A jövő és a pénzügyi próféták

2011-11-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tegnap találkoztunk Viktorral és beszélgettünk egy jót.

Számomra nagyon tanulságos volt az este. (Remélem neki is 🙂  )

Meglepett, hogy olyan írások, amit nem is gondolok bombasztikusnak, vagy különösebben fontosnak, mint például a lakásbiztosításról, vagy a pénzügyi végzettségekről szóló bejegyzések, ilyen mély nyomot hagynak az olvasókban. Viktor is elővette a társasház biztosítást, amiről eddig csak annyit tudott, hogy van.

Szóval, ez megerősít, hogy csak megéri írogatni ilyen dolgokról.

Amit észrevettem, Viktor mindenáron ragaszkodott a befektetési alaphoz, mert azt mégiscsak szakemberek kezelik, akik odafigyelnek a piacra, tehát nagyobb hasznot érnek el, mint az átlag.

Nos, ez a mese és a rizsa. Erről szeretnék most egy keveset szólni.

A marketing azt sulykolja, hogy bízza szakembereinkre a pénzét, ők folyamatosan figyelik a piacot és mindig a legjobb döntéseket hozzák az Ön érdekében.

Az emberek azt várják a brókerüktől, vagy az alapkezelőjüktől, hogy a jövőbe látva hozzon számukra előnyös döntéseket. Erre az elvárásra sok szakmabeli rá is játszik, mintha tudná, mi fog következni a közeljövőben.

Az a rossz hírem, hogy senki nem tudja, mi lesz holnap, de még azt sem, mi lesz ma délután. A piacot ezer dolog mozgatja, szubjektív és objektív dolgok egyaránt. Sokkal nagyobb súllyal esik latba a piaci szereplők hangulata és érzelmi döntése, mint racionális érvek.

Nézzük például Európa jövőjét. Mi lesz Görögországban? Létrejön-e az egységkormány? Az emberek elfogadják-e? Sikerül-e bevezetni a további megszorításokat? Ez nem veti-e túl vissza a gazdasági fejlődést? Ez hogyan hat vissza az adóbevételre és az az adósságállomány törlesztésére? Erre miként fognak reagálni a hitelezők és általában a piaci szereplők? Mennyi bankot kell feltőkésíteni és lesz-e rá elég pénz? Elhiszik-e a kisbefektetők, hogy nincs veszélybe a pénzük és megrohanják-e a bankokat? Ez továbbgyűrűzik-e a többi európai országba?

És még tudnám folytatni csak Görögországgal kapcsolatban hasábokon át. Ott van még Olaszország, Írország, a német közvélemény és a többi.

Ez eddig csak Európa és csak a racionális érvek. Millió más tényező mozgatja még a gazdaságot és a befektetők hangulatát, ami mind kihatással van az árfolyamokra. Jöhet ma egy bejelentés, amire senki nem számított.

Még olyan ember sincs a világon, aki azt megtudná mondani, hogy holnap le, vagy felfelé fog menni az OTP részvény, vagy mondjuk a kőolaj ára. Olyan meg végképp nincs, aki ugyanezt egy évre előre látná.

Az összes alapkezelőnél és brókerháznál dolgozó ember is csak találgat, hogy szerinte mi lesz. Ha elolvasol egy elemzést, az x bank elemzője szerint az OTP részvény ára nőni fog és hosszasan megindokolja. Az y bank elemzője szerint stagnálni fog és ő is megindokolja, a z bank elemzője szerint pedig egyenesen zuhanni fog és természetesen ő is tud érveket felhozni. Tehát meggyőztek, hogy a részvény ára vagy esni fog, vagy emelkedni, vagy stagnálni.

Amikor olyat olvasol, hogy az alapunk speciális üzletpolitikája miatt ezzel az alappal a csökkenő árfolyamok mellett is tudsz hasznot realizálni, te ezt úgy érted, hogy akár emelkednek a részvényárak, akár csökkenek, te nyerő leszel.

Pedig ez sajnos csak annyit jelent, hogy az alap kezelője tud shortolni is, azaz árfolyam csökkenésre fogadni, mert az alap üzletpolitikája ezt lehetővé teszi. Ha éppen eltalálja, hogy most csökkenni fog az árfolyam. Ez jó esetben az esetek felében be is következik, a másik felében bukta.

Tehát nem csak a fejre, hanem az írásra is tud fogadni az alapkezelő. Már csak éppen el kellene találnia, mi lesz a piacon.

Nem, a brókered és az alapkezelőd sem próféta. Ha mégis ezt sugalja magáról, akkor ő nem a jövőt látja maga előtt, hanem csak a jutaléktáblázatot.

Aki szerint az arany ára tuti tovább fog nőni, az biztos, hogy azt akar eladni neked.

Aki tudja, hogy mit hoz a holnap és erre egyből megoldást is kínál, az csak rád akar sózni valamit.

A jó pénzügyi tanácsadó nem látja a jövőt. Ő azt tudja, hogy milyen esetek várhatóak (szigorúan többes számban) és mit kell tenned, hogy bármelyik is bekövetkezik, ne okozzon neked komoly kárt. Elmondja azt, hogy mit ne csináljál. Hogy öt év időtáv alatt nem teszünk pénzt részvénybe, nem tesszük fel az összes pénzünket egy fogadásra, hogy elosztjuk a megtakarításainkat a felhasználás célja és időpontja alapján. Felméreti veled a kockázattűrő képességedet és ez alapján megmondja, hogy mit tegyél és mit nem. Elmondhatja azt, hogy például az arany ára szerinte már másfél éve erősen túlértékelt, de gyorsan azt is hozzáteszi, hogy nem számít, ha esetleg igaza is van, amíg 20 millió másik ember ezt másként gondolja. Elmondja azt, mi lesz akkor, ha ezt a döntést hozod abban az esetben, ha ez következik be és mi, ha annak az ellenkezője.

Ne értsetek félre: természetesen komoly szükség van az alapkezelők és brókerek szaktudására, de ez nem a látnoki képességüket jelenti, hanem hogyan kezeljék a pénzt és osszák el a kockázatot. hogyan súlyozzák a portfoliót és ezekhez hasonló dolgok. A listán nincs rajta a jövendőmondás képessége.

Tehát röviden: kerüljétek a látnokokat.

 

Amennyiben tetszik a blog, legyen követőnk a facebook-on, hogy mindig értesülhessen az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram