Vigyázz a Paypallal

A Paypal nagyot kaszál a kereskedőkön, akik elfogadják a paypalos fizetést, de nagyot akar kaszálni a gyanútlan felhasználókon is, akik használják a paypalt.

Ennek módja a devizaváltással való trükközés.

Régebben a beállítások menü legaljára volt eldugva a pénzváltás beállítása, ahol senki nem találta meg, ezt megszüntette a paypal, most minden egyes vásárlásnál résen kell lenned, mert ha nem figyelsz, csúnyán ráfizetsz.

Régen így kellett átrakni a kártyás váltást, de akinek már az új felületet adja be, ott eltűnt ez a lehetőség. Ha új lett a dizájn, vigyázz, mert a régi beállításod is eltűnt, ahogy nekem is az új dizájnnal valószínűleg egy időben, visszaállította magát, már nem először, hogy mégis a Paypal váltsa a pénzt.)

(Update: ha új is a dizájn, a régit még eléred itt és át tudod rakni a fent leírt módon, hogy a kártyád váltsa a pénzt. Utána már csak minden vásárlásnál kell figyelned, nem szívat-e meg a Paypal.)

Itt vásároltam valamit paypallal:

Ezt  látod  fizetésnél  alapértelmezetten.  (Revolut  kártya  van mögötte, ezért akarta angol fontra váltani. Magyar bankkártyával azt láttad volna, hogy 1 HUF=0,003 USD.)

Így ennyit látsz, nem is gondolnád, hogy ezzel valamit tenned kellene. (Főleg, ha régen átállítottad, hogy ne a PayPal váltsa a pénzt. Csak az már sajnos nem él.)

Boldogan rányomsz a vásárlás gombra és nem is jössz rá, hogy lehúztak.

Ugyanis alapértelmezetten a paypal árfolyamán váltják neked a pénzt. Ami, hogy is fogalmazzak, nem túl kedvező a számodra.

Ezért MINDIG, MINDEN EGYES VÁSÁRLÁSNÁL nyomj a change linkre, ahol ez a kép fog fogadni:

Itt tedd át a pöttyöt az “Átváltás a kártyakibocsátón keresztül” lehetőségre majd nyomj egy elfogadást.

Vigyázz, ha újra vásárolsz percek múlva, megint át kell raknod. (Kivéve, ha sikerült átrakni állandó kártyás váltásra a fenti linken.)

Hogy mennyit fizettem a végén forintban a Paypal 6.267 Ft-ja helyett?

Ez bizony 5,4% különbség, százezer forintonként 5.400 Ft. Ennyiért már érdemes átrakni azt a pöttyöt minden egyes alkalommal.

Ha más kereskedőnél vásárolsz, lehet, hogy más lesz az első kép, de addig ne nyugodj meg és ne nyomj elfogadást, amíg át nem tetted a pénzváltást arra, hogy a kártyatársaság váltsa neked a pénzt.

Amíg ezt nem látod, ne nyugodj meg:

Ja és ezt a trükköt az Amazon is tudja ám, erről itt írtam régebben:

Az Amazon is vált neked, ha nem figyelsz

Ha ez kevés, a kínai webshopok is eljátsszák, de még magyar ATM-nél és üzletekben is megpróbálkoznak vele:

Mondj nemet a váltásra

Mindenki a javadat akarja, csak te ne add oda nekik. Légy résen mindig, ha pénzváltásról van szó.

Update 2: Megtaláltam az új dizájnál is a lehetőséget, ha lehet, még jobban eldugva:

Beállítások/kifizetések/automatikus kifizetések (megtekintés)/finanszirozási források kezelése. Itt átugrik a régi felületre, ami fent is be van linkelve.

 

Share

53 hozzászólás

 • Kalv
  Sokadik ilyen cikk a paypalról, sportot űznek belőle, hogy ezt a beállítást egyik eldugott helyről a másikra rakosgatják. A hatóságok nem akarnak ezzel kezdeni valamit?
 • Lui
  Nem nagyon van már létjogosultsága a Paypalnak a Revolut óta.. hacsak nem a buyer’s protection
 • Kiszamolo
  Lui, akinek nincs virtuális kártyája vagy Revolutja vagy akármije, az használni fogja, mert biztonságot ad. Csak hát kegyetlen drágán, ha nem figyelsz.
 • VAG
  Én a számla megszüntetése gombra nyomtam rá.
 • Sandor
  Én kereskedek az ebayen. Es ott szinte kötelező paypalt használni. (Remélem nem sokáig) evente 500 ezer forintot bukok a valtassal. Az ugyfelek EURban fizetnek. De a paypal nem hajlando eurot kifizetni. Hiaba van eur bankszamlam. Csak magyarorszagra kuld es csak HUFt. Meg lehet valahogy kerulni?
 • Toti
  Na és a kedvenc kínai wrbshopoknál hogy müködik ez? Mondjuk az alinál??
 • Kiszamolo
  A kínai webshopoknál arra kell vigyázni, hogy dollárban legyenek az árak, mert ha átrakod euróra vagy forintra (vagy az oldal átteszi előzékenyen), akkor ugyanígy megkopasztanak.
 • Justin Time
  Ugyanilyen remek, hogy nekem pl. némi dollár is csordogál rá, és emiatt a PP-egyenleg az elsődleges fizetési opció (mert a Patreonra úgyis dollár megy ki). Viszont egyedi fizetésnél/vásárlásnál szívszélhűdés nélkül abból az egyenlegből vált rablókapitalista árfolyamon fontra, ha nem figyelek. (Nem olyan súlyos, mint a dollár/forint lenne, de azért nem kellemes az se.)
 • Zsol@
  Én már a legutóbbi ilyen cikk óta egyesével rakosgatom át, könnyebb, mint egyszer átrakni, aztán minden alkalommal megkeresni, nem rakták-e vissza “véletlenül”.

  : TranferWise német bankszámlaszám nem lenne megoldás?

 • krit
  az átváltás módja fixen elmenthető, nem kell minden vásárlásnál nyomkodni

  vagy valamit félreértettem???

 • Treil
  Pár hónapja megszívtam én is, 180 ezres rendeléssel. Régen belőttem alapértéknek a saját bank váltást, aztán valamikor átálltak minden vásárlásnál be kell állítani. Csúnyán benéztem, 8000Ft-ba került. Nekem azért vannak ilyenekkel erkölcsi fenntartásaim, századik dolog amire figyelj hogy ne húzzanak le.
  Legjobb hogy egyik ismerős évek óta alapbeállítással rendel ebay-ről, kikerekedett szemekkel vette tudomásul amikor mondtam neki mit kell beállítani. Szerintem többségnek fogalma sincs erről.
 • Kiszamolo
  Krit, így volt régen. Most én nem találtam ilyen lehetőséget.
 • László

  Nekem megjelent egy olyan lehetőség a bankszámla hozzáadása résznél, hogy “add US bank account” ami tök jó lenne, mert dollárban kiutalhatnám a pénzt, viszont a Transferwise és egyéb cégeknél lévő virtuális bankszámlákra szűrnek és nem fogadják el. Máshogyan pedig honnan lenne amerikai bankszámlám saját néven… A vicc hogy még a TW HUF számlát sem lehet hozzáadni.
  Lényeg, hogy ameddig megtehetik, biztos le fogják húzni az embereket a HUF-ra stb-re váltással, Xoom-on keresztül is próbáltam, amit “PayPal service”-ként reklámoznak és utalásra szolgál, de persze PayPal egyenleget nem lehet használni hozzá.

 • Körtefa
  Igazából ökölszabály, hogy ha vásárlásnál más devizát is látsz, mint amiben szeretnéd, hogy levonják a pénzt, valamit tenni kell. Mint ahogy fent is, x GBP = y USD
 • Kiszamolo
  Körtefa, azért nem segít, mert ha magyar kártyát használok, azt láttam volna, hogy 1 HUF=0,003 USD

  Ebből mi derült volna ki?

  Semmi.

  Itt csak azért van font, mert a Revolut angol kártya alapértelmezetten.

 • Adamo
  Szlovák számla? Esetleg céget is érdemes megfontolni ha már komolyabban kereskedsz.
  https://kiszamolo.hu/magan-es-ceges-bankszamlanyitas-szlovakiaban-lepesrol-lepesre-2017/

  Amúgy még mindig szeretem a PayPal-t mert ha az eladó valamit kamuzott a termékkel kapcsolatban (kínaiak hajlamosak túlozni) akkor reklamáció után visszakaphatod a pénzed. Én már jártam így, a terméket is megtarthattam és a pénzt is visszakaptam.

 • at3sz
  Az amazonon futottam bele nemrég hogy digitális tartalmat nem lehet csak one-click opcióval vásárolni. Elvileg van a one-click kikapcsolására beállítás, de nekem azon kívül hogy visszaigazolja hogy ki van kapcsolva ugyanazok a beállítások maradnak.
  A one-click-nél pedig úgy tudom mindent az amazon csinál, tehát ha észleli hogy HUF kártya van beállítva mint fizetési eszköz akkor azt automatikusan konvertálja is amazon árfolyamon. Itt semmit nem lehet állítani, mert egy kattintásra megtörténik a tranzakció, még megerősítés sem kell…

  Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Megkerülhető a lehúzás ebook vásárlásoknál?

 • jurta

  “Igazából ökölszabály, hogy ha vásárlásnál más devizát is látsz, mint amiben szeretnéd, hogy levonják a pénzt, valamit tenni kell. Mint ahogy fent is, x GBP = y USD”

  Ott a pont.

 • Állatvédő
  A PayPal a céges felhasználóknak elég borsos árat számít fel az inaktív számlák után. Érdemes odafigyelni, hátha a jövőben magánszemélyekre is szeretnék kiterjeszteni ezt a “szimpatikus” gyakorlatot.
 • Kiszamolo
  at3sz, én azt csináltam, hogy kézzel átállítottam a kártya devizanemét. Párszor megkérdezte, hogy de biztos, mert ez szerinte magyar kártya, tehát forintos.

  Miután lenyomtam a torkán, hogy de márpedig ez eurós kártya (amazon.de), csak utána engedte, hogy ne az ő rabló árfolyamán vásároljak.

 • attila
  Kell egy német vagy szlovák bejelentett lakcím és arra regisztrálsz be a paypalnál. Sok cég ajánl lakcímszolgáltatást havi fix díjért. Ha te évi ötszáz ezret buksz akkor lehet neked már megéri egy szlovák bejelentett lakcím. A transferwise német számla megint nem jó, mert oda is hufot fog utalni a magyar paypal 😀
  Jövőre lecserélik az ebayen a paypalt az aydenre, de mire ez elterjed az nem kevés ideig fog tartani, ráadásul ők bankkártya alapján szolgáltatnak, úgy néztem nem lehet egyéni felhasználóknak számlát nyitni és ott tárolni az adatokat, de lehet tévedek. Nekem az átváltás része meg van oldva, mert német számlám is van. Viszont a kereskedők lehúzása szerintem megszűnik az aydennel. Most a paypal több mit 3%-ot von az érkező pénz után EU-n belül, azon kívül 6%, ez pofátlan. Simple ezzel szemben eur után 1,8%+áfa, usd kicsit drágább, de nem 6%….
 • Körtefa
  “Körtefa, azért nem segít, mert ha magyar kártyát használok, azt láttam volna, hogy 1 HUF=0,003 USD
  Ebből mi derült volna ki?

  Semmi.”

  Jogos, pontosítok. Végülis az is elég, hogy ha 1-nél több devizát látsz (bárhol) a vásárlási folyamat során.
  A fenti esetben én azt várom el, hogy USD-ben történjen a terhelés (hisz nyilván ilyen devizával tettem kosárba a terméket), tehát a fenti mondandómnál függetlenül attól, hogy HUF-os a kártyám, én csak USD összegeket szeretnék a vásárlási folyamat végéig látni, HUF-ot egyáltalán nem.

  Azaz: Igazából ökölszabály, hogy ha vásárlási folyamatnál a kosár termékeinek devizáján kívül más devizát is látsz, akár a legvégén a szummánál, valamit tenni kell.

 • Gord Enver

  Nálam is ez van, nem kell átállítgatni (Ebay-n vásárolok PayPallal.)

  Persze, Miklós korábbi cikke óta mindig ránézek, hogy azt írja-e ki, hogy a kártyakibocsátóm fog váltani, de állítgatnom nem kell.

 • Cápi
  Kizárólag ebayen használom filléres cuccokra max 10 dalla. Azokra teljesen jó. Nagyobb értékekben nem szoktam rendelni, és adott esetben ha nem jön meg a termék tudok claimelni.
 • ebay buyer
  hogy-hogy lecserélik? A PayPal és az eBay nem egy cég?
 • Bindi
  Eurós számlát lehet nyitni a Transferwisewal (Belga számlaszám), vagy a Revoluttal (Litván). A Paypal elfogadja, adjátok be Belgiumot vagy Litvániát országnak és telefonszámként magyar számot is elfogad. Cimnek valami hotelcimet. Igy tudtam pl font alapú Paypal számlát nyitni, ami mögé betettem a Transferwise és a Revolut font számláját.
 • Béla
  “Krit, így volt régen. Most én nem találtam ilyen lehetőséget.”

  Megvan még ez a lehetőség. Be lehet állítani.

 • Kék madár
  A devizaátváltó funkció, hogy ne a Paypal árfolyam átváltása legyen alapértelmezett, még mindig megvan a Paypal webfelületén. Viszont tény, hogy nem egyszerű megtalálni.
  Sajnos nem tudom, milyen szabály vonatkozik a hozzászólásokban küldött linkekre. Viszont tekintettel arra, hogy így pár klikket meg lehet spórolni. Hagyok itt egy linket, egy fórum Paypal-os topikjából. A leírást követve bárki megtalálja, hogy hová is dugta el a Paypal a devizaátváltás beállításait.

  (A link elejére még írandó a “prohardver.hu”)

  /tema/paypal_informaciok_v_tol/hsz_5-5.html#msg5

 • Kiszamolo
  Béla, a régi dizájnál ott van, ott úgy kell, ahogy írtam:
  https://kiszamolo.hu/paypal-ha-nem-akarsz-sokat-fizetni-a-penzvaltasert/

  Van, akinek még ez a régi dizájnt adja fel. Nekem már az újat, ott lehetőség sincsen rá.

  És nyilván nekem is át volt állítva kártyára, de hipp-hopp, az eltűnt, ahogy a lehetőség is.

 • Béla

  Értem, köszi. Igen, úgy, ahogy írtad. Furcsa egy webes alkalmazásnál, hogy más-más felületet ad a felhasználónak. Persze geo lokalizáció/IP cím alapján lehet, de gondolom mi egy országból vagyunk regisztrálva.

 • krit

  “Krit, így volt régen. Most én nem találtam ilyen lehetőséget.”

  ma néztem és volt

 • krit
  itt van:

  paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_profile-merchant-pull-funding

 • Kiszamolo
  krit, ez jó, mert ez még a régi, viszont nekem is átugrott oda. Az új kinézetnél ez a menüpont teljesen hiányzik és nem is tudsz elkattingatni odáig.
 • Atom Ant
  Ha a bank vegzi az atvaltast, akkor nektek szamit fel koltseget a kulfoldi utalas miatt? Nem tudom otthon hogy van, de itt Angliaban van olyan szamlam, ahol minden atvaltas melle 5 Font tranzakcios dijat is felszamol a bank. De van olyan szamlam is ami 25-ot!
  Emiatt van, hogy jobban megeri sajnos a PP-os valtas, mert akkor belfoldinek minosul az utalas :/
 • Bence
  Ezt ismertem köszönöm, viszont nekem az a problémám, hogy fel vagyok iratkozva néhány rendszeres díjfizetésű szolgáltatásra PayPallal, amit USD-ben vagy EUR-ban vonnak, tehát ilyenkor a PayPal automatikusan megterheli a kártyámat, amikor levonódik a havi vagy éves díja az adott szolgáltatásnak. És itt a probléma, hogy mivel a PayPal automatikusan vonja le a díjat, nincsen ilyen felületet, nem lehet választani, hanem mindig a PayPal nagyon rossz árfolyamával történik a levonás, először a PayPal átváltja forintra, és úgy vonja le. Nem lehet beállítani, hogy itt is a kártyakibocsátó árfolyamát használja?
 • Faterpolo
  “Mindenki a javadat akarja, csak te ne add oda nekik.” Ezen besírtam… Helye van az “Egy idézet találomra” boxban az oldal szélén!
 • Lacingazo
  Ezt konkrétan bűntetném. Egy korábbi design váltásnál én is benéztem, persze 140 ezres vásárlásnál… Azóta amikor csak lehet, kerülöm a paypalt, ill ha nem sikerül, ellenőrzöm a váltást.
 • attila
  Amit Bindi írt nehogy megcsináljátok ! Ha rendszeresen az adott országon kívülről jelentkezel be akkor egyszer bekerülsz a szűrőbe és letiltanak. Utána kérni fognak egy a címre érkező közüzemi számlát, ha azt nem tudsz adni akkor nem oldják fel a számlát és nem férsz hozzá a pénzhez. ( tapasztalatból mondom ) Végleges megoldásnak főleg cégeknek teljesen felejtős.
  nem egy cég már régóta 🙂 a többet akarsz tudni akkor google….
 • davidn
  Annyival egészíteném ki azt, amit Attila írt (ha az általa vázolt gyakorlat tényleg valós), hogy aki havi fel mikulast bukik a paypal szar váltásán, az még mindig jobban jár, ha előfizet egy litván/belga low cost vpnre és csak arról használja a paypalt.
 • davidn
  az előző kommentemhez: hát, nekem nem úgy tűnik, mintha ez ilyen egyszerű lenne:
  töröltem a magyar accomat, vele együtt minden cookie-t, német vpn-ről regeltem egy német címre, viszont mikor hozzá akartam adni a revolut számlámat, akkor nyígott, hogy nem stimmel a cím (a revolut esetében nyilván a hivatalos, magyar címem van megadva)..hozzáadtam a magyar címemet is, így a kártyát fel tudtam venni fizetőeszközként, viszont kiutalásra továbbra is csak magyar számlát engedne felvenni, hát nem erre számítottam.
 • Körtefa
  “Nem tudom otthon hogy van, de itt Angliaban van olyan szamlam, ahol minden atvaltas melle 5 Font tranzakcios dijat is felszamol a bank. De van olyan szamlam is ami 25-ot!”

  No, még hogy a magyar bankok a lehúzósak. 😀

 • attila
  A paypal nem egy kezdő, kispályás cég. Azonnal tilt ha gyanús neki vmi. Én német számlámra német vpn ről léptem be. Már elsőre letiltott azért mert nem stimmel vmi. Fel kellett hívnom őket anno 2008-ban. Kérték hogy inkább regisztráljak magyar paypalra ha mindig innen lépek be mert máskülönben gond lesz. Persze erőltettem és inkább néha beszélgettem velük telefonon :). Mondták lépjek be vpn nélkül onnan ahol vagyok. Pontosan megmondtam hogy miért innen lépek be és pontosan honnan, ha stimmelt az ip cím nyomozásuk alapján amit mondtam akkor feloldották. Aztán lassan megtanulta az algoritmusuk hogy én innen lépek be és azóta nem tilt engem Magyarországról 🙂
 • TomJbM
  Megjegyzem, nemcsak HUF-EUR váltásnál érvényes.
  Németországban vagyok vállalkozó, UK-ból rendelek több cégtől árut. mert jóval olcsóbbak, mint a német nagyker ár kisebb mennyiségnél. Paypal EUR-GBP váltásnál 5,5-6%-os rátával dolgozik (kiszámoltam, amikor megjelent, mennyi euróval terhelt). Refundnál dupla veszteség, + árf változás kockázata is.
  Idén banki utalást választok, megjön az email a banki adatokkal. Transferwise kártyával fizetek. Igy 0,5% a váltás díja, és a teljes költség 1% alatti. Más. DHL-nél paypal előzetes fizetéssel adtam fel küldeményeket. Az egyik csomagot kétszer regisztráltam és 2*13,99€-val terhelt. Hiába irtam, hogy csak egy csomagot adtam fel, nem utalja vissza a pénzt. Ppal refund-ot kérek, és ppay-nak elküldöm a teljes levelet, ami DHL ppay email cimére küldtem a feladás előtt fél órával.
 • sokasebi
  Légitársaságok is elkezdtek trükközni ezzel!
 • lvjtn
  sajnos a paypal az elmúlt években a keleti pályaudvari multikulturális hátterű nepperek szintjére süllyedt az átváltást illetően. annak idején egy ingyenes játék webhosting költségei miatt csináltam accountot, de amit lenyúlnak a bejövő támogatásokból, az szégyenletes, és évről-évre rosszabb. ha bármelyik önimádó csili-vili fintech tudná _kényelmesen_ ezt a funkciót, már rég tiltólistán lenne a paypal, addig meg sajnos azt látom, hogy a támogatóink pénzének 5-10%-át ellopja ez a szemét bagázs, attól függően, kell-e átváltanunk. reméem, külön bugyor várja őket a pokolban
 • Garázs
  Egyetértek , Revolut mellé minek PayPal?
 • Garázs
  Mondjuk én egy 1 HUF=0,003 USD árfolyammal kibékülnék.
 • Alfa
  Már 15 éve is azt mondtam hogy mi a faxnak PayPal…
 • headset
  @Garázs
  “Mondjuk én egy 1 HUF=0,003 USD árfolyammal kibékülnék.”

  A 0,003 kerekített érték. Ez lehet 0,0025 és 0,0034999 között bármi. Pl. 0,0025 esetén 1 USD = 400 HUF !

 • Tamás
  Nem tudom az volt-e már, hogyha a PayPal egyenlegről fizetsz és a fizetés közben hagyod váltani, akkor azt sokkal rosszabb árfolyamon váltja, mintha the előtte kézzel kezdeményezted volna a váltást az egyenlegek között. Úgyhogy ha PayPal-lal fizetek akkor mindig ellenőrzöm, hogy az aktuális fizetés az azonos pénznemű PayPal balance-ról történik-e. A gond ezzel csak az, hogy vannak automatikus fizetések is HUF-ban, így ha a HUF egyenleg lemerül és akkor az USD számlámról váltja a már említett különösen rabló árfolyamon. Ezt a tulajdonságot még nem láttam publikálva sehol, bár nem csodálkoznék, ha valami apró betűs részben lenne eldugva valahol.