A költségvetésről

A mozizással kapcsolatban felmerült a színházak és úgy általában a kultúra támogatása. A nagy kérdés az, kell-e támogatni a kultúrát, kinek kell támogatni és mennyire kell támogatni.

Magyarországon mindenki az állammal szeretné magát eltartatni és ez sokak szerint rendben is van. Legyen szó egyházról, színházról, bélyeggyűjtő szakkörről, valamiért elvárás, hogy majd az állam biztosítja a szükséges anyagi forrásokat.

Ennek a múlt rendszerből itt maradt gondolkodásnak az eredménye, hogy Magyarországon még mindig túl magas az állami újraelosztás mértéke. (Magyarországon a GDP 36,6%-a az újraelosztás mértéke, Szlovákiában 33,1%, Romániában 27,1%, Lengyelországban 35%)

Sokaknak nem esik le, hogy az állam csak azt a pénzt tudja szétosztani, amit előtte elvett a társadalomtól. Ezt hívják állami újraelosztásnak. Minél több pénzt szed be az állam adó formájában és oszt újra a társadalomban, annál nagyobb lesz az állami újraelosztás mértéke.

Mint adófizetők, a minél kisebb újraelosztásnak örülünk,  hiszen annyival több marad a mi zsebünkben és mi dönthetjük el, hogy mire költjük azt.

Azonban ennek ára is van. Jó lenne, ha az újraelosztás mértéke az amerikai 24,3% lenne, de szeretnénk-e cserébe megkapni az amerikai egészségügyet annak minden horror költségével és szeretnénk-e 1,5 ezer milliárd dolláros diákhitel-állomány arányos részének a boldog tulajdonosai lenni? Mert az alacsony újraelosztás mögött az is ott van, hogy az állam nem, vagy alig költ az egészségügyre vagy a felsőoktatásra. Esetleg mindennapos látvány a szemétben turkáló nyugdíjasok hada, mint Dél-Koreában.

Minden egyes fillér, amit az állam bármire is elkölt, azt az adófizetők dobták össze. Legyen szó egészségügyről, oktatásról, utak építéséről, futballról vagy bármilyen alapítvány támogatásáról, az állam a mi pénzünket költi.

Minden, az állam elköltött 100 milliárd forint minden egyes négytagú magyar családnak 40 ezer forintjába kerül, amit szja, áfa vagy bármi egyéb címen vesz el tőle az állam. Ezért igenis fontos, mi lesz a pénzünkből. Új kórház, oktatás, vasútvonal vagy stadion.

Egy normális társadalomban a tudatos adófizetők elszámoltatják a mindenkori kormányukat, mennyire hatékonyan és mennyire célszerűen használja fel a tőlük elvett pénzt. Az amerikai állampolgárok például ezen a honlapon követhetik nyomon, mire, mennyit költenek az állami intézmények, a tagállamok kormányai és a központi költségvetés. Minden háromezer dollár feletti költés megtalálható a honlapon.

Egy átlagos kelet-európai társadalomban inkább a jobbágy-mentalitás fenntartásában érdekeltek a kormányok, a társadalom csak ne érdeklődjön arról, hogy mire ment el évi 22 ezer milliárd forint. Az állampolgárnak semmi köze ahhoz, mire mennyit költ a kormány. Az nem az ő pénze, úgysem érti, kár vele foglalkoznia.

Érdemes megismerkedni a költségvetéssel, egy tudatos polgárt érdekli, hogy mire mennyit költ az országa az ő pénzéből.

A tervezett költségvetést a költségvetési törvény tartalmazza, ez a 2020-as tervezet. Valószínűleg nem lesz tartható a költségvetés a jelen gazdasági felfordulásban, de ez most annyira nem fontos.

Erre az évre közel 22 ezer milliárd forintos költségvetést irányzott elő a kormány, 367 milliárdos hiányt tervezett előre. Ez 0,8%, ilyen alacsony még soha nem volt a tervezett hiány, tavaly ez az érték 2,3% volt. A TB és egyéb alapok számára nem lett hiány tervezve. Bár szinte biztos, hogy nem állunk meg itt, de dicséretes, hogy ilyen alacsony hiányt terveztek. (Bár az lenne a normális, ha többletes költségvetést terveznének az államok, hogy csökkenjen a felhalmozott adósságuk, de az valamiért nem divat, Európában is csak néhány államnak van ennyi esze.)

Az euró árfolyamát 321 forinttal tervezték. Év végére 32 ezer milliárd forintos államadóssággal számoltak. 2020-ban 700 milliárd forint államadósság-növekedést terveztek, de mivel legalább 2,8% GDP növekedést is prognosztizáltak, ezért a tervek szerint az adósság-növekedés ellenére csökkent volna az államadósság százalékos aránya. (Kapcsolódó cikk: Az államadósság számokban)

2020-ra 1.366 milliárd forinttal, vagyis 13,7%-kal több adóbevételt terveztek, mint 2019-re, ebből 2899 milliárd forint lett volna a lakossági befizetés, 6.635 milliárd forint lett volna a fogyasztási típusú adók és 1.690 milliárd forint lett volna a gazdálkodási szervezetek befizetése. (Kapcsolódó cikk: Az adózásról újra)

A társasági adóból 500 millárd forintot vártak, ez 20%-kal több, mint 2019-ben. A katából 193 milliárd a tervezett, ez is 25%-kal több, mint 2019-ben (Az eva kivezetése miatt akár még tartható is lett volna.)

Az áfabevétel 4.968 milliárd forintra van tervezve (15,8%-os növekedés), a jövedéki adókból (melynek zöme az üzemanyagok jövedéki adója) 1.226 milliárd forint-ot vártak.

SZJA-ból 2.609 milliárd forint a tervezett bevétel.

Az Uniótól 1.496 milliárd forintot vártunk idénre.

A TB alapok bevétele 6.269 milliárd forint, ebből 2.682 milliárd forint az egészségügyi rész, a többi a nyugdíjalap része. Tervek szerint mindkettő elég lett volna az irányzott kiadásokra.

Az eddig felvett államadósság finanszírozása a tervek szerint 1.111 milliárd forintba fog kerülni, ennek legnagyobb része a kamatteher. A négytagú háztartásunk 444 ezer forintot kénytelen adózni évente a meglévő államadósság kamatfizetésére. Ha az államapírok kamatlábai 2 százalékpontot emelkednek, akkor 640 milliárd forinttal fog nőni a kamatkiadás, vagyis családonként további 250 ezer forint lesz az éves költsége a meglévő államadósságnak.

A vasút által nyújtott kedvezmények (diák, nyugdíjas, stb.) miatt az államnak 173 milliárd forintot kell adni a MÁV-nak és a GYSEV-nek, az autóbuszos cégeknek további 90 milliárd forintot ad az állam ugyanezen oknál fogva. Vagyis a négytagú családunktól 105,2 ezer forintot von el arra az állam, hogy támogassa egyes társadalmi rétegek utazását. Ehhez még hozzájön a vasúti pályahasználat éves 106 milliárdja, az elővárosi közösségi közlekedés 14 milliárdja, illetve a különféle vasút-felújítási munkák támogatása.

Magyar filmekre 27 milliárdot ad közvetlenül az állam, ez 4 milliárddal kevesebb, mint tavaly.

Közmunkára idénre 140 milliárdot terveztek, ez 40 milliárdos csökkentés tavalyhoz képest. A Foglalkoztatási Alap teljes éves tervezett kiadása 431 milliárd forint.

A költségvetésből olyanokat is megtudunk, hogy például közvilágításra kilométerenként 400 ezer forintot ad az állam évente.

A hadigondozottak ellátását végző alapítványnak 14 milliárdot ad idén az állam. Ez annak a fényében soknak tűnik, hogy hetven éve egy puskát sem sütöttek el háborús céllal az országban, így elég kevés lehet a célcsoport (elsősorban hadiárvák) létszáma. (Update: mint kiderült, zöme külföldre, a magyar igazolvánnyal rendelkezők számára megy, illetve a magyar katonai missziók sebesültjeinek és halottainak. Bár nekem még mindig soknak tűnik az összeg így is.)

A honvédség idén 412 milliárd forint működési költséggel és 204 milliárd forintos beruházási költséggel van jelen a költségvetésben.

A Belügyminisztérium költségvetése 724 milliárd forint működési költség és csak 27 milliárd forint a fejlesztési költség. Ide tartoznak a rendőrök, titkosszolgálatok, fegyházak állománya, stb.

Az adóhivatal működése bő 200 milliárdos tétel lesz az idén.

Egyetemek, főiskolák alkalmazottaira 300 milliárd megy el évente (ebből 43 milliárd a járulék, ami visszakerül az államhoz), dologi kiadásokra további 192 milliárd forint. Nem állami felsőoktatásra 24 milliárd forint megy el. Ezzel áll szemben a 330 milliárdos tandíj-bevétel. Vagyis az állami felsőoktatásra nettóban, a fizetések adórészét és a dologi kiadások áfáját levonva évente 79 milliárd forintot költ az állam.

A Klebersberg központ személyi kiadásai 510 milliárd forint, dologi kiadások 70 milliárd forint. Köznevelési célú humánszolgáltatás 249 milliárd (ha jól sejtem, ez az egyházi iskolák kiegészítő támogatása), hittanoktatásra további 6,6 milliárd.

A Petőfi Irodalmi Múzeum éves költsége bő 7 milliárd forint. (Csak egy kiragadott példa.)

Gyógyító-megelőző ellátás intézetei személyi kiadása 380 milliárd forint, dologi kiadások további 254 milliárd forint. Felújításra, beruházásra azonban csak 7 milliárd van tervezve. Ez még az amortizációra is kevés, s hol van még a fejlesztés?

Mentőszolgálat fizetésekre 35 milliárd forint, dologi kiadások 9,3 milliárd, beruházások 10 milliárd forint.

A Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál 2 milliárd forintunkba kerül, nemzeti indentitást 7 milliárdért erősítünk évente, jelentsen ez bármit is.

Kormányzati kommunikációra 24 milliárdot tervezünk költeni, turisztikai fejlesztésekre 31+59 milliárdot.

11 milliárddal támogatjuk a Művészetek Palotáját, 800 millióval a Nemzeti Dohányellátót.

Csak néhány példát ragadtam ki, ha van kedved, érdemes átolvasni, mire mennyit költünk, hogy lásd, mire megy el a befizetett adód.

Share

225 hozzászólás

 • Zsolt
  Az, hogy amerikaban ez atlathato es transzparens tok jo. Itthon is ez kene de eselytelen, mert direktbe megy a kavaras. Pedig egyszeru dolog lenne. Illetve beleszolni nem lehet, sajnos ez is jo lenne de ez igazabol sehol sincs.
  Sokkal jobb hely is lehetne a vilag, de sikerult ezt valasztani. Plusz szerintem az elosztas jo, mert egeszsegugyi es nyugdij megtakaritast nem lehet az emberekre bizni teljesen, foleg USAbeli arak mellett.
 • nobody

  Arról is érdekes lenne egy felmérés, hogy minden 100 forint közbeszerzésből, mennyi jut lölőnek 😉

  Ez nem az az oldal, ahol a no-brain propagandát üres tekintettel tapsolják.

 • AtomG
  Najó, de ez a ‘nem kérek számlát’ egy ördögi kör. Mert nem arról van szó, hogy van egy hivatalos papír, amit nem kérsz el. Hanem megrendelsz egy munkát, a szaki abból magának 100.000 Ft munkadíjat vár. Ha nem kérsz számlát 100.000, ha kérsz számlát, 100 + 27 ezer =127.000. És ekkor elgondolkodsz: az agyonadózott jövedelmedből szeretnéd még 27%-kal finanszírozni azt az államot, amelyik ellopja a pénzed, vagy sem?
  Nyilván az a válasz, hogy ennek az államnak te már nem szeretnél egy fillérrel többet adni.
 • kritizátor
  A sok stadionozással lett egy hangulata a cikknek…

  Egy stadion-t talál a keresőm: elolvasni újból nincs erőm.

 • kritizátor
  de aki a stadionépítéseket védi, az vagy kényszerképzetes sportfanatikus, vagy haszonélvezője a vele járó korrupciónak.

  VAGY EGYSZERŰEN A FIDESZ NEVŰ EGYHÁZ HÍVŐJE

 • Krk
  Szia.
  Szerintem kimaradt a milliárd szó
  “lakossági befizetés, 6.635 forint lett volna “
 • Tamás
  “Béla bá’, aki feketén adja ki a lakását, ”

  Itt az állam mit is csinált konkrétan az elmúlt 10 évben mind a bérbeadói, mind a bérlői oldal érdekeit figyelembe véve?
  (szabályozás átgondolása, jogi környezet módosítása, stb, stb)
  Ja hogy csak tartotta a markát a pénzért, és ennyi?

 • Körtefa

  Melyik osztrák festőről is van szó? 🙂
 • Paul
  Kedves Miklós

  Tegnap végre rászántam magam és szinte egyhuzamban kiolvastam a könyvedet. Végig lekötött és rávett, hogy elgondolkozzak a saját életemről.
  Kapcsolatom a vallással és Istennel maradjunk annyiban, hogy bonyolult. Vallásos nevelésben részesültem, hívő voltam de aztán fokozatosan kiábrándultam az egyházból majd egy ponton az Istenben való hitem is elveszett.
  Ez a könyv még így is magával ragadott és végig azon gondolkoztam, hogy a kiábrándulás oka lehetett, hogy akik eddig közvetíttették felém Isten üzenetét messze nem voltak ilyen meggyőzőek.
  Arra gondoltam, hogy nagyon szívesen hallgatnám Isten igéjét a te közvetítésedben, nem tudom erre gondoltál-e már. Ha neked lenne mondjuk egy heti podcasted akkor 100%, hogy minden vasárnap meghallgatnám úgy, hogy amúgy szinte sosem foglalkozok vallási dolgokkal de érzem, hogy a szívem még sincs teljesen zárva ilyen üzenetekkel szemben.

 • CactusJack

  Te miről beszélsz? Nyilatkozz a saját a nevedben, mert én személy szerint egyáltalán nem érdemlem meg, hogy ilyen kormányon legyen.

  Egész életemben adóztam, nem is keveset, soha nem csaltam semmivel, nincs családom, nem is lesz, nagyon fiatal vagyok ahhoz, hogy nekem bármikor legyen állami nyugdíjam, az egészségügyet nem veszem igénybe, az utakat nem használom, nincs motorizált járművem, és home officeból dolgozom.

  Már csak azt tudnám, hogy mivel érdemeltem ki magamnak ezt a kormányt, és mire adózom ennyit.

 • Fikatours blogger
  Abban az országban, ahol a lemezeladási listákat torony magasan vezették a lakodalmas zenét játszó „művészek” produktumai, lehet-e pusztán a piacra bízni a kultúrát? Ott, ahol a lemezlovasokat már zenésznek hívjuk, és egy laptop előtt rángatózó ember tudja a legnagyobb tömegeket bevonzani egy fesztiválra, elgondolkodtató, hogy a magára hagyhatjuk-e a kulturális hagyományainkat? Hagyjuk éhen halni a csellóst, a szaxofonost, vagy bárkit, aki nem egy mindent tudó szintetizátorral állítja elő a hangot? Zárjuk be a Zeneakadémiát, mert a piac nem tartja el a fagottosokat és hárfásokat? Pusztuljon az opera, mert már csak a nagyanyánk kíváncsi a kövér nő visítására?
  Szükség van szubkultúrákra, amik színesítik a választékot, hozzájárulnak hagyományaink őrzéséhez, és szórakozást nyújthatnak olyan tömegeknek, akik önmaguk nem tudnák eltartani az adott területet, legyen az zene,színház,stb
  METAL\m/
 • Homeropata
  “újraelosztás mértéke, ezt mutatja a fenti ábra.”
  Nem hagytad véletlen ki azt a bizonyos ábrát? 🙂
 • Elektromodulator dva
  Mar pedig ez igy marad (amig be nem szakad). A miniszterelnøki szekhez semmilyen ut nem vezet a nyuggerek szavazatainak begyujtese nelkul, 2002 òta. Magyarorszag korfàjàbol (a Ratko gyerekek meg csak most leptek be az øreg korba) pedig lehetetlen azt kiolvasni, hogy az ujraelosztasi rendszer itt aztàn jujj de csøkkenni fog.
 • Zabalint

  A korrupcióval az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb ember a saját szintjén nem is érti, hogy valami korrupció. Mert egyszerűen része a kultúrájának.
 • Zabalint
  Ja, egy tipikus példa eszembe is jutott.

  Valamelyik középiskolában kitört a botrány, hogy a felvételnél figyelembe vették, hogy a gyerekek szülei kicsodák, pl. valamelyik anyja a helyi TV-nél volt valaki, ami előnyös lehet a sulinak média megjelenés szempontjából, egy másik gyerek apja meg az önkormányzatnál volt fontos pozícióban.

  Nos, láttam Facebookon erről egy hosszú komment folyamot, és a legtöbben azon a véleményen voltak, hogy ez így nem korrupció, mert nem az igazgatónak vagy a helyettesének, mint magánszemélynek nyújt így előnyt az adott gyerek felvétele, hanem az iskolának, mint intézménynek. Nem értették, hogy teljesen mindegy, hogy ez kinek előny, mert maga az eljárás korrupt.

 • gizike
  Bltzr
  2020-05-12 at 18:55

  Ha stadionok helyett korházak, utak, egyetemek ovodák bölcsödék is épültek volna, akkor is pont ennyi marad volna a magyar munkásoknál, vállalatoknál, sőtt, számlázni is hasonló mennyiséget lehetett volna. De sajnos más a vezetés elképzelése, hogy mire kell a pénz.

 • Csavargo

  Azért abba is gondoljunk bele, hogy ha abból a pénzből mondjuk kórház épül, a pénz ugyanannyira marad Magyarországon, de legalább lesz modern kórház kihalt stadion helyett. Szerintem….

 • Flash23
  A demokráciát lehet jól és kevésbé jól gyakorolni. Az biztosnak tűnik, hogy azon országok ahol a vezetők kb. korlátlan számban újraválaszthatóak többnyire stagnálás van (pl. Oroszország, Magyarország, Afrikai országok). Nekem tetszik ilyen szempontból USA rendszer (max. 2-szer újraválasztható elnök), más szempontból meg egy lobbizgató katyvasz. Nehéz téma sajnos. Talán ha a nagyobb horderejű kérdésekben interneten szavazhatna a Nép, az jobb lenne, talán.
 • Mankel
  Szerintem fordítva ülsz a lovon soha nem becsület okoz jóllétet hanem a jóllét becsültet.
 • Alfa

  Semmi köze az akárhol máshol elköltött pénznek ahhoz, hogy van-e értelme elkúrni 10% alatti látogatottságú stadionokra ekkora pénzeket. Ezek független témák.
  Időszerű lenne politikai szemellenző nélkül nézned a valóságot.
  Csak az elköltött pénz hasznosulását kellene nézni.
  Például többen sportolnak-e attól ha van stadion?
  Fejlődik-e a magyar futball, létrejönnek-e nyerességes, európai szintű, professzionális (értsd önmagukat eltartó üzleti vállalkozásként működő) fociklubbok.
  A válasz egyelőre egy kövér nulla, szart sem ér az erre költött pénz. Még csak el sem indult a “várt” fejlődés.

 • Zylver
  Nah vegre! Köszönöm szepen Miklos, ez igazan hianypotlo poszt volt. Talan a blog indulasanal voltak hasonlo temaju cikkek es ezen nem is csodalkozom: akkoriban tenyleg eszmeletlen amokfutas ment vegbe az allamhaztartasban, a költsegvetesben es a gazdasagban (hal’az egnek az akkori futobolond most mar feljebb bukott az NMB elere!)
  Az ujraelosztassal meg nem is lenne annyira nagy baj: mar az elöbbi cikkben is irtam hogy a skandinav orszagokban van hasonlo mertekü adoelvonas… megis a vilag legerösebb gazdasagai es legelhetöbb tarsadalmaiba tartoznak. Tehat helyes az a következetetes, hogy bizony itt az ujraelosztas hatekonysagaval van a problema.
  Persze lehet azt is csinalni hogy az elvonas merteket csökkentjük es több penz marad az emberek zsebeben, de akkor – ahogy Te is irtad – mindenki keszüljön fel az amcsi “neolib vadnyugati” allapotokra.
 • Kiszamolo
  Paul, találsz elég embert, aki hitelesen közvetíti feléd Isten beszédét. Például ő nekem tetszik: https://www.youtube.com/channel/UCHG4x3RtbtlX51bxZbaZAJA

  Itt minden vasárnap van közvetítés, ahogy szeretnéd is.

  A vallás nem a hit szinonimája, hanem annak az ellentéte. Ahol nincs hit, ott van helyette vallás.

  Ne keverd össze a kettőt soha.

 • Pete
  Kedves kiszámoló! Örülök az ilyen cikkeidnek, mert ezeknél mutatkozik meg, hogy mennyire demagóg kommentelőid (is) vannak. Gratulálok hozzá, további jó etetést kívánok! 🙂
 • Helmholcz
  Tapasztalatom szerint egyik sem. Inkább a szekta híve. Amit kitalál a főni, az a jó, ha holnap a szöges ellentétét mondja, akkor pedig az. Az érveket pedig legyártja nekik a háztáji sajtó és megmondóemberek. Ezek az érvek pedig mindig elég gyenge lábakon állnak.

  Esetünkben például a kolléga azt felejti el, hogy az állam építtethetne bármi mást is magyar cégekkel (hogy itthon maradjon a pénz). Olyan dolgokat is, aminek van haszna, és nem okoz nettó veszteséget évtizedekig a fenntartása és üzemeltetése. Vagy Miklós írásának megfelelően akár az emberek zsebében is hagyhatná azt a pénzt.

  Imádom amúgy ezt az “itthon marad a pénz” maszlagot is. Erre jó példa az épp aktuális kaszinóbiznisz-újraosztás. Andy-papa, míg élt, mindent kivett a kaszinóiból és nyílegyenest ment a belga vagy luxemburgi szövevényes céghálója számláira. Az új tulajdonosok is ezt készítik épp elő.

 • Okoska törp
  A kiszámoló akadémia első részében van, hogy 90 óta nem nőtt a reálbér amerikában. Pont azóta, hogy jött a liberalizmus, és Reagan csökkentette az adókat.
  Emellett nőtt a vagyoni különbség.
  Szerintem ez mindennél jobban elmondja, hogy igenis szükség van nagy arányú állami újraelosztásra. Ez egy működő modell Skandináviában, nekünk ezt kell követnünk.
  Jogos-e, hogy egy vezérigazgató 10000x, 100000x annyit keressen, mint ugyanannak a cégnek a takarítónője? Ezt köszönhetjük az újraelosztás csökkenésének.

  Másrészt persze ott van a túloldal, hogyha hülyeségekre költik el, akkor jobb lenne azt a pénzt be se fizetni.

 • Gábor83
  Hadigondozottak tekintetében nem csak a világháborúban elhunytakat kell figyelembe venni. Egyrészt kiterjesztették a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezőkre is az ellátást, ami sokaknak nagy segítség, másrészt pedig aki katonai szolgálat, kötelező katonai előképzés, légitámadás, hadművelet, vagy visszamaradt robbanóanyag felrobbanása során vagy következtében testi épségének vagy egészségének károsodása folytán hadieredetű fogyatkozást szenvedett, illetve az ő családtagjaikra is vonatkozik a támogatás.
  Azért a külföldi missziók miatt van jónéhány érintett család, sajnos.
 • szpalika
  Vidéken épültek kórházak is, jellemzően unió pénzből. Budapesten el kellene dönteni a koncepciót is. Az állam a szuperkórház mellett lett volna a nyilatkozatok suerint, a kerületek viszont nem hajlandóak a status nqou-n változtatni, illetve kérdés, hogy ha egyet építenek, akkor azt hova. Volumen korlát van a legtöbb beavatkozásra, így adott esetben Kistarcsán még van államilag finanszírozott CT, de Budán már nincs az adott hónapra… így kérdés, hogy mi lenne a helyes az egészségügyben. Azt látom, hogy plusz pénz nélkül nincs talán hatékonyabb a jelenlegi helyzetben. Egy új, szuperkórház adhat bizonyos konvergenciákat, és az összevont keretek mellett akár kevesebb személyzettel hatékonyabb ellátást is ugyanannyi pénzből, de akkor a másik kérdés, hogy mi legyen a jelenlegi kórházakkal és aki idáig dugó mellett is hamar beért a hozzá közelibe és talán hatékonyan ellátták, elér-e a távoliba
 • Kiszamolo
  Gábor, rengeteg pénzt elszórunk külföldön élő magyarokra (rengeteget), aztán meg megengedjük nekik, hogy szavazzanak arról, itthon ki legyen hatalmon. Mivel sok pénzt kaptak, tudják, kire kell szavazni. Nagyon visszataszító szerintem.

  Aki nem is ebben az országban él, miért szavazhat arról, mi legyen ebben az országban?

 • Lala
  Színházba ugyan nem sokat járok, de nem bánom, ha az adómból támogatják. Ellenben a katás vállalkozók nagyon csípik a szememet, hogy az én adómból támogatják őket, mert ugye azt nem gondolja senki komolyan, hogy ők bármit is megfizetnek. Bárminek is csak a töredékét, ha kórházba vagy orvoshoz megy, ha bármilyen közszolgáltatást vesz igénybe.
  Közben meg a többségük kifejezetten jól keres.
 • a bolti dolgozó családja
  Minden nap amikor nem harcolsz a Vezérért, az a nap elveszett számodra!
  A sok stadion helyett a magyar munkás magyar alapanyagból magyar embereknek magyar korházat, bölcsödét is építhetne. Attól még a pénzt is ugyanúgy eltudnák lopni. Teccik érteni?
 • matetoth

  A pénzeléssel én sem feltétlenül értek egyet, de komolyan, mennyi szavazatot adnak le? Cserébe ~50 évvel tovább lesz magyar szó Erdélyben. Szerintem pont ez a dolog, ami minimális hatással van a mi életünkre, de annak, aki határon kívül rekedt magyar, marha sokat jelent akkor is, ha úgy dönt, hogy nem szavaz. Szerintem a tudjuk, hogy kire kell szavazni dolog akkor dőlt el, mikor elkezdték a félelemkampányt ellenük. Na szerintem az volt undorító.

  nb
  A biztosítórendszert lehet ésszel is. Németországban is magánbizti rendszer van. Ott is ellátják az időseket (halkan mondom, hogy igen, egy 80 évesnek nem biztos, hogy ki kell fizetni a 100 milliós rákkezelését, csak ezt nem szeretik hallani az emberek). Sajnálatos, de mindenki meghal. Abból a pénzből 10 50 éves, 25 harmincévest lehetne megmenteni.

 • toody

  Nem lehet, hogy simán annyi van mögötte, hogy így nem kell kétféle könyviteli jogszabályokat/programokat/stb. alkotni?
  Közalkalmazott is megkapja a bérét, ugyanúgy lekönyvelve, utalások vissza, mint bárki másnál.
  És elég egy kivonást vonni utólag, ha érdekel a tényleges kiadás.

 • Nacionalista

  Jól, mondod, én is emiatt vagyok dühös. A Főnöknek fontos a foci, és emiatt sokat költ rá a pénzünkből. Ez önmagában is gond persze, de a legrosszabb az egészben, hogy a magyar foci az elmúlt 10 évben egy tapodtat sem lépett előre… Ma ugyanannyi (vagy még kevesebb) nemzetközileg jegyzett játékosunk van mint 2010-ben. Ugyanaddig jutnak a kupákban a csapatok. Egy évtized alatt összességében bőven több mint ezer milliárd forint költés, és az égegyadta világon semmit, de semmit nem javult a magyar foci. Ebből az összegből lehetne +1 metróvonal Budapesten (vagy millió másik dolog vidéken).2

  “Következmények nélküli ország”

 • Igazmondó
  Mennyi okos ember.
 • Nacionalista
  @Kiszamolo:

  Ha mi nem támogatjuk a határon túli magyarokat, akkor 1-2 generáció múlva nem lesznek határon túli magyarok. Elvesztenenénk a magyartudatú lakosság 20%-t. Az nem számít?

  A másik meg hogy ők nem azért szavaznak a Fideszre, mert onnan kapnak pénzt. Hanem mert a többi párt vagy magasról lesz*rja őket, vagy aktívan uszít ellenük.

  (Az egy másik kérdés, hogy én a szavazati jogot nem kizárólag az állampolgársághoz, hanem pluszban még az állandó lakhelyhez kötném. Aki nem itt él, vagy lelépett innen az ne itt szavazzon, ez jogos.)

 • Giorgo
  Tetszik, amiket írtál és engem meg is győztél viszont nem lesz egy olyan politikai szerveződés, ami ezzel kampányolna és tényleg bele is merne nyúlni mélyebben. Esetleg egy komolyabb gazdasági válság, ami változást hozhat…
 • Pampalini
  “Pusztuljon az opera, mert már csak a nagyanyánk kíváncsi a kövér nő visítására?”

  Ha van (eszmei) értéke, de nincs igény a napi fogyasztására? Akkor lehet, hogy a múzeumban a helye? Az állam költsön rá pont annyit, amennyi az érték megőrzéséhez kell. Ennél több bármikor mehet üzleti alapon, ha igény van rá. Fagottosból, balett-táncosból és labdarúgóból is.

 • Kiszamolo
  Nacionalista, mi ez, ha nem szavazatvásárlás? Értem én, hogy magyar anyanyelvű, de mondjuk Romániában él.

  Ő miért is szavazzon arról, hogy egy másik államnak milyen kormánya és így adórendszere és miegyebe legyen?

  Ennyi erővel arról is szavazzon, hogy Nagy-Britannia kiváljon-e az Unióból.

  Ahhoz is pont annyi köze van, ha nem ott él.

  Szerintem az egész egy ócska és átlátszó választási csalás, amit még megindokolni sem lehet mivel.

  Ennek semmi köze ahhoz, hogy a magyar kultúra külföldön.

  A kettőt el kell választani egymástól.

 • Kiszamolo
  matetoth, de miért szavazzon?
 • Kiszamolo
  Fikators, támasszuk fel a kalapgyártást is, meg a Zsolnay porcelánt, ne is törődjünk vele, hogy senki nem hord ma már kalapot és senki még ingyen sem vinne be porcelánszobrot a lakásába.
 • énke
  “Az eddig felvett államadósság finanszírozása a tervek szerint 1.111 ezer milliárd forintba fog kerülni, ennek legnagyobb része a kamatteher. A négytagú háztartásunk 444 ezer forintot kénytelen adózni évente a meglévő államadósság kamatfizetésére. Ha az államapírok kamatlábai 2 százalékpontot emelkednek, akkor 640 milliárd forinttal fog nőni a kamatkiadás, vagyis családonként további 250 ezer forint lesz az éves költsége a meglévő államadósságnak.
  A vasút által nyújtott kedvezmények (diák, nyugdíjas, stb.) miatt az államnak 173 milliárd forintot kell adni a MÁV-nak és a GYSEV-nek, az autóbuszos cégeknek további 90 milliárd forintot ad az állam ugyanezen oknál fogva. Vagyis a négytagú családunktól 105,2 ezer forintot von el arra az állam, hogy támogassa egyes társadalmi rétegek utazását. ”
  Itt nem jó a matek! felül ezermilliárdról beszélsz lenn pedig sima milliárdról!
 • Zabalint
  Stadionokhoz:
  Az nagyob buta érv, hogy “itthon marad” az a pénz, ilyen logika alapján ha minél több semmire sem jó épületet épít az állam, az mind-mind embereket foglalkoztat, tehát legjobb lenne a 80%-os adózás, és minden sarkon kamu építkezés…
  Nem, hosszútávon pozitív hatása csak annak a beruházásnak van, aminek hasznossága is van, az hogy egy-egy beruházás pörgeti az építőipart, önmagában nem ad pluszt, hiszen ugyanazt a pénzt a lakosság is elkölthette volna, vagy az állam egy hasznos beruházásra.

  Határon túli magyarokhoz:
  Érdekes, a határon túli, de Fidesznek behódoló pártokat, politikusokat még annak az árán is kicsinálták, hogy egy-egy választásnál a magyar pártok bejutását kockáztatták. Kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy az oda juttatot pénz bármit is segítene a magyarság helyzetén, és nem ugyanúgy használódik fel, mint az itthoni pénzek.

 • Nacionalista

  Pont az a bajom, hogy összemosod a kettőt. Az, hogy támogassuk őket anyagilag (is) az egy szerintem fontos dolog. Az én szememben (bár ez belőhető a nickemből) egy erdélyi magyar pont annyira magyar mint egy szabolcsi, és pont annyira kell melléállni. Különben fölösleges ez az egész nemzet dolog, legyen anarchia. Én azt tartom undorítónak, hogy Gy. elvtárs teljes européér mellszélességgel védi az afgán meg a nigériai bevándorlókat, viszont explicite uszít az erdélyi magyarok ellen.

  Ettől egy teljesen független dolog, hogy szavazhasson-e olyan aki nem Magyarországon lakik. Amúgy szerintem sem, mintahogy a londoni vagy németországi magyarok sem.

 • Kiszamolo
  énke, 1,111 ezer milliárd, de tényleg pontot tettem vessző helyett.
 • DontPanic

  határon túli magyar vagyok, aki 15 éve visszaköltözött az anyaországba.

  A kultúra és magyarság fennmaradásának támogatása üdvös dolog, bár ez is a korrupció melegágya.

  Viszont bármilyen anyaországbeli döntésbe beleszólni?
  Teljesen nonszensz. Ezzel a saját családomon belül is voltak vitáim, mert sajnos van 1-2 elvakult közöttük (teljesen mindegy milyen irányba, az elvakultság káros).

  Miklós is ezt mondja. Külön dolgok, és pont emiatt válik visszássá még egy olyan szemében is, mint én hogy összemosták a kettőt.

  Értsd: kaptok pénzt, de igazából nem azért, hogy a magyarságunk ápoljuk, hanem mert kaptok lehetőséget néhány dologba beleszólni is, ahol tudjátok ám hova kell húzni az X-et…

  Ez a probléma.

 • SzaboZ
  Határon túli magyarok: én gyerekkorom óta borzasztó igazságtalannak tartom a Trianoni diktátumot. Az Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Őrségben élő magyarok ugyanolyan magyarok, mint a dunántúliak, alföldiek, stb., csak egy (khmm..) “átgondolatlan” döntés közéjük és közénk húzta a térképen a vonalat.
  Viszont.
  Abszurd dolognak tartom, hogy bár ők nem itt élnek, de ugyanolyan szavazati joguk van, mint nekem, aki itt élek, itt adózom, és itt viselem a döntésem következményeit!
  Nekem eszembe sem jutna szavazati jogot adni nekik. Hiszen nem itt élnek! Nem itt adóznak!

  Egyébként -hasonló alapon- a külföldön élő magyaroknak sem adnék szavazati jogot.
  Aki Malmöben él, ott fizet adót az ne szóljon bele, hogy mi legyen Magyarországon.

 • énke

  Teljesen jogos, a pont megzavart, elkezdtem számolgatni és rájöttem, hogy itt van a kutya elásva.
 • Oooo
  Igenis kell támogatni a kultúrát, különben más országok kultúrája lesz a norma – ahogy erre látjuk is a törekvéseket és látjuk a fiatalok frankó átprogramozását. Azt pedig nem akarja egyetlen épeszű sem. Saját kultúra nélkül a nemzetnek kampó. Miért az usával példálózól? Persze, ott tudják az emberek mire költ az állam. Na ne röhögtess, mert mindjárt falnak megyek. F35-re mennyi ment el? Nasa-ra mennyi megy el, milyen címen? Ezek katonai szervezetek, semmit nem tudnak róla a zemberek. Elég már ezekből az uszító, féltudományos cikkekből. Ha valamire, hát kultúrára költeni KELL.
 • Jóska Pista
  Kiszámoló, hozzászólók!

  Kicsit óvatosabban a vélemény nyilvánítással, hasonlókért simán elvisz a rendőr.

 • Jóska Pista
  Szerintem a magyar kormány a legjobb kormány a világon, ilyen jó és igazságos adórendszer, költségvetés sehol nincs, Orbán Viktor igazi lángész, áldassék a neve. A látványsportokra kiadott milliárdok, stadionokra kiadott pénz milliószorosan megtérül, a tao rendszer, amivel 790 milliárdot fizettek a cégek adó helyett, igazi főnyeremény. Az igazi magyaroknak adott támogatás, ami drága Erdélybe megy a legjobban elköltött adópénz, ami véreinknek megy. Aki pedig kritizálni meri ezeket, az egy sima sorosügynök.

  És Brutus is derék, becsületes férfiú.