"Ajándék" 5G a Telekomtól

2024-06-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Akinek telekomos előfizetése van, néhány napja észrevehette, hogy a telefonja már az 5G hálózatra csatlakozik (ha van a környéken 5G).

A Telekom megpróbálja az 5G szolgáltatást valami exkluzív, drága dolognak eladni, így alapesetben nem jár neked az 5G, csak ha külön előfizetsz rá, például a gigaerősnek hívott csomagokra.

A múlt nyáron és most is akciós jelleggel, ajándékba (no meg a hálózat tesztelése céljából) mindenkinek újra bekapcsolta az 5G elérhetőséget is, június 3-tól szeptember 15-ig.

S van egy nagy csalás a Telekomnál az 5G hálózatokkal. A Telekom a legtöbb helyen csak kvázi 5G-t ad, ami nem más, mint a 4G hálózatra telepített "kiegészítő", a letöltési sebesség maximuma a 4G hálózat maximuma. Ezt a lefedettségi térképen halvány rózsaszínnel jelölik, míg az igazi 5G-t sötéttel. Így néz ki ma a Telekom valódi 5G és kamu 5G lefedettsége:

Amint látszik, igazi 5G az ország közepén csak Budapesten és Budaörsön van, máshol csak a 4G hálózatra épülő 5G hálózat van vagy az sem. (Balaton környékén is van igazi 5G, s néhány nagyobb városban is, de inkább csak mutatóba. Térkép itt.)

A "kamu 5G" megfogalmazása kicsit precízebben a Telekom oldaláról: "A 3,6 GHz-es frekvenciatartomány (a térképen sötét magentával színezve) gigabites maximális letöltési sebességet és nagy kapacitást tesz lehetővé kültéren. A 2100 és 700 MHz-es frekvenciatartományok (a térképen világos magentával színezve) az 5G szolgáltatás céljára Magyarországon újonnan használatba kerülő tartományok, melyek az 5G lefedettség nagyobb területre való kiterjesztését teszik lehetővé a 4G-vel azonos maximális letöltési sebességérték mellett."

S ha túlterhelt a 4G hálózat egy adott helyen, akkor az azt használó 5G hálózat is az lesz.

De ne legyünk szőrszálhasogatóak, a lényeg, hogy most "ajándékba" kapod a nyáron a Telekomtól az 5G hálózat használatának a jogát.

 

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram