A legolcsóbb mobilnet internetes telefonáláshoz

Az olcsó mobiltelefonálás mindenkinek lehetséges internetes szolgáltatókon keresztül. Erről itt írtam, hogyan csökkentsd radikálisan a telefonszámlád: Hívj mobilt 1,2 forintért.

VOIP (internetes) telefonálással jóformán nem lesz kiadásod. (Mi hárman közösen fogyasztottunk el négy és fél hónap alatt 10 dollárt (2.300 Ft-ot), igaz, az idő harmadában még 23 fillér (!) volt egy perc hívás díja, most már a tízszerese, 2,3 forint. De így sem költünk többet havi 4-500 forintnál fejenként. Ez fejenként 150-200 perc havonta, de vezetékes hívás esetén ennek a tízszerese.)

Azonban mobilnet nélkül csak wifi kapcsolat mellett tudod használni telefonálásra a feltöltött egyenlegedet.

Szerencsére havi 100 forintból is meg tudod úszni a netet, ennyit megér, hogy bármikor tudj telefonálni.

Mielőtt megnéznénk, hol ilyen olcsó a net, fontos pár dolgot tisztázni.

Az egyik, hogy kétféleképpen tudsz telefonálni interneten keresztül. Az egyik módja, hogy tárcsázol és interneten keresztül zajlik a kommunikáció. Ez a hagyományos módja a netes telefonálásnak. Ekkor a megállapított percdíjat fizeted (a fenti cikkben 2,3 Ft/perc magyar mobil irányba).

Itt két probléma szokott fellépni. Az egyik az adatforgalom nagysága, bár ez nem olyan komoly tétel. Egy perc beszélgetés a méréseim szerint 0,37 MB adatforgalmat generál, vagyis egy 100 MB-os csomag durván 250 percre elegendő, ha másra nem használod a netet egyáltalán. (Ez elég valószínűtlen egy okostelefonnál.)

A másik komolyabb probléma, hogy a szolgáltatók az olcsóbb csomagokban, főleg a telefonszám mellé kérhető kiegészítő netnél szándékosan akadályozzák a VOIP telefonálás lehetőségét. Magyarul: használhatatlan lesz a netkapcsolatod a telefonálásra.

Ezt úgy hívják, hogy nem hálózatsemleges a netkapcsolatod.

Ha T-mobile-os vagy, ide kattintva tudod ellenőrizni, hogy a te előfizetésed alkalmas-e internetes telefonálásra.

A Telenornál nincs ilyen egységes táblázat, itt írd be a Google-be, hogy Telenor hálózatsemlegesség és az internet-előfizetésed neve, mondjuk Klikk. (link ehhez a csomaghoz). Eszerint a Klikk előfizetés nem alkalmas netes telefonálásra.

A Vodafone összefoglaló táblázata itt.

Mindkét problémára megoldás az előző cikkben leírt program úgynevezett “Call Back” funkciója. Ha a netelőfizetésed nagyon kevés forgalmat tartalmaz, vagy tiltják a VOIP telefonálást a csomagodban, akkor tárcsázásnál használd a “Call Back” funkciót. Ezt a tárcsázó alatt tudod átállítani a hívásindítás előtt (VOIP Call – Call Back – Local Access).

Ilyenkor a hívás nem a te netkapcsolatodon épül fel, hanem a cég központján keresztül. A net csak annyira kell, hogy elküld az igényedet a központnak. Felhívnak először téged a rendes mobilodon, aztán azt, akit hívni szerettél volna.

Előnye, hogy szinte semmi netforgalmat nem generál, a hívás minősége sem függ a te netkapcsolatod mínőségétől. (Ez akkor is jól jön, ha a világ végén vagy, ahol nincs rendes mobilnet.)

Hátránya, hogy te fizeted mind a két hívás költségét (hogy téged felhívtak és azt is, akit hívni akartál), illetve fizetsz egy kapcsolási díjat is, ez jelenleg 3,9 dollárcent/alkalom (9 forint). Így egy háromperces mobilhívás 23 forint, vagyis bő 7 forint percenként. Azért ezt ki lehet bírni, ha más lehetőséged nincs beszélni. (Mert az 55 Ft/perc, amit átlagosan elkérnek a mobilszolgáltatók egy feltöltőkártyánál, az nem opció. De a T-mobile-nál 99(!!!) Ft egy perc az alapcsomagban, ráadásul percalapon.)

Tehát ha nincs lehetőséged nagy csomagra előfizetni, egy 10-15 MB-os csomaggal is elkaristolsz egy hónapig, ha csak telefonálásra használod.

Azonban vigyázz, az okostelefonod akkor is zabálja a megabájtokat, amikor nem tudsz róla. A háttérben frissít, lekérdezi a leveleket, időjárást. Az ingyenes programokban futó reklámok is megabájt-gyilkosok.

Néhány tipp, hogy ne fogyjon el a havi kereted, mielőtt még elkezdenéd használni azt:

– A legegyszerűbb mód: mindig tartsd kikapcsolva a mobilnetet, csak telefonáláshoz kapcsold be és utána ne felejtsd el kikapcsolni. (Beállítások > Adathasználat > kikapcsolás)

– Ugyanitt látod újabb androidos telefonoknál, hogy melyik program mennyi adatot használt. Kattints a programra és pipáld ki a “Háttéradatok korlátozása” lehetőséget, hogy ne küldjön és fogadjon ész nélkül adatokat a program. Ugyanezt tedd meg a Play áruháznál is és tiltsd le az automatikus frissítését minden programnak.

– Tegyél fel még egy böngészőt a telefonodra, amelyiket mobilnettel használsz csak. Itt kapcsold ki a képeket. Egy index.hu főoldal képek nélkül is élvezhető, csak éppen huszadannyi adatforgalmat generál. Az Opera Mini jó lehet második böngészőnek.

– Ha nem idegenkedsz a technikai megoldásoktól és a telefonod sem garanciális már, könnyen root-olhatod is azt. Ez nem egy nagy wasistdas, de ha még a telefon menüjébe sem mersz belépni, nehogy elronts valamit, akkor inkább ne csináld. Ha mégis megteszed, egy tűzfallal te magad tudod szabályozni, melyik program érheti el a netet és mikor (soha, mindig, csak wifi esetén.) Így nem ér az a meglepetés, hogy a programok a háttérben elhasználták a havi keretedet, mielőtt még te használni tudtad volna.

Ennyi bevezető után nézzük, hogyan tudod fillérekből megúszni a mobilnetet.

Két lehetőséged van: a beszélgetésre is használt kártyád mellé kérsz kiegészítő net csomagot aranyáron, vagy külön kártyát használsz kizárólag mobilnetre.

A második eshetőséghez vagy az kell, hogy az okostelefonodba teszed a netkártyát (úgyis ezen böngészel, telefonálsz VOIP-on keresztül, stb.) és az a kártya, amin téged hívnak, egy 3.000 forintos butamobilba kerül. Ezt már úgyis csak hívásfogadásra fogod használni.

Alternatív lehetőség a kétkártyás mobil vétele, ilyen telefont már nagy cégek is kínálnak, mint például a Samsung.

Következő lépés, hogy mi a fontos? Legyen minél olcsóbb, vagy inkább egyszerűbb? Elég a minimális pár megabájt, vagy azért többre vágysz?

Először nézzük az olcsó lehetőségeket.

Azt használjuk ki, hogy az aranyáron mért internet-hozzáférést az új kártyákhoz beetető jelleggel az első pár hónapban szinte ingyen adják az eldobható feltöltőkártyás előfizetésekhez is.

A legolcsóbb lehetőség egyike a Telenor Klikk szolgáltatása, amely 100 MB netet ad, az első három hónapban ingyen. Veszel egy Telenor SIM kártyát bármelyik hiperben 300 Ft-ért (Vigyázz, a Telenor üzletekben ez sokkal drágább!), aktiválod a kártya után a Klikk netszolgáltatást is és máris van havi 100 MB-od, száz forintért havonta. Sajnos ez közvetlen telefonálásra nem alkalmas, csak Call Back hívásokra.

Másik nyerő lehetőség a Lidl-ben kapható Blue Mobile kártya. Az ezer forintos kártyán (néha akcióban olcsóbb) aktiválhatod a netet, két hónapig 90 Ft-ért, 133 MB/hó. VOIP hívására alkalmas! Túlforgalmazás lehetséges, hónap végéig lassítás mellett.

Sőt, most akcióban minden aktivált kártyához hat hónapig ingyen jár 15 MB.

Így már 500 Ft a mobilnet költsége havonta, de tudsz telefonálni közvetlenül is, sőt még 4 hónapig kapsz 15 MB-ot, ami havi mintegy 35 perc netes beszélgetésre elég, ha másra nem használod.

Elég havi 10 MB, hogy tudd használni a Call Back funkciót? Válaszd a Tesco Mobile-t, ott minden hónapban kapsz 10 MB-ot ingyen, ha aktív a kártyád. Emlékeim szerint az új kártya ezer forint és egy évig aktív. Utána minimum 3.500 forinttal kellene feltölteni, az már nem éri meg a net miatt.

Amire figyelj, hogy egy-egy szolgáltatónál általában csak évi két előfizetést vehetsz. Ezért ha ebből kifutottál, szét kell nézni a családban, kinek nincs még ilyen eldobható előfizetése.

Nem akarsz ezzel játszani? Válaszd a szintén feltöltőkártyás Telenor Mobilinternetet  Itt minden megabájt 5 Ft-ba kerül, de nincs havidíj. Így egy perc VOIP beszélgetéshez durván két forintért kapsz internetet. (VOIP hívásra alkalmas). Egyetlen hátulütője, hogy félévente-évente fel kell tölteni az egyenleget, hasonlóan a többi feltöltőkártyához, egyébként az egyenleged elvész. De hát csak elhasználsz ennyi adatot fél év alatt.

Szeretnél egyébként is internetezni útközben?

Ha van Digi előfizető a családban, havi 1.500 Ft-ért kapsz 1 GB internetet, részletek itt.

További tipp az olvasóktól: Töltsd fel a feltöltőkártyádat 5.000 Ft-tal a Vodafone PercNet csomagjában 1 GB internetért, de ne letelefonáld az egyenlegedet, hanem költsd el mondjuk vonatjegy vásárlására. A Telenornál ugyanilyen módon 3.000 Ft feltöltéséért 150 MB net jár. Így is ingyen van a net. Annyiszor feltöltöd a meglévő kártyát, ahányszor kell a net, csak éppen levásárlod a keretet és nem letelefonálod.

Amint látod, egy kis utánajárással már tényleg bárhol telefonálhatsz 2-3 forintos percdíjakkal.

Hogy miként tudod elkerülni a roaming díjat külföldön tartózkodva virtuális telefonszám használatával, arról majd hamarosan írni fogok.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

60 hozzászólás

 • Gabby
  Én is azt a bizonyos Telenor KLIKK csomagot keresek Bp-n,eddig ahol néztem:Pólus,Inmedio,TESCO,MOL,OMV.
  Sehol nem találtam eddig:-(
 • Zsé
  UPC mobil! Meglévő előfizetőknek 3000\hó a kis csomag, tartalma: 150 perc, 150 sms, 500 mega net (túllépés esetén azt hiszem 8Ft\Mb). Most váltottunk rá számhordozással (dec31ig volt még akció is 6X1000-et jóváírnak a számlákból, ha két kérdőívet kitöltünk). Ja és kifejezetten írják, hogy nincs tiltva a VOIP! Szóval a kérdésem az lenne, hogy mivel érdemes voip telefonálni? A voip2voip is érdekel, hogy melyik appnak a legkisebb az adatforgalom fogyasztása illetve a legolcsóbb és legjobb voip2mobil percdíja is érdekelne. Korábbi kiszámolós cikkben 1,2 Ft\perces Browsercalls volt írva, ez ma már 6,1 Ft\perc, persze ez sem sok, de lehet hogy van olcsóbb és\vagy jobb minőségű voip app.

  Köszi!

 • Kiszamolo
  Azóta már mindenki Voipblazert használ… 🙂
 • Zsé
  megnéztem ezt a voipblazer.com-ot, de az oldalukon ugyanarra az appra mutat a link Windows Phone esetén, mint a browsercallsnál:
  MobileVOIP
  windowsphone.com/hu-hu/store/app/mobilevoip/4b71bdeb-8df6-444f-a611-33b58e205efd

  Vagy csak átnevezték magukat és szarkasztikusan írtad, hogy mindenki ezt használja? Mert akkor ha-ha-ha 😛

 • Kiszamolo
  Az összes ugyanarra az appra fog mutatni. Csak annyi a különbség, ha a browsercall-os regisztrációdat használod, akkor a browsercalls-os percdíjakat kapod, ha a voipblazereset, akkor meg azok a percdíjak fognak élni.
 • Zsé
  áhá! Azt elmagyaráznád, hogy hogyan kell a percdíjakat érteni? Ezt a honnan hová dolgot pl nem értem, mert a honnan az miért számít, hiszen az internet az nem helyhez kötött. Közben rájöttem, hogy csak az áfa tartalom változik, tehát ha magyar előfizetőként használom a szolgáltatásukat akkor a magyar áfával növelt árat kell fizessem. De ha kimegyek külföldre bárhová ahol van internet és onnan használom, akkor a percdíjak ugyanazok maradnak nyilván, ugye?
 • Endre
  El tűntek a szupermarketekből a 300Ft-os telenor SIM-ek. Amíg újra megjelennek javaslom az egyenleg feltöltésbből vonatjegy vásárlást. Minden feltöltés után több száz MB ajándék internet. Hurrá! Ha valaki sokat utazik vonaton érdemes kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. (Tapasztalatom, hogy a feltöltés után kapott MB-ok halmozódnak, érvényességi idejük mindig az utolsó feltöltéstől számított 1 hónap.)
 • Kiszamolo
  Autópálya matricát is lehet belőle venni.

  //kiszamolo.hu/mobilegyenleg-le-is-vasarolhatod/

 • Pisti
  Sziasztok!

  Ha jól láttam, jelenleg nem engedélyezett a voip hívás a fenti módszerekkel. Változott az elmúlt egy évben a helyzet? Vagy jelenleg mi az aktuális optimális megoldás a voip hívásra vagy a call backes hívásra? Előre is nagyon köszi a választ.

 • Maci
  Van-e arról információ, hogy manapság mik a legolcsóbb mobilnetes lehetőségek?