Ez történt a héten 01.14

2024-01-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újra növekedésnek indult az infláció az Egyesült Államokban, 3,4%-ot mértek a novemberi 3,1% után. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem fogja olyan gyorsan csökkenteni a FED a dollár alapkamatát, mint sokan remélték. A magas alapkamat rossz a tőzsdének, de a befektetők egy nap alatt túltették magukat a híren, összességében 1,8%-kal ment fel az S&P 500-as tőzsdeindex a héten.

Valószínűleg kevés olvasót érint, de az amerikai infláción belül az autós biztosítások drágultak a legnagyobb mértékben. Cserébe 2,3%-kal csökkent az üzemanyag ára és 9,4%-kal a repülőjegyek ára.

Az Egyesült Államokban komolyan gondolják, hogy csökkenteni akarják a gazdaság függését a kínai államtól, így történhetett meg, hogy a friss adatok szerint 2023-ban Mexikó lépett Kína helyére, most már innen importálják a legtöbb terméket az Egyesült Államokba. 2003 óta nem volt ilyen, hogy ne Kínából jött volna a legtöbb termék.

A rossz hír, hogy 12 éve nem volt ilyen magas a harmincnapos késedelemben lévő hitelkártyák aránya, a viszonylag jó hír, hogy még így mindig csak 3,2% ez az arány.

Az USA államadóssága már most meghaladta azt az értéket, amit 2029-re vártak még 2020-ban, de úgy tűnik, ez senkit nem zavar a kormányban, az október elsejével kezdődő új fiskális évben sikerült három hónap alatt újabb 510 milliárd dollárnyi hiányt összekapálni, ez 21%-kal nagyobb a szintén magas 2022-es értéknél. A költségvetés kamatkiadása is 11%-kal nőtt egy év alatt, a magasabb tőketartozás és a növekvő kamatok miatt.

Az amerikai bankok negyedéves gyorsjelentései elég gyengére sikerültek, a CITI veszteséges negyedéve után a Bank of America is elég rossz számokat közölt, gyorsan esett is a részvényei ára, így idén már 2,6%-os mínuszban van a tavalyi 1,7%-os növekedés után.

Régen minden jobb volt, dollármilliárdossá is könnyebb volt válni. 2023-ban fordult a kocka, már többen váltak milliárdossá öröklés által, mint önerőből ráadásul lényegesen kevesebben is, mint akár csak egy éve. Ha te is dollármilliárdos akarsz lenni, igyekezz, ki tudja, lehet, jövőre még nehezebb dolgod lesz.

Rosszul megy a kínai megujúló energiával foglalkozó cégeknek, hatalmasat estek a részvényáraik a csúcsárukhoz képest: Longi -66%; Sungrow -54%; Ginlong -76%; Goldwind -57%; CATL -52%. Az elektromos autók gyártóinak részvényárai is lefelé indultak el az elmúlt hetekben.

Az orosz gazdaság viszonylag jól teljesített a szankciók ellenére, ezért is tudta az orosz diktátor a költségvetésben erre az évre szánt hadikiadásokat harmadával megemelni, így a véres, hódító háborújának anyagi problémái nem lesznek a tervezett költségvetés szerint.

Az újraválasztott szlovák miniszterelnök nem tétovázik, szélnek eresztette a pártja korrupciós ügyeit vizsgáló rendőröket, illetve ügyészséget és törvénymódosításban csökkenti a korrupció büntetési tételeit. Ennek hatására a nagyobb szlovák városokban tüntetések zajlottak ellene.

Az idei év legfontosabb választása talán az amerikai lesz, de a második legfontosabb valószínűleg a tajvani volt. Az eredmények alapján marad a mostani párt a hatalomban, így nem várható változás a kínai kapcsolatokban Tajvanon, sem közeledés, sem nagyobb mértékű ellenségeskedés sem.

Ahogy azt sejteni lehetett eddig is, műanyag palackból inni a vizet nem biztos, hogy egészséges. Most egy új felmérés szerint százszor annyi nanoméretű műanyagrészecske van a palackozott vizekben, mint eddig gondolták. Az Euronews cikke erre.

Száz napja tart az izraeli-palesztin háború. Palesztin oldalon közel 24 ezer áldozatot tartanak számon, ebből katona lehetett bő nyolcezer fő. Az épületek fele megsérült vagy egyenesen lakhatatlanná vált, az eddigi 36 kórházból részben üzemel 15. A lakosság 85%-a hagyta el az otthonát, a sebesültek számát hatvanezerre teszik.

Most zajlik a rendszerváltás Lengyelországban, bontják le a féldiktatúra magaslatait. Nagyon nem megy könnyen egy autokrácia felszámolása, amit jogellenesen emeltek, ha be akarják tartani a jogokat közben. Sok tanulságul szolgálnak a lengyel események a magyarok számára, ha egyszer itt is eljön az idő a demokrácia helyreállítására. A 444 cikke erre.

A tengerszint emelkedése miatt vannak országok, amelyek komoly területeket veszítettek az elmúlt évtizedekben:

Írtam tavaly novemberben, hogy hitelügyintézős Gáborunk szerint nagyon felpörgött a hitelezés a csökkenő kamatok és az új CSOK miatt, sokan akartak venni valamit, mielőtt a CSOK újra felhajtja az árakat. Mint kiderült, jól érzékelte a dolgot, a friss statisztika szerint novemberben 35%-kal vettek fel több lakáshitelt a magyarok, mint egy éve, s a növekedés legnagyobb részét a nem támogatott hitelek tették ki.

Tanárkérdés megoldva. Mostantól az alsótagozatos tanítók már nyolcadikig "feltaníthatnak", s az eddigi elvárást, miszerint szakirányú tanárra van szükség ebben az esetben is, kivették a január elsejével változó törtvényből, vagyis Bözsi néni, az alsótagozatos tanító néni már bármit taníthat akár a nyolcadikosoknak is. Óvodában is középfokúra csökkentették az eddig felsőfokú végzettséghez kötött állások elvárását. Ha ez sem lesz elég, törvénybe kell iktatni, hogy az iskolai fűtő és a karbantartó is tarthat órákat és nem lesz több probléma. Ezt híják úgy, hogy az állami szolgáltatások elinflálása. Évről évre egyre kevesebbet kapunk a befizetett adónkért cserébe.

A világ leggazdagabb gázszerelője 2018-ban megvette a Mátrai Erőművet, ami valamiért az államnak akkor nem kellett. Kivette belőle a pénzt, majd a maradékot utána nem sokkal eladta az államnak majdnem háromszoros áron. Az adatigénylési per mostanra jutott el odáig, hogy ki kell adnia az államnak az ezzel összefüggő dokumentumokat, méghozzá mindenféle kitakarások nélkül, hogy kiderüljön, mégis miért volt ez jó az adófizetőknek.

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, s ami még rosszabb hír, hogy az októberi adatnál is 2,3%-kal kisebb lett a volumen.

Mókás közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, miszerint "2023 első 11 hónapjában a kiskereskedelmi forgalom értéke már közel 1300 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit." Ez első pillanatban valóban egy diadalittas jelentés is lehetne és valószínűleg annak is szánták. Csak sajnos a KSH jelentéséből kiderül, hogy volumenben 5,8%-ot zuhant a kiskereskedelmi forgalom, tehát csak a 18%-os éves infláció miatt adtak ki az emberek 1.300 milliárd forinttal több pénzt, de az elszegényedés miatt ezért csak 5,8%-kal kevesebb árut tudtak venni.

Nemcsak az amerikai, a magyar lakosság fogyasztói bizalmi indexe is nagyot nőtt az elmúlt hónapban. Messze még a 2019-es érték, sőt a 2021-es átlag is, de az emelkedés azért markáns így is.

Tovább drágul az üzemanyag hétfőtől, mert a MOL az idei 41 forintos adóemelésnek a felét csak hétfőtől fogja érvényesíteni a kutjain.

Az eheti bejelentés szerint aki eddig 90%-os kedvezménnyel utazott a magyar tömegközlekedési vonalakon, az márciustól korlátlanul ingyen utazik. Így többek között a több százezer külföldi magyar és a teljes családjuk is, éves korlátozás nélkül.

Elirigyelte a kormány a francia élelmiszerkereskedelmi multik gyakorlatát, ahol a boltokban maga a forgalmazó tett ki figyelmeztetést, ha egy-egy terméknek az árát úgy növelte a beszállító, hogy kisebb kiszerelést ad ugyanannyiért. (Ezt hívják zsugorflációnak, amikor nem a termék ára nő, hanem kevesebb lesz a csomagban ugyanannyiért.) Ezért törvényt hoztak, hogy nálunk nem önkéntesen, hanem kötelezően kell erre figyelmeztetni a vásárlókat. Az ötlet jó és hasznos, kár, hogy nem sikerült közreműködésre bírni az üzletláncokat (hiszen nekik is érdekük, hogy a beszállítók ne tudják így növelni az áraikat), helyette parancsba adták, ahogy eddig is mindent.

Az infláció tovább csökkent decemberben, 5,5%-ot mért a KSH. A legjobb hír, hogy az élelmiszerek csak 4,8%-kal drágultak éves összehasonlításban. Vicces módon a háztartási energia 13,9%-kal lett olcsóbb a KSH szerint, miközben az ára egyáltalán nem változott. (Most ez miatt áll a bál, hogy ez a számolási mód megfelel-e a szakmai kritériumoknak. Valószínűleg nem. Attól, hogy valamiből kevesebb fogyott (mennyiség), az ára még nem lett kisebb. Ha a szegénység miatt kevesebbet utaznak az emberek, még nem lesz olcsóbb a repülőjegy ára csak azért, mert kevesebbet adnak el belőle.) A szolgáltatások 12,4%-kal kerülnek többe, mint egy éve.

A MOL már régóta vádolja a horvát felet, hogy visszaél az erőfölényével és túl sok pénzt számol fel az olaj vezetékes továbbításáért. Mivel egyetlen ár sem ismert, sem a MOL, sem az OMV vagy a szerb olajfinomító szerződéses árai, nem lehet tudni, hogy vajon a MOL tényleg sokat fizet-e vagy egyáltalán többet-e, mint bárki más. A hvg cikke erre.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram