A legsikeresebb befektetők

A Brexit miatt újra idegesség és bizonytalanság lett úrrá a befektetőkön, sokan nem tudják, mit is tegyenek a befektetéseikkel. Ilyenkor a befektetők gyakran minden realitást nélkülözve, tisztán érzelmi alapon, félelemből cselekednek.

Sokan nincsenek felkészülve azokra az időkre, amikor megnő a volatilitás (az árfolyam-kilengések) a piacon és a türelmüket próbára teszi az általános félelem.

A Fidelity (az egyik legnagyobb amerikai alapkezelő) csinált egy belső felmérést, hogy melyik ügyfeleik érték el a legnagyobb hozamot 2003 és 2013 között. Erről egy rádióadásban beszéltek.

A legjobb eredményt elérő befektetők azok lettek, akik meghaltak. Ők érték el a legnagyobb hozamot a befektetéseiken, pusztán azért mert akadályoztatva voltak a portfóliójuk átrendezgetésében.

A második legjobb teljesítményt azok érték el, akik elfelejtették, hogy a Fidelity-nél is van számlájuk, így egy idő után már nem is piszkálták azt.

Legrosszabb eredményt azok érték el, akiknek voltak “jó” ötleteik, mikor mit kellene csinálni a piacon. Ők voltak azok, akik a legrosszabb teljesítményt érték el a befektetéseiken, gyakran komoly bukásokat halmozva fel. Megpróbálták kitalálni, mikor kell kiszállni és visszalépni a piacra. Minél több ötletük volt, annál rosszabb eredményt értek el 10 év távlatában.

Ebben a cikkben már írtam arról, hogy az átlagbefektető hosszú távon mennyire rossz eredményt ér el. Ennek az az oka, hogy mindig vannak olyan kisebb és nagyobb turbulenciák a piacon, ami miatt az átlagbefektető a legrosszabb pillanatok egyikében eladják a meglévő befektetéseiket.

Ugyanezt az eredményt kapták 20 év távlatában is. Az alábbi ábrán az átlagbefektető által elért hozam van összehasonlítva rengeteg befektetési lehetőség 20 év alatt elérhető hozamával, évesítve.

asset

Amit leolvashatunk az ábráról, hogy az átlagbefektető szinte mindennel jobban járt volna, ha elfelejti a befektetéseit 20 évre, mint azzal, ahogy gondozta a pénzügyeit. Még az inflációt is éppen csak meg tudta verni az általa elért hozam, viszont még a 3 hónapos kincstárjegy hozamát sem érte el a portfólió hozama.

Ezért jusson eszedbe, hogy a legjobb befektetők azok, akik nem tudnak hozzányúlni a befektetéseikhez és azok a feledékenyek, akik nem is tudnak arról, hogy hol mibe fektettek. Mindenki más csak ártott magának azzal, hogy próbált reagálni a piaci hírekre. Márpedig piaci híreket sokat fogsz hallani mostanában. Egy esetleges nagyobb zuhanás esetleg jó alkalom lesz a vásárlásra, de szinte biztos, hogy rossz időpont lesz az eladásra.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en.

Share

61 hozzászólás

 • realestate

  Azért nincsenek nagy intézményi bérbeadók mert cégként legálisan csinálva szimplán nem éri meg. Hitelből tudnának építeni/venni, de annak a kamata magasabb mint a bérleti díjból várható hozam… +adók, +áfa (ha van) Meg egy cég nem spekulálhat ingatlan áremelkedésre, legalábbis üzleti tervet erre nem lehet építeni.

  Az előző kérdésemre még mindig nincs válasz… ha szerintetek rossz befektetés az ingatlan vétel+hasznosítás KP-re (akár saját otthon, akár kiadásra), akkor az emberek 99,999x%-a miért arra teper egy életen át, hogy legyen saját ingatlana és ne béreljen, ne függjön a bérleti piactól??? Ne kidobott pénz legyen a bérleti díj?

  Főleg hogy még jó részük komoly hitellel veszi az ingatlanát ami még jobban rontja ezt a konstrukciót a bérlettel szemben? Na?

 • Kiszamolo
  mert a magyarok buták és lakásmániások, mint általában a volt kommunista országok lakói, ahol az állam mást sem adott az embereknek csak lakást.

  Ezzel szemben Nyugaton az emberek 62-50%-a bérli a lakását és nem azért, mert nem lenne pénze lakást venni. (Egy német sem dolgozik többet egy 70 nm-es lakásért, mint egy magyar egy 55 nm-ért és még a hitel is olcsóbb.)

 • realestate

  Azért azt tudod, hogy ezzel a komplett magyar népességet butáztad le. 🙂
  OK, és mi van azzal a feloldhatatlan ellentéttel, hogy külföldön okos a többség ezért bérel -> ergo következik, hogy ott is hülyék a cégek/magánemberek akik bérbeadnak?
 • tip
  Saját lakás azért kell, mert a bérlőt bármikor kitehetik, bármikor bármennyivel emelhetik a lakbért, és mert effektíve megtilthatják neki a lakcímbejelentést.

  Németországban azért laknak olyan sokan bérlakásban, mert:
  1. a 2. vh-ban szétbombázták a városokat, majd tömegek jutottak bérleti konstrukcióban lakhatáshoz
  2. mert 5-6% a vagyonszerzési illeték, és nemcsak 35 év felett, és nemcsak az értékkülönbözetre
  3. mert 6% üti az élősdi ügynök markát
  4. mert a 2 és 3 miatt 12% megy minden adásvételnél a levesbe (gyors fejszámolás egy 250 ezres lakásra vagy szerény félmilliós házra), ezért tulajdont váltani hatalmas bukó, volt saját lakást kiadva meg a befektetőcégek üzemméretével kell versenyezni
  5. mivel sok a bérlő, a törvények védik is őket: nincs indok nélküli felmondás, nincs tetszőleges lakbéremelés
  6. emberszámba veszik azt is, akinek nincs saját lakása

 • Kiszamolo
  real, arrafelé nem Marika néni adja ki a lakását jellemzően a nagyi bútoraival, hanem erre alakult cégek, amelyeknek van 50-100-300 lakásuk, eleve kiadásra építenek házakat és háztömböket. Az egészen más nagyságrend, költség és haszon.
 • Janos82
  :

  A cigizes hasznos? Az alkohol hasznos? Az, hogy sokan csinaljak meg nem jelenti azt, hogy jo otlet.
  A nagy, intezmenyi berbeadonak van penze hitel nelkul lakast venni/epittetni. Akar egesz 15 emeltetes paneleket. A valasz szimplan az, hogy nem eri meg. A Nemet intezmeny spekulalhat az aremelkedesre? Most akkor megis tulzottan kockazatos?:) Raadasul ha 1 milliardert epittetsz, akkor olcsobb a lakas mint a vegfelhasznalonak.

 • Janos82
  :

  Az erveidbol hianyzik az a resz, ami megmagyarazna, hogy otthon miert nincsenek intezmenyi berbeadok. Ugyanis vegig azt magyarazod, hogy mekkora kiralysag berbeadni ( barmikor kiteheted a berlot, ugy emelsz berleti dijjat ahogy akarsz, no ezeket a Nemeteknel nem teheted meg), megis itt vannak erre cegek, ott meg nincs. Pedig elhiheted, hogy nekik is faj, amikor nem emelhetik meg az 500 euros berleti dijjat 1000re pedig a piac mar ott tart.

  Sot, en olyan tortenetet is hallottam, hogy egy diak(ismeros) kapott tamogatast a varostol, majd amikor mar nem volt diak, akkor ezt az osszeget a berbeadonak kellett benyelnie. O most kb felar alatt berel mert eltelt 10 ev. Otthon kb 2 honappal kesobb mar mashol lakik vagy tobbet fizet.

 • tip
  A 900 karakter nagy úr. A fentiek miatt otthon mindenki menekül az albérletből, nyilván a fizetőképesebbek fognak elsőként megszabadulni belőle, a legjobban szituáltak meg bele se kényszerülnek, az ügyfelek tehát kontraszelektáltak, ezért nem jó üzlet a szolgáltatónak sem. Bármikor jöhet egy kormányzati pénzszórás, ami tömegeket juttat saját lakáshoz, aztán ott marad a bérkaszárnya lakók nélkül.

  A németeknél egyébként lehet emelni a lakbéren, de nem tetszőlegesen, hanem a piaci árhoz igazítva. Ennek van egy módja, és vitatni is lehet, néhány bérbeadó meg inkább nem vállalja be a hercehurcát, hanem kivár.

 • Zabalint

  Jelenleg Magyarországon három réteg bérel lakást (a többi elhanyagolható):
  – Csórók, akik minimálbér körül hol keresnek, hol nem. Ők árérzékenyek, és bármikor előfordulhat, hogy nem tudnak fizetni. Ők teszik ki a bérlők többségét. Nagymama lepusztult lakása elég nekik.
  – Egyetemisták, az előző kategóriához hasonló igényekkel, fizetőképességük jobb, velük más gondok lehetnek.
  – Külföldiek, illetve külföldi diákok. Jóval magasabb igényekkel, magasabb fizetőképességgel. Új vagy felújított lakásokat bérelnek, minőségi berendezéssel, és az előző két csoporthoz képest 3-szoros áron.

  Ezt azért írtam le mert ahhoz, hogy normális bérlakás piac legyen, meg kellene jelennie a piacon az alsó-közép és középrétegnek, mint hosszútávú bérlőknek. Nagymama lakása nekik lepusztult, és félő, hogy kiteszik őket, a prémium mwg drága, közte meg nincs semmi.

 • janos82
  :

  En tobb programozot es ugyvedet is ismerek, akik berelnek. Szoval boven letezik az a reteg, aki akar es kepes is fizetni egy jo lakasert. Raadasul az erveid nem indokoljak azt meg, hogy miert nincs intezmenyi befekteto, ha akkor nagy otlet lakasokat berbeadni. A vita itt errol szol.

  :

  Akkor azt akarod mondani, hogy szerinted se jo otlet kiadasi cellal lakast venni? A vita ugyanis errol szol. Szerintem ha jo otlet lenne, akkor lenne nehany ceg a piacon, akik ezzel foglalkoznak.

 • Penge
  Kihagytad, hogy Magyarországon a jog a lakástulajdonosoknak kedvez (nincs ingatlanadó akárhány ingatlanra, szemet hunynak a fekete bérbeadás felett és a törvény 1-2 gyerekes, moratóriumos dolgot leszámítva a tulajnak kedvez, aki megtilthatja a bejelentkezést, bármikor kitehet).

  + jelenleg még ott tartunk a fejlődésben, hogy ha látszólag nagyon gazdag vagy, akkor 1-2 konzervatív és idős kivételével elfogadják, hogy te bérelsz. Viszont ha egy átlagos senki vagy, akkor két lehetőséged van.

  1. Nincs lakásod, nincs autód sem (lásd másik cikk) = senki vagy.
  2. 1. pont, viszont van likvid x milliód = ügyes, okos, jóbarát vagy. Nem tudnál kisegíteni? Nem? Smucig vagy! Mi az neked? Van egy rakás milliód! Csak pár gurigával, mert enni nincs, apropó, van tüzed? ja te nem dohányzol. Látod? Mire neked ennyi pénz. Csak kölcsön, eskü! Naaa! Nem? Akkor rohadj meg, zsugorival nem barátkozom.