A SZÉP kártyáról

A Széchenyi Pihenőkártya, vagy röviden SZÉP kártya a kormány viszonylag új találmánya. Ezzel akar kedvezni a kedvenc, de sokat tépett bankjának.

A nagyobb siker érdekében a kormány minden szolgáltatást jövő évtől átterel a SZÉP kártyára, hogy jobban menjen az üzlet.

A meleg étkezési utalványt ezen túl csak a SZÉP kártyával tudjuk igénybevenni, éves 150 ezer forintos keret erejéig, bárhol elkölthető egyéb utalványt csak ötezer forint/hó értékben kaphat egy munkavállaló. (Azt is az új Erzsébet utalványban.)

Az egészségpénztári szolgáltatásokból végül csak kivették a sportolási lehetőséget, ahogy a gyógyüdülést és az egészségügyi üdülést is és ezek is átvándoroltak az új kártyára. Tehát mostantól jóformán csak gyógyszerre költhetjük az egészségpénztári befizetéseinket. (Az egészségpénztárról itt írtam, a jövő évi cafeteriáról pedig itt.)

Az üdülési csekk is befejezte pályafutását az új rendszerben.

Miért olyan nagy üzlet a cafeteria, hogy a kormány ennyire át akarja játszani azt az új szereplőknek? Nem csak a kapott jutalékok miatt (bár az sem kevés), hanem azért is, mert a cégek befizetése és a felhasználás ideje között gyakran hónapok, néha egy év is eltelik, ameddig a sokmilliárdos állományra egy fillér kamatot sem kell fizetni.

De miért olyan nagy gond, hogy ezentúl kártyával tudunk csak fizetni?

Kicsit gondoljunk bele, hány pizzafutárnál, ételkihordónál lesz kártyaolvasó? Hány kis pizzéria, kisvendéglő képes lehúzni a kártyánkat? A sarki fitnesszteremben, vagy a falusi panzióban láttál-e kártyaolvasót?

Nagyjából csak a legnagyobb és legdrágább helyek lesznek felkészülve a kártyák kezelésére, az ételkiszállítást és a sportolást nyugodtan el is felejthetjük mostantól, majd járhatunk a legdrágább helyekre.

Köszönjük, hogy a kormány újabb baráti gesztusát az egész ország lakossága szívja majd.

Bónuszkérdés: Találjuk ki, hány üzlet szerződött már le az Erzsébet utalvány elfogadására a sok tízezerből két héttel a bevezetése előtt?

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

20 hozzászólás

 • Andreana
  igen, én is pont ezen gondolkodtam, miután 2 héttel a bevezetés előtt még semmit nem tudunk a cafeteriáról. A lehető legjobb megoldásnak tűnik, ha kikérem kp-ben. Igaz, így bukom a 60%-át de legalább arra költöm, amire akarom.
  Helyi melegétkezés nincs, az Erzsébet utalvánnyal eddig senki nem foglalkozik, meg az az 5000 ft-is semmi. Max egy minimális összeget kérek nyaralásra a kártyára, hogy max egy wellness hétvége beleférjen valami puccos helyen, ahova egyébként nem jutnék el.
  De akárhogy osztok-szorzok, legjobban az eddig rettegett kp-val járok, még így is, hogy leadózom az összeset meg ugye TB is megy rá….
 • Benke
  Azt talán benyeljünk hogy át akarják alakítani, de hogy mért forgatják fel fenekestől az egészet azt nem tudom. Mindenesetre Nem hiszem hogy sok üzlet lenne jelenleg szerződve. Illetve a kicsiknek akiknél nagy volt az utalványos forgalom, ott most jelentős visszaeséssel lehet számolni. Azaz a sok kisvállalkozó aki erre épített és munkahelyet adott azok most meghúzhatják a derekukon a szíjat alaposan. De legalább egyel több kártyánk lesz amit nem lehet használni :o)
 • Kiszmol
  Főleg miután 19% adó plusz 10% EHO is terheli a cafeteriát jövőre.
 • Andreana
  az mondjuk még minket nem érintett volna, mert a munkáltatóm olyan jó fej, hogy ezt átvállalta volna, és nekem kellene fizetnem, de így ténylg a kp marad. Elvileg 300 vagy 500 ezres lesz a keret, abból tisztán marad vagy 10-15 ezer ft, az már nem annyira rossz…
 • Kiszmol
  Hol dolgozol? Van még felvétel? 🙂

  Valami miatt egy csomószor duplán megy át a komment, rengeteg duplát kell törölnöm. Te milyen böngészőt használsz most?

  (A te kommented is dupla volt, csak már töröltem, ezért kérdem. Az Androidon az opera minivel nem is lehet kommentelni, az opera mobillal igen, a google saját böngészője meg kétszer küldi el.)

 • Andreana
  Felvétel folyamatosan van, főleg informatikusoknak, bár a válság kicsit minket is megérintett. Fizuemelés nem lesz, ehelyett cafeteriában próbálnak segíteni.
  Amúgy tűzrókát használok….
 • Kiszmol
  mindig ezek az informatikusok. 🙂 Néha úgy érzem, nagyon pályát tévesztettem.

  Van még mit javítani ezen a postr-on, nem is értem, miért nem vették át egyszerűen a wordpress motort készen?

 • stones
  OFF a blog.hu-n jobb volt
  ON érdekelne, hogy a SZÉP kártyán levő pénz átvihető-e következő év(ek)re vagy ez is lenullázódik, mint az üdülésicsekk (a meghosszabbítása után)
 • Kiszmol
  hát mégis csak regisztráltál? 🙂

  A blog.hu technikailag jobb volt (bár nagyon messze a tökéletestől), itt viszont két írásból egy címlapos.

  A kérdésedre a választ nem tudom, ha lesz á időm, utána nézek.

 • themanwho
  Tökéletes levezetés. Az egész cafetéria kuka, megy a zsé Csányi elvtársnak. Egészségpénztáram is van, de lassan megéri akár 99 százalékos adóval is megszüntetni a pélóba az egészet. (Pedig előrelátóan minimális cafetéria-zsét raktam az mnyp-be, mert éreztem, hogy nem lesz hosszú életű.) Ha krónikus halálos beteg vagy, megveheted vele a gyógyszert, ennyit fog érni az egész. Gratula! A betegségmegelőzés, netán némi rekreáció, uszoda az persze nem támogatott. Elmennek a picsába, komolyan. Dögölj magyar, előtte még fizess jó sokat.

  Ceterum censeo a blog.hu sokkal jobb volt.

 • Berajlany
  A ceterum censeo-ról nekem csak a pusztítás jut az eszembe. Különösen figyelembe véve a mai nap híreit a magánnyugdíjpénztárakról. Nyílt rablás.
 • csizkek
  Na en mar elvesztem ebbe a caffeteria kavalkadban. Gyakorlatilag ami penz van az egeszsegpenztaramban azt el kellene meg az iden ertelmesen gyorsan koltenem?

  (ez a postr eleg erdekes, ha mar szoba kerult. Firefoxal meg csak mukodik, de ie-vel nalam rendszeresen meg is fagy, kommentek nem toltodnek..)

 • Kiszmol
  A megoldás: anyut, aput, testvért, mindenkit akit lehet, felveszel kedvezményezettnek és ők hozzák neked a gyógyszertári számlákat. Azt még nem tudom, hogy a babafelszerelés maradt-e a listában, ma akarom megkérdezni, de arra is sokat el lehet verni.

  Pont ez a babafelszerelés miatt tudnak sokan mindenféle dolgot venni egészségpénztárra a kreatív kereskedőknél.

  Nagyjából ennyit tudsz tenni.

 • Kiszmol
  15 év múlva sokat fognak még a Fideszről beszélni, mint aki szétverte a magánnyugdíj-rendszert. De ezek majd akkor is megmagyarázzák….
 • stones
  cafet pénzt raktál a mnyp-be egy önyp helyett!? …
  Uszodai sportbérletre,-belépőre továbbra is adómentesen fordíthatsz évi 50.000Ft-ot.
 • stones
  találtam választ:
  “Meddig érvényes a kártya és az egyenleg?

  A kártya 5 évig érvényes, a rajta levő egyenleg a feltöltés évét követő év december 31-ig érvényes.”

  https://www.otpszepkartya.hu/?cr=RFlTUBI7Vg5FWg1BXBQ6MA==#16

 • Kiszmol
  Köszönjük.
 • Benke
  Melyik cég? 😀
 • csizkek
  Hat ez lesz:( Privat orvosi szolgaltatasokat fizetnek meg? Ezt nem nagyon talaltam.
  Mert akkor intezek egy fulgeneralt otthon:)
 • gabeszka
  Sziasztok,

  Azt esetleg nem tudja valaki, hogy az otp cafeteria kártya melegétkezési utalványát meddig fogadják még el a boltok? Remélem adnak még időt a bevonás előtt, hogy a 2011-ben kapott összeget le lehessen vásárolni.