A készpénz még sokáig velünk marad

Bár a fejlett világban egyre jobban előretörnek a pénzhelyettesítő eszközök, világszinten a vásárlások 85%-a készpénzben történik. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen a világ lakosságának legnagyobb részének még bankszámlája sincs, a fejlődő országokban Dél-Amerikától Ázsiáig ez az arány 49-86%. Ennyi embernek esélye sincs nem készpénzt használni banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés teljes hiánya miatt.

Ami kicsit meglepőbb, hogy még Németországban is a vásárlások 80%-a készpénzben történik, ez hasonló a magyar adatokhoz, de az európai uniós átlag is tranzakciószám alapján elgondolkodtató 79% az Európai Központi Bank jelentése szerint. Az Egyesült Államokban már csak 32% a készpénz aránya a vásárlási tranzakciókban.

Sok kormány lelkes igyekezete ellenére a készpénzre még hosszú ideig szükség lesz, még a fejlett világban is. Érdemes elolvasni a fentebb belinkelt cikket, mekkora zendülés lett abból Németországban, amikor be akarták vezetni 2016-ban a maximum háromezer eurós felső határt a készpénzes vásárlásokra.

A teljesen készpénzmentes társadalomhoz legközelebb a svédek állnak. Ennek ellenére egy felmérés szerint 68%-uk egyáltalán nem szeretné ezt. A felmérést egy ATM üzemeltető cég rendelte meg, ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy nem az emberek szeretnének megszabadulni a készpénzüktől.

Az emberek még mindig szeretik a készpénzt és nem azért, mert adócsalók vagy terroristák lennének. A 2008-as bankválságban sokan mentették ki készpénzbe a vagyonukat a bankokból és örültek, hogy megtehették. Ha nem lett volna készpénz, nem tudták volna kivenni a pénzüket a bankokból, mert az elektronikus jelet nem tudták volna hazavinni egy táskában.

De a nemrég történt Visa és Mastercard rendszer-összeomlás, illetve hackertámadás, a puerto-ricoi hurrikán, amikor áram hiányában minden banki szolgáltatás és pénzfelvételi lehetőség hosszú ideig megszűnt, a görög összeomlás, amikor nem engedték az embereknek, hogy pénzt vegyenek fel a bankszámláikról mind rámutatott arra, hogy a világ még nincs kész a készpénzmentes életre.

A készpénz forgalma ütemesen nő évről-évre. Mondjuk ebben semmi meglepő nincs, nő a gazdaság, ami több pénzt igényel, nő a népesség is, különösen ott, ahol szinte csak a készpénz az egyetlen vásárlóeszköz. De az ATM automaták száma is dinamikusan emelkedik világszerte, a következő 3 évben 20%-os növekedést várnak a darabszámukban. Márpedig egy ATM másra nem jó, csak készpénz-felvételre. (S némelyik még készpénz-befizetésre.)

Jelenleg 500-700 milliárd darab bankjegy van forgalomban a világon és minden technikai fejlődés ellenére még mindig a készpénzes fizetés a leggyorsabb, csak 22 másodpercig tart egy átlagos készpénzes tranzakció, szemben a bankkártya 29-31 másodpercével. A készpénzes fizetés járulékos költségei átlagosan 0,3 euró, míg a betéti bankkártya 0,49 euróba, a hitelkártya átlagosan 3,59 euróba kerül.

Kevesen tudják, hogy a világ bankjegyeinek harmada egyetlen cégtől származik, a londoni székhelyű De La Rue-tól. Nem csak az angol fontot tervezte a több mint kétszáz éves cég, de a Fidzsi szigeteki dollártól az iraki és a kuvaiti dináron át a Seychelle szigeteki rúpiáig rengeteg bankjegy születik meg itt, évente 7 milliárd darab.

A bankjegyekkel szemben rengeteg követelményt támasztanak.

Egyrészt meg kell felelnie az ország kultúrájának, a nemzet büszkeségeit megfelelő méltósággal kell ábrázolnia. (Aztán pedig gyorsan kell tudni cserélni a bankjegyeket, ha a méltóságok már nem annyira közkedveltek. Például rekord gyorsaság alatt kellett megtervezni és legyártani az új iraki dinárokat Szaddam Husszein bukása után.)

Ugyanennyire fontos a tartósság is. Rengeteg szegényebb országban az emberek készpénzben tartják a teljes vagyonukat, amit összehajtogatva a cipőjükben vagy az alsóneműjükben hordanak akár éveken át, ezt mind ki kell bírniuk a bankjegyeknek. A legújabb technológia a polimerből készült bankjegyek, amik sokkal tartósabbak a hagyományos bankjegyeknél. (Igaz, komoly lázadást is okozott az ország vegánjai között, hogy az új angol bankjegyek marhafaggyút is tartalmaznak.)

Nem utolsó sorban pedig a bankjegynek hamisíthatatlannak kell lennie. Ha érdekel egy kis ízelítő a legújabb technikákról, itt találsz néhányat.

Egyszóval, nem mostanában fog megvalósulni a készpénzmentes társadalom és ez nem is olyan nagy baj. Hogy miért? A fentebb leírt dolgokon túl ezért is:

A világ készpénz nélkül

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

99 hozzászólás

 • tip
  @Ákos a németek még emlékeznek, milyen az, amikor a saját államuk ámokfutóvá válik.
 • Zelei K Andor
  A készpénz elrabolható, de a bankszámla is kisöpörhető:

  faktor.hu/faktor-internetes-csalas-aldozata-lett-tata-netbank-e-mail

  Én próbálok minél több helyen kártyával fizetni, de van dugiban annyi készpénz, hogy pár napos netbank / ATM / áramkiesés esetén ne kelljen kukáznom.

 • Kritizator
  költség-elemző appom magától megkapja az összes tranzakciót

  Melyik ez, hogy mukodik?

 • naa
  pl. Wallet – bár kevés magyar bankot ismer, de az Erstét pl. igen. Nekem se ismeri minden kártyámat, de amiket leggyakrabban használunk azokat igen.
  A 2%-os díjhoz: a Paypass fizetésre is ilyen magas a díj? Akkor csak időt spórol vele a boltos és a vásárló, hogy nem ellenőriz rögtön, hanem gondolom néha, csomagonként küldi fel a tranzakciókat.
  Ahol nincs paypass terminál vagy lassú a terminál, ott én is csak a legalább párezer forintos vásárlásokkal kártyázok.
  Persze, nem kell megszüntetni a kápét, de ahol az infrastruktúra, gyors, érintéses terminál adott, ott nagyszerű és gyors kártyát csippantani.

  Amúgy nem értem, ilyen magas díjaknál miért nem jön valami konkurrencia, aki nem 2%-ért hanem 1%-ért adja a kártyaelfogadó terminált. Vagy maga a VISA és a Mastercard kér ilyen sokat? Akkor lehetne versenyképesebb mobilfizetés.

  A Revolut hogy oldja meg, hogy ingyen leszedi? Benyeli?

 • RealisticKiwi
  KP-val vásárlok ha tehetem. Nem hiányzik, hogy kövessék a vásárlási szokásaimat, meg megfigyeljék hol mikor járok, amivel készítenek egy profilt rólam és belőhető, hogy mikor hol tartózkodom. Aztán majd egy elnyomó diktátor kezébe kerülnek az adatok azt jön értem a fekete autó, mert rendszerellenes dolgokat vásároltam, akármi is legyen az. Baromság amiket írok? Valószínűleg igen, de mivel semmi pluszba nem kerül, hogy KP-val fizessek, így inkább biztosra megyek.

  Azon kívül olvastam, hogy az emberek többet költenek ha kártyával vásárolnak, mert nem látják a pénzt. A KP vásárlásnál látjuk a pénzt és nehezebben költjük el. Spórolásnak is jó a KP vásárlás.

 • jurta

  “Egyértelmű, hogy készpénzben a legkönnyebb nyilvántartani a költéseket. Látod ahogy folyamatosan kevesebb bankjegyed marad, és azok is egyre kisebb névértékűek. A bankszámlás pénzköltés esetén egyszerűen nem tudatosul az emberben, hogy fogy a pénze, mert nincsenek előtte a bankjegyek, nem tud mihez viszonyítani.”

  Pár év tudatosodás és költségek vezetése, és nálad is pont fordítva lesz! 🙂

 • Eper11

  Mi a neve ennek a ktg.elemző appnak?
 • tgwh

  Akkor ezek szerint nem mindenhol. Meg lehetne nézni, van-e még kivétel 😀

  @Károly
  Én is kp-ban kapom a fizetésem. Kártya nem kell, mert annak költségei vannak, a villany-víz-gáz számlákat is csekken adjuk fel, azt nem tudja elrontani a bank 😀 Igaz, volt hogy kiküldtek pár téves számlát, de azt nem fizettük be. Ha véletlenül befizeti valaki, levonják a következő számlából.
  Engem nem érdekelne, legyen az a legnagyobb öröme, hogy azt lesegeti, mit vásároltam… amúgy sok mindent netről rendelünk, de ahogy nő a verseny, egyre silányabb kereskedőkbe futunk bele…
  Semmi köze ahhoz, ha valakit feketén foglalkoztatnak, számlára megy az utalás, mellé meg a boríték.

 • naa
  Wallet, de van masik is ami tudja egy masik cikk alatt irtak mast is. Wallet Mo.- on sanszos hogy csak Erste szamlakat latja, par honapja ez volt meg legalabbis csak ismeros.

  Nekem arra jo, hogy a kolteseket nem kell bepotyogni, kiveve ha cash…

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A Wallet már egy csomó magyarországi banktól le tudja húzni az adatokat. Ezen az oldalon ellenőrizhető: budgetbakers.com/bank-connections
 • gab
  Igen, elképzelhető, hogy az állam valami galádságot akar csinálni az elektronikus, számlapénzzel. Na de ez ellen véd a cash? Hát egyáltalán nem. Hallottatok már a “felülbélyegzésről”? Hogy hirtelen csak az állam által lepecsételt pénz lesz érvényes. (amit az általa meghatározott árfolyamon vált be) Meg tudja oldani az állam, ha akarja. Az euróval persze ez nehezebb lenne, mint a forinttal.

  Én nem szeretem a KP-t, vagyis maceásabbnak tartom, hogy azzal szórakozzak, mennyit kell felvennem egy hónapban. (sajnos kell) Pár száz forintot is kártyával fizetek. Az viszont igaz, hogy tényleg könnyebben költök így.

  A magyar valóság meg örökké az lesz, hogy KP marad, mivel fent lopnak, lent is lopni fognak. Kis kereskedő/vállalkozó kb. harmadik alkalommal már nem ad számlát/nyugtát, mert megjegyzi az arcom, és nem vagyok NAV-os. 🙂

 • Györgyi
  Hát például kapásból így nyáron szívesebben hagyok a strandon őrizetlenül kb. 2000 Ft készpénzt, mint a bankkártyámat.
 • Ákos
  Csodálatos ez a rengeteg konteo! 🙂
  Az állam mindent megfigyel és majd elemzi a vásárlási szokásokat és kivégez, amiért vettem 3 pendriveot.
  Eközben a Wallet-nek, amiről semmit nem tudnak, simán hozzáférést biztosítanak a számlaforgalomhoz. A legszebb, hogy eközben a legnagyobb konteosok mindent kiposztolnak facebookon.

  Semmi sincs ingyen. Amit megosztasz (adat), az mind felhasználható.

  Az adatbányászathoz erőforrás kell, ide értve elsősorban a szellemi kapacitást. Nah, államigazgatásban ilyenről nemigen beszélhetünk, mert nem tudják közpénzből megfizetni, úgyhogy inkább tartanék a marketing cégektől a “nagytestvér” szerepében, mint az államtól. De a basic user ezt nem látja át, önként és dalolva tolja be az adatait valami külföldi multiba. Szánalmas.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Sajnos a banki szinkront csak fizetősen tudja a Wallet. Évi 4800 Ft Ft-ért két bankszámlát enged hozzáadni, 7200-ért korlátlan számút.
 • kritizator
  wallet:

  a villamossági boltban vásárolt dolgokat az üzemanyag közé sorolta
  az aliexpresst a cipő, ruházat közé
  KP-felvét automatából étel/ital közé
  hitelkártya törlesztést gépjármű karbantartás közé
  építőanyagátutalást étterem közé

  folytassam???

 • Dalma
  Volt egy egészségpénztári cikk, amiben szüléskori adó visszatérítésről volt szó. Nem tudná valaki belinkelni nekem, egyszerűen sehogy nem találom.
 • Tee Bee
  Kiszámoló Miklós!

  Miért nem meri meglépni egyik kormányzat sem, hogy nagyon rövid idő alatt kivezeti / érvénytelenít (=bevonja, lecseréli), egy bizonyos bankjegy címletet, majd kibocsát egy újat!?
  Rengeteg fekete pénz semmisülne meg pillanatok alatt, ez egy hihetetlen lökést adna a gazdaságnak…

 • Kiszamolo
  Tee, nemrég csinálták ezt Indiában. Keress rá.
 • Anita

  https://kiszamolo.hu/talalt-penz/

  Erre gondolsz?

  “önsegélyező ” szóvak kell keresni a témába vágó cikkeket

 • szocske
  szerintem a bankkártyának nem árt a víz, így azt nem kell őrizetlenül hagyni.
  50 EURt már találtam a tengerben lebegve, bankkártyát még nem 🙂
 • Családfő
  szocske, persze, mert a bankkártyára rögtön lecsapnak a nagy halak 😀
 • naa
  “építőanyagátutalást étterem közé”
  szerintem azért tanul egy idő után, a nagyobbakat át lehet kategorizálni ha zavar, amúgy meg kerekítési hiba nekem, a lényeg úgyis, hogy lásd mennyi az összes költés és rá tudj kattintani, miért annyi az adott kategória, akkor meg átnyomod a helyes kategóriába, ami nem lenne jó…
  Amúgy szerintem is lehetne jobb, a kimutatásoknál engem pl. nem az érdekel, hogy ez adott kategória az előző hónaphoz képest mennyit változott, hanem az, hogy sok hónap átlagában hogyan alakul az adott kategória. Egyik hónapban sok ruhát veszek, másikban semmit – a lényeg mondjuk az átlag egy évre.
  A múlt havi “riportomban” pl. a legnagyobb költségek változása előző hónaphoz képest, költségtételek csökkenő sorrendjében:
  -32%, +171%, -29%, -60%, -51%, … – hát ez nem sokat mond. Az átlagokat ellenben nem mutatja, grafikont se rajzol több hónapra, pedig tehetné.
 • Szabolcs
  Kártyapárti vagyok, ahol csak lehet, azt használom, akár 1 bounty szeletért is.
  Van cash párti ismerősöm…
  Aki paranoiás, azt nem értem. Ha hazai balhé lesz, a huf cash semmit nem fog érni, mert a huf maga nem ér majd semmit. És pl. 1955-ben csak a pénzen keresztül zaklathattak? Londonban tudtommal szó szerint méterre lehet tudni, merre jársz.
  Nekem egy kérdésem lenne a rettegők felé: hol tartod pl. a 10-100 millás megtakarításod? Nem félsz, hogy kirabolnak és az asszony is elviszik egy körre? Vagy a széfet veled nyittatják ki, és megteszed, és utána asszony megy még egy körre?
  Nem csípom a bankokat, annyit tudok tenni, hogy minél kevesebbet fizetek nekik, vagy inkább fizessenek ők. De cash alig legyen, ha megoldható. Ha vhová kell, az más, akkor kell vinni, de mai életemben itthon ritka, utazásoknál releváns.
  Mindennek megvan a kockázata, én ezt futom inkább.
 • Nimfas Corporation
  :

  Kis OFF: Booking.com…. tavaly Egerbe mentünk kicsit pihenni a Balaton partjáról. Első felindulásomban a booking.com-on néztem szállást. Találtam is, de olyan Horvátországi áron 4-5 nap 120eFt. Mivel ingyenes volt a lemondás, így nem kockáztattam semmit. A képekből látszott, hogy kultúrált a hely, ezért neki is álltam a barátommal (google.com) keresni. Meg is találtam a szállást a neten. Megnéztem a weblapra kitett árakat, 1500 Ft-tal lett volna olcsóbb ha direktben náluk foglalok…. áh mondom annyit nem ér az egész.
  De a kisördög csak nem nyugodott, írtam nekik egy e-mail-t, hogy x személy 5 napra, mennyi a szállás….. na ekkor esett le az állam, le is mondtam a booking.com-os foglalást.

  Kiderült, hogy a Booking-on 120eFt-os szállás, amúgy csak 75-80eFt… én értem, hogy meg kell élni a cégnek is valamiből na de 40% haszonkulcs nem semmi.

  Off vége: KP-ban fizettem.

 • Zedder
  Ezek a csodaappok mihez kezdenek egy átlagos aldis bevásárlással? Veszel élelmiszert, kutyatápot, egy láda sört, két pólót, éppen jó áron van a fúrógép, persze kell tisztítószer is, nameg akciósan dobálják ki a kerti cuccokat.

  Ez alsó hangon 6-7 kategória nálam.

  Vagy ha a DM-ben veszek az óvszer mellé nasit (élelmiszer), két esernyőt és megint kell annak a kutyának enni vinni, akkor az minek lesz elszámolva?

  Én ebben a bolt alapjáb történő kategorizálásban nem hiszek, de mondjátok el hol tévedek…

  A paranoid alakoknak: ha már kártyát nem használsz, remélem mobilod sincs, nameg az utcára is is burkában mész ki (térfigyelő kamerák)…?

 • Endre bá
  Szerintem a “cash is king” nem a készpénzre utal, hanem a szabad pénz forrásra, ami lehet akár számlapénz is.
 • Petike
  És a Wallett honnan tudja, hogy ha költök x Ft-ot mondjuk a Lidl-ben, abból mennyi ruha, mennyi élelmiszer, mennyi csokoládé, stb? Mert ha ezt nem tudja különválasztani, akkor mi értelme van?
 • naa
  @petike Marhára nem érdekel, hogy az Aldiban, SPÁRban, Tescóban stb. pontosan mit vettem, az mind a “Groceries”-be kerül és kész – azért sejthető, hogy ott miféle dolgokat szoktam venni, és nem érdekel hány százalék a kaja vs. tisztítószer, mert az mind ugyanaz a bevásárlás kategória és kész.
  Ha egyszer valami rám jönne, és mondjuk egy fűnyírót a Tescóban vennék meg valami miatt, akkor lehet, hogy azt levonnám és külön beírnám a Housing – Maintenance kategóriába, de ilyet se csináltam még soha, nem is tudom, árulnak-e fűnyírót.
  Megnéztem egy hónapot, egyedül egy állatkaja-áruház tételt lehetett volna átkategorizálni, a többi SPAR, piac, stb. teljesen jó helyre került ebben a kategóriában – de hagytam, mert nem osztott-szorzott semmit…

  Nekem bőven elég, ahogy bekategorizálja, a lényeg, hogy csak a kivételes kápés költségeket (étterem, ilyesmi) kell pötyögnöm és van rálátásom.

 • naa
  ez nem azért lehetett inkább, mert a Bookingon elsősorban külföldieket várnak, nekik többért adják? Amikor meg felhívtad, odaadta magyarnak ennyiért is, lehet, hogy kevés volt a vendég…
  Az ingyenes lemondásért is plusz pénzt szoktak néha kérni.
  Ekkora jutalék szerintem nem lehet – de szöcske majd megírja… 🙂
 • Tiborg
  Nem nagyon értem miért fáj az némely hitelkártya mániásnak, hogy mások mivel szeretnek fizetni, illetve miért szeretnék ha megszűnne a kp? Mitől lesz az majd jobb nekik? Amúgy már itt is többször ki volt tárgyalva, hogy a kp-t megszüntetni nem lehet, és bolond ember az aki 100%-ban rábízza magát a hitelkártyára, nem beszélve egy telefonos app-ra.
  Más: Romániában a kártyás fizetéseimet úgy vonta le a bank, hogy a Lei-t átváltotta USD-re, majd azt számolta át Ft-ra, dupla konverzió volt elég rossz árfolyammal. Ez normális?
 • Szocske
  a booking min. 12%-ot vesz el közvetítési díjként, de ezt a szálláshely emelheti 40%-ig, ha többet ad a bookingnak, jobban nyomják őket, előrébb kerülnek a listában, hírlevelek, stb.
  Ha a szálláshely a forgalma miatt ÁFA-t is fizet sz megint nem kis tétel. Idegenforgalmi adó 450ft/fő/éj, akkor is ha 1000ft a szállásdíj egy kempingben, akkor is ha 50ezer valami sok csillagos hotelben.
 • Kiszamolo
  Tiborg, normális. A bankkártya társaságok euróban vagy dollárban vezetik a dolgaikat. Ha ettől eltérő devizát használsz, először euróba vagy dollárra váltják a pénzt, majd úgy forintra.

  Hogy miért? Mert többet keresnek rajta.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Az ilyen dupla konverziók és banki árfolyamos lehúzások ellen jó a Revolut. Két hónapja használom elégedetten.
 • Zabalint

  Bár nem vagyok hitelkártya mániás, sőt hitelkártyám remélem sosem lesz, de debit kártya mániás az talán vagyok, ugyanakkor nem zavar, ha mások készpénzt használnak. Az viszont zavar, hogy egyrészt ennek az elektronikus pénzhez képest magasabb költségeit én is fizetem, lásd pénznyomtatás, sárga csekkek, stb. Meg az is zavar, hogy a megoldjuk okosban világ is belőlünk adófizetőkből él, és elég magas a korrelációja a készpénzezéssel.
 • Petike
  @tiborg: “Nem nagyon értem miért fáj az némely hitelkártya mániásnak, hogy mások mivel szeretnek fizetni” És ezek után elkezded szidni azokat, akik nem úgy fizetnek mint te. 😀 Mulatságos. 🙂
 • naa
  ,
  nem akarom, hogy megszűnjön a kápé (nem is fog), csak legyen mindenhol csippantós kártyaelfogadás… 🙂 A konverzió elkerülésére valóban jó a Revolut, amit Mikorka Kálmán is ajánlott.

  Jó lenne, ha olcsóbb lenne a kereskedőnek is – nem értem, itt a verseny miért nem szorítja le az emlegetett 2%-os költséget, miért nem jön egy új belépő, aki olcsóbban adja és elfogadja a kártyákat. Persze lehet, hogy ennek az oroszlánrészét a VISA és Mastercard veszik le? Azt viszont azért nem hiszem, mert akkor a bankok miből fizetik a combos visszatérítéseket…

  A Revolutot (devizás) kártyáról feltölteni ingyen van – ott a Revolut, mint “kártyaelfogadó” szintén fizet valami komolyabb díjat a banknak/kártyatársaságnak?? A 0 költségből, amit én fizetek neki??
  Lehet, h külföldön olcsóbb? Devizás kártyáról olcsóbb levenni?

  Lehet, hogy már elmagyarázta ezt valaki, de lemaradtam.

 • Kopter Géza
  Én már a krisztusi korban vagyok, de őrületbe kerget a készpénz, a számlaként hozzám vágott papírfecnik, és a többi hivatalos papírként tartogatandó fiszfasz.
  Attól, még hogy jópáran papírfetisizmusban szenvednek, szerintem szépen lassan, de el lehetne engedni.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Valószínűleg <<2%-ot fizet a Revolut a kártyatársaságnak. Abból gondolom, hogy a Transferwise-nál is az utalásos és a kártyás művelet díja között nagyjából fél % a különbség: imgur.com/a/vBTi4VM
 • Gauchos

  Van, akinek megéri a hitelkártya. Bár én abszolút hitel-ellenes vagyok, nem is volt nekem soha hitelem, csináltattam egyet, mert külföldi autóbérléshez kellett volna (aztán kiderült, hogy mégis elfogadják a debitet is). Éppen akciós volt az OTP-nél (5% visszatérítés mindenre, az első 2 hónapban, de max. 8000 Ft), így gyorsan szereztem vele 8000 Ft-ot csak az autóbérléssel. Az első évben ingyenes, utána 4100 Ft, csak a 273 Ft-os havi zárlati díja van.
  Azonban, ha összességében nézzük, nem sok pénzt lehet vele szerezni. 1% mindenre, Lidl, MOL meg egy két helyen 3%. Neten azért nem szívesen használom, ott inkább a virtuális debit kártyámat. Annak jó a hitelkártya, aki sokat költ (havonta legalább 150.000 Ft-ot, kártyával). A spórolósabbaknak, mint nekem nem éri meg, igaz összességében pozitívan jövök ki vele, de ennyiért nekem nem éri meg foglalkozni vele.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Cáfolom, hogy nem sok pénzt lehet vele szerezni. Ügyesen menedzselve, láncolva a kártyákat nekem megvan az évi 140 ezer Ft tiszta bevétel a hitelkártyákból.
 • Zedder
  “Marhára nem érdekel, hogy az Aldiban, SPÁRban, Tescóban stb. pontosan mit vettem, az mind a “Groceries”-be kerül és kész – azért sejthető, hogy ott miféle dolgokat szoktam venni, és nem érdekel hány százalék a kaja vs. tisztítószer, mert az mind ugyanaz a bevásárlás kategória és kész.”

  Köszönöm, így már tiszta. Ez számomra így használhatatlan, mert pont a költségvetésezés lényege veszik. Máshogy állunk hozzá a personal budget témakörhöz, de nem áll szándékomban meggyőzni senkit.:)

 • Zelei K Andor
  Egy gyöngyszem a készpénz elleni harcról a portfolió pont hu-n:

  “A már bevezetett digitalizációs eszközök csábító ízelítőt mutatnak arról, mennyivel lehetne hatékonyabb egy kevésbé készpénzzel terhelt gazdaságban az adóbeszedés.”

 • Gauchos

  Hogyan csinálod a kártyák láncolását?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Az egyik tartozását a másikról fizetem be csekkautomatában.
 • Gauchos
  Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  De ahhoz kell csekk is, azt honnan szerzed be?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : A K&H minden kivonathoz küld csekket, az Erstéről egyszer kellett kérni, azóta minden évben küldenek egy tucatot. És az automatában akárhányszor használható ugyanaz a csekk.
 • Dalma
  Kedves Anita!

  Igen, köszönöm erre gondoltam.

 • Eltévelyedés
  Komolyan ennyi prepper van köztünk, akik tartanak otthon 2-3 ezer eurókat, meg aranyrudakat? Tényleg ennyire komoly veszély, hogy Viktor gondol egyet és mindenki bankszámláját lenullázza? G*ci, de nem ennyire.
  Ha ilyesmi előfordul, akkor ott van annyi gond a világban már, hogy senkit nem fog érdekelni, van-e készpénzed. Az lesz a kérdés, ki az erősebb. Szóval inkább akkor már tarts otthon egy komolyabb fegyvert és hozzá tartozó töltényből végtelent.

  De leginkább ha ilyesmitől félsz, akkor szerezz be egy második(harmadik) útlevelet, hogy vész esetén bárhova menekülhess.

  A másik: Tényleg ennyire hetvenes IQ-val rendelkeznek az emberek, (ti olvasók, nem Mari néni), hogy azér’ jó a KP, mert látom, ha fogy, kártyával meg ész nélkül? Ember, tudod, hogy havonta mekkora a kereted, és abból meg tudsz-e engedni egy 790-es cappuccinot. Nem olyan nehéz az elvont gondolkodás.

 • Tamás
  “Komolyan ennyi prepper van köztünk, akik tartanak otthon 2-3 ezer eurókat, meg aranyrudakat? Tényleg ennyire komoly veszély, hogy Viktor gondol egyet és mindenki bankszámláját lenullázza? G*ci, de nem ennyire.”

  Ne azt nézzék amit mondok, hanem amit csinálok. És volt erre sok szép példa az elmúlt8évben. Persze ha a bankszámla külföldön van, akkor no para.