A sok adósság beteggé tesz

Adóssággal, hitellel terhelten élni nem jó dolog, ezt bármelyik adós megmondhatja. Az állandó stressz, a munkahely elvesztésétől való félelem, a megélhetési gondok számtalan betegségnek és családi problémának, sőt válásnak az okozói.

A stressz a szervezet helyes reakciója, amikor egy hirtelen helyzetet kell megoldani. Azonban ha az állapot hosszú ideig fennáll, mint egy hitelválság esetén, az egészségügyi problémákhoz vezet.

Az egyik erről szóló felmérésben külön vették a magas hiteltartozással rendelkezők és a kevés hitellel, vagy hitellel nem rendelkezők egészségi állapotát.

A felmérés szerint a magas hitelállománnyal rendelkezők 27 százalékának van emésztési problémája, szemben a normál csoport 8%-ával.

– 44%-ának van migréne vagy egyéb fejfájási tünete, szemben a normál csoport 15%-ával.

– 29 százalék szenved súlyos aggodalom miatt, szemben a normál 4%-kal.

– 23% számolt be súlyos depresszióról, a kontroll csoport hasonló értéke 4%.

– Szívrohamról 6%-uk számolt be, szemben a kontroll csoport 3%-ával.

– 51%-uk számolt be izomfájdalmakról, hátfájásról, szemben a magas hitellel nem rendelkezők 31%-ával.

AP-STRESSING-OVER-DEBT

Egy angliai felmérés szerint a hitellel rendelkezők 15%-a mindig, 76%-a pedig néha szokott aggódni a tartozása miatt. Az adósok 28%-a szerint a hitel befolyásolja az egészségét, 35%-uk szerint az adósság megviselte a családdal, 14%-uk szerint az ismerősökkel való kapcsolatot.

Több hasonló felmérés is született, hasonló eredményekkel.

A fogyasztói hitelek miatti stressznek már külön indexe is van, amit havonta mérnek. Ebben az található, hogy a hitel miatt az adósok 21,3%-a számolt be közepestől súlyos problémáig a családi életében, 23,3%-a mondta ugyanezt az egészségügyi helyzetéről és a munkahelyi teljesítmény tekintetében ez az arány “csak” 6,6%.

A nemeket is vizsgálva, az adósság terhe a nőket sokkal jobban megviseli, mint a férfiakat

debtindex

Amint az egyértelmű, a hitel miatti stressz komoly kihatással van az emberek egészségére és kapcsolataira, sőt a munkahelyi teljesítményére is.

Mi lehet a megoldás?

Az első, hogy ne várj tovább. Sokan a homokba dugják a fejüket, abban bízva, hogy majd valahogy megoldódik a probléma. Magától soha nem fog megoldódni.

A hitelkrízisben szenvedő emberekkel foglalkozó szervezetek (mert a legtöbb nyugati országban sok ilyen van, állami és alapítványi egyaránt, például ez) felmérései szerint a probléma kialakulása után átlag egy évvel keresik meg őket először az érintettek.

Te hagyd ki ezt a egy évnyi szenvedést, még ma keress megoldást.

Ne aggódj az adósságod miatt. Valószínűleg elég nagy már ahhoz, hogy tudjon magára egyedül is vigyázni. Attól, hogy emészted magad miatta, nem lesz jobb.

Az aggódás és a stressz csak leblokkol és képtelen vagy a probléma helyett a megoldást keresni. Aggódsz, nem alszol, ezért öntöd magadba a kávét, stresszelsz, nem alszol és így tovább a teljes összeomlásig.

Győzd le az ilyenkor szinte automatikus depressziódat is. Aludj sokat, mozogj minden nap, ha mást nem, szállj le három megállóval hamarabb a buszról, táncolj otthon húsz percet és vidd el a kutyát sétálni egy órára plusz kezdj valami egészségnövelő diétába, hogy tele legyél energiával. Csakazértis örülj az életnek és szándékosan keres okot, ami miatt vidám lehetsz.

Jöjj rá, hogy ez csak pénz. Mást nem veszíthetsz, csak a vagyonod. Az egészséged és a családod ennél ezerszer többet ér. Azokat soha nem tudod pótolni, a vagyonodat igen. Ha mégsem, vagyon nélkül lehet élni, egészség nélkül nem.

Keress egy pénzügyi tanácsadót (nem termékértékesítő ügynökre gondoltam), aki segíthet rendbe rakni a pénzügyeidet. Addig is néhány jó tanács:

– Soha többet ne kérj azért kölcsön, hogy egy másik hiteledet fizesd ki a pénzből. Ez egy véget nem érő gonosz kör. Sőt, mostantól egyáltalán ne kérj kölcsön. Látod, hová vezetett, ahogy eddig éltél. Határozd el, hogy mától kifelé jössz a hitelcsapdából és nem mélyebbre ásod magad benne.

– Nézz szembe a szörnnyel. Mérd fel pontosan, kinek mennyivel is tartozol és milyen eljárások folynak már ellened, mit tehetsz, hogy azokat megállítsd.

– Csoportosítsd a hiteleidet fontos és kevésbé fontos hitelekre. Fontos az, amin sokat bukhatsz, vagy a végrehajtás már előrehaladott állapotban van.

– Szedd rendbe a pénzügyeidet. Bonts ki minden számlalevelet, írd, hogy hová mennyivel tartozol és meddig kell befizetni. Írd folyamatosan, hogy mire mennyit költ a család (fillérre pontosan!), hogy lásd, min lehetne spórolni.

– Kezdd a legevidensebbel, amire a legkevesebben gondolnak: valószínűleg erőd felett vettél autót vagy lakást, vagy bármit, ha hitelválságba kerültél. Ezért mindenképp próbáld meg eladni azt, hogy abból is ki tudd fizetni a hiteled, vagy annak egy részét. Ezen kívül is adj el minden nélkülözhető dolgot a hifitől a bélyeggyűjteményig, hogy tudd csökkenteni a tartozásod.

– Vedd fel a kapcsolatot a hitelezőkkel. Ha együttműködő vagy, sokkal kisebb eséllyel küldik rád a végrehajtókat és ha mást esetleg nem is, időt biztos nyersz.

– Hogyan tudnád növelni a bevételeidet? Hétvégi kiegészítő munka, akár egy McDonald’s-ben, kertápolás vállalása a város gazdag részén, pincérkedés hétvégi éjszakákon egy partiszerviznél, gitároktatás az otthonodban és ezer másik lehetőség. Az így szerzett összes plusz bevételt fordítsd a hiteled törlesztésére.

– Próbáld meg kiváltani a hiteleidet valami alacsonyabb kamatozásúra. Pár százalék kamatcsökkenés is rengeteget jelent havonta.

– Először a magas kamatozású hiteleidet fizesd vissza, mint a hitelkártya, személyi kölcsön és folyószámla-hitelkeret. Ha ezzel megvagy, apró miszlikre vágd össze a hitelkártyád és azonnal mondd le a hitelkeretedet, nehogy visszaess.

– Soha többet ne akarj a lehetőségeid felett, a vágyaid szerint élni. Ha nincs pénzed lakást venni, vagy autót, akkor nincs pénzed lakás venni vagy autót. Ha hitelt veszel fel, akkor sem lesz pénzed, csak becsapod magad. Ennek lett az a következménye, ahol most vagy. Vagy keress többet, vagy add lejjebb az igényeidet és élj a lehetőségeid és nem a vágyaid szerint. Ez ennyire nagyon egyszerű.

Hidd el, sokaknak sikerült már kimászni a hitelcsapdából, neked is sikerülni fog. Valószínűleg nem lesz gyors és nem lesz fájdalommentes, de az a nap, amikor úgy ébredsz, hogy senkinek semmivel nem tartozol, mindenért kárpótolni fog.

Sok sikert és kitartást kívánunk hozzá. További cikkeket a témáról a kiszamolo.hu oldalon találsz.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

64 hozzászólás

 • L70

  Értem, amit mondasz (fiatal pár esete), de szerintem nem szükségszerű az az autó. Bicikli és tömegközlekedés kombó vagy maximum egy robogó tökéletesen megfelel <50 km távolságra olyan helyen, ahol alig van forgalom. 200 ezerből megoldva, és fenntartani is jóval olcsóbb. Nekik a többmilliós autó nem létszükséglet lenne, hanem út a csőd felé.

 • daramis
  L70:

  Nem értek veled egyet.
  Én is az isten háta mögött lakom, <50 km-t ingázok a melóhelyemre. Nézz ki, hogy most hány fok van. Ilyenkor a bicikli, vagy a robogó volna a legjobb ötlet a 18 km-re levő buszmegállóig? Motort is használok. Az időjárás ÉVI max 15-20 alkalmat engedélyez a motorral való bejáráshoz.

 • L70

  De ugye nem minimálbért keresel, mint Zabalint fiatal ismerősei? Mert aki minimálbéres, az ne járjon 50 km-re autóval.

  Napi 2 x 50 km ingázás autóval, egyedül, az alsó hangon is benne van 50 ezerben.

 • Zabalint

  50 km-t egy edzettebb ember 2 óra alatt teker le, de ha nem akar megizzadni (munkahelyen nem biztos, hogy lezuhanyozhat), több, ha idősebb vagy nem edzett, több, ha olyan a domborzat, több. Emellett ott az időjárás és a forgalom.
 • Zsolt
  Azért azt látni kell, hogy a mai bérek mellett elég alacsony igényszinten kell élni. Nettó 80-100 000 Ft-ból nehéz.

  Hüvelykujj szabály : Havi rezsi * 300 = az a tőke, ami ezt a hozamot hozza 4% kamat esetén.
  100 000 Ft esetén 30 000 000 Ft

  Sok sikert!

 • Janos82
  Mar bocsanat, de a napi 50km utazas (egy iranyba) az egyszeruen tul sok. Ennyit maximum sok100e ftos fizetesert eri meg utazni, de lehet, hogy inkabb millios kell. Aki kevesebbet keres, annak jobban megeri ha inkabb kozelebb koltozik a munkahelyehez, mert ez az 50 kmes ut kb havi 100e ftba kerul ( 20ft/ km-es autokopassal es 8literes fogyasztassal, 350ftos uzemanyaggal, havi 2000kmel es akkor az autokopasnal meg optimista voltam ), abbol meg boven kijon egy jobbfajta alberlet.
 • Dávid
  Váááááá.

  thumb = hüvelykujj
  rule of thumb = ökölszabály

 • L70

  Esettanulmány: szomszédban a mama hotelben élő 30-as fiú, 10 km-re dolgozik, minimálbér környékén. Tömegközlekedés rémálom. Mit csinál a lelkem? Van neki egy Ople Calibra (mert egy 20 éves Golf vagy Polo az mégse járja), és azzal megy minden nap oda-vissza. Van biciklije is egyébként, és zuhanyzó a munkahelyén.

  Hát csoda, hogy sosem lesz lakása, és egy albérletet sem képes fizetni? Tíz év múlva is ott fog tartani, hogy anyuka-apuka kifizeti az autó olajcseréjét és műszakiját, és semmi megtakarítás a láthatáron. Mert megmagyarázzuk, hogy hidegben messze van kerékpárral az a 10 km. Meg melegben is.

  Ez a “magyar valóság”.

 • Kiszamolo
  Igen, ezt az igen fontos kérdést nagyjából legalább 15* megvitattuk.

  Hogy a német ökölszabály vagy az angol hüvelykujj szabály a magyarabb kifejezés-e.

  Mert egyik sem magyar eredetű.

 • Zabalint

  De az eredeti példa éppen arról szólt, hogy hirtelen távolabb kap sok százezres állást.

  Másrészt a közelebb költözésnek is felsoroltam pár lehetséges akadályát.

 • Zabalint

  Igen, ilyen is van, de nagyon nem mindegy ugye, hogy 10 km vagy 50, ahogy az sem mindegy, hogy az odavezető út milyen. Én például nem vállalnám be kerékpárral az elsőrendű és másodrendű főutakat csúcsforgalom idején, mert lehet, hogy egyszer-egyszer nem maradnék ott, de ha minden nap arra járnék, akkor növelné a elhalálozási esélyeimet. Ami az időjárást illeti, nem csak a hideg van meg az eső, azokkal még meg lehet birkózni, de például egy-egy nagyobb havazás után a szűkebbé váló utak szintén nem életbiztosítás.

  Megjegyzem, apósomat írtam példának, hogy a több műszak miatt vett autót, nos ő is gyakran járt kerékpárral, sőt volt hogy futva (10-15 km volt, ma már csak 1-2 km-re lakik onnan), mert ott is volt zuhany, és mesélhetnék róla ő mennyire nem egy finnyás ember, mégis szüksége volt az autóra azon alkalmak miatt, amikor a kerékpár nem volt megoldás.

 • L70

  Tényleg nem kötözködés, de az életben szinte mindennek van akadálya.

  Esettanulmány 2: család vidéki városban él, 2 gyermekkel, apa helyi szinten jól keres, anya átlagosan. Apa munkahelye nem stabil, ha kiteszik, nagy baj lenne, és állandóan ezen parázik.

  Megoldás: apa talál egy jó állást másfélszeres pénzért a fővárosban. Család dönt a költözés mellett, lakás kiadva, fővárosban albérlet keresve, stabil munkahely kialakul. Első néhány hónapban apa egyedül él a fővárosban, nyári szünetben család költözik.

  Akadályok, amiket leküzdöttek: anya munkahely váltása, gyerekek iskola váltása, albérlet keresés gyerekekkel, lakás kiadása, szülők mindkét részről távol lesznek.

 • Zabalint

  Az ismerőseim példájánál pedig az is fontos szempont, hogy évek kérdése, hogy 2 nem minimálbért keressenek, addig ki kell valahogy húzniuk. Ha a srác nem jár napi szinten aktuális gyakorlati helytől függően 2*20-50 km-t, akkor később nem kereshetné a minimálbér többszörösét.
 • Zabalint

  Újabb esettanulmány:
  Majdnem pontosan ugyanaz, mint amit leírsz, annyi különbséggel, hogy 1 év múlva felmondtak az új, fővárosi munkahelyén apukának. Szerencsére a család még nem költözött utána, de ezt követően 1,5 év munkanélküliség és létbizonytalanság következett, végül az eredeti munkahelyére vették vissza. (Valahogy mindig a sikersztorik maradnak csak meg, és erre épül az az érvelés, hogy csak akarni kell, pedig amit írok, az szintén megtörtént eset.)