Államadósság: van visszaút?

A fejlett országok államadóssága dinamikusan növekszik, főleg a 2007-es válság kitörése óta. A gazdaság stimulálása, a bankok megmentése és feltőkésítése, a gazdaság visszaesése miatti megnövekedett szociális kiadások (segélyek), illetve csökkenő adóbevételek mind megtépázták a fejlett országok költségvetését.

Japán államadóssága jóval a GDP 200%-a felett van, az Egyesült Államoké is átlépte a 100%-ot, amire nem volt még példa háborúmentes időszakban. De Európa nyugati felén sem nagyon találunk 80% alatti államadósságot, az olasz 127%-ról, vagy a portugál 123%-ról már ne is beszélve. S ez csak a kisebbik baj, a nagyobb, hogy a legtöbb országban az adósságállomány dinamikusan növekedett az elmúlt években.

Egyre több az aggódó hang, hogy vajon van-e visszaút ebből az egyre magasabbra törő adósságspirálból? Az államkötvények tulajdonosai nyugodtan alhatnak, vagy szembe fognak nézni a görög megoldással, ahol is a pénzük felétől örökre búcsút mondhattak és a másik felének kifizetése sem biztos, hogy időre meg fog valósulni?

Nézzük meg, van-e példa a történelemben hasonlóan magas államadósságokra és mi lett a vége a történetnek.

Az alábbi ábrán az Egyesült Államok GDP arányos adósságának történelmét láthatjátok, az alatta lévőn pedig Nagy Britannia hasonló adatait.

ami államadósság

uk államadósság

De megemlíthetném Kanadát, Ausztráliát, és még számtalan országot, ahol bőven 100% feletti volt az államadósság és sikerült azt dinamikusan csökkenteni néhány évtizeden belül. Az Egyesült Államok mindössze 20 év alatt megszabadult a GDP arányos adósságának kétharmadától 1946 és 1966 között, Nagy-Britannia teljesítménye még impozánsabb.

Úgyhogy semmi ok az aggodalomra, most is meg lesz a megoldás, a jelenlegi állapot nem a világ vége, volt sokkal rosszabb is nem is olyan régen.

Gondolhatnánk első ránézésre.

Azonban érdemes lenne kicsit mélyebben megszemlélni a történelmi hátteret. Amint láthatjuk, eddig mindig csak egy-egy háború alatt ugrott meg a fejlett államok adóssága, míg a jelenlegi helyzetben teljesen másról van szó.

(Csak egy kis kitérő: a Keynes által ajánlott megoldás az 1929-es világválságban egy teljesen más állapotban lévő világnak szólt. Akkoriban az amerikai államadósság 20% alatt volt, sőt az éves központi költségvetések többlettel rendelkeztek. Ettől gyökeresen különbözik a 2007-es válság kitörésekor a világ helyzete, ezért nem volt teljesen bölcs gondolat a keynes-i megoldásokhoz nyúlni azonnal. Keynes szerint ha leállt a gazdaság, akkor akár értelmetlen állami kiadásokkal is, de az államnak kell beindítani azt azáltal, hogy a piaci szereplők helyett ő kezd el költekezni.)

De mielőtt megnézzük, hogyan sikerült csökkenteni az államadósságot a legtöbb államnak a világháború után, foglaljuk össze, milyen lehetőségek vannak az adósság csökkentésére.

– Többlettel rendelkező költségvetés tervezése, vagyis az állam többet szed be adóba, mint amennyit kifizet a költségeire, a többlet pénzt pedig az adósságai csökkentésére fordítja. Ilyenkor az adófizetők állják az államadósság csökkentésének költségeit. Ez volt az USÁ-ban például a Clinton-éra alatt a 2000-es évek környékén.

– Alacsonyabb költségvetési hiány tervezése, mint a várható GDP növekedés. Ilyenkor bár az adósság továbbra is nő, de a nagyobb GDP növekedés miatt mégis csökken a GDP arányos államadósság. Ez pillanatnyilag jobb az adófizetőknek, de végső soron mégiscsak folyamatosan nő az adósságteher a gazdaságon.

– Az adósság elinflálása. Ilyenkor az adósságot birtokló hitelezők, a kötvénytulajdonosok szenvedik el teljes mértékben a veszteséget.

– Devizareform, a meglévő pénz lecserélése egy újra. (Pengő-forint)

– Visszafizetés megtagadása, államcsőd.

Az amerikai példából kiindulva mi volt más akkor, mint most és hogyan lett sikeres a háborúk utáni csökkentés?

Az első fontos momentum, hogy egész Reagan elnök hatalomra jutásáig, 1980-ig az össze amerikai kormány elkötelezett híve volt a nullszaldós, vagy közel nullszaldós költségvetés teljesítésének. Az első világháború után is kinyilvánított cél volt az adósság mielőbbi eltüntetése. (Az első világháborúba az USA 2,7%-os államadóssággal lépett be és a végére rekordnak számító 33%-os adósságállománnyal nézett szembe.)

Nem volt ez másként a második világháború után sem. Bár a nominális adósság évről-évre nőtt, ha inflációval korrigáljuk a nagyságát, azt láthatjuk, hogy igazából nem változott. Ehhez ha hozzávesszük a dinamikusan növekvő GDP adatokat, láthatjuk, hogy a fegyelmezett költségvetési politika elérte célját.

Brill-deflate-US-national-debt

Ez változott meg radikálisan a reagani időkben:

US-national-debt-GDP

A nyolcvanas évektől már nem volt szempont a kiegyensúlyozott költségvetés, meg is lett az eredménye. A reagani adócsökkentés tragikusnak bizonyult a költségvetés szempontjából.

Miben volt még más az akkori helyzet a jelenlegitől?

– Az amerikai államkötvények átlagos hátralévő futamideje 9,4 év volt 1947-ben, kamatuk 2,9% volt, miközben az infláció például 1942 és 1952 között 68,8% volt.

Vagyis a kötvénytulajdonosok elvesztették a vagyonuk felét 10 év alatt az infláció miatt, de a hosszú futamidő mellett nem tudtak ez ellen semmit tenni. (Az ő veszteségük az állam nyeresége volt az adósság szempontjából.)

Azonban jelenleg az amerikai államkötvények 45%-a egy éven belül, 55%-a pedig két éven belül jár le. Ezért ma ezt a trükköt már nem lehet eljátszani, mert a hitelezők könnyen úgy gondolják lejáratkor, hogy akkor inkább nem veszek megint államkötvényt, vagyis a csökkenő kereslet növekvő árakat eredményez villámgyorsan. (Ez jelenleg a FED havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlása miatt nem érvényesül, de ha annak vége, gyorsan korrigálni fog a piac.)

– 1960-ig gyakorlatilag a teljes amerikai államadósság amerikai kezekben volt, jelenleg 48,2%-a külföldi kézben van. Ez egyrészről örvendetes, mert az esetleges inflációs veszteség felét a külföldi kötvénytulajdonosok szenvedik el, viszont ők azok, akik gyorsan kivonulnak a piacról, ha folyamatos veszteségük keletkezik.

– A második világháború után az egyetlen világdeviza a dollár volt, egyszerűen senki nem tudta megkerülni a világpiacon, hogy abban tartsa a pénzét. Ma választhat helyette eurót, angol fontot, ausztrál dollárt, de akár jüant, vagy rubelt is. Ez is megnehezíti az amerikai adósság elinflálását.

– Az akkori amerikai szabályozás maximalizálta a bankok által nyújtható kamatokat, ezzel egyrészt az infláció alatt tudta tartani a hozamokat, másrészt mesterségesen vonzóvá tudta tenni a saját államkötvényeit. Ez a mai globális pénzpiacon kivitelezhetetlen, sőt, már akkor is megjelentek az úgynevezett euródollárok, amik az USÁ-n kívüli dollárbefektetéseket takarták, amelyeket a magasabb hozamok miatt vittek ki az országból, megkerülve így a korlátozásokat.

– Az akkori amerikai társadalom demográfiailag egészséges volt, akkor született a “baby boom” nemzedéke, pont azok, akik most mennek el nyugdíjba, megterhelve az ellátó rendszereket és csökkentve az adóbefizetéseket.

Ez az amerikai helyzet, az európai ennél rosszabb. Sok tanulmány született arról, hogy a jelenlegi alacsony növekedés és magas munkanélküliség mellett közgazdasági lehetetlenség az államadósságok elinflálása. Mivel a legtöbb országban alacsony az államkötvények lejáratig hátralévő ideje és ráadásul nem is egyszerre, hanem hónapról-hónapra kell azokat megújítani, egy elinflálási kísérlet semmi többel nem járna, mint a kamatok villámgyors emelkedésével.

Azt pedig könnyű belátni, hogy sokkal nagyobb gond az államadósság nagyságánál, hogy mennyi kamatot kell rá évente fizetni. Ahogy a lakáshitelednél sem mindegy, hogy 6%, vagy 12% az éves kamat, így Japán is sokkal könnyebben fizeti a 220%-os adósságára a 0% körüli kamatokat, mint Magyarország a 80%-os adósságára az 5%-os átlagos kamatokat.

Márpedig ha az elinflálással szeretnénk játszani, de csak kamatemelkedés lesz a vége, akkor nem hogy jobban járnak a kormányok, hanem sokkal rosszabbul.

Ezen túl ott vannak még a fundamentális okok is Európában, a túlzott szociális juttatások és egyéb jóléti kiadások, amik okozták az államadósság kialakulását. Ez párosul az idősödő társadalommal és a demográfiai válsággal, ezek az igazi kiváltó okok. Először ezeket kellene megoldani, hogy ne termelődjön újra az adósság.

Na. kicsit hosszúra nyúlt a bejegyzés. Szóval, nem azt mondom, hogy itt a világvége, csak azt, hogy a jelenlegi állapot minden tekintetben más, mint a második világháború utáni állapot és nagy hiba lenne kiindulni abból, hogy akkor hogyan és miért sikerült megszabadulni az államadósságból. A jelenlegi helyzetben nagyjából senki nem tudja, mi lenne a megoldás, a recesszióba került gazdaságok miatt a megszorítás sem tűnik járhatónak, az államadósságok viszont egyre kezelhetetlenebb méretűek. Az unortodox monetáris megoldások, a kötvények felvásárlása a jegybankok által és a mesterségesen alacsonyan tartott kamatok elodázzák a problémát, de nagyjából senki nem tudja, mi lesz, mi legyen utána. Ha sokáig alacsonyan tartják a kamatokat, újabb hitelválság és ingatlanbuborék lesz a túl olcsó hitelek miatt, ha megemelik, akkor meg a gazdaság rokkan bele az adósságai kamataiba.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

 Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

76 hozzászólás

 • Edvárd
  Igazatok van. Tényleg, mintha a quantitative easing-ekről Kiszámoló is elfeledkezett volna, amikor felsorolja a megoldásokat!

  Pedig teljesen logikus, hogy ez az egyedüli kiszálló a leszálló ágból, a megszorítások logikusan erősítik a negatív folyamatokat és szűkítik a gazdaságot és ez nem egy bután fordított félórás videó miatt igaz.

  És de: lehet pénzt nyomni büntetlenül. Nekem úgy tűnik. A jelenlegi összes pénz is a semmiből keletkezett. Mindössze a mennyiséget kell jól belőni. (És azt, hogy mire költjük. Van mire, nem?)

  A bankóprés az egyedüli megoldás Dalio szerint is. Másrészt egyébként pont ugyanolyan a hatása egy nemzetgazdaságban lévő pénzmennyiségre mint a külföldi hitelé.

 • Janos
  A zoldenergia tokre kornyezetszennyezo, draga, es nem hatekony.

  Napenergia: alacsony hatekonysag, magas arral, ritkafoldfemekkel, ugy, hogy pont akkor nincs sok belole, amikor kene ( este, ejszaka, reggel ), persze tudom, van mar olyan, ami kesobb is hasznalhato ( a tokros, asszem arizonaban ) , de ezek meg mindig nagyon dragak, es nem allithato a pillanatnyi kapacitas ( hajnali 5kor ez se fog neked aramot termelni )

  Szel: kisse hangos, nem? legalabbis azoknak az allatoknak, amik ott vannak a kornyeken. Raadasul itt is a generatorokban kellenek kornyezetszennyezo anyagok. Ha eleget epitenek beloluk, akkor mar az is jelentosse valik. Raadasul megvaltoztathatja a mikroklimat nagymennyisegben.

  Viz: ezt talan mar a greenpeace se tartja zold energianak, mert komoly kornyezeti karokat okoz. Igaz, ez legalabb tenyleg jo, es kiszamithato energiaforras

  Ugyhogy atom kell:)

 • jurta
  Túl nagy a várható élettartam szórása ahhoz, hogy ezt igazságosnak nevezd. Ráadásul a várható érték sem állandó.

  Szerintem nincs igazságos nyugdíjrendszer. Igazságos az lenne, ha egy 57 éves ember tudna találni magának új munkát (legalább részmunkaidőben), ha elveszíti a mostanit.

 • jurta
  “mert nem tudnánk olyanoknak eladni, akik a jövőben állítanak elő javakat, amikre nekünk lesz szükségünk.”

  Van egy olyan sejtésem, hogy ha a hitelt csak arra használnánk, amire értelme van, vagyis akinek épp feleslege van, az kölcsönadna (oké, mondjuk közvetítőn keresztül) annak, aki hamarabb szeretne hozzájutni, de utána kitermeli a kamatot is, a hozzászólók által kissé drasztikusan kezelni kívánt problémák töredéke létezne csak. (Amennyiben államról van szó, a “kell”-be nem tartozik bele, hogy újra kívánom választatni magam a népemmel.)

 • Mindenhez értek
  az államadósságot nem lehet kifizetni
 • Zsoca
  Az nem baj ha nagy a várható élettartam szórása, ha tovább él annyit kap mint amennyit megállapítottak neki. Úgy tudom a magánnyugdíj rendszerben is hasonlóan működött volna. Szóval a rendszer ugyanúgy igazságos lenne.
 • tip
  A hitelnek az az értelme, hogy gazdasági tevékenység, termelés, végső soron jólét jön létre általa, ami nélküle nem lett volna. Legtipikusabb példája a cég alapítására, fejlesztésére használt hitel. A hitelezésnek persze kockázata is van, amiről gazdasági felíveléskor mindenki elfeledkezik, lejtmenetkor viszont átesnek a ló túloldalára, és mást se szajkóznak, minthogy a hitel veszélyes.

  Az állam csomó olyan dolgot csinál, ami a jelenben költség, viszont a jövőben hoz hasznot (infrastruktúra, oktatás, környezetvédelem, rendfenntartás, hadsereg). Teljesen logikus, hogy a jelen beruházásainak haszna után a gyümölcsöket élvező jövőbeni adófizetők is fizessenek, az államkötvény kamatai formájában. Alternatíva: nincs állami beruházás, vagy van, de kvázi kényszermunka útján jön létre. Észak-Koreában nincs szükség államkötvényekre.

 • Géza
  Szerintem egész más a helyzet, ha egy cég, egy magánszemély, vagy egy állam vesz fel hitelt.

  Ha van egy zseniális ötleted, amire üzleti tervet tudsz építeni, amit a bank is reálisnak tart, akkor OK. Csináld meg az üzletet, és vígan vissza tudod fizetni a hitelt.

  Egy magánszemély előrehozott fogyasztásra vesz fel hitelt. Szeretnénk már most olyan lakásban lakni, amit összespórolva csak 15 év múlva engedhetnénk meg magunknak. Ezért 30 évig fizetjük a törlesztést.

  És az állam is valami hasonló helyzetben van, ha hitelt vesz fel. Mondjuk egy infrastrukturális beruházásnak van egy éves szinten valahogy számszerűsíthető hasznossága, de azért alapvetően itt is fogyasztás kerül finanszirozásra.

  És az államok mindig újabb hiteleket vesznek fel a lejárók helyett.

 • Géza
  csak a pontosság kedvéért: a kötelező magánnyugdíjpénztári vagyon lett “átcsoportosítva”, nem az önkéntes. Az továbbra is él, és virul.
 • tip
  Géza: A lakásvásárlás pont sántít, mert az ingatlant nem “fogyasztjuk el”. A vásárlás alternatívája a bérlés, aminek költségét nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha a gazdaságosság a kérdés.

  Az állam alapvetően más perspektívában gondolkodik. Egy magánszemélynek lényeges, hogy 10-20-30 év alatt megszabaduljon a hiteltől, mert 50 után bizonytalan lesz a jövedelme, 60 után meg nyugdíjba megy, és egyébként is, ha nincs se lakbér, se törlesztő, az a hawaii.

  Az állam viszont nem megy nyugdíjba, ellenben folyamatosan be kell fektetnie a jövőbe. Az államnak ráadásul az inflációra is van ráhatása. Az adósság biznisz az államnak, ha leértékelheti a saját adósságát.

 • dominicus
  @Gyongyi:

  A vilag populacioja jelenleg sokkal nagyobb, minthogy csaladi gazdasagokkal el lehetne latni elelemmel ennyi embert. A nepessegrobbanas, ami a XIX. szd. vege korul kezdodott es meg ma is tart jelentos reszben koszonheto annak, hogy az elelmiszereket nagyon nagy tobbsegben gepesitett nagybirtokok termelik, viszonylag alacsony aron. Kulonben nem johetett volna letre az urbanizacio.
  Olvasd el a Wikipedian, (angolul fennt van) hogy mekkora eletszinvonalbeli es eletmodbeli valtozas (tobbnyire csokkenes) tortent a III. szd-ban, amikor a Romai birodalom bukdacsolni kezdett. Haboruk, ehinseg, a varosok elneptelenedese, a kozponti hatalom jelentos meggyengulese, jarvanyok, globalizacio helyett lokalizacio: egyszoval a “sotet kozepkor”. Ismert lehet ez a dolog a legendas fejtegetesbol is: “Mit kaptunk a romaiaktol?”

 • András
  Mennyire áldom az eszem a mai napig hogy nem adtam oda a magánnyugdíj megtakarításomat…
  Számomra akkor is világos volt, hogy államtól nyugdíj nem lesz (33 éves vagyok), legalább ez a kicsi legyen.

  Áruljátok már el nekem, miért adta oda önként és dalolva a korombeliek 97%-a?

 • Mugerin
  Mondjuk, mert volt kb. 1 millió befizetésem és választhattam (2. körben, mert az elsőben még maradtam), hogy ezt az 1 milliót kérem és lemondok minden jövőbeli befizetésemről, vagy az 1 millióról mondok le és bízom az állami nyugdíjban.

  Utóbbi biztos lesz. Jelenértéken ha már havi 10.000 Ft lesz, akkor is többet fog jelenteni, mint az 1 millió.

  Annyi idős vagy, mint én. Neked mennyi lehetett a számládon? Max. pár milla. Cserébe lemondtál a következő 35 év összes befizetett nyugdíjjárulékáról.

  Én is makacs vagyok! Én sem szeretem, ha meglopnak, pláne akkor nem ha megzsarolnak és aláíratják velem, hogy önként hagytam magam meglopni. Viszont ha választhatok, hogy mindenem elviszik, vagy csak az elmúlt 7 év befizetéseit, akkor a kisebbik rosszat választom.

 • asd123
  Azért Magyarországon is vannak, akik megélnének munka nélkül, mégis dolgoznak.
  Mi például beköltözhetnénk a nagyszülőktől örökölt parasztházba, amit most kvázi nyaralóként használunk és reálhozamtól függően havi 50-100 ezer forintot munka nélkül is hozna a megtakarításunk. Ebből eléldegélhetnénk életünk végéig, nevelhetnénk állatokat és növényeket, de akkor hol maradna az önmegvalósítás, a sikerélmény, a fejlődés?

  Mi is inkább lakást bérlünk egy városban és dolgozunk, mert így sokkal érdekesebb és tartalmasabb életet élhetünk annak minden előnyével és hátrányával. Szerintem valahol ez a fejlődés iránti vágy akadályozza meg a világ népességét abban, hogy visszatérjen a kvésbé hatékony és produktív önfenntartáshoz.

 • Janos
  Mert teljesen egyertelmu, hogy ha nekunk nem lesz, akkor neked se. Egy kormany se fog akkora ongolt loni, hogy akik nem ra bizzak a penzuket, azok jobban jarjanak. Max meg fogjak megjobban adoztatni a MaNYUPokat es csodbemennek.
 • L70
  A Manyup-ban egyelőre ott van a pénz, az állami pedig egy ígérvény.

  20-35 év alatt pedig szinte minden megváltozhat, 30 éve még közveszélyes munkakerülő volt, aki nem dolgozott.

  János “dögöljön meg a másik tehene” stílusú bejegyzését nem értem, ez a 3% manyup (azóta talán 2% sincs) nem fogja helyrebillenteni a demográfia miatti elképesztő hiányt a jövőben, neki emiatt nem lesz több legfeljebb havi egy farháttal.

 • tip
  Az állami nyugdíjnak van egy “előnye”: demokratikus kontroll alatt áll. Ismert a vicc, hogy az 1. szabály: a főnöknek mindig igaza van, a 2. szabály: ha a főnöknek mégsincs igaza, automatikusan az 1. szabály lép életbe. A nyugdíj 1. szabálya, hogy jólétet ad, a 2. szabály: ha mégsem, akkor az 1. szabály érvényes, a nyugdíjasok “megszavazzák” maguknak a jólétet, akár gazdasági visszaesés árán is.

  Ez a lehetőség mindenfajta magánrendszerből hiányzik.

  Japán nemcsak technikában, hanem a társadalom fejlődésében, többek között az elörgededésben is 1-2 évtizeddel Nyugat-Európa előtt jár. A nyugdíjasok ott is nagy terhet jelentenek, de a demokratikus kontroll miatt nem lehet a juttatásaikat megvágni, még ha ezzel el is adósítják az államot, és megterhelik az egyre kevesebb fiatalt. Vigyázó szemetek Japánra vessétek.

  A magánbiztosítók persze csak azt szajkózzák, hogy állami nyugdíj nem lesz…

 • Janos
  Sokat nem fog szamitani ( bar 300 milliard az azert most se kis penz ) , de nem valoszinu, hogy az allam nem fogja szavazatszerzesre felhasznalni. Ugyanis viszonylag keves ember penze, konnyen elveheto ( 1-2 szabalyt atirnak, es a MaNyUPok onkent adjak at ) es kampanyra jol jon.

  Amugy az allamot tartjuk a legjobb adosnak ( hiszen tole nem varunk akkora hozamot a kotvenyeire mint mastol ), ugyhogy ha tole varjuk a nyugdijjat az nem sokkal kevesbe biztonsagos mint az o allampapirjaiba fekteto manyup.

 • Mugerin
  Nem tudom mi a rosszabb alternatíva:

  1. Nyugdíjasként fillérekből tengődni.
  2. Gyerekeimet és unokáimat agyonterhelő adókkal operáló, eladósodó államban élni.

  Egyszóval ha választhatnék, akkor nem az állami nyugdíjra szavaznék.

 • kp
  a QE gyakorlatilag = elinflálás (legfeljebb a hatása a párhuzamosan zajló egyéb folyamatok pl deleveraging miatt nem azonnal látszik). szal nem felejtette el…
 • kp
  alighanem félreértetted a dolgot: nem ezek voltak a választásaid.
 • mesterséges unintelligencia
  profitline.hu/hircentrum/hir/299294/Obama-a-deficitcsokkento
 • Edvard
  Reszben igaz. A QE celja lehet az inflacio es lehet az a kovetkezmenye is. De nem feltetlen. Ill. mashogy is lehet inflalni az adossagot. Az ingyenpenz elonyei vitathatatlanok. 🙂
 • NAR
  Ha a rövidtávú (kevesebb, mint 5 év) államkötvények lejártakor csak hosszútávút (több, mint 10 év) bocsájt ki az adós állam, azt is mondjuk 0.5% körüli éves kamattal, akkor mi lenne? Gondolom a piac nem venné meg, de ha a jegybank igen, akkor mi lenne? Egyrészt lenne egy rakás “elköltetlen” pénz nyugdíjalapokban, stb. ami növekedést(?) vagy inflációt okozna, másrészt ha nincs magától infláció, akkor az állam generálhatna(?) inflációt és így tűnne el az adósság. Továbbá ahol segít az alacsonyabb kamat (Dél- és Kelet-Európa), ott nominális értékben is csökkenthet az adósság, mert az alacsonyabb kamatok miatt jutna tőketörlesztésre is.

  Az inflációval persze rosszul járna mindenki, akinek megtakarítása van (pl. készül a nyugdíjas évekre).

 • Nyugga
  A helyzet gyakorlatilag reménytelen. Az alapprobléma a demokrácia. Mo-n van maximum 3 millió adófizető és 5 millió eltartott felnőtt. A kormányok a heréknek kedveznek, nem elég, hogy kifosztják az adófizetőket, ez is kevés még veszik fel a hiteleket is. Az USA-ban sem jobb a helyzet, itt a tipikus Obama szavazó:
  youtube.com/watch?v=tpAOwJvTOio
  Ennyi embert nem lehet ilyen szinten eltartani. Valakiknek le kell adnia az igényeikből.
  Az egyetlen megoldás az lenne, ha az adófizetők megszüntetnék a demokráciát és a heréknek kuss lenne. Aki boldogulni akar, az tanuljon, dolgozzon, ha öregen is életben akar maradni, akkor neveljen gyereket. Az ország sorsáról az döntsön, aki letesz valamit az asztalra. Nem kell eladósítani azért egy országot, hogy a nyugger jobban éljen.
  Hisztizni, felháborodni lehet, de úgyis ez lesz, csak idő kérdése.
 • Sandokan
  Miklós! Ilyen grafikonod a magyar államadóssággal nincs egészen véletlenül? Arra lennék kíváncsi, hogy volt egyáltalán olyan a magyar történelem folyamán, amikor nem volt államadósságunk?