A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

András küldött át egy ilyen mesét a hitelkártyákról.

A mese szerint elvetődsz egy tisztásra, ahol találkozol egy ellenállhatatlan mosolyú tündérrel, aki megszólít és felajánlja a segítségét a szegénységed ellen. Kinyitja a markát és aranyérmék hullanak ki belőle, a föld körülötted tele lesz aranyérmékkel.

Vegyél amennyit csak akarsz, kedvesem, ajánlja még mindig mosolyogva, láthatóvá téve éles fogait. Egyet kérek csak tőled, a következő teliholdra hozd vissza a pénzt hiánytalanul.

Mivel tényleg meg vagy szorulva anyagilag, felmarkolsz egy marék aranyat és elviszed magaddal. Közben észreveszed, hogy a tündér nyaka körül egy összeszáradt emberi ujjakból készült nyaklánc van.

Tudod, hogy a tündér csőbe akar húzni, ezért vigyázol, hogy mindig visszafizesd a pénzt minden teliholdkor és így túl tudsz járni a tündér eszén. Ha visszaadtad a pénzt, utána újra kölcsönkérheted a következő holdtöltéig.

A trükk beválik, a tündér egyre több és több pénzt szór eléd, amit elvihetsz a következő teliholdig. Sőt, más tündérek is felajánlják neked, hogy az ő aranyérméiket is elviheted ugyanúgy holdtöltéig. Úgy tűnik, egyenesbe került az életed.

Azonban egyik hónapban kiszúr veled az élet és nem tudod maradéktalanul visszafizetni a kölcsönt. A tündér ott vár rád a tisztáson. Remegve mondod neki, hogy a jövő hónapban megadsz mindent. Semmi baj, nyugtat bájosan mosolyogva. Add ide, amid most megvan, a maradékot ráérsz később is visszaadni. Ezzel megrázza az ujjakból készült nyakláncát és azt morogja a bajsza alá: ez az első ujj.

Továbbra is ad a tündér pénzt, sőt többet, mint valaha és így a kísértés egyre nagyobb. Elkezded úgy érezni, hogy ez a te pénzed. Azonban elő-előfordul, hogy nem tudod időben visszafizetni a pénzt, így egyre több ujjad bánja a késlekedést.

S azt veszed észre, hogy már nem is tudsz az aranyak nélkül élni, minden hónapban teliholdkor kölcsön kell kérned, mert az egész életedet a tündér aranyai köré szervezted. Mivel rendszeresen adósa is vagy a tündérnek, ki sem tudsz szállni, mert tudod, hogy megharagudna rád és félsz azoktól az éles fogaktól, amik minden bájos mosoly alkalmával kivillannak az ajkai mögül.

Szétnézel a faluban és azt veszed észre, hogy az egész falu életét a tündérek aranyai mozgatják. A falusiak csak azzal hajlandóak üzletelni, akiről tudják, hogy a tündérek kedvelik. Napról-napra egyre több falusinak hiányzik egyik vagy másik ujja.

Az eszes falusiak azonban tudják, mit kell csinálni: jóban kell lenni a tündérekkel, le kell őket nyűgözni azzal, hogy pontosan visszafizetik a kölcsönt teliholdkor, így egyre több pénzt kaphatnak ingyen a tündérektől. Mert a tündérek szeretik és nagyon jól bánnak azokkal, akik betartják a szabályokat és időben visszaadják az összes ingyen kölcsönt.

De te már tudod, hogy a kisértést jobb elkerülni, hiába szeretnek a tündérek nagyon, amíg minden teliholdkor pontosan fizetsz. Néhány ujjad bánta, mire megtanultad a leckét, de örülsz, hogy most már tudsz élni a tündérek aranya nélkül is.

Share

191 hozzászólás

 • Tündérlovas

  Az igazi aranykorban, mikor még a legtöbb helyen nem volt felső limit a visszatérítéseken, volt, aki egy komplett ingatlant hozott össze hitelkártyákkal. 😉

 • Hambika
  Számomra elképesztő, hogy embereknek minden szirszarra van külön kártyájuk.
  Egy kártya az ersténél, egy kártya a raiffeisennél, egy hitelkártya autóbérlésre, egy wizzaires kártya repülésre, egy revulot kártya, egy transferwise kártya, aztán még egy curve kártya, mert már annyi kártya van, hogy nem bírja követni.

  De legalább lehet 2 havonta az ügyfélszolgálatokkal beszélgetni, hogy a 8 kártya közül épp melyik nem működik teknikai hiba miatt 🙂

 • Péter
  1. Egy pénzügyi analfabéta, erősen átlag alatt kereső ismerősöm futott bele pont most ebbe a tündérkébe. Jó, tulajdonképpen októberben, de a dolgok most kezdtek rosszra fordulni.. Tehát jött a nagy ötlet, vegyünk mosógépet ajándékba, hitelből. A tündérke nagyon kedves volt, azt mondta hogy nem kell semmi, se jövedelem igazolás, se bankkártyakivonat, látjuk hogy már volt nálunk pár hiteled -sőt most is van egy, amit rendesen fizetsz- hát csak írd alá ezt a pár papírt. A tündérke kedves, mindenki örül, a mosógép jól működik, a hitel 3300 ft havonta, 36 hónapig. Nem is sok érte, a THM kb 4%, 3 év alatt a 100.000 ft-os mosógép 15.000 ft-al kerül többe. Mit tesz isten, történik egy „rendszerhiba”, a bank rossz csekkeket küld, a korábbi hitel azonosítójával ellátva küldi meg a csekkeket, három évre előre.
 • Péter
  2. Az ismerősöm nem nézi meg őket, csak befizeti a régi hitelét gyakorlatilag duplán, nem érdekli hogy az összeg sem stimmel (3800 ft/hó), csak fizet rendesen, hisz különben a tündérkék megharagudnak és legközelebb nem adnak pénzt. Eltelik három hónap, a tündérkék kivillantják a fogaikat, haragos leveleket küldenek, mondván, nem fizeted a mosógép árát!!! Irgum-burgum, itt egy 11.000, egy 13.000 ft-os csekk, tessék kifizetni, a hitelkártyádat pedig letiltjuk. Kb. itt kezdtem átnyálazni a csekkeket/leveleket, kiderült hogy a jószívű tündérke az áruhitel mellé hitelkártya szerződést is aláíratott vele, ezért nem kellett semmilyen igazolás a helyszínen… Mivel úgy érezték, nem fizeti a hitelt, aktiválták a hitelkártyát, az áruhitelt egy az egyben levették róla, majd tételesen felsorolták, hogy: éves kártyadíj 3000 ft, számlavezetési díj 269 ft/hó, postai csekk 259 ft/hó, sms értesítés 205 ft
 • Péter
  3. igényelt hitelkeret díja 1108 ft/hó, THM 38,10%, mindez az eredeti hitelen felül. Így lesz egy naaaagyon kedvező 3300 ft-os hiteltörlesztőből 5141 ft, vett egy 185.000 Ft-os mosógépet. Az ismerősöm köti az ebet a karóhoz hogy nem kért hitelkártyát, aztán csak-csak megtalálja az asztalfiókban… A tündérkék „nem értik” a problémát, mindegyik mást most, melyik csekket dobja el és melyiket fizesse be, a túlfizetést egyikük sem tudja áttenni a hitelkártya számlájára, mert az „nem szabályos”. Az ismerősöm most kapott egy 9.000 ft.os csekket, amit hajlik rá hogy befizet, mert „rosszul aludna” ha tudná hogy a tündérkék haragszanak rá. Idézem: „ ha ezt befizetem, akkor több ilyen csekk nem jön, a hitelkeretem pedig el fog tűnni, ha rendesen fizetek”. A tündérkék találtak valakit, aki még hisz a mesékben.
 • Péter
  4. Nyilván megpróbálom rávenni, hogy panaszoljuk meg az egészet, hiszen a bank hibájából terhelték meg a hitelkártyát… De ha nem lennék képben a kiszámoló.hu miatt némileg a pénzügyekkel, akkor magától belenyugodna a dologba és kifizetné, bármi is van a csekkre írva. Sajnos ez a magyar valóság. Azért részleteztem ennyire, mi történt, mert aki pénzügyileg tudatos, talán nem is érti, hogyan keres a bank az átlagemberen…
 • SzaboZ

  ” Én csak arról beszéltem, hogy hogyan próbálják eladni, és szerintem elég sok tájékozatlant megvezetnek ezzel.”

  Ja hát az egyértelmű.
  A “túloldalnak” (bank, marketinges, stb.) nem érdeke hogy jó döntést hozz, neki az az érdeke hogy az ő számára kedvező (és magadnak kedvezőtlen) döntést hozz.
  Addig a határig mennek el, ami még ÉPP nem illegális/etikátlan.
  Ráírják a napraforgóolajra hogy koleszterinmentes (MINDEN növényi olaj koleszterinmentes), az ásványvízre hogy GMO-mentes, az Avemar segítHET a gyógyulásban, stb.

  ERSTE Netbroker: nekem mindig pillanatok alatt segített telefonon az üzletkötőm. Legutóbb USA részvényt vetettem vele így.

 • eMérnök
  Moratórium elején segítettem ismerősnek, akinél a bank a moratórium előtt keletkezett áruhitelének a törlesztőjét, a moratóriumban történt nemfizetés hatására elkezdte a hitelkártyára terhelni, mint moratórium után keletkezett adósság és a hitelkártya kamatokat ráverni.
  Szerencsére észrevettem és még nem durvult be az ügy. Ki is csak azért derült, mert amikor érdeklődött a moratóriumról nálam, akkor azt mondtam, hogy a legjobban mindenképpen úgy jár, ha tudja, kifizeti az egészet és a számlát is megszünteti. Minden más ennél rosszabb.
  Aztán a végtörlesztés nem annyi volt, mint amennyit számoltam, és kiderült, hogy ilyen aljasan jártak el.

  A 66 éves bácsi, sose tudta volna megoldani a helyzetet, ha nem vagyok ott. Fizetett volna keményen.

  0%, meg visszatérírés… persze.
  Vadászat azokra, akiket le lehet húzni.

 • drdragon
  Péter
  2021-03-02 at 16:03

  vajszeg jogvégzett találta ki, vagy jelezte hogy a módszer kockázatmentes a bank részéről

  jöhetne egy cikk, hogy nem az ingatlanos, a bank, hitel, stb hanem egy jogvégzett lehet messze a legnagyobb veszélyforrás

 • -nb-
  Örülök, hogy itt mindenki ilyen szerencsés.
  Én személy szerint balfék vagyok, nem tudtam autót bérelni, csak hitelkártyával,
  nem tudtam bookingolni, csak hitelkártyával, hmmm, és több ismerősöm is így volt vele.
  1szer sikerült megcsúszni, a tündérvarázslat bejött, az volt a tanulópénz. Elvitt 2 hónap megtakarítást, hogy egyenesbe jöjjön. Talán már az ujjaim is visszanőttek ?
  Azóta a takarékszámlán ott figyel a hitelkeret + 20%. Igen, bukom az inflációt, de ha csak 1szer kell, már megérte.
 • Atesz
  Többen irtátok, hogy nem éri meg vele szöszölni, ezt nem igazán értem, mert a két kártya fizetésnapon való feltöltése 5 percet se vesz igénybe havonta.
 • D
  Tobbeknel elojott, hogy ‘akinek szuksege van a hitelkartyara, az nem engedheti meg maganak’. A forditottjaval mi a helyzet? Szoval akinek van eleg jovedelme ahhoz, hogy ne legyen szuksege hitelkartyara, annak ezek a (mai) visszateritesek szamitanak? Pl. ha valaki kenyelmesen megel (es tartalekol) netto 500k forintbol, annak tenyleg az a havi 10k visszaterites szamit ilyen kockazat/idoraforditas aran? Elfogadom, hogy mindenkinek mas az az osszeg, amiert lehajol, de ez igy fura szamomra.
 • gaborr
  decemberben (januári jelentés), azt jelenti, hogy március végi-áprilisi fogantatás, tehát még csak épp az eleje a pándémiának amiről infót kaptunk. remélhetőleg a nyári hónapokban megfogant gyermekek száma majd korrigálni fog, az is lehet behozzák az éves statisztikát, mert csak halasztásról van szó, mindenesetre nagy kérdés számomra hogy alakul a következő hónapokban.
 • Zabalint

  Na de rég rossz, ha valakit fel kell hívni egy egyszerű ügy miatt, mert felületen nem lehet.
 • Credit helyett debit
  Országfüggő, hogy hotelhez és autóbérléshez elfogadnak-e debit kártyát. Ugyanannak a cégnek egyik országban jó a debit, a másikban csak credit lehet. Pl. Europcar.
  De van rá egy kiváló megoldás: a Bunq kártyája. Debit, de creditnek látszik. Maga a cég is hasonló. Fintechnek látszik, de valódi bank, betétbiztosítással.
 • Richmond
  , a heti statisztikánál kristálytisztán látszik, hogy decemberben indult a lejtmenet, hajszálpontosan a március közepi lezárásoktól. Kár, pedig a 2020-as év európai viszonyletben kifejezetten sikeresnek tekinthető népesedési szempontból. Én is bízom abban, hogy csak halasztás lesz, nem pedig véglegesen elmaradt születésekről beszélünk.
  Itt a heti stat.

  ksh.hu/heti-monitor/demografia.html

 • Richmond
  Amúgy manapság már a debit kártya is dombornyomott, pont ugyanúgy tudom használni a Rafis kártyámat, mint anno a hitelkártyát – de az Ersténél is a már sima kártyával vettem repjegyet, foglaltam Bookingon, stb.
  Szóval mióta a visszatérítés gyakorlatilag vicc kategória, jobb nem kísérteni az ürdüngöt, mert a végén még megjelenik.
 • eMérnök
  Mivel a visszatérítés százalékos, a költés és a hitelkeres befolyásolja, ezért arányaiban mindenkinek hasonló összegről van szó. A havi 10k, hogy az 1%-ból összejöjjön, kell 1M költés a kártyával, tehát a nem kártyás vásárlások nem számítanak.
  Aztán még ebből jön le a kártyadíj, meg a többi költség. A végén 10k sem jön össze 1M költésből. A kiemelt partnerek is marginálisak. Ha megélsz fél millányi kártyahasználatból, még az 5 ezer sincs meg havonta.

  A havi költése a családnak kb 430k. Ebből, amit kártyával lehetne fizetni, az mondjuk olyan ~250k.
  Erre a legjobb visszatérítés magasan az erste: 59400 – 6490 (kártyadíj) – 12*590 (számlavezetési díj) – 12*500 (utalás díja).
  Ha végig perfekt vagy, akkor 3319 forint havonta. Persze kéne sms, és akkor még kevesebb, meg lehet még több költség van, de ennyire néztem meg.

 • Sportswear
  A magyar tündérek egy idő után elhajtanak, ha nincs ott legalább az egyik ujjad a nyakláncukon.
 • Yoda
  Én egyszer fizettem késedelmi kamatot: véletlenül vettem egy lottószelvényt vele, és nem egyből fizettem vissza, de mint kiderült, az azonnal kamatozik.
  3 forintom bánta. 🙂
  A bevétel vele egyre kevesebb, havi párezer, arra jó, hogy a bankköltség nulla legyen. Bezzeg a régi szép időkben, amikor még 4 százalékot adott vissza..
 • Szabolcs
  “D
  2021-03-02 at 16:54
  Szoval akinek van eleg jovedelme ahhoz, hogy ne legyen szuksege hitelkartyara, annak ezek a (mai) visszateritesek szamitanak? ”

  Túl azon, hogy még sosem csúsztam meg egyikkel sem sosem, nekem az a plusz előny, hogy minden rezsi, minden vásárlás egy helyen van (jó, kettő, mert a főgázon van a gáz, a UPC-n a UPC, csak ez utóbbi már nem plusz előny, több lakás rezsije), és csak egyszer kell vele érdemben foglalkoznom, és a bankváltás (ha szükséges folyószámla váltás vmi durva kondícióromlás miatt) akkor tényleg 5 perc. A hitelkártya szerintem mindig kb nullára kihozható marad.
  Igen, kell hozzá, hogy ne szükséged legyen erre a hitelre, hanem “vissza tudj élni” a szellemiségével 🙂
  Havi 5-7eFt jóváírás összevissza, nyilván már nem egetverő, de havi 5 percre nem olyan rossz óradíj.

 • aujjobba
  Nem kell többszázezer forintot a folyószámlámon parkoltatni csak azért, hogy legyen miből költeni a hónap során.
  Ehelyett kizárólag a hitelkártyával költök, fizetésnapon visszafizetem a tartozást, a számlán hagyok annyi keveset ami kell majd arra amit készpénzben kell intézni vagy utalni, a maradékot elteszem megtakarításba.

  Továbbá igen, a visszatérítés is számít.
  Nincs ezzel semmilyen plusz időráfordítás.

 • Sandorber
  Anno lett Erste Wizz kártyám, mert Miklósék a hitelkártya körléppel megírták, hogy az a tuti és Szöcske kommentjei kellő motivációt adtak. Majd mikor azt visszavágták az utolsók között kötöttem BB UPC-t mert akkor az volt a tuti. Mondjátok kérlek most mi a tuti? Avagy kérnénk szépen egy friss körképet. Én hálás vagyok, hogy itt megtanultam, hogy érdemes élni vele. Havi 2×2 percet töltök vele, nekem deal.
 • naa
  “lehet 2 havonta az ügyfélszolgálatokkal beszélgetni, hogy a 8 kártya közül épp melyik nem működik”

  Pont fordítva. Mivel van sok kártyám, az életben nem kell beszélgetnem az ügyfélszolgálattal, ha valamelyik nem működne, ott a másik… A Curve-nek van olyan funkciója is, hogy ha nem tudja levenni az összeget az épp kiválasztott kártyáról, akkor rögtön terheli a következőt.

  Valóban nem bankkopasztásra valók. Home office-ban csücsülve felesleges. A Kiszámoló-olvasók értik, hogy működik, használhatják is, felesleges keresztet hányni.

  Amióta 20 éve egy drága országban lekéstem a gépem és másik jegyet kellett venni, szállodában fizetni, és az akkori kőkorszaki bankkal tényleg telefonálgatnom kellett, hogy az 1 domborkártyám napi limitjét emeljék már meg (egyenleg volt), na azóta ott vannak a zsebemben és milliókat tudnék gond nélkül bármikor kifizetni. Erre való, nem trükközésre.

 • aujjobba
  Erste Max. 2012 óta használjuk, akkor Joker néven futott.
  Három kiválasztott üzlet kategóriában 4% minden más költésre 1% a térítés, de csak havi 200ezer forint elköltéséig számolják ezt, azután már nem.
  Tehát a havi elméleti max visszatérítés ha az első 200ezret végig csak a 3 kategóriában költöd akkor 8ezer forint.
 • walaki
  Itt mindenkinek aktívan figyelnie kell a visszatöltést? Nem szokás a bankoknál, hogy csoportos beszedésit be lehet állítani a teljes összegre? Nekem így van, ez a legkényelmesebb, nem kell odafigyelni. Amikor annó megkötöttem, azt mondtam, csak ilyen feltételekkel vagyok hajlandó hitelkártyát venni. Meg lehetett kötni, annyi volt, hogy az alap szerződés szerint csak a minimum összeget lehetett beállítatni, de telefonbankon lehetett kérni, hogy mindig a teljes összeget szedje le csoportos beszedéssel.

  Egyedül tavaly március-áprilisban kellett odafigyelni, amikor a hitelmoratórium miatt alapból nem akarták levenni, és amikor nyilatkoztam róla, hogy továbbra is törleszteni akarok, akkor mondták, hogy azt az egy hónapot nekem kell külön utálni, utána megint működött a csoportos beszedési. (Régi Citi – most Erste wizzair)

 • Joy

  Ha jól rémlik, a régebbi hozzászólások között a profik összeláncolták a kártyákat, így többszörözték a visszatérítést, és nem milliókat költöttek havonta.
 • Don Tejbegríz a féllábú matrac

  Az időráfordítás pontosan havonta 1 perc, K&H mobilbank, ráböksz törlesztés ujjlenyomat adieu. 1 perc munkáért egy hónapban egyezer forint sem számít rossz órabérnek szerintem.

  Akik felemlegették, hogy van ahol kp felvételnek minősül, más banknál nem tudom hogyan működik K&H-nál be lehet állítani 1 forintos kp korlátot a hitelkártyára, így ilyen esetekben nem tudják terhelni.

 • lvjtn
  nem, szerintem nem éri meg foglalkozni vele 😀

  “csak egy perc” – nem egy perc, pláne nem, ha éppen nincs erős neted, vagy akkor határnapon nem mehetsz sehova, nehogy ne tudd törleszteni. és mivel pont azt az összeget kell utalni, amennyit költöttél, ezért beállítot utalás nem játszik

  egyszerűen a vesződést nem éri meg, a vele való foglalkozást, itt a saját időd, figyelmed és lelki békéd az erőforrás, amint nem éri meg pazarolni

 • Leonard Skinnerd
  Nincs kártyadíj, azt azonnal jóváírják, ahogy elköltesz 6,490 forintot a hitelkártyával. Nincs számlavezetési díj sem, csak egy hitelkártya számlád van az Erste-nél, aminek nincs számlavezetési díja. Egyetlen utalás van havonta, nekem az alap bankomból 400 ft/hó. Így jön ki az éves 40k huf+ megtakarítás abból, hogy a normál bankom betéti kártyája helyett Erste hitelkártyát használok. Nem egy vagyon, de ahogy előttem írták, havi 1 perc melóért megéri.
 • Roltii
  nem kell határnapon fizetni, lehet előtte is… Én kb hetente szoktam, amikor épp ránézek a netbankra. 1 perc plusz meló, nem ügy.

  És irigylem azokat akik nem hajolnak le plusz pénzért, én még messze vagyok ettől, havi ezresért is csinálnám…

  Egyébként nekünk a havj költéseink 95%a legalább kártyás, érdekelne másnak mire kell havonta sok cash…

 • aujjobba
  Tizedike körül jön az SMS a tartozásról, onnantól 15 napom van néhány gombot megnyomni a MobilBank appban.
  Ne vicceljünk már, ‘határnapon nem mehetsz sehova’, te magad se gondoltad ezt komolyan.
 • Don Tejbegríz a féllábú matrac

  “nem egy perc, pláne nem, ha éppen nincs erős neted, vagy akkor határnapon nem mehetsz sehova,”

  Nem kell kivárni az utolsó percet. A fordulónap után 15 napod van visszatölteni az egyenleget, annyi idő alatt azért csak előfordulhat, hogy 1 percig működik az internet.

 • umate
  : miért kéne már pont azt az összeget rátölteni? Én fordulónap előtt megnézem hogy áll az egyenleg, mennyi nem könyvelt tétel van, annál kicsivel többet rátöltök. A fordulóig ha még éppen költök valamit utána, arra 15 napom van büntetlenül kifizetni. Ha meg mégse költenék, akkor lesz egy kis túlfizetésem.

  Nekem 30k az éves visszatérítés maximuma, azt általában júniusra el is érjük (kb. az egész családi költségvetés ezen a kártyán fut keresztül, pár kp-s szolgáltatót leszámítva). Igazából csak azért van, mert ebből a család éves bankolási költsége, kártyadíjai, stb. fedezve van, “keresni” nem keresünk rajta.

 • Szabolcs
  “lvjtn
  2021-03-02 at 21:23
  “csak egy perc” – nem egy perc, pláne nem, ha éppen nincs erős neted, vagy akkor határnapon nem mehetsz sehova, nehogy ne tudd törleszteni. és mivel pont azt az összeget kell utalni, amennyit költöttél, ezért beállítot utalás nem játszik”

  Nem kötelező, senkit sem beszélek rá, de ez amit írsz, butaság.
  1. Rafi, bár sokat nem ad rá, 1%, max negyedévente 10k, de beállítható automata visszatöltés, ára van, nem ingyenes.
  2. BB hitelt rafi folyószámláról fizetem, simán beállítható a pontos összeg. 23 napom van a BB-t visszafizetni. Én ritkán vagyok ennyit net nélkül, úgy meg hogy közben költök róla, az meg majdnem kizárt. Nem teljesen kizárt, hogy más igen, de azért ennél pl. Téged gyakrabban látlak kommentelni 🙂

 • eMernok
  jah, de ez is havidijas, ami megint koltseg es viszi lefele a megerest.
 • Atesz
  Nekünk tescos bbankos kártyáink vannak, nincs kártyadíj, a tescoban 4% visszatérítés van az élelmiszerre és havi bontásban mindig valami extra kedvezmény. Sajnos évfordulókor az enyémet is erre állították, de elötte mindenre 2% járt a tescon kivül is. A tesco nem a szivünk csücske, de így járunk a legjobban.
 • Atesz
  Nem teljesen értem ezeket a nem hajolok le kis összegekért dolgokat, meg fölösleges kockázat dumákat. Ha valaki pénzügyileg tudatos, akkor kb 0 kockázat, és kb 0 idöráforditás. Mindössze annyi, hogy a bankártyám helyett a hitelkártyát veszem elö. Csak azért mert most a jövedelmünk felét félre tudjuk rakni még megbecsülöm a kicsit is. Nem sokat oszt szoroz, de csak mert most alkalmazotthoz képest jól megy nem szállok el magamtól.
 • mzsombor

  Körkép: Erste Max-ot többen írták fentebb, az igazából akkor jó, ha ki tudod használni a 4%-os kategóriákat. Éves díja szumma 10e Ft körül van. Előnye, hogy lehet Visát kérni, amivel el lehet kerülni a horror Erste/MC devizaárfolyamokat. Viszont ha leginkább 1%-os kategóriákban költesz, akkor van nála jobb.
  Ha nem költesz sokat a 4%-os kategóriákban, viszont összegben havi 200e fölött vagy, akkor Cetelem Klubkártya, esetleg MKB EasyCard lehet jó. Mindkettő a havi költés 1%-ára, max a hitelkeret erejéig ad visszatérítés. A Cetelem tud éves szinten teljesen ingyenes lenni, de kicsit macerásabb az élet vele, az MKB pedig évente 8000 Ft körüli díjat kér a kártyáért. Cetelemnél, ahogy korábban is írták, vannak boltok, ahol plusz kedvezménnyel lehet vásárolni. Van, hogy így jön ki a legjobb ár. Mindkettő milliós hitelkeretig kérhető, azaz havonta 10.000 Ft a visszatérítés maximuma.
 • KL
  Őszintén: engem szórakoztat, hogy van néhány hitelkártyám és némi variálással (lánc+kedvezmények kimaxolása+akciók) a család szumma költéseinek 4-5%-át visszahozom. Innentől kezdve abszolút nem érdekel az órabér, mert szórakoztat. Nyűgnek éreztem volna a gyereknek tartogatott, örökölt lakást felújítani, majd kiadni, noha magasabb órabér jött volna ki rá az elmúlt években, így nem teszem. Nyűgnek éreztem magasabb felelősségű pozíciót vinni, noha magasabb volt az órabére, így lepattintottam.
  Persze mindenki tegyen aszerint, hogy őt mi szórakoztatja, mi nem, mire van rákényszerülve, mire nem.
  Nyilván a hitelkártyát konkrétan hitelként használni szimpla ostobaság.
  És igen, oda kell figyelni, át kell gondolni, de azért 70-es iq felett szerintem ez nem lehet probléma. De ha nincs kedved hozzá, ne csináld.
  Amúgy a bankokra oda kell figyelned és kész, akár hitelkártya, akár nem. Folyt köv.
 • OkosHK
  Bankba dolgozom, nem olyan jó biznisz a bankoknak a hitelkártya mint regebben. Egyre tobb az okos ugyfel aki jol hasznalja. Ahigy az aruhitel is csak a cross sell miatt van nagyjabol…
  Belehet allitani automata beszedest amugy. Keszpenzkent meg ugy erdemes használni hogy mondjuk revolutra feltoltod (ingyenes) es onnan bankszamlara elutalod (ingyenes) ha eppen kene par szazezer keszpenz vmilyen oknal fogva.
 • KL
  folyt.
  Az Erste pl. úgy vont le valami négyezret “kamat tartozik” címen a számlámról január végén, hogy nincs náluk hiteltermékem már egyáltalán. Megreklamáltam, jóváírták. Anno mikor volt lakáshitelem, a hitelbírálati díj felét be is fizettem, meg le is vonták. Megreklamáltam, jóváírták. Egyszer félévig nem vontak le díjat a hitelért (kamatot igen, de díjat nem). Nem reklamáltam meg, úgy maradt.

  BB-nál relatíve gyakran kell reklamálni egyes hitelkártya akciók jóváírása miatt, ami netbankon át már egyáltalán nem macerás (nekem, mert szórakoztat, de persze ha neked igen, akkor ne tedd). De végül jóváírják.

  Szóval figyelni kell rájuk, mert simán levágnak. Persze ha te elfogadod a rejtett banki költségeket, az a te dolgod.

 • Tom
  Működhet a “két hét múlva lejáró DKJ-t veszek kincstárnál hitelkártya terhére online és így maxolom ki a havi költést a max visszatérítés érdekében” történet? Vagy figyelnek a bankok a kincstár által használt MCC kódra és arra nem jár a jóváírás? Most nézem, hogy hirdetés alapján van “max havi 30000HUF” 1% visszatérítést nyújtó kártya, ennyiért már én is hajolgatnék. BB Gold a delikvens, tény hogy a hirdetményt még nem nyálaztam át…

  Régen működött, sokan csinálták is. Na éppen ezért jó ideje már nem működik…

 • Penta

  Én is minimális pénzt hagyok lekötetlenül a számlámon, de ezzel még inkább lehetne ezt maxolni. Én jelenleg egy havi 250-300e tartalékot hagyok arra az esetre, ha baj lenne, a többi megy befektetésre. Bár nem tudom, hogy mennyire szeretnék ez alá menni…

  Azt esetleg megkérdezhetem, hogy ez nálad konkrétan mit jelent? A kp kivételre + utalások? 100-150e?

  Esetleg érdekes lenne látni, ki hogyan vélekedik erről, kinek mennyi ez a minimum szint. Gondolom jelentős eltérések vannak pl egyedülállók, illetve családosok esetében, hogy ki, hogyan és miben likvid tartalékol. Én bankszámla + MÁP+.

  Feltételezem volt már ilyen témájú cikk. 🙂

 • D
  Koszonom a valaszokat, tanulsagos volt elolvasni oket :).
  A kaucio/tartalek erveket megertem, utazasnal elofordult, hogy nekem is picit kenyelmesebb volt extra kartyaval menni.
  Az ‘aproert lehajolni’ ervet nem nagyzolasbol irtam, csak a megfelelo kartya kikeresese, kondiciok idonkenti atolvasasa, a ‘mit honnan fizessek’ kerdes megvalaszolasa is ido. Elfogadom, ha valakinek megeri.
 • mzsombor

  BB kártyákkal semmilyen trükközési lehetőség nincs. Akkor válaszd a BB Arany kártyát, ha a havi valós (tehát nem befektetés, Revolut stb.) költésed 1.1M Ft fölött van, esetleg gyakran foglalsz saját kontóra hotelszobát, repjegyet. Ha ez nem igaz rád, van jobb kártya a piacon, fentebb már leírtam, mik most azok.

 • Bankár Pityu
  Kicsit felemás érzéseim vannak, tündér+maffia… Itt ugye arról van szó, hogy felnőtt emberek aláírnak egy szerződést, ami gondolom jó nekik, ha aláírják. Ha pedig nem felel meg, akkor nem írják alá, vagy felbontják. Nyugtatót/antibiotikumot is árulnak a patikában, aki akar 1 szemet vesz be, aki pedig ostoba, az 100-at. Akkor a gyógyszerészek is tündérmaffia?
 • Virág
  Én azt gondolom,hogy ezek a kedvezmények/visszatérítések bele vannak árazva a szolgáltatásokba. Nincs ingyen ebéd. vagy csak én vagyok nagyon kiábrándult.
 • Családfő
  A hitelkártya kb. 5 évvel ezelőttig volt remek biznisz. Megtakarításra és rezsire (minden csoportos beszedésére) is járt a visszatérítés, plafon nélkül. A CitiLife kártya pl. nagy kedvenc volt. Aztán lehetett láncba tenni őket igény szerint.

  Ma már vicc a visszatérítés valóban. Nekem is csak a biztonság, kényelem (Erste) és a tizenéve gyűlő Lufthansa pontok miatt maradt kettő. Ex-citisként megy a csoportos beszédés ingyenesen, figyelni sem kell rá.

  Ha ma kezdenék nulláról, nem sok minden szólna a HK mellett. Utazáskor mondjuk mindenképp praktikus, “életet” menthet.

  Ui: A Lufis kártyát egyetlen egyszer, ~12 éve felejtettem el időben befizetni, 3500Ft bukta. (ott nem lehetett beszedés) Belefért. 🙂

 • eMérnök
  Megtetszett ez a tesco kártya, de aztán utánanéztem:
  “Az éves kártyadíj 0 Ft, amennyiben a hitelkeret kihasználtsága eléri a 70%-ot a vizsgálat időpontjában. A vizsgálat időpontja az aktiválástól számított 3. teljes naptári hónap utolsó napja illetve ezt követően minden évben ugyanezen nap.” – Azért jó lehet ezt úgy centizni, hogy mikor mennyi legyen a tartozás, és vagy költeni muszáj, vagy fizetni.

  Ezen kívül fizetős a beutalás, a havi egyenlegértesítő (csoportos beszedáyi és átutalás esetén is), külön a mobilbanking. Sokszor párszáz forint, havonta ezres nagyságrend.

  Ezen kívül külön tetszik, hogy a saját oldalukon két tájékoztató érhető el ugyanahhoz, kicsit más díjjakkal.

  A legegyszerűbb akciónak és oldalakon sorolják a kivételeit. “Az akció ideje alatt adható maximális összege 3000 Ft.” – több hónapos akció.

  Nem győzött meg.