tervezel és évek óta halogatod az indulását.

Ideje felállnod a rosszul fizetett állásodból és elkezdeni azt, ami a szívedben van.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha nem úgy kezded a vállalkozást, hogy kölcsönkérsz húszmillió forintot a banktól (és úgy soha ne kezdj semmilyen vállalkozást), a legrosszabb esetben egy-két év múlva kénytelen leszel visszamenni a rosszul fizetett munkádba.

S a legjobb, amint írtam, a munka mellett elkezdeni vállalkozni és akkor váltani főállású vállalkozói státuszra, amikor már legalább a munkabéred 80%-át megkeresed a vállalkozásodból is.

De hidd el, más sem okosabb, tanultabb, ügyesebb, mint te az adott területen. De ha mégis, neked elég, ha az alsó harmadánál okosabb és ügyesebb vagy. Ha ők megélnek belőle, te is meg fogsz. Csak lépj ki végre.

Share

146 hozzászólás

 • hangoskonyv
  El kell olvasni/meg kell hallgatni az E-myth revisited c. könyvet mielőtt belecsap az ember

  Meghallgattam a sample-t, es bar vissza lehet valtani, ha nem tetszik, utobbi idoben eleg sok hulladekot valtottam vissza az elso par chapter meghallgatasa utan, kicsit hezitalok, hogy szanjak-e ra idot, mert
  1) A “business” konyvek altalaban kidobott ido, messze kerulom oket
  2) 2004-es a konyv es a sample tele a “forradalmi” szoval, azert az nem mai gyerek, majd’ 20 eves, sot, mi az, hogy 1955? :)(c) 1955, 2001, 2003, 2004 Michael E. Gerber (P)2004 
  3) a sample is tartalmazott egy vaskos onreklamot, valami modszer es szolgaltatas, a termeket eladni akaro konyvektol ments meg Uram…

  Sok lelkendezo review, keves lepontozo, mint ez:
  “points made in the book can be summed up in one chapter, the book is 90% filler and priming the listener to buy coaching from the author’s company”

 • SzintisLaci
  Úgy tűnik van egy kis keveredés az atipikus foglalkoztatási formák tekintetében a fejekben:
  vállalkozó
  kontraktor
  munkaerőkölcsönző által bérbadott szakember
  önfoglalkoztató
  interim,
  stb.
  Az igazi függetlenséget az hozza, ha a vállalkozó emberünk tárgyal a megrendelővel, és abból több van. Így lehet folyamatában a legrosszabb megrendelőktől érzékeny búcsut venni. Persze nem kirúgni őket, csak a feltételeket úgy alakítani, hogy találjon olcsóbbat (többségük úgyis azt keresi). Nem fizet időben? Nem baj, a következő meló díját előre elkéred. Menetközben variál? Sebaj, díjemelést neki. Előbb utóbb lekoccol, és lehet dolgozni azokkal, akik partnernek nézik az embert.
  Ha nem akarsz ügyfélszerzéssel foglalkozni, akkor a legjobban úgy jársz, ha a fizetésed maximalizálod. “Vállalkozóként” elszegődni egy szervező irodához kontraktornak gyakorlatilag ugyanolyan függőség, mint munkaviszonyban lenni.
 • HazaiSikerember

  Tipikus agynélküli dumád van, bár tőled már nem újdonság.
  Nem tudtál itthon érvényesülni, és ezért mindenki más hibás, csak te nem.
  Ha meg valakinek itthon is megy, az biztosan NER-közeli. Ennyire telik csak tőled?
 • Gunnerwatter
  A koreai sztori ismerős, 5 éve dolgozom velük. Ha gondolod, megosztom a saját tapasztalataimat. Itt nem a bank a fő gond, hanem a teljesen eltérő világszemlélet.
 • Kellett
  Olyan ez, mint pszichológushoz elmenni. Amíg nincs meg a megfelelő szenvedésnyomás, addig nem változtat az ember.
  Nálam ez úgy alakult, hogy 15 év kényelmes multi mérnöklét után megszületett a gyermekem, akinek egy veleszületett betegsége felborított mindent. Orvosokhoz, fejlesztőkhöz jártunk évekig, a feleségemnek ott kellett hagynia a munkahelyét. És nekem is, ha meg akartunk élni, mivel volt olyan hónap nem egyszer, hogy kb. 300.000 Ft volt csak az orvosi költség.
  Ekkor lettem vállakozó. Felmondtam és éjjel-nappal dolgoztam. Ez 6 éve volt. Rengeteget kellett és kell is tanulni, fejlődni. 6 év alatt eljutottam 14 alkalmazottig, és kb. 500 mft éves árbevételig.
  Miklósnak igaza van, az elején rengeteget hibáztam, félreértettem, és túlvàllaltam magam. Nem volt más vàlasztásom, így utólag megérte, és a gyerek is jó úton halad a teljes felépüléshez.
 • Penge
  “Mi a legrosszabb, ami történhet?”

  Hogy az első hónapokban még KATA-val is veszteséget termelsz, mert havi 50 000 Ft-nyi ügyfél sem jön össze.

  “De hidd el, más sem okosabb, tanultabb, ügyesebb, mint te az adott területen.”

  A világ egyik legnehezebb dolga az ügyfélszerzés/hideghívás, ezért outsource-olnák ki még a profik is, mert a nehézsége mellett még undorító is, mint a csatornatisztítás vagy vécépucolás.

  Akik megélnek belőle meg lehet túlélési torzítás is. Épp te említetted mennyi olyan vállalkozás van, ami helyett az Aldiban többet keresne az ember, de már a sok éve/évtizede bejáratott ügyfélkör, megszokás miatt inkább nem adja fel.

 • a csapos
  Kontraktorok!

  Mondjátok már el nekem, hogy kontraktornak lenni, az magyarul mit jelent? Megbízási szerződéssel dolgozni? Ha igen, akkor az a magyar jog szerint önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, és alapesetben (tételes költségelszámolás nélkül) 10 %-os költséghányadot vesznek figyelembe, a 90%-ból meg fizetni kell az szja-t, tb-t meg a szocho-t (a szocho-t csak a felső határig). Ez így van, vagy rosszul tudom?

 • Pista
  “vágj bele bátran! Nem baj, ha hibázol, abból is tanulsz, legközelebb jobban fog sikerülni, előbb-utóbb belejössz!” – részlet egy motiváló szónoklatból, mely egy orvosavatáson hangzott el
 • Csizkek
  “ Nem tudtál itthon érvényesülni, és ezért mindenki más hibás, csak te nem.”

  Ugy latszik a kiszamolo egyre nagyobb tenyezo, ha megjelennek a bertrollnokok:)good job.

 • Vsizkek
  ” Mondjátok már el nekem, hogy kontraktornak lenni, az magyarul mit jelent? ”
  Szellemi szabadfoglalkozasu, szabaduszo. Freelancer. Jellemzoen projekt munkak kulfoldon. Lehet Mo-on is, ha birod a fillerb.szast es cegek beszerzoinek az atbaszos rosszindulatu hozzaallasat.
  Jellemzoen egy adott ceg keres embereket projektmunkakra es megbiz egy management company/body leasing ceget hajtson fel embereket. Te szerzodsz a ranszolgatartoval es dolgozol a cegnek. Jellemzoen napi elszamolasu, timesheet alapu 3-6honapos, rolling contractok. Time and material. Adod az agyad es munkad kapsz erte penzt.
 • IDSx
  én korábban is és most is mint (kisebb) mérnöki szolgáltató/tanácsadó cég föállâsú alkalmazottja voltam ügyfélnél “kontraktor”. Megbizási szerzödés a 2 cèg között adott projektre, emberszámra, stb., havi óradijas elszámolással. (De nem konkrét személyre, persze a gyakorlatban az ügyfél ugyanúgy leinterjúztathat) Volt, aki ugyanezeknek a cégeknek beszámlázott, és öt közvetitették 2-3 nap kontraktornak.

  Direktben nagy cégekhez kontraktorkodni eléggé esélytelen, a legtöbbnek kizárólagos szerzödés van munkaerö kölcsönzö cégekkel (akiket szektortól függöen át is világitanak, stb.).

 • IDSx
  technikailag a régi kollegámnak a mérnöki céggel egy megbizási szerzödése volt, ök pedig mikor melyik projekten kellett besegiteni, arra allokáltâk napidijas elszámolással, ennyi.

  Az ezzel a formával a gond, hogy a megbizási-partneri lánc vége mindig akkora szervezet/multi, ahol sok szakmában nem értelmezhetö a konkrét munkára megbizás, vagy a heti 2-3 nap bedolgozás.

 • szkeptikus
  Oregon, tévedsz. Akinek a pl a csődbe ment s. banknál volt hitele és obán felüli pénze bent, a hitele maradt, de a pénzét bukta! A KATA utáni alternatívákról jó lenne valahonnan bővebb infóhoz jutni. “Mert előre mentünk, nem hátra” :/
 • HazaiSikerember

  Tudom én, hogy nem látsz tovább az orrodnál.
  Azt elképzelni sem tudod, hogy valaki Magyarországon hátszél nélkül is felépítsen és sikerre vigyen valamit. Csak ömlik belőled a szenny, mert mást nem tudsz.
  NER-es, meg bértollnok. 😀 😀 😀 Egyik sem vagyok. Tudod, ki vagyok? Egy céltudatos, kitartó és jövőképpel rendelkező vállalkozó, aki te nem tudtál lenni, és ilyen világnézettel nem is leszel soha.
 • BTM
  : A legutolsó félmondathoz további erőt és kitartást!
 • csizkek
  “Egy céltudatos, kitartó és jövőképpel rendelkező vállalkozó, aki te nem tudtál lenni, és ilyen világnézettel nem is leszel soha.”
  Eloszor is erto olvasas ugye.. Soha nem mondtam, hogy ner nelkul nem lehet par kivetellel. Mindig is azt mondtam, hogy felesleges az extrem sport Mo.-on, 1 man show inkabb kulfoldon kapirghaljon freelancerkent.
  2016-17-tol a ner befolyasa olyan durva a kkv szektorban is, hogy f…gani nem lehet engedely nelkul. 1-2 szektorban lehet. Nyithatsz kisboltot Mucsagarocsogen ha a helyi polgi megengedi, vagy csinalhatsz vmit az epitoiparban.
  Minden masra lecsorgo ner morzsak maradnak csak, amire kell vmi szakember, de fuggo vagy, pont mert az eu-s penzek nem jonnek. Az egesz morzsabizniszt a beomlo eu-s penzek ner-es elosztasa tartja eletben.
  Persze lehet okoskodni, mekkora celtudatos az ember es meghozza a gyumolcset. A valosagban mindig van vmi
 • csizkek
  A valosagban mindig van a hatterben vmi ner iranyitasu fugges, eu-s palyazat ahova odaengedtek. Jokapcsolat ide oda.. Vagy csunyan kihuzzak a projektet alolad es mehetsz jogorvoslatert majd 20 ev mulva.
  Es mindezt nem elmeletbol szedem, hanem sajat sikeres vallalkozasbol! 🙂

  “Egy céltudatos, kitartó és jövőképpel rendelkező vállalkozó, aki te nem tudtál lenni, és ilyen világnézettel nem is leszel soha.”
  Jovokeppel rossz helyen vagy Mo.-on:) De meg egy kis ner reklam jol jonne ide a celtudatossagrol. Celtudatossagrol eleg olvasgatni az olaf jelenteseket:)

 • V
  nagyon ugyes vagy, koszonjuk hogy elmondtad, mi mind orulunk neked! Most mar ulj le es menjunk tovabb
 • HazaiSikerember
  Prolik egymás után, tömött sorban… nem baj, így kisebb a konkurencia. 😀 😀
 • csizkek
  “Prolik egymás után”
  Szenzacios ervrendszer:) Olvasgass a “Kemenyen dolgozo celtudatos vallalkozok Magyarorszagon” kezikonyvbol:

  tasz.hu/a/files/Final_Report_OCM201726804_redacted.pdf

 • tételes kisnemadózó
  azért azzal vigyázz, hogy messziről jött ember azt mond amit akar. Én nem ülök fel arra a vonatra amelyik szerint itt mindenki csak nagyzol (nem az a demográfia jár ide és egy névtelen fórumon értelme sincs), de a stílusod felvet kérdéseket arról, hogy mennyire lehetsz valójában sikeres.

  A sikeres, gazdag emberek általában ismerik az alázatot. Ráugrani így egy amúgy tényleg megkérdőjelezhető kommenteket ejtő emberre, nem vall túl alázatos életvitelre.

 • WTF
  Sziasztok,
  OFF:
  Mi a helyzet ezzel a magyar vétóra adott amcsi válasszal? Tudok TBSZ re amcsi részvényeket vásárolni vagy lesz dupla adóztatás? Köszi előre is
 • HazaiSikerember
  @tételes kisnemadózó

  Az írásom eredetileg felé irányult, és az ő itteni, eddigi ténykedése alapján vele csak így lehet kommunikálni. Ez az ő szintje.
  Az igaz, hogy nekem nem kellene ugyanoda lesüllyednem, mert sz@ros is leszek, meg a rutinjával is legyőz abban a mélységben, de időnként még én is hibázom.

 • Állampolgár
  Nekem személy szerint az a gondom, hogy nem tudom, mit tudnék olyat csinálni, ami vállalkozáshoz vezethetne egy idő után. Amihez értek, vagy legalábbis tanultam, olyan befektetést igényelne, amihez sosem lesz tőkém. Így az otthoni főzés és sütés az, amivel megtámogatom a bevételünket. Kenyértől kezdve az összes főtt étel, sütemény, s majd jövőre már a kertből a termések tartósítása. Nyilván el lehet ezeket is adni, de gondolom olyan előírások vannak ha élelmiszert dolgozok fel, ami megint csak busás befektetést igényelne, mikor hozná vissza azt néhány üveg savanyúság vagy kovászos kenyér?

  Viszont, ha így megy fel az ételek, alap élelmiszerek ára, azt számoltam, havonta jelenleg a törlesztőnk felét már megspórolom.. s ki tudja, jövőre még hova emelkedik, lehet hogy a házi kosztoltatás a végén a teljes havi törlesztő megtakarítását fogja nekünk jelenteni, tekinthetem, mint plusz bevétel.

 • Nacionalista

  Mondjuk abban azért te is masszívan szemellenzős vagy, hogy KIZÁRÓLAG neres hátszéllel lehetne itthon vállalkozni. Egy szint felett ez biztos így van (ha nem is hátszél, de legalábbis megkeres a rendszer és ki kell egyezni vele), de én személyesen is ismerek több műszaki céget akiknél nincs ilyenről szó, és jól megy nekik. Itt mondjuk éves szinten 200 millió alatti bevételről(!) beszélünk, ha te mondjuk csak milliárd fölötti cégekről beszélsz, akkor még akár egyet is tudunk érteni.

 • csizkek
  “azért te is masszívan szemellenzős vagy, hogy KIZÁRÓLAG neres hátszéllel lehetne itthon vállalkozni.”
  Igen? Es hol irtam ilyet, hogy kizarolag? Bocs, erto olvasassal javaslom a legelso hozzaszolasomat..

  “ismerek több műszaki céget akiknél nincs ilyenről szó, és jól megy nekik” En is, a mienk is ilyen:) CSak epp 200m feletti.. CSakhogy a post arrol szol, hogy MOST alapitani vallalkozast. Amikor nincs EUs penz habzsidozsi, mindent megvagnak, a ner szervezete meg leer meg a Mucsajrocsoge helyi terkovezeseig is. Stb.. Ha meg beleneznel ezeknek az artatlan szuz cegek napi mukodeseben, akkor hamar kidolnek a csontvazak:) Ez van. Aki meg ismeri a ny-eu vallalkozoi es a magyar kornyezetet, mentalitast, az megertette amit irtam. (Kell ezt itt magyarazni par hettel a kata beszantasa utan??)

 • csizkek
  ” és az ő itteni, eddigi ténykedése alapján vele csak így lehet kommunikálni. ”
  LAtom sikerult egy ner vallasu lelkebe gazolnom:) fact: en a sajat nickemet hasznalom, te pedig krealtal egy fikanicket es egyelore beloled omlik a szenny.
  Tovabbiakban javaslom az erto olvasas elsajatitasat es a megfelelo motivacio felszedeset az olaf jelentesekbol.
 • csizkek
  “Ráugrani így egy amúgy tényleg megkérdőjelezhető kommenteket ejtő emberre, nem vall túl alázatos életvitelre.”

  Varom a kerdojeleket..

  “A sikeres, gazdag emberek általában ismerik az alázatot”
  Egy ny-eu kulturaban altalaban igen. Mo.-> lölö jut eszembe andikaval aki okosabb mint cukkerberg.. meg a prolizast az osturul vallalkozoktol:)

 • Edi
  Csizkek, nem unod még ezt az ostoba nerezést meg mások csuklóból történő lefikázását? Mert igazán abbahagyhatnád már.
  Igen, a saját nickedet használod. Pont emiatt sokan ismerjük már a tenyérbemászó stílusodat. Fikázol mindent és mindenkit, építő gondolataid még soha nem voltak.
  Ha csak erre vagy képes, inkább azoknak nyomd, akik vevők rá!
 • Belavoltam
  En vevo vagyok ra. Remelem, baj.
 • csizkek
  “Fikázol mindent és mindenkit, építő gondolataid még soha nem voltak.”
  Igen? NA hajra, hol fikaztam itt es kit? Egy fikanicket fikazni? Huha. VAgy kritizalni azokat akik melszelessegel kiallnak Mo. lerablasa mellett? Ravilagitani arra az attitudre ami ide vezet? Vagy kijavitani azt a sok baromsagot amit egyesek irnak pl. Nemeto.-rol?
  NER? En talaltam ki ezt a fogalmat? En tettem melle egy kulturat? Aki ner az velunk, aki nem az ellenunk? En toltom meg a TV-t, mediat, plakatokat a tartalmakkal? hazamegyek par hetre es hanyingerem van. Te meg ulsz a langyosban otthon es felrenezel? Igen idegesit.. Teged is kellene. A furkosbot kommunikacio az uj magyar trend, ott tanultam.

  Epito gondolat? Leirtam itt is jopar dolgot, aki erti annak hasznos. Menj freelancernek napi 400-800Eur. Evi 50-60mio brut nyereseg. Easy.. Aki meg soha nem vallalkozott es nem is fog annak meg csak fika.

 • Családfõ
  Volt egy koleszos szobatársam egyetemen, aki a baráti kör tagja is volt (még valamennyire ma is az). Vele szemben érvek, gondolatok nem működtek, mert mindig, mindent meg- és kimagyarázott, vagy legalábbis azt hitte. Sőt, ha valaki nem értett vele egyet, akkor kereste a vitát, kérte az érveket, hogy aztán egyesével bizonyítsa a saját – szerinte – igazát. Mivel amúgy rendes srác volt, maradt a csapatban, de megtanultuk, hogy értelmetlen leállni vitázni vele. Meggyőzni lehetetlen volt, az érvek ütköztetése meg piszkosul vitte az időt, és eredménye sem lett. Természetesen voltak jó meglátásai is, és alapvetően élveztük a társaságát.

  Arra nincs semmi ráhatásunk, hogy mit tesz/ír egy számunkra ismeretlen ember egy fórumon, arra viszont igen, hogy milyen reakciót (beleértve a semmit) adunk rá.

 • Dénes
  Miklós, tényleg ezt a színvonalat akarod látni a blogodban? Ocsmány, gyalázkodó kommentek követik egymást.
  A cikk eredeti témája senkit nem érdekel már, mert ezt a baromságot kell olvasni. Tudom, ne olvassam, ha nem tetszik… de te valóban ilyennek szánod a blogodat?
  Ezek sosem fogják tudni meggyőzni egymást, mert értelmes kommunikációra sem képes egyik sem. Ez teljesen nyilvánvaló. Csizkek soha nem is volt rá képes, a másik meg lealacsonyodik annyira, hogy veszekedjen vele.
  A te blogod, de valahol szerintem jó lenne határt szabni az ilyen értelmetlen gyalázkodásnak, amit ezek művelnek.
 • tételes kisnemadózó
  így jogos, én is szoktam hibázni sajnos.

  az a baj hogy igaza van, abban egyetértek hogy nem segít a törzsiesedett és sérelemalapú magyar politikai párbeszéden, de az tény hogy nagyon sok fideszes tett nagyon sok kárt a többségi társadalom előrejutási vagy úgy egyáltalán egzisztenciális lehetőségeiben anyagilag és ideológiailag egyaránt. Igazi érdekképviseletet nyújtó ellenzék nem létezik, a kisember tehetetlen az autokrácia ellen, ezért érthető okokból a bosszú marad az egyetlen eszköz. A sarokba szorított állat is harap, és nem válogat barát és ellenség között. Nem tudom őszintén azt mondani hogy legyünk civilizáltak és emberségesek a fideszesekkel.

  a stílus, és az hogy potenciálisan rossz embert találtál be, az a kérdőjeles. Látatlanban minden embert megillet az ártatlanság vélelme.

 • CoolTúra
  “…arra viszont igen, hogy milyen reakciót (beleértve a semmit) adunk rá.”

  Bezony. Leginkább a zárójeles részre szavazok. 😀
  Mindettől függetlenül nem normális dolog, hogy a kommentek legalább 20-25 százalékát az agymenései teszik ki…
  A magyar értelmező szótárban a “szóf@sási kényszer” kifejezés mellett egyszerűen csak a fényképe szerepel… 😀 😀 😀

 • csizkek
  “nagyon sok fideszes tett nagyon sok kárt a többségi társadalom előrejutási vagy úgy egyáltalán egzisztenciális lehetőségeiben anyagilag és ideológiailag egyaránt.”

  Na, valaki mas is erti!:) Igen ez van es ezt a fidesz elnevezte ner-nek. Nem vagyok sarokba szoritva, egyszeruen csak valtozast akarok. 0 toleranciam lett az ulunk a langyosban, elfilozofalgatunk es felrenezunk attituddel szemben. masik post alatt van par jo commentje a “tanult tehetetlensegrol” es a “tarsadalmi halozatok szeteseserol”. Szvsz ez pedig tovab szilarditja az autokraciat.
  Stilus: nyilvan ez tudatosan megvalasztott:) Megoszto. Bekapcsolod az M1-et, jon par panel, kicsereled a soros/gyurcsany/liberalis szavakat ner/pufi es voila. Megvagyunk:) Ez a furkosbot stilus ami Mo.-on ma ertheto. Minden ertelmisegi kommunikacio elveszlik a zajban. lsd. tanarok. (legalja ami veluk tortenik 🙁 )

 • csizkek
  “anyagilag”
  A mi kis passziv vallalkozasunkban ezek mar oriasi bevetelkiesesek evek alatt. Jogilag tisztan vedheto ugyek lennenek, csak nem MO.-on.. Tegyuk hozza a 400 feletti hufeur arfolyamot es egyebeket. Nyilvan nem fogom szo nelkul hagyni:)De megoldjuk, csak kell a kulfoldi piac.
  Reszemrol tovabbra is a velemenyem: a tanacsado/oktato/szolgaltato vallalkozas alapitas(!) teren a focus kulfold. Freelance munkak dogivel es a covid elhozta a tavmunka korszakat. Koltozni se kell:)

  stilus2: eleg gyorsan “szetrazza” a funkcionalis analfabetakat ( 16-33% nyomorszele.hvgblog.hu/2022/06/19/842-a-funkcionalis-analfabetizmus/ ) meg a kizarolag erzelmi sikon gondolkodokat:)

  De valoban tulfeszitem a hurt, Miklostol elnezest kerek, mert ez igy mar flame. Abba hagytam.

 • Kotyogós
  2 éve 25 évesen egy multi meló után kezdtem weboldalakat készíteni, szerencsére a kockázatvállalással és kezdeményezéssel soha nem volt problémám, de azért néhány tanúlságot hadd mondjak.
  1. Ha kezdő vagy, ne vetíts: Az elején küszködtem a referenciákkal, ha valamelyik ügyfelem kérdezett a korábbi munkáimról csak hebegtem-habogtam valamit, mert féltem elmondani, hogy nincs korábbi munkám. Féltem, hogy majd nem bízik meg bennem amiatt, pedig épphogy azért nem volt meg a bizalma, mert érezte, hogy valami nem ok.
  Mondd el, hogy nincs még referenciád, szakmai tapasztalatod, de annál lelkesebben és jobban odafigyelve fogsz együttműködni vele. Ez volt a nyerő taktika.

  to be continued…

 • Kotyogós
  2. A fejedben lévő szám határozza meg, mennyit kereshetsz: Az elején kételkedtem, hogy alig fizetnek 80 ezreket weboldalakért, hogy fogok megélni ebből, majd a társam bátorított, hogy milliókért is lehet weboldalt készíteni, amit én nem hittem el.
  Az ajánlataim így kúsztak fentebb: 80k, 140k, 350k, 550k, 800k, 1.2M, 3M Ft.
  Tehát lehet azt látod, hogy még nem lehet megélni belőle, de az nem biztos, hogy később is így fogod látni 🙂
  +1 Egy ilyen lépéshez kell min. fél év biztonsági tartalék, előre dolgozás, kockázat minimalizálás. Máskülönben azon fogsz görcsölni, hogy csak fogy a pénz az elején.
 • Hazaköltözött
  +1 Én se értem, hogy mire jó, hogy minden téma ide fut ki, és még teret is adnak nekik. Legalább blokkolni lehetne, mint disqus-on. Még örültem is, hogy ennyi komment van, mert érdekel a téma, de jó fele, csak ez nagypofájú adok-kapok. te is egyre lejjebb adod, pedig korábban szerettem olvasni a szakmai hozzászólásaid, de a politikai tartalmú megnyilvánulásaid minősíthetetlenek (érveléstechnikailag is, nem csak stílusban), még ha részben igazak is.
 • tételes kisnemadózó
  +1.

  én értelek, de no offense, a szócsépléssel semmit nem érsz el. Ha ennyire komolyan gondolod akkor húzz egy símaszkot, keresd meg az első állatot amelyik azt magyarázza hogy milyen jó a CSOK miatt hogy fideszes, meg hogy bezzeg a szocik elvették, és ugorj bele egy dupla talpas repülőrúgással.

  Tudod te is hogy nem lehet beszélni velük, akkor ne csak beszélj hanem cselekedj is!

 • csizkek
  “a szócsépléssel semmit nem érsz el.” Ellenvelemenyem van:), de ok hagyjuk itt a forumon a flame-et. Mindenesetre kivancsi lennek a hivok velemenyere a mindent (is) lehet a ner nelkul Mo.-on temaban, a tegnapi vodafone felvasarlas bejelentest kovetoen.. 🙂 Mar nem tudom hogy rohogjek..

  Ja es a propaganda, ismeros elvek (szocseples=pont 2:) ):

  1.Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba!
  2.Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold!
  3.Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat!
  4.Az érvelés legyen egyoldalú – soha ne árnyalj!
  5.Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet!
  6.Keress egy ellenségképet, és folyamatosan rágalmazd!

  qubit.hu/2018/11/21/a-propaganda-olyan-mint-a-lovedek-maradando-elvaltozast-okoz-a-passziv-tomegekben

 • Nacionalista

  Nekem ez a cikk volt számomra szemfelnyitó:
  telex.hu/gazdasag/2022/08/22/a-vodafone-ugy-10-fontos-kerdese-a-magyar-gazdasag-az-a-hely-ahol-mar-fontosabb-a-magyar-mint-a-verseny

  A 7-s pont a összevetés Azerbajdzsánnal, és hogy itthon az autóipar ami “szabadon van hagyva”. Én abban dolgozom, itt mi nem is érzünk állami beavatkozást (azon kívül, hogy megdobják a céget néha pénzzel). Szűk kis buborék.

  Köszi amúgy az ovis infót, jövő nyár elején tudunk költözni, egyelőre az ovi miatt jobban aggódom mint a munka miatt.

 • Hátezkéész :D

  Jaaaa, hogy neked a qubit a mérvadó információforrás……
  Nincs több kérdésem.
  😀 😀 😀 😀
 • Z
  mert objektíven független is. Hogy a Mérce és a Telex is.

  De tudom persze, a mi k* anyánkat, olvassunk Magyar Nemzetet

 • csizkek
  “azon kívül, hogy megdobják a céget néha pénzzel”
  Tehat ide is beleszol:) A tamogatas az kokemeny piactorzitas:) A vodafone ugyrol meg annyit, hogy a 4ig mar benyelte az invitechet, digit, AH-t, AH-n keresztul 25%at a yettelnek, most viszi a vodafonet es a volt UPC-t vele egyutt. Mikozben a GVH nem szolhat bele (wtf) es ezzel gyakorlatilag vittek a telco/TV/TV musorszoras piacot kompletten. A fenti temara, amirol teptem a szam, hogy innentol ha akar egy webfejleszto kisiparos vagy business consultatnt vagy, ezen a piacon mar a ner szabalyai szerint kell jatszanod. Aztan lehet itt trollkodni az allitolag “sikeres” fuggetlennek, sebaj, majd viszik az o bizniszet is elobb utobb, ha magyar piacon akar vki jatszadozni.

  Ovi: jelentkezz be helyi varosi facebook csoportokba. Ott lesz tobb infod a kornyekrol es varakozasi idokrol. (De fenntartasokkal kezeld azokat az infokat:) )