A szendvics generáció

2023-05-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A különböző korú embereket rengeteg néven emlegetik: a baby boomerek azok, akik a második világháború utáni nagy születési hullámban születtek. (Őket Magyarországon a Ratkó korszak gyerekeinek hívják.) Őket követték a hatvanas évek közepétől az X generáció, ezután kézenfekvő, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években születettek az Y generáció, vagy más néven Millenials, majd a Z generáció jött soron az ezredforduló előtt egy kicsivel és 2012 előtt születetteket illetik így. (A 2012 után születettek lesznek talán az Alfa generáció, de ez az elnevezés még szerintem nem alakult ki végérvényesen.)

Van egy másik elnevezés is, ami egyre divatosabb, a szendvics generáció. Ez nem a korcsoport kedvenc ételére utal, hanem arra, hogy ez a korosztály az, amelyik két generáció szorítása közé került.

Ők azok, akiknek még el kell tartaniuk a saját gyerekeiket, gyakran azok felnőtté válása után is, illetve anyagilag támogatniuk kell az idős szüleiket is. Ők jellemzően 40 és 60 év közöttiek. De nem csak anyagilag, hanem például gondozás szempontjából is mindkét generációra időt kell szakítaniuk (saját magukon és a házastársukon kívül).

Míg az idősebben jellemzően több munkát és időt igényelnek, a fiatalok több pénzbe kerülnek. Ahogy nő az átlagos várható életkor és az ingatlanárak miatt is egyre később költöznek el a fiatalok a családtól, egyre nagyobb a nyomás ezen a generáción. (A 18 és 29 éves amerikai fiatalok 52%-a még mindig otthon lakott 2020-ban.)

Amerikai felmérések szerint az ötven év feletti szülők, akinek még legalább az egyik szülője él, 59%-a támogatja a már felnőtt gyerekét is anyagilag.

A legnagyobb veszélye ennek a korcsoportnak, hogy a szülők és a gyerekek támogatása miatt saját magának nem lesz elég tartaléka a megélhetésre nyugdíjas korára, így újra termelődik a probléma, ők is rá fognak szorulni a gyerekeik anyagi ellátására.

Ezért nagyon fontos ennek a korosztálynak, hogy tudatos maradjon a pénzügyeiben és a legfontosabb, hogy megtanuljon nemet mondani, úgy a gyerekei, mint a szülei felé.

Nincs abban semmi rossz, ha a 25 éves kislány maga fizeti a telefonszámláját vagy a 28 éves kisfiú arányosan hozzájárul az otthoni lakhatásának minden költségéhez, beleértve az étkezést is. S nem, nem kell tolerálni, hogy a felnőtt gyerek nem dolgozik, mert van hol laknia és úgyis adnak neki enni. (Egyébként is, ha anyagilag megtehetik, fontos lenne, hogy elköltözzenek otthonról, hiszen hamarosan már nekik kellene eltartani és gondot viselni minden tekintetben egy családra. Nem biztos, hogy menni fog, ha a harmincéves kisfiúra még az anyja mos és főz. Látszólag pénzkidobásnak tűnik ilyen esetben egy lakást bérelni, de fontos, hogy megtanulják az önellátást, még mielőtt saját családot alapítanak.)

Az is nagyon gyakori, hogy az idős szülők, gyakran még munkaképesek, eltartatják magukat a gyerekeikkel. Hiteleket vesznek fel, több százezres telefonokat vesznek, aztán elvárják, hogy a gyerekek fizessék helyettük a rezsit. Itt is tudnod kell nemet mondani, erről már itt írtam bővebben:

Idős szülők eltartása

De ugyanígy mondj nemet a gyerekednek, ha a fejébe veszi, hogy ő külföldön akar tanulni a te pénzedből. Világosítsd fel, hogy erre találták fel a diákhitelt, menjen a saját maga által felvett hitelből, ha akar. (Ha kifizeted mellényzsebből a költségeket, akkor persze akár állhatod te is a számlát. De ha nem ez a helyzet, egy felnőtt gyereknek már nyugodtan lehet mondani, hogy tanuljon a saját pénzén.)

Fontos beszélni az idősödő rokonaiddal is, hogyan állnak anyagilag, felmérni időben, hogy szükséges lesz-e, hogy te is besegíts és ha igen, milyen havi összegben.

A pénzügyekben talán a legfontosabb kifejezés a tudatosság és erre nagy szükséged lesz ebben a helyzetben is. Érdemes előre felmérni, milyen anyagi kötelezettségeid lesznek mind a gyerekeiddel, mind a szüleiddel kapcsolatban és ennek megfelelően megtervezni az anyagi életedet. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy csak sodródsz az árral hónapról-hónapra és te magad kerülsz rossz anyagi körülmények közé, mert erőd felett segítettél a gyerekeidnek és/vagy a szüleidnek.

Először a saját jövődre kell gondolnod és elég pénzt félretenni a saját öregkorodra, hogy ne termeld újra a problémát a saját gyerekeid számára. Ezután kell priorizálni a két generációra fordítandó kiadásokat és ahogy már említettem, felismerve a lehetőségeid határait, meg kell tanulni nemet mondani akár a szüleidnek, akár a gyerekeidnek. Legyen szó pénzről vagy az idődről.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram